Huszonöt tanács gyerekneveléshez

A Parents.com nevelési oldal állítja, összegyűjtötte nekünk az ötven legfontosabb nevelési tanácsot, amit ha betartunk, csak móka és kacagás lesz a gyereknevelés.



Szerintünk vannak köztük túl evidensek, néhány vitatható és persze számos hasznos is. Íme, az első huszonöt tanács. Lehet szemezgetni!


1. Hetente egy-két órát szánj rá, hogy megszakítás nélkül azt játsszátok, amit a gyereked szeretne, még akkor, ha te történetesen már nagyon utálod vagy unod.

2. Minden nap kezdetén és végén mondd el gyerekednek, hogy mennyire szereted. A gyerek nyilván érzi a szeretetet, de nagy szüksége van rá, hogy ezt szóban is megerősítsék a számára.

3. Mindig gondolj előre a biztonságra. Ne akkor kezdd el őrülten gyerekbiztossá tenni a lakást, amikor porontyod már szalad, ha először felkapaszkodik, már láss neki.

4. Mindig köszönd meg gyereked apjának a segítséget, soha ne fejezz be egy napot anélkül, hogy elismernéd partnered szerepét a gyerek életében.

5. Ha másra bízod a gyerekedet, legyen az bébiszitter, játszóház, vagy bölcsőde, mindig a lehető legalaposabban érdeklődj az intézményről. Hívj fel mindenkit, akit lehet, beszélj a személyzettel és az igazgatóval, tudj meg mindent.

6. Ha a gyerek valamitől nagyon hisztizni kezd hátulról vedd fel. A szemtől-szembe helyzet ugyanis csak fokozhatja az idegességét.

7. Egy kisgyerek könnyen kiborul egy nehéz nap után néhány keményebb szótól, vagy ha valami nagy frusztráció érte. Vegyük ezt észre és ha ilyenkor hisztis, ne büntetéssel próbáljuk megoldani a helyzet, hanem öleljük meg, figyeljünk rá, töltsünk vele egy kis időt. Utána sokkal együtműködőbb lesz.

8. Soha ne hagyjuk a gyereket felügyelet nélkül fürdés közben még egy fél percre sem. Az a legjobb, ha ilyenkor még a telefont sem vesszük fel.

9. Néha felejtsünk el rászólni. Legalább egyszer egy héten ne szóljunk azokért a dolgokért, amikért mindig szoktunk. Csak tegyél úgy, mintha nem vennéd észre, hogy éppen a fejére keni a paradicsomot, vagy lépni sem lehet a szobájában a rendetlenségtől.

10. Ha a gyerek alszik, aludj te is. Ha úgy próbálsz aludni, mint a gyerek születése előtt, hamar kialvatlan leszel és morcos, ez pedig szülés utáni depresszióhoz vezethet. El kell fogadni, hogy egy darabig nem érdemes hajnalig házimunkát végezni és filmet nézni.

11. Ne pánikolj, ha nem eszik a gyerek. Nem fog éhen halni, az biztos. Továbbra is kínáld meg gyakran sokféle kajával, és egyél előtte sokszor, jóízűen, hadd lássa, mennyire szereted a zöldségeket.

12. Azonnal jelezd a gyerekednek, ha valamit helytelenítesz, de nem biztos, hogy rögtön beszélni is kell róla. Jobb később, egy nyugalmas helyzetben visszatérni a témára, amikor elmondhatod, mért nem tetszett, amit csinál.

13. Legyél te a gyereked játéka. Szórakoztasd te a gyerekedet a játékok helyett. Hiszen te mozogsz, hangot adsz ki, színes vagy és még biztonságos is.

14. Indulás előtt kétszer is ellenőrizd, hogy a jól be van-e csatolva a gyerek a biztonsági ülésbe, és az ülés az autóba.

15. Legyél romantikus! Beszélj meg randit, és nyugodtan csókolózz a gyerek előtt. Mondd többször a párodnak, hogy szereted, úgy, hogy a gyerek is hallja.

16. Mindig legyenek kéznél a fontos telefonszámok. Nyomtasd ki több példányban a sürgősségi telefonszámokat és az orvosotok mobilját, tarts egy példényt az autóban, otthon pedig többet is belőle, hogy mindig kéznél legyen.

17. Csinálj albumot. Minden hónapban szánj egy kis időt a fényképek és az emlékek rendezésére. Ez nem csak az album miatt jó, de te is újra átélsz minden értékes, emlékezetes pillanatot, ami abban a hónapban történt.

18. Ápold a porontyod száraz bőrét. Tarts egy tégely testápolót a pelenkázóasztalon, és masszírozd át vele néha a lábát és a combját.

19. Mindig olvasd el az ételek összetételét. Minden címkét tanulmányozz alaposan, mindig tudd, mit eszik a gyereked, ez különösen fontos, ha allergiás. Van, amiről nem is gondolnánk, hogy gondot okozhat, például a címkén szereplő savó és kazein sem más, mint tej.

20. Becézd a gyerekedet. Adj neki speciális beceneveket, ami utal kettőtök különleges viszonyára. Minél több beceneve van egy gyermeknek, a szeretetnek annál több fajtája irányul felé.

21. Jussatok közös nevezőre a pároddal. Ha egy nevelési kérdésben nem értetek egyet, beszéljetek róla és olvassatok utána a témának, amíg nem alakul ki a közös álláspont.

22. Alakítsatok ki családi rituálékat. Egyszer egy héten legyen egy olyan szertartás, amit az egész család mindig együtt végez. Ez lehet egy könyv felolvasása, közös kirándulás az erdőben, vagy egy vasárnapi ebéd mindig ugyanabban a kedves étteremben. A gyerekeknek ezek az emlékek jelentik majd a legtöbbet.

23. Csírájában fojtsd el az agressziót. Soha ne hagyd hogy a gyereked megüssön vagy megrúgjon, még akkor sem, ha tudod hogy mérges, vagy valami miatt frusztrált. Azonnal szólj rá, határozottan, hogy nem üthetsz meg!

24. Énekelj a gyerekednek és taníts neki mondókákat. Ezt egyrészt élvezi is, másrészt fejlődik a ritmusérzéke, amire szüksége lesz az olvasáshoz.

25. Ébren tedd a gyerekedet az ágyába. Úgy biztosítod számára a jó alvást éjszaka, ha hagyod, hogy maga aludjon el és nyugodjon meg. Ha lefekvés előtt megeteted, ne engedd, hogy elaludjon, esetleg tedd még egyszer tisztába, hogy felébredjen.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek