SZÜLŐSÉG

Reszeljen répát kakaóval!

2008. február 14., csütörtök 11:35

Kakaós répa: bizarrul hangzik. Még ha elfintorodnak is, ahogy elképzelik az ételt, tegyenek egy próbát, néhány perc alatt elkészíthető, a gyerekek pedig egyenesen imádják! Ronda, de finom. Kajás rovatunk közkívánatra folytatódik.

Klikk!

A receptet akkoriban találtam ki, amikor elköltöztem a szüleimtől és azt tanulgattam, hogy a hűtő nem tölti fel magát. Az otthon talált alapanyagokból kellett valami kaját készítenem, hogy ne haljak éhen. Akkor épp sárgarépa és kakaópor volt otthon és vizsgára tanulás közben ráértem kísérletezni. Így jutottam el odáig, hogy lereszeltem a nyers répát, majd megszórtam instant kakaóporral.


Undorító külseje kis híján elrettentett a kóstolástól, de mint tudjuk, a külső nem minden. Hiába nézett ki borzalmasan, ahogy a reszelt répa kakaós levet ereszt, az íze meglepő módon isteni volt. A nyers sárgarépa édeskés íze remekül harmonizál a kakaóval. A gyerekek imádják, és fahéjjal sem rossz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.02.14 18:10:06Dr. Eck

    Azt viszont nem értem, hogy a fenében lehet kakaóval répát reszelni? Sikerült már valakinek? Én megpróbáltam, de a répa keményebb volt.

  • 2008.02.14 18:18:01Atina

    bongi, ezt csak úgy írtam, írhattam volna azt is hogy a gyomrom nem bírja ;-) Vagy az emésztőrendszerem középső szakasza nem bírja?

    Valamim nem bírja. Én nem bírom.

  • 2008.02.14 18:19:28Atina

    Dr. Eck, szerintem azt is csak úgy írták, hogy kakaóval reszelik a répát.

    szerintem lereszelik a répát, s megszórják kakaóval ;)))

  • 2008.02.14 18:32:33bongi

    Köszi, Atina!

    Nutellás kenyér? Az miért gáz? Kiváló tejképzőnek bizonyult. Mióta nem szoptatok, nem kívánom, de addig majd' elpusztultam érte.

  • 2008.02.14 18:35:37huhhh

    "Azt viszont nem értem, hogy a fenében lehet kakaóval répát reszelni?"



    Dr. Eck, ezt már Dexter is kiszúrta néhány órával ezelőtt:



    "Nem tudom kakaóval reszelni, mert nem viszi ;o)"

  • 2008.02.14 18:36:59huhhh

    A nutellás kenyeret én sem bírom látni (utálatom valószínűleg gyermekkorom csokis Mese sajtjában eredezik :)), de a kisebbikem pl. imádja.

  • 2008.02.14 18:40:53Pandi

    Érdekes, én amíg szoptattam majd' megpusztultam egy Jim Beamért sok jéggel, de persze beértem a Laktoherb teával is.:)

  • 2008.02.14 18:42:39huhhh

    Naná, mindig arra vágyik az ember, amiről tudja, hogy pillanatnyilag tilos. :))

  • 2008.02.14 18:43:50huhhh

    Laktoherb, sok jéggel, citromkarikával, hmmmmmmmm. :))

  • 2008.02.14 18:48:00vikimanka

    Én efy kis Tokaji aszúért veszek meg,de a kis betyár még remélem,hogy sokáig tiltani fogja.

  • 2008.02.14 18:49:41vikimanka

    Lehet, hogy azért haragszom a Nutellás kenyérre, mert a lányom csak ilyen hülyeséget akar enni.Lassan 7 éves, de még egy szelet henesárut sem nagyon evett meg.

  • 2008.02.14 18:50:01vikimanka

    Már megint elütöttem.

  • 2008.02.14 18:50:15Pandi

    Huhhh, úgy bizony, jó volt kísérőnek az Urtica urens bogyók mellé.:)))



    (Azért a későbbiekben, amikor a fiam már nem szopizott éjjel, többek között Nilüfer tanácsára is egy-egy pohár barnasör azért becsúszott esténként további tejképzőnek, valamint a jobb elalvás végett.:D)

  • 2008.02.14 19:17:21huhhh

    Pandi nem szeretem a sört, de ha jól akarok aludni, akkor szoktam inni egy kicsit. Biztos hatás.

  • 2008.02.14 19:19:54vikimanka

    Akkor azért aludt este Apa olyan édesdeden.

  • 2008.02.14 19:21:07huhhh

    Most például nem lenne hozzá szükségem sörre. :)) Csak sajnos még egy kicsit dolgoznom kell. :(

  • 2008.02.14 19:36:42ani2

    Nem tudom elkepzelni, hogy ha megkivanok egy kis Tokaji aszút, akkor miert ne ihatnek meg egy fel vagy talan egy decit meg akkor is ha szoptatok. (Nem rendszeresen.) Szerintem rosszabb az embernek ha az idegesiti, hogy meg ezt sem lehet.

  • 2008.02.14 19:41:15Mdmoiselle

    Szintén Angliában történt: a kislány a baconszalonnát mártogatta mézbe.. (Azóta van itthon ilyen ízkombinációjú chips. Tudott valamit a kiscsaj..:))

  • 2008.02.14 19:43:36vikimanka

    Én inkább mégis kibírom nélküle.Arra gondolok, hogy nekem az csak egy deci, de mivel átmegy a tejbe inkább nem.

  • 2008.02.14 19:44:43vikimanka

    Ha azért nem iszom meg, hogy vezethessek,akkor azért sem, mert szoptatok.Meginnám, mert szeretem,de inkább kihagyom.

  • 2008.02.14 19:48:30ani2

    Tobb kulfoldi orszagban nincs zero tolerancia. Akar egy sor utan is lehet vezetni. Es megsem utnek el annyi gyalogost mint Mo.-on. (Az utobbi idokben megnovekedett gyalogos gazolasok igen csak felhuztak, bocs.)

  • 2008.02.14 19:49:36huhhh

    Ani, valószínűleg semmi baja nem lenne tőle gyereknek, de én személy szerint akkor meg azon idegeskednék, hogy szándákosan piával itatom szegény gyereket. Akkor már inkább az frusztráljon, hogy még ezt sem lehet. :))

  • 2008.02.14 19:50:57huhhh

    Hú, én itt kiszállok, ez nekem már túl komoly téma. :))) Még csak annyit, hogy maximálisan egyetértek a zéró toleranciával.

  • 2008.02.14 20:01:25darvasa

    takonyszerű, borzasztóan édes izé = banánpép

    gyerkőc falta, én meg igyekeztem mosolyogva adagolni… mi lesz a kakaós répánál:)

    (a poszt címével minden ok?)

    d.

  • 2008.02.14 20:11:43gusztika

    Bővíteném a túrós csuszát szalonnával és cukorral, valamint a káposztás cvekedlit borssal és cukorral evők táborát.



    A fonott kalács vajjal, kolbásszal, vagy főtt sonkával nálunk a Viharsarokban tipikus húsvéti kaja, már a férjem is megszokta ezt a gasztroperverziómat.



  • 2008.02.14 20:21:05csutkababa

    Anyai hagyomány: lekváros palacsinta felkockázott vöröshagymával.

    Magyarázat: a palacsinta előtt rendszeresen krumplileves volt, a főzésből megmaradt hagyma így egyszer csak beemelődötta menübe.

    És higgyétek el, nagyon finom!

  • 2008.02.14 20:48:28Moira

    A párom is szereti a szalámit kalácssal.

    Sőt gyerekkorában sajttal ette a téliszalámit. Na az a lájtos kaja :-))

    Én egymás után szoktam enni össze nem illő dolgokat.

    Most például nasinak tejberízst csinálok eperlekvárral, de valószínüleg utána lecsúszik egy kis sült csirkemáj is.

    Koviubi+konyakosmeggy kombó is bejetszott zsenge gyermekkoromban.

  • 2008.02.14 20:50:35Pandi

    Gusztika, érdekes én is fonott kalács-kolbász rajongó vagyok és minő véletlen, viharsarki is.:)))

  • 2008.02.14 21:00:18Vakmacska

    mi viharsarkiak tartsunk össze....bár a nálunk forgalmazott házi fonottkalács kolbásszal azért elég tömény dolog ha belegondolok....már csak egy rokon tudja, de ő is inkább minket töm már vele mióta elmúlt hetven és műtötték epével.



    Gusztika majdnem aszittem ismerlek (ha a nicked a nevedre hajaz) aztán rájöttem hogy nem, mert az általam elgondolt személy nagyonsoksok évig nem evett semmi húst nemhogy kolbászt, és egy kicsit a viharsarok fölött volt az eredeti szülőhelye....

  • 2008.02.14 21:03:23Vakmacska

    gyerek: először vöröshagyma, majd mindjárt rögtön valami töményédes. Aztán megint elölről.



    Az ausztrál ismerős gyereke: vegemite-os kenyér (élesztőkivonat, tömény borzalom) ilyen apró színes tortadíszítő kis cukorizékkel megszórva.



    És banános szendvics, a már mondott állagban...



    Már felnőtt azóta, legutoljára olyan képet küldött ahol öltönyben és barátnővel pózol.

  • 2008.02.14 21:07:47Pandi

    Vakmacska ok, úgyis minálunk készítik a legeslegeslegeslegjobb kolbászt!:)))



    És ti a Viharsarok melyik részéről írogattok?:)

    (Én Bcsaba.)



    Moira, csak azt ne mondd, hogy a csirkemájat is beledobod a lekváros tejberizsbe!:)))

  • 2008.02.14 21:14:51Moira

    Pandi: olyan elvetemült nem vagyok, csak úgy egymás után.

    A volt párom azon akadt ki mindig, ha borsós rántottát ettem. Ha gombával lehet, akkor borsóval miért nem?

    Nem érettem mi zavarja ebben.

  • 2008.02.14 21:16:50huhhh

    Én is szeretem a fonott kalácsot kolbásszal vagy sonkával!!! Igaz, hogy nem vagyok viharsarki, de a békési kolbászhoz különleges lelki kapcsolat fűz. :))

  • 2008.02.14 21:20:07Pandi

    Moira, akkor jól van.:)

    Az a borsós rántotta viszont nem lehet rossz. Viszont egészen biztos, hogy a én párom is kiakadna tőle.:)



    Huhhh, a kolbász a lényeg, szal lehetsz tiszteletbeli viharsarki.:)))

  • 2008.02.14 21:22:45huhhh

    Pandi, köszi, de csabai nem jöhet, csak BÉKÉSI. :)))

  • 2008.02.14 21:52:48Vakmacska

    Mezőkovácsháza. De már sajnos Budapest, csak rokonlátogatni meg nosztalgiázni járunk vissza. Meg szomorkodni, mióta nincsenek a nagyszüleim, a nagymamám csinálta még a kalácsot a fentemlített rokonom mellett.



    Kolbász viszont most is van, remek, by nagynéném meg az ő unokatesója. A gyerek semmilyen felvágottat meg nem eszik, de a kolbász ami ilyen az jöhet minden mennyiségben.

  • 2008.02.14 22:03:42Békanőci

    Mákoslecsó...? :)



    Ma vacsorára szalámit ettem mustárral és tejjel.Snassz.Bundáskenyérre tejföl+sajt kerül,a krumplit mézesen-paprikásan sütöm.Ismerek olyan papát,aki cukrozott epret eszik tejföllel összekutyulva,hozzá szalonnát és hagymát.

    Ez a kakaósrépa furán hangzik,de istenuccse kipróbálom!Még ha csak én eszem meg,akkor is,merugye az instant kakaó dugig van cukorral,a gyerek ne egyen még ilyeneket,nekem meg már tökmindegy. :)

  • 2008.02.14 23:38:35Ariana

    diós csiga (kelt tészta) marhapárizsival, nagyon fincsi :)

    nálunk a fiúk a káposztás tésztát szintén cukorral eszik.

  • 2008.02.15 04:23:34Sáfrány

    Hát, ez a kakaósrépa nagyon rusnya egy jószág. A legkiválóbb bundáskenyér alapja meg a felvert tojás(ok)ba lazán beleforgatott tejföl - nem baj ha tejfölcsomócskák maradnak a tojásosmaszatban, kifejezetten kívánatos. Egy séf barátomtól tanultam, addig tejjel csináltam, azóta sosem. :)



    Mondjuk én keverek bele egy kis vegetát is, és a végén fahéjascukorral eszem. Mmmmmm, fincsi.

  • 2008.02.15 08:04:24Atina

    Szerintem a kolbász/téliszalámi sajttal teljesen rendben van! Én kenyérre teszek mindkettőt, arra jöhet paprika, v. paradicsom.



    Egyébként a férjem imádja az édes savanyút, majd mondom neki, hogy olvassa el a kommenteket, biztos talál valami fincsi verziót itt.

  • 2008.02.15 08:33:51másutt

    bundaskenyeret csakis juharsziruppal!

    (vagy nem tul edes mezzel!)

    :)

  • 2008.02.15 14:58:54Cyr

    huhh: Ez az! "Bíkísi" házikolbász, kisebbik lányom "kabász-kabász" felkiáltással veti rá magát, csak úgy, minden nélkül tömi két pofára. Asszem, nem lesz vega....

  • 2008.02.15 15:26:53eino.

    ,,Vakmacska ok, úgyis minálunk készítik a legeslegeslegeslegjobb kolbászt!:)))



    És ti a Viharsarok melyik részéről írogattok?:)

    (Én Bcsaba.)"



    Hehe, én ott születtem, meg gyerekkorom összes hosszabb szünidejét Bcsabán töltöttem, és a mai napig is onnan hozzuk a kolbászt. Régebben ott töltöttük a nagymamámnál, most már recept szerint tölttetjük és füstölttetjük egy echte csabai kolbászkészítő szakemberrel :))) (Vagyis a szüleim csináltatják, abból szoktam 2-3 szálat évente kapni).





    Fura kaja, kizárólag túrák alatt: csokis majonéz. Édes keksz májkrémmel.

    De aztán elmúltak a gimis évek :)) Bár az elmaradt túrákat sajnálom. Gyerekkel is jó, de mégsem olyan... Meg nem is lehet vele annyit menni.



    Mi is cukorral, tejföllel és jó sok szalonnapörccel szeretjük a túrós tésztát, évente egyszer-kétszer elmegy. A káposztásat már sehogy, de amíg igen, addig bors+cukor.

  • 2008.02.15 16:54:36reni0214

    Túrós tészta nálam császár szalonna+só-páromnál rengeteg cukor nézni se bírom!:-))

    A fonott kalács kolbásszal,szalámival,sajtal majonézzel ISTENI eledel:))

    IMÁDOM!!

    De a kakaos répa nekem kicsit bizar-ppedig minden evő vagyok:DDD

  • 2008.02.15 19:00:21gusztika

    Én meg Orosházán születtem és 24 évig ott éltem, aztán székes fővárosunkba szólított a szívem.



    Sajnos finom száraz kolbászt ritkán eszem, a papámék halála után már nem vágtunk gyesznyót. De most már megszoktam apósomék saját füstölésű húsait, sőt imádom. Más tájegység, egész más íz. Viszont a májas hurka majorannával nagyon hiányzik, a rokonainktól kapok olykor kóstolót.

  • 2008.02.15 21:08:20Rozina

    Nagylány 2 évesen nutellás-kolbászos kenyeret evett. Az ő kreációja. Hetekig követelte, míg megunva adtam neki.. majd egy évig ette ezt minden reggelire.



    Káposztás tészta borssal és cukorral a tuti. Túrós tészta pedig cukorral és cukor nélkül is fincsi, de a szalonna pörc mindegyik változathoz elengedhetetlen.



    Vegemite kenyéren auszi rokonnál nálunk is ment, szörnyen sós élesztő kivonat, brrr.

  • 2008.02.15 22:23:54oreille

    végigolvastam a sok borzalmas kombinációt és most annyira megéheztem. megyek eszem egy kis szimpla húslevest :-)



  • 2008.02.15 22:35:58Moira

    Nagyon off, de muszáj leírnom:a kisasszonynak most este kibújt az első foga!

    No hiszti, no gyulladás, el sem merem hinni. :-))

    on

  • 2008.02.17 22:16:54szanna

    Kipróbáltuk a kakaós répát. Isssteni...

  • 2008.02.17 23:01:33Tünde

    szanna: :)))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta