SZÜLŐSÉG

Méhnyakrák-műtét után szült egy újvidéki nő

2008. február 8., péntek 14:36

Méhnyakrák-műtét után szülte meg kisfiát a huszonnyolc éves újvidéki Tanja Nesic - esete az első Szerbiában, de az egész világon is nagyon kevés hasonló akad, írja az MTI.


A daganatot a terhesség 18. hetében diagnosztizálták, s egy héttel később a kamenicai (Sremska Kamenica) onkológiai intézetben volt a műtét. Az orvosok előtte három lehetőséget tártak a Nesic-házaspár elé: a szülés után végzik el a műtétet, megszakítják a terhességet és elkezdik az asszony kezelését, vagy azonnali radikális beavatkozást hajtanak végre, s reménykednek, hogy a terhesség rendben lezajlik. Nesicék nagyon akarták a babát, ezért a harmadik megoldást választották.

A kis Marko néhány napja, a terhesség 36. hetében császármetszéssel jött a világra. Negyvenegy centiméter hosszú volt és 2580 grammos, számol be az MTI. Az édesanyjával együtt jól vannak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.08 14:43:58andie

  Hú, nagyon bátor nő! Örülök, hogy ilyen jól végződött az eset!

  Ugyanakkor furcsa is, hogy daganatról lehet beszélni egy olyan betegségnél, ami nagyon lassan fejlödik, jut el erre a szintre.  A terhesség megállapításakor legkésőbb nem kellett volna kenetet venni? Csak kérdezem, nem akadékoskodok, nem ismerem a részleteket.

 • 2008.02.08 14:50:07Atina

  Szerintem akkor vettek kenetet andie.

  Meg mondjuk pár hét, amg megjön az eredmény.  Részleteket én sem tudok, de nem mindenki megy az 5.-6. terhességi héten orvoshoz.

 • 2008.02.08 15:06:07wish73

  bnőm mezei vizsgálaton P3-at kapott, ezért egy hónap múlva kontrollra hívták vissza. P5 lett, azonnal műtét. szóval az évenkénti rákszűrés nagyon necc tud lenni.

  mondjuk annak idején az én dokim azt mondta, h sem terhesgondozás, sem szoptatás alatt nem csinál rákszűrést. szóval, ha nekem akkor ott vmi van, másfél évig ki sem derül.

 • 2008.02.08 18:21:18Lokin

  mázlista, én nem biztos hogy bevállaltam volna...de jó hogy jól végződött...

 • 2008.02.08 19:39:40ruju

  andie, én minden - MINDEN - nőgy. vizsgálaton ott voltam, és amikor rendellenességet észleltem, már hetente jártam orvoshoz, aki mindig megnyugtatott, hogy semmi komoly. 8 hónappal a szülés után műtöttek meg, amikorra már akkora daganatom volt, hogy nagyon radikális beavatkozásra volt szükség...  És mindemellett a tiédhez hasonló reakciókkal kellett megküzdenem: "Maga mikor volt utoljára nőgyógyásznál?!"

 • 2008.02.08 19:43:11ruju

  Ja, és még a szülés utáni kontrollkor levett kenet nem mutatott SEMMIFÉLE elváltozást.

 • 2008.02.08 21:50:23Békanőci

  Minden jót a babának,az anyuka gyógyuljon fel mielőbb!

  Nekem egy nem túl közeli,de ismerősömről derült ki a terhessége alatt,hogy méhnyakrákja van.Ha jól tudom,a harminchetedik(?) héten császármetszéssel megszületett a babája,amikor is az állapota alapján azt javasolta neki a kezelőorvosa,hogy távolítsák el a méhét is.Nem végeztette el a beavatkozást,mert szeretne még második babát,bízva a későbbi kezelésekben.

  Hát,nem tudom...Könnyű kívülállóként véleményt alkotni,de én belementem volna.Azt az egyet szeretném felnevelni...

 • 2008.02.08 23:20:47subidubidu

  Ruju,  MOst ugye teljesen jól vagy? Hogy lehet, hogy 7 hónap alatt ide jutott a dolog? Szegény, és még Téged piszkáltak, mikor elég volt a magad baja is. :-(  Ha belegondolok, engem most a vetélésem után azzal küldtek el, hogy elég 3 évente a mintavétel (bő egy éve volt, kértem, hogy csinálják meg most, erre mondták ezt).

  Már tudom, mi a programom a jövő hétre...

 • 2008.02.09 00:27:11velver

  Vannak még csodák, szerencsére. :)

 • 2008.02.09 07:55:23Ditke

  A lehető legjobbakat kívánjuk a kismamának és a babájának.  Békanőci, én meg megértem miért döntött így az ismerősöd. Amikor a szemedbe mondják, hogy el kell távolítani a méhed, az nem olyan egyszerű, hogy élni akarok meg felnevelni. Amíg van bármi fikarcnyi lehetőséged rá, hogy megtartsd, meg fogod tartani. Lehet, hogy utálunk pl. havonta menstruálni, de amikor arról dönthetsz, hogy ez továbbra is az életed része legyen vagy ne legyen, akkor nem fogod tudni azt mondani, hogy inkább ne, mert tök ciki tampont venni a szupermarketben, meg fáj, meg macerás, meg mittomén. A nőiségedről döntesz, arról, hogy magad minek tartod. Annak idején én a döntésem előtt láttam az utat magam előtt meg a végét is. Csak egy kérdésem volt: mi MARAD belőlem, azután?  Már tudom. Meghoztam a legkevésbé rossz döntést: felvettem a kesztyűt. Ennek az "eredménye" a kisfiam. Ha akkor ott azt mondom, hogy OK, csak essünk túl rajta, akkor ő nem lehetne. Nem egyszerű egy ekkora döntést meghozni, hidd el. És nem egyszerű a döntésed következményeivel együtt élni sem. Akár így döntesz, akár úgy. Nem volt egyszerű az elmúlt 3, majd 3,5 év. És még most sem az. Nehéz volt ott feküdni a császár alatt a műtőben és rettegni a gyerekemért és az "épségemért". A menthetőségért. A kistestvér lehetőségéért.

  És megkönnyebbülés volt egyben leszállni az asztalról.

  Pedig semmi garancia nincs rá, hogy mondjuk holnap nem kerülök olyan állapotba, hogy a döntés többé nem az én döntésem. De amíg így van, ragaszkodom hozzá.  Szóval én megértem az ismerősödet. Jelenleg még van más lehetősége. Hát megpróbálja azt. Ha nem fog menni, akkor bizonyára belemegy az eltávolításba. De amíg van más lehetőség, addig járja a másik utat. Sok sikert, szerencsét kívánok neki, meg egy ilyen "hétköznapi" csodát.

 • 2008.02.09 09:10:02ikrekmama

  Beledumalok:

  van a kenet, meg van a citologiai szures. A kenet kimutatja a bakterialis, gombas stb fertozeseket, a citologia mutatja a koros elvaltozasokat, ami lehet rakmegelozo allapot, vagy egyeb gyulladásos folyamat. Sajnos en is erintve voltam...

 • 2008.02.09 09:17:26ikrekmama

  kimaradt: kenetvetel tenyeszetes celjabol. A HPV-t ecetsavas teszt mutatja ki. (De ezt csak akkor csinaljak, ha rossz lett a cit.)

 • 2008.02.09 09:20:05ruju

  subidubidu, köszi, igen, egyelőre minden rendben, tegnap voltam éppen az esedékes kontrollon.  Ditke, a helyzet szerencsés, mert felajánlották (neked, jól értem?) a választás lehetőségét. Nekem azt mondták ugyanígy bele az arcomba, hogy vagy én, vagy a méhem. Igaz, nekem akkor már megvolt a kisfiam, úh abban a helyzetben sem volt nyilván más döntésem, de nélküle is, ha másképp döntök, abba jó eséllyel belehaltam volna. Így is rezgett a léc. Más kérdés, hogy azóta (4 év telt el) is cipelem magammal ennek minden súlyos (főleg lelki) terhét. De legalább az esélyem megvan, hogy ezt az egyszemet felnevelhetem és nem maradt ott, akkor anya nélkül (8 hónaposan).  Pepa, igazad van, összemostuk, én citológiáról beszéltem.

 • 2008.02.09 11:16:44Ditke

  Ruju, nekem annyi a "szerencsém", hogy az én daganataim jóindulatúak (myomák). Az első megjelenésekor a doki azt mondta, semmi gáz, ettől még bármi lehet belőlem. A köv. kontrollon is minden fasza volt (fél év telt el). Majd egy fertőzés miatt 1 hónap múlva újra mentem, nos akkor már 3-man voltak, és jött az ítélet, hogy nekem aztán mégis ki kell venni a méhem, merthogy olyan helyeken vannak, hogy ebből aztán bármi lehet. Pláne mert nem értették, mi történik, mitől ilyen "szaporák", holott ezek nem áttétesednek (több szakvélemény következett, hetente rosszabbodott a helyzet, holott citologia negatív). Az ítélet az volt, hogy van fél évem teherbe esni (pasit keresni is hozzá, mert az akkori nem vállalta, de az egy másik történet), utána nyissz és kész. Se gyerek, se semmi. Soha. Nem hagytam. Életmódváltás következett, fog.gátló tabletta kiiktatása és a fél éves kontrollon meglepődött a dokim. És aztán minden fél éves kontrollon meglepődött. A terhességet végig feküdtem, majd császár. A dokim mondta, hogy többen lettek, nőttek is, és a hátsó falon van egy nagyobb új góc, de egyelőre megtartható a méhem, viszont mindenképpen kell műteni (be vagyok ám tőle tojva...mert nem tudni, mi lesz a vége). Katasztrófa két esetben következhet be: ha rosszindulatúvá válik valamelyik (ezért fél évente citológiám van), illetve ha megállíthatatlan vérzés következik be (ezért rizikós minden mensi mostantól, pláne a császárral meg egy újabb "sérülés" lett a méhemen). Köv. terhesség meg valszeg végig kórházban, ezek miatt. Ha eljutunk addig.  Szóval nekem még van választásom. Egy ideig. Hogy meddig, élő ember nem tudja. Én sem. De amíg lehet én hiszek és választok.

 • 2008.02.09 14:09:45andie

  ruju, én nem akartam senkit megbántani, csak anno több orvosi előadást végighallgatva kialakult bennem egyfajta (ezek szerint) hamis biztonságérzet, hogy az évenkénti szűrés megment ilyesmitől, mert konkrétan azt mondták, hogy a rákos állapot kb. 6 év alatt alakul ki.

  Ezek szerint ez nem ilye egyértelmű.  Örülök, hogy jól vagy, és sose jutna eszembe durva, tapintatlan kérdéseket feltenni, vagy ilyen kijelentéseket tenni.

 • 2008.02.09 14:56:44wish73

  6 év??

  ennyi idő alatt 3x meg lehet halni.

  félre ne érts ,nem azt vonom kétségbe, h ezt mondták, hanem azt, h ez télleg így működne. valszeg a nagynénémet sem temették volna el 40X évesen, ha ez így van.

  amúgy ezt mindenféle rákra értették v. csak a méhnyakrákra?

  nekem még a 2 évenkénti szűrés is ritkának tűnik, pedig ugye mammográfiát csak talán 40 éves kortól és 2 vagy 3 évente írják elő. nem pontosak az infóim, de arra határozottan emléxem, h meglepően kitolják a szűrés kezdetét és a sűrűségét is. aztán meg jönnek a "brit tudósok", h egy évben hányan halnak meg mell/petefészek/méhnyak/tüdőrákban.

 • 2008.02.09 15:57:04gjuci

  Sok helyen 6 havonta ajánlják a rákszűrést...

 • 2008.02.09 18:10:32ruju

  andie, tudom, ne haragudj. Egyébként ez a biztonságérzet bennem is bennem volt, főleg egy egészséges terhesség alatt/után..., ahol mikor már annyira véreztem, hogy ennyi vér - azt hittem - nincs is a világon, még mindig nem látott a dokim okot az aggodalomra... (ekkor váltottam - szerencsére) És a diagnózis után 2 héttel már meg is műtöttek, mert a dokijaim is annyira megijedtek, hogy mitől nőtt az én daganatom ilyen robbanásszerűen. Persze erre választ nem kaptam azóta sem, sőt, még az sem egyértelmű (illetve jelen pillanatban valószínű, hogy nem), hogy HPV okozta volna (amit egyébként szűrnek a citológia mellett)

 • 2008.02.09 19:06:21Csöre

  Jaj, jaj. Én ma voltam majdnem-ítélethirdetésen: mielőbb miómaműtét (március elején), és a méhem megtartásáért pedig erősen imádkozhatok. Hát, ez még így sem vidám. Ruju, Rád szoktam gondolni, amikor erősen elkenődöm...

 • 2008.02.09 19:40:41tigrincs

  Jó volna egy komolyabb szakértő válasza arra a kérdésre, hogy mennyi idő alatt alakul ki rákos állapot. De szerintem az orvosok sem tudják. Nekem halt meg közeli rokonom úgy, hogy az egyik nyári ( negatív lett), és nem telt el másfél év a temetéséig. Azt modták ez egy nagyon agresszív fajta volt...

 • 2008.02.09 20:30:15ruju

  Csöre :-(  Tigrincs, ki számít komolyabb szakértőnek? Ki más, ha nem az orvosod? Hiszen itt is mindig megy arról beszélgetés, hogy a nőgyógyász menyire bizalmi kérdés. Akkor meg mi a bánatot tudsz csinálni, ha téved?

 • 2008.02.09 21:02:49Mille38

  Egy másik torokszorító történet:

  hetilap.hetek.hu/index.php?cikk=47211

  Nem tudom, hányszor olvastam már le, de mindig elsírom magam.

 • 2008.02.10 07:29:30Ditke

  Csöre, imádkozom veled. Hátha segít.

 • 2008.02.10 08:53:00Atina

  "Jó volna egy komolyabb szakértő válasza arra a kérdésre, hogy mennyi idő alatt alakul ki rákos állapot."  Ez sokmindentől függ. Nem lehet azt mondani, hogy 1 év, vagy 6. Ugyanúgy azt sem lehet mondani, hogy mennyi van még vissza.  Ahogy írtad, függ attól, hogy milyen fajta. S függ az egyéntől is. Ebben sokmimden benne van: az immunrendszerétől a küzdeni akarásig minden.

  Függ attól is, hogy áttét alakul e ki stb...  Minden egyes emberi szervezet máshogy reagál a betegségekre, lefolyására.

 • 2008.02.10 17:55:36andie

  wish: igen, ezt a 6 évet a méhnyakrákra értették csak.

  de most már nem hiszem el egy pillanatig sem!

  eddig is jártam évente szűrésre, eztán is fogok, csak eddig eszembe se jutott, hogy közben ilyen súlyos dolgok történhetnek.

  Meg annyira azt sujkolták (Liliom program), hogy gyógyítható az esetek 90%-kában! Elég csak éves szűrésre járni.

  Hát, szurkolok mindenkine! és mielőbbi gyógyulást kívánok!

 • 2008.02.10 19:40:41Paramami

  Ruju,  Bocs, hogy belekérdezek, de PONTOSAN milyen tüneteid voltak? Azért kérdem, mert nekem egy jó nyolc hónapja eddig magyarázat nélküli vérzéseim vannak, egy átlagos hónapban ha 3-4 napot nem vérzek, az már jó. Egyébként a mensim elég sokáig tart (olyan 8-9 nap - szülés előtt ennél jóval rövidebb volt), utána átvált pecsételésbe, ami tart a peteérés előtt kb. két napig, akkor jön egy-két vérzésmentes nap, aztán a peteérés után megint vérzés (pecsételő, de néha kicsit erősebb) megint 2-3 napig, aztán megint 2-3 vérzés mentes nap, aztán fokozatosan erősödő vérzés annyira, hogy a végén már azt sem tudom, pontosan mikor kezdődik a mensim, annyira összefolyik a megelőző vérzéssel.  3 orvosnál voltam eddig, a sajátomnál rendszeresen (fél évente rákszűrés, manuális vizsgálat, kenetvétel, stb.), azt mondja, a vérzés oka valszeg hormonális, és ezért nem is vizsgálódik, mivel szoptatok (napi kétszer alig valamennyit, tehát szerintem ez már nem nagy inger, és egy csöppet sem rendeződött a vérzésem, amióta kezd leszokni a lányom a szopásról, sőt, talán kevésbé volt vészes, amikor még napi tízszer szopott).  A többi orvos szintén a "Még szoptat? Akkor viszonlátásra!" elven volt, ami engem BAROMIRA zavar, mert a legjobb tudásom szerint (amennyire tudtam, utánanéztem), a szoptatás ilyen jellegű vérzési zavart nem okozhat. Olyat igen, hogy össze-vissza van a peteérés, ennek megfelelően nem egyforma hosszúak a ciklusok, de ilyet nem szokott okozni.  Szóval érdekelne, hogy Nálad ez a rendellenes vérzés milyen formában jelentkezett??? Most kicsit ideges lettem, hogy látom, hogy akár ilyesmi is lehet mögötte, engem a legutóbbi P1-es citológia megnyugtatott, ennyire jó még sosem volt. Ezek szerint ebben sem lehet bízni?....

 • 2008.02.11 09:22:09Meni

  Paramami, én nem vagyok szakértő, de ha fél éven belül P1-es volt a citológia, akkor szerintem HPV vagy más rákot megelőző elváltozás nem lehet. Nekem annó előszőr P2 volt, aztán 3 hónappal később P3 és újabb 3 hónappal később még mindig csak P3, de már HPV gyanuval. Aztán rá négy hétre P3 és HPV, jött a műtét. Szóval ha vett kenetet a dokid, akkor valami más baj lehet...amiek az okát ki kéne vizsgálni, fene az orvosokba...

 • 2008.02.11 13:09:12DrSzöszi

  Meni,  elnézést az okoskodásért, de a HPV NEM rákmegelőző állapot - a HPV egy vírus, ami a méhnyak elváltozását, majd rákos megbetegedését okozhatja. Tehát maga a HPV nem AZ ÁLLAPOT, hanem az állapot oka.  (Nekem volt HPV fertőzésem pl, a méhnyakállapotom viszont normális volt, P2. A HPV kimutatása után 3 havonta hívtak vissza kontrollra - aztán egyszercsak megszűnt a HPV. A HPV ellen nincs orvosság, vagy legyőzi az immunrendszered, vagy nem, ennyi. Bizonyos fajtái okai a méhnyekráknak, más fajtái nem. De nem a HPV a rák.)  Egyébként lehet egészen más oka a ráknak és a rákmegelőző állapotnak is.  A P3 pedig nem feltétlenül rákmegelőző állapot, lehet egy elmúló fertőzés kövekezménye is.

 • 2008.02.11 13:12:56DrSzöszi

  A HPV és a HPV gyanú pedig nem azért lett külön megállapítva nálad, mert közben romlott az állapotod - hanem azért, mert a HPV kimutatása külön vizsgálattal történik, amit feltehetően először ne végeztek el nálad (ezért volt gyanú), másodjára pedig igen.  Megj.: a műtéttel a HPV vírusfertőzöttség is megszüntethető.

 • 2008.02.11 13:16:48DrSzöszi

  Paramami,  a helyedben pedig kiverném a balhét, hogy igenis vizsgáljanak meg!!! Biztos van valam oka, ha csak hormonális is, és nem éri meg idegesíteni magad.  Azért a P1-ből egyébként nagyon-nagyon szürreális, hogy ilyen rövid dő alatt alakuljon ki akár rákos, akár rákmegelőző állapot!!!

  Nem lehetetlen, de tudomásom szerint majdnem az.  Visszavonatkoztatva a HPV-re. A HPV-nek nagyon sok fajtája van, van agresszív, ami viszont nem túl elterjedt - ilyen, igazán agresszív HPV fertőzés esetén lehet, hogy valami kialakul rövidebb idő alatt, de Paramami, nyugi - tényleg nagyon ritka. • 2008.02.11 13:20:45DrSzöszi

  Utolsó megjegyzésem okoskodásként... :) Bocs. A szexuálisan aktív felnőtt nőknek egyes becslések szerint 60%-a HPV fertőzött - ebből természetesen sok a nem agresszív, illetve egyáltalán nem rákkeltő HPV-vel.  Ugyanakkor szintén becslések szerint a méhnyakrákos esetek 90%-át okozza a HPV vírus. • 2008.02.11 13:27:25ruju

  Paramami, igenis verd ki a balhét, ahogy Dr Szöszi is írta. Én is kizárólagosan szoptattam még, gyakorlatilag a műtét napjáig.

  dr Szöszi, a citológiám pedig teljesen rendben volt, ezért nem is látta az akkori orvosom szükségét az ismétlésnek. Szóval én vagyok a szinte lehetetlen.  Paramami, addig járj orvoshoz, amíg úgy nem érzed, hogy megtaláltad azt, aki megfelelően foglalkozik a problémáddal. A tüneteim nekem is hasonlóak voltak, kiegészítve azzal, hogy szeretkezés után mindig úgy nézett ki a helyszín, mint mészárlás után. Nekem össz. 2 hetem volt arra, hogy beszarjak és gondolkodjam, ennyi idő telt el a "halálos" diagnózis és az "életmentő" műtét között, azelőtt - kb. 3 hónapig, a tünetek komolyra fordulásával - tökéletesen nyugodt voltam, hogy minden ok, hiszen ahányszor orvosnál jártam, mindig megnyugtatott, hogy ilyesmi előfordul, és ne gondoljak semmi komolyra. Más kérdés, hogy 29 évesen az ember eleve nem gondol semmi komolyra.

 • 2008.02.11 13:36:25DrSzöszi

  Ruju,  sajnálom, ami Veled történt, komolyan, nem is értem, hogy ilyen tünetek mellet miért nem vizsgáltak meg... Valószínűleg tényleg azért, mert valóban ritka, ami Veled történt. Tudom, hogy ez nem vigasztal.  Azért Paramaminak még annyit, hogy nekem épp most volt egy barátnőmnek hasonló tünetekkel problémája, és jóindulatú cisztát diagnosztizáltak, megműtötték, kivették, jól van, azt mondja, nem volt gáz a műtét, és minden lelete OK.

 • 2008.02.11 13:38:08freddiekrueger

  Paramami!

  A tiédhez hasonló tüneteim voltak 5 éve.

  2-3 hónap után orvoshoz el, mondom mi van, aszongya egészségügyi küret. Másik doki dettó. Megcsinálták, utána derült ki hogy helyes polipok voltak a méhemben, azok okozták a gondot. utána minden rendbejött. Viszont most, hogy szoptatom a lányomat, mensi elött 4-5 nappal már vérezgetek, erre azt mondta a doki, hogy így is lesz, amíg el nem választom a némbert. Merthogy hormonok:)A szűrés eredménye szerencsére P2 évek óta

 • 2008.02.11 14:12:47Csöre

  Paramami, ne hagyd annyiban! Egyszerű tanácsként: tagadd le (vagyis sunnyogd el), hogy még szoptatsz. Aztán azt is teheted, hogy elmész egy endokrinológushoz. Ő kivizsgálja, mizújs a hormonokkal, és akkor onnan lehet tovább menni.  Az én sztorim: szülés után 10 hónappal menstruáltam először, de onnantól ez úgy nézett ki, mint a kóser mészárosék háza tája. Akkor még tényleg sokat szoptattam, gondoltam várok pár hónapot, hogyan alakul.  Közben persze interneten körbenéztem, és kábé meg is találtam, hogy ennek mióma lehet az oka.  4 hónappal később evickéltem el a dokimhoz (aki a terhesség és a szülés alatt minden kiválóságáról tanubizonyságot tett, igaz, nem is volt semmi probléma.) Mondtam neki, mizújs, ő hümmögött, UH-ot be se kapcsolta, aszongya egyek Rutascorbint (megj: az kábé orrvérzésre jó...).  Na két hónap sem telt el, mentem vissza hozzá, immár terhesen. Akkor persze megvizsgált, s mondja: nahát, miómája van! Ezt eddig nem vettük (érted: vettÜK) észre? Ja, mondom, nem lep meg.  A babát elvetéltem. Kérdeztem tőle utána: nem kéne megműteni ezt a miómát, amíg nem nő tovább? Válasz: á, a műtétre rámehet a méhem, essek inkább teherbe, a második szülés után megbeszéljük. Egy 7 centis miómáról beszélgettünk, az is csoda volt - mint utóbb kiderítettem - hogy az a terhesség létrejött.  Fél év után mentem vissza hozzá, hogy baba nincs, nézzük a miómát! 11 centis lett közben. Mondtam még mellette, hogy a vérzéseim több, mint bosszantóak. Mondja, Rutascorbin... mondom nem használ. Akkor ne egye! Ez volt a válasz! De hogy helyette valamit??? S házi feladatként: teherbe kell esni.  Vártam még pár hónapot, új doki. A műtét már sürgős, 12 centis lett a dög, örülhetek, ha sikerül kivenni. Egy évet vártam (és véreztem) tök fölöslegesen, csak egy kicsit kellett volna komolyabban venni, amit én mondok. Na mondegy, ez van, ezzel kell főznöm. De Te ne hagyd Magad lerázni! És annyi doki van a városban, nyüstöld őket, amíg nem vesznek komolyan!

 • 2008.02.11 14:28:18manci

  Csöre: úgy sajnálom, és nagyon drukkolok, hogy simán menjen a műtét!

 • 2008.02.11 18:09:56ruju

  Csöre, "csak" a miómát veszik ki, vagy szarabb a helyzet? Egyébként az én műtétem után (ahol úgy feküdtem a kés alá, hogy nem tudtam, vajon a petefészkeket meg fogják-e menteni, az csak a műtét alatt derül ki - egyébként sikerült, hurrá) kezdtek jönni mindenféle hírek, hogy terhes nőket méhnyakrákkal hogyan műtöttek, hogy "mindenki jól járjon". Én a mai napig azon vívódom, hogy ha vajon akkor egy gyerekem sincs, mgpróbálják-e a méhemet is megmenteni... Csöre, járd körbe te is a témát. A mióma, ha jól tudom, nem rosszindulatú daganat, hátha van rá idő, hogy pontosan tájékozódj. nekem sajnos nem volt, de ezt már fentebb írtam :-(

 • 2008.02.11 18:18:22Csöre

  Ruju, Ditke, Manci, nagyon aranyosak vagytok!

  Igyekeznek csak a miómát kiszedni, de mivel elég nagy (többszöröse a méh eredeti méretének) nem biztos, hogy sikerül. Most két doki között vacillálok, mert nem egyértelmű, hogy melyik tudná jobban megcsinálni. Meg hát "csak úgy" is félek a műtéttől, hogy felvágják a hasamat, Jééééézus, ezek szikét akarnak bökni belém, rémes....!

 • 2008.02.11 18:36:27ruju

  Basszus. Még csak biztatót sem tudok írni, csak qannyit, hogy maximálisan együttérzek, és átérzem, sőt még ennyi év után is újra emlékszem... Mikor akarják mindezt?

 • 2008.02.11 20:48:32Paramami

  Hát jó hírek dögivel... Eddig nem voltam túl erőszakos. Egy naiv kérdés: az eü. küreten kívül mivel lehet ezeket kimutatni - mióma, polip, stb.? Nekem mondjuk UH-t többet is végeztek, meg ugye a félévenkénti citológia, de most rendesen berezeltem...  Egyébként már eljutottam oda, hogy elmentem egy endokrinológushoz, és letagadtam, hogy szoptatok, mert tényleg nagyon unom már, hogy 246.szorra végighallgassam, hogy "bár a szoptatás önmagában nem okozhat ilyen vérzést, addig nem tudjuk magát kezelni, míg szoptat, ezért majd ha elválasztotta, akkor kivizsgáljuk". Számomra egyébként döbbenetes ez a hozzáállás, amit az orvosok most velem szemben tanusítanak! Most meglátom, mit mond ez az endokrinológus, mert az én orvosom hormonvizsgálatra se volt hajlandó elküldni, most legalább megnézi a progeszteron szintemet, aztán meglátjuk.  De még egyszer: jó lenne egy kis infó az ilyenkor hasznos vizsgálatokról, ha valaki ebben kompetens!  Köszi!!!!

 • 2008.02.12 11:05:24TerepszinűKatica

  Elnézést, kicsit off a kérdés, de csak kicsit:  Van valahol olyan honlap, fórum v. bármi hasonló, ahol megbízható nőgyógyászokat ajánlanak egymásnak emberek? Sajnos elég retek tapasztalataim vannak etéren, és éppen váltani szeretnék, de kissé el vagyok veszve. :|  Előre is köszi, ha...

 • 2008.02.12 11:24:22Cica7

  TerepszínűKatica!

  Merre laksz? Ha debrecen környéke, akkor tudnék segíteni.

 • 2008.02.12 11:42:19Anura

  Vannak ilyen oldalak, emlékszem, én is keresgéltem véleményeket. Pesten a sajátomat tudom ajánlani, esetleg.

 • 2008.02.12 11:43:00freddiekrueger

  Nekem UH, citológia sose mutatta ki, h baj lenne, pusztán véreztem, és mindkét doki kapásból a küretet mondta, mert abból tudtak konkrétan vizsgálni, amit kikapirgáltak. Állítólag sokkal fiatalabbaknak is ezt javasolják( én akkor 30 voltam), ha nem rendeződnek a vérzéses problémáik. Hozzáteszem, elötte majd tíz évig szedtem a fogamzásgátlót és ez alatt sose volt semmi bajom.A műtét kb 10 perc volt altatásban, nagyon rendesek voltak és állítólag nem nő vissza. A mióma állítólag kicsit rizikósabb, mert elrákosodhat. Nagyanyámat emiatt akarták "kipakolni" 70 évesen. Persze nem engedte. Fel a fejjel Paramami, légy "nyomulós", ne hagyd madad!!:)

 • 2008.02.12 13:03:32TerepszinűKatica

  Cica7, budapesti (ezen belül dél-pesti) vagyok, de köszönöm :)  Anura,

  próbáltam keresgetni ilyesmi oldalakat, csak gondoltam hátha van itt valakinek valami jó tippje erre. Ha a sajátodat ajánlod, terepkatica@gmail.com a címem, köszi az infót előre is :)

 • 2008.02.12 13:23:38Meni

  Dr. Fülöp, Szt. Imre és Praxis Magánrendelő.

  Ugyan nem Pest, hanem Buda, de néla empatikusabb orvosom (nem csak nőgyógyász) még soha nem volt, és szakmailag is toppon van.

 • 2008.02.12 13:56:54Csöre

  Paramami, a miómát hüvelyi UH-gal lehet leginkább kimutatni. És az esetek nagyon kis százalékában (ezrelékében) válik csak rosszindulatúvá.

 • 2008.02.17 21:16:58szanna

  A húgom most tölti a 23. hetet. A Jánosban fog szülni. Mivel méhnyakrákkal műtötték mindenképp szeretne dokit és/vagy szülésznőt fogadni. Ha valakinek jó tapasztalatai vannak és az orvosát, szülésznőjét örömmel ajánlaná, akkor küldjön nekem e-mailt: szanna kukac mginfszki pont sulinet pont hu.  Előre is köszönöm.

 • 2008.02.18 11:59:16szanna

  Bocsánat az ismétlésért, de nagyon hamar elsüllyedt a kérdésem:  A húgom most tölti a 23. hetet. A Jánosban fog szülni. Mivel méhnyakrákkal műtötték mindenképp szeretne dokit és/vagy szülésznőt fogadni. Ha valakinek jó tapasztalatai vannak és az orvosát, szülésznőjét örömmel ajánlaná, akkor küldjön nekem e-mailt: szanna kukac mginfszki pont sulinet pont hu.  Előre is köszönöm.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta