SZÜLŐSÉG

Mindenki másképp csinálja - gyerekversszemle

2008. február 13., szerda 08:00

Rég írtunk már verseskönyvekről. Mostanra összegyűlt egy jó adag új magyar gyerekvers, köztük számos jól eltalált kötet. Én ezeket pécéztem ki, átrágtam magam rajtuk, hol elborzadtam, hol borzongtam az élvezettől. Ezzel a rendszerrel értékeltünk. Tessék megkóstolni, kipróbálni az új és régi-új ízeket!

Tóth Krisztina: Állatságok. Magvető, 2007. 1990 Ft. Baranyai András illusztrációival. A

Ha valaki olvasta a Friss tintát, és hallgat időnként megzenésített verseket, akkor jó pár darabbal találkozhatott a kötet versei közül. Ez a kis könyv Tóth Krisztina tréfás-állatos verseinek a gyűjteménye. Minden oldalon egy-egy egzotikus, többnyire számunkra ismeretlen és fura nevű állat és a róla szóló vers található. Mellettük-fölöttük-körülöttük Baranyai András rajzai az állatokról. Baranyai hozza a stílusát, kicsit abszurd és bumfordi figurákat, de azért itt némileg hasonlítanak a képek az állatokra, talán hogy meg lehessen ismerni őket.

Zseniális ötlet a könyv végén lévő világtérkép, ahol minden rajz megismétlődik kicsiben. Így a gyerekek azt is megtudják, melyik állat hol lakik – no meg eloszlatja kétségeinket, hogy ezek csak kitalált állatok lennének. Lehet össze-vissza lapozgatni és keresgélni, hogy beazonosítsuk a kis rajzokat! A versek színvonala változó: mindegyik jó vers, de azért időnként laposabb az ötlet és a nyelvi poén bennük. De szerethetőek, frissek, maiak: nem csak manír bennük a tuti meg a punk, hanem része a nyelvüknek.A Nagy mara, a Pitbull, a Vombat, A repülő hal – mind elkapnak valami lényeges jellemzőt és eltalált, kicsit megcsavart rímekkel és ötletekkel nagyon komplett kis versekké állnak össze. A kötet pedig úgy, ahogy van, nagyon szépre sikerült.


Kovács András Ferenc: Hajnali csillag peremén. Magvető, 2007. Takács Mari illusztrációival. 2690 Ft. A+
Egy nem csak balkézről gyerekverseket író szerző gyűjteményes kötetét tartjuk a kezünkben. A Hajnali csillag peremén vaskos darab – de van benne mélység és könnyűség is: persze tréfás állatok, mint az előzőben, verses mese, a természet rengeteg apró virága, bogara, jelensége. Évszakok és mondókaszerű nonszenszek. Úgy Weöres Sándoros, hogy egyáltalán nem epigon, csak éppen nagyjából ugyanabból az anyagból dolgozik, hasonló eszközökkel: természet, apró költői ötletek, cirkusz, vásár; csengő-bongó rímekkel, erős ritmusokkal, nép- és műköltészeti nagy hagyományú formákkal. Nagy különbség, hogy sok a saját gyereket megszólító vers: Krisztinka és Fanni külön versvilágot vonzanak. Fanni a mosolygó napsugár, kicsit Radnóti Fannijára hasonlít, a természet és a tárgyak megélednek a jelenlétében. Krisztinka a Friss tinta címadó versében is szereplő, mélyebb színekkel megrajzolt, távoli alak. Ő a lámpaméz és tentaoldat. Gyönyörű versek, némelyik már zenét is kapott a Kalákától (nekem a Kínai dallam a kedvencem, igazi apró, mesterien megmunkált, átérzett ékszer). Érdemes őket sokat olvasni, hogy aztán úgy belénk ivódjanak, mint a Bóbita, a Kutya-tár vagy a Csimplimpi. A kötet maga is nagyon szép: Takács Mari rajzai egyenrangúak a versekkel, értelmezik-aláhúzzák őket. Finomak, de nem láthatatlanok. Nekem maga a szöveg kicsit zsúfolt: pár oldalon kicsit sok a vers, persze én igazán az egy vers-egy oldal tördelést szeretem, de a mai világban ez luxus lenne.

Orbán Ottó: Kati-patika. Móra, 2007. Bálint Endre illusztrációival. 1790 Ft. B
Ez a kis kötet egy újramegjelenés a Móránál. Rögtön antipatikus, hogy ez nincs feltüntetve sehol. Persze tudhatjuk, hogy Bálint Endre nyilván nem 2007-ben rajzolgatott hozzá, de akkor sem ártana beleírni, hogy nem újdonsággal állunk szemben. A rajzok az Antanténuszból és a Cini-cini muszikából lehetnek ismerősek: jók, gyerekrajzszerűek, de nem élnek önálló életet: valóban illusztrálják a verseket. Maguk a versek erősen rigmusos, rengeteg abszurdot és humort tartalmazó mondókák Katiról, egy igazi kislány mesésen megverselt hétköznapjairól. Álom és otthoni konflikusok, kicsit talán néha túl felnőttesen, sokszor meg nagyon eltaláltan.
 


Lackfi János: A Bögre család újabb kalandjai. Noran, 2007. Pap Kata illusztrációival. 2490 Ft. B
Már a Bögre család első részével is bajban voltam. Alapvetően nem rossz versek, nagyon aranyos, személyes családi keretbe ágyazva. Ezzel a kötettel együtt már igazán ismerőseinkké válnak Johanna, Dorottya, Simon, Margit és a kis Ágnes. A költő különböző korú gyermekeinek változatos kalandjai mindenféle ismerős élethelyzet, családi játék, köznapi szituáció és konfliktus megverselésére alkalmat adnak. Ezért sokszor ismerhetünk saját családunkra egy-egy versben, jót mulathatunk, hogy már megint milyen játékot eszeltek ki a gyerekek, hogy nálunk is pont ilyen a barátnőzés, a számítógépezés, fésülködés. A rajzok ugyanazzal a technikával készültek, de szerintem jobbak, mint az első kötetben. A fotó és kevés vonalas rajz montázsa illik a valóság és a fikció szélén egyensúlyozó versvilághoz. Csak egy baj van: hogy kevés az igazán kiemelkedő vers. Nem rosszak, csak valahogy kicsit kevés bennük az ötlet, a megvilágító perspektíva, humoros megoldás. De ebben is, mint az előzőben, van jó pár igazán kiváló, antológiába illő darab: kedvencem a Lányok a hullaházban és a Johanna és a nyúzás. Legnagyobb erénye a személyesség, a család melegsége, amibe abszolót sikeresen von be a szöveg. Bár nem gyakran szoktam könyvet drágállani (annyi hülyeségre adunk ki sokkal több pénzt), de itt kivételesen kicsit túlzásnak érzem (a többi gyerekkönyv árához és minőségéhez képest is) a vékonyka kötetért a 2500 forintot.

Kányádi Sándor: A kíváncsi hold. Cartaphilus, 2007. Szegedi Katalin rajzaival. 1980 Ft. C+
Első döbbenetemben nem is tudtam, mi történhetett Kányádival, aki igazi kismesterként nagyon szép formájú versekkel szokott előrukkolni. A verses mese első felében valami nagyon nem stimmel: hol a rím csúszik meg, hol (többnyire) a ritmus. Ez most vagy egy koncepció, amihez nekem nem sikerült felnőni, vagy elaludt a mester, esetleg hajtotta az idő. Aztán mintha bemelegedett volna a keze, az eleinte rétestészta sztori is életre kap, a rímek is a helyükre kerülnek, virtuózan játékosak, igazi gyöngyszemekkel. Csak jussunk el odáig. Mert hogy a Hold megszökött az égről, hányódik, elkapják, labdáznak vele, keresik, bújtatják, ágyba dugják, majd végül csak visszamegy, hogy mindenkinek világítson, míg lent barátai integetnek neki. Ugye érezzük, hogy ez kicsit kevés egy ötven oldalas verses meséhez? Szegedi Katalin illusztrációi meg olyanok, mint mindig. Aki szereti, annak ez is nagyon fog tetszeni. Nekem már picit unalmasak a pontosan ugyanolyan kislányok, a pontosan ugyanolyan tájak. Ez nem jelenti azt, hogy az eltalált mozdulatok és a finom színvilág rosszabb lenne. A kötet igényes, nagyon szép mindezzel együtt.

 

Suhai Pál: Gyermekrajzok. Holnap, 2007. Eredeti gyerekrajzokkal. 1700 Ft. D
Igazi epigonköltészet. Hol Weöresös, hol kicsit Radnótis, hol kicsit svédes, de mindenhol kicsit sántít. A rímekben nincs fantázia, a poénokban kevés az ötlet, az apró megfigyelésekben kevés a frisseség. Nem nagyon rossz, csak épp annyira fals, hogy minduntalan elhasaljon egy rím-, ritmus- vagy ötletdarabon. Nem tudja igazán értelmezni-megszólítani a versek párjául állított gyerekrajzokat. A kötet szerkesztése csapnivaló: egy vers, alatta egy lekicsinyített gyerekrajz. Túl fényes, túl koncepciótlan és össze-vissza, amitől hamar unalmassá válik.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.13 09:03:534tissimo

  OFF

  Életmesék, ne haragudj, szép dolog az adni akarás, kivéve, ha erőszakolják az emberre... Már nemtom hanyadik poszton futok bele ebbe a kommentbe, de lécci ne így reklámozd az oldalt. A kommentelés nem erről szól a porontyon, sőt arról sem, amit most én csinálok, úgyhogy be is fejeztem...

 • 2008.02.13 09:15:27zolnaid

  Életmesék, nagyon szépen megkérlek, hagyd abba az állandó reklámozgatást. Egyrészt, mert idegesítő. Másrészt, mert nagyon-nagyon nagy a minőségbeli szakadék a te meséid és a fent megemlített, igényes, de nem didaktikus versek között. Hidd el, a te olvasóközönséged nem innen fog kikerülni.

 • 2008.02.13 09:27:10druantia

  Hanna, köszönöm az ajánlót, megint nagyon jókat írtál. A fenti könyvek közül még egy sincs meg, egyelőre még a dúsabban illusztrált verseskönyveknél tartunk (Ha majd hatéves leszek, A londoni mackók), de a gyerekem imádja őket. Tóth Krisztina könyvét mindenképpen meg fogom venni majd, és nemcsak azért, mert A londoni mackók nagy kedvenc. Ebből a könyvből találtam verseket (talán mindet) a neten és nem csalódtam benne.  Ami még megvan (szintén Hanna-hatásra), az a Kétszáz lépcső föl és le. Nagyon szeretem, de a Peti még kicsi hozzá. Már alig várom, hogy abból is lehessen neki olvasni, meg Tandoritól és Varró Danitól :).  A Hajnali csillag peremént többek között a te ajánlásod miatt fogom megvenni. A Kányádi-kötettel még nem találkoztam szemtől-szembe, de szimpatikus volt a borítója. De hát a borító nem minden...  Orbán Ottó verseit én személy szerint nem szeretem, Lackfiért sem vagyok oda, a többi meg érdektelen a számomra.  Viszont van egy kérdésem. Ismeri valaki a Csillagmeséket Kerék Dávidtól? Milyen? Nagyon gondolkodom rajta, de még ezzel a könyvvel sem találkoztam, nem tudtam kézbe venni. Köszi.

 • 2008.02.13 11:35:12Miss Marple

  Egy kollégám szerint, aki Mo.-on népszerű gyerekköltő akar lenni, annak muszáj, hogy Sándor legyen a keresztneve: Petőfi, Weöres, Kányádi. :)  Tóth Kriszta évfolyamtársam volt, Lackfi meg tanítványom még Oláh Jani korában - jaaaj, de büszke vagyok! :)  Komolyra fordítva: találtam egy könyvet, Domonyi Rita - Nagy Dóra: A sütemények édes élete (Azért vettem le a polcról, mert azt hittem, gyerekszakácskönyv... :) )

  Az illusztrációk nekem egy picit túl színesek, de a szövegeken eldobtam az agyam: eszméletlen viccesek és közben tanítanak is. Minden süti egy külön jellem, illetve típus, és olyan kedves, de éles szemű karikatúrák, hogy fetrengtem a röhögéstől. Hanna, ha teheted, nézd meg légy szíves, kül. tek. a "Más" című darabra. • 2008.02.13 13:34:48cseresznye

  Jaj, de jó, megint könyvek! Kösz Hanna!  KAF-tól először a Kínai dallamot olvastam, akkor belém vésődött a neve. Ezért mikor megláttam ezt a gyönörű kötetet, azonnal feltettem a karácsonyi listára. Még nem rágtam meg az összes verset, de még mindig a kínai dallam a legjobb. De még várom az újabb ajándékot.  Kukorelly Samunadrágja állandó még az ágy mellett, na meg a Friss tinta, de én ezekkel inkább magamat ringatom gyerekké, mert egy másfél évesnek a ritmus a lényeg. A megzenésítések közül pedig olyan kevés tetszik.

  Nagyonis élő funkciónak tartom a gyerekverseket szülők számára, hogy a lelkét rugalmassá és bársonyossá tegye a gyerek számára.  Egy könyvesboltban néhány verset olvastam a Kinőttelek - versek kamaszoknak című összeállításból. Gyönyörű, de fájdalmas verseket találtam. Vagy hármat arról, hogy milyen rettenetes az anyának, ha egyedül marad. Meg Csóritól az Anyám fekete rózsa, az telitalálat, de tényleg fekete.

 • 2008.02.13 14:02:04cseresznye

  mennyi de, meg számára, bocs

 • 2008.02.13 20:37:53bmbsz

  A Kovács András Ferenc kötelező otthonra. Nekem is megvan, pedig nincs még poronty. :)

  KAF, amikor dedikálta a kötetet megkérdezte, hogy ugye tudom, hogy ezek nem csak gyerekversek. Tényleg nem csak azok. Szépek és kedvesek, de ne lepődjetek meg, kedves anyukák, ha elpityeregtek rajtuk, vagy miután felolvastátok hosszú percekig néztek magatok elé és valahol máshol jártok.

  Ritkán mondok ilyet, de a Hajnali csillag peremén tényleg fantasztikus.

  Az illusztrációkról nem is beszélve.

  :)

  Istenem, mennyit tudnék még írni róla... :)

 • 2008.02.14 12:55:50cseresznye

  Hééé, ezt a posztot vártam, erre nem írtok!  Na mindegy, azért megosztok az idetévedőkkel egy webhelyet, ahol mindenféle nyelvű gyerekkönyvek vannak feltöltve. Magyarul többek közt a Beszélő kéz.  www.childrenslibrary.org

 • 2008.02.14 14:41:11druantia

  Cseresznye, nagyon szépen köszönöm a linket. Én erről eddig miért nem tudtam :)))? Nagyon-nagyon jó!  Már én is tegnap óta várom, hogy írjon valaki ide is, de úgy látszik, a könyves posztokat kevesen olvassák...

 • 2008.02.14 15:44:20cseresznye

  De jó, örülök, hogy sikerült örömet szerezni!  Jó böngészést!

  Üdv!

 • 2008.02.14 16:03:43Hűbele

  Druantia!

  Azért szerintem többen olvassuk, mint az a kommentekből látszik:-))) Én mindig lelkesen várom a könyvajánlókat, hétfőn pl. Hanna egy régebbi posztja nyomán rendeltem meg a Budapest gyerekekkel c. könyvet, amit épp most kaptam meg, és már böngészem is lelkesen. Tényleg ngyon jó! És bizony a te könyves kommentjeid is ösztönöztek már vásárlásra:-))))

 • 2008.02.14 16:17:07huhhh

  Én pedig decemberben a szétoffolt otthonszülős poszt kommentjeiből gyűjtöttem ihletet, hogy mit kérjek magamnak karácsonyra. Két könyvet is sikerült választani, mindkettő nagyon tetszett. :))

 • 2008.02.15 10:25:57levendul

  cseresznye, ez nagyon klassz! köszi:)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta