SZÜLŐSÉG

Magot szór a család

2008. február 20., szerda 16:05

Hiába repkednek a mínuszok körülöttünk, valahogy a zsigereimben érzem, hogy küszöbön a tavasz. Pedig hóvirágnak még híre sincs, nálunk ugyanis valami mutánsfajta nő, előbb hervad el a tulipán, mire kinő. Mi sem bizonyítja jobban, hogy itt a tavasz, hogy magot ültetek. Beza, palántázom! Hiába lehet cirka 150 forintért megvenni májusban a profi növényeket, én ablakpárkányon nevelgetek. Nem is tudom, hogy miért csinálom, talán a hagyományteremtés a legfőbb oka.Hülye szentimentalizmus, de mindig eszembe jut, hogy majd a gyerekek tél végén arra gondolnak felnőttként is, hogy anyám ilyenkor ültette a magjait. Mert nagyanyáinak volt rendszere, hagyománya, története, anyáinknak nem. Az ő koruk valahogy nem arról szólt, gyökértelen egy nemzedék lett végül, átugrott generáció. Így próbálok gyökeret ereszteni valahogy a magjaimmal.Tavaly a családom masszívan kiröhögött, aztán, amikor ért a paradicsom nem szóltak egy szót sem. Egyrészt, mert mégis csak kineveltem őket, másrészt hallgattak a kudarcomról is, ugyanis az összes paradicsom akkora lett, mint egy szem cseresznye (nem ártott volna a mag zacskóját elolvasni, sikeresen balkonparadicsomot vetettem).

Idén újult erővel csaptunk bele a projektbe, a két gyerek és én. Mivel baromra hideg volt kint, a céleszközöket és egy szerény zsák földet cipeltünk a konyhába. A két gyerek magán kívül volt az örömtől én meg fél óra múlva a pipától, ugyanis beterítették sötét földdel az egész konyhát. Egy szót sem szólhattam, mert én voltam a legfőbb tettestárs. A két óra földindulás eredménye 96 paradicsommag és 64 retekmag lett. Azt hiszem, idén még piacozni is fogok. No, a lényeg, hogy azóta a család kétóránként járul az ablakhoz, hogy szemmel tartsuk a birtokunkat. A legnagyobb izgalom pedig azóta van, mióta sorra jönnek ki a csírák és lelkesen locsolunk, többen párhuzamosan. Remélem, túlélnek minket a növények idén is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.20 16:32:32Anura

  :)))

  Hát én nem bírok nagyon magról nevelni semmit. Igaz, nem is cserépben kezdem, az egész mindenség, bármilyen virág, zöldség satnya lesz, kiszárad, stb. Igaz, egetverő meleg van nyáron, déli fekvésű a kert, még a kaktusz is kidöglene itt.

  De mikor vettem fréziagumót, cserépbe, a 10-ből 2 hajtott ki végül, és 2 évre az ültetés után, az nem volt semmi.

  Minden évben elcsábulok a sok színes vetőmagra, de sztem már azok is pocsék minőségűek.

 • 2008.02.20 17:33:07zskoncz

  :-)

  de jó neked! már alig várom hogy beköltözzünk és a szép 6m2 erkélyemből pálmaházat csináljak eperrel, paradicsommal, fukszival és petuniával.....persze ha a gyerek mellett lesz rá időm! de addig is tervezgetem, hogy nézzen ki.

 • 2008.02.20 18:40:33Illatos nyár

  bióparadicsom és hónapos retek rulez.  Ugye, hogy a bió attól bió hogy éjszaka permetezik?

 • 2008.02.20 18:50:33andibandi

  Kedves Locsolókanna!

  Az éjszakai permetezést méhkímélőnek hívják. Tudod, olyankor a méhecskék is alszanak... • 2008.02.20 19:56:28ruju

  tavaly ültettem a fiammal napraforgót, már láttam magam előtt a szép nagy sárga tányérokat és hogy milyen jó lesz az a madaraknak télen - mert persze nem vágjuk le. Ki is bújtak a kis palánták, ahogy kell, tökre örültünk, meg ment a tudomány, aztán egy reggelre az összeset megették a meztelencsigák :-(. Hú basszus, nagy volt a sírás. Azért idén újra próbálkozunk, vmi csiga-csapdával, mert a méregnek nem vagyok a híve (csak nem tudom, mit fogok csinálni a meztelencsigákkal - undorodom tőlük)

 • 2008.02.20 20:48:24Békanőci

  Nálunk vagy nem működik a genetika,vagy örökbefogadott vagyok és a mai napig nem tudok róla.Nagymutter nagy konyhakertet művelt gyönyörűen,kaktuszt virágoztat,ilyenek.Mutter olyan kertet épített,hogy egy szakember sem csinálhatott volna szebbet(mondjuk,amikor az összes dísznövényt megnevezte latinul az kezdett gyanús lenni).Az én kezeim közt minden növény kipusztul,pedig becsszó,nem vagyok rossz ember! :)

  A cserepesvirágaim szanatóriumba járnak anyámhoz,ha nem mennének,nem lennének.

  Kertészkedésben jó vagyok:füvet nyírok,gödröt ások,csak ne kelljen a földhöz nyúlni!Tele van gilisztával és olyan állatokkal,amik nem állnak közel a szívemhez.Ha találkozom egyel,aminek nyolcnál látványosan több lába van,vagy nincs benne csont,én rosszul leszek...

  Így csodálom azokat(és titkon irígykedek)akik a földet túrják!

 • 2008.02.20 21:07:40Begérke

  Szerintem is nagyon fontosak a családi ünnepek és hagyományok. Elhelyeznek az évben, támaszt és örömet adnak, valamint az összetartozást erősítik.

  Nekünk is több rítusunk van, pl. az, hogy a születésnapokat a napján és sallangok (pl. nagyszülők) ünnepeljük, dekorálva a lakást és nagyon izgalmas ajándékokkal és játékokkal.

  Amelyik különösen jól sikerült, azt még évek múlva is emlegetjük!

 • 2008.02.20 21:14:19Anura

  ruju, nekem a meztelencsigák a sóskát zabálják le.. meg persze bármit, gombát, zöldséget, amihez hozzáférnek.

  Méreg nélküli védekezés ellenük: tört tojáshéjjal kell beszórni a napraforgó környékét. Vagy sünit tartani. :)

 • 2008.02.20 21:34:24Starlark

  Anura: termelj csicseriborsót az imádja a meleget és a szárazságot :)

  Csak sötét naciban ne menj bele mert kifehéríti :)  Locsolókanna: a bió attól bió, hogy csak zöld besolrolású szerrel permetezhetők. Ezek természetes anyagok, mit pl illó olajok...

 • 2008.02.20 21:35:33Starlark

  Mi a meztelencsigát macskakajával fogjuk :) Nagyon jönnek a szagára, aztán összegyűjteni őket...

 • 2008.02.20 22:01:12futballistafeleség

  Látod, Win, a napfénygyerekes cikkedben pedig kinevetted az öko-bio-kat. Lehet, hogy ők kicsit extrémül törekednek olyasmira, amit Te is becsülsz: próbálnak visszatérni az ésszerűséghez, és megteremteni a saját hagyományaikat. De már akkor is írtam, hogy gyanús vagy Te nekem:-)

 • 2008.02.20 22:04:08Anura

  Starlark, és utána? Én nem szeretném megölni a csigákat, ha a szomszéd kertjébe borítod, egy idő után visszajönnek :)

  Csicseriborsó? Sztem az is kidöglene itt, ami nyáron rekkenet van. A fű se bírja minden locsolás ellenére, a talaj pedig sztem szr. Valami szürke porral tölthették itt fel a telkeket.

 • 2008.02.20 22:20:15Starlark

  Anura: Hát bevallom mi kinyírjuk őket...  Csicseri bírni fogja hidd el, fél sivatagi növény, és még fincsi is.

 • 2008.02.21 08:12:58vikimanka

  Az az ici-pici paradicsom a legfinomabb, annak van igazán pari íze.Nekünk hatalmas kertünk van, csak sajnos nincs időnk művelni, így csak gyümölcsfáink vannak.Az első évben mikor ideköltöztünk még beültettük. Semmi nincs olyan jó mint a saját termés.Én csak virágokat szoktam ültetni, de nekem olyan boldogság az mikor látom, hogy milyen csodaszép tőle az udvar meg a virágoskert.

 • 2008.02.21 08:35:52macc

  Az idei pradicsommag ültetésen már én is túl vagyok, tavaly is jó volt, csak utazás előtt okozott némi fejtörést, hogy hogyan fogják a 30 fokban átvészelni egy hetes távollétünket, de aztán pöpec kis öntözőt eszkábáltam és mosolyogva vártak mikor hazaértünk :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta