Hétvégi programok: webkettő és recycling

Új helyszínnel gyarapodott a hétvégi játszóházak serege. Mivel már a Gödörbe járó népesség is kezd gyereket csinálni (itt vagyok például én is), ezért gyerekprogrammal csalogatja őket (vissza) a kedvenc szórakozóhelyük. Vasárnap tíztől a Cellux-csoport tagjai gyerekekkel-felnőttekkel együtt barkácsolnak, tákolnak, megpróbálják újrahasználhatóvá tenni azt, ami látszólag már semmire se jó, legyen félig használt papírlap, kiürült ásványvizes üveg vagy szakadt fülű kismackó.



Egyfelől társadalmi és környezeti kérdéseket feszegetnek, másfelől felhőtlen hangulatban alkotnak együtt, kilépve az A4-es papír és a hagyományos kézműves foglalkozások világából. Közben Ocztos István képzőművésszel különleges kifestőket is készíthetünk és színezhetünk. Hogy tovább fokozzuk a nyalánkságokat, tizenegytől Háy Ágnessel, a Szekrénymesék és Budapesti mesék rajzolójával animációs filmet fabrikálhatnak a nagyobbak. Hattól a végeredmény megtekinthető. Fél egytől a Bivalyos zenekarral táncház, majd szaladjunk haza ebédelni, aludni, és fél öttől jöhetünk is vissza Gryllus Vilmos Maszkabál című koncertjére.

Különleges kézműveskedéssel várja a családokat az Újpalotai Közösségi Ház is, ahol  selyemfestés lesz szombat délelőtt.

A Millenárison kisebbeknek és nagyobbaknak is kiváló programot találunk: a kicsiknek a szokásos családi szombat, de ezúttal holland-flamand témában. Itt se piskóta a kézműves-foglalkozás: szélmalmot készíthetünk és csempét festhetünk. Utána különleges pantomim táncszínház következik (tizenegytől és háromtól), de ne ijedjünk meg, nem valami elszállt kékharisnyaságról van szó! A színész-táncosok olyan ellentéteket játszanak el, amikkel nap mint nap szembekerülnek a gyerekek: rossz gyerek/jó gyerek, hibátlanul tiszta és rendes/borzasztóan rendetlen gyerek. Ellentéteket, melyek látszólag kristálytisztán megkülönböztethetőek és megítélhetőek, de amiről végül kiderül, hogy csupán ízlés dolga az egész. Az előadás arra veszi rá a gyerekeket, hogy megalkossák saját véleményüket a témával kapcsolatban, anélkül, hogy ítélkeznének.

Délben és négykor D’Irque holland bohóc lép fel, aki egy asztal, egy szék és pattogó labdák segítségével virtuóz módon zsonglőrködik, veszélyes akrobata mutatványokat ad elő, és kivételes humorral fűszerezi a show-t. Ötletek a gyerekeknek, hogy a mindennapi eszközöket milyen újszerű módon is fel lehet használni. Aggódós szülőknek nem ajánlott!

Nagyobbaknak és internetfüggőknek ajánljuk a Jövő Háza Klikk játszóházát. A Klikk 2.0 egy digitális játszótér, ahol rengeteg mindent megtudhatunk az internetről, számítógépes játékokról és az információ keresésének hatékony módjairól. Az interaktív játék során megtapasztalhatjuk, hogy hogyan kell hálózaton csapatban eredményesen információt szerezni, hasznosítani és nyerni. A Klikk játék célja egy olyan vaktérkép megfejtése, amely 75 db hatszögből áll, ezeket nevezzük sejteknek. A sejtek hatszögletű szobaként jelennek meg a kiállításon. Megtalálhatóak bennük a legrégebbi és a legújabb számítógépes játékok, megismerhetőek a kép-, a hang-, a videószerkesztés és az animációkészítés fortélyai, valamint megtudható sok-sok érdekesség az internetről, a digitális írástudásról. A feladat a következő: a Millenárison végigjárni a sejteket, játszani a játékokkal, saját multimédiás anyagokat készíteni és válaszolni az összeállított kérdésekre.

Minél több sejtet jár végig egy látogató és teljesíti ezáltal a küldetését, annál több sejt válik láthatóvá az internetes vaktérképén. Ám nem csupán a kiállításon bővíthető a térképe, hanem az interneten is: a Klikk 2.0 honlapján. Ebben a játékban egyedül senki sem nyerhet, a kiállítás honlapján ugyanis társakat kell gyűjteni. A győztes az lesz, aki hat társával együtt megfejti a teljes térképet, és a legtöbb pontot gyűjti össze. A kiállításon pontokat kapnak a legügyesebbek (akik a legjobbak valamelyik játékban), a legtöbb szavazatot elérő munkák készítői vagy a feltett kérdésekre helyesen válaszolók. Itt vagy a helyszínen lehet regisztrálni a játékba. A regisztrációs e-mail cím és a név megadásával a pénztárban az első látogatást követően kedvezményes belépőjegyet válthat bárki. A kedvezmény mértéke a 2. látogatásnál 20%, a 3. látogatásnál 40%, a 4. látogatásnál 60%, az 5. látogatástól pedig 100%, azaz korlátlan alkalommal ingyenes belépésre jogosít. Az életkornak megfelelő belépőjegy vásárlásával juthat mindenki a korosztályának megfelelő sorszámhoz, amelynek első négy számjegye a kód, amivel beléphet a játékban neki felkínált tartalmakhoz.

A Szülők Házában még mindig tart a farsang, ezért ha a gyerek pont akkor volt beteg, amikor megmutathatta volna az évszázad legszuperebb jelmezét az ovis felvonuláson, ne csüggedjünk! Poroljuk le a sutba dobott hacukát és irány szombaton az Eleven Center. Tíztől jelmezkészítés, arcfestés és jelmezvásár. Utána zenés mesejáték, majd filmvetítés, amiből kiderül, ki hogyan ünnepli a farsangot: busójárás, karnevál és purim, mind-mind jelmezes mulatság, más-más apropóból. Ebédre farsangi fánkkal tömhetjük a fejünket, majd fél öttől jelmezes felvonulás és buli.

Ugyancsak farsang lesz a Kossuth Klubban, Disney-hercegnő mániás kislányoknak melegen ajánljuk. Délelőtt varázspálca, hercegnő és farsangi jelmez készítés. Utána farsangherceget és -hercegnőt választ az aprónép, előtte tizenegytől Makám koncert. Déltől Disney On Ice filmklub, délután meg mesélgetés csak úgy.

Oszd meg másokkal is!
Mustra