Biztonsági felszerelések paramamiknak

"Egy ilyen udvari szállító szörnyű ideges, az öreg Kafka olyan ideges vót, hogy mikó a kislyánya pillanatonkint beverte a fejét a bútor sarkaiba, akkó az öreg Kafka, az udvari szállító, kihozott a műhelybő egy egész kosár válltömést, és körülbélelt vele minden bútorsarkot, no és mer olyan ideges vót, olyan hevessen nyitotta ki az ajtót, hogy elkábította vel a kislyányát, a Látal meg azt javasóta neki, hogy csak egy válltömést ragasszon, de azt a kislyánya homlokára."
(Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio)

Mikor még kismamaként lapozgattam a kismama-katalógusokat, észvesztő baromságnak tűntek a biztonsági berendezések. Elvégre mi is élünk, nem? Majd megtanulja a gyerek, nem? A saját bőrén, ugyebár. Aztán Lea mindent hamarabb csinált, mint ahogy tudta volna, és rájöttem, hogy egyrészt sokkal lassabban tanulja meg, másrészt nem a saját bőrén, hanem az én idegeim árán, harmadrészt pedig csoda, hogy élünk, de ha már így alakult, jobb a nyugalom.
Klikk!

Mivel azonban a válltömés piacilag nem igazán jól értékesíthető dolog, ezért ennél sokkal rafináltabb és dizájnosabb cuccokat kaphatunk, ha kicsit körülnézünk. Én három helyet ajánlanék, ebben a sorrendben: Praktiker/Baumax/barkácsbolt, Ikea, Brendon/Kenguru. Az elsőkben sokféle cucc van, elég olcsón. A másodikban kevesebb, viszont az jól néz ki. A harmadikokban megint több, de cserébe arcszaggatóan drágán.


A legjobbat mai napig a házi bukósisakon röhögök. Természetesen Brendon, első gyerekeseknek, de azok közül is csak az extrémeknek. Kutacsvédő néven keressük, hat rugóért.

Második helyen a biztonsági fürdetők végeztek, ugyanott, ötezerért. Nem értem, mire való akkor az ember keze. Miért is ne azzal fogjam a gyerekemet? Vagy ebben benn hagyhatom a kádban és addig olvasgathatom a kommenteket? Ugye nem?

Harmadik helyen az elfordulásgátló áll. Sima szivacs párna, avagy kedves kis plüssállat, kis kiegészítéssel, mely oldalfekvő helyzetben rögzíti a csecsemőt. Aki csak ne mozogjon. Jó, ha egy gyerek így szeret aludni, legalább támasztja, nade azért, hogy ne fulladjon meg? Különben is, állítólag rossz a csípőnek, a mozgásfejlődésnek meg tuti. 1800-tól felfele válogathatunk.

Negyedik helyre szorult az a beteg kutyák fejtányérjára emlékeztető hajmosókarika, ami azt hivatott megakadályozni, hogy a csepp csoda szemébe folyjon a víz hajmosáskor. Nem rossz végülis. Enyhe túlzás, de ha szeretnénk sok tárgyat az amúgy is műanyag apróságokkal vastagon borított fürdőbe, szerezzünk be egyet! 890 Ft-ért szinte ajándék.

Ötödikként végzett az ajtórács. Ez olyan kicsit, mint a börtön. Kicsit meg olyan, mint egy szobányi járóka, ha a gyerekszoba ajtaára szereljük. Ha nagyon nem akarjuk a gyerek kedvéért az egész lakást bababarátosítnai, akkor vegyünk. Persze lehet csak időnként használni, például ha főzünk, vagy veszélyesek vagyunk, akkor bezárjuk a gyereket. No de akkor hogy tanul meg a kis tündér főzni?

Most következnek azok a dolgok, amelyek valójában értelmesek, de azért nem mindenkinek van rájuk szüksége. Először is a fiókzár. Ez nem azért kell, hogy elzárjuk az értékeinket: azokat inkább pakoljuk magasabbra. Csak akkor szükséges, ha nagyon minőségi fiókjaink vannak, és ezért irtózatos sebességgel és erővel tudják odacsípni a kis egyed ujját. Általában rondák, és eléggé megnehezítik a felnőtt életét is. Lásd Szily kolléga vonatkozó szösszenetét a Kitolás 1-ben.

Ajtóütköző - sokat gondolkoztam, hogy vajon teljesen hülyeség, vagy van-e benne valami. Meg kell valljam, egy darab van a birtokomban, de csak azért, mert jól néz ki, nem használjuk. El tudok képzelni azonban olyan huzatos lakást, ahol nélkülözhetetlen. Nekem tört el ujjam ajtó és huzat közreműködésével. Alapjáraton, egy szélcsendes lakásban nem igazán csapódnak maguktól az ajtók. Az olyan ütközések ellen ez viszont nem véd.

A lépcsős házakban lakóknak elengedhetetlen a lépcsőrács. Hiába figyelünk, egyszer odakeveredik a poronty, és egészen nagy koráig egészen csúnyákat tud esni a lépcsőn. A Brendonban tízezernél kezdődnek, és általában kell hozzá toldó, ami még öt. Felszerelni is jó móka, ehhez is csak Szilyt tudom ajánlani, valamint egy építész feleség mihamarabbi beszerzését.

Azt hiszem pár hónapos terhesen vettem meg a kiskádba való csúszásgátlónkat. A kádban borzasztó nagyot lehet esni, de azért ne essünk ilyen túlzásba: lehet, hogy hamarabb költözünk a nagykádba, mint hogy ilyesmire lenne szükség. A már ülő-felhúzódzkodó  gyereknél alapfelszerelés, felnőtteknek is jól jön. Barkácsáruházban érdemes venni, sokféle méret és minta van. Halacskás is. És olcsóbb, mint 6000-ért a Bébé Confort.

A sarokvédő azért jó, mert mire rohan, és felér odáig a feje, addigra le is tudja kaparni a bútorról. Legalábbis nálunk. A Praktikeres olcsót. De szerintem az azonos elven működő Tigex is erre a sorsra jutna. Az Ikea nem tudom, milyen ragasztót használ, de köt, mint a beton. Jól is néz ki, viszont nem mindenhova  lehet felragasztani, mivel elég bumfordi. Nyolc darab 1290 Ft, van fehér, piros, fekete.

A konnektorvédő alap. Minden gyerek belenyúl, sokszor. Van a beledugom-kiszedem fajta, abba jól bele lehet törni a körmünket. Persze csak ha elhagytuk a kulcsát. (Elhagytuk, ennél sokkal feltűnőbb dolgokat is elhagyunk egy gyerek mellett.) Van a ráragasztom, elforgatom fajta, ezt a Kenguruban szereztük be, nagyon dárga volt, nagyon jó, de bizonyos fajta adaptereknek nem elég hosszú a bökője a dologhoz, és ezért meg-megszakadozik az áramellátás.

A leesésgátló nem rossz dolog, mondjuk lehet szivacsot is tenni az ágy mellé, úgyis ott kell néha nekünk is aludni, ha nem vagyunk poroszok. Meg lehet szivacsot tenni az ágy helyre is, a gyerekek úgyis imádnak szivacson/földön aludni. Nekem csak az a parám, hogy mire ez aktuális lesz, addigra tök jól tudnak közlekedni, és esetleg éjszaka félálomban  átesik rajta a gyerek, ahogy kikászálódik az ágyából. A Brendonban mindenesetre 8000 egy stükk. Muhaha. Ráadásul peremes és matractalan ágyra nem is jó.

Ha mindent megveszünk, akkor olyan ötvenezer forintot tapsolhatunk el erre a célra. Tessék válogatni, kinek mi a leghasznosabb/mi a legnagyobb parája!
Oszd meg másokkal is!
Mustra