Gyerekszobát építettek a rendőrök

Vannak olyan hírek, amihez nem illik a szarkasztikus humor. Mert adhatjuk neki azt a címet, hogy vajon a kihallgató szobák is pasztellszínűek-e, de inkább nem, mert bennünk sem szalma van, hanem szív dobog. A mai MTI hírek közül ezt választottuk:

Beváltotta a hozzáfűzött reményeket az encsi rendőrségen kialakított gyerekszoba, a bűncselekmények áldozataivá vált gyermekkorú sértettek a kihallgatások során könnyebben és tényszerűen beszélnek - tájékoztatta az MTI-t a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság.


Dobi Tamás, a megyei főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa hétfőn emlékeztetett arra, az encsiek a városi rendőrkapitányság épületében azért alakították ki a gyerekszobát, hogy mindazon gyerekek, akikkel szemben bűnt követtek el, nyugodt körülmények között beszélhessenek az őket ért hatásokról.

Jól tették! Anyaként, az éhező gyerekek látványakor, a bántalmazott gyerekek történeteit hallgatva, eszközöm a segítségre nem lévén, legszívesebben homokba dugnám a fejem. Sőt, oda is dugom. Milyen jó, hogy mások nem, ugyanis az abaúji város rendőrei saját munkával, szabadidejükben alakították ki a barátságos gyermekkihallgató-szobát a rendőrkapitányságon. A falakat mesefigurák díszítik, a helyiségben gyermekjátékok is biztosítják a kellemes és megfelelő környezetet.

A gyerekek kitárulkozóbbak, oldottabbak lettek, könnyebben beszélnek a velük szemben elkövetett bűnökről, ha a nyomozó barátságosabb környezetben, egy-egy játék, rajzeszköz kézbeadásával tudja a traumát átélt gyermek figyelmét orientálni - magyarázta Dobi Tamás.

Szörnyű dolog már az is, hogy megtörténnek a bűncselekmények a gyerekekkel, s bár tudjuk, hogy meg kell tudnunk, mi is történt egy-egy esetben a kicsikkel, a kihallgatások sokszor felszakíthatják a sebeket. Megfelelő szakértők támogatásával persze segíthet a trauma feldolgozásában a dolgok újraélése, de reméljük, hogy kevés, sőt (egy idealisztikus világban), egyetlen látogatója sem lesz ennek a gyerekszobának.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek