Anya, miért vérzik a puncid?

Akárhogy is takargatja és bárhogy igyekszik is diszkréten intézni a havi vérzés körüli teendőket az ember lánya, egyszer egy óvatlan pillanatban a ded észreveszi a véres valóságot és eljön az idő, amikor magyarázkodásra kényszerülünk. De miért is véres a bugyink?

Egy kétévesnek még simán be lehet adni, hogy anya elvágta ott és bibis, úgysem értené, ha virágokról meg méhecskékről hadoválnánk neki. Egy nagyobb gyereknél már más a helyzet, úgy kell fogalmazni, hogy ő is megértse a lényeget és ne ijedjen meg. Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, el kell magyaráznunk, hogy ez egy teljesen természetes dolog, ami a nagylányokkal és nénikkel történik minden hónapban.


Ne szégyelljük és ne takargassuk túlzottan magunkat, mert ezzel csak azt az érzést erősítjük a gyerekben, hogy valami baj van, amit titkolunk. Életkorának megfelelően vázoljuk neki a helyzetet. Hogy hogyan? Kérdezzük meg idősebb gyerekkel rendelkező ismerőseinket, vagy olvassuk a Porontyot, biztos vagyok benne, hogy sok hasznos tanácsot fognak kommentelni az olvasók. Egyébként én is tanácstalan vagyok, mit feleljek az ötéves lányomnak, ha felteszi ezt a kérdést.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek