Megcsalta-e Norbi a nejét?

Kedves Gyerekek! Mai óránk témája a megerőszakolás. Definiáljuk először a fogalmakat és tekintsünk meg egy rövidfilmet a megerőszakolásról! Láthatjuk, amint négy férfi éppen lefog egy nőt és sorban megdugják. Szerintetek milyen dolog ez? És jók a nő mellei?

Klikk!

Bár a rossz szervezésnek köszönhetően kis csapatunk lekéste a Kölykök forgatásának első negyed óráját, attól tartok, nem így kezdődött a műsor. Pedig a téma bizony ez volt: Majka, aki a cickómutogatós műsor vezetőjeként már megmutatta, milyen rátermett fickó is ő, most gyerekműsort vezet, sőt moderál, a téma Zsanett és a rendőr bácsik. Áll leesik, majd kézileg visszahelyez, igen, a cuki és persze vásott kölykök arról dumcsiznak, babzsákjaikban elterülve, trendi kis cuccba bújtatva, hogy szerintük Zsanett hazudott. Mert hogy a rendőr bácsik annyira összepuszilták a b. nejüket, amikor kiszálltak a kocsijukból, hogy bizti nem is csináltak semmi rosszat. Hogy mit is, és hogy hogyan lehet hazudni és hazugságon rajtakapni valakit, hogy egyáltalán mi az, hogy megerőszakolnak többen egy nőt, arról nem esik szó.


Mint ahogy nem esik szó arról sem, hogy ha négy ember állít valamit, egy pedig az ellenkezőjét, akkor attól még nem a négynek van feltétlenül igaza. Még ha a fékezhetetlen agyvelejű kis csákó erre a briliáns következtetésre jut is. Nem esik szó semmi lényegesről, pedig az lenne a cél, hogy itten a friss tekintet meglássa a lényeget. Ehelyett kiskorú tévéműsorvezető-imitátorok beszélnek a dologról a bulvárközbeszéd bevett fordulataival.

De hogy tisztábban lássunk, a nyilván jó előre megírt forgatókönyv szerint aztán megkérdezik a betoppanó vendég Norbi bácsit a gyerekek, hogy ő mit gondol erről, ő pedig mélyen a szemünkbe néz, és elmondja, hogy ő rendőr volt, és a rendőr bácsik nélkül nem fordul a világ kereke, pedig vérrel verejtékkel, és kevés pénzért és egyébként is szolgálatban nem erőszakolnak meg. De reméljük, ha meg is, legalább nem piszkos a körmük közben.

Igen, volt egyszer egy kreatív, aki azt gondolta, hogy a celebekre sokan kíváncsiak, meg a gyerekekre is, akkor celeb+gyerek=sok néző. Kár, hogy a celebek alapból többnyire unalmasak, kivéve, amikor saját paródiájukat adják elő, de ahhoz megfelelő kontextus kell, a gyerekek meg szintén nem olyan izgik, ahogy nagyon is művi és felnőttes kérdéseket tesznek fel. Biztos leülnek a bácsikkal és nénikkel, és kitalálnak együtt kérdéseket, majd leosztják, aztán jön a fülesen az ukáz, hogy ki mit mikor kérdez.

Ettől még lehetne vicces és érdekes is a műsor, kettő kéne csak hozzá: érdekes, eltalált kérdések, valamint egy jó dramaturg, aki felépíti a kérdések sorrendjét, és az abból adódó feszültséget. Sajnos a kérdésíróknak arra futotta, hogy tréfásnak, ne adj isten felháborítónak találják, hogy egy hat év körüli kiscsaj azt kérdezi Norbitól, hogy ő tömette-e ki Rékával a cickóit; hogy a kismellű Zsanett kéne-e neki; vagy hogy megcsalta-e a nejét. (Egyébként állítása szerint nem, de ha mégis, akkor sem itt mondaná el.)

Pedig nem vicces, hanem rettentően gáz, ha egy hatévest a mellplasztika érdekel. Majd kínosan sokszor kérdezik meg Norbit arról, hogy ehetnek-e édességet/vattacukrot a gyerekei, mintha hülyék lennének a gyerekek, és nem értenék elsőre a nemet. Nem baj, majd ügyesen összevágják, nem igaz? Pedig lehetett volna akár ezt is sokféleképpen kérdezni. Érdekes, hogy épp életszerű helyzetek és gyerekekkel kapcsolatos dolgok nem jutnak a kis versenyzők eszébe – vajon ők akarnak ennyire hülye felnőttnek látszani, vagy a szövegíró ennyire nem tud gyerekfejjel gondolkozni? Tényleg nem jut eszükbe az obligát cukor helyett azt kérdezni, hogy ki főz otthon? Hogy mit visznek a babazsúrba és ott mit esznek a kölykök? A mennyit keresel helyett a mit játszol otthon a gyerekeiddel?

Klikk!

Egyébként amikor Norbi azt mondja, hogy ha tényleg olyan gazdag lenne, akkor nem dolgozna, hanem csak a gyerekeivel játszana, az igazán vicces. Valahogy nehéz elhinni, hogy pont a Rubint-Schobert pár ne tudna megélni egy kereső jövedelméből. Norbi egyébként hozza a formáját: kedves, egyenes, határozott rutinválaszok a cseppet sem újszerű kérdésekre. Profetikus, kiegyensúlyozott, sablonos, nyilván bele lehetne zavarni, de ez láthatóan nem volt cél: a veszélyesnek kikiáltott kölykök semmivel sem veszélyesebbek egy email-interjúnál.

Majka nem tett hozzá észrevehető dolgot a műsorhoz, kábé tanárosan felszólította a gyerekeket, megigazgatta néha a széküket, poénra nem jutott idő. Pedig elkelne, mert már negyed óra után kókad a fej, kalandozik a figyelem elfele.

Az egyik kislány folyamatosan törleszkedik. Norbihoz, Majkához, a nézőkhöz. Nincs más szavam, szánalmas. És egyszersmind szánnivaló. Ennyire muszáj, hogy mindenki folyamatosan jelezze, hogy szereti és kedvesnek/helyesnek találja? Vajon tényleg ilyen ő, vagy ezt a karaktert írták rá a műsorban? Mindenesetre benne van a tévében, és akár így, akár úgy, az iskolában biztosan jól lehet vele még egy fél évig dicsekedni. Aztán elfelejtik, és nagyot koppan. Mert majd anélkül kéne tudnia, hogy vele minden rendben, hogy nem mondja ezt tévénézők serege.

Hogy nézzük-e? Ha érdekel, hogy sikerül-e kicikizni Kiszel Tündét vagy Hajós Andrást, ne adj isten Rogán Jófiú Tónit, hát persze. Azért nagy égésre, nagy durranásra ne számítsunk. A tévébe és a showműsorok előtti punnyadásba valószínűleg belesimul az, amire így élőben csak azt a gimis szakkifejezést tudom használni, hogy vérciki.
Oszd meg másokkal is!
Mustra