SZÜLŐSÉG

Pillangók szaladgálnak a játszóban

2008. február 17., vasárnap 15:30

Bár tavaly megfogadtam, hogy a legközelebbi farsangra én is beöltözöm a gyerekekkel együtt, ez most is elmaradt. Sőt, a lányaim sem vettek fel jelmezt, (persze, mert a szétszórt szüleik otthon felejtették), amikor a Szülők Háza idei farsangi mulatságára mentünk. Maskara nélkül is csodásan érezték magukat.

Galéria
Kiráz a hideg az olyan szülőktől, akik megveszik a legdrágább jelmezt a gyereknek és a farsangi szezonban végigjárják az összes gyerekprogramot, ahol jelmezversenyeztetik a kölyköt. Csórikám meg feszeng a maskarában és egyáltalán nem biztos, hogy élvezi. Egyébként is hogy lehet összehasonlítani egy piros pettyes katicát egy pókemberrel?


A Szülők Háza farsangját azért szeretjük, mert nem szokványos jelmezversenyes-tülekedős rendezvény. Lehet ugyan jelmezt venni, bérelni vagy csak úgy belebújni egybe, ha nem készültünk sajáttal, de a buli nem a versenyre van kihegyezve. Lányaim sem keseredtek el a jelmezhiány miatt, beültek arcot festetni, ahogy a legtöbb gyermek tette. Így lett néhány perc alatt rengeteg pillangó és pók.

Koraeste kezdődött a dínom-dánom, Linda vezetésével táncolt a sok lepke, királylány és oroszlán, és még az anyukákat is megmozgatták. A csúszda sosem volt üres, a mászófalon is mindig kúsztak. A tavalyi győztes család épp akkor érkezett, amikor mi indulni készültünk haza. Ismét beöltöztek mindhárman, apa és fia lovagként feszített a hercegnő mellett. Lányaim nem akarták lemosni este a csillogó arcfestéket és még az ágyban is a délutáni mókát emlegették. Azt hiszem, jövőre sem hagyjuk ki a programot.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.17 20:29:35Vierre_

  persze. Én is agyaltam, de nem ment

  Ósönben vettem kettőhétért egy ördög jelmezt és imádta.

  Nah bummm.

  Evvan. Van aki csinál van aki veszi. Van aki hímez jelet, van aki filcel rajzol. :))))

 • 2008.02.17 20:33:59vikimanka

  Van aki bamba, mint én és nem tud készíteni, annak be kell fektetni rá. Én a Vaterán vettem, mert a csjosnak konkrét elképzelése volt.Nekem azért megérte, hogy boldognak láttam benne.Amúgy meg kinek mi a drága.Amennyiért ezt vettem, azért más szemfestéket vesz én meg azt nem veszek.Na bumm.

 • 2008.02.17 20:45:47Vierre_

  Hát jahm. Én nekem a 2700 most sok volt. De közben tudom , hogy nem az, de most az volt :DDD és mivel kicsi, még elképzelés sem volt.

  Olyan cukiiiiiii kis ördög lett belőle. Látta hogy a többiek is be vannak öltözve és akkor már sima liba volt a dolog. Én spec imádtam a farsangot anno, de ha az enyim nem fogja, sem fogom eröltetni, de eddig jól sült el a dolog.

  A nyilvános farsangon meg nem öltözött be, elég volt neki sztem az a sok furcsaság ami ott volt, nem akartam frusztrálni és nem is igényelte a jelmezt.

 • 2008.02.17 20:47:11Miss Marple

  Ilyenkor érzem, Nagymamám mekkora egy király volt, hogy megtanított varrni. Áldom érte haló poraiban is! A - sorrendben - kismackó-, Kisvakond-, angyalka-, Nils Holgersson-, boszorkány- és könyvmoly-jelmezeinket számtalan kolléganő és barát gyereke hasznosította újra azután, hogy az én lányaim viselték. Így nekem is megvolt az az érzésem, hogy nem egy egyestés kaland kedvéért dolgoztam két-három éjszakát, hanem szériafelhasználású lett a munkám eredménye.

 • 2008.02.17 20:48:34Brumibaby

  Leszögezem, hogy nem újabb frontot szeretnék nyitni, csak megkérdezem, de télleg: csak a zén gyerekeim úúúúútálják az arcfestést, vagy vannak még itt ilyen manuszok?  (mer' Vierre_, én pl. ANNYIRA irigy vok az arcfestett kölkökre, az enyimek is OLYAN gyönyörűek lennének, de NEM...! Azé' így is gyönyorűek)

 • 2008.02.17 20:56:27Vierre_

  Brumibaby szegény... az enyimék imádják. Ill sztem a kicsi csak azért mert a nagy is jeeeee :DDDD

  De sztem van egy csomó gyerek aki utálja, ha a nagy nem lenne, ismerem, a kicsi sem kapott volna rá.

  Szal nyugi. És hidd el, két böbmölés és összefolyik és akkor vakarhatod ám, szal a mű elkészülése utáni első hisztiig fanki , onnantól kezdve átok :DDDDD

 • 2008.02.17 21:04:51Dexter68

  Az én gyerekem szerette az arcfestést. Az is igaz, hogy én nem pillangókat meg virágokat festettem a gyerek fejére, mert annak sztem semmi értelme. Megkérdeztem a gyereket, hogy mi legyen (ennek ma kb. 8-10 év), ő azt mondta, hogy „sötétben látó pók”.

  Még jó, hogy emlékeztem boldogult fiatalkoromból Gene Simmons sminkjére a KISS-ből :o))) Imádta!

 • 2008.02.17 21:09:28vikimanka

  A lányom szereti az arcfestést.a héten volt náluk oviban bűvész meg egy arcfestő. minden gyerek választhatott mintát, hogy mit fessenek rá. Nagyon büszkén mutogatták mikor mentünk értük. Csak annak nem örültem, mikor megpuszilta a nyolc hetes hugiját és a pici is zöld lett, de mikor róla akartam lemosni már nem akart lekopni.

 • 2008.02.17 21:11:01vikimanka

  Most lehetne hanyatt esett teknősbéka, mert beleült a bébihordozóba a nagy szamár. Nagyon idétlen benne.

 • 2008.02.17 21:14:23Vierre_

  Dexter, látszik hogy pasi vagy :DDDDDD

  ne legyél már olyan izé nah, hát jó az a pillangó is ha a kisklambónak az tetszik. Julika legyen szpájdörmen Lilike meg Batmen vagy mi?

  Sztem minden gyerek azt kéri ami neki jól esik és ha az egy csilivilivirágszirom pillangóval, akkor legyen az. :D

 • 2008.02.17 21:50:24kisbalas

  Dexter :DDDD Én nem tudom, hogy a lányom fogja-e szeretni az arcfestést, de nekem ezek a minták nem nagyon tetszenek a gyerekeken, bár valószínű, hogy ők amúgy élvezik. De mondjuk egy KISS-es sminket én is vígan felgórnék rá, ha tetszene neki... hehe.

 • 2008.02.17 22:14:12Rozina

  Nagylányom 5 évesen vámpírt kért az arcfestő nénitől. Aki erre furán mért végig engem, majd egy batmant hajlandó volt felpingálni.

  A csajszi a Gyűrűk ura lázban sem tünde, hanem ork akart lenni. Sztem jófej a kölök :)

  A beöltözős farsangokon valahogy mégis hozta a királylányos formát, ezeket az anyukám alkotta és sok barátunk hordta/hordja azóta is.

  Fiúnál a gengszter volt a legtutibb, hatalmas zakó, kalap, szivar, laposüveg..

 • 2008.02.17 22:18:53tigrincs

  Én bizony irigykedek arra aki tud szép jelmezt varrni, mert nekem a boltiak annyira nem jönnek be. De azért a fiaimnak sose volt házi készítésű :(

  Azt látom, hogy a lányok nem tudnak kilépni a tündér-angyal-királynő körből, a fiúk pedig az állatos jelmezeket nagycsoportra lecserélték katona-pókember-seriff-ninja féle figurákra. Ezek már a srácok saját kívánságai lehettek, legalábbis a sajátomból kiindulva.

  Az arcfestéstől ráz a hideg. Nálunk az oviban többször gyártottak már minden fiúból tigrist és minden lányból pillangót. Hááát, amikor itthon elterült a kanapén én teljesen idegzsába lettem, hogy a franc se tudja kiszedni a szövetből. És úgy is lett. Bezzeg a gyerek fejéről csak hosszas küzdelem után sikerült teljesen eltávolítani. Mert egyre csak azt hajtogatta a drágám, hogy neki tetszik, hadd maradjon úgy ahogy van.

 • 2008.02.17 22:48:24B-

  Szerintem a legtöbb arcfestés tök béna, a macskaarc a sok kerek vonal miatt keltésztaképet csinál a legfinomabb vonású gyerkőcnek is, a piros-kék-zöld-szürke-lila színek pedig olyan benyomást keltenek, mintha nagyon csúnyán össze lenne verve a gyermek ábrázata. Dagadtra.  Csak néha sikerül úgy, hogy ne lárvafej legyen belőle.

 • 2008.02.17 22:55:36B-

  Ja, és újgazdagtémában: szerintem a legtöbb ember nem azért rázza a rongyot, hogy másoknak mutassa, milyen jó neki, hanem mert szimplán jó rázni a rongyot. Mert ha nem lenne olyan tuti jó, nem fizetnél olyan sokat, hogy rázhasd :-) Ha nekem van pénzem, én sem tagadok meg magamtól ill. a páromtól és a gyerektől némi pénzért vásárolható kellemetességet, és nem azért, hogy felvágjak, hanem hogy örüljünk. Pénzért nem lehet boldogságot venni de örömet lehet vele szerezni magadnak is és másoknak is.

 • 2008.02.17 23:55:48cozumel

  En is irigylem azokat, akik tudnak varrni. Sajnos az en viszonyom a tu/cerna komboval eleg viharos, pedig nem vagyok lusta, csak egyszeruen ezekre a dolgokra nem all ra a kezem.

  Marad a jelmezvasarlas.  Nalunk Kanadaban nincs farsang szezon, itt Halloween-kor oltoznek be a gyerekek. Mult novemberben mar nagyon elveztek, utana tobbszor itthon is kertek, hogy felvehessek a jelmezeiket. Engedtem, mert ilyen jo fej vagyok:-)  Ilyenkor mini-hazibulikat csinaltunk: ragcsalnivalok, zene, lufik, buliiii!  Ugyhogy vegul ok sem egy alkalommal hasznaltak a jelmezeket.

  Ja, 3 evesen a fiam tigris, a lanyom tunder lett. A lanyom ugyan fekete macska szeretett volna lenni eredetileg, de azt nem tudtuk beszerezni.

 • 2008.02.18 00:28:54Miss Marple

  Eszembe jutott egy olcsó jelmez, amit egyszer hirtelen kellett kiötleni és megcsinálni: Ludas (Lúdas?) Matyi. Turkálóból forinthúszér fehér vászongatya és fehér férfi ing, meg egy fekete posztókalap (na jó, ehhez kellett némi mázli is), az ing meg a nadrág megtépve bokalengőre és könyék fölé, bot a kézbe, meg kértünk kölcsön egy plüss libát. (Össz. 1500,-)  Ami az arcfestést illeti, én nem nagyon vagyok oda érte, mert sose tudom, milyen minőségű festékkel csinálják, és félek, hogy kikezdi a finom kis bőrüket. Eddig még mindig megúsztuk baj nélkül, de vhogy mindig nyáron került rá sor, így a befejezéstől számított félórán belül foltosra izzadták az egészet, és akkor már tényleg furán néztek ki, azt meg mégse kiabálhatom hangosan a kisfiam után, hogy "édeském, ne szaladgálj és vigyázz a sminkedre ám!" Viszont maradéktalanul csak napok múlva jött le a festék mindenhonnan.

 • 2008.02.18 06:55:42evet

  Tegnap a Gödörben voltunk. Mindenféle szemétből, lim-lomból lehetett jelmezeket csinálni. Használt csomagolópapírból, rongyokból lepkeszárnyat, műanyag palackból és porszívócsőből elefántormányt, tetrapack dobozok ezüst színű belsejéből álarcot. Remek volt. A Cellux Csoport nevű bagázs szervezte, érdemes őket figyelni.

 • 2008.02.18 07:50:06vikimanka

  Szerintem a gyerekek szeretik itthon is felvenni a jelmezt, legalábbis a lányom igen.Én mindegyiket eltettem még eddig, jó lesz a kicsinek, így nem lesz egyszerhasználatos.

 • 2008.02.18 08:44:22WiliamWallace

  Te Tündike!  Nem arról van szó, hogy basztál a gyerekeidnek lustaságból venni vagy csinálni jelmezt, moyst meg jössz ezzel a fasz szöveggel?

  A gyerekek szeretik a farsangot és szeretnek beöltözni.

  Persze ha ilyen fusztrált idióta az anyjuk mint te, akkor lehet hogy mégsem....

 • 2008.02.18 08:53:21zolnaid

  Tényleg, Miss Marple , én is voltam Ludas Matyi!

  Nekem mindig csináltak sk jelmezt, nagyon jók voltak. A kígyóbűvölő (turbán, kosár, műanyagkígyó) is egyszerű volt pl. Voltam még törpe, cica, lepke. Nem nehéz jelmez pl. a Piroska, ha a ruhatárban elég sok piros vacak van. Meg a mesterségek, mint szakács, orvos, fodrász.

  Az én lányom cicakirálynő lesz :) (saját ötlete) Már egy függönyt szétszedtem hozzá :DDD

 • 2008.02.18 12:55:30Piri

  WiliamWallace!  Úgy látom a kultúra veri ám a biztosítékot!

  Meg tudsz ám nyilvánulni!!!

 • 2008.02.18 13:15:14gurur

  A gyerekek általában szeretik a farsangot, feltéve, hogy annak öltözhetnek, aminek szeretnének, és tetszik is nekik az a konkrét jelmez.

  Az újgazdag témához még annyit, hogy akkor is kiközösítenek egy gyereket, vagy a szüleit ha csóró, és ez látszik rajta, meg akkor is ha gazdag, és ez látszik rajta. Szóval akkor meg inkább hadd szóljon a jelmez!

  Én egyébként magam csináltam, mert ez a hobbim, kellett vmi egyéb tevékenység az irodai meló kiegyensúlyozására. De meg is tudtam volna venni, viszont így hajszál pontosan olyan lett, mint amilyet a gyermekem akart. És megérte, mert szerintem soha nem felejtem el a boldog arcát, ahogyan önfeledten táncolt az ovifarsangon.

 • 2008.02.18 13:30:56másutt

  En nem ertek egyet Tundevel.

  Egy jelmeznel nem az szamit, hogy csinaltak, vagy megvettek. Hanem, hogy hogyan van osszerakva es hogyan illik a gyerek szemelyisegehez.  Ugyanugy, ahogyan egy no lehet szep es csinos olyan ruhaban, amit a nagyija varrt, mint egy haute couture szserelesben; egy gyerek is lehet nagyon jol jelmezelt otthon varrtban, vagy boltiban.  Nem lesz azert 'szemet dog szulo' :) valaki, mert volt pofaja penzt kiadni ra (van penze? monnyon le! :), ahelyett, hogy eltoltott volna 3 hetet varrassal..

  Nem mindenki tud varrni, kotni, himezni, ragasztani.

  Es van, aki dolgozik, esetleg 1-2-3 allasban, es nem tud hetekig jelmezt tervezni es varrni.  A vegen ugyis az szamit, hogy illik-e a dolog a gyerekhez, es hogyan all rajta az a ruha!

  Ha elozo nap vettek, es csak azert, mert az volt a legcsicsasabb, ugyis ugy all majd rajta, mint egy hmm... jelmez es nem lesz se szep se hiheto.  (nem vedekezem, meg soha nem vettem, vagy kolcsonoztem gyerekjelmezt gyerekemnek, igy nincsen tapasztalatom, de rengeteg egyeb jelmezes esemenyen voltam. es eletem egyik legszebb emleke egy ottho keszult jelmezzel nyert jelmezverseny, TELJESEN eredeti volt es az en otletem)

 • 2008.02.18 13:37:21Tünde

  másutt: nem azzal van bajom, hogy megveszik a szülők a jelmezt, és nem készítik. Én is vettem tavaly a katicajelmezt. Hanem azzal, hogy sokszor láttam már olyan gyereket, aki szemmel láthatóan baromira unta a farsangolást és a jelmezében sem érezte jól magát. Na, ezektől a szülőktől mászom a falra, akik ráerőltetik a gyerekre a jelmezt, amikor nem is akarja.

  Erre próbáltam rávilágítani.

 • 2008.02.18 13:50:45Vierre_

  Sztem baromi nehéz ráeröltetni egy gyerekere egy jelmezt, ha az nem akarja sőt egy bulit is ha az nem akarja, kemények mint a bakaszar, megmakacsolják magukat és hét lóval sem....

  Lehet , hogy akiket látunk valami más miatt letargikusak, de sztem ritka az amikor egy gyerekre erőszakkal terhelünk jelmezt. Persze vannak fasisztoid mamukák, miért ne lehetnének, akik fejvesztés terhe mellett bezony rányomják a gyerekre, de sztem 4-5-6 éves korig amikor még a dac erősebb a koperálhatóságnál, az sem segít.

  Tehát nem vagyok benne biztos, hogy az az oka a tengő lengő lézengő depis gyerekeknek egy farsangon , hogy nem akartak beöltözni, lehet annak más oka is.

 • 2008.02.18 14:05:24zolnaid

  Szerintem, sokszor nem a gyerek dönti el, mi akar lenni, hanem a szülő "éli ki" magát egy jelmezben, vagy a bolti (gyér) kínálatbó választhat. Azt gondolom, ez nem túl jó. Őszintén szólva, ha én is oroszlán akarnékl lenni, és rámhúznák a Hófehérke jelmezt, én is tengenék-lengenék depis arccal.

 • 2008.02.18 14:19:40gurur

  Jól mondod Zolnaid!

  Amikor csináltam a jelmezt, a gyermekem kiválasztotta a színt, és pontosan meg tudta mondani azt is, hogy magas legyen a nyakrésznél, meddig érjen az ujja, mi legyen a fején ...pedig csak 5 éves. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen kialakult, határozott elképzelése és ízlése van. És neki ez nagyon fontos volt. Aki nem tud varrni, vagy nincs ideje, az egyeztessen a gyermekkel a vásárlásnál, hogy jól érezze magát.

 • 2008.02.18 14:19:52Vierre_

  szerintem meg ismétlem magam. Még mindig. Magyarán, aki egy 3-4-5-6-7 éves gyerekre rá tud erőszakolni valamit amit az nem akar, az a király. És már megint ugyan ott vagyunk : bolti= gyér. Sztem meg nem. Én tök fasza ördögszerkót tudtam venni boltit. Baja sem volt vele.

  Nem azt mondom, megint ismétlem magam, ld fentebb, hogy nincs olyan mamuka papuka akinek nem sikerül eröltetnie de sztem ne általánosítsunk.

 • 2008.02.18 14:20:28gurur

  Mármint a gyermek érezze jól magát a jelmezében.

 • 2008.02.18 14:34:08másutt

  Koszi Tunde a pontositast, igy mar ertem.  Oszinten, a jelmezverseny a kicsiknel MINDIG a szulok versenye volt. Akar veszi, akar varrja. Meg akkor is, ha segit a gyerek.

  Ugyanis keves hateves kisordog a varrogepnel, es ugye sajat penze sincs, hogy megvegye a tuti jelmezt. Akkor is, ha az otlet az ove, a kivitelezes 99%-ban a szulore esik.  Igy volt ez mar amikor en voltam elsos, a hetvenes evekben (na, leirtam egy nagy levego utan). Mar akkor is az volt, ami ma: vagy a penzes szulo gyereke nyert, vagy akinek a mamaja sokat otthon volt es volt ideje varrni. Keves kivetellel.

  (az egyik ilyen en voltam, egyetlenszer, mert kis eredetiseggel es szineszkedessel elnyultam a dijat a tunderkiralykisasszonyok es indian fiucskak elol)  Szerintem az egyetlen FAIR megoldas az lenne, ha a gyerkocok mind a suliban (oviban?) csinalnak a sajat jelmezuket. Egyutt. Kozosen behozott anyagbol (anyagok, filcek, kemenypapir).

  Akkor kiderulne, hogy ki a legjobb.

  Es nem az derulne ki, hogy kinek a mamaja tud tutin varrni, van ideje 1000 darab pavatollat egyenkent felvarrni, vagy kinek volt 10 ezre egy jelmezre.  A masik meg, hogy mindig vannak nyomatos szulok akik a szomoruarcu picikeket taszitjak elore. A muveszi tornan is, a mukorcsolyapalyan is, a bebi szinjatszo oran is, a balettrol nem is beszelve. Ja meg a focipalyan. Ehhez nem kell farsang. En is utalom az ilyeneket. De tul szoktak elni a gyerekek, legfeljebb nem telefonalnak haza a 18. szulinapjuk utan. :D • 2008.02.18 14:37:32"izé"

  Erőltetés  I. fejezet  Tegnap a Cora-ban odakeveredtünk a Thomasagőzmozdony-pult elé (igen, külön kis pultja van a könyvesrészlegen) és ott figyelt az 5. és a 6. sorkötet valamint egy gyík kifestő, benne vagy harminc méggyíkabb matricával. MOndok a gyeröknek: Te gyerök, megvegyük az 5. kötetet, mert az még nincs meg? Erre a gyerök: Inkább azt! És mutat a béna kifestőre a matricákkal. De - mondom - te gyerök, a könyvből vér jól lehet mesélni esténként, ezt a kifestőt meg csak összefirkálod zsírkrétával ostobán, mert olyan béna vagy még rajzban, mint a segg! - vagy valami ilyesmit mondtam, lehet, nem pont ezt. A gyerök viszont hajthatatlan, minden észérvem felsorakoztatva, majd egyenként megsemmisítve: A kifestő kell.

  Oké, be a kocsiba, pontosabban a gyerök kezébe, aki ül ott a kocsi polcán. Most mit magyarázzak, úgyse nem nekem kell.  II. fejezet  Húsz méterrel odébb, meglátott a gyerök egy bazinagy Thomasos pályaudvart és igényt jelentett be rá, mire közöltem, hogy mit dumálsz, kishaver, már kaptál egy frankó kifestőt, erre ő: Az nem kell. Erre én: biztos? Erre ő: biztos. Erre én: De a műanyag förmedvényt tutira nem veszem meg, afelől jótállok, akkor sem kell a firkafüzet? Erre ő: Akkor sem. Erre én: jó. És az ész nélküli összevisszafirkálás általi kivégzésre ítélt kifestő kegyelemben részesült, azóta is ott ül szerintem a cora-polcon boldogan.  Happy end

 • 2008.02.18 14:50:14Vierre_

  másutt

  Nem jó. Mert vannak gyerekek akiknek a kézügyessége bezony nem annyira fanki mint a többieké. És szörnyen frusztráló lehet, gondold el, akar egy fasza kis jelmezt csinálni de nem megy neki, nem tudja, béna hozzá. Ő pl a számolásban királyabb, de ehhez hülye. Nem.

  Sztem a megoldás.

  -gyerek benyújtja az igényét a jelmezre bé cé variánsal.

  -mamus vagy megvarrja vagy megveszi, ha nem megy, nincs, akkor jön a bé, majd cé.

  -gyerek örül.

  -elmegy farsangozni.

  -ahol nincs verseny.  motiváció.  minden jelmezes gyerek kapjon egy kis ovis nénik által készített egyszerű plecsnit vagy valamit.  Ennek hátulütője, ha a mamus miatt nem öltözött be valaki, mert akkor jogosan érzi magát szarul hogy ő nem kapott.  előnye: szocializálódás: ha önönmaga miatt nem öltözött be, látva a plecsnit és a többieket valszeg a kövi alkalommal be fog.  de ha ez sem jó, akkor még plecsni se legyen.

  CSAK buli. Elég az neki, ha Karcsika és Juliska megkérdi és te miért nem vagy beöltözve? Tuti jövőre beöltözik. :)))))

  Így működünk már gyerekkorban is, bezony, kis dögök vagyunk :))))  "izé"  én dettó. Kell ez? igen. ok. de nekem inkább az kell. igen? ez nem, sima, akkor azt vissza, ez lesz.

  De az nem jó.

  Miért nem?

  Mert mindkettő kell.

  Á-á, nem nem, vagy ez vagy az, muter nem milliomos, gyerek meg nem a denisz a komisz pénzes változata, nemugyvana'

  Dönts!

  Erre hiszti és toporzék? Ok akkor ez sem az sem. Nem szivacc cicám csak azért mert neked minden kell.

  Válassz.

  Ok, akkor ez.

  Tuti?

  Igen.

  Ok.

 • 2008.02.18 15:02:11másutt

  Vierre: a verseny hianya tetszik, de a 'mama varr' verzio nem tetszik! :)  ha a mama varr, akkor is az lesz, ami most van:  a farsang a 'szemet rohadt gazdag allat a boltban megvette, ugy konnyu' es a 'ennek meg a muterja egesz nap otthon ul es van ideje szeptembertol januarig jelmezt varrni' versenye.  ha a tanitoneni segit, MINDEN gyerek tud valamit csinalni. akkor is, ha badogember lesz osszeragasztott kemenypapirokbol, amiket szurkere festett pamaccsal.

  vagy szalmaszokgyas hawaii. mittomen.

  sokkal jobban ertekelnek az egeszet a gyerekek is... ha nem csak felprobalni kellene.  kemenyen kiallok az otletem mellett! :D

 • 2008.02.18 15:05:52Vierre_

  én keményen ellenzem. :DDDD

  Te másutt, mondd meg nekem, ha nincs verszeny, ki a faszt érdekel, hogy a mamus most azt varta e vagy pedig vette? ;))) az oviban a mamusok úgy sincsenek ott, nem nyilt nap a suliban pedig maksz a mamusok minősítik magukat ezzel miközben körbe állva erről pletykálnak meg furkálódnak, a gyerekek szarnak rá és ropják a zenére magukat :DDDD

  Ha nincs verseny tök mindegy kinek hogy van jelmeze, nahde ha a gyerek csinálja, akkor is marad benne feszkó ha segít az nevelő, pláne ha az még nem is szent, hanem elfogult ide vagy oda és nem olyan intenzitással segít itt mint ott. :DDDDD  Szal sztem a gyerek csinálja az nem okés, de ebből harc ne legyen :))))))))

 • 2008.02.18 15:10:49másutt

  azt hiszem onnan ered az otletem, hogy

  'gyakorlati foglalkozas' oran valami RANDA FORTELEM kiskotenyt (fozeshez valot!)kellett varrnunk a suliban!

  kotelezo volt!

  akkor inkabb varrtunk volna valami klassz jelmezt!

 • 2008.02.18 15:35:00cozumel

  Ize

  :D:D:D:D  Te nem rolam irtal veletlenul? Meg az en gyerekeimrol?  "De - mondom - te gyerök, a könyvből vér jól lehet mesélni esténként, ezt a kifestőt meg csak összefirkálod zsírkrétával ostobán, mert olyan béna vagy még rajzban, mint a segg! - vagy valami ilyesmit mondtam, lehet, nem pont ezt. A gyerök viszont hajthatatlan, minden észérvem felsorakoztatva, majd egyenként megsemmisítve: A kifestő kell."  Ez mi is lejatszottuk parszor...

  Komolyan, huznak a kifestobe harom vonalat, es ennyi. Persze a kifestoket azer' aranyarban merik...

 • 2008.02.18 15:36:25Anura

  Hm, cozumel, rajzolj, vagy nyomtass nekik. Én anno rajzolgattam a szomszéd kiscsajoknak.. aztán színezgessék a királylányokat. :)

 • 2008.02.18 15:40:12másutt

  nalunk kifesto helyett a falra ragasztott gigantikus feher papirok lesznek, azokon durvulhatnak a csemetek. ismerosomnel volt es szuper jol bejott.

 • 2008.02.18 15:45:00Anura

  Mivel ragasztjátok a falra, másutt?

  Mert én a páromnak előadtam a fehérre meszelt, és szabadon összefirkálható fal ötletét - á'lá művészeti inspiráció - de hevesen ellenezte, mondván: ő papíron is tudott rajzolni, és tanulja meg a gyerek a rendet.

 • 2008.02.18 15:45:17Vierre_

  Nekem a fehér fal.

  már nem fehér :DDDDDDD

  majd egyszer kifestjük újra a lakást, de még egy két három évig minek? :DDD

 • 2008.02.18 15:46:09vikimanka

  Nekem csak pozitív tapasztalatom van farsangolásból.Nálunk rendesen ott vannak a szülők és vendégeket is hívhatnak a gyerekek az ovis farsangra.Olyan édesek mikor meglátják egymást és agyonra dícsérgetik egymás jelmezét.Olyan őszinték még.Lehet, hogy jó csoportjuk is van,nagyon összetartanak, látszik, hogy szeretik egymást.Nincs versenyeztetés a jelmezek között, mindenki elismerő szavakat kap.Ez a "jutalom".

 • 2008.02.18 15:50:10másutt

  Anura: faltol fugg. tapetara nehez, mert lehuzza. ajtora lehet vastag csomagolos ragasztoszalaggal.

  meszelt/festett falra lehet olyan gyurmaszeru (kek?) kis ragasztomizevel. vagy ragasztoszalaggal.  de lehet kapni hatalmas jegyzettomboket, amiket a multikban hasznaljak a mitingeken, perzentaciok alatt.

  kb. 1m X 1/2 m-es jegyzettomb.

  meg kutatnom kell a temaban... ;)

 • 2008.02.18 15:57:01Vierre_

  Cuki az a naivitás, ahogy elhisszük hogy nem fogják letépni és csak oda fognak rajzolni :D

  A mi lakásunk tele van a legextrémebb helyeken is firkával a falon :D Főleg a lila és a kakibarna filctoll ami feldobja a nappali falát bleeeee :DDDD

  Nyeltem egyet és beemeltem, majd valamikor amikor már lepattant róla kifestjük a lakást :DDDD

 • 2008.02.18 16:04:15Dexter68

  Tünde: A farsang olyan a gyerekeknél, mint a felnőtteknél a szilveszter. Elképesztő az a sok fásult, fáradt arc flitteres papírkalapban, meg tarka parókában, már majd´meghal, de azért még fúj egyet-kettőt a papírtrombitába.  A gyerekeknél meg el kéne találni azt, amiben jól érzi magát, mert ugye óvoda, iskolaszinten „kötelező” a farsang, tehát az sem jó, ha nincs beöltözve a kölök. Esetleg „B” tervnek be lehet tenni a táskába egy civilruhát, hogyha nagyon tele van a t*ke az egésszel, átöltözhessen. Megjegyzem, én is így farsangoltam. Tomboláig én voltam a Tigris, utána meg civilben kókadoztam :o)

 • 2008.02.18 16:49:26Dexter68

  Ja, és én pl. gyűlöltem a farsangi beöltözéseket. Mint ahogy a Vidámparkot is. Anyámék kedvéért hősiesen végigcsináltam, de nagyon örültem, mikor vége lett és hazamentünk.

 • 2008.02.18 17:38:06levendul

  a mi sulinkban úgy van, hogy van egy csomó csoportos jelmez, ezekhez általában tartozik vmi kis performansz is  az idén voltak kertészek és virágok, honfoglalók, ördögök, karibi kalózok, társasjáték  a buli úgy kezdődik, hogy a nyolcadikosok táncolnak vmit, aztán a csoportok nyomulnak, a végén pedig az egyéni jelmezesek  aztán általában átöltöznek a kölykök és a nagyok táncolnak, a kisebbek pedig rohangálnak :)

  alig lehet őket hazavonszolni :)  és a felvonulást sok szülő, tesó is megnézi

 • 2008.02.18 17:44:23Anura

  Tényleg, a kék gyurma. Bár azt vagy letépik, vagy marad a falon belőle.. akkor konzervatív rendrenevelés lesz. :)

 • 2008.02.18 22:23:13Border

  Sziasztok,

  gyermek kitalálta, hogy puli kutya szeretne lenni. Hát, mit mondjak, nem vagyok se egy dizájn center, és a kalocsai hímzőkör tagja sem vagyok.

  Végül feláldoztam a fekete sapkámat - a gyermekért mindent - és számtalan fekete fonalrojtot varrtam fel freestyle(stílusban).

  Felvette a PULI polóját, és kapott arcfestést is, de a buli elején nem volt hajlandó felvenni a jelmezét, akármit is csináltam. Aztán beindult, rázta a fejét kócos pulisapkájában, ugatott, szaladgált, terelgetett. Aztán megunta, és levette.

  Pénteken lesz az ovis farsang...  Ja, és szerintem nem szép dolog a szülő részéről a gyerek képességeit lebénázni...

 • 2008.02.19 00:09:45Vierre_

  Ellenben abban hinni hogy a mi gyerekünk mindenhez ugyan olyan zsenivel áll hozzá önámítás. Tehát inkább vagyok nem szép, mint önámító. MOndom úgy, hogy fingom sincs hogy milyenek a képességei etéren mert még kicsi, a másik meg nem él a jelmezkészítés élményével- még. :))))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta