SZÜLŐSÉG

Tanya Byron szakított a gyereknevelési tanácsadással?

2008. február 24., vasárnap 09:34

A Poronty régi hagyományai szerint ismét a tudományos gyereknevelés brit hullámai közt evezünk. Elolvastuk ugyanis a Raisingkids.co.uk interjúját a sokak által kedvelt Dr. Tanya Byronnal, akit itthon többek között a BBC Vásott Kölykök című sorozatának szakpszichológusaként, vagy a magyarul is megjelent Kicsi angyalkák című, szintén gyereknevelés témájú könyv társszerzőjeként ismerhetünk. Ebben az interjúban olyan témákról olvashattunk, amelyek már a Poronty-olvasók érdeklődését is felkeltették, mint például a gyerek és a tévé, valamint a hogyan neveljük jól gyerekeinket. Aki a teljes interjúra kíváncsi, katt!

Tanya a gyerekek tévézését nem az ördögtől valónak tartja, szerinte olyan korban élünk, ahol a tévé természetes módon része az életünknek. A televízió egyszerűen csak ott van mindenhol, a szülők pedig használják – hol a gyerekeik szórakoztatására, hol közös családi időtöltésként, néha pedig - ha őszinték akarunk lenni - „villanypásztorként”, hogy el tudják végezni a feladataikat. Egyensúly kérdése az egész, mert az persze nem jó, ha a gyerek nagyrészt a tévé előtt ül három éves kora előtt, éppen abban az időszakban, amikor hatalmas mértékű a nyelvi és a kognitív fejlődése. Ilyenkor sokrétű, fejlesztő ingerekre van szükségük, és a tévézés ennek csak egy aspektusa, de a könyvek, a fáramászás, a maszatolás, a kézműveskedés, az ujjacskák számolása, az éneklés és még sok más egyéb megtapasztalása is kell az egyensúlyhoz.

Tanya nemrégiben írt egy új könyvet, a címe Your Child Your Way [A te gyereked, a te módszered], amely lerombolja azt az ideát, hogy van egyedül üdvözítő gyereknevelési módszer. Na ugye. Ezt már mi is jól megmondtuk a Porontyon a kommentekben.

Nagyon sok szülő van, aki rengeteget problémázik gyereknevelési kérdéseken. Tanya praxisában a szülők nagy része teljesen elveszettnek érzi magát, mert a rengeteg tanács közül nem tudnak választani. A brit pszichológusnő szerint a gyereknevelésben azt a „szabályt” kell betartani, hogy ne görcsöljünk rá a témára, és ne érezzük, hogy meg kell felelnünk bizonyos előírásoknak, hogy hogyan neveljük a gyermekeinket. Rengeteg ilyen okossággal találkozhatunk, manapság a gyereknevelés mint műfaj igen népszerű lett, túl sok tanács és információ zúdul a szülőkre. Fontosnak tartja, hogy a szülők megtalálják saját módszerüket a gyerekeikkel, ahol segíthetnek a tanácsok, de bízniuk kell a saját ösztöneikben.

És hát igen, akkor vége a Vásott kölykök sorozatának is – nem elég, hogy nem izgulhatunk tovább Harry Potter sorsa miatt, brithon újabb hölgye teszi be a reteszt valami szeretett dolgunknak. És hogy miért? Tanya szerint túlzásokba estünk, a gyereknevelés népszerű és jól eladható termék lett, úgyhogy ezért klinikai szakpszichológusként már nem készít ilyen témájú tévéműsorokat. Az eddigiekre viszont büszke, jól megcsinált, kellő háttérmunkával támogatott műsorokról volt szó, amelyek sokat segítettek a családoknak,– de a téma kifújt, a gyereknevelési műsorok műfaja olyan irányba ment el, aminek már nem akar a részese lenni.

De a BBC-nek nem kell nélkülöznie Ms. Byront, aki új fába vágta fejszéjét: egy olyan új műsoron dolgozik, melynek témája a szexuális nevelés, a halál, az önzés és az ember spirituális igénye.

4tissimo

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.24 15:20:39ruju

  "Tanya praxisában a szülők nagy része teljesen elveszettnek érzi magát, mert a rengeteg tanács közül nem tudnak választani."

  Na igen. Ezért nem olvasom. Sem őt, sem mást :-D

 • 2008.02.24 16:43:11MaMy

  Szimpatikus ez a Your Child Your Way! Valószínűleg sokan ezt az elvet követik, de végre egy szakértő is kimondja! ;-)

 • 2008.02.24 18:11:00Ysu

  Hát igen, de dr. Spock ugyanezt írja a könyve elején! Aztán részletes leírást ad a pelenkázástól a büfiztetésen kersztül a szexuális nevelésig. :-)

  Vekerdy ezt így fogylmazza meg: kongruens nevelés. Vagyis az anyuka magára hallgasson, magához legyen hű.

  Tanyának is vannak nagyon konkrét javaslatai, amikben szó sincs arról, hogy ahány szülő, annyiféle jó megoldás: az elaltatás, az evés és a játékból való kiállítás mint büntetés visszatérő elemek voltak a műsorában. És mindig meghatározott módon ajánlotta.

  Persze, ettől még szeretem, mert nagyon jó volt a műsorban, és tényleg sikereket ért el a nehéz gyerekekkel.

 • 2008.02.24 22:26:174tissimo

  Hát persze, hogy visszatérő elemek, ez az "ő módszere - her way". Én a teljes interjút olvasva úgy érzem, hogy Tanya is fejlődött: pont azt mondja, hogy már nem ír több gyereknevelési könyvet, mert a mostani megítélése szerint mindenkinek kell saját módszerének lenni, a praxisában annyit tesz, hogy a nehéz eseteknél megoldási _javaslatokat_ tesz. SZVSZ a műsoraiban se mondta soha, hogy ezt meg azt kötelező megtenni a gyerekkel, csak alternatívát adott a zsákutcába jutott szülőknek az új utak megtalálásához.

 • 2008.02.24 22:57:37Vierre_

  Én szpokhoz nyúltam- nah nem úúúúgy, huncut jányockák ;)- ha befostam valamiért.

  Nem a bibliám volt, hanem úgy éreztem, a csóka nyitott volt és rugalmas, főleg ha az új kiadást vetted meg és nem a hetvenes évekbélit ;)))

  Én sosem görcsöltem, és ezt merem ajánlani más mamusnak is, bár amikor megtettem, jött is a hörrrrgrrrr.

  Ez nem azt jelenti hogy nem kakálam be párszor, ez azt jelenti, hogy bíztam magamban amit meg nem vágtam annak utána caplattam.

  Ezt a nőt nem vágom , őszintén.

  Foggalmam sincs ki ő.

  Szpok nekem így néz ki: 10 százalék moralizálgatás, az is általánosítva, 45 százalék megnyugtatás, ízi ízi, nem nagy dolog ez, tessék természetesen és a maradék technikai mondandó.

  Sokan nem szeretik, én igen. EGy csomó dolgot nem úgy csináltam, ahogy írta :DDDDD, viszont volt, hogy kiemelt a mostmijafasztcsinájjjak állapotból :DDD

  Szal TAnya lehet fanki meg manki, de én már akkor is ignoráltam a hogyan neveljünk gyereket könyveket, angyalák ide tündérkék oda, szpok nekem kézikönyv volt, nem irányelvmutató :DDDDD

 • 2008.02.24 23:10:20druantia

  Én nem olvastam gyereknevelős könyveeket, amikor a gyerekem kicsi volt. De, mégis (kicsit később) valami totyogók meg kézikönyv volt a címe, de csak azokat a részeket olvastam el, amikkel egyetértettem, a többit átugrottam. Nekem a kedvencem ilyen témában Selma H. Fraiberg Varázsos évek c. könyve. Azért szeretem azt a könyvet, mert nem azon agyal, hogy mit, hogyan kellene csinálni, hanem arra próbál rávilágítani, hogy a gyerek szemszögéből hogy néz ki ez-az. Egyetlen olyan mondat sincs a könyvben, hogy "tegyük ezt", vagy hogy "ne tegyük azt", egyszerűen történeteken keresztül megmagyaráz helyzeteket és megvilágítja a dolog pszichológiai hátterét is. Nekem ez a fontos, ez ad támpontot ahhoz, hogy én is léphessek. Mármint az, ha értem a gyerekemet :).

 • 2008.02.24 23:11:31druantia

  Na most akkor ez gyereknevelős könyvnek számít, vagy nem :)? Mert ha igen, akkor korrigálnám a fenti első mondatot :).

 • 2008.02.25 02:25:14cozumel

  Druantiaval ertek egyet.

  Engem sem a gyakorlati tanacs erdekelt a gyereknevelesi konyvekben, hanem a miertek.

  (habar nehany tanacs is bevallt-az egyik gyereknel, a masiknal meg nem:D)  Regen voltam mar kisgyerek. Emlekszem bizonyos erzesvilagra, emlekszem, hogyan lattam bizonyos szituaciokat, de sokminden torlodott.

  Neha jo, ha ezekre ravilagit valaki, akar szakember, akar masik gyakorlo anyuka.  Termeszetesen a helyzet megertese meg nem garantalja, hogy a megoldast is latom.

  De az elso lepest mindenkepp megadja.

 • 2008.02.25 06:21:26Ysu

  Druantia: A Varázsos évek szerintem nem gyereknevelési kézikönyv, hanem inkább gyerekpszichológiai alapmű. És zseniális. Magyar szerzőzől a Mérei-Binet Gyermeklélektan hasonlít hozzá, de a Freiberg könyv sokkal olvasmányosabb. Én is imádom.

  Én szeretem a gyereknevelési kézikönyveket is, a legtöbbjét 9-15 éves korom között olvastam rongyosra. 8O Már ami akkoriban megjelent. Mire a gyerekeim megszülettek (29 voltam az elsőnél), addigra inkább már csak újra lapozgattam őket, nem igazán használtam fel semmit, de jó volt újra nosztalgiázni. :-)Ami még érdekes, valahol a gyereknevelési és a pszichológiai könyv határán van, és Spocknál sokkal szabadabb nevelést hirdet, az a Picik és kicsik Penelope Leach-től. Amikor olvastam, túlságosan is szabadnak találtam, de aztán a gyakorlatban mégis efelé tendáltam. (Pl. nem baj, ha a gyerek néha pizzát vagy chipset eszik, csak ne felejtsük el, hogy ez is kaja, s nyugodtan számoljuk bele a napi kalóriaigényébe -ez gyakran szembe jut, mikor anyukám panaszkodik, hogy a gyerekek _semmit_ nem ettek ebédre, aztán kiderül, hogy előtte ettek két szendvicset, joghurtot, krémtúrót, Túró Rudit, banánt, kekszet, megittak fejenként fél liter almalevet, mindezt a délelőtt folyamán, ilyenkor én is azt mondom, nyugi, számold be ezeket ebédnek. )

 • 2008.02.25 10:05:414tissimo

  Felkeltettétek az érdeklődésemet erre a Varázsos évekre, de úgy látom, az összes könyvesboltban csak előrendelni lehet, nincs sehol példány. Valaki nem akar egy olvir posztot írni a könyvről? Szívesen hallanék még részleteket, én nagyon szeretek gyereknevelési (és pszichológia) témájú könyveket olvasgatni kikapcsolódásképpen...

 • 2008.02.26 08:20:214tissimo

  Az Amazon már küldi nekem a Your Child Your Wayt, a könyvtárban meg előjegyeztettem a Varázsos éveket. Majd elmesélem, melyik tetszett jobban.

 • 2008.02.27 00:02:46arwena

  Hahó, figyelem, a Varázsos évek 1959-ben íródott! Amúgy nagyon érdekes könyv, de amikor az írónő azt állította, hogy a csecsemő 8 hónapos korában kezdi felismerni az anyját, akkor gyorsan megnéztem a dátumot... Szóval nyugodtan olvassátok el, de vegyétek figyelembe, hogy a csecsemőkorról szóló részben egészen bizonyosan vannak már túlhaladott dolgok. A többi részhez nem tudok hozzászólni, mert a gyerekem 17 hónapos, tehát én kb. ennyi idős korig ástam bele magam a gyereknevelés témájába.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta