SZÜLŐSÉG

Erőszakmentes tévéműsorokért küzd egy szervezet

2008. február 21., csütörtök 08:05

Tíz évvel a televíziók "gyermekbaráttá" tételéért indított kampány kezdete után a legfőbb eredmény az, hogy sikerült a közvélemény figyelmét a problémára irányítani - nyilatkozta a kezdeményezést vezető Hanti Vilmos, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának elnöke az MTI-nek.

Mint mondta, céljuk az, hogy a tévéadók vezessenek be "védősávokat", azaz reggel, az iskolakezdet előtti órákban, valamint délutántól este kilencig terjedő időszakban ne tűzzenek műsorukra erőszakos filmeket, ugyanakkor nőjön a gyerekműsorok aránya, s azokban a mostaninál jóval nagyobb tér jusson az európai és a hazai gyártású alkotásoknak.


Lényegesnek nevezte emellett, hogy a szülők és a pedagógusok "optimális képernyőhasználatra" tanítsák a kicsiket, bemutatva nekik, hogy miként lehet tanulni a műsorból, illetve miként kell kritikával kezelni a tévében látottakat-hallottakat.

"Nem akarjuk letagadni az erőszak létét, csak az ok nélküli brutalitástól akarjuk megkímélni a kicsiket" - mondta Hanti Vilmos, hozzátéve, minden tévécsatornára próbálnak hatást gyakorolni, e figyelmük középpontjában leginkább a köztévék állnak.

Értékelése szerint a Magyar Televízióban "vannak pozitív kezdeményezések", de még mindig csekély ezen műsorok aránya, míg a Duna Televízióban "viszonylag jól működik a rendszer", írja az MTI.

A kereskedelmi tévékben azonban "a gyerekműsorok az utóbbi tíz évben egyre gagyibbak lettek", és külön gondot jelent, hogy még az e korosztályra szakosodott csatornákon is rengeteg az erőszakos műsor - sorolta Hanti Vilmos.

Hozzátette, munkájuk sikerét várják a múlt héten a Magyar Televízióval és a Magyar Újságírók Országos Szövetségével közösen rendezett konferencián alapított, Társadalmi Tanács a Gyermekbarát Televíziózásért nevű szervezet létrejöttétől; ehhez számos civil szervezet mellett reményeik szerint a kereskedelmi tévécsatornák és a témában illetékes állami szervek is csatlakoznak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.21 08:34:54Atina

  Egyik ismerősöm letöltötte, s DVD-re írta az összes gyerekkorunkban menő mesét. Azt mondta, hogy nekünk szánja, ha megszületik a baba.

  Ilyenek, mint Kukori és Kotkoda, Kockásfülü nyúl, Varjúdombi mesék, Bob és Bobek, Runcájsz, Pom-pom, Ho-ho-ho horgász, stb.

  Úgyhogy elleszünk vele egy darabig.

 • 2008.02.21 08:40:14macc

  Hát a TV-ben most leadott Japán és Amerikai rajzfilmcsodáktól én nagyon odavagyok, de legnagyobb megdöbbenésemre a férjem ezek között is kiigazodik, bár a gyerek még nem lehet a mentsége, mindössze 6 hónapos és nem néz meséket??

 • 2008.02.21 09:41:24Dexter68

  Én még mindig azt látom, hogy van egy csomó ember, aki azt hiszi, hogy ha kifizette a tévét, akkor annak mennie kell. És azt is hiszik, hogy ha valami animáció megy, akkor az automatikusan „mese”. Közben van egy csomó rajz/bábfilm, ami felnőtteknek készült, meg egy rakás sz*r, ami egyenesen emberiségellenes. De mivel meglátja a kontúrvonalakat, azonnal odalöki a gyereket.

  [Az egyik legdurvább ilyesmi élményem a Gyűrűk ura bemutatóján volt: Okostojás apuka a karján vitte be a 4 éves-forma gyerekét és mondta, hogy „majd meglátod, milyen jó kis mese lesz…” Leginkábbis adtam volna egy körmöst a p*csére sajtreszelővel, hogy gondolkodjon már egy kicsit és ne csak arra használja azt a szép nagy fejét, hogy a fogait kilógatja belőle]

 • 2008.02.21 09:52:38Starlark

  Dexter: Olyan apuka is volt aki bevitte az 5 és 7 évest az Én Pán Péterre ami egyáltalán nem mese, majd ő maga meg kiment a büfébe a gyerekeket otthagyva hogy mozizzanak. Persze a srácok unatkoztak és hangoskodtak, míg az egyik mellettük ülő javaslatára csatlakoztak apuhoz a büfében.

  Mondjuk itt legalább nem lett a gyerekeknek rémálma mint pl a Gyűrűk urától vagy a Harry Pottertől.

 • 2008.02.21 10:54:02wish73

  nekem pölö nem okoz gondot megállapítani, h gyereknek való-e vagy sem, sokkal inkább zavar, h a korhatár nélküli műsorok körüli filmelőzetesek nem eszerint vannak összeválogatva. tv-ben, moziban egyaránt. vagyis hiába vagyok körültekintő a műsor megválasztásást illetően, így is bele lehet futni olyan képsorokba, amik nem kicsi gyereknek valók. és kontextus nélkül pár képkocka még értelmetlenebb, még kevésbé magyarázható. ezért is maradunk a mimimaxnál, mert ott max. a "vegyél ezt-vegyél azt" veszélye forog fenn. azt viszont tudom kezelni. rémálmokra nem szakosodnék.

 • 2008.02.21 11:38:49martine

  nálunk a gyerekek dvd-t néznek - így legfeljebb a híradóból értesülnek a szörnyűségekről :/ mert persze, hogy ott mindig van vmi mászkálnivalójuk.  viszont: szívesen bővíteném a dvd parkunkat rumszájsszal/csirizárral, illetve barbapapával, mert ezeket én nagyon szerettem gyerekkoromban. van vkinek ötlete, hogy honnan lehet beszerezni őket?

 • 2008.02.21 11:43:41Hicudzsi

  Hát már többször kommenteltem itt-e témában, mert szerintem a TV nélküli élet a legjobb. :)

  Nálunk is a mesék DVD-ről mennek mert készülék az van, és kétnaponta kb. egy mese, de van, hogy napokig semmi.  Atina a gyerekkori mesékkel azért picit vigyázni kell, mert ami nekünk szép emlék lehet, hogy felnőtt fejjel végignézve már inkább nem mutatjuk meg a gyereknek.

  Mi a férjemmel előzetes szűrőként mindig végignézzük az új szerzemény meséket és akkoris mellettük ülünk ha ők néznek mesét, hogy válaszolni tudjunk a kérdéseikre (persze nem mindig de többnyire).

 • 2008.02.21 11:44:39nyunyóka

  Pokémon-tól és társaitól égnek áll a hajam, naná, hogy az én gyerekem nem néz (majd) ilyen állatságokat. Nem is értem, ki az a torz lelkű és csökött agyú, aki az ilyeneket megalkotja (gyerekeknek!!)

  Mi is beszereztünk már pár IGAZI mesét DVD-n, pl. Frakk, Pityke, Vuk, amiken mi is felnőttünk ugyebár.

 • 2008.02.21 12:29:20Békanőci

  Mi igazi tévéfüggők vagyunk,ördögtől való,tudom.Ha másért nem,háttérzajnak bekapcsoljuk vagy,hogy világítson.A gyerekünk az,aki kivezeti szottyadt lelkünket a média útvesztőjéből:mostanában csak akkor "nézzük",ha a leány alszik,máskor mindenhol máshol tartózkodunk,közben Halászjuditot hallgatunk,és éneklek neki(Tetszik neki,ami számomra meglepő.Mármint,hogy éneklek.). :)

  Szándékunkban áll összegyűjteni pár mesét a mi gyerekkorunkból,mert ezek modern rajz(?)filmhősök nem is olyan hősök...Remélem,Zozó értékelni fogja.Egy barátunktól megkaptuk az ő régi összes Süsü kazettáját,nagyon jó!

  Egyébként leesett az állam,mikor láttam DÉLUTÁN 5körül a tv-ben a Bostoni halottkémeket 12-es karikával.Aki azt odatette,az elvesztette a józan ítélőképességét,az hótziher!

  Egyébként vannak még műsoron régi mesék?Talán az m1-en láttam a Magyar népmeséket,de mást nem.Olyan műsorok vannak még,ahol a gyerekek is részesei a mesének,mint pl. az Égbőlpottyant mesék?Nagyon szerettem,bár nem az a kérdés,hogy mi mit szerettünk.De egész más,és jó műfaj volt!

 • 2008.02.21 13:36:18evaandrea

  Azért nem biztos, hogy ami nekünk tetszik, az a gyereknek is. Ez már más kor.

  Mondjuk a Kisvakond azért még mindig bejön...

  De azért ma is vannak jó mesék, csak nehéz őket megtalálni. A fecsegő tipegőket én is szeretem, nem csak a gyerek...

  Talán a minimaxon...?!

 • 2008.02.21 14:17:26Dexter68

  Szegény gyerekeimmel én is megnézettem az Énpánpétert, mert összekevertem a Hook-kal :o))))) mondjuk nagyobbak voltak már, de nem értették.

  Ellenben Kisvakond überrulez! Szegény Zdenek Miller sztem tök be lehetett tépve némelyik résznél. Pl. a Kisvakond álmodik c. részben egy szakállas pasas meztelenül rohangál az erdőben lobogó kukaccal, mert egy vaddisznó (!) ellopta a bringáját. :o))))

 • 2008.02.21 14:38:59eino.

  Engem nem az érdekel, hogy a kicsiknek milyen műsorokat adnak, hiszen kb. 12 éves koráig az ember könnyen kontrollálhatja a tévénézési szokásaikat. Zavar viszont , hogy a 12-16-os korosztály nem csak agresszív, hanem minden más elképzelhető módon mocskos adásokkal szembesülhet, mégpedig bármely időpontban.  Ha arra kerül a sor, hogy a gyerek egyedül lesz itthon, biza kikódolom az összes szennycsatornát, a legvadabb adónk a Hallmark lesz meg a Discovery.  Evaandrea, ez a ,,mi tetszik a gyereknek" -hozzáállás

  -kezdetektől való nevelés

  -a kicsi egyéniségének kérdése. Soha nem értettem ezt, hogy a ,,mai gyerekek mások", mert nekem is tetszett annyira az Egri csillagok meg a Pál utcai fiúk, mint apámnak. Sőt, kamaszként megvesztem az Odüsszeiáért meg az Antigonéért, pedig ezek még kevésbé kortárs művek :)

  A mai gyerekek is éppúgy imádják Pom-pom hülyeségeit és Lukrécia szemétségeit, mint mi :) Persze, ha kezdetektől nyomják az agyukat hülyeségekkel, akkor nem lesznek fogékonyak az ilyen kis aranyos dolgokra.  Viszont bevallom, az Égből pottyant mesékkel ki lehetett volna űzni a világból, nekem erőltetett volt és ma is az. Szerencsére van választék bőven mind írott, mint képi történetekből, csak vigyázni kell, hogy ezekből eleinte kizárólag minőséget kapjon. Később aztán majd szelektál ő magától.

 • 2008.02.21 14:43:23Anura

  Nem tudom, nekem a Pom-pom valahogy nem tetszett annyira. A Barbapapától meg herótom volt.. még egy olyan gügye zenét, gügye mesével! :))

  Viszont a Kisvakond tényleg aranyos rajzfilm, igaz a minap láttam egy részét, amiben szülés volt.. és nem ám valami szépített formában.. kicsit meghökkentem.

 • 2008.02.21 15:27:41druantia

  Nálunk szintén csak dvd megy a gyereknek, ha egyáltalán megy valami. Esetleg a számítógépen néhány angol nyelvű, kicsiknek való mese (hadd szokja az angol hangzását), mesetv, egyszervolt (főleg dalok, koncertek, vagy Frakk). Persze minden általam tesztelve. Thomas a nagy kedvenc, de ezt is meg kell szűrni, mert volt már egy-két olyan rész, ami nem várt reakciót váltott ki (konkrétan majd betojt szegény fiam - Toby and the Flood, Henry and the Elephant).  Ami nagy melléfogás volt, az a Kisvakond. Tudom, hogy a nagy többség szereti, a gyerekem is. Én viszont nem, mert ahogy már egy előző posztban is írtam, szerintem nem frankó, hogy a kisvakond lop, csal, hazudik, és van benne némi erőszak is. Irritál :).  A dvd-k meg a számítógépen nézett mesék nálunk csak akkor mennek, ha éppen egyedül vagyok itthon a gyerekkel és sürgős zuhanyoznivalóm van, vagy halaszthatatlan dolgom, ami közben jobb, ha a gyerek nyugton marad. De még így is rá lehet szokni, ahogy az én gyerekem példája mutatja. Ha rajta múlna, órákig rá lenne cuppanva a képernyőre. Szerencsére egy jó sétával vagy közös olvasással azért el lehet még terelni. Mindenesetre észrevettem, hogy nyugodtabb, könnyebben kezelhető azokon a napokon, amikor egyáltalán nem néz semmit.

 • 2008.02.21 15:32:27Pandi

  Anura, az nagyon butál, a másik (mesés) posztban már szöcskével kielemeztük.:)  Szöcske meg attól a résztől lepődött meg, amiről Dexter is írt itt a pucér, szakállas-cerkás csávóval.

 • 2008.02.21 18:47:18martine

  Anura! most visszanézve - talán vmi francia v. olasz adón láttam belőle egy-két részt? - a barba család rettenetesen bugyuta, de gyerekként nagyon tetszett, annyira szerettem volna én is ilyen barátokat :) volt még a varázsceruza, az is nagyon megragadott. a mesére már nem emlékszem, de őszintén hittem, hogy egyszer biztosan találok egy olyan varázsceruzát, vagy legalább egy kis üvegnyi varázsport én is :) szóval, sztem az én gyerekeimnek nagyon tetszenének :) rumcájsz könyvünk van három is, szeretik is - sztem a film is jó volt belőle!

 • 2008.02.21 19:07:46Dexter68

  megsúgom, hogy a gyerekek a legjobban azokat a meséket élvezik, ahol nem történik semmi. Nálunk most a Bebe TV a sztár. Pedig ott aztán tényleg semmi nincs. Liba jön balról, boci jobbról. Néha jön cica is. ennyi.

 • 2008.02.21 19:23:54martine

  Dexter68! háááát, ez csak bizonyos kor alatt lehet igaz :) - nálunk az alatt a kor alatt semmiféle filmnézés nem volt.

 • 2008.02.21 19:35:21eino.

  *

  2008.02.21 19:23:54 martine  Dexter68! háááát, ez csak bizonyos kor alatt lehet igaz :) - nálunk az alatt a kor alatt semmiféle filmnézés nem volt.  ----------  Jaja. 4 évesen kezdett a gyerek tévézni. Előtte nagyon ritkán a szüleimnél vagy a testvéremnél látott valamiket, de tényleg elhanyagolható mennyiségben.  Így a sztorimentes adásokról lemaradt :))

 • 2008.02.21 20:33:22evaandrea

  Hát jó lenne ezt a beszélgetést 10-15 év múlva megismételni, kíváncsi vagyok, meddig sikerül a most 2-3-4 éves gyerekek tv -beli ízlését meghatározni...Szerintem az ízlés nem szoktatás vagy nevelés kérdése, a gyereknek is van egyénisége. És az is lehet, teljesen más, mint a miénk.

  Szerintem az összes létező Kisvakond -könyvünk megvan, de pucér pasit egyikben sem láttam..Szülés az van, meg környezetvédelem, meg kis sas felnevelése a klasszikus nadrág meg autó mellett. Ezek pozitiv értékek, a szülés természetes folyamat,szerintem nem kell eltitkolni a gyerek elől.

  Egyébként újabb megfigyelésem, hogy vannak olyan gyerekek, akik szeretnek borzongani, egy szörnyes mesével fel tudják dolgozni a szorongásaikat. Ma sokkal agresszívabb a világ, mint mondjuk a mi gyerekkorunkban volt, vagy akár 10 éve...

 • 2008.02.21 21:13:46glad az egyetlen

  Általában minden mesében van valamenyi brutalitás (a klasszikus régiekben pláne), ami nem az jó esélyel unalmas is volt (akció szegénység miatt).

  persze a japán manga egyes műfejai a ló másik oldala.

 • 2008.02.21 21:51:12wish73

  na,a szüléses kisvakondvolt az egyetlen, ami nálunk kicsapta a biztosítékot. annyira naturális, teljesen kiborult a lányom tőle asszem 3 éves kora körül. érdekes, h mi is próbáltuk a lolka bolkát, nagy ho ho ho-t, kockás fülű nyulat, stb. és akkor sem tetszett nekik, amkikor még nem ismerték a többit.

 • 2008.02.22 07:40:21Dexter68

  10-15 év múlva a gyerek ízlésébe erősen belenyúlnak az osztálytársak, haverok. Persze az egyéniség megmarad. Nálunk a legnagyobb, az „arra megy, amerre a szél fúj”. Ha teknósok a haverok, akkor ő is teknós, ha meg rokkerek, akkor ő is rokker. A kisebb viszont kizárólag KFT-t, Kispált és Kontroll Csoportot hajlandó hallgatni és büszke is rá, hogy az osztálytársainak gőzük sincs egyikről sem. :o)))

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta