SZÜLŐSÉG

Nem engedik megműteni szülei a beteg kislányt

2008. február 11., hétfő 10:20

Negyedszerre kellett újraéleszteni azt a kétéves, szívbeteg kislányt, akit decemberben mentett meg két szolgálaton kívüli fiatal mentős. Az orvosok szerint a műtét megoldást jelentene, a szülők azonban nem engedik elvégezni a műtétet, inkább ők maguk élesztik újra kislányukat, írja az rtlklub.hu.

A szülők addig nem engedik megműteni gyermeküket, amíg az orvosok nem tudják pontosan, mi a baja. Elmondásuk szerint egy külföldi genetikai vizsgálat eredményére várnak, addig pedig alternatív gyógymódokkal kísérleteznek. Az orvosok pedig azt állítják, a gyerek ritka betegségét már diagnosztizálták, ezért javasolták a műtétet, hisz ennek jóval kisebb kockázata van, mint a műtét elmaradásának. Így a kislány élete a szülők figyelmén múlik, hogy a félautomata defibrillátorukkal időben újra tudják-e éleszteni a gyereket, ha ismét leáll a szíve.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.11 11:36:21kn

  nagyon sajnálom őket! biztosan rengeteget rágódtak azon, h mit tegyenek. de most vajon valóban megállapították az orvosok, mi a baj vagy a szülők azért várnak a külföldi eredményre, mert csak találgatnak a dokik? én hajlok rá, h ez utóbbit feltételezzem, így válik a történet számomra érthetővé. remélem jól döntöttek a szülők és végül meggyógyul majd a pici!

 • 2008.02.11 11:42:56freddiekrueger

  Hát nem tudom, hogy én kísérletezgetnék-e alternatív gyógymódokkal, meg félautomata kütyükkel, ha ilyen beteg lenne a lányom.. Asszem nemigen. A telkünkön a Duna partján, néha napokig nincs áram, egy nagyobb vihar után:( Dugjam a macskám seggébe a defibrillátort? És legyen örökös parám, oszt ha elkések egyszer, éljek azzal a tudattal, hogy a műtéttel mindez elkerülhető lett volna? Én a fent említett dagadt fekete oktondit is megoperáltatnám.

 • 2008.02.11 11:46:53megadeth1

  Na, most biztos kapni fogok a nagy magyar ősanyáktól, de nem értek egyet a szülőkkel! Mi lesz, ha véletlenül nem veszik észre időben, vagy elromlik a gép? Mi az, h saját felelősségükre hazaviszik, ha ennyire kritikus az állapota? Jó, hogy mindjárt nem műtik meg otthon azt a szegény gyereket. Tudós kutatók talán, hogy ilyen lazán felülbírálnak egy orvosi team-et? Ha igen, akkor nem szóltam. Az orvosok is beszélnek nagy hülyeségeket, de itt már azért túl nagy a tét.

 • 2008.02.11 11:48:02Illatos nyár

  nehéz ügy. nagy tét. Nem lennék a helyükben.

  Bárhogy döntenek, remélem a kislány meggyógyul. • 2008.02.11 11:50:39kn

  a baj csak az freddiekrueger, h nem biztos, hogy a műtéttel mindez elkerülhető lenne. gondolom, akkor nem haboznának a szülők és nem vállalnának ilyen hatalmas kockázatot. az alternatív gyógymódok meg lehetnek ugyanolyan hatékonyak is akár, mind az orvosok.

 • 2008.02.11 11:51:00Subbantósdi

  Én azt látom itt kulcsmondatnak, hogy "A szülők addig nem engedik megműteni gyermeküket, amíg az orvosok nem tudják pontosan, mi a baja."

  Ha ez valóban így van, akkor úgy gondolom, további vizsgálatokra van szükség, más kórházak bevonásával is, akár.

  Nem mindig a feltárás vezet a megoldáshoz, lehet, hogy újabb probléma jönne elő ezzel, amire nem is számítottak.

  Másrészt viszont arra én nem vállalkoznék teljes felelősséggel, hogy megpróbáljak újraéleszteni, mindahányszor eszméletvesztés vna, mivel nem hiszem, hogy ez mindig kivetelezhető, olyan felügyeletet és szaktudást igényel, ami mellett az ember semmit sem tud csinálni, nemhogy dolgozni, de talán még utcára vinni sem a gyerekét, mert ha ott nincsenek meg a feltételek arra, hogy újraélesszen, akkor pont egy séta kapcsán haljon meg az gyerek? :o(

  A szülőknek jogában áll dönteni, csak nekik van ebben joguk dönteni, de ha ezek mellett meghal a gyerek, az is a felelősségük, ezzel számolni kell, lehet érezni, hogy talán kiskorú veszélyeztetése is felmerülhet ebben az ügyben, én bizony nem tudnék dönteni könnyen. De alternatív gyógymódokban nem hiszek, viszont külföldi technikákban annál inkább, amelyek jobb megoldást hozhatnak.

 • 2008.02.11 11:54:58kn

  Subbantósdi, én sem hittem az alternatív gyógymódokban, amíg nem kényszerültem kipróbálni a hagyományos orvoslás tehetetlensége miatt. Kívánom, h továbbra se kelljen hinned benne!

 • 2008.02.11 11:56:57freddiekrueger

  De a doktor bácsi a híradóban azt nyilatkozta, h a beültetett kütyü automatikusan elvégzi azt, amit anyuci otthon a géppel. Na ezek után nekem is lennének álmatlan éjszakáim hogy eldöntsem mi lenne a legjobb a gyereknek, de akkor sem kísérleteznék rajta otthon. ÉN! Más szülő meg azt csinál amit akar. Legfeljebb szül még egyszer, és reménykedik, hogy egészséges lesz ketteske.

 • 2008.02.11 12:07:54kn

  én csak ezt a cikket olvastam, ezek szerint a dokik biztosak a dolgukban, h tudják a megoldást?

 • 2008.02.11 12:12:22freddiekrueger

  A nyilatkozat alapján úgy tűnt nekem. Ha fibrillál a szív, a kütyü automatikusan teszi a dolgát. Persze meg kell várni más vizsgálatok eredményeit is, de addig nem otthon kellene tartani szegénykét, és bízni a gyorsaságban, meg magunkban. Végülis nem orvos anyuci.

 • 2008.02.11 12:35:15Starlark

  Nem lehet egész pontosan tudni mi van a háttérben.

  Sokat hallani oktondi magát mindenképp igazolni akaró orvosról, de konok mérlegelni képtelen szülőről is.

  Nem merek véleményt alkotni, csak nagyon remélem hogy a kiscsaj rendbe fog jönni.

 • 2008.02.11 13:05:22csutkababa

  Ha megengeditek:

  Az orvosok nyilatkozatából az derült ki számomra, hogy a kislány szívének ritmusszabályozása hibás. Bármikor kamrafibrilláció léphet fel. Ez azt jelenti, hogy a szívkamrák koordinálatlanul remegnek, nincs pumpafunkció, áll a keringés. 4-5 percig ez klinikai halál, újraélesztés nélkül biológiai halál áll be.Egy elektromos ütéssel a koordinálatlan remegést ki lehet "sütni", mint egy kondenzátort, elektromos csend áll be, és elindulhat a saját normál ingerképzés, és szívritmus.

  A beültetetni szándékozott készülék a cardioverter defibrillátor, elektródjai a szíven vannak közvetlenül, azonnal érzékeli a bajt, és automatikusan elektromos ütést ad, automatikusan beállítva a jouleszámot. A pici még az eszméletét sem veszti el, mert 4-5 másodpercen belül üt a készülék.A beültetése 15-20 perces beavatkozás, pont mint a pacemakeré.

  Könnyen elképzelhető, hogy a külső, szülők által kezelt félautomata defibrillátor a test felszínére ragasztott zselés elektródokkal a nagyobb ellenállás, a szívtől való nagyobb távolság miatt nagyobb ütést ad, bőrfelszíni égési sérüléseket okoz,kisebb a hatékonysága.

  Ez a készülék a bekapcsolása után magyar nyelvű utasításokkal közli a teendőket a laikussal, kezdve azzal, hogy csatlakoztassa az elektródákat.És ritmust elemez, és ha fibrillációt észlel, tölt, és utasít, hogy nyomd a gombot, akkor üt.Az elemzés ideje alatt nem szabad mozdítani a beteget, mert ez megzavarja az elemzés folyamatát.

  Idő, idő, időveszteség!!!

  Akkumulátorral működik egyébként, és jelzi, ha tölteni kell.

  Még valami: a nemzetközi ajánlások nem tartalmaznak egyértelmű leírásokat a kisdedek félautomata külső defivel való kezeléséről.Szerencsére kicsi az esetszám.  Számomra így értelmezhető a történet. nem mondok ítéletet a szülőkről, a legjobbakat akarhatják csak a gyereküknek.

 • 2008.02.11 13:14:40dexterke

  hogyne mondanál

 • 2008.02.11 13:17:44csutkababa

  dexterke

  Értelmeztem a fogalmakat legjobb tudásom szerint.

  Mondtam olyat, hogy a hülye szülők így el fogják veszíteni a picit?

  Saját döntésük, valószíű teljes felvilágosítás után, amit megkaptak.

  Szerencséjük lehet.Drukkolok.

 • 2008.02.11 13:21:07dexterke

  na látod.

 • 2008.02.11 13:37:47ruju

  Csak egy félve feltett kérdés, kizárólag elméleti síkon: ha az abortuszba beleszólhat egy tök kívülálló bizottság, akkor ebben az esetben miért nem dönthetnek úgy, hogy a gyermeknek jobb lenne orvosi felügyelet alatt? (Nem tudom, hogy jobb lenne-e, én mindenestre nem biztos, hogy végig tudnám csinálni ezt otthon) Úgy értem, a cikkből, meg amit még el lehet csípni félfüllel az derül ki, hogy a gyereket a szülők saját felelősségükre vitték haza, így tényleg olyan veszélyeztetés-szaga van.

 • 2008.02.11 13:44:23csutkababa

  OFF

  ruju

  Már nincs bizottság. 12 hetes korig megszakíttathatod saját akaratodból a terhességet. Nőgyógyászati lelet, UH lelet, és a kijelölt gondozóban bejelentkezel, ahol elmondják a tudnivalókat,kötelezően felvilágosítanak a fogamzásgátlásról, és arról, mit tehetsz, ha meggondolod magad.Szociális juttatásokat elsorolják. Ha rászorulsz, kevesebbet kell fizetned az AB-ért, 3 nap után visszamész és végső döntésedet tudomásul veszik.Csekket befizeted, és mehetsz a kórházba, a műtétre.

  ON

 • 2008.02.11 13:54:55manci

  Nagyon bátor szülők. Én nem lennék a helyükben az, nem hiszem, hogy felülbírálnék egy orvoscsoportot laikusként.

  És persze nagyon szerencsés vagyok, hogy nem vagyok a helyükben.

 • 2008.02.11 14:26:48Anura

  Mindenről félinformáció. Én ez alapján nem is mondanék véleményt senkiről. A szülőknek nem elég amit az orvosok tudnak, vagy ajánlanak a probléma megoldására, az orvosok állítják, hogy tudnak egy ideiglenes megoldást. Azt ennyi.

  De hogy pontosan kinek, mi, miért, hogyan, meddig - az nem derül ki.

 • 2008.02.11 15:03:50frakk

  Ma azt mondták a tv-ben, h ez a műtét ami a kislánynak kellene, elég kockázatos. Bár amit csutkababa írt, abból nem ez derül ki. Fogalmam sincs mit tennék a szülők helyében, de szerintem hazavinni én nem merném a picit. Inkább ott lennék vele a kórházban éjjel-nappal, mert ott szakszerűbben el tudják látni ha bármi baj történik.

  Nagyon-nagyon drukkolok nekik, h meggyógyuljon a kislány!!!!

 • 2008.02.11 15:18:52undokmano

  Szerintem elég fura dolog egy olyan intézet orvosai szaktudásában kételkedni, mint a GOKI... Én felelőtlennek tartom a szülőket. Inkább egy kis szépséghiba a kislány mellkasán, kontrollra járások, mint egy halott gyerek. Nekem a kisfiam ezek az orvosok kezelték, tudomásom szerint Európaszerte ismert, elismert szakemberek, ez az az intézet, ahová külföldről is érkeznek kis betegek műtétre... Ja igen. A fiam nem a rutinszívbetegek közé tartozott.

 • 2008.02.11 15:36:21mspoppy

  Nagyon drukkolok a szülőknek, hogy a döntésük őket igazolja. Engem azok a félinformációk, hogy magánorvosokhoz is elvitték a kislányt és Olaszországból várnak egy eredményt, eléggé meggyőznek arról, hogy felelősségteljesen akarnak dönteni.  Mi is hoztuk már el saját felelősségünkre a kisfiunkat, miközben mindennek elmondott engem a kiemelt kórház hírneves professzorasszonya, aztán érdekes módon másutt ki tudták kupálni a gyerekünket, ja és azóta is "alternatív" terápiára hordjuk egy főorvosnő magánintézetébe.

  Az éjjel-nappal vele lennék a kórházban véleményhez meg annyit: az intenzív osztályokon ez nem lehetséges, sokszor még az elvileg biztosított időkben is ilyen-olyan indokokkal kiküldenek.

 • 2008.02.11 15:42:00undokmano

  GOKI szerintem nagyon korrekt. Látogatás szigorú, de normális mindenki. Ja és amikor haldoklott a gyerekem, akkor mellette lehettem, amennyit akartam.

 • 2008.02.11 15:42:22Atina

  Véleményt én sem alkotnék, mert biztos nem jut el hozzánk kívülállókhoz minden információ a kislány állapotáról.

  De... akkor is veszélyes amit a szülők csinálnak. Mi van, ha egyszer nem sikerül újraéleszteni a kislányt?

  Ahányszor elájul, annyiszor kicsapatják?

  Ez egyre rosszabb állapotba hozza a szervezetét.

 • 2008.02.11 15:43:28"izé"

  Fasza, amikor egy két bekezdéses cikkből - ami az rtl-től lett átvéve! sucks - próbálunk meg véleményt nyilvánítani ötmillió szakmai és emberi szempontot magában hordozó egyedi(!) kérdésekről. Az én szakmámnak is vannak olyan figurái, akiknek van bőr a szőrös pofájukon, hogy többezer oldalas háttéranyaggal bíró kérdésekről nyilvánítsanak véleményt és mondjanak ítéletet, pusztán a többnyire ultradilettáns sajtó hírei és kérdései alapján.  Plussz, ha én lennék az egyik szülő, ebben a helyzetben - nyilván nem ők rohantak a sajtóhoz -, és azt látnám, hogy van egy ilyen poronty.hu, vagy mi a szar, ahol vadidegen fantomfigurák vitatkoznak és értékítélnek az életem legfontosabb döntéséről, hát idejönnék basszameg, és úgy elküldeném a kurva anyjába az egész okoskodó csipetcspatot, hogy lehetne utána baromira utálni és értékítélni tovább.  Hogy ebből posztot kellett csinálni... nem tom. Más ehhez én sem tudok hozzátenni: a legjobbat a kölyöknek!  Csak a kezét rázom meg mindenkinek, aki elegáns távolságtartással hárította kérdést, klassz, hogy ezek voltak eddig többen. Talán ezért lébecolok itt még mindig, pedig lássuk be, nem sok keresnivalóm van itt, a szép pasztelszínű akvarellt legtöbbször csak összepacázom... Ettől a poszttól sem lett jobb kedvem.

 • 2008.02.11 15:59:14undokmano

  kedves "izé", azért elgondolkodom azon, hogyan került a sajtó elé a kislány betegsége. mentősök reklámozták magukat, esetleg a heim pál gyerekkórház? szülők letilthattak volna mindent tudomásom szerint. hiszen ehhez is joguk van, nem csak saját felelősségre hazavinni a gyereket. kórházban monitorozzák 24 órában, otthon meg a család figyeli, ki tudja meddig fogják bírni. ha mákja van a gyereknek, akkor nem lesz gond. ha nem, akkor szülő meg vádolhatja magát élete végéig. nézd, én tisztában vagyok vele, mit jelent egy szívbeteg gyereket becsövezve látni, látni a fájdalmát, amikor tűt szúrnak a karjába, és azt is, milyen elveszíteni. hideg fejjel és részleteket nem ismerve mégis azt mondom, goki orvosai nagyon jók, nagyon alaposak, nem hipphopp kitalálnak valamit. na további szép napot mindenkinek.

 • 2008.02.11 16:12:06"izé"

  Kedves undokmano  Talán nem jött át a szövegem tényleges értelme, talán azért, mert megzavart téged - talán azért, mert tényleg zavaró lehetett - a "nyilván nem ők rohantak a sajtóhoz"-szöveg.

  Én nem álltam ki a szülők mellett, én a nulla információ alapján történő véleményalkotásról beszéltem. Megvan?

  A szülők oldalát csak abban a bekezdésben érintettem külön, amiben beleképzeltem magam a szülő helyzetébe, a hiba talán az volt, hogy ezt nem egészítettem ki egy olyannal, amiben az orvos szempontjából közelítek.

  És ha úgy gondolod ennek alapján is, hogy nem értek egyet a Te hozzáállásoddal, igen, undokmanó, erről beszélek többek között, valóban nem: hogy veszed a bátorságot leírni: "Én felelőtlennek tartom a szülőket". Ki a szar kíváncsi arra, hogy te minek tartod a szülőket? A szülő biztos nem. Az orvos szintén. Akkor? Ki? Hát ezért mondtam, hogy a poszt maga egy baszott nagy tévedés.  Hagyjuk... Zárjátok inkább le az egészet, ez nem színvonal. Velem együtt.

 • 2008.02.11 16:16:36Vierre_

  izé

  fos napod van. Fos kedved van. ingerült is vagy.

  Erre a szitura máskor magasról fosnál.

  TEhát csillagom sztem gyere át egy másik posztba vagy szívj egy egy jointot, ha nem élsz vele, dobj be egy sört, ezt csupa szeretetből mondom, mert mint ha nem tudnád hogy nem éri meg ezen feklüldeni magad...

  nyugi, ízi, ez a dolog amit kikérsz magadnak nem fog változni.

 • 2008.02.11 16:17:32frakk

  én úgy tudom az intenzíven is bent lehet a szülő ha annyira rossz a helyzet. egy barátnőm is bent lehetett egész nap amikor a kisfia lélegeztetőre kötve, becsövezve feküdt az intenzíven.

  de most átgondoltam és lehet, h a szülők azt szeretnék ha a kislány a megszokott körülményei között lehetne, talán ez is segítheti a gyógyulását, h otthon van. látjátok, óráról órára máshogy látom a helyzetet, tényleg fogalmam sincs mit tennék a család helyében. remélem sose kerülök ilyen helyzetbe.

 • 2008.02.11 16:23:18"izé"

  ...  Ez a fönti a kitörölt válaszom. Ez maradt:  Ja. Igazad van. És ezért a "csillagom"-ért már megérte. Ugyanis lehet, hogy egy büdöshónaljú kandisznó vagyok, de néha én is vágyom arra, hogy megsimogassák a buksimat. :-)))))))))

 • 2008.02.11 16:26:25Atina

  Most egyébként "izé"-vel egyetértek.

  Laposodik ez a poronty. Nálam a csúcs az a "Suri vagy Shiloh a szebb kisgyerek" (vagy hasonló) című poszt volt.

  Ezenkívül már sokszor nincs is teljesen kifejtve egy adott téma, hanem egy hivatkozás beszúrva, ahova kattinthatsz.

  Most a porontyot olvassam vagy az Rtl Klub honlapját?

 • 2008.02.11 17:47:53miramira

  A kütyütől meggyógyulna.Tapasztalatból mondom.

 • 2008.02.11 17:47:58miramira

  A kütyütől meggyógyulna.Tapasztalatból mondom.

 • 2008.02.11 18:45:49aboli

  Akkor,mit szólnak majd a kedves szülők,ha nem sikerűl az újra élesztés.Tudják,hogy mivel játszanak????

 • 2008.02.11 21:49:27wish73

  javítsatok már ki, ha megint szövegértelmezési gondjaim lennének, de nekem undokmano írásából az jött le, h elveszítette a kisfiát. hát, tudom, h én vagyok a poronty legendás szívtelen-lelketlen szemétje, de lehet, h nem nagyon lenne arcom beszólni olyan valakinek, aki ilyesmin ment keresztül.

  azé' majd szóljon vki, ha nagyon mellélőttem.

 • 2008.02.11 22:06:08Zsömi

  Nekem is az jött le, hogy Undokmanó szívbeteg kisfia meghalt. Tehát tapasztalatból beszél. Az ő szájából nem tűnik megalapozatlannak, ha felelőtlennek nevezi a szülőket.

 • 2008.02.12 07:27:32undokmano

  szóval. igen ritka szívfejlődési rendellenességgel született az első kisfiam, 75 napot élt a gokiban. születésétől a haláláig. soha, egyetlen döntést nem kapkodtak el, bár ki mit vesz kapkodásnak, volt hogy több órás konzultációk sora után beszéltek csak velünk, hogy mit tudnak tenni, vállaljuk vagy sem, mi a másik alternatíva stb. és szem előtt tartották a mi kérésünket, nevezetesen, addig csináljanak bárminemű beavatkozást, amíg jó szívvel csinálják, tehát, lesz ember a fiunkból. az ő hibájukon kívül került végül olyan állapotba a gyerek, hogy menthetetlenné vált, és mi írásban kértük, hogy ne tegyék gépekre, hiszen csak 1-2 hét szenvedés lett volna a gyerek osztályrésze. így kb 5-6 nap volt a haldoklása, és végignéztük a műszerek segítségével, hogyan lassul minden életfunciója a gyermekünknek.

  engem nem zavar, ha valaki beszól, mert 2 év eltelt, a legdurvább dolgokon már túl vagyok. de azt gondolom, hogy nem érdemlik meg a goki orvosai, ápolónői a becsmérlést, hiszen fiatal koruk ellenére kiváló szakemberek és EMBEREK. ja, tévedhetnek is. de nem 1-2 ember dönt nálunk egy beteg babáról vagy gyermekről, különösen igaz ez, ha a betegük ritka szívproblémával kerül hozzájuk. én változatlanul azt gondolom, hogy egy dolog a szülői jog, de a másik dolog a gyerek érdeke, és vajon mennyire szolgálja a gyerek érdekét, egészségét az a pár nap vagy hét, amikor ki van téve annak a veszélynek, hogy nem kap megfelelő ellátást rosszullét/szívleállás esetén. gyereket vállalni felelősség, ezt mindannyian tudjuk. mi képviseljük a gyerekeink érdekét is, amíg a gyerek nagykorú nem lesz. egy apró kicsi kérdés csak, hogy ha a gyerek olyan állapotba kerül, ahol már esetleg enyhe agykárosodás éri (mert mondjuk későn észlelik a szülők a szívleállást, és oxigénhiány lép fel), vajon egyszer, ha a gyerek felnő, és megkérdi, miért nem tudom mozgatni a kezem/lábam, vagy miért nem tudok normálisan beszélni stb. a szülő vajon mit fog mondani? az is rendben lesz majd, ha egy esetleges oxigénhiány miatt egy életen át ápolni kell a gyerekét? miközben tudható az, hogy bár a goki nem az otthona, de szeretettel veszik a gyereket körül az ápolónők, és persze korlátozott a látogatási idő (vannak ott olyan gyerekek is, akik súlyosabb állapotban vannak, és vannak, akiknek látszólag semmi bajuk, ám nagyon kritikus az állapotuk, én láttam ilyen kisfiút, 2 éves volt akkor, mosolygós és eleven, és csak egy szívátültetés menthette volna meg az életét - remélem, az elmúlt 2 év alatt sikerült megműteni, és ma boldogan él a családjával valahol egy kicsi faluban). de meg kell tanulni túllépni a saját önzésünkön, ha gyereket vállalunk, és oda kell figyelni arra, hogy a babának mi a jó. igen, jó az anyja ölelése, az én fiamnak is jó volt, láttam a műszereken... de mérlegelni kell az önzést, amit szeretetként definiálunk, mert néha többet árthat, mint használ. nekünk azóta született egy egészséges kisfiunk, nemsokára 1 éves lesz, 6 hetes volt pocakban, amikor a bátyját temettük. és mai napig lelkifurdalásom van, mert engedük őt meghalni, holott pontosan tudom, hogy az élet, ami nekünk tanulást, szórakozást, szerelmet stb jelent, az neki mindössze csak vegetálást jelentett volna öntudatlanul, gépeken. óhatatlen, hogy erre gondolok, amikor ezt a hírt láttam hírekben, és olvasom itt.

  nos. elnézést hogy kellemetlenséget okoztam bárkinek is. további szép napot mindenkinek.

 • 2008.02.12 07:48:02"izé"

  wish73 + Zsömi  Mi vaaan? Nálatok otthon vannak, most komolyan?  Lgszívesebben megkérdezném, hogy márbocs, de ha neki meghalt a gyereke, akkor miért is van több joga ítéletet mondani MÁS felett? Tessék leírni! Aztán, ha nem lenne ennyire szomorú a téma jót röhögnék azon a hablatyon, ami s magyarázkodás címéín jönne erre. Mert nyilván akkor gondolnátok majd át először, hogy mit is írtatok.

  De nem teszem,és ne is válaszoljatok erre, mert a téma ennél sokkal szomorúbb, de elsősorban - mivel nem általánosságban beszélünk, hanem egyedi esetekről - sokkal intimebb annál, hogy itt, egy nyilvános fórumon tárgyaljuk meg akár a posztban leírt esetet, akár undokmanóét.  De azért gondolkodjatok el azon, hogy szerintetek tényleg:

  ha valakinek meghalt a gyermeke, akkor már pontosan ismeri a posztban két bekezdésben leírt eset minden részletét, minden olyan részletét, ami az ítéletét megalapozhatja?

  Vagy ha valakinek meghalt a gyermeke, akkor már mindenkiről zsebből ítéletet mondhat, aki hasonló helyzetbe kerül, pusztán annak alapján, hogy ő is volt már hasonló helyzetben?  Ezt a zagyvaságot nem gondolhatjátok komolyan, ebből gondolom, hogy egyáltalán nem is gondoltátok át...  És még tovább is megyek: ha valakinek meghalt a gyermeke, akkor annak aztán pontosan tudnia kell, hogy milyen szörnyű bonyolult, mennyire összetett egy ilyen szitu, mind érzelmileg, mind szakmailag, hát pont az ilyen az, akitől elvárható, hogy még nálunk, szerencséseknél is különösebb gondossággal járjon el, amikor ítéletet hoz és azt ki is hirdeti a Köztársaság Nevében.  Én értem, hogy a nagy szívetek, meg minden, de érdemes a nagy szavak előtt gondolkodni is egy kicsit...

  Undokmanótól elnézést kérek, a helyzethez képest oda nem illően paraszt módon fogalmaztam az előző hsz-omban, ne haragaudj, de egyébként semmit nem kell felülvizsgálnom a véleményem érdemi részéből, úgy gondolom.

  A magam részéről télleg befejeztem, valamiért forog a gyomrom ettől a poszttól.  Szevasztok

 • 2008.02.12 07:52:59"izé"

  undokmano  azalatt írtad be a hsz-t, míg én írtam az enyémet. Jobb lett volna, ha a Tiéd az utsó, jobb lett volna topiczárásnak, mint az enyém. Képzeletben cserélje meg mindenki a két hsz-t és télleg. Minden jót.

 • 2008.02.12 07:58:50huhhh

  Izé, megint igazad van, tehát kicseréltem (és nem én írtam, hanem undokmano, akinek szép napot kívánok :):  "szóval. igen ritka szívfejlődési rendellenességgel született az első kisfiam, 75 napot élt a gokiban. születésétől a haláláig. soha, egyetlen döntést nem kapkodtak el, bár ki mit vesz kapkodásnak, volt hogy több órás konzultációk sora után beszéltek csak velünk, hogy mit tudnak tenni, vállaljuk vagy sem, mi a másik alternatíva stb. és szem előtt tartották a mi kérésünket, nevezetesen, addig csináljanak bárminemű beavatkozást, amíg jó szívvel csinálják, tehát, lesz ember a fiunkból. az ő hibájukon kívül került végül olyan állapotba a gyerek, hogy menthetetlenné vált, és mi írásban kértük, hogy ne tegyék gépekre, hiszen csak 1-2 hét szenvedés lett volna a gyerek osztályrésze. így kb 5-6 nap volt a haldoklása, és végignéztük a műszerek segítségével, hogyan lassul minden életfunciója a gyermekünknek.

  engem nem zavar, ha valaki beszól, mert 2 év eltelt, a legdurvább dolgokon már túl vagyok. de azt gondolom, hogy nem érdemlik meg a goki orvosai, ápolónői a becsmérlést, hiszen fiatal koruk ellenére kiváló szakemberek és EMBEREK. ja, tévedhetnek is. de nem 1-2 ember dönt nálunk egy beteg babáról vagy gyermekről, különösen igaz ez, ha a betegük ritka szívproblémával kerül hozzájuk. én változatlanul azt gondolom, hogy egy dolog a szülői jog, de a másik dolog a gyerek érdeke, és vajon mennyire szolgálja a gyerek érdekét, egészségét az a pár nap vagy hét, amikor ki van téve annak a veszélynek, hogy nem kap megfelelő ellátást rosszullét/szívleállás esetén. gyereket vállalni felelősség, ezt mindannyian tudjuk. mi képviseljük a gyerekeink érdekét is, amíg a gyerek nagykorú nem lesz. egy apró kicsi kérdés csak, hogy ha a gyerek olyan állapotba kerül, ahol már esetleg enyhe agykárosodás éri (mert mondjuk későn észlelik a szülők a szívleállást, és oxigénhiány lép fel), vajon egyszer, ha a gyerek felnő, és megkérdi, miért nem tudom mozgatni a kezem/lábam, vagy miért nem tudok normálisan beszélni stb. a szülő vajon mit fog mondani? az is rendben lesz majd, ha egy esetleges oxigénhiány miatt egy életen át ápolni kell a gyerekét? miközben tudható az, hogy bár a goki nem az otthona, de szeretettel veszik a gyereket körül az ápolónők, és persze korlátozott a látogatási idő (vannak ott olyan gyerekek is, akik súlyosabb állapotban vannak, és vannak, akiknek látszólag semmi bajuk, ám nagyon kritikus az állapotuk, én láttam ilyen kisfiút, 2 éves volt akkor, mosolygós és eleven, és csak egy szívátültetés menthette volna meg az életét - remélem, az elmúlt 2 év alatt sikerült megműteni, és ma boldogan él a családjával valahol egy kicsi faluban). de meg kell tanulni túllépni a saját önzésünkön, ha gyereket vállalunk, és oda kell figyelni arra, hogy a babának mi a jó. igen, jó az anyja ölelése, az én fiamnak is jó volt, láttam a műszereken... de mérlegelni kell az önzést, amit szeretetként definiálunk, mert néha többet árthat, mint használ. nekünk azóta született egy egészséges kisfiunk, nemsokára 1 éves lesz, 6 hetes volt pocakban, amikor a bátyját temettük. és mai napig lelkifurdalásom van, mert engedük őt meghalni, holott pontosan tudom, hogy az élet, ami nekünk tanulást, szórakozást, szerelmet stb jelent, az neki mindössze csak vegetálást jelentett volna öntudatlanul, gépeken. óhatatlen, hogy erre gondolok, amikor ezt a hírt láttam hírekben, és olvasom itt.

  nos. elnézést hogy kellemetlenséget okoztam bárkinek is. további szép napot mindenkinek." • 2008.02.12 09:52:19argonian

  Szerintem a kislány szülei szimplán elmebetegek. Remélem börtönben végzik.  Amúgy nem értem, hogy a Porontyban miért divat az orvosokat alázni. Szerintem elég keményen megdolgoznak a diplomájukért, nem mellékesen többségük ugyanolyan szülő is, mint mások, és azt sem értem, hogy azért mert valakinek gyereke van, miért gondolja azt, hogy mindjárt minden betegséghez + a meggyógyításához is ért.

 • 2008.02.12 10:02:54lopicigaspar

  Argorian  Mindenki jobban járt volna, ha nem a te hsz-ed a végszó. Szerintem "szimplán" csendben kellett volna maradnod.

  A hsz-ed olvasva azért remélem, nem orvos vagy, mert te a ló túloldalán lógsz lefelé.  Undokmanó szép napot :)

 • 2008.02.12 13:21:01bebike

  Ma reggel a Tvben nyilatkozott egy orvos aki nevén nevezte a betegséget és ez az Adam-Stokes szindróma ,ha érdekel valakit. Egyébként szerintem egyrészt ,mint szülő másrészt ,mint eü dolgozó (nem orvos )engedélyezniük kéne a beültetést, mert a defibrillátorral inkább orosz ruletett játszanak. Egyébként december óta még négyszer állt le a szíve a kislánynak

 • 2008.02.12 14:33:33Kicsi Mini

  Én ezt nem értem!Nekem 8 napos volt a kslányom,mikor a műtőbe vitték először,és mindössze 1390gramm.A szívem szakadt meg,de muszáj volt!Igaz nem szívműtét volt,hanem vese,de belegondolni is szörnyű,hogy azt a pici testtel mi minden történhetett volna,ha nincsenek az orvosok és nővérkék!Egy percig nem gondolkodtunk ,hogy legyen műtét vagy ne!Az életéről volt szó!Ott és akkor fel sem fogtuk,hogy micsoda nagy dolog is volt ez!Az én véleményem szerint engedniük kellett volna a műtétet!Mert mi lesz,ha egyszer anyuka csak pár másodpercet késik a készülékkel?Hogy fog elszámolni magával?

 • 2008.02.12 15:44:45DrSzöszi

  Egyetértek azzal, hogy ennyi infóból nem lehet ítélni. Nem tudjuk, mekkora a kockázata a műtétnek, mennyire végleges megoldás stbstb.  Alapvetően azt gondolom, nem szabad felülbírálni az rvosok döntését, nyilván megalapozottabb a tudásuk stb. De mondom, nem ismerjük az eset körülményeit, könnyeb lehet, hogy pl arról van szó, h az orvosok azt mondták, X% a esély - és a szülők ezt nem akarják vállalni, amíg nem biztosak, hogy nincs más megoldás.  Nem tudhatjuk. Félinfókból nem.  Akkor miért írok ide mégis?  Ezért:  "de nem itélem el őket, az ő kislányuk, az ő döntésük, az ő életük."  NEM.

  Egy kislány. Az Ő élete.  És ugyan valóban a szülők döntése - de szerintem ez igenis korlátozható kell hog legyen.  Nem értek egyet azzal, hogy félgőzös anyukák pl mondjuk a "természetes gyógymódok" nevében kockáztathassák a gyerekük életét.  Mert NEM, NEM AZ Ő ÉLETÜK.  Tehát elítélni, vagy nem elítélni azért lehet vagy nem lehet, mert helyesen dönt vagy sem, de nem azért, mert az Ő KISLÁNYA, AZ Ő ÉLETE.  FRÁSZT.  (Elnézést, ismétlem, az ítéletem nem erre az esetre vonatkozik, azt nem ismerjük.)

 • 2008.02.12 16:12:20wish73

  izé- "Ki a szar kíváncsi arra, hogy te minek tartod a szülőket?"- nekem ezzel volt bajom. nem a tartalommal, hanem a stílussal. mert így nem kéne beszélni-úgy alapból sem. de én pl. kaptam hideget-meleget a downos topikban, mert belegyalogoltam egy érintett érzéseibe. és ilyen stílusra nem ragadtattam magam, mégis nekem ugrott mindenki.

  szóval igen, nálam itthon vannak, te viszont túl messzire mentél, és amikor ezt szóvá tettem, Zsömi meg csak halkan rábólintott, az megint támadást váltott ki belőled. hát, ennyi.

 • 2008.02.13 02:09:40Vierre_

  wish73 vs 'izé' = hadzsime.  wish73: egy másik szutyok magánvéleménye: nem vagy szívtelen lelketlen szemétje sztem a porontynak, nagyon sok dologban egyetértek veled. Nem hiszem, hogy ez sokban segít a te megítélésedben, csupán felhívnám arra a figyelmet, hogy a vélemény nyilvánítás mindenkinek szuverén joga itt, azért blog. Az a téma egy kömény téma volt, azt hiszem nem is lesz soha konszenzus, de mint egy olyan ember aki kisebb-nagyobb sikerrel megpróbál minden oldalról közelíteni, a te reagjaid- az anyagi oldalát kivéve és nem azért mert nem értek vele egyet, hanem mert leszarom- álltak az én gondolataimhoz a legközelebb.  Azt gondolom, hogy "izé" arra céloz az ő sajátos, számomora végtelenül szórakoztató és elmebeteg stílusával (bár nyilván nem ezen a mostani témán röhögtem éppen pisilésig magam), hogy akivel sajnos ilyen eset megesett az a rendszert tudja kritizálni és minden oka és tapasztalata meg van hozzá, bár nyilván az is szubjektív, ellenben egy másik érintett fél döntését mindettől függetlenül nem.

  De kénytelen vagyok hozzá fűzni, hogy a dolog még is oly mértékben érinti személyesen, hogy ha megteszi, azt gondolom, azt be kell nyelni ---ez "izének" szól. Ha én mentem volna rajta keresztül, azt gondolom én sem álltam volna meg, hogy ne tegyem meg.

  A korház azonos, az emberek és a szitu nem. Azt gondolom, "izé" erre kapta fel a cukrot és azt is gondolom , bár nem ismerem, hogy érzékenyen érintette a téma.

  Én sem gondolom azt, hogy egy ilyen téma jót tesz a blognak és mostanság volt pár hasonló. Amikor dráma van és a szöveg érezhetően ítéletet hoz úgy, hogy az valójában nincs leíra.

  De hogy az miért, hogyan, mikor, milyen körülmények között? Azt nem tudja senki.

  Viszont indulatokat vált ki, az ítélkezés ingerét indukálja és ebből lesz az ami.

  Mert így megírni és kiteríteni egy témát mindenképp manipulatív és erre sajnos rá is fekszik a fél bagázs.  Az ami undokmanóékkal történt, számomra egy olyan tragédia, amit én spec képtelen lettem volna beemelni, megemészteni és feldolgozni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta