SZÜLŐSÉG

Felmentették a sztárszülészt

2008. február 12., kedd 14:12

Felmentő ítéletet hozott kedden első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság H. Szabolcs, az ismert fővárosi szülész-nőgyógyász büntetőperében. H. Szabolcsot az ügyészség két rendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolta, írja az Index.


2003. szeptember 11-én éjjel, a MÁV kórházban, szülés után meghalt egy harmadik gyerekével terhes nő, miközben ugyanakkor és ugyanott egy másik - szintén harmadik gyerekét - szülő nőnél súlyos komplikációk léptek fel, és szülés után végül el kellett távolítani a méhét. Mindkét fiatal nő H. Szabolcs páciense volt.

A bíróság a szakértői vélemények alapján úgy látta, hogy a vádlott minden szükséges védintézkedést megtett a két szülő nő ellátásakor, kezelésekor.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.13 11:55:10Cica7

  Hát igen, az első szülésemnél még elég fiatal és tudatlan voltam,szerintem sok mindent csináltak velem, amit nem kellett volna de most nem hagynám, az biztos!

  A második szülésnél már " öreg rókaként", sokfélét elolvasva,felkészültebb voltam!:))

 • 2008.02.13 11:55:19driakk

  Sziasztok!

  Olvasgatlak titeket egy ideje, de emiatt a téma miatt be úgy érzetem beregisztrálok, ugyanis hasonló helyzetben vagyok.

  Tegnap voltam 35 hetes, az utolsó orvosi vizsgálatom pont egy hete volt, akkor azt mondta a doki, hogy 1 ujjnyira nyitva vagyok, és hogy készüljek úgy, hogy a kiírt március 25 helyett max 15ig valószínüleg szülünk. Fájt egy kicsit a vizsgálat, de azt gondoltam, hogy amiatt, mert már nem vagyok zárt. Ez volt múlt szerdán. Most hétfőn voltam az első ctg-n, ahol a szülésznőtől megtudtam, hogy a dokim a kiírt időm előtt pár nappal elutazik. Aztán este összeállt a kép. Szerintem a fazon nem akar átadni másnak, és megpiszkálta a méhszájat. Ugyanis ő nem is mondta, hogy elutazik. Szóval ma megyek hozzá, rákérdezek az utazásra, de a "piszkálásra" nem kérdezhetek, úgyse tudom rábizonyítani. Én meg inkább szülnék másnál, de ne indítsa be a szülést. Ti mit tennétek?

 • 2008.02.13 11:55:57Cyr

  Engem a harmadik gyerkőcnél dokim a 9. hónapban már nem vizsgált. A 36. héten átadott a bábámnak, hogy innen már ő következik. Semmi piszkátorkodás, macera.

  Az első kettőnél (másik doki) az utolsó hónapban hetente látni akart. Biztos az esete voltam, nem az alkalmanként felszámított 5000 Ft miatt csinálta. Bár moziba nem hívott, az tény...

 • 2008.02.13 11:58:26druantia

  Cica7, kézi tágításnál tessék rácsapni az orvos kezére :). Nehogy már úgy járjon valaki, mint én. Nekem végig a szülés alatt kézzel feszegette szét a méhszájat, mert mint később kiderült, szegény gyerekemet a nyakánál fogva visszatartotta a köldökzsinór. Nem vagyok szakértő, de józan paraszti ésszel úgy gondolom, hogy ha zárt a méhszáj, annak oka van.  Nálam következménye is lett, teljesen sikerült szétmmarcangolnia a doktor úrnak, ráadásul a felét oda is öltötte a hüvelyfalhoz. Innét kezdve még egy baba kizárt. Ha megplasztikáztatom, túl nagy darabot veszítek belőle, ha nem, akkor meg azért gáz...  Szóval, szerintem ne engedjétek, hogy a dokibácsi állatkodjon veletek :).

 • 2008.02.13 11:59:21Cyr

  Driakk: válts. Most. Én egy ujjnyival vígan szambáztam hosszú hetekig, túl a kiírt időponton is, és nem volt olyan szakember aki meg merte volna mondani, hogy márpedig eddig biztosan szülni fogok. Én mondogattam ugyan, de a kölök fittyet hányt rá :)

 • 2008.02.13 12:05:42Békanőci

  Terhesgondozásra magánrendelésre jártam,viszont a kórházreformnak köszönhetően ügyeletesnél szültem,akinek csak az a kb. fél óra volt jajjdesürgős amit velünk töltött.  Kicsit OFFolok:az oké,hogy a terhesség végefelé végzett belső vizsgálat önmagában is megindíthatja a szülést.De nekem minden ultrahang után görcsölt a hasam,és minnél nagyobb volt(a hasam),annál inkább hasonlítottak rendes fájásokhoz.A 35 hetes uh után fél órával már számoltam a perceket.Aznap mikor szültem szintén uh,és hat órával később már hatperces fájásaim voltak,és másodszor magasan repedt burok.

 • 2008.02.13 12:05:57Cica7

  Druantia,

  Azt írtam, hogy nem is hagytam magam megvizsgálni, nem vagyok én hülye, a dokimat megvártam és beszélgettünk fent a szülőszobán, míg a 200-as vérnyomásomat lenyomkodták, és a gyereket ezért nem kapkodták ki belőlem, nőtt még bennem 3 hétig.

  38.héten magából indultak be a fájások, de akkor már befektetett a doki, a legvégén nézett csak meg kézzel, akkor meg meg mehettünk a műtőbe!:))))

 • 2008.02.13 12:08:39driakk

  Na de ki vesz át a 35-ik héten?

 • 2008.02.13 12:09:46Anura

  Ssszz... hát.. elsőszülő leszek, új dokinéninél vagyok, és nekem minden egyes nőgyógyászati vizsgálat egy horror. Van amelyik kevéssé, van amelyik elég nagyon, de fájnak.

  Most akkor 34 hetesen kérdezzek rá nála, hogy ugye nem fogja piszkálni a méhszájamat?

  Mert evidensnek tartja, hogy mindig megvizsgáljon, talán a haskeményedések miatt.

  Ha meg mégis beindítja véletlen, azt úgyis sokára tudom már meg, vagyis mikor már mindegy.

  Jajistenem. :(

 • 2008.02.13 12:15:07Cyr

  driakk: Sztem ne is másik dokit, hanem egy nagyon jó szülésznőt keress, hamarabb találsz olyat, aki elvállal! Melyik kórházban szülnél?

 • 2008.02.13 12:15:36Cica7

  A vizsgálat azért fáj, vagy kellemetlen, mert zárt, vagy csak picit nyitott a méhszáj.

  Ezt onnan tudom, hogy nagyobbik gyereknék leálltak a 10 perces fájásaim, fél ujnyi sem voltam, nem csináltak velem semmit, levittek kórterembe, másnaptól meg 6 napon át nézegették a magzatvizet,ami iszonyatosan fájt, mert zárva voltam.

  Nagyon szar volt.

 • 2008.02.13 12:17:37Anura

  Nem, Cica7, illetve lehet, hogy most azért fáj. De mikor nem voltam várandós, akkor is fájt. Ez ilyen lelki izé lehet nálam. 3 dokinőm volt, ez a 3. a legjobb eddig, de attól még elbliccelném a vizsgálatot. Kell a fenének. :/

 • 2008.02.13 12:20:25Cyr

  Anura: A vizsgálatoknak nem lenne szabad fájniuk. Nekem legalábbis nem fájtak a vizsgálatok (ha csak kicsit is egyszer-egyszer, horror szinten semmi esetre sem), pedig nem vagyok kispályás 3 szülés után. A dokinők egyébként - bár biztos van itt is kivétel - kevésbé empatikusak, mint a férfiak. Ősszefutottam eggyel a szülőágyon, és bár tény, hogy szakmailag ott volt a topon, egyébként pechemre egy tevehajcsár és egy lópokróc nászából születhetett... Mázlija volt, nem volt erőm rúgni akkor (vagy nem voltam épp úgy öltözve :)

 • 2008.02.13 12:23:49driakk

  Az Istvánban. Vagyis már nem is tudom:(. Lassan el kell indulnom a dokihoz, de bejelentkezek még, hogy mi volt.

 • 2008.02.13 12:27:26másutt

  Holgyek: NEM a doki a fonok!  A dokinak kutya kotelessege megmagyarazni, hogy mit csinal, es miert. A huvelyi piszkalas, ultrahang, tagitast, stb 35 het utan beavatkozasnak szamitanak, amire ha nincs jo oka, akkor nagy bajt okozhat.  SZABAD kerdezni. SZABAD dolgokat megbeszelni.

  Felnott nok vagyunk, nem buta kislanyok es nem a cica az allatorvosnal.

  Ha valaki orvosa akarata ellenere barmifele beavatkozast csinal, az emelje fel a hangjat (udvariasan, persze!).

  Amig ezt senki nem teszi meg, addig a dokik azt fogjak csinalni, ami NEKIK jo, nem azt, ami nekunk, vagy a mi kisbabainknak.  Ja es ne felejtsuk el, hogy a doki a MI TB penzunkbol + sokszor halapenzunkbol epit hazat, megy nyaralni es eszik langusztat. Az egeszsegugy nem ingyenes, hanem mi tartjuk fenn. Amikor erre emlekeztetem magam, nem hagyom, hogy szivassanak.  Es Driakk: en is menekulnek!

 • 2008.02.13 12:28:39marcangoló

  "sok műhiba sokba kerül ám. egy-egy esetet el lehet mismásolni, nagyüzemben úgyis kiderül"

  Ha csak abból indulunk ki, hogyan működnek a biztosítók Magyarországon, szerintem nagyon is van mitől tartanunk. Vagy nincs mindenkinek a családjában egy sztori arról, hogy autóbaleset, lakásbetörés, vagy egyéb kár esetén hogyan csesznek ki a biztosítók az emberrel, és hogyan akarnak kibújni a fizetés alól?

 • 2008.02.13 12:29:29sme

  Nagyjából végigolvastam a kommenteket.  Az ítéelthez:

  Nem is tudom mit mondjak. Az a baj, hogy lassan már nem is lepődöm meg, hogy kis hazánkban kit miért nem ill. kit miért csuknak le. Mondjuk én minimum felfüggesztettem volna a hivatás gyakorlásából x évre.

  Azon mosolyodtam el -kínomban-, hogy valami olyasmit mondtak a híradóban, hogy azért mentik fel, mert nem az p hibája volt, hogy valami vizsgálatot nem végzett el, meghogy 450 szülést vállalt be, közben a nőgyogyik ált. 80-at vállalhatnak be.

  Szóval erre igazából annyi a reakcióm, hogy mondja a bírónő ezt annak a nőnek, akinek kivették a méhét és többet nm lehet saját gyereke, vagy a nő családjának, aki belehalt a szülésbe. Illetve azoknak az anyukáknak, akik az ő hülye szülésbeindítása miatt évekig hordják a gyerekeket mindenféle gyógytornákra.  szülésbeindítás:

  mi a 39. héten mentünk be a kórházba 10 perces fájásokkal. 2 ujjnyira kitágultam és tovább nem, úgy, hogy a 20. hét óta folyamatosan nyílt a méhszájam és azon drukkoltunk, ne jöjjön előbb a gyerek. Majd' az ügyeletes orvos (aki nem volt túl bizalomgerjesztő, szőrös fül meg ilyenek) közölte, hogy ez még nem indult be, feküdjek be a patológiára. Kérdeztem, hogy mégis mikor fogok szülni, ő vállalt vont és mondta, hogy lehet hogy már este, de lehet, hogy két nap múlva. Na ekkor jött a fogadott orvosm, és mondta szó sem lehet róla, burkot repesztünk.

  Én örültem neki, mert kiderült, hogy kismanónak nem tetszett a környezet és jól belekaksizott a magzatvízbe. Ha nem repesztünk burkot hanem még ott fektetnek ki tudja meddig, bele sem merek gondolni mi lett volna....  bocs, hogy hosszú voltam

 • 2008.02.13 12:33:10Miss Marple

  driakk: az Istvánban nem is egy tuti orvos és bába van. Válts! (Mond egy monogramot - ki a tied?)

 • 2008.02.13 12:33:11Miss Marple

  driakk: az Istvánban nem is egy tuti orvos és bába van. Válts! (Mond egy monogramot - ki a tied?)

 • 2008.02.13 12:33:59Miss Marple

  Bocs a duplázásért.  driakk, még valami: BÁRMELYIK orvos átvesz BÁRMIKOR.

 • 2008.02.13 12:49:17Békanőci

  Másutt,és a ctg?Attól is görcsöltem.Szülés előtt csak egyszer voltam,plusz mikor felvettek az osztályra(ott 3x),de az eredmény ugyanaz mint az ultrahangnál.

  Volt oka mindkettőnek,és még a doki mondta,hogy jó lenne a babát még benntartani,hadd nőjjön még picit,nem úgy találták ki őket,hogy három héttel korábban jöjjenek.A baba szerint úgy találták ki. :)

 • 2008.02.13 12:56:31vasszűz

  másutt!  Volt erre kísérlet, amiről írsz Magyarországon is, ún. szülőotthonokat hoztak létre. Nemrég beszéltem egy nővel, aki a szabadszállási szülőotthonban szült, ott ez volt a rendszer: kevés terhes, családias hangulat, fogadott orvos nem volt, hanem 4 orvos foglalkozott a kismamákkal, így az vezette le a szülést, aki épp ügyeletben volt.

  Naná, hogy megszüntették a szülőotthonokat, arra hivatkozva, hogy ha problémam lépett föl, 40 percig tartott az újszülött beszállítása a kórházba (Szabadszálláshoz Kecskemét van a legközelebb, kb. 20-30 km-re). Ez pedig agyrém, mert ha baleset történik Szabadszálláson, akkor a rohammentő 40 perc alatt viszi be? Ezt nem meséli be nekem senki.

  Én is jattolok majd az orvosnak, fizetem a hálapénzt, de ezért nekem nem jár semmi extra, lesz gátmetszés, meg 5 napig benntartás. Azért fizetek, hogy egyáltalán fogalalkozzanak velem, mert próbálj csak meg nem fogadni orvost.

  Ja, és mindez egy megyei kórházban.

  :(

  (És abban sem hiszek, hogy ezzel a felemás biztosítós rendszerrel egyszerre megszűnik a hálapénz, vagy hirtelen felelősségre lehet vonni az orvosokat.)

 • 2008.02.13 12:57:45DrSzöszi

  Anura,  pici megnyugtatás: nekem is minden vizsgálat fájt, pedig nem akartak indítani, vagy piszkálgatni (a lányom a kiírt nap előtt 1 nappal született meg, előtte 2 napja voltam vizsgálaton, tehát nem emiatt).  Az volt az oka - és lehet, hogy nálad is az - hogy u.n. hátrahajló méhem van, nekem pl kb 90 fokos kanyart vesz előtte a méhnyakam és emiatt fáj olyasmi is, ami másoknak nem. (Sajnos volt e.ü. küretem is, tágítót alig bírták feltenni, mert nem érte el a méhszájam rendesen, én meg kb visítoztam a fájdalomtól.)  De ennek semmilyen negatív következménye nincs sem a babára, sem a terhességre, sem a szülésre az extra fájdalmon kívül.  Szóval nyugi. :)

 • 2008.02.13 12:58:10driakk

  H.F.-a monogram

 • 2008.02.13 13:00:35driakk

  Tényleg hátrahajló méhem van, de eddig nem fájtak a vizsgálatok. Amíg nem beszélek a dokival nem spanolom fel magam. Na de mostmár tényleg indulok.

 • 2008.02.13 13:03:55DrSzöszi

  driakk,  nekem fájt már a terhesség elejétől, de ez fokozódott később, mire szülni kezdtem, már sírtam minden hüvelyi vizsgálatnál.  Lehet, hogy ez mérték kérdése is, nekem mindig megjegyzik, hogy ez azért extra, sok nőnek van hátrahajló, de eeeeez...  Lehet, hogy Anurának is ilyen extrán olyan, mint nekem, neked meg kevésbé.

 • 2008.02.13 13:08:09Vierre_

  driakk, mielött még indulsz figyelmezzél rám.

  Magyar mentalitás. Amit mond a doki az úgy van.

  Neeeeeeeem

  Abban a pillanatban, hogy úgy érzed nem a te és a gyerek érdekei az elsők hanem az ővé, abban a pillanatban azonnal, kegyetlenül az uccsó napon is dobni kell, nincs mese.

  Ezt nálunk még pofátlan paraszt bunkóságnak hívják, máshol önérdekérvényesítének, és természetes.

  Ne- hagyd!

  Akkor sem, ha már csak alig van hátra....

 • 2008.02.13 13:20:25szövetszöcske

  Fuu, latom szakertoi vitanap van. Na nem baj, jo tudni, ha egyszer szulni fogok, ebbe a posztba jovok megkonzultalni a dokim mindent mozdulatat, aztan ha a jonep demokratikusan ugy dont, hogy nem jo orvos, rosszul csinalja, akkor lekaratezom jol.

 • 2008.02.13 13:30:26Devi

  igen, en is sokat "tanulok" itt... .-)

 • 2008.02.13 13:33:38Coffie

  szerintem lehet valakinek szerencséje az ügyeletes orvossal és kiüthet bármi balul a fogadott orvosnál és fordítva. hiába fizet az ember, a szerencsét meg az emberséget nem lehet megvenni. bizonyos dolgokat viszont igen, azokról adjanak számlát.

  szülésindítás: ahol én szültem, sokan feküdtünk bent túlhordással, azt láttam, hogy nem szívesen indították be a szüléseket, csak akkor, ha már tényleg indokolt volt. egy ideig én is féltem tőle, hogy megindítják, de eszük ágában sem volt és igazuk lett.

  vizsgálatok: engem a terhesgondozás alatt alig vizsgált az orvos, amikor mégis, akkor meg jó volt tudni, hogy minden oké. a kórházban viszont szinte minden nap megvizsgáltak de nem attól indult be a szülés.

 • 2008.02.13 14:15:01másutt

  jaja vasszuz, az ilyen alternativoskodast csirajaban el kell olni.  oszinten, ha az en thaifoldi nyaralasom es kacslabonforgo palotam banna... en is ugy tiltakoznek egy ilyen marhasag ellen, hogy na.  mit gondoltok, a szuleszek hany szazaleka maradna allasaban, ha a halapenzt a torveny buntetne, avagy a rendszer lehetetlenne tenne?

  tudom, hogy vannak leliismeretes orvosok, blah, blah, blah.

  (az en csaladomban tobb is... orultek is a szuleik, amikor ilyen jol fizeto allast valasztottak a lelkiismeretesseguk melle es nem lettek tanarok)  de megis: hany szazalek maradna, ha annyi kenopenzt kapnanak, mint egy atlag ejszakas nover?

 • 2008.02.13 14:22:50Cyr

  Másutt: HOgy hány százalék maradna, azt nem tudom. De az biztos, hogy az itt maradók nagyobb százalékában lenne összességében az embereknek bizalma. Akik eddig is emberségesen viselkedtek, kenőpénz nélkül is, nagyjából azok maradnának. Akik pedig nem, azokon a kenőpénz sem nem javít, józanul átgondolva pedig nem biztos, hogy kár értük (jónéhány orvos szállt már el így magától)...

  Ezt gyorsan be kéne vezetni, és a hálapénz nélkül is maradókat utána szélsebesen RENDESEN megfizetni. A többi mehet a levesbe :)

 • 2008.02.13 14:45:23másutt

  jaja, valami ilyesmi.  szamomra az egyetlen tisztesseges rendszer, ahol az ajtora ki van irva az arlista.

  pelda: az itteni biztositasunknak van egy eves limitje normalis szulesre. (es ez megy felfele, inflacionak megfeleloen. a limitben nincsenek benne a komplikaciok, pl. szukseges csaszarmetszes, stb)

  ennek tudataban lehet 'korbenezni'.

  minden korhaz brosurajaban benne van az arlista.

  amikor kivalasztottuk a korhazunkat, tudtuk, hogy mivel draga, esetlegesen tullepjuk. azt is, hogy mennyivel. nem volt boritek, nem volt 'egy kis finom ital a doktor urnak', csak egy nagy koszonet es tudtuk, hogy minden okes lesz mert jol meg van fizetve.  persze, Magyarorszagot ismerve ezt a rendszert is jol ki lehetne jatszani, a doki komplikaciot dokumentalna es felvenne az extra penzt.

  (ismerosom 1/2 oras kis procedurajat, ami utan hazasetalt dokumentalta ugy a dokija, hogy 2 napos korhazi kezelest igenylo mutet)

  de itt mukodni latszik.  nanmindegy. most legalabb 9 honapig nem fogok szulni ;) utana meg ki tudja.

 • 2008.02.13 15:07:43renege

  Szülésindításhoz. Azt vajon mi laikusok honnan tudhatjuk, hogy valóban indokolt-e az indítás, vagy sem?  És még egy kérdés. Az indítás miért okozhat mondjuk hipotóniát? Vagy miért kell tőle hónapokig kezelésre vinni?  Azért kérdezem, mert nekem indították, de a vége császár lett. És én ugyan még bízom a dokimban, de jó lenne nem vakon bízni.

 • 2008.02.13 15:11:14cantaloupe

  Az a baj, hogy egy felhaborodott kisebbsegen kivul sokan nem latjak a problemat.  Miutan kijottem kulfoldre vettem eszre, hogy bizony nemcsak olyan ellatas letezik, ahol a Doktor Ur zeuszi magaslatokbol szol le az ot imado beteghez. Hanem olyan is, ahol felvazoljak az alternativakat, elmagyarazzak koznyelven hogy mikor, mi fog tortenni-ugyanis egy testem, egy egeszsegem van.  De sokan abszolut nincsenek tisztaban a korulmenyekkel, es orulnek neki, hogy a doki indit, gyorsit, terdevel hasra fekszik, legalabb hamarabb tulesik rajta.  Persze, nem azt mondom, lehessen a fajdalomtol vergodo anyanak EDA-t adni, HA KERI, es elotte megbeszeltek a kockazatokat, ha az anya tudja, hogy egy bizonyos szakaszon tul mar nem tudjak beadni stb. Tehat nem azt mondom, hogy 48 orat vajudjon mindenki az elso gyerekevel-csupan azt, hogy igenis, kerdezzek meg a velemenyet, HA van tobb opcio.  Amugy en halapenzt mar csak azert sem fizetnek, mert tobb baratnom meg ezzel sem kapott nivos(abb) ellatast.

 • 2008.02.13 17:03:44vasszűz

  cantaloupe, ezt írtam: hálapénzt nem azért fizetsz, hogy jobb ellátásban legyen részed, hanem hogy ellátásban legyen részed.

  Ha nem fizetsz, úgy is bánnak veled.

 • 2008.02.13 17:14:01driakk

  Marad a doki. Normálisan állt a kérdéshez. Azt hiszem túl sokat idegesítettem magam, és összevágott volna akép a piszkáláshoz. Örülök, hogy nem most kell kitennem magam még pár héttel a szülés előtt egy dokikeresésnek...

 • 2008.02.13 17:27:12cantaloupe

  Vasszuz, igazad is volt! :)  Ezek a szuloootthonok amugy jo otletek LENNENEK, ha a korhaz kozvetlen kozeleben epitenek oket. Esetleg egy osztalyt, szarnyat a korhazbol szinten le lehetne csippenteni...tudom, belelog a kezem a bilibe. :D

 • 2008.02.13 17:37:59vasszűz

  Nem tudom, hogy működtek.

  Gondolom, valamilyen alapellátást tudtak biztosítani baj esetére (újjáélesztés), azt nem tudom, hogy tartottak-e fönt mentőautót, állandóan készenlétben levő mentősökkel.

  De gondolom, nem alakítottak volna ki ott szülőotthont, ahova záros határidőn belül nem tudták volna beszállítani az anyát vagy a gyereket. (Elvégre ha nagyon nagy a baj, akkor a mai napig helikopter/mentő viszi az újszülötett a Heim Pál Kórházba, tehát valahogy csak megoldják).

  Járóbeteg-ellátás még mai napig is van Szabadszálláson, tehát nem csak "úgy a pusztába" építettek egy épületet, gondolom, ha folytatódik a program, ehhez hasonló helyszíneket kerestek volna.

 • 2008.02.13 17:40:40ani2

  Most mar en sem birom ki, hogy ne szoljak bele/hozza.

  Masutt: "de itt mukodni latszik."

  Errol az a velemenyem, hogy a nyugati orszagokban minden mukodni latszik. De sajnos ugyanaz nem mukodik Mo.-on. Lasd pl. kozlekedes. (Ez csak egy a sok kozul.) Mar ugy megyek haza latogatoba, hogy elore felkeszulok nehogy elussenek a zebran, mert idekint mashoz szoktam. Teljesen mas az emberek mentalitasa kulfoldon.

 • 2008.02.13 17:49:32zolnaid

  Vasszűz! Ezek a szülőotthonok nem egy mostani kísérlet vagy program eredményei. Már a negyvenes években működtek, apukám is ilyenben született. Hogy mikor építették őket, sajnos nem tudom, de olyan városkákban álltak, ahol nem volt kórház. A nehezebbnek igérkező szüléseket akkor is oda irányították ugyanis. Lényegében az otthoni és a kórházi szülés közti átmenetet képezték ezek, orvossal, szülésznővel, de különösebb műtéti lehetőségek nélkül. Fokozatosan kerültek bezárásra, a szabadszállási maradt csak meg, lakossági tiltakozás iatt.

 • 2008.02.13 17:58:35Cica7

  Cyr,

  A dokinőkkel nekem sem volt szerencsém, az első gyereket egy nőcinél szültem, aki azóta már átnyergelt a genetikára.

  Néhányszor látott a 9 hónap alatt,úgy normálisnak tünt, de a lényeg a szülésnél derült ki.

  Elvakultan ragaszkodott a természet rendjéhez, vagyis mindenáron szüljünk természetes módon, vajúdtam én 17 órát, magasvérnyomással, rossz szemmel(10 dioptriás volt akkor a szemem, de a szemész nem merte leírni, hogy szüljek császárral, mert mi van, ha ottmaradok császár közben???) végül a magzatvízbe is már zöld volt, a gyereknek meg alig vert a szíve, erre gyorsan altatás, gyereket kikapta, de az utolsó pillanatban.

  Kiderült a gyerek a vállával akart jönni, de elakadt.

  És örültem, hogy nem lett a gyereknek semmi baja ettől a várakozástól meg tili-tolitól, mert a dokinő várta a természetes születést..

  A nő le is lett cserélve ezután.

  Azt sem értem, hogy mi a francnak kell hagyni,hogy tizenakárhány órát szenvedjen valaki????

 • 2008.02.13 18:21:04vasszűz

  zolnaid!

  Köszönöm az infót.

  Gondolom, azért volt olyan céljuk az utóbbi időkben is, hogy a szülést kellemesebbé tegyék, ill. ahogy írtam, több szülész is foglalkozott a kismamákkal, nem csak a fogadott orvos.

  Valahonnan innen lehetett volna továbblépni.

  Akivel beszéltem, és ott szült (nem volt olyan régen, pár éve), nagyon dícsérte.

 • 2008.02.13 19:07:42nau

  Az azért biztos kiderül a számos babás fórumon, hogy a beindított szülés totál természetes. Nekem 5! nap túlhordással indította be a doki, akkor azt mondta, hogy a túlhordás és az ingadozó vérnyomásom miatt. Előtte nap egy erősebb vizsgálattal próbálkozott, de attól nem indult el a szülés. Aztán a szülés után kiderült, hogy szabadságra megy. Máig azon gondolkodom, hogy nemet kellett volna mondanom, mert a gyerek sehogy sem akart kijönni. Hipotón lett a lányom, egy élet sem lesz elég, hogy helyrejöjjön.

  Az ítélethez meg annyit, hogy ettől pont bátorságot kapnak az orvosok, mert bármit megtehet, nem lesz baja belőle.

 • 2008.02.13 19:08:19zolnaid

  Igen, lehetett volna őket továbbvinni, de amikor bezárták őket sorban, talán a 80 as évek végefelé, az volt az általános szemlélet, hogy a medikalizáció megoldja majd a problémákat, nem igazán volt szempont a szülés kellemesebbé tétele, csak az elsődleges biztonság. (ezt nem bontanám ki)

 • 2008.02.13 19:22:05nau

  Renege, a hipotónoia az oxigénhiány esedménye. Az én gyerekem köldökzsinórja konkrétan beszorult, mert még nem volt a feje beilleszkedve és a burokrepesztésnél előre sodródott. Illetve később el is akadt.

  A szülésindtíásnál adott gyógyszerek egyik mellékhatása is lehet oxigénhiány. Érdemes megkérdezni a hipotón gyerekek anyukáját, hogy hogyan történt a szülés. Egyik sem a maga természetes módján, hanem telegyógyszerezve, mesterségesen gyorsítva.

  A torna és masszázs meg nem néhány hónap, hanem több egy kicsit.

 • 2008.02.13 19:52:18ani2

  Oxigenhianyrol egy regebbi cikk:

  velvet.hu/poronty/2008/01/16/hibernaljak_az_oxigenhianyos_babakat

 • 2008.02.13 20:13:32renege

  Köszi, nautila7. Az én fiam enyhén hipotón lett. A terminus napján indították, mert állítólag már nem volt magzatvíz. 8 óra vajúdás során sem tágultam egy centit sem. Így lett belőle császár. Kaptam oxitocynt, zselét, es volt burokrepesztés is, ahol csak épp, hogy csöpögött pár csepp.  Ezek szerint a vajúdás közben alakulhatott ki nála némi oxigénhiány. :(

  Mondjuk nekünk szerencsénk volt, 3 alkalom után megtanult mászni a fiam.

 • 2008.02.13 21:09:55banyácska

  queenlly! "asszem a több biztosító mind költséghatékony akar majd lenni és ezért villámgyorsan legalizál minden olyan szer, ami ügyeleti idő előtt indítja majd a szülést, hogy nehogy ki kelljen fizetni egy szülész éjszakai műszakját..."  Egyrészt nem több biztosító lesz, hanem egy, és több pénztár lesz. Egy pénztár maximum 49 %-á magántőke, a többit az állam tulajdonban lesz.  Egyetlen tulajdonosnak nincs joga legalizálni semmiféle szert. A pénztárak a költséghatékonyságot más eszközökkel fogják elérni. Ezek viszont a betegnek kedveznek. Úgyhogy megnyugodhatsz.

 • 2008.02.13 21:28:09vidámka

  Aha, úgy fognak költséghatékonykodni, hogy nekünk jó legyen. Ez tök általános. Télleg megnyugodtam.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta