SZÜLŐSÉG

Gyerekszobát építettek a rendőrök

2008. február 26., kedd 08:54

Vannak olyan hírek, amihez nem illik a szarkasztikus humor. Mert adhatjuk neki azt a címet, hogy vajon a kihallgató szobák is pasztellszínűek-e, de inkább nem, mert bennünk sem szalma van, hanem szív dobog. A mai MTI hírek közül ezt választottuk:

Beváltotta a hozzáfűzött reményeket az encsi rendőrségen kialakított gyerekszoba, a bűncselekmények áldozataivá vált gyermekkorú sértettek a kihallgatások során könnyebben és tényszerűen beszélnek - tájékoztatta az MTI-t a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság.


Dobi Tamás, a megyei főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa hétfőn emlékeztetett arra, az encsiek a városi rendőrkapitányság épületében azért alakították ki a gyerekszobát, hogy mindazon gyerekek, akikkel szemben bűnt követtek el, nyugodt körülmények között beszélhessenek az őket ért hatásokról.

Jól tették! Anyaként, az éhező gyerekek látványakor, a bántalmazott gyerekek történeteit hallgatva, eszközöm a segítségre nem lévén, legszívesebben homokba dugnám a fejem. Sőt, oda is dugom. Milyen jó, hogy mások nem, ugyanis az abaúji város rendőrei saját munkával, szabadidejükben alakították ki a barátságos gyermekkihallgató-szobát a rendőrkapitányságon. A falakat mesefigurák díszítik, a helyiségben gyermekjátékok is biztosítják a kellemes és megfelelő környezetet.

A gyerekek kitárulkozóbbak, oldottabbak lettek, könnyebben beszélnek a velük szemben elkövetett bűnökről, ha a nyomozó barátságosabb környezetben, egy-egy játék, rajzeszköz kézbeadásával tudja a traumát átélt gyermek figyelmét orientálni - magyarázta Dobi Tamás.

Szörnyű dolog már az is, hogy megtörténnek a bűncselekmények a gyerekekkel, s bár tudjuk, hogy meg kell tudnunk, mi is történt egy-egy esetben a kicsikkel, a kihallgatások sokszor felszakíthatják a sebeket. Megfelelő szakértők támogatásával persze segíthet a trauma feldolgozásában a dolgok újraélése, de reméljük, hogy kevés, sőt (egy idealisztikus világban), egyetlen látogatója sem lesz ennek a gyerekszobának.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.26 09:36:09Por Cica

  Encsi rendorok nem olvassak ezt a posztot? Hatha fel tudnak tolteni egy ket kepet a szobarol, kivancsi lennek ra.  haho encsi rendorok!!!

 • 2008.02.26 10:11:20summarygloss

  Igen, ez a rémálmom: a gyerekem ebben a szobában, mint sértett.

 • 2008.02.26 10:17:30"izé"

  Mindenben igazat adok a poszt lelkesedésének és az encsi rendőrök igyekezetéért pedig minden elismerésem.

  De azért mesélek valamit. Egy igaz történetet. Csak hogy belerondítsak a nagy lekesedésbe, mert szeretem látni a legyet a tortán.

  Előszó: Gyermek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény elkövetőjét magam rúgnám tökön hosszú nekifutásból vasalt Martensbe bújtatott kis lábikómmal, hadd vinnyogjon a rohadék, nem vagyok vevő a megértő modern elméleteknek, hogy betegség ez is, nem büntetni, hanem gyógyítani kell, gyógyítani a faszt, hosszú évekkel fenyegetni a picsába, nyomja el magában a mocsadék vágyait, én ha meglátok egy magas, vastagcombú szőkét az utcán szívesen rámásznék legott, őszintén megmondom, pedig nem vagyok beteg, mégsem teszem, mert elfojtom magamban a feltörő vágyat.

  De.

  Mint minden éremnek, ennek is van másik oldala.  A történet.  11 körüli kissrác a kijelölt gyámjának azt a mesét adja elő, hogy a nevelőapja a farkát fogdossa, meg kivereti vele bőszen a sajátját. A gyám persze rohan a yardra, őrizetbe veszik a csávót(!!!), szerencsére a harmadik nap kiengedik, letartóztatni már nincs arcuk, majd bár a kiskölyök a rendőrség által kijelölt szakértő előtt is fenntartja igen egyszerű kis sztoriját, a zsaruk az ügyészséggel karöltve fullkorrekten megszüntetik a tökhiteltelen sztori alapján az eljárást a francba.

  Na a gyám ebbe bele nem nyugodik, pótmagánváddal a bíróság elé viszi az ügyet, ahol az első tárgyaláson a bíró közli vele, hogy a kiskölyköt sajnos meg kell hallgatni, én meg mondom, hogy nem leszek tekintettel senki érzésére, se istenre, se emberre, ha a srác hazudik, úgy szétkapom, hogy egy évig nem rakják össze, az ügyfelemet egy hülye kamuduma miatt öttől tizenöt(!!!) évig terjedő szabveszttel fenyegetik, a játék nem babra megy.

  A gyám visszavonta a pótmagánvádat.  Szóval a gyerekek által elmondott sztorikat azért komoly fenntartásokkal kell kezelni, az se jó, ha a gyerek bezárkózik, de az sem mindig a tuti, ha különböző mesterséges trükkökkel nyitják meg és beszéltetik őket. A gyereklelket megnyitni ugyanis veszélyes, ott a valóság és a fantázia sokszor összemosódik és a nagy megnyílásban valóságként ömlenek elő fantazmagóriák, a főszereplő meg majd pislog a sitten, mint levelibéka a lapulevél alatt, csak nem lesz olyan békés az élete, mert az ilyeneket a kollégák ott sem kedvelik és ennek gyakorta fájdalmas jelét is mutatják. Természetesen erre vannak a szakértők, ilyen esetekben sokszor az ő feladatuk sokkal lényegesebb, mint a labdás, bohócos szobában legjobb szándékkal dolgozó, de a gyermek-pszichológia, -pszichiátria tudományában kevéssé elmerült rendőré.  De mégegyszer: Az encsi rendőröknek jó munkát, nincs könnyű dolguk.

 • 2008.02.26 11:20:41Illatos nyár

  "izé"  elgondolkodtattál, nem kicsit, nagyon.

 • 2008.02.26 11:25:45Brumibaby

  A mi gyerekünk azt mondta nekünk háromévesen, hogy "mert mindig vertek engem". Sose bántottuk, a kezét se, a popsiját se, nem azért, hogy ilyen jó arcok vagyunk, hanem mert ő ilyen jó arc.  Igaz viszont, hogy többször kilátásba helyeztük ("elraklak", stb.). Egy idő után kétségbeesett lélekbúvárkodás után arra a következtetésre jutottunk, hogy a verekedéssel fenyegetés jelenti nála a "verést".  Aztán elmúlt, és vannak más problémák. Ez ilyen.  Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kellene marhára odafigyelni minden jelzésre a gyerektől, de a következtetések/következmények levonásánál helyénvaló meghaladni a blikkes-fókuszos-aktívos színvonalat.

 • 2008.02.26 11:27:17Brumibaby

  Ja, bocs, és az encsi rendőrök - meg mindenféle hatalmon emberi megnyilvánulásai - előtt le a kalappal

 • 2008.02.26 11:45:00babó

  na igen, hogyan lehet elválasztani az ocsút a búzától.  mert igaza van "izé"nek, hogy ártatlanul is bekasztlizhatnak valakit, de hányen rohangálnak, akit nem csuktak le, pedig kellett volna?  nagyon jól képzett szakemberek kellenének :((

 • 2008.02.26 11:45:12Illatos nyár

  Felrémlik bennem egy sztori a bölcsiből, ahol a megégett kezű kislány azt találta mondani az óvonéninek, hogy rossz volt, ezért apa megégette.  Fogalmam sincs, ilyenkor mi a helyes megfejtés.

 • 2008.02.26 11:51:23babó

  nemtom pszichomókusok sztem már ki tudják hámozni az igazat. a jó pedagógusok meg kiszúrják azt, ahol gond LEHET, és felveszik a kapcsolatot a szakemberekkel. és, ha kiderül, hogy vaklárma, akkor ne legyen belőle megbélyegzés.  így kellene működnie a rendszernek

  (Amynek ítélve - sorozat, megvan?)

 • 2008.02.26 11:52:39babó

  sztem abban lehet a trükk, hogy úgy beszéltessék a gyereket, hogy nem adnak a szájába semmit. babákkal eljátszatják, meg ilyenek. akkor ki tudnak derülni a következetlenségek.

 • 2008.02.26 14:45:39summarygloss

  Izé, ez tetszett, már csak ezért, mert egy másik poszt alatt megköveztek, mert lehazugoztam az unokahúgomat. Holott tényleg ez a szokása.

 • 2008.02.26 14:54:46Nilüfer

  Summa..inkább a lekurvázás verte ki a biztosítékot..ha jól figyeltem...

 • 2008.02.26 15:04:43Nilüfer

  babó, a magyar jogrendszer/ valamnt a gyermek , és állatvédelem/ köszönő viszonyban sincs az Amy-vel..és a Petrochellivel sem.Hogy úgy kellene? lehet.100 év mulva. Esetleg.

 • 2008.02.26 15:06:15Pandi

  Nilü, szerintem jól figyeltél.:)  "Izé", az viszont teljesen igaz, hogy nem könnyű eldönteni, mikor mond igazat egy gyerek és mikor nem. Különösen, amikor ilyen súlyos dologkról van szó.  Én biztosan nem lennék rá képes, de azért kell, hogy legyenek olyan szakemberek (legalábbis remélem), akik igen. És talán nekik is könnyebb a dolguk olyan környezetben, ahol a gyerek is jobban érzi magát, akár igazat mond, akár nem.

 • 2008.02.26 15:36:58B-

  Néhány éve Franciaországban volt egy nagy pedofilbotrány, néhány családnál indult az ügy, aztán egyre csak dagadt, dagadt... Az lett a vége, hogy meghurcoltak egy csomó ártatlan embert. Ugyanis tényleg volt alapja a dolognak, nagyon súlyos bűnöket követett el a saját gyerekei meg más gyerekei ellen néhány ember - csak aztán a kihallgató rendőrök a valójában nem áldozat gyerekekből is olyan beszámolókat húztak ki, hogy ihaj. ("Téged is fogdosott a bácsi? Hozzádnyúlt?" stb stb). 2-3 éves gyerekekről is szó van, náluk még nagyon erős a késztetés, hogy az elvárásoknak megfelelően válaszoljanak. Ez az ügy is azt mutatja, hogy milyen nehéz gyerekeket kihallgatni - volt egy csomó tényleg áldozat gyerek meg pszichopata, gerinctelen patkány felnőtt (nők, férfiak vegyesen), és ugyanannyi tök véletlenül belekeveredett gyerek és felnőtt... Nem volt könnyű rendet tenni.  Egyébként nagyon emberséges ötlet ez a gyerekszoba, csak üdvözölni lehet. Jó lenne, ha lassan felnőttekkel szemben is emberségesen járnának el (nem pornónaptárral szemezve kellene a nyáladzó beteg rendőrnek elmesélni, hogyan erőszakoltak meg stb).

 • 2008.02.29 20:06:41Mille38

  Két éve jártam Encsen és környékén, egy egész hetet töltöttünk ott, mivel a férjem egy vidékfejlesztési programban vett részt. Ennek keretében jártunk néhány háztartásban is a környező falvakban. Így tudjuk, hogy arrafelé nagyon sok gyerek van, aki életében először talán ezen a kapitányságon lát mesefigurát a falra festve, sőt, horribile dictu, esetleg játék is először van a kezében. (A tévé távirányítója nem tartozik a játékok közé az én fogalmaim szerint.)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta