Unalmasak a pasztell gyerekszobafalak

Még nincs is a kezünkben a pozitív teszt, de már gondolatban tapétázunk, macikat nyalunk a falra, tündi-bündi figurákat és pasztell színeket variálunk akár egy öt négyzetméteres szobában is.



Persze nyilván nem életbevágó pontja a gyerek egészséges fejlődésének egy saját szoba, mégis, sokan a föld túloldaláról is megrendelik a számukra ideálisnak tűnő bútorokat és kiegészítőket. És akkor még nem is beszéltünk a csíről, amit a feng shui szerint távol tudunk tartani a porontytól, vagy bemérjük két bottal a vízeret, hogy békében aludjon a szent gyerek.


A legtöbben persze megelégednek egy ággyal (persze a kókuszmatracról bizonyára nekik is nehéz lemondani)és egy bármilyen szekrénnyel. Ha azonban lehetőségünk van az ízlésünknek is és nem csak a pénztárcánknak kedvezni, bátran körülnézhetünk és kiélhetjük kislányos babázhatnékunkat, elrejtett lakberendezői tehetségünket.

Ha nem akarunk nagyot tévedni és nem zavar bennünket, hogy Európa háromnegyede skandináv stílusban nő föl és a játékdobozok mindenkinél egyformák, akkor irány az Ikea. Ahol azért is jó vásárolni, mert a lehető legkisebb kiságyat és pelenkázó szekrényt itt kaphatjuk meg, ráadásul olcsón.

Ha kicsit jobban állunk, bemerészkedhetünk nyugodtan olyan boltokba, ahol levegőt sem merünk venni a bútorok (és az árak) láttán, nem hogy később hagyjuk, hogy a kölök berottyantson a plafonig pasztellben. A gyerekszobák színeinek uralkodó trendje ugyanis a pasztell. Lányoknál a klasszikus, ám kissé cukros rózsaszín, fiúknál a kék, valamint a kávészín a domináns, a hezitálók pedig a sárga és fehér szín mellett döntenek. Ha eléggé elszántak és felkészültek vagyunk, akkor a tapétacsík is felnyalódik valahogy a falra. Ha figyelünk, rájövünk, hogy a legtöbbet nem is kell tapétaragasztóval bekenni, csak le kell húzni a hátulját. (Sajnos nekem egy napos munka után mutatta csak meg a Remek Ember.)

A gyermek fejlődésének érdekében azonban nem árt, ha szem előtt tartjuk, hogy az élénk színek jobban elősegítik a picik szellemi kibontakozását. Dobjuk hát sutba az aktuális divatot és pingáltassuk kékre, narancsra, sárgára a szobát! Ha ügyesek vagyunk, és van elég időnk, szép képeket is rittyenthetünk a falra, gyönyörű mintákat lehet azonban már rendelni is.

Lehetőség szerint legyen a szobában egy szabadon hagyott, levegős terület, ahol a tulajdonos kedvére randalírozhat, szakértők szerint a legjobb, ha a szoba a közepén szellősebb. Ugyan kevés gyerek játszik egyedül a saját kis birodalmában hosszú távon, mert a mamival a konyhában valahogy mégis jobb, azért adjuk meg az esélyt, hogy birtokba veszi egyszer a játszószőnyegét és annak rendje és módja szerint, atomjaira is szedi a dolgait. De hát minden 5 perc nyugalomnak ára van, mint tudjuk.

Ha már megemlítettük a feng shuit, nem árt, ha tudjuk, hogy a bútorokat jobb, ha lekerekítjük. Ehhez persze nem kell rajongónak lenni, csak aggódó anyának, de azt már bizonyára kevesen tudják, hogy az ágyat közvetlenül az ablak alá és az ajtóval szemben sem javasolt helyezni. Sőt, ha tetőtérben van a gyerekszoba, véletlenül se tegyük a megtört vonalú plafon alá. Ha máris tele vagyunk kétellyel, hogy akkor hová tegyük azt a nyomorult ágyat, még mindig nem vagyunk egyenesben, mert az ajtó sem nyílhat a fekhelyre. Tegyük hát középre? Természetesen ott sem jó a hiányzó biztonságérzet miatt, a legegyszerűbb, ha nem is teszünk bele ágyat, úgyis átmászkál hozzánk éjjelente Pityu.

Ha tovább szeretnénk fájdítani a szívünket, tévelyedjünk el egy kicsit a Dioné világában, ahol egy sima szekrény akár öt havi minimálbért kóstál. Esetleg rendelhetünk bútort a Treehoustól, bár csak halvány elképzeléseink vannak, hogy mennyiért is.

Ha normál áron szeretnénk vásárolni, a Kindermobelnél már határozottan barátiabb összegeket hagyhatunk ott, igazán szép és praktikus bútorokért.  Ötletes játszóbútorokat tehetünk a kicsivel nagyobbak szobájába is, a megszokottól eltérő, hagyományos és színes fából, csipke, hab és extra design nélkül. Elbarangolhatunk a Faktum bútorboltba végül, ahol igazán széles választékból kell kimazsolázni azt, ami a legjobban megfelel az ízlésünknek és a pénztárcánknak.

Körutunkat a gyerekszobák világában végül zárjuk le azzal a gondolattal, miszerint igazán nem az a lényeg, hogy mely árnyalatát vásároljuk meg a bézsnek, hanem egy nyugodt kuckó megléte a babának, amit nyugodtanberendezhetünk akár használt bútorokkal is.
Oszd meg másokkal is!
Mustra