SZÜLŐSÉG

Huszonöt tanács gyerekneveléshez

2008. február 10., vasárnap 09:34

A Parents.com nevelési oldal állítja, összegyűjtötte nekünk az ötven legfontosabb nevelési tanácsot, amit ha betartunk, csak móka és kacagás lesz a gyereknevelés.Szerintünk vannak köztük túl evidensek, néhány vitatható és persze számos hasznos is. Íme, az első huszonöt tanács. Lehet szemezgetni!


1. Hetente egy-két órát szánj rá, hogy megszakítás nélkül azt játsszátok, amit a gyereked szeretne, még akkor, ha te történetesen már nagyon utálod vagy unod.

2. Minden nap kezdetén és végén mondd el gyerekednek, hogy mennyire szereted. A gyerek nyilván érzi a szeretetet, de nagy szüksége van rá, hogy ezt szóban is megerősítsék a számára.

3. Mindig gondolj előre a biztonságra. Ne akkor kezdd el őrülten gyerekbiztossá tenni a lakást, amikor porontyod már szalad, ha először felkapaszkodik, már láss neki.

4. Mindig köszönd meg gyereked apjának a segítséget, soha ne fejezz be egy napot anélkül, hogy elismernéd partnered szerepét a gyerek életében.

5. Ha másra bízod a gyerekedet, legyen az bébiszitter, játszóház, vagy bölcsőde, mindig a lehető legalaposabban érdeklődj az intézményről. Hívj fel mindenkit, akit lehet, beszélj a személyzettel és az igazgatóval, tudj meg mindent.

6. Ha a gyerek valamitől nagyon hisztizni kezd hátulról vedd fel. A szemtől-szembe helyzet ugyanis csak fokozhatja az idegességét.

7. Egy kisgyerek könnyen kiborul egy nehéz nap után néhány keményebb szótól, vagy ha valami nagy frusztráció érte. Vegyük ezt észre és ha ilyenkor hisztis, ne büntetéssel próbáljuk megoldani a helyzet, hanem öleljük meg, figyeljünk rá, töltsünk vele egy kis időt. Utána sokkal együtműködőbb lesz.

8. Soha ne hagyjuk a gyereket felügyelet nélkül fürdés közben még egy fél percre sem. Az a legjobb, ha ilyenkor még a telefont sem vesszük fel.

9. Néha felejtsünk el rászólni. Legalább egyszer egy héten ne szóljunk azokért a dolgokért, amikért mindig szoktunk. Csak tegyél úgy, mintha nem vennéd észre, hogy éppen a fejére keni a paradicsomot, vagy lépni sem lehet a szobájában a rendetlenségtől.

10. Ha a gyerek alszik, aludj te is. Ha úgy próbálsz aludni, mint a gyerek születése előtt, hamar kialvatlan leszel és morcos, ez pedig szülés utáni depresszióhoz vezethet. El kell fogadni, hogy egy darabig nem érdemes hajnalig házimunkát végezni és filmet nézni.

11. Ne pánikolj, ha nem eszik a gyerek. Nem fog éhen halni, az biztos. Továbbra is kínáld meg gyakran sokféle kajával, és egyél előtte sokszor, jóízűen, hadd lássa, mennyire szereted a zöldségeket.

12. Azonnal jelezd a gyerekednek, ha valamit helytelenítesz, de nem biztos, hogy rögtön beszélni is kell róla. Jobb később, egy nyugalmas helyzetben visszatérni a témára, amikor elmondhatod, mért nem tetszett, amit csinál.

13. Legyél te a gyereked játéka. Szórakoztasd te a gyerekedet a játékok helyett. Hiszen te mozogsz, hangot adsz ki, színes vagy és még biztonságos is.

14. Indulás előtt kétszer is ellenőrizd, hogy a jól be van-e csatolva a gyerek a biztonsági ülésbe, és az ülés az autóba.

15. Legyél romantikus! Beszélj meg randit, és nyugodtan csókolózz a gyerek előtt. Mondd többször a párodnak, hogy szereted, úgy, hogy a gyerek is hallja.

16. Mindig legyenek kéznél a fontos telefonszámok. Nyomtasd ki több példányban a sürgősségi telefonszámokat és az orvosotok mobilját, tarts egy példényt az autóban, otthon pedig többet is belőle, hogy mindig kéznél legyen.

17. Csinálj albumot. Minden hónapban szánj egy kis időt a fényképek és az emlékek rendezésére. Ez nem csak az album miatt jó, de te is újra átélsz minden értékes, emlékezetes pillanatot, ami abban a hónapban történt.

18. Ápold a porontyod száraz bőrét. Tarts egy tégely testápolót a pelenkázóasztalon, és masszírozd át vele néha a lábát és a combját.

19. Mindig olvasd el az ételek összetételét. Minden címkét tanulmányozz alaposan, mindig tudd, mit eszik a gyereked, ez különösen fontos, ha allergiás. Van, amiről nem is gondolnánk, hogy gondot okozhat, például a címkén szereplő savó és kazein sem más, mint tej.

20. Becézd a gyerekedet. Adj neki speciális beceneveket, ami utal kettőtök különleges viszonyára. Minél több beceneve van egy gyermeknek, a szeretetnek annál több fajtája irányul felé.

21. Jussatok közös nevezőre a pároddal. Ha egy nevelési kérdésben nem értetek egyet, beszéljetek róla és olvassatok utána a témának, amíg nem alakul ki a közös álláspont.

22. Alakítsatok ki családi rituálékat. Egyszer egy héten legyen egy olyan szertartás, amit az egész család mindig együtt végez. Ez lehet egy könyv felolvasása, közös kirándulás az erdőben, vagy egy vasárnapi ebéd mindig ugyanabban a kedves étteremben. A gyerekeknek ezek az emlékek jelentik majd a legtöbbet.

23. Csírájában fojtsd el az agressziót. Soha ne hagyd hogy a gyereked megüssön vagy megrúgjon, még akkor sem, ha tudod hogy mérges, vagy valami miatt frusztrált. Azonnal szólj rá, határozottan, hogy nem üthetsz meg!

24. Énekelj a gyerekednek és taníts neki mondókákat. Ezt egyrészt élvezi is, másrészt fejlődik a ritmusérzéke, amire szüksége lesz az olvasáshoz.

25. Ébren tedd a gyerekedet az ágyába. Úgy biztosítod számára a jó alvást éjszaka, ha hagyod, hogy maga aludjon el és nyugodjon meg. Ha lefekvés előtt megeteted, ne engedd, hogy elaludjon, esetleg tedd még egyszer tisztába, hogy felébredjen.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.11 16:08:12Vierre_

  Nah de Pandi és ha kiakadt? Hát éppen becsméreltétek az ovikát!!  Ha én úgy hívnám az uram, hogy kukibetyár és ti lefikuszoznátok , baszod , én is kiakadnék :DDDDD

  Hát istenem, ki így ki úgy, van aki azt mondja Ovoda, markánsan szigorúan, van aki sutyiba Ovizza de csak ha más nem hallja, mert az Ovi olyan cukiédiprolis, van aki meg azt mondja ovika.

  Van aki azt mondja , Kálmán, van aki azt mondja, tündérmucukám, van aki azt mondja, te pöcs, péló és van aki azt mondja , gyere te kukibetyár , hát jáj van ilyen is :DDDDDD

  A Kálmán itt kitaláció, nyilvnánvaló, hogy behelyettesíthető az otthoni Férfilétezőre.  Amúgy ha már , akkor én is... ki ne hagyjam....

  Én meg az Apán akadok ki, most volt egy poszt, ahol Apa volt. Apa Apa, Apa így Apa úgy, Apa vitte, Apa hozta, de baszod, kinek az Apja?

  Az én apám vagy a gyerek apja, mert ugyibár ha az enyém, akkor mi a fészkesnek szorongatja a kezem a szülésnél, ha meg a kölyök Apja, akkor az nem Apa, hanem Apja, az a "Kálmán", az Uram, a Férjem, A Párom, a Szerelmem, az Pöcs, vagy mittomén, érted.

  Apa. jáj.

  Anya, Apa. Az a kombó a legjobb. :DDDDDDDDD  Anya vett nekünk tejet, Apa haza hozta. Anya adott nekem almát, Apa meghámozta.

  Oké baszki de akkor ki a faszom gépel??? O.o :DDDDDDDD

 • 2008.02.11 16:15:37reni0214

  Vierre_:KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Millio puszi neked!!!!!!!!:-DDDDDDDDDDDDD

 • 2008.02.11 16:19:01Vierre_

  reni te még nem tudod.

  Engem szeretni itt egyenő a kiközösítéssel ---- vicc, de még sem az :DDDDDDDD

 • 2008.02.11 16:19:59Pandi

  Pffffffff, most mi lesz, Vierre_, mert ez az "apázás" nekem is furcsa (különösen az "apája"), nekem is a párom a párom, esetenként a pasim, meg egyebek, de kizárólag a fiamnak apu, vagy apa.  Ettől függetlenül az o.... nekem nagyon brutálul szólt, igaz, jómagam nem tettem volna szóvá, de mivel G. megtette helyettem, eme gesztust csak megköszöntem.:)  Reni, szerintem holnap te is maradj bent a ovikában, hátha az segít.:)))) Mindezek mellett teljes mértékben elfogadom, hogy vannak, kiknek ez jólesik.:)))

 • 2008.02.11 16:20:28andie

  Vierre

  mi már most mamamacinak és papamacinak hívjuk egymást gyerek nélkül! :-DDDDDDDD

  Anyám majd 30 éve apának szólítja az ÉN apámat! Ezt én majd nem szeretném követni, de ezek szerint nem sok esélyem van! :-D

 • 2008.02.11 16:25:57Cica7

  Vierre!

  Ez telitalálat volt...:)))))

  Amúgy igazad van...:))))

 • 2008.02.11 16:29:49starbuck

  Vierre  Anya vett nekünk tejet, Apa haza hozta. Anya adott nekem almát, Apa meghámozta.

  Oké baszki de akkor ki a faszom gépel??? O.o :DDDDDDDD  Banyek, köszi, folyik a könnyem a röhögéstől, nagy vagy!

 • 2008.02.11 16:30:41gusztika

  OFF

  reni: megbántam, hogy szóltam, és neked, de csak neked mindig elnézem, hogy OVIKA - főleg, hogy most már van mögöttes tartalma is. :) Kavartam egy kis vihart a biliben a kirohanásommal, és le is nyugodtam, mert igazából ilyeneken hőbörögni is sekélyes. Téma lezárva.  A lényeg, hogy a kiscsaj boldog volt! De komolyan.  ON:

  A gyereknek napi 2x elmondani, hogy mennyire szeretjükről az jutott eszembe, hogy voltak ugye olyan kitárulkozós posztok, hogy kit mennyire és milyen szinten gyötörték a szülei. És hányszor hangzott el az a mondat, hogy bár mondta volna egyszer is az apánk vagy az anyánk, hogy szeret.  Meg az is beugrott, hogy mondjuk hány gyerkőc nem tud kapcsolatot teremteni, nem tud társaságban feloldódni, viselkedni (már nem illemtudóan, hanem úgy egyáltalán), nem tudja a szeretetét kimutatni, irtózik attól, ha mást meg kell érintenie. Miért? Mert otthonról nem kapott mintát.  Persze az is érdekes lehet, ha a t. szülő aztán úgy értelmezi a tanácsot, hogy akkor du. 3-4-ig szeretet van kilóra, a nap többi szakában meg a napirend odaillő egysége.

 • 2008.02.11 17:03:30Maja Papaya

  Ajjajajjj, gáz vagyok, mert néha én is apázok, főleg, ha nem ismerősökkel beszélek. Leginkább a nevén szeretem nevezni, vagy a páromnak, de mivel a gyerekeknek apázom, néha rajtam marad. Égek, na.  Pandi, lehet, hogy kiráz a hideg, de a fiam újabban apakának hívja, és ez nekem még tetszik is, júj! Igaz, kissé elfogult vagyok a sráccal...

 • 2008.02.11 17:05:29eino.

  ,,Pedig a "lelki romantikázás" a legfontosabb, ugyanis a gyereket nem nevelni kell, hanem szeretni és ha szereted nem kell "nevelni" hanem terelgetni...

  (a kényeztetés és majomszerett nem szeretet, mielőtt bárki ekezdené nekem sorolni a "túlelnéző" szülők és gyerekeik vétségeit)."  Hicudzsi, épp azzal a ténnyel kellett ma szembesülnöm a suliban, hogy a tanítónénik valszeg úgy gondolják, nálunk afféle majomszeretet van, meg a nyúl viszi a puskát. Oka:  Benevezték egy versenyre. Arról volt szó, hogy egyszer lesz egy sulis forduló, majd esetleg tovább lehet jutni. A gyerek nem akarta, mert rengeteg más dolga van. :)) De egyébként tényleg. Hetente egyszer szakkörre jár, kétszer kiesik a délután a szolfézs meg a zongora miatt, szerdánként a szüleimnél alszik, de aznap még gyakorol is a másnapi zongorára, néha németezünk (a kötelezőket tanítom meg kicsit kibővítve), itthon másol vagy diktálok neki, meg matekozik egy kicsit, hogy az alapok tényleg nagyon jók legyenek. És szeretne rajzolni, olvasni, játszani, itthon is és a suliban is. Nagy nehezen rábeszélte a tanító néni (meg egy kicsit én, mert be lett ígérve, hogy ez aztán tényleg nem megerőltető), hogy mégiscsak jelentkezzen a versenyre, erre kiderült, hogy gyakorolnak is rá, hetente min. egyszer (+ túl vannak már több fordulón), amíg a többiek az udvaron játszanak. A gyerek megutálta ezt az egészet, fárasztja, és ő is játszani szeretne a többiekkel. Én meg úgy vagyok vele, hogy minden, a gyerekekkel történő játék idejét sajnálom holmi hülye versenyektől, mert hol mesemondó, hol ez, hol az. A kicsim meg egyke gyerek, neki különösen fontos a gyerektársaság. Másrészt tényleg csak heti két napot van délután is suliban.  A tantónénik szerint nagyon könnyen veszi a kicsim az akadályt, nem okoz számára megterhelést. De: a gyerek nekem nyíg minden este, most már kimondja, hogy utálja a nyelvtant. És stressz lett a számára, hiszen itt is teljesíteni kell. Azt nem értik meg a gyerektelen tanítónénik, hogy a gondok nem azonnal jelentkeznek. De ahogy közölték, hogy főleg az a probléma, hogy az van, amit a gyerek akar, akkor egy pillantatra elbizonytalanodtam. Tényleg? Ha az lenne, nem járna iskolába, csak állatokkal foglalkozna, rajzolna, énekelne, zongorázna, kirándulna, olvasna, érdekes filmeket nézegetne, hülyéskedne. Másodikos gyereknek muszáj részt vennie szinte minden versenyen, csak azért, mert ez elvárt egy bizonyos iskolában? Valóban ennyire kihat a jövőjére? Én csak ötödiktől szerettem volna keményebb élethez szoktatni, de akkor sem minden áron.  Tele van a hócipőm.

 • 2008.02.11 17:14:42Maja Papaya

  "Hetente egyszer szakkörre jár, kétszer kiesik a délután a szolfézs meg a zongora miatt, szerdánként a szüleimnél alszik, de aznap még gyakorol is a másnapi zongorára, néha németezünk (a kötelezőket tanítom meg kicsit kibővítve), itthon másol vagy diktálok neki, meg matekozik egy kicsit, hogy az alapok tényleg nagyon jók legyenek."

  Ajj, eino, ez nekem már kemény életnek tűnik másodikosan.

 • 2008.02.11 17:14:53huhhh

  "főleg az a probléma, hogy az van, amit a gyerek akar, akkor egy pillantatra elbizonytalanodtam."  Eino, szerintem is van probléma. Sőt főleg probléma. De nem a te készülékedben. Úgyhogy kár lenne elbizonytalanodnod. Szerintem.  Ui: Imádom az ilyen tantónéni-beszólásokat.

 • 2008.02.11 17:22:42black laced butterfly

  Gondolom, azért a tanítónéni nem bánja, ha figyelembe veszi a szülő a gyermeke akaratát is.

 • 2008.02.11 17:25:43Pandi

  Maya Papaya, ezt honnan vetted, hogy ilyesmitől kirázna a hideg? De mindegy is.  Egyébként egy kisgyerek attól IS nagyon aranyos tud lenni, hogy miket "hord össze" és kis nyelvújítóként milyen új szavakat tud kreálni.  Nekem csupán az nem tetszik, ha ugyanezt egy felnőtt játsza, de hogy a hideg rázna tőle?  Szokott, de nem ettől és nem itt.:)

 • 2008.02.11 17:30:35huhhh

  "Gondolom, azért a tanítónéni nem bánja, ha figyelembe veszi a szülő a gyermeke akaratát is."  Sőt az sem árt, ha nem csinál presztízskérdést belőle, hogy adott esetben nem az Ő (a tanító néni) akarata érvényesül. Akkor esetleg képes lesz magába fojtani az ilyen beszólásokat is. • 2008.02.11 18:43:38zolnaid

  eino, nekem már ez a program is zsúfoltnak tűnik. A tanítónéniknek az a baja, hogy a kisllányodban találtak egy jól terhelhető jó képességű gyereket, akit mindenféle helyen lehet sezrepeltetni és versenyeztetni, aztán ilyenkor hajlamosak őrá rakni (vagy a hasonló két-három gyerekre) nminden terhet, ami presztizst és dicsőséget hozhat nekik és az iskolának is. Ilyenkor nem szokás abba belegondolni, hogy a gyerek lelki életével mi lesz, vagy kap e gyomorfekélyt érettségiig a stressztől.

  Megjegyzem nem pedagógusellenes vagyok, munkahelyeken is sokszor van hasonló, mikor egy jó balekra terhelnek mindent.

 • 2008.02.11 20:30:12Békanőci

  Beállok a GÁZok közé,Apázok én is,igaz,nemiszerv nélkül... :)

  Dettó,mint Maja:mondom a gyereknek,utána meg gügyögök mindenkinek.Mintha a mindenki nem tudná,ki az a pali aki tolja a babakocsinkat.

  Lehet,hogy azért,mert néz a kocsiból kifelé a nagyszemű? ;)

  Amúgy inkább Apa,mint Párom,na az nekem nem jön ki a számon!Nekem párom az iskolai szüretkor volt,meg a tornasorban.Még akkor sem,ha nem apa.

 • 2008.02.11 20:56:22Maja Papaya

  Hát, lehet, hogy mégiscsak házasodni kéne, mert azt béna lenne mondani, hogy a pasim, de ugye nem a férjem. :) (Amúgy nem vicc, de engem ez a titulus is riaszt, ez az egyik gyerekes oka a házasság-ellenességemnek. Ő nekem még mindig a hihetetlen szerencsével megtalált Ő, tényleg a másik felem, és nem egy férj.)Idegeneknek így marad a párom, mondhatnék még a kedvesemet, vagy nem is tudom, mit...  Pandi, egy kicsit túlbiztosítottam, belátom :)

 • 2008.02.11 21:04:43Maja Papaya

  Eino, a lelki romantikázásban teljesen egyetértek, a tanító néniket meg tojd le, amennyire lehet, keressenek másik versenylovat.

  Nem hinném, hogy normális lenne egy másodikos gyermeket tanulmányi versenyen indítani - kivéve, ha ő tényleg ragaszkodik hozzá, és akarja csinálni. És persze az előző hozzászólást (2008.02.11 17:14:42) is visszavonom, ha mindazt, amit leírtál, kedvvel csinálja a lányod.  Elszomorító tendencia, amit írsz, én nem így képzelem az enyémek gyerekkorát.

 • 2008.02.11 21:07:44Békanőci

  Hűdejókedvemben jófejeknek vagy nagyonfapofáknak a volt vőlegényem. ???

  Volt már itt is ilyen,de csak hűdejókedvemben!

 • 2008.02.11 21:17:31Maja Papaya

  Békanőci, asszem még emlékszem is az ominózus esetre, amiből aztán találgatás lett, hogy te egyedül élsz-e vajon, vagy sem. :) Jól emlékszem, vagy már az én übermemóriám is gyengélkedik (ami teljességgel kizárt!)?

 • 2008.02.11 21:17:57wish73

  eccer azt hallottam, h azért nem jó, ha az ember "apázik, anyázik", mert ugye (jobb esetben) nem bújunk ágyba apánkkal, anyánkkal. nem tom, télleg számít-e hosszú távon, mindenesetre én sosem mondtam, azt mégis elváltunk. lehet, h ezért? :D

 • 2008.02.11 21:20:33Maja Papaya

  wish73, amíg gyermektelen voltam, én is utáltam, ha így szólították egymást a felek, de ugye egy-két gyermekkel az ember néha felad egy-két elvet, de minimum finomít egy kicsit rajta :)

 • 2008.02.11 21:22:05Békanőci

  :))

 • 2008.02.11 21:26:51eino.

  Köszi mindenkinek, tényleg rém hülyén éreztem magam. Hát igen, van a gyereknek egyénisége, és ezt fel kell dolgozni egy teljesítménycentrikus iskolában. Valószínűleg ezért sem lesz soha jeles magatartásból. Mert mi az, hogy ellent mer mondani a tanító néninek? Vicces volt a félévi értékeléskor a szöveges értékelés: a felnőttekkel való viszonya példamutató,udvarias (egy kategória, a jelesé) jó (külön kategória, a négyesé). Nála az udvariast és a jót húzták alá, de nem példamutató :))), a fentiek miatt. De hülye lettem volna elmagyarázni a különbséget, mondtam neki, hogy szuper lett a bizonyítványod, aztán együtt örültünk.  Az a baj, hogy nem tudok velük érdemben beszélni, mert ők csak egy pörgős, okos , esze penge, szervezkedős gyereket látnak, de azt nem , hogy valójában mennyire sérülékeny. Csak nemrég vált számára teljesen nyilvánvalóvá, hogy nem kell az apjának. Nagyon bonyulult ez, de egy kis odafigyeléssel rájöhetnének, hogy nem egy nyafka gyerek dacos ellenszegüléséről van szó, hanem ,,jogos önvédelemről", hogy ne kelljen már beleroppannia az örökös megfelelésbe.  Tényleg zsúfolt a programja, de a zenét nagyon élvezi. A szakkört is. Itthon meg nem órákig gyakorolja a matekot meg az írást, hanem kap néhány feladatot, ami összesen nem jelent fél órát sem, és azt sem naponta, inkább hetente kétszer-háromszor. A német emellett van, de itthon kell olvasni, szavakat tanulni, és akkor már inkább úgy tanítom meg a szavakat, hogy értelmet nyerjenek. Kicsit több idő így, viszontlegalább hatékony, és szórakozik is közben.

  Szóval próbálom nem túlterhelni. Majd' elájultam, amikor megtudtam, hogy sok, kevésbé szerencsés gyerekkel naponta legalább egy órát matekoznak meg olvastatnak - és nem mondanám, hogy sok eredménnyel. Annak nagyon örülök, hogy a lányom imád olvasni, nemsokára elkezdi a Gyűrűk Ura 3. részét, azután az Egri csillagok jön. Csak jó kalandos legyen :))) Persze, az ofő néninek nem tetszik, hogy ezt olvassa, talán azért, mert nem olvasta, meg nem tudja, hogy Tolkien mester ki volt és mit alkotott.  Na, megvolt a panasznap, nem is kell nekem pszichomókus, elég, ha itt kiírom (kisírom) magam. :))

 • 2008.02.11 21:37:12Vierre_

  Azt gondoltam érthető, ha a gyerekhez szólok, nem kukibetyárnak hívom a faszim :D

  Nyilván ő sem tüzeslánynak , szexibébinek engem. :D

  Amúgy nem írom le, hogy hogy hívjuk egymást, mert tuti hogy a vinnyogásos kikészülés esete állna fenn itt a porontyon. Na jó mégis. :D

  Én őt Kutyusnak.

  Magyarázat. VAn az a Weöres altató hogy:  CSijja csicsijja rózsa csicsijja mályva

  holdlepte úton csillaglepte úton két kutya kullok köves szeles úton,

  CSijja csicsijja rózsa csicsijja mályva.  A nagyfülü kutya kérdi: rózsa rózsa mit csinál?

  A nagyorrú kutya kérdi: mályva mályva mit csinál?

  Rózsaszál mályvaszál két gyöngyöt tesz bársonytokba, addig jó míg szundikál.  Csíjja csicsijja rózsa csicsijja mályva.  Fejből nyomtam, nyilván hivatalosan nem így van :DDDD  Ezért kutyus, ő benne az egyik :)))))  juuuuuuuuuuujderomi :DDDDD  Én attól vagyok kész, ha felnőttek felnőtteknek, a kölök persze hogy úgy tanulja ha mondom, de a tesómnak, a szomszédnak, egy elbeszélésbe nem Apázok, nem Anyázik.  De kinek a pap, kinek a papnövendék.  :DDDDD

 • 2008.02.11 21:50:58Maja Papaya

  Vierre, azért csak kibújt a daróc alól a rózsaszirom! Hajrá! :D

 • 2008.02.11 21:56:44Moira

  Vierre_ én a páromat cicámnak szoktam hívni, néha még ismerősök előtt is. :-))

  Ő meg engem mackónak.MOndjuk a hatalmas termetemhez nagyon illik (alulról nyaldosom az 50 kilót, magasságom/vagy mélységem 165)

  Viszont a második nevem jelentése kismedve. Na vajon hogy hívnak?

  Az első helyes megfejtőnem kisorsolok egy virtuális milkacsokit. :-DD

 • 2008.02.11 22:01:49Vierre_

  Én vagy potttyos vagyok, o-val

  vagy mazsola.

  vagy pupák

  vagy pupákos mazsola

  vagy mazsolás pupákos potttyos

  de néha van olyan is hogy: szöszi (főleg ha a himihumi, ééééérted ;)))) jár az eszében)  :DDDDDD  ui, a pottyos nyilván nem azért van mert anyukámat egy dalmata rántotta meg anno, hanem mert vannak szeplőim muhahaha  MOira én passzolom, de a csokit kérem!

  :DDDDD

 • 2008.02.11 22:03:03Moira

  Vierre_ Tojáslikőrös milkám van, mehet?

 • 2008.02.11 22:03:57Békanőci

  Vierre_ :)))

  BIZTOS,mert nagy a füle! :DDDDDD  Szoszo:CSAK itt és a gyereknek Apázok,viszont Pározni másképp szeretnék!

  Ha azt írom,hogy Pitjunak vagy Jantsinak de örül a gyermek,akkor az lehet a postás is.

  Ha a gyerekről van szó,akkor Apa,mert Neki Apa.Ha rólam-rólunk van szó,akkor éppen,hogy...

 • 2008.02.11 22:13:31Békanőci

  Egymásnak csak Kicsim.Jó affektálósan.Mit csináljunk,így esik jól...  -De van a hízelgős Kicsíííííííííííím...!

  -És a figyelj csak K i cs i m!

  -No meg a elég volt az idétlenkedésből kőkemény KICSIM!!!  Biztos lenyilaznának az ősmagyarok,ha azt írnám egy posthoz,hogy:este fürdetésre mindig hazaér Kicsim... :DDD

 • 2008.02.11 22:14:14Békanőci

  a+z

 • 2008.02.11 22:19:36wish73

  hát, van, ahol a postás=apa. csak az ember párja meg ne tudja.

 • 2008.02.11 22:26:48Békanőci

  Jesszus,lebuktam...! :DDDDDDDDDDDDDDDDD

 • 2008.02.11 22:28:07Maja Papaya

  áááh, nálunk csak nők járnak...

 • 2008.02.11 22:31:53Békanőci

  Bár ide is...!

 • 2008.02.11 22:32:41Békanőci

  A francba,már megíííííííínt...! :)

 • 2008.02.11 22:33:46Békanőci

  Hülye az,aki maga alatt vágja...  ...a szék lábát,nnna!

 • 2008.02.11 22:49:02Vierre_

  wish73 lol wehehehehe :))))))))

 • 2008.02.11 23:02:29Maja Papaya

  Én most stréber módon újfent szabálykövető leszek, és lefekszem, mert azt mondták, akkor aludjunk, amikor a gyerekek. De előbb felébresztem őket, mert igaz, hogy most mindkettő a saját ágyában aludt el, de sajna elfelejtettem az esti szeretlek kincsem, büszke vagyok rádot, és biza pótolni kell...  Drága édesemnél, aki néha nekem is a cicám, már jártam, és felmutattam a hálás vagyok néked a mérhetetlen szeretetért és segítségért, amit nyújtasz -táblát, biccentett, hogy szívesen ma is, jóccakát szívem. Ezt követően csókot dobtunk egymásnak romantikusan, hogy ki ne hűljön a kapcsolat.  Nektek is jóéjt, álmodjatok szépeket!  Bocs, elfelejtettem: :)))

 • 2008.02.11 23:10:01Vierre_

  ójeee, nyílik a porontyozók humora, nagy nagy öröm ez számomra, Maja wehehehe oda is :DDDD

 • 2008.02.11 23:11:38Moira

  Vierre_ : hogy nyugodtan tudjál aludni, elárulom: Orsolya a helyes megfejtés

  Jó éjt lányok, megyek aludni, gyerekestől.

  Ha meg hajnalban hazajön az uram, akkor megköszönöm neki a sok jót. Vagy azt csak este lehet?

  :-DDDD

 • 2008.02.13 23:03:04Cukorkékség

  18-as módosítva:

  Gyereked bőrét csak végszükség esetén kenegesd bármivel is, így lesz puha, finom és cseppet sem száraz. Nekünk ez jött be.

 • 2008.02.14 20:32:37Turboanyu

  "4. Mindig köszönd meg gyereked apjának a segítséget, soha ne fejezz be egy napot anélkül, hogy elismernéd partnered szerepét a gyerek életében."  Na pontosan ennél a pontnál kiáltottam fel, hogy az 50 pont kiagyalója elhúzhat a búsba (illetve ennél sokkal csúnyábbat gondoltam), de sürgősen.

  Ja persze, apukának köszönjük meg, hogy este megbüfizteti a babát, párszor feldobja a levegőbe, majd elmosogat pár tányért, de anyuka le van érdekelve, az nem számít, hogy éjjel részletekben alszik, nappal emelgeti a babakocsit, még pisilni sem mehet ki nyugodtan, 24 órás szolgálatban van.

  Remélem a hülye honlapjuknak van hülye fóruma, ahová beírhatom a véleményem. Azért tudok pár angol szót, amitől még a honlapjuk is belepirul. Elmehetnek a fenébe!!!!  Azokat a hülye tanácsokat szeretem még, amikor összeírják, hogy a szülni készülő anyuka mit vigyen magával a kórházba. Olvastam olyat, hogy "apukának szendvicset, mert ha elhúzódik a szülés, megéhezhet". Persze, sőt anyuka a fájások megindulásakor gyorsan takarítson ki és főzzön le 3-4 napi kaját, nehogymá drága apukának bármire is gondolni kelljen.

  Megáll az eszem, hová tart a világ???? Ezért nincsenek már férfiak, csak pipogya tökfilkók, akiknek hálálkodunk azért, ami ugyanúgy a kötelességük mint nekünk, kiszolgáljuk őket, amikor nekik is van kezük és lábuk. Kész röhej!

 • 2008.02.14 20:45:50Turboanyu

  Nem találom a hülye tanácsaikat a hülye honlapjukon. Tud valaki linket adni amíg még dühös vagyok és csúnyákat szeretnék nekik írni?

 • 2008.02.14 21:08:46huhhh

  Turboanyu, a 25 okos tanácsot én sem találom, de találtam neked helyette mást, szintén ugyanarról a honlapról:  www.parents.com/parents/story.jsp?storyid=/templatedata/parents/story/data/5741.xml  Igaz, hogy nem 25, csak 15 titkos tanács a boldog családhoz, de különösen figyelmedbe ajánlom az 5. pontot: akkor is oszt meg a házimunkát pároddal vagy gyerekeddel, ha úgy gondolod, hogy egyedül egyszerűbben boldogulnál, mert az otthoni kötelességek megfelelő megosztása 32 (!) - nem 31 és nem is 33 - százalékkal növeli a családi boldogságot. :))) Olyan ez, mint az x százalékkal dúsabb hatás. :)))

 • 2008.02.14 21:13:52huhhh

  Azért a "mondd el nekik, mennyire szereted őket" ebből sem hiányzik. :))  Tetszik továbbá a "légy kedves a párod szüleivel ÉS VICE VERSA" tanács is (6. pont). A légy kedvest még értem, de a vice versa már nem az én kompetenciám, azt már nem nekem, hanem anyósnak-apósnak kéne tanácsolni, nem?

 • 2008.02.15 20:40:48Turboanyu

  Köszi. :-D  Jó hogy az amcsik ennyire értenek a gyerekneveléshez, látszik is az eredménye, asszem megint volt valami mészárlás, nem?

 • 2008.02.22 11:28:46bee-lah

  nagyrészük elfogadható... :)

  de az "értő figyelem" hiányzik belőle...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta