SZÜLŐSÉG

Biztonsági felszerelések paramamiknak

2008. február 27., szerda 07:46

"Egy ilyen udvari szállító szörnyű ideges, az öreg Kafka olyan ideges vót, hogy mikó a kislyánya pillanatonkint beverte a fejét a bútor sarkaiba, akkó az öreg Kafka, az udvari szállító, kihozott a műhelybő egy egész kosár válltömést, és körülbélelt vele minden bútorsarkot, no és mer olyan ideges vót, olyan hevessen nyitotta ki az ajtót, hogy elkábította vel a kislyányát, a Látal meg azt javasóta neki, hogy csak egy válltömést ragasszon, de azt a kislyánya homlokára."
(Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio)

Mikor még kismamaként lapozgattam a kismama-katalógusokat, észvesztő baromságnak tűntek a biztonsági berendezések. Elvégre mi is élünk, nem? Majd megtanulja a gyerek, nem? A saját bőrén, ugyebár. Aztán Lea mindent hamarabb csinált, mint ahogy tudta volna, és rájöttem, hogy egyrészt sokkal lassabban tanulja meg, másrészt nem a saját bőrén, hanem az én idegeim árán, harmadrészt pedig csoda, hogy élünk, de ha már így alakult, jobb a nyugalom.
Klikk!

Mivel azonban a válltömés piacilag nem igazán jól értékesíthető dolog, ezért ennél sokkal rafináltabb és dizájnosabb cuccokat kaphatunk, ha kicsit körülnézünk. Én három helyet ajánlanék, ebben a sorrendben: Praktiker/Baumax/barkácsbolt, Ikea, Brendon/Kenguru. Az elsőkben sokféle cucc van, elég olcsón. A másodikban kevesebb, viszont az jól néz ki. A harmadikokban megint több, de cserébe arcszaggatóan drágán.


A legjobbat mai napig a házi bukósisakon röhögök. Természetesen Brendon, első gyerekeseknek, de azok közül is csak az extrémeknek. Kutacsvédő néven keressük, hat rugóért.

Második helyen a biztonsági fürdetők végeztek, ugyanott, ötezerért. Nem értem, mire való akkor az ember keze. Miért is ne azzal fogjam a gyerekemet? Vagy ebben benn hagyhatom a kádban és addig olvasgathatom a kommenteket? Ugye nem?

Harmadik helyen az elfordulásgátló áll. Sima szivacs párna, avagy kedves kis plüssállat, kis kiegészítéssel, mely oldalfekvő helyzetben rögzíti a csecsemőt. Aki csak ne mozogjon. Jó, ha egy gyerek így szeret aludni, legalább támasztja, nade azért, hogy ne fulladjon meg? Különben is, állítólag rossz a csípőnek, a mozgásfejlődésnek meg tuti. 1800-tól felfele válogathatunk.

Negyedik helyre szorult az a beteg kutyák fejtányérjára emlékeztető hajmosókarika, ami azt hivatott megakadályozni, hogy a csepp csoda szemébe folyjon a víz hajmosáskor. Nem rossz végülis. Enyhe túlzás, de ha szeretnénk sok tárgyat az amúgy is műanyag apróságokkal vastagon borított fürdőbe, szerezzünk be egyet! 890 Ft-ért szinte ajándék.

Ötödikként végzett az ajtórács. Ez olyan kicsit, mint a börtön. Kicsit meg olyan, mint egy szobányi járóka, ha a gyerekszoba ajtaára szereljük. Ha nagyon nem akarjuk a gyerek kedvéért az egész lakást bababarátosítnai, akkor vegyünk. Persze lehet csak időnként használni, például ha főzünk, vagy veszélyesek vagyunk, akkor bezárjuk a gyereket. No de akkor hogy tanul meg a kis tündér főzni?

Most következnek azok a dolgok, amelyek valójában értelmesek, de azért nem mindenkinek van rájuk szüksége. Először is a fiókzár. Ez nem azért kell, hogy elzárjuk az értékeinket: azokat inkább pakoljuk magasabbra. Csak akkor szükséges, ha nagyon minőségi fiókjaink vannak, és ezért irtózatos sebességgel és erővel tudják odacsípni a kis egyed ujját. Általában rondák, és eléggé megnehezítik a felnőtt életét is. Lásd Szily kolléga vonatkozó szösszenetét a Kitolás 1-ben.

Ajtóütköző - sokat gondolkoztam, hogy vajon teljesen hülyeség, vagy van-e benne valami. Meg kell valljam, egy darab van a birtokomban, de csak azért, mert jól néz ki, nem használjuk. El tudok képzelni azonban olyan huzatos lakást, ahol nélkülözhetetlen. Nekem tört el ujjam ajtó és huzat közreműködésével. Alapjáraton, egy szélcsendes lakásban nem igazán csapódnak maguktól az ajtók. Az olyan ütközések ellen ez viszont nem véd.

A lépcsős házakban lakóknak elengedhetetlen a lépcsőrács. Hiába figyelünk, egyszer odakeveredik a poronty, és egészen nagy koráig egészen csúnyákat tud esni a lépcsőn. A Brendonban tízezernél kezdődnek, és általában kell hozzá toldó, ami még öt. Felszerelni is jó móka, ehhez is csak Szilyt tudom ajánlani, valamint egy építész feleség mihamarabbi beszerzését.

Azt hiszem pár hónapos terhesen vettem meg a kiskádba való csúszásgátlónkat. A kádban borzasztó nagyot lehet esni, de azért ne essünk ilyen túlzásba: lehet, hogy hamarabb költözünk a nagykádba, mint hogy ilyesmire lenne szükség. A már ülő-felhúzódzkodó  gyereknél alapfelszerelés, felnőtteknek is jól jön. Barkácsáruházban érdemes venni, sokféle méret és minta van. Halacskás is. És olcsóbb, mint 6000-ért a Bébé Confort.

A sarokvédő azért jó, mert mire rohan, és felér odáig a feje, addigra le is tudja kaparni a bútorról. Legalábbis nálunk. A Praktikeres olcsót. De szerintem az azonos elven működő Tigex is erre a sorsra jutna. Az Ikea nem tudom, milyen ragasztót használ, de köt, mint a beton. Jól is néz ki, viszont nem mindenhova  lehet felragasztani, mivel elég bumfordi. Nyolc darab 1290 Ft, van fehér, piros, fekete.

A konnektorvédő alap. Minden gyerek belenyúl, sokszor. Van a beledugom-kiszedem fajta, abba jól bele lehet törni a körmünket. Persze csak ha elhagytuk a kulcsát. (Elhagytuk, ennél sokkal feltűnőbb dolgokat is elhagyunk egy gyerek mellett.) Van a ráragasztom, elforgatom fajta, ezt a Kenguruban szereztük be, nagyon dárga volt, nagyon jó, de bizonyos fajta adaptereknek nem elég hosszú a bökője a dologhoz, és ezért meg-megszakadozik az áramellátás.

A leesésgátló nem rossz dolog, mondjuk lehet szivacsot is tenni az ágy mellé, úgyis ott kell néha nekünk is aludni, ha nem vagyunk poroszok. Meg lehet szivacsot tenni az ágy helyre is, a gyerekek úgyis imádnak szivacson/földön aludni. Nekem csak az a parám, hogy mire ez aktuális lesz, addigra tök jól tudnak közlekedni, és esetleg éjszaka félálomban  átesik rajta a gyerek, ahogy kikászálódik az ágyából. A Brendonban mindenesetre 8000 egy stükk. Muhaha. Ráadásul peremes és matractalan ágyra nem is jó.

Ha mindent megveszünk, akkor olyan ötvenezer forintot tapsolhatunk el erre a célra. Tessék válogatni, kinek mi a leghasznosabb/mi a legnagyobb parája!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.27 14:58:16hanna

  Ja, és az is szempont, hogy ne legyen a cikk kurva unalmas attől még mert valami praktikus hétköznapi dologről szól

 • 2008.02.27 14:58:55cseresznye

  Az említett gúnyos megjegyzés szerintem csak a képhez tartozik. A főszövegben egész más van a rácsról, fürdőszőnyegről pedig egy rossz szó sincs.

  Tény, hogy a véleményezések a Hanna által ismert szitukra vonatkoznak, egyedül az ő nézőpontja.

  Ikreknél tényleg klasz lehet a kádszék, vagy mi, eddig nekem sem jutott eszembe, hogy vajon mire is lehet jó.  Annak örülök, hogy már majdnem mindenre kitaláltak valami okosat, más kérdés, hogy hülye az, aki gondolkodás nélkül megveszi, ha kell, ha nem.

  Mi 3 hetet voltunk egy olyan házban a tízhónapossal, ahol még én is kifértem az erkélyrácson. Mi tyúkdrótot vettünk a Bricoban, de ott nem kellett az esztétikumra figyelni.

  Így viszont a pancsolóval együtt kint éltünk a nagy, árnyas teraszon.

 • 2008.02.27 14:59:55hanna

  Ja, az értékgyalázás vicces tulzás. Meg a napi Ászt. És az idiózta nem csúnya szó. Vagy tessék bemenn a nappaliba, és egy kis Walt Disneyt nézni a gyerekkel.  És a biztonsági cuccok is abbol az otletsorbol lett kiválasztva.

 • 2008.02.27 15:00:38hanna

  Olvass el egy pár napi ászt, és utána mondd ezt a stílusomra. Tényleg. Ez azért kicsit sok volt.

 • 2008.02.27 15:01:58cseresznye

  Bocs, míg írtam, Hanna már válaszolt.

 • 2008.02.27 15:01:58kalucsni

  A poronty egy internetes bulvár blog, nem is állítja magáról, hogy ez itt a magas irodalom helye lenne… A cikkek hol ilyenek, hol olyanok. Nyilván az a cél, hogy minél többféle ember napi x óra képernyőre bambulási igényét kielégítsék.

  Ja és igen, a csúnya-csúnya szavakra sok a kattintás, de nem csak a buta többiek klikkeltek oda, hanem bizony az is, aki aztán hosszan ott ragad és sír, hogy már megint mi került ki az oldalra. És hát pillantsunk talán kicsit jobbra, esetleg fel a lap tetejére a reklámcsíkra, talán csak kell nekik valamire az a sok kattintás… • 2008.02.27 15:12:57kalucsni

  Hát sztem azon nem érdemes idegeskedni, hogy xy-nak tetszik-e cikk vagy sem, végül is nem a főszerkesztőd, nem a magyartanárod és nem az anyukád. Pont az a jó, ha a kommentelők között van, akinek teszik, és van, akinek nem, ettől pörög a blog. Ha mindenki csak azt írná, hogy júj de jó, vagy ne adj isten júj de szar, akkor hamar izgalmasabb vizekre eveznének.

 • 2008.02.27 15:19:30hanna

  Tényleg, idézz nekem a Napi Ászból pár flekket, ahol humorosan állnak hozzá a saját témáikhoz? Ahol van önirónia. Ahol van információ. Mert szerintem egyik sincs benne.

  Pl az elején a Hrabal idézet nem egy szépirodalom, cvsakúgy, hanem azt próbáltam érzékeltetni vele, hogy a szülő mindenre fel akar készülni, de nem tud, és ebből fura megoldások valamint humoros helyzetek fakadnak. Ezenkívül azt, hogy mennyi mindent próbálnak pofátlanul drágán eladni nekünk, és mi megvesszük, miközben lehet, hogy másképp is megoldható a helyzet, vagy nincs rá szükségünk azért, mert a másik szülőnek van.  Nem bizarr, hogy van egy csomó dolog a cikkben, ami szerintem hasznos, mit, hol, mennyiért, hogy néz ki, mire/milyen helyzetben jó, de te kipécézed a képaláírás egy szavát, és az alapján bulvárnak minősítesz?  A kádszékről még annyit, hogy valóban, nem gondoltam bele, hogy ikreknél hasznos lehet.

 • 2008.02.27 15:22:49cantaloupe

  Igenis, ertettem.  Szoval csak egyfelekeppen lehet erdekes a cikk, ha bulvar-fordulatokat teszunk bele. Na, ezert fordul(t) ki a kezembol a Blikk es a Napi Asz is.  Velemenyt is csak ugy lehet formalni, hogy ranezunk egy kepre, vagy targyra, aztan levonjuk a sommas kovetkeztetest. Tisztan latszik, hogy a kep nem eletszeru, hanem beallitott reklam, jo esetben nem is a kepen lathato telefonalo noszemely a jarokaban csucsulo gyerekek anyja, de lenyeg az, hogy mondhassunk valami utoset, amit megkajal a nep.  Hja, hogy ez nem szepirodalmi forum, arra tokegyedul rajottem (nem is azert jarok ide), eppen ezert nem ertem, hogy kerul a csizma az asztalra, avagy egy Hrabal-idezet a cikk elejere.  Az meg nagyon gyenge probalkozas, hogy ha mast irtal volna, abba kotottem volna bele. Tobbek kozt en vedtem egy honapja a Porontyot, hogy a szinvonal a kommentezokon is mulik, sok celcsoportnak sokfele cikk keszul...  Megbocsass, de nekem meg ez volt sok. Persze, megsertodni konnyu, mint elgondolkozni, humorosan es erdekfeszitoen irni minositgetes nelkul.  Unom, unom a gagyit es a szennyet, igyekszem is kikerulni, de hogy egy iskolazott, ertelmes ember is ezt akarja lenyomni a torkomon, az igenis felhaborit.  PS: Fozesrol annyit, hogy osztrak ismerosom lanya forrazta le magat egyeves koraban. Ott volt az anyja, de egy pillanat alatt magara rantotta a fazekat. Mar 12 eves a lanyzo, plasztikak ellenere szegyell bikiniben lenni, mert a karjan eleg csuf a bor.

  Mivel az illeto utana szult meg ket gyereket, beszerzett egy tuzhelyracsot. Tudom, nevetseges es idiota paramama, hiszen csak oda kell figyelni es nem mobiltelefonalni...  Na, leptem dolgozni, gondolom, sokak oromere.

 • 2008.02.27 15:27:23hanna

  De, szoktam azon idegeskedni, ha úgy érzem, igaztalanul megvádolnak. Szerintem másnak is rosszul esik, ha úgy gondolja, jól végezte munkáját, és leszólják. Csakhogy mondjak egy példát: írtam egyszer a hozzátáplálásról. Három szakkönyvet olvastam el, vetettem össze, ellenőriztettem gyerekorvossal, kitaláltam, hogy milyen legyen a szerkezete, erre kábé a harmadik kommetnt az volt, hogy nekünk ne mondja meg senki, hogy mikor mit adjunk, és ez különben is tök megbízhatatlan. Mikor teljesen ügyelek arra hogy

  a) informatív legyek,

  b) megbízhatóak legyenek az információim,

  c) szerepeljen a véleményem is,

  d) szórakoztató legyen a stílusom.

  Ennek érdekében például, bármilyen döbbenetes, nem egy perc alatt hányok össze egy posztot, hanem utánanézek, kitalálom, mi legyen benne, mi fontos azzal kapcsolatban, megkérdezek másokat, megírom, majd elolvasom, és elolvastatom egy rokonommal is, hogy átnézzük, és ne legyenek benne érthetetlen vagy göröngyös megfogalmazások.

  És akkor ez van, ilyen nebántsvirág vagyok, szarul tud esni, ha legmegbízhatatlanoznak/lenapiászoznak.

  Természetesen nem minden poszt ilyen: pl a szinglik magányosan szarnakot hirtelen felindulásból írtam, mikor böngészővel az ölemben kellett nyitott ajtónál ücsörögni és kisimult arccal lapozgatni meg mutogatni szarás közben (akinek van böngészője, tudja, hogy mekkora böhöm nagy az a könyv). De azt is átnézettem előtte azért.

  Viszont mondjuk az ilyen összegyűjtős (könyvajánló, programajánló, termékajánló, egészség-nevelés-életmód) cuccok ilyenek.

 • 2008.02.27 15:28:15cantaloupe

  Hanna, nem errol az egy cikkrol es egyetlen kepalairasrol van szo. Nem en hozlak bulvar-szinvonalra, hanem te sajat magad.  Lea naplojat pl. sikerult megirnod humorosan, kedvesen, minosegi szinvonalban. Meg szamtalan mas cikkedet is; ezert kezdtem a mondandomat azzal, hogy ha mar jol tudsz irni, akkor adj bele apait-anyait.  Mint nyilt blogot, kommenteztem ezt a cikket, es ha a tobbseg ellenem is van, akkor is van helye a velemenyemnek.  Arrol nem is szolva -es ezt most halvany mosollyal mondom- hogy nalad nagyobb irokat is kritizalnak am. ;)  Na jo, ennyi eleg lesz belolem most, en L.

 • 2008.02.27 15:30:40hanna

  Elképesztó, hogy egy reklámfotót védessz velem szemben. Elképesztő. És valban nincs szerintem érdekfeszítés minősítés nélkül. És vélemény nélkül. Persze ha nem értessz egyet a minősítéssel akkor lesz belőle minősítgetés.

  És tényleg, azt gondolom, nem én sértegetek, hogyha ezt a cikket gagyinak és szennynek nevezed. Hnem ez egy cseppet túlzás.

 • 2008.02.27 15:30:46hanna

  Elképesztó, hogy egy reklámfotót védessz velem szemben. Elképesztő. És valban nincs szerintem érdekfeszítés minősítés nélkül. És vélemény nélkül. Persze ha nem értessz egyet a minősítéssel akkor lesz belőle minősítgetés.

  És tényleg, azt gondolom, nem én sértegetek, hogyha ezt a cikket gagyinak és szennynek nevezed. Hnem ez egy cseppet túlzás.

 • 2008.02.27 15:30:53szövetszöcske

  Mondjuk a kommentezok meg az olvasok ket teljesen kulon tabor lehet. A kommentezok jo resze, max. erdeklodeskeppen elolvassa a cikket, de aztan csak ugy a tobbiekkel csevegni jar ide. A hozzaszolasok jo resze meg max. a poszt apropojan irodik (de sokszor egyaltalan semmi koze az adott poszthoz), eleg ritka a poszt velemenyezes, ebbol soha nem lenne meg a sokszaz hozzaszolas. Viszont az milyen jo mar, hogy a kommentek sokszor atmennek szappanoperaba, azok az olvasok akit az adott cikk nem erdekel, johetnek vagasiferi-nicknek drukkolni, akit igazsagtalanul tamad a retrograd lenkeneni mega a tobbi gonosz kommentezo :)

 • 2008.02.27 15:36:16cantaloupe

  Jajj, ne mar!!!  Nem a reklamfotot vedem, de gondolom nem kell marketingbol diplomat szerezni ahhoz, hogy ennek a kepnek az a funkcioja, hogy eladjon! Megis, mit tegyenek oda, egy siro kisbabat es egy otthonkas, uvolto anyukat?  Persze hogy ugy reklamozzak a termekuket, hogy az anya kisimult es van ideje mas dolgokra, mig a gyerek mosolyogva eljatszik "bortoneben".  Az osszes babareklam erre alapul, boldog mama=boldog baba.  Es te erre kezdtel idiotazni, egy olyan cikkben, ami a biztonsagi felszerelesekrol szol. Komolyan eszedbe sem jutott, hogy a racs GYAKORLATI felhasznalasa mas, mint kepen lathato PR?  Na, ez az elkepszeto, meg az, hogy elkesek melobol. :)

 • 2008.02.27 15:40:24hanna

  Nem arróül van ám szó, mint gúnyosan megjegyzed, hogy nagy írónak tartom magam, ha annak tartanám, akkor már rég regényeket írva befutottam volna. Hanem arról, hogy elfogadható, hétköznapi stílusban megíródott irományom nem szenny. És nem bulvár. Jóságos isten, mi a bulvár egy halom bébibiztonségi berendezés enyhén ironikus felsorolásán és bemutatásán? Hogy nem azt írtam, hogy az ajtórács arra voló, hogy rátegyük az ajtóra, és a gyerek ne jöjjön be, meg ne rántsa magára a fazekta? Bár ezt is leírtam. Hanem hogy ezt mind ránk akarják sózni, de lehet velők is élni meg nélkülük is? És hogy szerintem melyik mire jó, és mennyire fontos, és persze vártam az olvasók ez irányú tapasztalatait, hogy a sok tudst megosztva, ha valaki olyan tévedne erre, bár ebben egyre kevésébé reménykedem, aki tényleg azon töri a fejét, hogy vegyen-e kutacsvédőt és ajtórácsot, az után dönthessen, hogy igen, nem veszek kutacsvédőt, mert az okos anyukák és a cikk szerint nem hasznos, de ajtórácsot veszek, mert nem akarom a főzést bonyolítani, de nem fogom belezárni a gyerekemet kétéveésen csak úgy, mert az idiótaság, és már most elkezdek rá gyűjteni, mert 15ebe kerül, vagy inkább lemegyek a lomtalanatísba, és apósommal összerakjuk egy kidobott kiságy oldalából. Erre való ez a cikk (és a kommetnek), és ehhez kellő info van benn. Ez a bulvár? Komolyan? (BTW természetesen nem gyújtom meg a gázt, amikor Lea főz. Nem, a látszat csal, nem vahgyok hülye. De odatesszük a gyújtót, mintha.)

 • 2008.02.27 15:43:38hanna

  Igen, azt gondolom egyébként, hogy arról kéne csinálni a fotót, ami a rács gyakorlati felhasználása. Mondjuk egy kisimultan főző csajsziról. Szerinted az IKEA katalógusban pl elképzelhető egy ilyen foto? Nem, mert családcentrikusak, és gyerekcentriusak, mégis van marketingjük meg reklámfotojuk. A Brendonban persze ez van. Egyébkétn épp ezért a cikkben a praktikus oldalrol irok. Leírom, hogy szerintem a gyerekszzoba ajtajára tenni kicsit túlzás, de a konyhájéra például esetnként praktikus. Ez hatalmas bulvár. Meg szenny is.

 • 2008.02.27 15:46:38kalucsni

  visszatérve az érdemi hozzászólásokhoz, a cikkből kimaradt, de az üvegezett ajtókra nagyon praktikus lehet a védőfólia, ha ne adj isten egy gyerek épp azon szeretne megtanulni dobolni

 • 2008.02.27 16:07:05oreille

  mai tapasztalat: soha többet házi készítésű játékszert, akármilyen gyerekbarát könyv/magazin ajánlja is. a konkrét esetben kiürült 3 dl-es műanyag vizes palack. tényleg istenien csörögtek benne a száraztészták, de a kupakja pont akkora, hogy megáll a gyerek szájában..

 • 2008.02.27 16:12:55kalucsni

  az én parám, hogy egyszer majd autót akar vezetni

 • 2008.02.27 16:19:39hanna

  Igen, azt mi is ragsztottunk az előző lakásban. És rajzoltunk rá szépeket. Orielle: de hogy a fenébe tudta leszedni a kupakját? Néha még én sem bírom lecsavarni, ha nagyon rácsavarom előtte.

 • 2008.02.27 16:28:39oreille

  Hanna! nem szedte le a kupakot (5 hónaposan nem lehet ilyen ügyes :-), hanem a kupakot rágicsálva egyszer csak se ki, se be. szóval az egész palack kiállt a gyerek szájából. még jó hogy ott álltam mellette.

 • 2008.02.27 16:30:26Dexter68

  Széjjelültetlek, fiam!

 • 2008.02.27 16:40:03hanna

  Én meg attól félek, hogy hirtelen letol valamit a torkán. Mondjuk aceruzát, aminek a végét rágja, miközben firkálgat. Mindentől lehet félni. Ez a durva benne, hogy igazán olyan dolgoktól, amire nem megoldás egyik eszköz sem. Például mostanában beakasztja babakocsizás közben ide-oda a lábát, ami közel van, és attól félek, hogy egyszer nem veszem észre, és miközben lendületesen haladok, kitöröm a lábát. Tudom, hülye vagyok. Amikor kontroll alatt tartom, közös főzés vagy szaladgálás közben, nem félek, pedig én is tudom, hogy pont annyi eséllyel jáér pórul.

 • 2008.02.27 16:45:25hanna

  És például ezek a házi játékok. Hát a bolti is ugyanolyan rossz lehet, mert például a játszóházban vannak olyan műgyümölcsök babafőzéshez, hungarocellból, meg gumiból, de Lea nem érti, hogy nem igazi, meglátta a finom zöld almát, szőlőt, rávetette magát, és simán leharapott belőle egy darabot, aztán szedhetem ki belőle a cuccot. Mondjuk a legdurvább az volt, amikor jött hozzám, és mutatta, hogy van valami a szájában. Egy hegyes réz facsavar volt. Nem tudom, miből eshetett ki. De szívbajt kaptam. Egyszer kikakilt egy fél bkvjegyet, a hologram még egészben volt. Nyilván a táskámból. És közben tudja, hogy mit nem szabad, rázza is a fejét, miközben csinálja. Szerencsére sok mindenben jó: nem tépkedi a könyvet, nem iszik bele a mosóporba, nem nyúlkál a konnektorba, cask idegen helyen, nem egszik virágföldet stb. De óriásikat esik, viszont nagyon ügyesen kiteszi a kezét. Nem nyúl a forróhoz, hanem fújkod, hogy forró. Ha nem vagyok testközelben, nem áll fel a kisszékben sem. Szóval ilyen szempontből szerencsém van.

 • 2008.02.27 16:56:41oreille

  óóó látom a jogos reszketnivalók sora minden betöltött hónappal csak hosszabb lesz...

  a facsavar miatt azért szóltál?

  a bkv jegyen viszont muszáj volt nevetnem, bocs :-)))

 • 2008.02.27 17:43:27Dexter68

  A facsavar nem annyira gáz, mint ahogy hangzik, mert 99%-ban a bélbolyhok megóvják a bélfalakat az átfúródástól. Max. a kakiláshoz kell majd csavarhúzó (bocsi)

  Persze ez nem azt jelenti, hogy nem aggódnám magam halálra, ha a gyerek rákapna a csavarevésre. Egyelőre csak legódarabokat töm az orrába. Az is jó muri.

 • 2008.02.27 17:44:54Dexter68

  oreille: mindig van mitől parázni. Kiskorban azért, hogy ne törje össze magát, nagy korban meg azért, hogy ne keveredjen rossz társaságba és ne akarja megmutatni, hogy ő ki meri próbálni...

 • 2008.02.27 21:16:58vikimanka

  Szerintem nem idióták, hanem úgy néznek ki mint a kismajmok.

  Az én nagy lányom sós perec darabkát dugott az orrába.A sógorom anno vasgolyót nyelt le. Annak kórház lett a vége. Miután koppant a wc-ben mehetett haza.A barátosnőm fia nemrég mentolos tic-tac-ot dugott az orrába.A száján keresztül szedte ki az anyja.

  Amikor kicsi volt a "nagy" még a szüleimnél laktunk az emeleten, ott volt egy kiskapu felszerelve a lépcső tetején, ha netán kedve szottyanna lemenni. nálunk a nagy szeret nézni ahogy főzök és felül a konyhapultra onnan néz.A tűzhelyhez ne érhet, mert L alakú a pult és ő a másik szárán ül.

  Kisgyerekként én is magamra rántottam a tűzhelyről a borsólevest. Többször húzták le a bőrt a kezemről. Semmire nem emlékszem és semmi nyoma nem maradt.Ez a mázli.

 • 2008.02.27 21:26:17Cobold

  2008.02.27 10:12:41 Katarina

  Anno hasonlót az én hugicám is csinált: két évesen utánozta a szaltót. Csak akkor neki sikerült valahogy, a szüleim szája meg tátva maradt.

  Vidéki suttyó város révén nem lett folytatása a dolognak, különtornára Szegedig kellett volna utazni vele. Több mint egy óra csak oda, autó meg nem volt.

 • 2008.02.27 21:41:15Laluna

  Sarokvédő van olyan (pl. Chicco) amit fel lehet csavarozni - legalábbis olyan bútorokra amiket nem sajnál az ember - valamint lehet olyan kétoldalú ragasztószalagot kapni ami max. 25 kg terhelést bír, na az az azzal felragasztott bármilyen sarokvédőt sem tudja leszedni egy kicsi gyerek. A hajmosókarika gondolom pl. egy érzékeny fülü vagy szemü gyereknél elengedhetetlen. Elfordulásgátlóról annyit, hogy nálunk a kórházban csak az volt megengedett hogy az újszülöttet az oldalán vagy hasán fektessük, evés után szigorúan csak az oldalán. Azt magyarázták nekünk (újdonsült anyukáknak) hogy a SIDS marhára túl van lihegve a megfulladás veszélyéhez képest, legalábbis újszülöttnél. Úgyhogy én amíg nem tudott mocorogni marha jó hasznát vettem az oldaltámasznak. Persze barkácsmegoldással is ki lehet támasztani egy újszülöttet, de én nem szivesen teszek be akármit a gyerek ágyába, újszülöttébe pláne nem. A képen levő oldaltámasz amúgy szerintem gagyi, nem túl stabil. Amúgy mozgásfejlődésének nem igazán ártott, 3 hós múlt amikor elkezdett megfordulni és 7 hós múlt amikor felállt és 8 amikor lépegetni kezdett kapaszkodva. Ezen a ponton viszont nagyon jól jött nekünk az a bizonyos röhejes kutacsvédő mert bizony kicsi volt még, zakózgatott és egy hónapig minimum eltartott míg megtanult álltából letérdelni vagy leülni.

  Elengedhetetlen bizt. eszköz még a tűzhelyrács, azt pl. Ikeában is lehet kapni elég normálisat.

 • 2008.02.27 21:49:34cantaloupe

  Hanna, egy utolso OFF: A reklamok sajnos nem ugy mukodnek. Huszevesekkel reklamozzak az arckremeket, negyvenkilos modellekre aggatjak a ruhakat. Talan a DOVE jut most eszembe, ami realis noket mutat be. Ez van.  A fozest amugy felreertettem, mert eloszor azt irtad, lehet egyutt is fozni a gyerekekkel. Amikor igazi kaja keszul a csaladnak, akkor viszont meg kell gyujtani a gazt, nem mindenkinek van elektromos fozolapja, ugye...es en erre az idore siman el tudom kepzelni, hogy a jarokaban van a gyerek, es ott jatszik. Errol nekem semmi idiotasag nem jut eszembe. Ja, es a mobilozasrol sem. Siman elofordulhat, hogy fontos hivast, pl. allasajanlatrol fogadsz es kimesz a konyhaba telefonalni, mert kulonben a bebi kurjongatasai miatt nem ertesz minden 2. szot. Na.  ---

  Temahoz:  Kutacsvedo: ezt pl. koraszulott gyerekekre, akik bar tanulnak jarni, de alacsony sulyuak, torekenyek, vagy a latasuk korlatozott, siman el tudom kepzelni. Nemcsak az egeszseges egykekre kell am gondolni, ha meglattok valamit a Brendonban.  Ajtoracs: Tobbszintes hazban a lepcsok, feljarok, pinceajtok ele szerelve eletmento lehet, foleg, ha tobb gyerek is van a hazban, akik neha elfelejtik az ajtokat csukni.  Tapados furdokadbetet: nagyobb gyerekeknek, akik mar tudnak ulni es a nagykadban furdenek, jo hasznalatot tehet a fent emlitett csuszasveszely miatt. Hatranya, hogy felevente cserelni kell, mert a tapadokorongok elszinezodnek, hamar peneszesednek.  Leesesgatlot meg hasznalnak ovodasok is, mert sokszor ok is vannak ugy, hogy leesnek az agyrol.  Biztonsagi furdetok: ezek arra jok, hogy az anyanak ket keze van, pl. nyulhat torolkozoert, leesett furdetoert. Vasarlasa nem jelenti azt, hogy el lehet hagyni a furdoszobat-ha jol emlekszem, az amerikai gyerekorvosok szovetsege azt ajanlja, hogy 4 eves korig ne hagyjuk a csimotakat felugyelet nelkul. • 2008.02.27 22:07:11levendul

  én a megkajálástól annyira nem félek (illetve féltem eddig :)), viszont a fejüket féltem nagyon, azért kutacsvédőnk nem volt, bukósisakból viszont egész jó készletünk van :))  az nekünk is megvolt, hogy ült a gyerek az apja bicaja előtt és felemelt mutatóujjal integetett, hogy nem szabad, miközben a másik kezével már a pedálon matatott :)  egyébként asszem én is odajutottam, ahova szöcske: kiakadok az igényes és kulturált kommentelők igényesen megfogalmazott, hogynemondjam kulturált kommentjeitől

  na, jó, a kiakadok talán túlzás :)  a kép egyébként sztem teljesen életszerűtlen, hol lehet két ilyen kicsi kölyök mellett ilyen üresség egy lakásban?

  viszont tíz percet senkitől nem sajnálnék még bájcsevegésre sem, ha a kölykök jól elvannak akár azon az egy négyzetméteren is

 • 2008.02.27 22:14:48cantaloupe

  Ja, az mar csak hab a tortan, hogy az etetoszekben ucsorogni ugyanolyan "borton", sot, meg kevesebb terrel, mint a kepen lathato ketrec, amiben nagyon mozgaster van, tobb jatekkal.

  Siman el tudom kepzelni, hogy jobb ott a gyereknek, mint az etetoszekbol mindent ledobni, amit ugye anya adogathat percenkent, ezzel is lassitva a munkajat.  Persze forditva is van: fent emlitett kolcsonikreim inkabb velem akartak lenni a konyhaban, az etetoszeket sem bantak. Kozben egyutt enekeltunk, mondokaztunk vagy meseltem.

 • 2008.02.27 22:21:48cantaloupe

  Olvastam a fenti parakat: szerintem mindegyikotoknek igaza van. :)

  Senki nem idiota, tulparazos, ha a sajat lelki nyugalamat veszi meg 5, vagy akar 15 ezer forintert.  En nem talaltam senki leirasat sem nevetsegesnek vagy szannivalonak, egyszeruen nem vagyunk egyformak.  Fent pl. volt egy iras, miszerint a "SIDS tul van lihegve". Na, en meg ebben vagyok parazos, egy remalom lehet egy egeszseges kisbabat igy elveszteni. Szoval nem erdekel, ki rohog ki, en biztos veszek majd AngelCare-t, aztan hasznaltan, megkimelten eladom, ha mar nem lesz ra szukseg. :)

 • 2008.02.27 22:30:05hanna

  Nekem a védőnő és az ortopéd orvos mondta, hogy az oldalfekvés valamilyen csípőnyavaláyt indukál. Mi egyébként hengerpárnával vagy összetekert kistakaróval támasztottuk Leát, amíg kicsi korában fekve oldalt szopizott. Amikor szintén kilenc hónaposan kapaszkodva járt, akkor meg mentem utána. irtó nagyokat koppant, de meg se kottyant neki. Leülni nem tudott, úgyhogy még a kiságyban sem lehetett egyedül hagyn, mert felhúzta magát, aztán elfáradt hamar, és nem tudott mit kezdeni magával. Minden gyerek más: Lea például annyira mozog álmában, hogy öt hónapos kora óta nem lehet rá hálózsákot vagy takarót adni, mert föl van háborodva, hogy lefogjuk. Ezért jó vastagon fel kell öltöztetni. Szerintem kábé megőrült volna egy ilyen oldaltámasztól.

  És bár értem én, hogy nem szabad a reklámokról semmi rosszat mondani, de azért a legtöbb ilyen cuccot elengedhetetlennek adják elő, és nem koraszülötteknek, hanem bárkinek. A kutacsvédő is ilyen - persze, kell bot pl az öreg fájós lábú néniknek, de azért a biztonségos járásnak minden ember esetében nem előfeltétele. És egy csomó mindenről azt gondolom, hogy legjobb, ha nagyon odafigyelünk és hagyjuk felfedezni a maga természetes módján. Pl. ha teszel rácsot a gyerekszobára, az nekem olyan steril. Mert azért nem ott zajlik az élet, már pedig a gyereknek ott kell lennie, ahol a dolgok töténnek.

  Fózés: az apám pl együtt pucol krumplit a Leával, együtt főz vele minden szombaton, rendesen, 5-6 főre. Anyámmal mosogatnak, tűzhelyet sikálnak. Én csak akkor viszem ki, ha olajban sütök pattogós dolgot, mert akkor az egész konyha veszélyes. Persze Lea megmarad a kiszékében, és onnan segít, mondjuk adogat dolgokat, vagy tányérokat törölget vagy elpakolja a nem törékeny edényeket, vagy bármi. De utálja, ha nem működhet közre. Tudjátok, mi az extra édes, hogy teljesen off legyek: amikor az apja után elhagyott dobozokat nagy komolyan kilapítgatja, és hajtogatni kezdi, hogy így, kis térfogattal rakjuk a szemétbe. Emlékszik valaki az Árvácskában arra a részre, amikor Csöre feltakaríthat meg mosogathat a házban? És odavan, hogy ezt a felelősségteljes munkát megengedték neki?

 • 2008.02.27 22:38:47kriszi

  Sziasztok,

  a fiókzárról volna egy megjegyzésem: a lányomnál nem kellett, még annyira kevés cuccunk (és fiókunk) volt, hogy nemigen volt mit rámolnia az ő szintjén. Viszont később imádta körberakni az asztalt a szekrényből kiszedett üvegpoharakkal... nosza, úgyis úton van már a második, vegyönk fiókzárat! Kisasszony szembesül a témával (szekrény zárva), kicsit hisztizik, aztán megy a dolgára. Második felvonás: a fiam. Egyéves korában vettünk egy új ruhásszekrényt, két franyesz nagy fiókkal alul. Nosza gyerek görgős fiókot kiránt tövig, lezser mozdulattal mindent kihajít, beköltözik. Fiók nyikorog, hajlik lefelé, gyerek boldogabbik vége elvégre nehéz. Hajár, fiókzár. Kérem tisztelettel, kölök fél órát ücsörgött a zárt fiók előtt, és nézte. Majd laza mozdulattal kinyitotta, és kezdte elölről a beköltözős műsorszámot. Egyévesen. Mit csináljunk, ment a terror, hogy legalább ne üljön bele. Másnap megyek a konyhába, lám csak, üvegpoharak megint sorban kint az asztal szélén. Hm, dézsávüm van... kiii volt az? Látom ám a három és fél éves nagylányomat, amint kezében két bögrével jön vigyorogva. Ejnye, csak nem kinyitottad? Á, nem, nem nyitotta ki. Jó, visszacsukom, éberen figyelek, mi is van akkor. Naná, öcskös odamászik a poharas szekrényhez, fiókzárat szuggerál, laza mozdulattal kinyit, nővérke nagy boldogan könyékig beköltözik, dúskálván a poharakban...  Fiamgyerek május végén lesz három. Most már kulccsal nyomja. Nincs előtte zárt ajtó. Félek belegondolni, mi lesz belőle nagykorára...

 • 2008.02.27 22:48:38levendul

  kár, hogy a lelkesedésük később nagyságrendekkel zuhan :)

 • 2008.02.27 22:49:01babó

  kriszi:

  mérnök :))

 • 2008.02.27 22:49:25levendul

  ööö, úgy értem a segítés iránti lelkesedésük

 • 2008.02.27 22:54:42cantaloupe

  Hanna, az viszont tenyleg jo otlet, amit irtal, hogy egy ezermester csaladtag a regi agyracsokbol csinalhat szuper ajtoracsot.

  Az egesz lakasban mondjuk szerintem is erodszeruen nez ki, de lepcso aljara-tetejere biztos rakok majd.  Amugy rohej, de ezek a cuccok itt toredekebe kerulnek, nem 15 pongobe. Meg gondolom nem kotelezo Brendonbol venni mindent. De szerintem senki nem erzi jol magat, ha van valami paraja (megalapozott vagy sem), es ezt masok nevetsegesnek tartjak...  Es bocs, ha mar paratema: nem felsz, hogy Lea szajaba veszi a kezet tuzhelysurolas utan? Oda en eleg kemeny vegyszert hasznalok, hogy a raegett cuccok kijojjenek. Meg a legtobbra ra van irva, hogy kisgyerekektol elzarando...gyakran en is kesztyut huzok, mert erzekeny ra a borom, mar csak ezert sem engednek egy kisgyereket ilyenfajta hazimunkakban segiteni...

 • 2008.02.27 22:55:08cs1

  Hát én a lányom kakijában legutóbb műgyantás matricákat találtam. Vicces volt. Vetítés közben meg nem értettük miért ömlik ezerrel a nyála. Aztán kiderült, hogy volt benne egy egyforintos, azt szopogatta egész idő alatt... (pont aznap délután kizsebelte a férjem... odament a táskához, kinyitotta a cippzárt -életében először!- kivette a pénztárcáját, kinyitotta az aprópénzes rekeszt és kiszedte belőle az aprópénzt... úgy tűnik nem sikerült az összeset visszaszereznünk:) - ez volt 10,5 hónaposan...  Aztán volt egy olyan két hetes időszaka amikor mindent a szájába pakolt és odajött hozzánk azt mutogatva széles vigyorral, hogy ő miket tud a szájába gyömöszölni... (na szerencsére már vagy egy hete nem csinálja...) Itt parázhattam, nehogy orra bukjon az éppencsak totyogó gyerek mialatt a szája tele van egy hosszú építőkockával... (lenyelni nem tudta volna de szép sérülést okozott volna)...  A konyhában szerencsére jól elvan. Először egy ugrálós hintát szereltünk fel az ajtóra és abba pakoltuk... ezt nagyon szerette, nem olyan unalmas mint az etetőszék (azt rühelli)... aztán rájött arra, hogy a frigón lévő hűtőmágnesek állat jó játékok... ennek köszönhetően már vagy egy hónapja ha kell akár egy órán át is elvan a hűtőnek támaszkodva. Vettem még egy nagy csomag mágnest az Ikeában (200Ft, jó nagy mágnesek), azt megkapta így már egy egész zsáknyi mágnest pakolgathat a frigóra. Mondjuk mintha csökkenne a lelkesedés... Kb. egy hete visít ha nem engedjük kukázni így sajnos egy új szemetes (pedálos) beszerzése is elkerülhetetlen lesz... Aztán majd veszünk egy ikeás tűzhelyvédő izét is.  ja.  Én mondjuk előre látom, hogy nem fogunk unatkozni az elkövetkező években ... 11,5 hónapos és ez még csak a kezdet... futni ugyanis még nem tud és a járást sem viszi túlzásba, néhány méter után általában átvált négykézlábas üzemmódra.  Ja.. a legnagyobb (igazából az egyetlen valóban necces) parám.  Terasz.  Szerencsére tömör üvegkorlát van - ezeréves, szerintem törhetetlen- amin most nádfonat van. Most biztonságos. De mi lesz később? Az a parám, hogy félrenézek 10mp-re, ő meg odahúz egy széket és mászik. (túl sok TV-t néztem)... Azon filózgatok, hogy hálót kéne kifeszíteni a korlát fölé (de az szerintem méginkább arra ösztönzi, hogy másszon)...

 • 2008.02.27 23:45:12hanna

  Nem félek, mert ott vagyok mellette. Ő tiszta szivacsot kap, nem mosogatószereset, és azzal dörgölhet, amit elér. Ha közelíti a szájához, akkor megfogom a kezét. Meg van mindig tiszta ruha a közelben, amibe megtörölhetem a kezét. pl a pólóm :)) De nem szokta megenni nagyon. Dirva dolgokat nem használok, és gumikesztyűm sincs. Csal mosogatószert meg cifet meg szivacsot kb. mindenre. Persze azt se ihatja meg, de elég megbízhatóan cask engem akar folyton utánozni. Pedig sose voltam házias, de ő folyton mindent rögtön meg akar csinálni.

 • 2008.02.28 10:11:34kriszi

  Babó,

  én mástól tartok :P Mivelhogy a kölkec másik nagy képessége az eltűnés. Egy fél pillanatra nincs rajta a szemem, és már nincs sehol. Nekem ez a nagy parám, nagyobb, mint a lépcsőről leesés (az a második helyezett). Mióta fiacskám egy esküvőn, messzi városban eljátszotta, hogy titokzatos módon eltűnt a zsúfol templomkertben, négy másik gyerek közül, akikkel szép sorban ültek a padon, a gondolatra is kiver a víz... Ennek eredményeképpen nálunk két dolog, ami fixen feltűnik mindenkinek: 1. kulcsok páncélszekrényszerű kulcstartón a falon, mindig szigorúan oda elhelyezve; 2. minden kültérbe vezető ajtón retesz, felnőtt szemmagasságban, kötelezően becsukandó, ha mind belül vagyunk. Ugyanis amint a gyerek a kezébe kap egy kulcsot, azonnal tévedhetetlenül megy az ajtóhoz, amihez a kulcs való, és mire kettőt pislantok, már kint van a kertben. Mire rájön, hogy székről eléri a reteszt, és elég ereje lesz félrehúzni, talán nem akar már folyton lelépni.

 • 2008.02.28 11:21:49babó

  kriszi

  nem lesz betörő... :))

  gondolj bele, sztem nagy pénzeket lehet keresni biztonsági berendezések legális tesztelésével is. legyen mérnök, és foglalkozzon ezzel :))

 • 2008.02.28 11:26:00ravaszdi2

  Sokan mondják,hohy hülyeség a túlsok biztonsági eszköz a lakásban, hisz gyerekőcöknek saját kárukon kell megtanulniuk mit lehet,mit nem. Szerintem hasznosak ezek a dlgok. Persze nem azt mondom, hogy be kellene zárni egy gumiszobába, ahol semmi baja sem lehet, de jobb az elővigyázatosság. Egyszer szalad bele rosszul az asztal sarkába, vagy esik fejre a földre, és örökké magunkat fogjk hibáztatni.

  A Brendonról meg csak annyit, hogy ezek a cuccok azért nem csillagászati áron vannak, viszont amit itt veszek a Dorkámnak legalább jó miőségűek, és nem kell másnap kidobnom.

 • 2008.02.28 11:33:02galiba

  Kb. 1 hónapja kicsi lányom nekifutásból lefejelte a számítógépasztal sarkát, 1/2 cm-vel kerülte el a szemét. Anyát víz kiver, másnap sarokvédőt beszerez, nagy kínlódások árán atombiztosan felragaszt (ujjával együtt). Gyermek sarokvédőt 2 perc alatt leszed. Azóta nincs sarokvédőnk.  Van viszont tűzhelyrács + konnektorvédők, de azoknak sem adok már sok időt, tutira ki fogja fundálni, hogyan lehetne azokat is kijátszani.  Azzal bátorítom magam, hogy én is túléltem valahogy a kisgyerekkort.

 • 2008.02.28 12:15:57babó

  ravaszdi2

  tudom, az asztalsarkok rossz magasságban vannak, de nem kell hülyének nézni a gyereket. az én lányom feje is koppant az egyik sarkon, mert szűk mellette a hely, és nem tudta rendesen felmérni, de azóta nagyívben kerüli. tanul. ha azt hisszük, nem képes tanulni belőle, elérjük, hogy tényleg nem is fog. rossz pillanatok meg vannak, és is pánikoltam már, de ezeket tényleg csak gumiszobával lehet ne elkerülni.

 • 2008.02.29 09:33:34kriszi

  Babó,

  hehe, Éji Róka Jr :)))))))))

  Nem, egyelőre az a parám, hogy egy rossz pillanatban lelép és elvész :( Amúgy meg biztosan egy életrevaló srác lesz, kombinatív elme és kitartó a végtelenségig :) Addig meg majd a nővére vigyáz rá, amúgy is azt kérdezte a múltkor, hogy mikor dolgozhat már "babaszitterséget" (ötéves).

 • 2008.03.03 00:55:18cantaloupe

  Hanna, koszi a valaszodat -kisse megkesve- a tisztitoszeres kerdesre! Aranyos lehet Lea, ahogy surol. :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta