SZÜLŐSÉG

Gyakrabban depressziósak a fiús anyák

2008. február 19., kedd 11:15

A szülés utáni depressziónak számos oka lehet, a legújabb felmérések szerint kialakulásához nagyban hozzájárul az is, hogy milyen nemű gyermeket szülünk, a fiúk anyukái ugyanis fokozottabban ki vannak téve a depresszió veszélyének.

Ez a kutatás kivételesen nem angol, hanem francia, melynek során 181 anyukát vizsgáltak, akinek kilenc százaléka szenvedett szülés utáni depresszióban, háromnegyedüknek fiúgyermeke volt. A felmérés eredménye magukat a kutatókat is meglepte, hiszen előzetesen azt gondolták, a lányos anyák lesznek hajlamosabbak a depresszióra, hiszen vannak kultúrák, ahol a lánygyermeknek kisebb a presztízse, mint egy kisfiúnak.


A felmérésben résztvevő fiús anyukák nem csak a depresszióra voltak hajlamosabbak, hanem általában véve is sokkal alacsonyabb életminőségről számoltak be, mint azok az anyák, akik lányt neveltek. A felmérés során ugyanis számos kérdés vonatkozott a fizikai és egészségi állapotra, mentális és érzelmi egészségre, és azt találták, hogy a fiús anyukák közül tízből hét panaszkodott gyenge egészségi álapotra és életminőségre, míg a lányos anyák többsége nem.

A szülési utáni depresszió egyébként nem ritka dolog, a friss anyák mintegy harmadát érinti, bár a legtöbbször enyhe lefolyású. A vizsgált 181 anyuka közül 17-nek volt valóban súlyos szülés utáni depressziója, és ebből 13-nak fia volt. A témában újabb kutatásokat kezdeményeztek, mert az okokat nem találták, a vizsgált anyák száma túl kevés volt. Egyelőre arra gondolnak, hogy enyhe pszichológiai különbség lehet aközött ahogy egy kisfiúhoz és ahogy egy kislányhoz viszonyulnak az újdonsült anyukák, és ez hatással van érzelmi állapotukra, főleg ha eleve hajlamosabbak a depresszióra. Pszichológusok szerint a fiúk felé irányuló negatív attitűd az élet fontos férfiszereplőivel (például apa, férj) kialakult negatív kapcsolatok visszatükröződése.

Az eredmény egyébként ugyanaz volt először és másodszor szült anyák esetében is, az tehát, hogy egy anya hányadik gyermekét szüli, nem játszott szerepet a depresszió kialakulásában, csak az, hogy milyen a jövevény neme.

A szülés utáni depresszió egyébként nem azonos a baby blues-zal, ami a szülő anyák majdnem 80% százalékánál kialakul a szülés utáni napokban és levertséggel, fáradsággal, érzelmi ingadozással jár. Általában pár hét, esetleg két hónap alatt elmúlik, amikorra az anyuka beletanul a babázásba. A szülés utáni depresszió később, a harmadik-ötödik hónap környékén alakul ki, és legtöbb esetben az újszülött ellen irányul, vagyis az anyuka sokszor nem hajlandó ellátni a gyereket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.19 17:59:50Pussycat Doll

  Jéééé, eltűnt a szptatós csöcsös hsz vége!!! Azt írtam egyébként, szoptatós csöcsökkel és +10 kilóval a sejhajomon néha nem árt jó nőnek éreznem magam :D

 • 2008.02.19 18:00:06Cica7

  Pussicat Dol,

  A nagyi nem látta az egyéves unokát?

  Nálunk sem látta még a nagyi a 14 hónapost.

 • 2008.02.19 18:00:59Cica7

  bocs, Pussycat Doll-t akartam.

 • 2008.02.19 18:02:17Pussycat Doll

  Cica7: de nem ám. Megsértődött, tudniillik. Amiéert a tesómat kértem meg, hogy a szülés utáni héten segítsen és nem őt a 32 évvel ezelőtti tapasztalatával... no comment! Éééén nem erőltetem...

 • 2008.02.19 18:02:29Pussycat Doll

  Ugggyammmá :D

 • 2008.02.19 18:08:58Dexter68

  Pussycat Doll: tuti, hogy jócsaj vagy a szoptatós csöcsökkel és a plusszos sejhajjal ;o))) Ismerek egy embert, akit már meggyanúsítottam, hogy a csöcsök miatt csinálja sorban a gyerekeket ;o)

 • 2008.02.19 18:10:00Cica7

  Mi még egy városban is lakunk anyóssal, de nem jön, mert inkább iszogatással tölti az idejét.

  A párom meg kibukott egyszer, hogy elege van az anyjából,mert így telt a gyermekkora, kamaszkora, anya nélkül,meg évekig harcolt ellenem, hogy ne kerüljek be a családba, és letiltotta a mamát.

  De ez egy nagyon hosszú történet.

 • 2008.02.19 18:11:45vidámka

  Pussycat Doll: van néhány közös vonásunk. Bizony, néha én is úgy érzem, kicsit sok ez egy embernek, de az a szerencsém, hogy alapvetően tényleg vidám természetem van. Vannak nehezítő körülmények, amikor be tudnék fordulni, de azt szoktam mondani, hogy én még egy tisztességes kiborulást sem engedhetek meg magamnak:) Én is most csalódtam egy nagyot, a legjobb barátnőm már nem a legjobb. Huszonéves barátság... volt. Ezért (is)jó a poronty:) Találok sorstársakat, és máris jobban érzem magam.

 • 2008.02.19 18:16:00Cica7

  dexter,

  Amúgy tényleg van aki a szoptatós meg terhes nőre gerjed!:)))))

  Engem egyszer egy idióta akart felszedni a villamoson.Az sem zavarta, hogy 9 hónapos vagyok!:)))

  Akkor miniszoknyában, magas sarkú szandiban pompáztam, ja meg nem vizesedett a lábam, így villogtam.

  A második gyereknél már oszlopszerű lábaim nőttek a víztől,itt csak gatyóban jártam már.

 • 2008.02.19 18:19:21SzavannaPanna

  Riszpekt lányok-fiúk!Rég nevettem ekkorákat :O)))  Szerintem az tuti, hogy a depó nem az utód nemén múlik, hanem azon, hogy eredetileg van-e a delikvensnek hajlama rá.  vidámka, a szentté avatásba, ha akarod besegítünk ;o)

 • 2008.02.19 18:20:12Pussycat Doll

  Vidámka: ha tudnád, hogy még annál is jobban hasonlítunk! Én csak 4 éves barátságot hagytam nemrég magam mögött.  És köszi a biztatásokat, Dexter, Cica, Vidámka, tudom én az agyammal, hogy nincs gáz, csak fizikailag kicsit le vagyok eresztve. November körül voltam a mélyponton, azóta fölfelé ívelek. Hálistennek. Én is igen vidám perszóna vagyok alapjáraton, mióta kölök van, azóta a világot is átértékeltem magam körül, mindez segít általában. Meg aztán, mióta a kölök van, energiát is próbálok megtakarítani. Például nem minden alkalommal rámolok össze, ha kihuzigálja a fdiókokat és lesöpri a polcot, csak minden ötödik alkalommal, meg ilyenek...

 • 2008.02.19 18:29:41Bedekó

  - Az őrület örökletes betegség.

  - Általában a gyerekeinktől örököljük.

 • 2008.02.19 18:44:33vidámka

  Én is köszi mindenkinek, már érzem is a mennybe menetelemet:D

  Bár előbb a mosogatóhoz való menetem következik:( Meg még meg kell győznöm a kiskorúakat, hogy aludni márpedig k*vajó, a fiatalkorú meg követeli a napi internetadagját, úgyhogy béke veletek, remélem holnap is összefutunk, ma nagyon jól szórakoztam:)))

 • 2008.02.19 18:47:20Zazzzzzie

  "A vizsgált 181 anyuka közül 17-nek volt valóban súlyos szülés utáni depressziója, és ebből 13-nak fia volt."  Ebből -úgy gondolom- nem lehet messzemenő következtetéseket levonni...

 • 2008.02.19 18:59:39eveln

  Minden tiszteletem a tiétek!

  Nekem "csak" egy fél éves izgő-mozgó szerelmem van, de bele is őrülnék segítség nélkül! Alig várom a 16:20-at, mikor drága férjem belép az ajtón és egy nagyon kicsit felszabadít. Anyós 1 hete szabin van, minden nap náluk vagyunk. Irtó nagy segítség, bár alig vártam, hogy elköltözzünk tőle, de szabik idején kitűnő!!!! Depiről annyit, hogy fél éve próbálok talizni barátokkal/nőkkel, de eddig mindig találtam kifogást. Egyszerűen lelki erőm nem volt kimozdulni itthonról, pedig a nagyik örömmel válalják a picit. Ez persze messze nem depresszió, csak vmi levertség.

  A futáson én is gondolkoztam már, ezek szerint segít is. Köszi a tippet!

 • 2008.02.19 19:01:44Dexter68

  Leszek brit tudós, megvizsgálok két embert, ebből az egyik féllábú. Majd kisvártatva publikálom, hogy az emberiség 50%-a hajlamos elveszíteni a végtagjait.

 • 2008.02.19 19:02:46Dexter68

  Bocs. Francia. (hülye angolóóóóók!!! Hozzátok Levest!)

 • 2008.02.19 19:06:16Anura

  Dexter, ez jó volt. :)))))

 • 2008.02.19 20:24:24Aprika

  Eveln, mindenképpen menj, ha van kire hagynod a gyereket. Nekem is néha úgy kell magam megerőszakolnom, hogy kimozduljak, esténként legszívesebben a BK-ön bambulnék (ilyen szintre süllyedtem :)). Aztán mindig örülök, ha rászánom magam, jólesik kimozdulni, barátnőzni, munkahelyről, pasikról hallgatni sztorikat...

  Egyébként meg, többen írtátok, hogy azért vagytok kicsit depisek, mert a férj későn jár haza, hajtja a pénzt. Halkan jegyzem meg: nem azért van, mert megszoktatok egy bizonyos életszínvonalat és nem tudjátok alábbadni? Az én férjem is vállalhatna pluszmunkát, de nem akarom. Azt szeretem, ha du 5-kor átveszi a gyereket, én csinálhatom a dolgomat (akár házimunka, akár átvonulás a másik szobába, akár vásárlás). Ez nagyon jó... viszont nem is tudom mikor vettem magamnak vagy a férjnek új ruhát (a gyereknek is csak turiból meg TESCO-ból), a fodrászra még csak ki-kiszorítom, de a szoli esélytelen, kirándulni se megyünk egy ideig, az tuti. De ezt választottuk. Nem akarjuk, hogy a gyerek csak 7végén lássa az apját, nekem meg szükségem van a magányra, különben tutira elérne a depi...

 • 2008.02.19 20:31:55Normi

  gusztika! Nagyon-nagyon ismerős, amit írsz, én is tehettem volna néhány éve. Az én fiam is olyan többemberes volt, hogy csak na, és én is azt gondoltam, valamiért ez jár nekem. Nehezen fogadtam el...sokáig.A depim nem volt súlyos, de az első év rettenetes volt, annyit sírt, stb., a bűntudat is elég kínzó volt. Pedig vártam, szerettem. Mostmár 4 éves. Csodás gyerek. A dackorszaknak most lett vége, most sokkal könnyebb. Imádom.

 • 2008.02.19 20:59:52Moira

  Hát, én szerintem most vagyok a totál mélyponton, a bányászbéka segge messze felettem világít a távolban.

  Pedig egy mosolygós, tündéri lányom van.

  Viszont depressziós az anyám és az ő anyja is, úgy látszik nekem is kijutott a jóból.  A jóember pedig ovodásat játszik, ma nem volt hajlandó hozzámszólni.Mint egy ötéves.

  Mert szerinte kupleráj van a lakásban. Azt hittem az agyam elszáll.

  Na mindegy, lassan jön a jóidő, hátha jobb lesz a kedvem is.

  Addig meg megyek mosogatni. :-))

 • 2008.02.19 21:06:47Pussycat Doll

  Aprika, nálunk tuti nem ez van. Amikor megszületett a fiam, a párom céget váltott és az új helyen megkeresi mindkettőnk pénzét, ergo ugyanott vagyunk, mi több, nekem is jönnek ezek az állami izék, sőt néha vállalok itthoni melót is - tul.képp jobban állunk, mint azelőtt. A többieket viszont nem tudom...

 • 2008.02.19 21:11:48Pandi

  Moira, ha ez számít, hidd el, nem vagy egyedül.:)))  Mármint részemről semmilyen szempontból.  Nekem borzasztóan nehezek voltak az első hónapok, amíg a picike fiam egy kicsit utolérte magát. A közös éjszakázások és a fiam "evésundora" teljesen kimerítettek minket, sokszor úgy elhagytam magam, hogy nem is ismertem magamra, vagy ami majdnem még rosszabb volt, a párommal egymáson töltöttük ki a fáradtságot, idegbajt és mindent.  Aztán szépen lassan (nekem nagyon lassan), de elmúlt.:)))  De a párom részéről az óvodásdi természetesen nem. Lehet, hogy ez genetika.:)))

 • 2008.02.19 22:04:07Moira

  Pandi: Nálunk minden jól alakult(lekopogom) a gyerek éjjel alszik, most kezdtük a hozzátáplálást, az is megy, akkora a gyerek, mint a szomszéd másfélévese, szóval ezek rendben.

  Én terhesen is adtam magamra, most szerintem jobban nézek ki, mint fénykoromban, de az idegtől hullik a hajam(brutál módon), iszonyat gebe vagyok(ezért meg cseszeget mindenki, hogy egyek-na ettől én meg kaparom a falat), egész tűrhetően nézek ki, de a páromnak és már csak anya vagyok.

  Pedig szerintem ugyanaz vagyok, mint a terhességem előtt, csak van egy gyerekem.

  És rohadtul kiborító érzés, hogy nem tekint nőnek. Na jó, nagyritkán igen.

  Na mára abbahagyom a panaszáradatot, remélem holnap nem folytatom. :-))

 • 2008.02.19 22:59:56cozumel

  A dackorszaknak tenyleg vege lesz egyszer?

  Huu, ez a mai nap elso jo hire.  4 evet mondtal, Normi?

  Nna, akkor meg ezt a bo fel evet kibirom:-)

 • 2008.02.20 07:14:11Pussycat Doll

  Moira! Szerintem nem az idegtől hullik a hajad, hanem a hormonok változásától. Ez is el fog egyszer múlni!!!  És sajna valóban nem ugyanazzal a szemmel néz ránk a pasink a szülés után... nálunk ez annyira nem kiélezett, én inkább attól akadok ki, amit pont te írtál: ha nagyrirkán hazajön időben és a gyerek még ébren van, széttárja a karját és kérdezi: mi ez a kupleráj? Na ettől ugrok, mint a párduc. És nem kevésbá vagyok olyankor veszélyes!

 • 2008.02.20 08:22:17Normi

  cozumel! Hát, azt hittük, hogy már sosem lesz vége, de most kb két hónapja nyugi van, megváltozott, lenyugodott. Most jön majd a kisebbik gyerkőc köre, de az remélem, kíméletesebb lesz. Olyanról is hallottam, hogy valakinél csak pár hónap az egész. Kipróbálnám szívesen. Bocs, hogy OFF voltam.

 • 2008.02.20 08:37:36SzavannaPanna

  Moira! Fel a fejjel, nekem ideg nélkül is hullik és még a gyerek is tépi :O)

  Rám is rámszólt az uraság a minap, hogy nincs kivasalva. Nem veszem a szivemre. Megmagyaráztam neki, hogy én ugyebár azért vagyok itthon, mert van egy közös gyerekünk, akiről gondoskodnom kell és ugye nem akar velem cserélni!?

 • 2008.02.20 09:06:17eveln

  Moira: nekem is hullik a hajam, de nagyon. Szülés után befejeztem az Elevitet, Supradynt javasolt a doki. Nem szedtem... Elkezdtem kb. 1 hónapja és láthatóan kevesebb haj marad a kezembe fésülés vagy mosás után. Nekem segített, de ha vitaminozol Te is, akkor nem "szóltam"!

 • 2008.02.20 09:31:28SzavannaPanna

  Én azért félek ezektől a komplex vitaminoktól, merthogy az étvágyat is megnövelik eléggé. Akinek meg amúgy is van még pár plusz kilója, ezt nyilván nem szeretné. A Revalid meg mondjuk szart sem ér.

 • 2008.02.20 09:49:28Pandi

  SzavannaPanna, Moira, akihez az előző kommentek szólnak nem hízékony típus, sőt, az a gond, hogy nagyon vékony.  A Revalid NEKED lehet, hogy sz*rt sem ér, de nekem gyakorlatilag csomókban hullott a hajam, már tényleg alig volt, amikor elkezdtem szedni. Igaz, 90 napig napi 3x1-et szedtem, ami nem volt olcsó mulatság és lehet, hogy 1-2 kiló is feljött, de a hajhullásomat TELJESEN megállította és azok a szálak is elkezdtek kinőni, amik kihullottak, a fodrásznőm azt mondta, hogy olyan sok apró hajam van, mintha úgy lett volna levágva.  Engem egyébként sokkal kevésbé zavar az a kevés plusz ami a meglévőhöz (esetleg) feljött, mint az, hogy majdnem megkopaszodtam.  Szóval kinek a pap..

 • 2008.02.20 11:22:09Dexter68

  Nejem is küzdött a hajhullással, nagyon megviselte, amit mi, pasik nem éreztünk át olyan mélyen. Én bizonygattam, hogy nem a hajába szerettem bele, hanem őt szeretem, olyan állapotban, amilyenben éppen van (jövőre lesz 20 éve, hogy együtt vagyunk, ebből 19 házasság :o))))), a gyerekek meg értetlenekedve kérdezték, hogy mit kell cirkuszolni, lehet parókát kapni, nem? Na ennyit a férfilélek rejtelmeiről.

 • 2008.02.20 11:49:12másutt

  holgyek, a terhesseg alatt, a terhessegi hormonok hatasara a haj surubb lesz. kevesebb hullik ki. azaz, a terhesseg maga megallitja a hajhullast.

  a terhesseg megszunesevel ez is megszunik.

  babam most 4 honapos es most kezdett iszonyuan hullani a hajam. ez egy normalis jelenseg (akarmilyen utalatos es kellemetlen).

  allitolag 1 even belul normalizalodik a dolog.

  a temarol rengeteg anyag van az interneten, itt van 1 cikk angolul:

  www.marchofdimes.com/pnhec/159_15288.asp

  es egy magyarul:

  www.origo.hu/noilapozo/szuloknek/20020808aszules.html  es igen, vitaminokkal apolassal csokkenteni lehet a terhesseg utani hajhullast.  egyebkent a hajhullas gyakran kez a kezben jar a drasztikus fogyassal is.

 • 2008.02.20 13:30:16Cica7

  Azért vigyázni kell, mert nem mindegy, hogy mi van ezekben a vitamínokban.

  Én a múltkor vettem egy szépségvitamínt, haj, bőr és körömre ajálották, meg 25 felett milyen jót tesz a bőrnek... bla-bla.

  Gondoltam megszépülök és ránctalan leszek..:))))

  Ja, nőttek a képemen olyan ragyaszerű gubicsok, kezdtem olyan ogre szerű lenni...:)))

  Az összetevőket jobban elolvastam , akkor láttam, hogy tartalmaz olajakat, mogyoróolaj meg ilyen hülyeségeket.

 • 2008.02.20 15:12:56Pandi

  Másutt  "egyebkent a hajhullas gyakran kez a kezben jar a drasztikus fogyassal is."  Ó, de szerencsések egyesek! Nálam nem jártak együtt.:))))

 • 2008.02.20 15:56:09ka9

  Tudom nemreklám, de mások is emlegetnek hajhullás elleni csodabogyeszokat. Nálunk a Dermipsoré vált be, igaz, még a Revalidnál is drágább, tehát hajad lesz, csak gatyád nem. De még a férjem férfias kopaszodását is megállította, sőt részben vissza is fordította (csökkent a kopasz folt, bár el nem tűnt teljesen, de eddig még nem is igen volt annyi pénzünk, hogy rendesen végigcsinálja a kúrát - hogy mindketten szedjük, arról meg szó se lehet anyagilag)

 • 2008.02.20 16:06:26eino.

  A Vishy ampullái is nagyon jók, 2 ismerősöm próbálta ki, és pozitív tapasztalatokról számoltak be (azon kívül, hogy drága). De nem elég egy készlet.  Nem reklámozni akarom, a kencéik (szemránc, arc, testápoló) nekem nem jöttek be, meg másnak sem. De ez igen, tehát érdemes venni.

 • 2008.02.20 16:16:40Pandi

  Eino, biztosan én vagyok totál rosszul összerakva, de nekem a Vichy is bejött.:)  Egyrészt én használom az egyik arckrémet és nekem nagyon jó, másrészt a terhességem alatt ijesztő mértékben lett tele az egész arcom sötét májfoltokkal, amiket szintén egy Vichy krémmel (speciálisan májfoltok ellen) sikerült majdnem teljesen elmulasztanom.

 • 2008.02.20 16:38:24SzavannaPanna

  Pandi oké :O) Engem zavar az a pár kiló, de ha választani kell akkor tényleg inkább a hajam. És hogy a revalidot rehabilitáljam némileg a körmeimmel üveges sört tudok nyitni, csak hát a hajam hullik :O)Én is 3*1-et szedek bk. 4 hónapja.

  Dexter...majd az ismert parókaboltok címét, légyszives! :O)

 • 2008.02.20 18:55:23Dexter68

  Nem parókáztunk, a végén nem jutottunk odáig.

 • 2008.02.20 19:07:20Anura

  Most komolyan, a várandósságom egyik legnagyobb áldása, hogy nem hullik a hajam. Ha egy mégis kiesik, eseményszámba megy. Imádok hajat mosni, fésülködni, mert nem kell marokba összeszednem.. erre azt olvastam, hogy igen, a terhességi hormonok, szülés után meg mindegyik kihullik ami addig nem tette. Hurrá.

  Egy bajom van ezekkel a vitaminokkal. A körmöm már most erős. Semmi kedvem belőlük lapátvasat növeszteni, nem kell, hogy még erősebbek legyenek. Csak hajra ható csodaszert kérek! Az melyik ezek közül?

 • 2008.02.20 19:20:05másutt

  Anura: elvezd!

  Csinaltass sok-sok kepet terhesen.

  Igazolvanykepeket is. :) Evekig jo lesz.

  Nekem mindig tuti kormeim voltak es nem lettek karmosabbak a vitamintol.  Ja es ha a hullas nem lenne eleg: a picinyem elkezdte (ki)huzni is!  Most nagyon siratom a hajamat. :((

  Teherbe kene megint esni!!!!!!! • 2008.02.20 19:24:27galiba

  Csajok, a terhesség alatt nekem sem hullott egy szál hajam sem, aztán szülés után kb. 3 hónappal nagyon, tartott 6 hónapig, aztán normalizálódott a helyzet. Úgyhogy fel a fejjel!  Mondjuk a fejemen nem látszott a hajhullás nyoma, maradt bőven. Ennek is megvan a hátulütője, ha nem gyantáztatnék rendszeresen "bajuszt", úgy néznék ki, mint 1 huszárkapitány, francba :-(((

 • 2008.02.20 19:32:44Pandi

  Anura, hallgass Másuttra és élvezd ki a hajzuhatagod minden napját.:)))  Nekem mindig is rengeteg hajam volt, a fodrásznőm állandóan sopánkodott, hogy még ilyet!, erre a terhességi hormonok még jól rá is erősítettek, szóval igazi hajkoronám volt.:)))  Aztán tényleg, ahogy a nagykönyvben meg van írva, a szülés után kb. 4 hónappal elindult. De úgy, hogy egy-egy hajmosásnál szinte sírva fakadtam, olyan mennyiségben. És persze nem akart alábbhagyni.  Úgyhogy itt a Porontyon, a szétoffolt otthonszülős posztnál kértem tanácsot és kaptam is.:)))  Ha csak hajra hatót akarsz, akkor szerintem az ampullás variációk tűnnek jobbnak, a fent említett Vichy ampullák mellett én még hallottam a Kérastase ampullákról, hogy nagyon tuti, de sajnos azt is kb. arany árban mérik. A kolléganőm használta és nagyon bejött neki.

 • 2008.02.20 19:35:51Pandi

  Ja, azért az ampullás, mert azt általában a fejbőrbe kell dörzsölni, így felszívódás ide, vagy oda, gondolom, mégsem olyan, mint egy kapszula, de majd valamelyik orvos-porontyos elmagyarázza.:))))

 • 2008.02.20 21:27:15Anura

  Nagyon köszi lányok. :)))

  Élvezem hát, imádok hajat mosni, fésülködni, és az is tök jó, hogy porszívózni se kell, mert nincs mit, és még nől is. Tényleg csodálatos, kár, hogy vége lesz majd. :)

 • 2008.02.20 21:47:19Moira

  Anura: jó neked!

  Nálunk a szép bézsszínű szőnyegen a hosszú, fekete hajrengeteg elég érdekes látvány. :-S

  Még jó, hogy eredetileg elég sűrű, így nem látszik mennyi hullik ki. :-))

 • 2008.02.20 22:10:14Anura

  Moira, nekem látszani fog, nem volt nagyon sűrű, elvileg sötét hajból amúgy is kevesebb van, tehát én téged irigyellek, viszont azelőtt legalább maréknyi jött ki hajmosáskor.

  El nem tudom mondani, mennyire jó érzés most a kád és a környék vizslatása nélkül hajat mosni. :)

 • 2008.02.20 22:36:34Moira

  Anura:amikor terhes voltam, nekem is kevésbé hullott a hajam. Aztán a szülés után kb kétésfél hónappal elkezdte, azóta meg kihullott annyi amiből már csinálhattam volna egy parókát. :-)

  Mondtam a páromnak, hogy a végén térdig fog érni a maradék három szál hajam, aztán varkocsba fogom és divatot teremtek :-)))

 • 2008.02.21 23:11:52subabubba

  Tudományos tény nincs, csak egyre több bizonyíték egy adott hipotézis mellett. Ez egy, 16-17 emberes minta, ami valóban elég kevés, de az ereetileg vizsgált 181-ből csak 9% volt depis, vagyis 10X átlagtos anya kell, hogy X mennyiségen tudják kutatni a depressziót.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta