SZÜLŐSÉG

Alváshiány vagy túlsúly miatt feledékenyek a kismamák

2008. február 11., hétfő 12:55

Bizonyára sokan tapasztalták, hogy terhesség alatt a memóriájuk nem működik úgy, mint azelőtt: a várandós kismama képes elfelejteni, mit is akart vásárolni a boltban vagy simán ott hagyja a kávéját a konyhában, amelyre órákkal később talál rá jéghidegen. A terhességi feledékenység okait több kutató vizsgálta, ám egyelőre csak találgatnak: alváshiánnyal vagy túlsúllyal hozzák összefüggésbe a jelenséget.

A sidney-i New South Wales-i Egyetem kutatója, Julie Henry és csapata az elmúlt tizenhét év tizennégy kapcsolódó tanulmányát vetette össze, írja az MTI német Süddeutsche Zeitung cikke alapján. Míg a várandósok több emlékezetfunkciója hibátlanul működik, egyes feladatoknál lényegesen alulmaradnak babát nem váró társaikkal szemben. Ilyen például, ha egy folyamatot kell megtervezniük, vagy új információt, mondjuk egy számsort kell megjegyezniük - magyarázza Henry.


Azt az információt, ami viszont már a hosszú távú memóriában benne van, például családtagok telefonszámát, gond nélkül előhívják. Ez magyarázatot ad arra, hogy egyes tanulmányokban miért sikerült hibátlan memóriateljesítményt mérni a várandós nőknél, másokban meg miért nem - a memória más-más funkcióit vizsgálták.

A hiányosság okát illetően a tudósok csak találgatni tudnak. Julie Henry szerint a megváltozott életstílus tehető felelőssé. Kollégája, Heidi Danker-Hopfe berlini pszicho-fiziológus, lehetségesnek tartja, hogy a csökkent emlékezőképesség az ilyenkor tipikusan jelentkező alvászavarból eredő alváshiánnyal magyarázható, írja az MTI. 

Martin Hautzinger, a Tübingeni Egyetem klinikai szakpszichológusa pedig egy teljesen szimpla magyarázattal rukkol elő: a plusz kilók jelentős fizikai terhet rónak a várandós anyákra, és ez a fizikai igénybevétel megnehezíti a mentális erők mozgósítását.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.11 13:56:07Pandi

  Méghogy a régen tanult dolgokat könnyen előhívjuk! Bruhaha.  Gyakran még a szavak sem jutnak eszembe és csak úgy megállok a mondókám közepén (aztán meg úgyis elfelejtem, hogy mi volt az eleje:DDD), pedig beszélni úgy kb. 36-37 éve tanultam meg.:)))  Egyébként azt hittem, hogy majd a szülés után javul a helyzet, de nem, sőt!!!  landi: A mi kutyánk is álmodik és "vágtat", meg "nyüszög" (nem becéző, hanem hangutánzó szó) is álmában.:)

 • 2008.02.11 14:00:36manci

  Feledékenységem "csak" az előre egyeztetett programok elfelejtésében és a visszahívások elmaradásában nyilvánul meg, de ezekben nagyon.

 • 2008.02.11 14:05:27marcangoló

  Basszus, én meg a reggel elvesztettem egy felhúzandó kispárnahuzatot. Igaz, ketten is segítettek ágyazni. De akkor is eltűnt szőrén- szálán. Most akkor terhes vagyok, vagy csak kövér? :-D

 • 2008.02.11 14:05:33Subbantósdi

  Én megmondom őszintén, eddig még nem vettem észre magamon, hogy az emlékezetemmel baj lenne terhesség alatt. :o)

 • 2008.02.11 14:06:54landi

  na, egy kutatás arról, hogy az elveszett dolgok hova a tökbe tünnek el, például sokkal hasznosabb lenne... :-)

 • 2008.02.11 14:09:58Cobold

  Könyv a hűtőben? Pénztárca a zoknisfiókban? Na? :P Ezzel vegyétek fel a versenyt.

  Ennek semmi köze a terhességhez, sztem. Uis, akkor voltam a legkevésbé hülye, a terhesség előtt viszont napi rendszerességgel fordultak elő velem a fentihez hasonló történetek, mintegy 29 évig.

 • 2008.02.11 14:31:46Anura

  Egyszer csak kisütik ezek a híres "britt" kutatók, hogy valami kémiai egyensúly borult meg.

  Bár várandósság előtt is volt már, hogy a zoknit a szennyes helyett a szemetesbe dobtam, a piszkos tányért a szennyestartóba. Mostanában nem érzem túl hülyének magam, simán csak nem érdekelnek az elvont agyi tevékenységek.

  Azt írogatják, hogy terhesség alatt megnő a hormonszint pl progeszteronból (ha jól emlékszem), ezért renyhül az emésztés, lassabb lesz, vizesedés van, minden löttyedtebb lesz, lehet, hogy az agyra is kihat, és az löttyedtebb lesz. :)))

 • 2008.02.11 14:39:21Pandi

  Subbantósdi, akkor a te állapotod még súlyosabb lehet, ha még észre sem veszed!:)))))))))))

 • 2008.02.11 14:48:58szövetszöcske

  Az is erdekes, hogy ezek a kutatok mindig PC kutatnak. Mikor fognak vegre valami rendesen balhesat kikutatni, hogy mondjuk Martin Huozentroger prof 18 ev kutatomunkaja alatt arra a kovetkeztetesre jutott, hogy a nok mentalis tevekenyseget a menstruacio iranyitja, vagy hogy a babavaras azert 9 honap mert csak a nok csinalhatjak, a ferfiak 1-2 het alatt lenyomnak, vagy valami hasonlo. Aztan itt meg mindenki hozzaszolhatna...

 • 2008.02.11 14:58:47Anura

  A férfiak 1-2 hét alatt lenyomnák? :DDD

  szövetszöcske, ez piszok vicces.. aztán kidőlnének, mert úgy kimerültek a rohamos fejlesztéstől, hogy a további ellátást már nem bírnák. :)

 • 2008.02.11 15:33:23Maja Papaya

  Na ja, szemét a hűtőbe, kezemben lévő olló keresése, telefonálás közben a telefonom kétségbeesett keresése (miközben már rég indulnom kéne) - ezek mind babátlanul estek meg velem (és azzal áltatom magam, hogy mindenki mással is történik ilyen).

  Azóta a legdurvább az volt, amikor egyszer kint felejtettük a babát a kocsiban - persze voltunk vagy százan, két kocsival, én azt hittem, Apa hozza be, ő meg azt, hogy én. Még jó, hogy tél van, így napi rutin a megérkezés utáni gyors vetkőztetés, mert így hamar észrevettük...  Második terhességem alatt viszont tényleg volt egy olyan hét (első harmad vége felé talán), amikor már kezdtem aggódni. A korona a hülyeségeimre az volt, amikor bezártam a kocsiba a slusszkulcsot. Simán bent hagytam a zárban, lenyomtam a gombot, és csatt. Aztán indulás előtt mindent felkutattam, utolsó lehetőségként benéztem a kocsiba és megsemmisültem.  De szerencsére elmúlt, és azóta soha nem felejtek el semmit, és mindig észnél vagyok :))) • 2008.02.11 15:41:17Vierre_

  Nálam rendszeres ez a képlet:

  -Figyelj drágám mi is az az izé amire a tányért pakoljuk és négy lába van öööööö

  -Asztal

  -Bazdmeg, nem hiszem el, hogy nem ugrott be

  :DDDDDDD  Ezért vettem egy vastag Szudoku rejtvényújságot , hogy mozgassam az agyam még mielött az agyvelőm kifolyna a fülemen mindenféle belső tartás nélkül :))))  Az első szudokut úgy, hogy pár éve nyomtam mint a motolla egy óráig bámultam hogy mi a fasz.....  Most már azért a 16osat átpörgetem háromnegyed óra alatt. Nem nagy szám de legalább mozog az agyam. Már már Cavingtonon gondolkoztam, de aztán maradtam ennél a módszernél. Azóta az asztal is könnyebben jön a számra :DDDDDDDDD

 • 2008.02.11 15:47:11torcipepe

  szerintem az alváshiány miatt van és nem csak kismamáknál, hanem mindenkinél. én pl reggelente a buszon arra sem emlékszem, mit reggeliztem. bár ez annak is betudható, hogy 10 perc alatt felébredni sincs időm, nemhogy reggelizni :)

 • 2008.02.11 15:50:49Atina

  Én a várandóskönyvet hagyom rendszeresen otthon, amikor orvoshoz megyek. Úgy kell mindig a férjemre telefonálni, hogy gyorsan ugorjon el érte. De igy legalább ő is mindig ott van a vizsgálatnál - ez azért jó, mert az orvos sokkal készségesebb. Már kétszer csinált ingyen ultrahangot a magánrendelésen. Azt mondta ajándék.

  Ha a férjem nem lett volna ott, még mindig nem tudnánk a baba nemét, mert csak február végén akart ultrahangot készíteni.

 • 2008.02.11 15:54:08Atina

  Amúgy szerintem is az alváshiány. Amikor dolgoztam még, egy hosszú hétvége után hétfő reggel betettem a kávét a mikroba a munkahelyen, s nem tudtam kinyitni a mikro ajtaját. Nem az a benyomós ajtó volt, hanem az ajtót kellett kihúzni. Egyszerűen szólnom kellett a takarítónőnek, hogy vegye ki a kávémat. Ő megkérdezte, hogy hogy tettem be a bögrét. Na arra meg egyáltalán nem emlékeztem!

 • 2008.02.11 16:13:22Vierre_

  fityisz dettó.

  De én megoldottam.

  Mert überkirály vagyok.

  A Zuramét hordom. Neki az összes fekete. Így nem látszik a különbség. Amúgy meg beérem a narancssárga titokzokni kombó zöld térzoknilehajtommal ha éppen azt sorsolta aznapra a gép. :DDDDDDDD

 • 2008.02.11 16:36:44Vierre_

  fityisz.

  Ha megjön az apanázs, mivel nem vágom a havi bevételed, így ajánlom a kínai pamut egyszínű zoknit :D ott vazz, ha éppen nem a párja, akkor is a párja :D

 • 2008.02.11 16:46:16Tünde

  A fél pár fehér zoknikat simán össze lehet párosítani. De mi van akkor, ha színes, mintás zoknikat gyűjt az ember, mint jómagam? Egy komplett fiók tele van fél pár mintás zoknival. Rejtélyes módon mindnek eltűnt a párja. Szerintem zoknifaló manók jártak nálunk... :)

 • 2008.02.11 16:52:34Pandi

  Fityisz, ne is ijesztgess, van még ennél is rosszabb?:)  Akkor csak kipróbálom ezt a szudokuzást reggel a budin.:))))  Amúgy az én párom is fekete zoknikat hord, de hogy nincs két egyforma (hogy ro...janak meg:DDD), az egyszer biztos!:)))

 • 2008.02.11 16:54:51kaktuszvirág

  Én eddig azt hittem gáz vagyok, de titeket olvasva talán nem is olyan nagyon :-)))

  Viszont én tényleg hülyültem amióta terhes vagyok, és ezt nem egy forrás erősítette meg sajnos. Többek szerint lettem rém zizi. Légyszi mondjátok, hogy más is, most olyan egyedül érzem magam!!!  Azt viszont végképp nem értem, hogy a Kismama tavalyi minta számában, amit a védőnő nyomott a kezembe, azt olvastam, hogy milyen csodás mellékhatása a várandósságnak az, hogy jó lesz az ember memóriája. Most akkor mi van??? Jó, hogy ennyi okosságot olvasunk.

  (Vagy csak én emlékszem rosszul a cikk lényegére?:-))

 • 2008.02.11 16:56:51cseresznye

  Ezek a kutatások jól megmutatják, hogy nem-terhesen miért lehet memóriazavaros az ember. Szerintem annyira egyértelműen a hormonális örvény az oka.  Dekoncentráltság, kóválygás, igen, nagyon ismerős, de terhesen más!!! Ez tuti, mert most éppen terhes vagyok, éppen nagyon szétesve, de még eléggé ez elején ahhoz, hogy emlékezzek, milyen volt normál hülyének lenni, sőt a hosszútávú memóriám tárolja még az előző terhességem széthullásának emlékét is.  Igen, állok valami bolt közepén félhangosan motyogva magam elé...

 • 2008.02.11 17:26:51vikimanka

  Nekem mindegy,hogy terhes vagyok vagy sem,a felét elfelejtem a dolgoknak.A hétfői ovis cuccát a gyereknek muszáj vagyok már szombaton elkezdeni összekészíteni és még ekkor sem biztos,hogy minden megvan.Ma a törölközőjét hagytuk itthon/de volt bent egy,a pénteki,mert az meg ottmaradt, hihi/.A boltból ha két dolog kell,akkor az egyiket elfelejtem.Jobb ha listával megyek/ 2 tételes listával/.Mostanában elfelejtek inni és csak akjkor jut eszembe ha már kapar a torkom.

 • 2008.02.11 17:29:09Pandi

  Vikimanka, én meg pisilni és az még sürgetőbb tud azért lenni.:)

 • 2008.02.11 17:37:16Atina

  Én elfelejtek pislogni a monitor előtt, de ez nem a terhesség miatt van :-))

 • 2008.02.11 17:52:55csutkababa

  Hehe, én 8 hónapos terhesen teljes vizsgaidőszakot csináltam végig, a csúcs az volt, mikor meg kellett néznem a lakcímem a személyimben:-))a tanszéki titkármaca rutinkérdésére...  De a vizsgáztatók mind nagyon meghatódtak a nyúzott, nagyhasú, dagadt bokájú kismamától-))

 • 2008.02.11 18:07:16cseresznye

  Én is vizsgáztam terhesen! A legjobb az volt, mikor a tanárom nem értette, miért nem fogok ráérni a következő szemeszterben a konferenciára.

 • 2008.02.11 18:14:08kisbalas

  :))) Ez jó.... reméltem, hogy nem csak én hülyülök el lassan, de biztosan. A szókincsem egy nulla lett (pl. "mi lesz vacsorára?" "olyan kis golyók..."), meglepő tárgyakat hagyok meglepő helyeken, majd napokig keresem őket, eddig háromszor küldött haza röhögve az asszisztensnő, mert szerdán délben állítottam be a csütörtöki tanácsadásra, de a csúcs az volt, mikor végre elmentem szórakozni apukával, és a belvárosban vettem észre, hogy nincsen nálam semmilyen papír, se bankkártya, van viszont a zsebemben 2 cumi... Persze sehol sem vagyok a férjemhez képest, aki a múltkor a legnagyobb lelki nyugalommal dobta be (a szemem láttára) a szennyes zoknit a WC-be, majd észrevéve mit tett, kihalászta az egyiket, és mint aki jól végezte dolgát, ment is volna tovább, a párját viszont szépen benne hagyta.... pedig ő ugye nem lehetett terhes... :PP

 • 2008.02.11 19:06:07vikimanka

  Ma én is majdnem a kakis pelust dobtam a szennyesbe és a szennyes rucit a kukába.A pisilést már régóta elfelejtem,mindig csinálok valamit és mikor érzem,hogy már nagyon kell,akkor futás.Nálam most inkább a dolgok halogatása a gáz.Mindent az utolsó pillanatra hagyok.Pedig nem voltam ilyen.

 • 2008.02.11 19:54:19lii

  terhesen egyszer az összes iratommal teli + készpénzzel kibélelt pénztárcám felejtettem a céges menzán, egyszer pedig a bankkártyámat a szent istván körúti terranovában a pénztárnál.

  előtte soha ilyesmi nem történt velem.  természetesen semmi nem lett meg, a tárca később a város másik végéből került elő (pár dolog kivételével visszaküldték az irataimat), a bankkártyámat pedig mosolyogva letagadta a pénztáros kislány.  az a baj, h. pár óra múlva már tök jól emlékeztem rá, mit hol hagytam, csak addigra már k.va sok emberi jóindulaton múlt volna, h. meglegyen.

 • 2008.02.11 19:55:16zolnaid

  Nekem a legnagyobb poénom az volt, mikor vasárnap szépen, gondosan megfőztema húslevest, bezöldségelve, majd akurátusan leszűrtem. A mosogatóba, bele.

 • 2008.02.11 20:05:43Pandi

  Zolnaid, neeeeeeee!:)))))))

 • 2008.02.11 20:07:27martine

  zolnaid :)))) gondolom, akkor és ott nem nagyon lehetett mulatságos, de most így :)))  nekem hajlamom van amúgy is ilyesmikre, de a szülések után kiváltképp szörnyen zazi lettem, volt olyan hetünk, mikor az összes lábasomat leégettem. volt, amit vízforralás közben vörös izzásig, volt, amiben borsót szenesítettem, másban húst... állati büdös volt egész héten + ködös ősz-tél, amikor még szellőztetni sem lehet rendesen.  az ovis felszereléssel terhességtől, szüléstől függetlenül sem boldogulok, előre pánikolok az iskolától, kezdve azon, hogy oda időre be kell érni...

 • 2008.02.11 20:29:39Cica7

  Fentebb olvastam, hogy milyen jó terhesen vizsgázni...:)))

  Nálam ez nem jött be...

  Nekem a fősulin a legfontosabb szigorlatomról vágott ki egy tanárnő, héthónapos veszélyeztetett terhesként, mert szerinte nem tudok semmit!

  Amúgy végigtanultam az éjszakákat két hónapon keresztül, még külön tanárhoz is jártam, mert tudtam, hogy nehéz lesz...

  De a nő csak azért szórt ki, mert az első két évben nagyon ritkán tudtam menni az előadásaira, mert a főnököm nem engedett el, mert mindig munkaidőben voltak az órái (nesze neked fizetős távoktatás!)

  Szemét egy nő volt, az biztos, de, hogy nő létére ennyire hernyó legyen azt nem gondoltam volna!

 • 2008.02.11 20:55:29Békanőci

  Mondom,hogy túllihegik!Ahogy olvasom,nem csak a kismamák veszítik el néha a józan ítélőképességüket! :)

  Akkor vallok én is:szemeteskukával mentem majdnem az iskoláig,bemutatkoztam egy olyan lánynak akivel tizenhárom évig egy emeleten laktunk,fél napot kerestük nagypapám szemüvegét amit feltolt a homlokára,szűrtem teát a mosogatóba,anyám cigijét betettem a hűtőszekrénybe.Ő meg a környezetvédőknél a portásnak tök komolyan azt mondta,hogy Dávid Ibolyával szeretne beszélni. :D

 • 2008.02.11 21:25:02vikimanka

  Egyik ismerősöm mesélte, hogy nemrégen eljött a fodrásztól fizetés nélkül.A fodrász nem szólt neki, mert tudta, hogy eszébe fog jutni.

  A boltból kivinni a bevásárlókosarat és félúton észrevenni sem rossz.

 • 2008.02.11 21:31:07Maja Papaya

  Oviban szoktunk kis bilikék zacskót húzni a cipőre szülőin. Egyszer csak azért nem mentem hazáig benne, mert ottfelejtettem valamit, és még az óvoda elől visszamentem.

  Kakás pelenka sokszor landol az autóban, mert becuccolom a többi holmival...

 • 2008.02.11 21:44:06Vierre_

  Szudoku.

  CSak ennyit mondok.

  CSodát tesz ám :D és ócsó is :D

 • 2008.02.11 21:58:09Maja Papaya

  Vierre, www.websudoku.com - innen szoktam nyomtatni párat, azán elvonulok, és fejtörök. Aztán a fiam elkunyizza a kitöltött papírokat, és boldog velük, mert annyi számot írtam neki!

  Tényleg jó cucc, remekül rá lehet kattanni, de asszem, sok kell még ahhoz, hogy igazán beretva legyen az agyam...

 • 2008.02.11 22:04:21Vierre_

  Én a rötyin nyomom kakálás közben.

  Múltkor azon vinnyogtam, hogy a kiscsicska egy szál pöcsibe beült elintézni a saját barnáját, fogta a szudoku újságom- fordítva- a tollat és a mamukájához hasonló, okos, értelmes, gondolkodó kifejezéssel firkált össze, mondván hogy ha a muter csinálja tuti neki is jó valamire.

  Sztem azóta sem tudja mire :DDDDD

 • 2008.02.12 10:32:44mazsola84

  Isten tudja hányszor fordult elő, hogy kifele menet elfelejtettem a kukába dobni a szemeteszacskót és szép akkurátusan betettem a kocsiba a táskámmal együtt.

 • 2008.02.12 13:30:40landi

  :-) jóvan, nem vagyok egyedül. Zolnaid, a húsleveseden könnyesre röhögtem magam.  Azt hittem egyébként, hogy azért hülyülök, mert csak a gyerek dolgaira koncentrálok, de nem.

  Múltkor felhívtam a dokinénit, hogy írjon fel nekem tápszert, és rakja ki az üzenőfalra a receptet, majd beugrom érte. Kérdezi az asszisztens, kinek lesz. Bemondom a férjem nevét. Ja, mondom bocs, nem Ákos, Kornél. A vezeték ugyanaz. Kérdi, mikor született. Erre én: "Idén. Öööö, ja, nem az már tavaly volt, mert január van. Ööö. 2007. Április. Öööö. Tizen.. izé... tizenhárom? Aha. Április tizenhárom."

  Alig nézett szegény hülyének. Még ha lenne 20 gyerekem, dehát egyelőre csak ez az egy van.

 • 2008.02.12 19:32:28Kékfelhő

  Mióta terhes vagyok, totál kiszámíthatatlan az agyam. Múltkor fél éjszaka a PIN-kódomon gondolkodtam, mert nem jutott eszembe. Ma meglátogattam az apámat a kórházban, és nem értettem, miért nincs 404-es szoba ott, ahol múltkor még volt. És hol van egyáltalán az apám? Aztán kiderült, hogy a 444-es szobát kellett volna keresnem. Ha megbeszélt időpontom van a dokival, a védőnővel, tutira két nap késéssel jut eszembe. Egyszerűen agyatlan és összeszedetlen vagyok. Utálom :(

 • 2008.02.12 19:40:14Pandi

  Kékfelhő:)))

  Amúgy hogy ityeg? Mennyi van még hátra?:)  És a lényeg: sikerült dűlőre jutni a pároddal szülés ügyben?

 • 2008.02.12 21:31:04Kékfelhő

  Nem, szülés ügyben megakadtak a tárgyalások, a legtöbb amit ki tudtam belőle harcolni, hogy elkezdi velem, aztán majd meglátjuk... :D  Az első saccolt időpontomhoz van még 3 hét, én ezt lőttem be, a félidősen besaccolthoz képest még egy hónap. De totál haránt fekszik a gyerek, szóval megy a mantrázgatás esténként :)  Amúgy köszi a kérdést :D

 • 2008.02.12 21:43:06Pandi

  Kékfelhő, akkor nagyon drukkolok nektek minden szempontból.:)))  A párodnál meg igencsak jelentős eredményt tudtál elérni, ha egyszer elkezdi veled, onnan már nehezen lesz "menekvés", vagyis szerintem eszébe sem fog jutni.:)))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta