Mackónadrágban az íróasztal mögött

Otthon dolgozni. Első hallásra maga a kánaán.Nem kell korán kelni és a legnagyobb dugóban utazni a munkahelyre, a kisgyereket sem kell bölcsibe adni, és úgy osztjuk be az időnket, ahogy szeretnénk. Gondoljuk azonban egy picit tovább! Időbeosztás, terhes barátnők, beteg gyerekek. Az otthoni munka árnyoldalai.

Az rendben van, hogy tovább lehet aludni, vagy visszafeküdni, ha elindítottuk az oviba a gyereket, de már itt borul az egész napirendünk. Csak még egy kis kávézás, egy gyors zuhany, e-mailek ellenőrzése, hopp, ez érdekes hír, olvassuk csak el! Mire észreveszi az ember, már dél van, és erre is csak azért jön rá, mert gyomra hangosan jelzi, ideje valami táplálékot is bevinni a koffeinbomba mellé.


Ebéd közben végigpásztázzuk a lakást és elkeseredve állapítjuk meg, hogy tegnap este a gyerekek atomsújtotta övezetté változtatták, így ha nem akarunk családi botrányt, mire a férj hazajön, állhatunk is neki takarítani. Ez persze elhúzódik kora délutánig (mosás, teregetés, vasalás), amikor is muszáj leülni egy kávé mellé. Alig kezdünk el dolgozni, csörög a telefon, egy unatkozó kismama-barátnőnk hív, nehéz lerázni „Te úgyis otthon dolgozol, biztosan ráérsz.” Amikor sikerül minden figyelmünket újra a munkánk felé fordítani, amikor igazán belemelegednénk, rájövünk, hogy már indulhatunk a gyerekekért az oviba.

Mikor hazaszállítottuk őket, illene foglalkozni is velük, játszani, beszélgetni és az sem árt, ha főzünk valami vacsorát is. A munka megvár, nem igaz? Hazaesik a férj is, családi életet élünk. Fürdetés, esti mese, a gyerekek végre az ágyban. Hiába kezdődik a tévében a Született feleségek, a Dr. House vagy a Grace klinika, minket vár a munka, amit nem sikerült a nap folyamán befejezni. A férj már rég lefekszik, mire ágyba kerülünk. Holnap majd jobban beosztjuk az időnket, fogadjuk meg.

Ekkor jönnek a váratlan események. A gyerek beteg lesz, egész nap otthon marad, nyűgös, éhes, szomjas, unatkozik, foglalkozni kell vele. A munka úszik. Mert ugye amíg egy beteg gyerek miatt a dolgozó anya otthon marad és ápolja, addig az otthon dolgozó anyának ugyanúgy dolgoznia kell. És gyereket ápolni. És akkor még nem beszéltünk arról, mi történik, ha minket dönt le az influenza. Ismét az előző helyzet áll fenn: így is-úgy is otthon vagyunk, akkor belefér a munka is.

Azt se felejtsük el, hogy egy bejárós munkahelyen a kávé-, cigi- és ebédszünetben kiélhetjük pletykaigényünket és csacsoghatunk egy kicsit a szomszéd asztalnál ülő Mancika nemi életéről vagy kiröhöghetjük a főnök felemás zokniját. Otthonra csak a chat és a telefon marad, amely amellett, hogy személytelen, megint csak tolja a munkát.

Ha valamilyen véletlen folytán sikerül is befejezni a melót, az csak azért lehetséges, mert a háztartást hanyagoltuk el. Ekkor azonban számíthatunk arra, hogy mikor hazajön életünk párja, már az ajtóban kiakad: Miért van ekkora kupleráj? Hisz egész nap itthon vagy!
Oszd meg másokkal is!
Mustra