Évente közel tízmillió gyermek hal meg a fejlődő világban

A gazdasági növekedés nem feltétlenül jár együtt a gyermekhalandóság csökkenésével - figyelmeztettek sokkoló tanulmányukban egy nemzetközi gyermeksegély szervezet munkatársai. Évente tízmillió gyermek hal meg ötéves korának betöltése előtt, 99 százalékuk származik a fejlődő világból - állították a Save the Children kutatói.

A tanulmányban az egyes országok gazdasági mutatóit vetették össze a gyermekhaladósági adatokkal, és ebből világosan kiderült, hogy növekedésnek indult gazdaságának bevételeit nem minden ország fordítja a szociális állapotok, köztük a gyermekek helyzetének javítására, írja az MTI. "A gyermekek túlélése így tragikus lutrinak tűnik, ami azon múlik, hogy ki hova születik" - idézte hétfőn a humanitárius szervezet egyik munkatársát a BBC hírszolgálata.


A kutatók tapasztalatai szerint a legszegényebb országok is képesek lehetnek arra, hogy egyszerű szociálpolitikával csökkenthessék a gyermekhalandóságot. Az egyik szomorú ellenpélda Angola, ahol óriási kontrasztban áll a tengerparti olajkincsnek köszönhetően javakban dúskáló fővárosi térség és az ország háború dúlta belső vidéke. A nyugat-afrikai ország az ENSZ Fejlesztési Programja (UNEP) által minap közzétett "Jómód és túlélés"-táblázat legalján szerepel. A program illetékesei szerint az Angolában születő kisbabáknak több mint a felét meg lehetne menteni a korai haláltól, ha igazságosabban osztanák el a javakat.

Közben a világ legszegényebb országai között szereplő Nepál, Malawi, Tanzánia vagy Banglades az élen jár a gyermekhalandóság visszaszorításában. India, a legdinamikusabban fejlődő dél-ázsiai ország viszont szegény szomszédjai nyomába sem érhet ebben a tekintetben: egynémely indiai államban (mint Orisza, Rádzsasztán vagy Bihar) a gyermekek és a szülő nők halandósága a legrosszabb képet mutatja a világon.

Orisza világtól elzárt kis falvaiból például napokba telik az orvosi segítség elérése. A kormányzat igyekszik támogatni a vidéken praktizáló orvosokat, ám ez a kompenzáció meg sem közelíti az a küszöböt, amiért megérné nekik a lehetetlen körülmények között dolgozni: "Ha egy orvosnak nincs víz és villanyáram a lakásában, és nincs járműve, amivel megközelíthetné a falvakat, akkor ezek természetesen akadályként merülnek fel" - magyarázta egy helyi orvos.

"Az indiai gyermekhalandóság adatai sokkolóak. Csaknem olyanok, mint a Szaharától délre fekvő afrikai térségé, és könnyen felmerül a kérdés, hogy ha gazdaságilag ilyen gyors fejlődésre vagyunk képesek, akkor szociális téren miért nem?" - mondta elkeseredetten a Save the Children indiai munkatársa még egy kérdéssel megtoldva gondolatmenetét: "Vajon valóban fejlett országnak számítunk-e, ha nálunk még mindig több százezer kisbaba hal meg és éhezik?"

Az oriszai kormány az olyan elavult hagyományokat és gyakorlatot hibáztatja a szörnyű statisztikáért, mint hogy koplaltatják a megszületett gyermekeket vagy hideg vízben fürdetik őket. Az illetékesek szerint a szülési szokások megváltoztatásával sok kisbaba és szülő anya élete megmenekülhetne, számol be az MTI.

Jelentős javulás nélkül a világ nem lesz képes 2015-re visszaszorítani a gyermekhalandóságot, holott éppen ez volt az egyik kulcsfontosságú millenniumi fejlesztési cél - emlékeztettet a BBC. Gordon Brown brit miniszterelnök "ébresztőnek" nevezte a Save the Children jelentését, és leszögezte, hogy a világ "tud tenni és kell is, hogy többet tegyen" ebben a kérdésben.
Oszd meg másokkal is!
Mustra