SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: könnyű és komoly zenék

2008. február 8., péntek 08:17

A héten folytatódik és lezárul a farsangi szezon. Minden csupa zene és tánc: hol komolyabb, hol könnyedebb, kinek-kinek ízlése szerint.

Szombaton 11-kor a komolyzenét szerető gyerekeknek és szülőknek a Zeneakadémia kínál összetett programot: a Ránki-család ifjúsági hangversenyén Bach, Haydn, Ravel és Satie műveit hallgathatják meg (gyerekjegy 1000, felnőtt 2000 Ft). A koncertre minden gyerek vihet egy megunt, de még jó játékot, könyvet, amelyet gyermekotthonok lakói kapnak meg. A koncert után a koncertjegyekkel pedig ingyen mehet a család az Állatkertbe.


A Millenárison a szokásos babusgatón és kézműves-műhelyen kívül vasárnap 11-kor Saint-Saëns Az állatok farsangja című verses-táncos zeneműve lesz látható. A békától a nyúlon keresztül, a teknősig és a rókáig mindenki valamilyen produkcióval szeretné elérni, hogy ő legyen a farsang uralkodója. A végén pedig a nézők szavazhatnak, melyik produkció tetszett a legjobban. Utána Berg Judit jön Ruminivel, majd négytől a Brass in the Five: Méhes Csaba pantomim művész és a zenekar elővarázsolja a cirkuszvilág felejthetetlen figuráit: bűvészt, illuzionistát, bohócot, állatidomárt, kötéltáncost, cirkuszi lovakat, félelmetes tigrist. Egy órányi vidám játék, élő rézfúvós muzsikával.

A Művészetek Palotájában Lázár Ervin Bogármeséjét balettozzák el a Magyar Nemzeti Balett és a Madách Musical Tánciskola tagjai. Egyszer, amikor a páncélfejű gonosz grafitbogarak uralkodtak az erdőben, egy reggelre gyönyörű, gyógyító erejű virág nőtt a rét közepén, és a varázsvirág visszakergette a szürkebogarakat a föld alá. Ám egy napon hatalmas vihar támadt, és letörte a varázsvirágot. Vajon sikerül-e a Csillagszemű Bogárkának még időben újra összeraknia a varázsvirágot, hogy a szürkebogarak ismét visszabújjanak a föld alá? Vasárnap háromkor és hatkor.

Ugyanitt délelőtt Minimax farsang: a zene egyre komolytalanabb, de ez nem megy a minőség rovására. 10:45-kor az Alma együttes koncertjén rophatják a délelőtti bulizók, délben pihenésképp a zeneakademisták muzsikálnak nekik, hogy új erőre kapva fél kettőkor a Kolompos farsangi zenéjére mehessen, aki csak akar. Mindeközben farsangi jelmezkiegészítők, kreppbohóc, világító papírváros, farsangi fakanálbáb készítés, zöldségszobrászat, textilfestés, arcfestés.

Még könnyebb vizekre evezve jutunk el a Disney által népszerűvé tett Pocahontashoz. A bátor indián lány a peace and love jegyében kibékíti az indiánokat és a hódítókat, és persze beleszeret a jófej angol hódító fickóba. A sztorit mesemusical formájában a Szabad Ötletek Színháza viszi színre, szombaton négykor a BMK családi délutánján. A színház utáni kézműves foglalkozáson Valentin-napi kedves apróságok, tölcsérbáb és szárazvirág falidísz is készíthető.

A Fonóban egzotikus népzenét hallgathatnak a különös mesére és különös zenére vágyó kisgyerekek. Az Évkerék Társulat különböző népek meséinek, ünnepi szokásainak dramatikus feldolgozására invitálja a nézőket – ez alkalommal A madár, aki a világ legszebb énekét énekelte című pigmeus mese van soron. Az afrikai őserdő vadásznépének életét felidéző legendamese szereplői óriásbábok, és élő muzsika kíséri ténykedésüket, melynek során együtt keresik a hangot, melynél nincsen szebb e földön.

Kivételesen hozzácsapunk a hétvégéhez egy keddi programot is: a Jövő Házában filmkészítő műhely lesz közepes és kicsit nagyobb gyerekeknek. Fél tíztől délig az ovisok fakanálból bábokat készíthetnek a Három selyp leány című népmeséhez. A bábokkal a gyerekek eljátsszák a rövid mesét, egy zenetanár segítségével pedig megzenésítik az előadást. A produkciót 3 kamerával rögzítik, és bábfilmet készítenek belőle, de a bábok helyett a gyerekek is szerepelhetnek. A következő alkalommal DVD-n megkapják a megvágott anyagot. Egytől fél négyig pedig a kisiskolások Janikovszky Éva Ha én felnőtt volnék című könyvéből rövid forgatókönyvek készíthetnek. A gyerekek által eljátszott, megzenésített, rövid epizódokat 3 kamerával rögzítik. Egész nap mindenkinek nyitva áll a kreatív műterem.  Itt újságot készíthetünk, képregényt, diafilmet rajzolhatunk. A kész képsorozatot pedig „belevarázsolhatjuk” a számítógépbe. A nap végén mindenki hazaviheti saját alkotását.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.08 12:02:37Vierre_

  Nah, jee, erre a minimaxra lehet hogy benézünk , ingyen van :DDDDDDD, kösssssz a tippet :)

 • 2008.02.08 19:33:12hanna

  Pecsa, Kisállat és növénybörze cukiság kedevelőknek, lemaradt.

 • 2008.02.10 01:30:10bizso

  Szerinted megérdemelten nyerte meg Csézy az Eurovízió hazai döntőjét?

  www.zene.hu

 • 2008.02.10 02:01:03juliaberber

  Bizso, én megdöbbentem, hgoy nem Szekeres Addrienn nyert, messze ő volt a legjobb hangú és legprofibb előadó, az egyik legjobb dallal! Csézy szép meg aranyos, de a mély hangokat nem bírta, a dal meg egy nagy nulla, tucatmunka...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta