Hétvégi programok: könnyű és komoly zenék

A héten folytatódik és lezárul a farsangi szezon. Minden csupa zene és tánc: hol komolyabb, hol könnyedebb, kinek-kinek ízlése szerint.

Szombaton 11-kor a komolyzenét szerető gyerekeknek és szülőknek a Zeneakadémia kínál összetett programot: a Ránki-család ifjúsági hangversenyén Bach, Haydn, Ravel és Satie műveit hallgathatják meg (gyerekjegy 1000, felnőtt 2000 Ft). A koncertre minden gyerek vihet egy megunt, de még jó játékot, könyvet, amelyet gyermekotthonok lakói kapnak meg. A koncert után a koncertjegyekkel pedig ingyen mehet a család az Állatkertbe.


A Millenárison a szokásos babusgatón és kézműves-műhelyen kívül vasárnap 11-kor Saint-Saëns Az állatok farsangja című verses-táncos zeneműve lesz látható. A békától a nyúlon keresztül, a teknősig és a rókáig mindenki valamilyen produkcióval szeretné elérni, hogy ő legyen a farsang uralkodója. A végén pedig a nézők szavazhatnak, melyik produkció tetszett a legjobban. Utána Berg Judit jön Ruminivel, majd négytől a Brass in the Five: Méhes Csaba pantomim művész és a zenekar elővarázsolja a cirkuszvilág felejthetetlen figuráit: bűvészt, illuzionistát, bohócot, állatidomárt, kötéltáncost, cirkuszi lovakat, félelmetes tigrist. Egy órányi vidám játék, élő rézfúvós muzsikával.

A Művészetek Palotájában Lázár Ervin Bogármeséjét balettozzák el a Magyar Nemzeti Balett és a Madách Musical Tánciskola tagjai. Egyszer, amikor a páncélfejű gonosz grafitbogarak uralkodtak az erdőben, egy reggelre gyönyörű, gyógyító erejű virág nőtt a rét közepén, és a varázsvirág visszakergette a szürkebogarakat a föld alá. Ám egy napon hatalmas vihar támadt, és letörte a varázsvirágot. Vajon sikerül-e a Csillagszemű Bogárkának még időben újra összeraknia a varázsvirágot, hogy a szürkebogarak ismét visszabújjanak a föld alá? Vasárnap háromkor és hatkor.

Ugyanitt délelőtt Minimax farsang: a zene egyre komolytalanabb, de ez nem megy a minőség rovására. 10:45-kor az Alma együttes koncertjén rophatják a délelőtti bulizók, délben pihenésképp a zeneakademisták muzsikálnak nekik, hogy új erőre kapva fél kettőkor a Kolompos farsangi zenéjére mehessen, aki csak akar. Mindeközben farsangi jelmezkiegészítők, kreppbohóc, világító papírváros, farsangi fakanálbáb készítés, zöldségszobrászat, textilfestés, arcfestés.

Még könnyebb vizekre evezve jutunk el a Disney által népszerűvé tett Pocahontashoz. A bátor indián lány a peace and love jegyében kibékíti az indiánokat és a hódítókat, és persze beleszeret a jófej angol hódító fickóba. A sztorit mesemusical formájában a Szabad Ötletek Színháza viszi színre, szombaton négykor a BMK családi délutánján. A színház utáni kézműves foglalkozáson Valentin-napi kedves apróságok, tölcsérbáb és szárazvirág falidísz is készíthető.

A Fonóban egzotikus népzenét hallgathatnak a különös mesére és különös zenére vágyó kisgyerekek. Az Évkerék Társulat különböző népek meséinek, ünnepi szokásainak dramatikus feldolgozására invitálja a nézőket – ez alkalommal A madár, aki a világ legszebb énekét énekelte című pigmeus mese van soron. Az afrikai őserdő vadásznépének életét felidéző legendamese szereplői óriásbábok, és élő muzsika kíséri ténykedésüket, melynek során együtt keresik a hangot, melynél nincsen szebb e földön.

Kivételesen hozzácsapunk a hétvégéhez egy keddi programot is: a Jövő Házában filmkészítő műhely lesz közepes és kicsit nagyobb gyerekeknek. Fél tíztől délig az ovisok fakanálból bábokat készíthetnek a Három selyp leány című népmeséhez. A bábokkal a gyerekek eljátsszák a rövid mesét, egy zenetanár segítségével pedig megzenésítik az előadást. A produkciót 3 kamerával rögzítik, és bábfilmet készítenek belőle, de a bábok helyett a gyerekek is szerepelhetnek. A következő alkalommal DVD-n megkapják a megvágott anyagot. Egytől fél négyig pedig a kisiskolások Janikovszky Éva Ha én felnőtt volnék című könyvéből rövid forgatókönyvek készíthetnek. A gyerekek által eljátszott, megzenésített, rövid epizódokat 3 kamerával rögzítik. Egész nap mindenkinek nyitva áll a kreatív műterem.  Itt újságot készíthetünk, képregényt, diafilmet rajzolhatunk. A kész képsorozatot pedig „belevarázsolhatjuk” a számítógépbe. A nap végén mindenki hazaviheti saját alkotását.

Oszd meg másokkal is!
Mustra