SZÜLŐSÉG

Másfél évesen a gipsz fogságában

2008. február 15., péntek 10:28

Anita 20 hónapos unokaöccse egy szerencsétlen baleset következtében eltörte a bokáját, így legalább négy hetet gipszben kénytelen tölteni. Örökmozgó természeténél fogva nincs könnyű helyzetben, a gipsz korlátozza a mozgásban, emiatt egyre rosszkedvűbb. Anita a Poronty olvasóihoz fordul tanácsért: hogyan tudna segíteni a kicsinek átvészelni a gipszben töltött heteket?Anita így mesél: „Petya három napja nagy örömmel szaladgált a járássegítő vízilovával. Mint kiderült, hiba volt. A víziló ugyanis tudomást sem vett arról, hogy KisPetyának már tökéletesen megy a járás - sőt, a rohangálás is. Amiben a jelek szerint a vízipaci csak akadályozta: busa feje ugyanis beakadt valamibe, KisPetyát viszont továbbvitte a lendület és átbucskázott a jószágon, bokája beakadt és kifordult.”


A kisfiú éktelen sírásba kezdett, édesanyja és a keresztszülei rohantak vele a kórházi ügyeletre, ahol kiderült, hogy a bal bokája fölött csonttörése van. Fél napos megfigyelést követően begipszelt lábbal engedték haza.

„Petya most nem érti, miért nem tud járni és mi az a csúfság a lábán. Ha meglátja a lábán a gipszet, sírni kezd és csak akkor nyugszik meg, ha pléddel takarják be. Kérdés, hogy mit lehet kezdeni így a kicsivel és hogyan fogja átvészelni a következő heteket? Van erre bármilyen okos ötlet? És nekem, mint nagynéninek az is fontos: hogyan győzzem meg az anyukát, hogy ettől a balesettől még nem ő a Létező Anyák Legrosszabbika?”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.15 10:55:15Dexter68

  Csóóóóórikáááám...

  Némi vigaszt nyújthat, hogy ez is elmúlik és a gyerekek hihetetlen módon tudnak alkalmazkodni. Addig mesélés, meg ilyesmik ezerrel.

 • 2008.02.15 11:15:26evatomi

  Petyának jobbulást, anyuka pedig ne okolja magát, bárkivel megeshet és ahogy Dexter68 is írta, a kicsik nagyon jól tudnak alkalmazkodni és gyorsan gyógyulnak!

  Az én kisfiamnak 1 évesen törött el a csuklója, kettőnk között kiterült a konyhakövön és a keze nekicsúszott az egyik szék lábának, ezt a csuklója bánta :((((.

  2 hétig volt gipszben a keze, húztunk rá szép, színes zoknit, amire lyukakat vágtunk, hogy az ujjacskái kinn legyenek. Persze én sírtam 2 napig, mint a záporeső, hogy milyen anya vagyok én...De láttam, hogy Tominak nincsenek fájdalmai, megtanult egyensúlyozni a gipszes kezével és szinte fel sem vette, hogy mi történt vele!

  Anyuka próbáljon megnyugodni, sok mindent lehet játszani a földön ülve is, kirakózni, formabedobózni, mesét olvasni-nézni, könyveket lapozni, bábozni, babakocsival lehet sétálni és lehet, hogy nem is lesz 4 hétig ott az a csúnya gipsz ;)!

  Kitartás!

 • 2008.02.15 11:26:57huhhh

  Hát, kemény dolog négy hétig lekötni egy begipszelt lábú másfél éves figyelmét. Szerintem is valami olyasmit kellene csinálni minél többet, amihez nem kell menni vagy szaladni. Ez lehet babakocsis séta (ahogy evatomi is írta), esetleg egy kis autókázás, mesemondás, közös játék. De tényleg nehéz feladat lesz.  Petya anyukájának pedig ne legyen lelkiismeretfurdalása. Soha nem értettem azokat a kategorikus kinyilatkoztatásokat, hogy a gyerekbaleset mindig a szülő hibája. Ilyet szerintem csak azok mondanak, akiknek vagy nincs gyerekük, vagy olyan szerencsések, hogy őket (eddig még) elkerülték a balesetek, ettől aztán azt gondolják, hogy ez az ő dicsőségük.

  Más dolog, amikor valakit úgy általában tényleg nem érdekel, hogy éppen hol és hogyan veszélyezteti magát a gyereke (más kérdés persze, hogy olyankor is a gyerek szívja meg anyuka-apuka nemtörődömségét), és megint más az ilyen véletlen baleset, amit tényleg nem lehet kivédeni. Egy tized pillanat alatt megtörténhet a baj, és ehhez egyáltalán nem kell a Létező Anyák Legrosszabbikának lenni.

 • 2008.02.15 11:39:17Pandi

  Huhhh, teljesen igazad van.:)))  Ettől függetlenül én még azt tanácsolnám az anyukának, hogy tegye el a francba a járáskönnyítőt és a hozzá hasonló marhaságokat.  Biztosan én egy maradi őskövület vagyok, de én úgy gondolom, hogy a gyerekem akkor fog csinálni bizonyos dolgokat (mászás, járás), amikor megérett rá. És ezt eszem ágában sincs semmilyen eszközzel siettetni.  Én például még egy kiscicát/kutyát sem láttam járáskönnyítőzni, vagy bébikompozni.:)  Ha pedig valamilyen probléma merül fel, akkor meg úgyis szakember segítségét kell kérni, tehát ezek az izék akkor sem segítenek.

 • 2008.02.15 11:44:41Maja Papaya

  Anyának üzenem, hogy egy kislánynak az egyik első foga tört ki hasonló módon, az nem gyógyul meg két hónap alatt sem... És senki nem hibáztatja az anyukáját, baleset, van akit elkerül, de sajnos nem mindenkit.  Rajzfilmnézés, olvasgatás, rajzolás, matricafestés (ilyen korúnak még megrendelésre a nagyok) - régen milyen jó móka volt összefesteni a gipszet, ma már nem tudom, milyenek - , ha szereti az autókat, autósújságok (internet) nézegetése, állatos könyvek, filmek, és kinti nézelődés.

  Hirtelen ennyi.  Szegény kicsi, kitartást az egész családnak, és mielőbbi teljes gyógyulást!

 • 2008.02.15 11:49:11huhhh

  Pandi, fogalmam sincs, mijaza járáskönnyítő, de nekem úgy tűnik, hogy szegény vízilovacska ártatlan a dologban. A gyerek által magával cipelt párna, takaró vagy nagyobb plüssállat is beleakadhatott volna akárhová. Arra pedig még jól emlékszem, hogy az ilyen idős gyerekek imádnak különféle dolgokat cipelni A pontból B pontba, illetve B pontból A pontba, és annál igzalmasabb a dolog, minél nagyobb az a valami. :))

 • 2008.02.15 11:55:46Pandi

  Huhhh, szerencsére konkréten nekem sincs, de már a neve alapján sincs hozzá bizodalmam.:)))  Az én fiam unokatesójának is volt valami hasonló, műanyag volt és úgy képzeld el, mint az öreg néniknek, bácsiknak a járókerete, csak van kereke, meg szép színes és miegymás, szóval a gyerek tolja maga előtt és úgy jár, majdnem úgy, ahogyan az idősek.  Na. Nekem akkor is baromság az ilyesmi. Az enyim majd járjon akkor, ha az izomzata, egyensúlyérzéke és egyebek is készen állnak rá.:))) Mellesleg így, segédeszköz nélkül is irdatlan nagyokat bír burcizni, de talán ezekből is tanul(unk).:)))

 • 2008.02.15 12:01:50huhhh

  Pandi, szerintem is tök feleslegesek a "segészeszközök" a járástanuláshoz, a járókeretet csak hadd használják a mamókák :)), de a leírás alapján úgy gondolom, hogy itt nem a járáskönnyítés okozta a gondot, idéznék Tündétől:  "A víziló ugyanis tudomást sem vett arról, hogy KisPetyának már tökéletesen megy a járás - sőt, a rohangálás is. Amiben a jelek szerint a vízipaci csak akadályozta: busa feje ugyanis beakadt valamibe."  Vagyis a víziló momonetán nem járáskönnyítő segészeszköz mivoltánál fogva okozta a balesetet, hanem a pici rohangászás közben egyszerűen magával cipelte, ezért írtam, hogy ilyen erővel lehetett volna egy párna vagy takaró is.

 • 2008.02.15 12:02:28Maja Papaya

  Hibáztathatjuk a vízilovat is, de nem hiszem, hogy sokat segítene a kissrácon. Amúgy is kedvelem az ilyen típusú kérdéseket: De miért másztál fel oda? De miért nem figyeltél jobban? stb  Bébikomp szerintem is baromság, de ez asszem egy sima ráülős, lábbal hajtós valami, amit minden gyerek imád (főleg, ha nem az övé).

 • 2008.02.15 12:02:32huhhh

  momonetán, akarom mondani: momentán

 • 2008.02.15 12:04:12Maja Papaya

  Ja, huhh, tényleg! Szövegértés jeles :)

 • 2008.02.15 12:04:52Maja Papaya

  A nyelvtan meg döcög, mi? :)

 • 2008.02.15 12:08:55huhhh

  Még annyit az anyuka lelkiismeretfurdalásához: naponta százszor hasal el, ül fenékre vagy üti be a fejét minden gyerek, és senkinek nem jut eszébe, hogy ettől rossz anya lenne az anyukája. A mindennapi banális eséshez-keléshez pedig csak egy icipici "pech-faktor" kell (például a gyerek szerencsétlenebbül essen), hogy ennek valami komolyabb következménye is legyen. Miért lenne ilyen esetekben felelősebb a történtekért a szülő, mint amikor az ugyanolyan körülmények között bekövetkezett száz másik elesésnek szerencsére nem lett nagyobb következménye?

 • 2008.02.15 12:13:40kisbalas

  Szegény kismanó :( A gipszet összerajzolni az tényleg jó, hátha megbarátkozik vele... vagy legalább nem fakad sírva, ha meglátja.

  A bébikompra nekem az ortopéd orvos mondta azt, hogy SOHA ne tegyem bele a gyereket. De asszem ez a vizilovacska nem az. Baj meg tényleg tizedmásodperc alatt tud történni, vannak gyerkők, akik a fél gyerekkorukat gipszben töltik, tesómnak volt éve, amikor 3-szor tört a keze... labdázás közben pl., ami azért nem egy extrémsport.

 • 2008.02.15 12:28:32cseresznye

  Elszállt egy jó hosszú hsz, akkor rövidebben mégegyszer.  "Kijátszani" a traumát. Begipszelni játékból a macit, kutyát, babát, akármit, és egy-két mozdulattal elbábozni az elesést viccesen. Nálunk ez bevált, igaz, törés még nem volt.  szúnyognóta ("Árkot ugrott a szúnyog, kitörött a lába...)  Ehhez az állapothoz kötődő kiváltságok. Így utólag pozitív élmények kapcsolódnal a gipszes léthez.  Egyedi, erre az alkalomra kitalált gyógy-desszert készítése. (pl gyümölcsrizs mosolygó arc díszítéssel kakaóból, gyümölcsből. Pálcikára felszúrt gyümölcsökből figura, kalapos hóember.  Amennyit lehet, elvinni otthonról, hogy elfáradjon. Nagyon rossz a szobafogságból eredő álmatlanság éjszakánként. Zenés programok, autónézegetés  Lehet gyakorolni a labdaelkapást, hogy legalább a felsőteste mozogjon, nyújtózkodjon.  Gondolom, az elejn még nem is szabad lógatnia szegénykémnek, nagyon rossz lehet.  gyúrmázás, sütigyúrmásás. legjobb a linzer tészta, bárhogy formázható, bármivel díszíthető, és pár perc alatt kisül, megnézheti, megeheti a gyerkőc az eredményt.

  Diavetítés  Valahogy el kéne érni, hogy inkább büszke legyen rá, bár még elég pici ehhez.

  Sokat mesélni neki, hogy milyen bátran viselkedett, milyen ügyes volt.  Jobbulást a kicsinek! Nemsokára nagy vagányan és profin fogja hordani a gipszét!

 • 2008.02.15 12:31:59Pandi

  Huhhh, persze, amint elkezdenek mocorogni, esnek-kelnek.:) Akármi is kerül az útjukba (pl. a saját kis lábuk).  Én erre a segédeszközre gondoltam, s ha tényleg hasonló, akkor talán nem kéne erőltetni:  www.babyplanet.hu/index.php?pg=market&item_id=CH065261  Ha szegény kis víziló ártatlan, akkor ezennel felmentem.:)))  Egyébként jó lehetne a gipsz összematricázása is (természetesen a "gazdája" igényei szerint), mert azt le is lehet cserélni, ha megunta a kisfiú.

 • 2008.02.15 12:32:45másutt

  cseresznye, es mas elszallosak: en eleg hosszu ido ota azt csinalom, hogy mielott benyomom a 'komment kuldese'-t, bejelolom az egesz szoveget, jobbeger-klik, masolas (avagy Szerkesztes-Masolas)...

  igy, ha elszall, csak be kell illeszteni.  Bar.. neha ugy megbanom, amit irok, hogy bar elszallt volna! ;)  Csak egy otlet.

 • 2008.02.15 12:34:09huhhh

  Fogalmam sincs, én hogyan oldanék meg egy hasonló helyzetet, de a "gipsziszonyra" két dolog jutott eszembe. Az egyik, hogy nem csak úgy mindenfélét lehetne rajzolni a gipszre, hanem valamilyen állatfigurát vagy embert varázsolni belőle arccal, testtel. Aztán még az is eszembe jutott, lehet, hogy attól idegenkedik a pici, hogy a gipsz "eltüntette a lábát". Ezért lehetne pédául bábozni neki (beledugom a kezem-eltűnt, aztán kiveszem-mégis megvan), ez még időtöltésnek sem utolsó, különösen akkor, ha még az újdonság erejével is hat.

 • 2008.02.15 12:36:33huhhh

  Pandi, naná, hogy minden segédeszköz felesleges. Elég hosszú ideje jól elboldogul az emberiség a járástanulással, ezután is menni fog segédeszköz nélkül is. :))

 • 2008.02.15 12:46:45cseresznye

  Ez az ipar átállhatna inkább az öregek felvidítására. Milyen unalmasak azok a botok, meg járókeretek!  másutt, kösz az ötletet.

 • 2008.02.15 12:47:49Banita

  Köszönök minden jótanácsot, szorgos jegyzetelés folyik. :-)  A viziló tényleg teljesen ártatlan. :-) Ráadásul akkor lett Petya legjobb barátja, mikor már bőven rohangált a manó - járni még véletlenül sem ezzel tanult, azt nem is hagytuk volna. :-)))  Úgy tűnik, anyuka is feldolgozza lassan a gipszet - de még mindig azt gondolom: neki talán nagyobb trauma, mint Petyának.

  Mi győzködjük hogy kivédhetetlen volt, de nem akarunk az idegeire sem menni az állandó papolással.  Néha nagynéninek lenni sem könnyű... :-)

 • 2008.02.15 13:06:47Katarina

  KisPetyának - és az anyukájának - együttérzésem! Valóban bárkivel, bármikor előfordulhat baleset. Kemény melóval telik ez a négy hét az anyukának otthon, remélem, nem lesz ideje arra, hogy önmagát ostorozza, mert az amúgy is értelmetlen.

 • 2008.02.15 13:56:31csutkababa

  Sziasztok!

  Könnyített műanyag rögzítő mikortól esedékes? Nem tudjuk, zöldgally-törés volt-e, amikor a csont külső kérge roggyan meg, de nem szakad a csonthártya, vagy durvább törés volt, esetleg a növekedési, csontosodási magokat érintette? Ilyen picinek a harmad csontja helyén még rugalmas kötőszövet van.

  Fájdalmat már tuti nem érez, csak a rossz emlékek miatt sír a gipsz láttán.

  Egyébként van, amit nem lehet kivédeni. Mellettem fél méterre esett el a gyerek görkorival, nem tudtam elkapni. Zöldgally törés volt az eredmény.

 • 2008.02.15 16:45:39Cica7

  csutkakbaba,

  A fiamnak 3 hete tört el a bokája, a járógipsz már a könnyített műanyag gipsz, amit megvettünk, mert a tb nem támogatja.

  Még jó, hogy fizeti az ember vagy 40 évig a tb-t nem?:(((

 • 2008.02.15 17:09:08ani2

  Petyának mielőbbi jobbulást! Mamának és családnak pedig kitartást!

  A vizilóról meg ennyit:

  bolthely.hu/manojatek/id/00011_Kockafalo_vizilo

 • 2008.02.15 17:15:04huhhh

  A legfontosabbat elfelejtettem leírni (inkább a mamának, mint Petyának):MINDEN NÉGY HÉT ELTELIK EGYSZER,

 • 2008.02.15 17:15:05huhhh

  A legfontosabbat elfelejtettem leírni (inkább a mamának, mint Petyának):MINDEN NÉGY HÉT ELTELIK EGYSZER,

 • 2008.02.15 17:15:08huhhh

  A legfontosabbat elfelejtettem leírni (inkább a mamának, mint Petyának):MINDEN NÉGY HÉT ELTELIK EGYSZER,

 • 2008.02.15 17:16:11huhhh

  Úristen, háromszor ment el, pedig egyszer sem akartam, sőt még szerettem volna írni a végére, de most már mindegy, a lényeg benne van. Nem is egyszer, háromszor. :)))

 • 2008.02.15 17:21:52rosa

  Kis Petyának jó kedvet kívánok! Nekem annó hasonló korban került gipsz a karomra: anyukám az mondta, fogadjunk, hogy a játszótéren senki másnak nem lesz ilyen, majd meglátod! És tényleg nem volt másnak, úgyhogy nagyon büszke voltam rá! :) (Persze játszani a téren így nem lehetett, de arra sétálni igen.)

 • 2008.02.15 19:40:35henianyu

  Kedves Tünde!

  Mi kis csöpségünk 11 hós volt mikor szintén eltörte a bokáját! Lackó rosszul érkezett a csúszdáról és megtörtént a baj! Mindez történt mikor csórikám éppen tanult járni! Kapott egy fekvőgipszet amivel fél percet nem feküdt,mindezt 4 napra, utána pedig műanyag gipszet tetettünk fel neki. Ez ugye könnyű és színes tehát nem ijesztő a gyerkőc számára! Rajzoltunk rá szemet, orrot,és egy vigyorgó szájat,és volt 3 hétre egy kis lakó a törpi lábán! Lackó gipszel tanult meg járni persze utána nem volt egyszerű neki megszoknia hogy nincs a lában semmi! A gipszet eltettük és ma már mosolygunk rajta milyen kis picuri!

  Próbáljátok ki a figura rajzolást nekünk segített és kérjetek műanyag gipszet mert nagy könnyítés pici számára!Remélem segítettem és megkönnyítjük Petyus dolgát erre a pár hétre!

 • 2008.02.15 20:48:43Turboanyu

  Hajaj, nem írígylem anyukát! Én 3 éves voltam, amikor hosszában elrepedt a sípcsontom, 6 hétig combig érő gipszet kaptam. Az a lábam lett a bunkócska, a másik meg a kalimpa. A legrosszabb amire visszaemlékszem, a viszketés volt, a kötőtűt tompa felével bedugva próbálgattuk vakarni. De a gipszet hamar megszoktam. Lehet, hogy Petya anyukájának nehezebb lesz a következő pár hét, mint a kicsinek..

 • 2008.02.16 00:22:56hamsa

  Hinta, szobahinta? Vagy ha nem lóghat a lábacskája: ringatós függőágy? A ringatás amúgy is csodákra képes és még gátolja a diszlexia kialakulását is, ráadásul szeretik a gyerekek. És mellé minden maci lábát gipszbe! ÉS a mamáét is befáslizhatja - abból jó móka lesz, 1-2 méter fáslival egész nagy gubancot lehet csinálni. ÉS mellé lehetne költögetni meséket a fáról leesett mókuskától a törött lábú kismadarakig mindenről. És mire itt a tavasz, addigra csúszdázhat igaziból!

 • 2008.02.16 00:22:59hamsa

  Hinta, szobahinta? Vagy ha nem lóghat a lábacskája: ringatós függőágy? A ringatás amúgy is csodákra képes és még gátolja a diszlexia kialakulását is, ráadásul szeretik a gyerekek. És mellé minden maci lábát gipszbe! ÉS a mamáét is befáslizhatja - abból jó móka lesz, 1-2 méter fáslival egész nagy gubancot lehet csinálni. ÉS mellé lehetne költögetni meséket a fáról leesett mókuskától a törött lábú kismadarakig mindenről. És mire itt a tavasz, addigra csúszdázhat igaziból!

 • 2008.02.16 13:37:01Banita

  A hét közepén újabb vizsgálat, és akkor eldől hogy hogyan tovább gipsz-ügyileg.

  Szeretnénk könnyített-et, színeset és mindenféle nyalakánságot - de kérdés hogy mit mond a doki ill. hogy lehet-e kapni épp a patikában olyat. (Ez milyen vicces már... vagy inkább tragikus?)

  Szurkolunk, hogy végre szabaduljon a térde - akkor legalább a hajlítgatás menni fog.  Petya egyébként egész jól van, most úgy döntött: élvezi a kiemelt figyelmet és hogy mindenki körülötte ugrál. :-)  Szívesen üldögél a saját mini-asztalánál, játszadozik, firkálgat. Néha ugyan neki-nekilódulna, de gyorsan kapcsol, és már hangzik is a parancsszerű "Fel, fel!". Olyankor pedig érkezik valaki és segít őfelségének. :-)  Hintáztatni is majd csak akkor merjük hosszabb ideig, ha már könnyített gipsz lesz rajta; most még olyan törékenynek tűnik csórikám abban a hatalmas mesterséges zokniban.

  De a "dekoráljuk-és-bábozzunk-vele" irányvonal nagyon tetszik. :-)  Ja, és ma begipszeljük keresztanyu lábát, hogy a délutáni szunya idején már ketten lábadozzanak... ;-)

 • 2008.02.16 19:07:01levendul

  a gipszes kiváltságok sztem is jó ötlet, meg a gyógydesszert is,  nálunk gyógyító pamlag meg gyógyító nagyágy van, még a 11 évessel is csodákat művel :) • 2008.02.17 10:39:03nukleotid

  vagy állatkákat/figurákat rajzolni a gipszre és akkor nem fog sírni és aggódni, ha ránéz

 • 2008.02.18 13:48:12Alvomacko

  A 3M nevű cégnek van könnyített gipsze.

  Ilyet lehet kérni a legtöbb sebészeten is.

  Meg kellene próbálni érdeklődni, hogy ahol felrakták, ott rendelkeznek-e ilyennel? Ha nem, akkor hol lehetne ehhez hozzájutni?

  Ez egy nagyon könnyű anyag, kívül kék vagy zöld borítással.

 • 2008.02.18 13:49:29Alvomacko

  Bocsi, előbb írtam, mint olvastam. Látom, hogy hamarosan kaphattok könnyítettet.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta