SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Abigél vakondozik

2008. február 18., hétfő 08:02

Azt hiszem nagyjából óvodás koromban érett meg bennem a gondolat, hogy gyereket szeretnék, sok gyereket, aztán sokáig tologattam a programot, meg persze kellett hozzá egy minden tekinteben megfeleő apa is.Számos ok miat szerettem volna gyereket, mert az nyilván jó, mert egy gyerek édes, mert milyen furcsa, hogy két ember keverékéből lesz egy másik, meg milyen jó lehet neki megtanítani dolgokat, nézni hogy okosodik, meg eleve milyen érdekes, hogy az én testem képes egy gyereket növeszteni, vétek lenne nem kipróbálni. Arról nem is beszélve, hogy milyen szar lenne, ha nem lennének unokáink, kuksolnánk otthon a kanapén, és bámulnánk egymást.Aztán megszületett a gyerekem, és kiderült, ez az egész százszor jobb annál, mint ahogy elképzeltem, hiszen ezt nem lehet elképzelni előre, mert hirtelen olyan lesz minden, amilyen előtte sosem. Mert én sok mindenért szerettem volna gyereket, de azt álmomban sem gondoltam:
- hogy egy kisbaba ennyire de ennyire jószagú, hogy legszívesebben egész nap csak szagolgatnám és hülyén hangzik, de ha alszik is azt várom, hogy ébredjen fel, hogy szagolhassam megint,
- hogy valakit egy mosollyal ennyire boldoggá lehet tenni, hogy így fog nekem örülni, és fülig ér a szája minden egyes alkalommal, ha csak ránézek,
- hogy egyszer ennyit fogok nevetni, mert ő a legszórakoztatóbb dolog a világon, minden nap kitalál valami vicceset,
- hogy hárman aludni az ágyban még jobb, mint ketten,
- hogy a szoptatni a világ legintimebb dolga, és még az éjszakai szoptatásokat is lehet nagyon szeretniv - hogy milyen élvezetes újra Halász Juditot hallgatni és verseket tanulni.

Abigél pont négy hónapos, hat és fél kiló és 68 centi. Imád a játékaival játszani, különösen azzal, ami zörög, szereti a színes képeket, a kezeit, a nyuszit meg a kisvakondot, állandóan jár a keze meg a lába, ha valami érdekeset lát az oldalára fordul, mindent azonnal a szájába vesz, már a szoba másik felén is észrevesz dolgokat és mindenkire mosolyog, aki örül neki. Utál hason lenni, utálja, ha valami nem fér be a szájába, mert túl nagy, vagy túl lapos, és borzasztóan utál öltözni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.18 08:45:28marywolf

  MM, leírtál mindent, hogy én is miért vágytam mindig gyerekre, nem is tudom kiegészíteni.

  Csodálatos baba, helyesek a kisvakonddal:)

  Csak így tovább!

 • 2008.02.18 08:49:42Paramami

  Szagolgatni szerintem is a legjobb dolog a világon!!! Mindig azt mondom neki, hogy ilyen parfümöt kellene csinálni, ezért döglenének a nők. De valszeg az ő szaga csak rám hat így:) Egyébként meg a többi is nagyon igaz - most már nem hajnaldó velünk aludni (16 hónapos nagylány), néha reménykedem egy-egy nyűgös éjszakán, hogy hátha most megint, de eddig még nem volt szerencsém. Pedig olyan jó volt összebújni. Helyette most maradt az, hogy esténként hozzám bújik (már csak reggel van szopi), és az is iszonyatosan jó, fekszik rajtam, és minden másodpercet kiélvezek, közben simogatom a kis hátát, meg persze szagolgatom a fejét!  (Mi csak tiszta vízzel mossuk a haját, csak vészhelyzetben kerül elő a sampon is, mert akkor olyan idegen szaga lesz, napokig érzem rajta, és hiányzik az ő szaga...)

 • 2008.02.18 09:14:01nyuszómuszó

  óóóóó mekkora nagylány már..

  Vagyis, van a környezetemben 4 hónapos baba, de ő még olyan picibaba tényleg, megdöbbentő, mekkora különbségek lehetnek két gyerek között..  Gyönyörű, igazán:)

 • 2008.02.18 09:27:11oreille

  MM :-)  pont a napokban írtam a kislányom naplójába, hogy legszívesebben egész nap filmezném, fotóznám párhuzamosan, a többi érzékszervre még nem találtak ki gépet, szóval az illatát, tapintását meg próbálom magamba szívni, de nem, nem lehet ebből eleget...

 • 2008.02.18 09:32:42martine

  ez nagyon szép :))))

 • 2008.02.18 09:32:51SzavannaPanna

  Jaja. Halász Judit meg a mondókák újra. Ez mondjuk kicsit önző szempont is, de én is állatira élvezem. És már mesélek is a 15 hetes kisfiamnak, például Kisvakondot meg Mary Poppinst. Jó tudom, nem érti...de elnézően mosolyog rajtam és én meg úgy élvezem.

  További minden szépeket és jó szagolgatást!

  (Sose gondoltam én se, hogy az enyhén erjedt tejszag, puha bababőrillatttal és nyállal keverve ennyire be tud indítani :O)

  Hol lehet, amúgy Kisvakond figurát kapni?  És egyébként:

  www.youtube.com/watch?v=Eg27RyD4U3Y

  meg

  www.halaszjudit.hu/index.php?page=programok/koncert_program/ • 2008.02.18 09:33:11sincity

  Abigél valóban gyönyörű, de nekem most nem ez tűnt fel először.

  MM! Örülök, hogy ilyen derűs, "életigenlős" írást olvashattam tőled. Utólag elárulhatom, hogy voltak olyan írásaid (főleg a kezdetekben), amikor azt hittem, téged is utolért az a bizonyos szülés utáni. De most szívből örülsz a babának, megnevettet téged. A napló mai lapja tényleg aranyos és vidám. :-) Helyére kerültek a dolgok, gondolom. És ez jó! :-)

 • 2008.02.18 09:56:14vikimanka

  Miért van az, hogy én nem érzem a sajátomon a babaillatot?Mások mondják, hogy milyen jó illata van én meg semmit nem érzek.A mi picink 9 hetes és ő sem szeret hason lenni.Egy rövid ideig elvan, de akkor is küzd és szeretne átfordulni.

  Az első gyereknél még én is így voltam vele, tudtam,hogy nagyon szeretném már, de igazán nem tudtam milyen szép dolgok várnak rám.most a picinél már tudtam és így még jobban akartam, hogy legyen.

  Én eddig sem gondoltam, hogy gondjai lennének M.M.-nek.Úgy éreztem, hogy leírja az eddig ki nem mondott gondolatait és milyenek vagyunk mi anyák:aggódósak.

 • 2008.02.18 09:59:20B-

  Sosem hittem volna, hogy egy pelenkás seggűnek ilyen fejlett humorérzéke lehet.  Sosem hittem volna, hogy ilyen nagy öröm, ha végre elalszik. És még nagyobb, ha egy ideig nem ébred fel.  Sosem hittem volna, hogy ilyen nagy öröm, ha abbahagyja a sírást, és minden átmenet nélkül kacagni kezd (ezzel értékelve spontán figyelemelterelő esztrádműsorunkat).  Sosem hittem volna, hogy egyetlen mozdulattal szabályosan ki tudja kapcsolni a számítógépet!!! (Ez történt ugyanis, amikor az előbb megpróbáltam begépelni ezt a hsz-t! Kilenc hónapos! És nem ám hogy kihúzta volna a dugót: valamilyen billentyűkombinációval érte el :-D).

 • 2008.02.18 10:14:26Infomaker

  Az almaszósz...jöhet utána palacsint!

 • 2008.02.18 10:18:34SzavannaPanna

  Kalóz a spenót tengeren...  ez jutott eszembe, mondjuk nem bébidolog:

  www.youtube.com/watch?v=Y9GHkXP7WH4

 • 2008.02.18 11:49:45Popimami

  Abigél édes,

  MM, ne hagyd abba a bébinaplót, bár múltkor kicsit piszkáltak, ilyen a kisgyerekes lét, mikroszekundumok alatt lehet át csúszni a "mindenalegszuperebb" érzésbõl a "jajajdenehéz" érzésbe,írd le mindkettõt!!!!!!!!

  éjszakai szopit tényleg meg lehet szeretni:))))

  B- : billentyûkombinációkban nagyon ügyesek, múltkor a képernyõt fordította el az egyévesem egy nyomással, fél napig próbáltam visszacsinálni. sikerült:D.........

 • 2008.02.18 13:44:31Coccinella Septempunctata

  Kunc-kunc... Hát, nekem is van olyan élményem, az exfőnökömtől, hogy babázás után bejött dolgozni, és ha két méteren belül megközelítettem, akkor éreztem rajta azt a jellegzetes babaillatot... A múltkor mentem haza, ment előttem egy anyuka babakocsival, és egész úton babaillatot szimatoltam. Nagyon komoly volt. Múltkor a kollégám behozta a 15 hónapos kislányát, felvettem, anyóca szabadkozott, hogy biztos büdös a kicsi, merthogy most hányt. A nagy francokat. Tök jó babaszaga volt, egy kis hányással keveredve, nadehát nehogymár ezen akadjunk fenn, amikor végre lehet babázni...

 • 2008.02.18 14:25:56amarilo

  Sosem gondoltam volna, hogy ekkora boldogságot tud okozni, hogy egy taknyos betegés után szelel a babám orra.  Sosem gondoltam volna, hogy fontosabb lesz az, hogy a kisbabám egyen, mint hogy én egyek. (imádok enni)  Sosem gondoltam volna, hogy az éjszakai szoptatás ennyire jó!  Sosem gondoltam volna, hogy egy kisbabának ennyi kifejezhető érzése van: együttérez, kinevet, megsértődik, megbocsát, stb.  Sosem godnoltam volna, hogy ennyire édes lehet valakinek a tarkója!  Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen édes kisbaba ennyira frusztrálttá tud tenni (ha pl egész nap nyűgös a betegség miatt, és ordít is hozzá, és még sétálni sem lehet vele kimenni a hideg miatt)  És még sok mindent nem gondoltam előre, szerintem a felfedezések nagyja még hátravan.

 • 2008.02.18 14:26:50amarilo

  bocsesz az elgépelésekért

 • 2008.02.18 21:35:25Aprika

  ...ne hajíts bele galacsint...:)  Már várom, hogy nagyobb legyen a kiscsaj, és együtt énekeljük... Bár neki egyelőre a Sehall-Selát Dömötör a kedvence...  Egyébként az elején én sem éreztem az illatát, csak 1-2 hónapos korától. De most már összetéveszthetetlen...

 • 2008.02.18 21:51:59idonno

  Senki sem látta a parfüm című filmet? Tegnap ment az HBO-n egyébként, nemrég még mozikban ment. Ezek után a film után babaillatról olvasni most bizarr... :) De emlékszem én is és nagyon szerettem. Még mindig érzem a fiamon, pedig 17 hónapos (persze, ha tök koszos éppen, akkor nem érzem).

 • 2008.02.19 10:57:54eperke

  .... hát igen, az az illat...csak rá gondolok és repes a szívem :))))))))

  és a bőre, meg a hangja, meg a mosolya, meg ahogy sírásra görbíti a száját, meg ahogy szopizik, meg ahogy rugkapál.... ááááááá....annyira jó!!! ezt mind mind előre nem gondoltam volna! és pár héttel ezelőtt se gondoltam volna (pedig már 12 hetes)...

  Bennem egyébként nem volt vágy babára egészen kb 2 évvel ezelőttig. Mindig tudtam, h lesz és reménykedtem, h egyszercsak vágyni fogok rá! És amikor barátoknál elkezdtek babák születni és ölembe vehettem egy-egy kisbabát, úgy éreztem, h nem akarom többet elengedni....tehát nekem is kell saját, akit bármikor szorongathatok!!! És milliószor több érzést vált ki, mint amire akkor vágytam :)))

 • 2008.02.19 11:05:29eperke

  És természetesen Abigél nagyon szép és aranyos! És jó olvasni róla hétről hétre, meg a MM gondolatairól! És az is jó, h pár héttel előttünk járnak, így mindig tudom, h kb. mire számíthatok (mármint fejlődésben).  OFF (már megint....bocsi)

  Volt nálam szoptatási(vagyis laktációs...IBCLC) tanácsadó. Köszönöm azoknak, akik rábeszéltek! Nagyon sokat segített, pedig féltem tőle, h olyanokat fog mondani, h szoptassak éjjel-nappal, meg, h fúj-fúj tápszer és cumisüveg, és h a cumi maga a sátán...és már készültem rá, h akkor jól elküldöm.... De nagyon normális volt. A netről néztem ki magamnak :) Ha vkinek szüksége van rá, akkor megírom az e-mail címét.

 • 2008.02.19 16:59:01summarygloss

  Eperke, engem érdekelne, mert most úgy tűnik megint kevés a tejem... ami ellentmondás, mert ha eddig nem kellett pótolni, akkor végül is eddig sem volt kevés, csak úgy tűnt... na, szóval kéne! Merthogy vérkemény szopási sztrájk van ám!  A poszthoz: Soha nem gondoltam volna, hogy a szopási sztrájk miatt ennyire kétségbe lehet esni!

 • 2008.02.19 18:47:13eperke

  E-mail cím helyett:  www.iboly.hu/

 • 2008.02.20 12:20:04vasszűz

  Nézem ezt a weboldalt, de ez alapján nem választanám ezt a nőt.

  Nehéz kritika nélkül olvasni ilyeneket:

  "A Laktációs Amenorrhea Módszer a ternészetes fogamzásgátló módszerek közé tartozik. Hatásfoka az elsõ 6 hónapban ugyanolyan, mint a legkorszerûbb tablettáké: közelítõleg 99 százalék."  Hogy ezt hányan megszívták már:D  Meg ilyet:

  "A tápszeres táplálás egészségügyi kockázatai  A tápszeres táplálás megnöveli annak kockázatát, hogy a gyermeknél I. típusú (fiatalkori, inzulinfüggõ) diabétesz alakuljon ki"  A tápszeres táplálás mellőzése megnöveli azt az egészségügyi kockázatot, hogy gyereke éhenhal.  De végülis ha rendben van a tanácsadó, akkor minden OK, csak ne tegyen már ő se ki mindent a weboldalára kritika nélkül, mert rossz lesz a véleményem róla:D

 • 2008.02.20 12:54:07másutt

  figyi, en aztan tenyleg a szoptatas nagy hive vagyok, szeretem is csinalni es tamogatom is. DE.  a minap lattam egy kortarsnom 10 honapos gyereket. pontosan annyi volt a sulya, mint az en 4 honaposomnak. rettenetesen nezett ki.

  utana megtudtam, hogy a csajnak NEM VOLT ELEG TEJE, de nem akart neki tapszert adni, mert az "karos". Amiota szilardadt is eszik, azt mondtak mar sokat 'felzarkozott'!  azota nem hagy aludni, hogy a XXI. szazadban, Europaban, egy gyerek honapokig szo szerint EHEZETT, mert az anyja fel a tapszertol.

  a kicsi uvolteset hallom az ejszakaban, aki annyira, annyira ehes volt.

 • 2008.02.20 13:11:13vasszűz

  másutt, többek között ezért sem tudok azonosulni az LLL filozófiájával, de igazából ezt az anyát sem értem:( Ennyire agymosottak nem lehetnek az emberek.

  És sajnálom, hogy ilyen jellegű "szakvélemények" nyilvánosságot kaphatnak.

  Most ez igazából valamelyik szoptatási topikba kellene írni, de:

  - azt állítják, hogy a gyakori mellretétel fokozza a tejtermelést

  lehet, hogy így van, de nem minden esetben igaz. Van, akinél semmi nem segít, és nincs mese, a gyereknek ennie kell.

  Ezt csak azért írom, hogyha valakinek ilyen problémája van, ne essen kétségbe, hogy rosszul csinál valamit. Nem csinál, és nem is szabadna ebből ekkora felhajtást csinálni.

 • 2008.02.20 13:20:28Cica7

  másutt,

  Vannak elmebeteg anyák,de nem veszi észre, hogy kevés a tej,és a gyerek nem hízik???

  Nagyon sokan tápszeren nőttünk fel, köztük én is, semmi bajom nem lett tőle....:)))

 • 2008.02.20 15:11:19vasszűz

  Cica7!  Igen, ezt nem értem, valaki tényleg lehet annyira megszállott, hogy észre sem veszi, hogy fogy a gyerek?

  És az orvos? A védőnő? Ez már símán veszélyeztetés, nem?

 • 2008.02.20 15:15:48zjngr9

  aszt hallottam hogy ha túl gyakran eszik (szopik) a kisbaba akkor a félig megemésztett tejre rámegy a friss tej és nagyon fájhat ettől a hasa, létezik egy x, ahány órának kell eltelnie két szoptatás között (azt hiszem x=4 óra), tehát a tul gyakori szoptatás ha növeli is a tejtermelést a baba szempontjábol gáz.

 • 2008.02.20 16:02:09vasszűz

  zjngr9!  Ahány szakkönyv, annyit mond:) Aztán legyél elég okos.

  Valóban (úgy 20 éve) az volt a szabály, hogy 4 óra, de most már azt mondják, hogy az meg túl sok.

  Egy újszülöttnek legalábbis, annak 2,5-3 óra kell.

  A túl gyakori szoptatás növelheti a tejtermelést, az talán kezdetben nem is gond, hiszen nincs elég tej, nem?

  Csak ha már van, akkor meg a kis belei állandóan dolgozni kényszerülnek, ez nem szerencsés hasfájós babánál. Ezért javasolják a 3 órát.

  De ezt én is csak olvastam, azért vagyok ilyen okos.:)

  (én egyébként a "Suttogót" olvastam Tracy Hoggstól, ott elég részletesen le van írva, hogy történik a tejtermelődés, és mi okozhat hasfájást, és mit lehet ilyenkor tenni.

  Ez egy csecsemőápolási könyv, nem a szoptatásról szól. De a három órát egy másik könyvben olvastam. Én is ilyen háromóránként evő csecsemő voltam.)

 • 2008.02.20 18:55:57eperke

  sziasztok,

  hát elég nehezen választottam... de nem csalódtam. Bár fenntartásaim voltak (nem is kevés). De kellett vki, aki tuti ért a témához. Amikor a szoptatási mizériák kezdődtek nálam, akkor olvastam a LLL honlapját...és nem tetszett. Egyoldalúnak és erőszakosnak találtam.  Amikor kiderült, h a lányom fogy, mert nincs elég tejem, nekem természetes volt, h nem halasztom éhen, hanem tápszert is adok mellé. Azt viszont sajnálom, h ilyenkor a gyorvos v. a védőnő nem mondja, h ezen így, v. úgy változtatni lehet...  Nálunk kiderült, h a babámnak gyenge a szopóreflexe és ezt lehet javítani...  most mennem kell....lehet pár napig nem leszek netközelben, de folytatni fogom..

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta