Gyerekek, akik nem hajlandók enni

Vajon meg lehet-e változtatni a gyerekeket, akik nem hajlandók semmit megenni? A harmonikus családi ebéd az, amikor mindenki szereti a feltálalt ételt. Ha szerencsénk van, a gyerekeink sokféle ételt megesznek, és csak párat utasítanak vissza. Természetesen nem feltétlenül a legegészségesebb az, amit mind szeretünk (mondjuk éppen bolognai spagetti vagy fokhagymás pirítós), de jó érzés úgy enni, hogy mindenki elégedett az étellel.



Még ha nem is ilyen tökéletes a harmónia, akkor is ki tudunk találni valamit, és ha a gyerekek nem akarják megenni az ebédet, akkor várniuk kell a következő étkezésig. De mindenki ismer legalább egy horrorisztikus történetet olyan gyerekekről, akik csak a mekis krumplit vagy a nagyi sütijét hajlandóak megenni, akkor is, ha szüleik inkább csirke falatkákat ennének kuszkusszal és spárgával. Vajon csak rosszul nevelték őket? Vagy valóban más az ízlésük, mint a szüleiknek?

A gyerekek és szüleik ízlésének összefüggéseit ugyancsak nehéz kutatni. Vajon a kettő korrelációja nem pusztán a szülői nevelést tükrözi, esetleg a társadalom hatását az egész családra?

Margherita Guidetti és Nicoletta Cavazza másképp közelítették meg a kérdést: 282 gyereket és a szüleiket kértek meg, hogy írják fel a három kedvenc és a három legutáltabb ételüket. Két pontot ért az azonos elem egy-egy válaszban, és egyet az azonos kategóriájú elem (például kelbimbó és káposzta). Majd minden szülőt összevetetek egy véletlenszerűen kiválasztott gyerekkel is.




A szülő-saját gyerek párok szignifikánsan hasonlóbb ízlésűek. Ezenkívül az derült ki, hogy minél idősebb a gyerek annál kevésbé jellemző, hogy épp azt utálja, amit a szülei szeretnek. A kutatásban azonban csak egy szülőt vizsgáltak, aki főz otthon. Ráadásul csak észak-olaszok vettek részt, ki tudja, máshol is hasonlóak lettek volna-e az eredmények.

Úgy tűnik, a gyerekek ízlése alkalmazkodhat a szülőkéhez – valóban megszerethetnek ételeket, amelyeket korábban elutasítottak. Ha most a négy évesünk csak paradicsomlevest eszik betűtésztával, ne keseredjünk el! Tíz év múlva talán minden közös ebéd harmonikus ebéd is lesz egyben.

Forrás: Dave Maunger: Kids who won't eat: Is there any hope for changing their preferences? in. Cognitive Daily

Oszd meg másokkal is!
Mustra