SZÜLŐSÉG

Segítség a munkába visszaigyekvő anyáknak

2008. február 19., kedd 08:01

Mi anyák, mindig sírunk, hogy de nehéz az életünk a gyerekkel (gyerek nélkül is sírunk, de ez egy másik poszt) és várjuk, hogy valami csoda folytán ránk mosolyog a napocska. De legalább valaki fizeti a tandíjunkat (vagy legalább egy részét), vagy a bérletünket, esetleg megdob havonta egy tisztességesebb GYESSEL, GYEDDEL, családi pótlékkal. A szerényebbek azzal is megelégednek, ha lesegítik a babakocsijukat a buszról.Abban azonban mindannyian egyetértünk, hogy a hosszabb-rövidebb babapihenő (haha, de vicces) után nehéz tisztességes, de még tisztességtelen munkát is találni. Ebben szeretne segíteni az állam, mivel hivatalosan is a hátrányos helyzetű munkavállalók közé sorolta a munkába visszaigyekvő mamikat.A 2005. október 1-től életbe lépő Start program a pályakezdők munkavállalását segíteti, s már közel hatvanezren igényelték. Hogy ez a szám nagy, vagy kicsi, végül is nézőpont kérdése, tekintettel arra, hogy a támogatás közvetetten érinti az amúgy is munkát kereső fiatalokat. A kedvezményt ugyanis a munkáltató kapja, kevesebb járulékfizetés formájában. No de kit is érint és hogyan a program? És miért?

A célja a munkába való visszatérés elősegítése azok számára, akik

• GYES, GYED, GYET, ápolási díj megszűnését követő egy évben kíván munkaviszonyt létesíteni.

• Gyermekének 1 éves kora után GYES alatt megszűnt a munkaviszonya, nincs munkáltatója, vagy fizetés nélküli szabadságon van.

• A tartósan álláskereső (aki az utóbbi 16 hónap során 12 hónapig - pályakezdő esetén az utóbbi 8 hónap során 6 hónapig - a munkaügyi kirendeltség nyilvántartásában álláskeresőként szerepel).

A támogatás két évig érvényes és alanyi jogon járó járulékkedvezmény. A munkáltatót az alábbi kedvezmény éri:

• az első évben a havi bruttó kereset 15 százalékát fizeti be járulékként (a kedvezmény a bruttó kereset 17 százaléka),

• a második évben a havi bruttó kereset 25 százalékát fizeti be járulékként (a kedvezmény a bruttó kereset 7 százaléka),

• két évig nem kell fizetnie tételes egészségügyi hozzájárulást.

A kedvezmény csak a mindenkor hatályos legkisebb munkabér kétszeresének mértékéig érvényesíthető, ugyanakkor a kereset ettől eltérhet, azonban a minimálbér kétszeresét meghaladó kereset feletti rész után a munkáltató az általános szabályok szerint köteles a járulékot megfizetni, írja a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

A kedvezményre való jogosultság igazolása Start plusz kártyával történik, melyet - a START kártyához hasonlóan - az állami adóhatóság állít ki a jogosult kérelmére.

Reméljük, hogy ez a program közelebb segít majd a munkához, s nem fogja eltántorítani leendő főnökeinket az sem, ha a két gyerek baciszezonban felváltva dől ki.

www.szmm.gov.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.19 08:54:26Ziz

  Ha nem tévedek, tandíjat csak a 2006. előtt hallgatói jogviszonyt létesítőknek nem kell fizetniük, a később beiratkozók már nem élveznek költségtérítés mentességet, mindössze pár pluszpontot kaphatnak nappali (!) tagozatra való jelentkezéskor :((((

 • 2008.02.19 09:23:59Starlark

  Nappalira? gyerekkel? Az úgy azért elég érdekes...  Levelezőre meg tényleg nem jár. Most kezdtem egy keresztféléves szakmérnökit. Már a beiratkozási lapon feltűntették hogy a tandíj kedvezmény megszűnt. Igaz most jogosult se lennék még rá csak jövőre...  Hálisten engem visszavár majd a cégem, de nem is fogok itthon maradni 3 évig.

 • 2008.02.19 09:33:10be

  Sajnos alig relevánsak ezek a támogatások, mert mihelyt meghallják a munkáltatók a két (nálunk három) gyerkőcöt, hanyat homlok menekülnek (két diploma, nyelvtudás nem számít, de mi lesz, ha beteg valamelyik, gondolják a cégek)... Távmunka, részmunkaidő pedig csak a mesében létezik, amelyben 35 fölött már nem nagyon hiszek.

  Azért egy kérdéssel próbálkozom, hátha a minisztérium is válaszra méltat minket: a GYET-nek nálunk még nincs vége, de szeretnék visszamenni dolgozni (teljes állásba, mert részmunkaidős gyakorlatilag nincsen, GYET mellett pedig csak délelőtt (!!!) vállalhatnék munkát, mert a remek jogszabályok miatt délután nem maradhatnak az oviban, iskolában a gyerekek). Ilyenkor is kiválthatom a kártyát (mihelyt elhelyezkedem, természetesen lemondok a GYET-ről - noná, nem szeretném kamattal visszafizetni), vagy ahhoz előbb le kell mondanom még erről a kb. havi 25eFt-ról?

 • 2008.02.19 14:41:52KajsaBlack

  Találtam egy ilyet ha esetleg valakit érdekelne:

  Marketing szakon végzett/végzőst keresünk (számlaképes vagy megbízásos szerződéssel) RÉSZMUNKAIDŐRE

  Aki:

  -Nagy ideák kitalálója

  -Heti 20 szabad órával rendelkezik

  -Rövid és hosszú távon képes egy kisméretű reklámkampány kidolgozására és kivitelezésére  Amit ajánlunk:

  -Egy iskolát kell ismertebbé tennie

  -Kreatív lehet, és ha tetszik az ötlete, akkor a kivitelezésre is kap pénzt

  -Havi fix részmunkaidős fizetés (számlára vagy megbízási szerződésre)  Akire gondoltunk:

  -Most végzős marketing szakos hallgató

  -Már végzett hallgató, aki szabadúszó

  -Kismama/kisgyermekes anyuka akinek az ideje ennyit már enged és szívesen belevágna ilyesmibe  Jelentkezés: info@bme-intl.sulinet.hu

  Határidő: 2008. február 23. • 2008.02.19 14:51:43peppermint

  Én viszont azzal volnék igazán támogatva, ha találnék egy kiváló bébiszittert/pótmamát hosszú távra. Akár mostantól... Ha jó szívvel tudtok ajánlani egy kedves, tátermett, megbízható (netán leinformálható), Dél-Pest vonatkozásában nem elzárkózó pótmamát, kérlek, ajánljátok. Hosszú távra keresek! Infrastruktúra, miegyéb rendelkezésre áll.

 • 2008.02.19 14:52:22peppermint

  tátermett=rátermett

 • 2008.02.19 15:34:20Starlark

  Peppermint: Én tudnék egy maglódi szittert ha az neked még belefér :)

 • 2008.02.19 16:40:34summarygloss

  Igazán nem értem a munkáltatókat. Ahol dolgozom, az a szaklapkiadó kivételes adottságokkal rendelkezik: 10 kismama dolgozik a cégnél, webszerveren, távmunkában. Az egymás közti telefonálás a flottakedvezmény miatt ingyenes. Így aztán jöhet eső, fagy, vihar, influenzajárvány, csak térerő meg áram legyen!

  Egy másik poszthoz kapcsolódva megjegyzem, hogy sokat segít a szülés utáni depresszión, ha az ember dolgozhat, az meg a munkakedvén lendít nagyon sokat, hogy a gyerek munka közben is kéznyújtásnyira van.

  Én ez támogatnám a kormány helyében. Kevesebb autó, kevesebb szmog, kevesebb kifizetendő gyes. Mert melyik anyuka választaná a gyest, ha otthonról is dolgozhatna? Állati sok adminisztratív munkakör van, amit ki lehetne szervezni!

 • 2008.02.19 16:55:16vasszűz

  summarygloss!  Úgy tudom, hogy külföldön is ezzel próbálják serkenteni a munkaadók kedvét (kedvezmények), illetve sokkal szigorúbbak a törvények.

  "Nyugaton" ugyebár (hehe) nem lehet rákérdezni családalapítási szándékra, de olvastam olyanról, hogy még családi állapotra sem kérdezhetnek rá. És tényleg nem teszik.

  Ezt a "mikorakargyereket" kérdést egyébként sem értettem sosem, akkor mi a francnak hív be, ha nem is érdekli igazából sem a munkatapasztalatom, sem a végzettségem, se semmi, csak hogy mik a szándékaim a magánéletben. Merthogy gyakran 100 km-t buszoztam egy állásinterjú miatt.

  Az otthoni munka érdekes kérdés, asszem volt róla poszt, bár semmi lényegeset nem sikerült írni.

  Mert sajnos van olyan hátránya, hogy lényegesen kevesebbet fizetnek érte, illetve a karrier-előrejutás is nehéz, ha olyan a munkakör. Ez utóbbi esetben inkább csak átmeneti megoldás lehetne.

 • 2008.02.19 20:47:14amarilo

  Én teljesen megértem a munkaadókat.  Ha én lennék a munkaadó, és két jelölt állna előttem, nagyjából hasonló paraméterekkel, én is a gyerektelent választanám, nem a háromgyerekest.  Gyerek nélkül dolgoztam 5 évet, tudom, hogy ha nincs gyerekem, nem gond tovább bennmaradni, pluszerőket kifejteni, lelkesedni, hétvégére munkát hazavinni, táppénzre-nem-menni stb.  De gyerekkel iszkol az ember az oviba négyre, borítékolható, hogy a gyerek kéthavonta beteg lesz, a hétvégém a családé, mások a prioritások, stb.  A munkáltatónak jól felfogott érdeke, hogy ne a kisgyermekes munkavállalót válassza. Ez nem az ő hibája.  Viszont nem tudom, hogy kinek a hibája, és ha a rendszeré, akkor mit lehet tenni...  Szóval megértem a munkaadókat, és pont ezért aggódom nagyon. Egy év múlva vissza akarok menni dolgozni, de nem értem, hogy miért is alkalmaznának engem, gyerekkel. • 2008.02.19 22:00:23animani

  Én is fosok. Másfél éve vagyok itthon és nagyon is ki fogok esni a pixisből, mert a gyerekem "miatt" jó pár munkát nem tudok elvállalni, amiket korábban igen, ugrottam bármikor. Most meg hétvégén pl. egyáltalán nm szeretnék. Szóval nem tudom, tolarálják-e, meglátjuk, aztán beszámolok. Bár a visszatérés egyelőre nincs küszöbön, csak jár az agyam, h. esetleg egy-egy beugrás... már ha arra rábólintanak és nem teljes embert akarnak. :-( Hat évig toltam keményen a cég szekerét, de ugye ez most mit sem számít. Bizodalmam, h. azért a többi kolléganő is szül majd. Egy már úgy tudom, terhes. .-)

 • 2008.02.19 22:01:05peppermint

  Starlark, ha házhoz tud jönni, nagyon is!!!!

  Köszi!

 • 2008.02.19 22:22:59ana

  Peppermint!

  Nekem van egy nagyon megbízható, írtó szuper gyerekcsőszöm. Belvárosban lakik, de nincs számára leküzdhetetlen akadály. Nekem 3 gyerek van, és ha úgy hozza a sors minden gond nélkül ráhagyom mindet (1,5 és 7 évesek)

  Munka téma: Nekem van cégem, és kismama alkalmazottam is. Nem egyszerű vele sem az élet, de velem sem lenne egyszerűbb. Örül h van meló, én meg örülök h van Ő, mert nem nekem kell mindent megcsinálni. Mondjuk jó lenne ha valóban támogatnák a kismamák munkába állását.

  Munkáltató szemmel úgy gondolom h pont annyi előnye van h van gyereke mint amennyi hátránya. Egy friessen visszatérő nagyon lelkes, jó munkaerő napi 4,6,8 órában, és ezen idő alatt megpróbál mindent meg is csinálni. Sokkal kevesebb magántelefont bonyolít, kevesebbet kávézik, és nagyon céltudatos. Ha meg beteg a gyerek, akkor meg lehet oldalni h helyetesítse vki.

  Bár hozzáteszem, nekem is azért van cégem, mert nem találtam munkát mikor a 2 kisebb gyerekem mellett már mehettem volna dolgozni. Nem voltam vonzó semilyen cég számára. Hiába tapasztalatok vagy bármi. :(

 • 2008.02.19 23:33:13subidubidu

  Ana,  Ez az irtó szuper gyerekcsősz engem is érdekelne, hasonló korú gyerekek mellé.

  Tudsz egy mailt dobni az akinomuj kukat gmail com címre?

  Köszönöm.

 • 2008.02.19 23:36:54peppermint

  Szia Ana, ha az iwiw-en megküldenéd az elérhetőségét (vagy a tiedet), nagyon hálás volnék. Hosszú távra keresünk valakit, akár áthidalva a teljes bölcsi-időszakot. Csak találjuk meg a mi pótmamánkat!

  Köszi a segítséget!

 • 2008.02.20 08:14:15Starlark

  Peppermint: Nem gond neki az utazás, most is Pesten dolgozik, csak érje el az utolsó vonatát haza :)

  Ha lehet kicsit reklámozni. 2 évig au-pair volt egy hiperaktív kis srác mellett. Úgy megszerették hogy a mai napig tartja velük a kapcsolatot és vissza jár nyaranta 1-2 hétre. E mellett eü. szakközepe van és gyerek kórházban is dolgozott nővérként.

  Évfolyamtársam volt az egyetemen onnan ismerem elég jól.  Ha esetleg vele is fel szeretnéd venni a kapcsolatot, írj nekem a starlark kukac citromail pont hu-ra és megadom az elérhetőségét.

 • 2008.02.20 10:23:36peppermint

  Köszi szépen mindenkinek, a bébicsősz ajánlásokat. Igazság szerint a Fórumon szerettem volna egy Poronty topicot - már emiatt is, de a szükséges 30 hozzászólás hiányában nem voltam jogosult létrehozni.

  :-SSSS

  Bocs az OFF témáért.

 • 2008.02.20 10:25:03peppermint

  Az lett volna a címe, hogy Velvet Poronyt -OFFoljunk! Ha valaki jogosult rá, létrehozhatná...

 • 2008.02.20 11:41:55sziszmo

  Engem nem rég hívott a nagyvezér a cégtől, hogy mikor szándékozom visszamenni. Tényleg mindenkit visszavesznek, mégiscsak nyugati (jóhírű) multi, tényleges (és normális) szervezeti kultúrával.  Azonban: a hivatalos munkaidő fél órával a bölcsi zárása után ér véget, és akkor még nem beszéltünk a folyamatos túlóráról. Ugyanis szülés előtt is folyamatos 10 - 12 órázás ment. (Jó esetben csak 10 - 12 órázás... Nem is beszélve az éjszakai prezentációírásról.)  Apuci dettó, így az sem megoldás, hogy én viszem a bölcsibe, mert későbbre megyek, ő meg hozza. (Persze, ha egyáltalán van bölcsi.) Nagymamák igencsak távol, vidéken.  Ha pedig azt számolom, hogy mennyit kér egy nem túl drága babószitter, akkor már nem is éri meg viszamenni a gyerek 2 éves koráig, mert kevesebb maradna meg a fizetésemből, mintha csak a gyedet kapom.  Azaz, ha nem vár vissza a cég, akkor az a gáz, ha visszavár, akkor meg az.:( Asszem' ez a diszkrimináció egyik mintapéldája.  Persze itt jöhetnének a "bezzeg itt-ott csak ennyi-meg-ennyi ideig lehetnek otthon az anyukák e gyerekkel" c. hsz (ami már kiveséztetett), de azokban az országokban általában elég az apuka fizetése a megélhetéshez. Itthon meg nem igazán...

 • 2008.02.20 12:00:48Vierre_

  peppermint ha jól tudom van már off topic, keresd meg. Én írtam is oda egy nem túl elmés reagot, tehát tényként merem állítani. :)

 • 2008.02.20 15:18:14vasszűz

  amarilo, akkor a nők ne is menjenek dolgozni.

  Sőt.

  Szerintem mindenkinek az lesz a legjobb, ha beszüntetjük a nőket.

 • 2008.02.21 17:59:26beste

  Sok egymásnak ellentmondó gondolat kavarog bennem.

  1., átéltem, hogy 2 évvel kisbeste születése után akkori munkaadóm közölte, hogy gyakorlatilag tönkrement az az osztály azóta, mióta nem vagyok, tehát munkahelyem nincs. (Más tészta, hogy baromi magabiztossággal ültem ott, zsebemben a következő munkahelyem jobb ajánlatával és szerződéstervezetével.)

  2., Most felsővezető vagyok egy cégnél. Minden kismamát visszavárunk dolgozni, de piszok nehéz mindenki számára megfelelő helyet biztosítani nekik. Nem is beszélve arról, hogy egyik anyuka januártól állományban van (fizetéssel, közterhekkel stb.) de éppen kivetetem vele a felgyülemlett 65 nap szabadságát, tehát csak áprilisban számíthatok rá. Munkája lenne, de ugye külsőst nem igazolhatok le, mert akkor mit csinálok áprilistól anyukával. Olyan szakmában dolgozunk, ahol 3 hónapra nem lehet "beugrani".

  3., Kismamák, anyukák tudása otthon egy kicsit eltompul (emlékszem, én milyen analfabéta voltam első napjaimon), fel kell frissíteni, az újdonságokat elmondani. Ez rendben is van persze, de időt kell szánni rá.

  4., A cégnél a legjobb húzó emberek, akikre a legjobban lehet számítani: az anyukák.  na ezt adjátok össze, jó nagy kavar, ugye?

 • 2008.02.22 22:20:38peppermint

  Vierre kutakodtam én, de sehol se találtam. ***szameg!

  Na majd most.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta