SZÜLŐSÉG

Cukorral kevésbé fáj az oltás

2008. február 5., kedd 12:06

A legtöbb anyuka sajnálja a kicsinyét, amikor a gyerekorvos hatalmas injekciós tűvel közelít felé, hogy beadja a kötelező oltást. A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói szerint egy kevés cukros víz elszopogatása után elviselhetőbbnek érzik az injekcióval járó fájdalmat a csecsemők. Két és négy hónapos csecsemők két perccel a védőoltás előtt két milliliter 24 százalékos cukoroldatot kaptak, mely csökkentette a oltás utáni fájdalmukat és lerövidítette azt az időt, mely alatt visszazökkentek szokásos viselkedésükbe - közli a Linda A. Hatfield által vezetett csoport a Pediatrics orvosi szaklap februári számában.


A vizsgálat során 38 csecsemő kapott cukros és 45 sima vizet, mielőtt az oltássorozatot beadták nekik. Az első, második és harmadik injekciót az oldat után két, öt és hét perccel kapták meg, számol be az MTI. A babák fájdalomérzetének nagyságát egy olyan skálán mérték, mely értékeli a sírást, arckifejezést, viselkedést, a testmozgásokat és az alvást. A skála 0 és 5 között jelzi a fájdalom nagyságát. Minden injekció után azonnal és kilenc perc elteltével mérték a fájdalmat.

Azoknál a babáknál, akik cukoroldatot kaptak, 1,19 és 3,80 között volt az injekciók után a fájdalmat jelző érték, míg a kontrollcsoportnál 3,02 és 4,81 között, írja az MTI. Kilenc perc elteltével az utolsó értékelésnél a fájdalom mérőszáma mindössze 0,59 volt a cukros vizet kapott babáknál a másik csoport 2,75-ös értékéhez képest.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.05 12:25:24gjuci

  Hát azért nem biztos, hogy a cukor miatt volt... Egyszerűen enni adtak nekik, nem? Szépen emésztgettek, nem voltak éhesek, és láss csodát...

 • 2008.02.05 12:33:29Meni

  Hű, de szeretnék ilyen fontos és a társadalom jólétét mélyen érintő kérdéseket kutatni. A szuri fáj. Anya/apa megtesz mindent, hogy fájjon. De mégis fáj, a gyerek sir, lehet hogy az ötös skálán csak 2-ig jut el, de lehet hogy a következő alakommal 5-ig. És akkor mi van?

  (Bocs, de kicsit agymenésem van ettől a sok "kutatók megállapotitták a nagy semmit" hirtől)

 • 2008.02.05 12:33:53Meni

  megtesz mindent, hogy NE fájjon...bocsi

 • 2008.02.05 12:51:03huhhh

  Meni, ráadásul emlékeim szerint pontosan ezt kikutatták már évekkel ezelőtt is. Többször is. Hogy most mitől lett belőle spanyolviasz? Ki tudja...

 • 2008.02.05 12:58:03special

  Birom, hogy ezeknek mikre van ideje, de komolyan! :)))  Tényleg rájöttek arra, hogy ha valami eltereli a gyerek figyelmét, akkor kevésbé fog a szurira öszpontositani?!?

  Vajon mennyibe került ez a kutatás? A feléért hajlandó vagyok kikutatni, hogy ha egy micimackó figurát vagy egy piros labdát lengetek a baba orra előtt, akkor mi lesz a hatás :)

  Az alapfeltevésem szerint azoknál a babáknál, akik micimacit láttak, 1,19 és 3,80 között lesz az injekciók után a fájdalmat jelző érték, míg a kontrollcsoportnál 3,02 és 4,81 között. Kilenc perc elteltével az utolsó értékelésnél a fájdalom mérőszáma mindössze 0,59 lesz a micimacis babáknál a másik csoport 2,75-ös értékéhez képest.

  De lehet, hogy finomitom még a kiértékelést tizedmásodperces pontosságig.

 • 2008.02.05 14:06:48szövetszöcske

  Az a baj ezekkel a kutatokkal hogy meg nincsenek teljesen demokratikus alapokra helyezve, azer kutatnak ki ilyeneket. Tiszta abszurd forditott logika. Szerintem ugy kellene ennek mukodnie, hogy a poronty kozossege megszavazza, hogy mondjuk cukrot, mezet vagy toltottkaposztat adjanak a kolykoknek oltas utan, vagy esetleg oltas sem kell, es akkor amit a jonep megszavazott azt kutatjak ki. Utanna aki nyavogni mer, amikor vegre kikutatodik a vart eredmeny, arra jogosan razudul a tobbseg haragja, es megmondjak neki hogy gaz meg hogy szerintem.

 • 2008.02.05 14:53:17special

  OK!

  Ti dönthettek a kutatási témáról + biztositjátok az alanyokat + összedobjátok a kutatáshoz elengedhetetlenül szükséges 1,5 millió €-t.

  A kutatást stipi-stopi én végzem :). A kontroll-csoporttot, akikkel nem történik semmi extra, csak a hülye anyjukat kell kibirni, én adom.  Mivel máris vannak kezdeti költségeim, ezért kérem, hogy az összeg harmadát máris utaljátok a bankszámlámra! Kösz!

 • 2008.02.05 15:08:14szövetszöcske

  En egy millaert is kikutatnam amit a jonep akar, mondjuk franko low-budget kutatas kereteben. Mivel lo-bacsis a kutatas, alanyok sem kellenek, csak valami eleg transzcendens logikat kell kiagyalnom, ami valami meglevo eredmenyekbol a koznek tetszo felfedezesre vezet. (meg gondolom a penz egy reszebol valami kozepneves tudosokkal azert smuzolnom kell, meg konferenciazni valami menobb nyaralohelyen, hogy azert legyen huzonev is a kutatas cimlapjan. Bar gondolom az igazan elhivatott felfedezes-gyartok ilyenre mar valami jo kis EU tamogatast is felvesznek, had folyjon az a penz, azer van).

 • 2008.02.05 15:35:30black laced butterfly

  Nekem kiskoromban apukám mindig beigért egy fagyit, ha nem sírok oltáskor.

  Az oltás nem fájt, mert már közben a fagyira gondoltam, pedig azt nem előtte ettem, hanem utána.

 • 2008.02.05 19:53:27Vakmacska

  Csak kicsit off, nagyjából hasonló téma.  De tényleg, segíccsen már valaki. Hogy lehet viszonylagosan túlélni egy három és fél évessel egy laborvizsgálatot.  Énnekem eszembe jutott mesekönyv, abszurd módon hordozós DVD, esetleg amúgy tiltott gumimaci nagy mennyiségben (egyszer egye meg a fene). De félek ez mind kevés lesz ha tényleg odakerülünk.

 • 2008.02.05 21:26:13wish73

  hát, ez most a zene gumimaci-borzalom vagy a gumicukor? mert ez utóbbit vérvétel előtt semmiképp. amúgy ekkora gyerekkel már elég jól meg lehet beszélni, h nézzen körül, mennyi kisbaba vár, és, ha ő sír, akkor megijeszti őket, ha pedig megmutatja, h milyen bátor, akkor a kicsiknek is segít. nálunk működött.

  én azt szoktam mondani, ha kérdezik, h picit télleg fájni fog, de a szabadon lévő kezével olyan erősen szoríthatja az én kezemet, ahogy csak akarja. és igen, fájdalomdíj mindig beígérve.

 • 2008.02.05 21:42:01martine

  vakmacska! mi allergiavizsgálaton voltunk a négyévessel tavasszal (vizsgálat, kikérdezés, vérvétel, sok várakozás, bőrpróba, várakozás viszkető karral, eredmény leolvasása, várakozás az eredményre)  volt nálunk innivaló, ennivaló, könyv, kedvenc baba, kistáska, papír, filctollak + egy selyemkendő - végül is ez mentett meg, mikor már minden kifújt: csináltunk labdát belőle és rosszalkodtunk vele a folyosón :) - lehet, hogy érdemes lufikat vinni?

 • 2008.02.05 21:49:49Vakmacska

  Gumimacik - az ehető, de persze nem előtte, hanem utána, Wish....  Asszem mindent felhasználok, mert a kölök mindaddig maximálisan kezelhető amíg be nem pánikol (asszem tőlem örökölte) és akkor aztán nincs tovább. Viszont a 3 éves oltást nyekk nélkül tűrte, de attól tartok ez kevésbé lesz egyszerű.  És mindenkinek köszi. Asszem én parázok jobban, saját vérvételtől nem, de az más.

 • 2008.02.06 09:23:27cena

  Én az összes bébikori oltást úgy adattam be (egyébként a védődőnőm és a gyerekorvos félig-meddig tanácsára), hogy utána rögtön meg is szoptattam őket. Így kb. fél perc sírással megúsztuk a szurikat, és a lányok nem tűntek nagyon megviseltnek. Amikor meg már nem szoptak, megértették, hogy ez egyszerűen kell, és kész.

 • 2008.02.06 11:10:56Subbantósdi

  Hát nem tudom, nálunk inkább "szokás" kérdése volt, hogy mennyire viselte el eddig az oltásokat, a 15. hóson vagyunk még túl, ez volt az utolsó, tehát a 2,3,4, majd volt egy 11 hós és egy 15 hós oltás, én azt tapasztaltam, hogy az első kettőnél ment a nagy sírás, mert még nagyon kicsi volt és talán nem is szerette, hogy meztelenül idegenek nyúlnak hozzá, meg az idegen környezet is zavarta.

  Aztán meg már meglepően a 4 hósnál szinte nem is sírt, a 11 hósnál és 15 hósnál meg egyáltalán nem, lehet, hogy jó hangulata volt, nem tudom, de a doki szerint csak annyi, hogy meg kell várni és érezni, mikor nem feszíti be a combját, mert egy feszült lábba nehezebb úgy szúrni, hogy ne fájjon.

  Ebben a cukor-dologban én azért nem hinnék fenntartás nélkül, mi lenne ez, olyan, hogyha édességet, csokit eszünk, felszabadulnak a boldogság hormonok és azért jobban érezzük magunkat és akkor ez most a cukor a babáknál, hogy felszalad az agyukba és a nagy boldogságérzéstől már nem is fáj a lábukba szúr injekció?

  Hát nem tudom, szerintem ennek inkább olyan okai lehetnek, hogy pl. a combfeszülés, aztán, hogy milyen a baba általános egészségi és főleg hangulati állapota az orvosi vizsgálat alatt, amit meghatároz a hely, ahogy hozzányúlnak, stb., még az időjárás is, meg hogy előtte milyen hangulata volt, még mikor jöttünk Vele az orvosi rendelőbe.

  Nálunk amúgy régen is az volt, hogy vizsgálatot követően, akár volt oltás, akár nem, utána kapott inni, ha amúgy is ivási idő volt, előtte nem, mert a vizsgálattól azért ki is jöhet a megivott folyadék, és az ivás megnyugtatja a gyereket.

  Az a baj, hogy elég hidegek a műbőr vizsgáló asztalok, amin kell fektetni és forgatni, vizsgálni a gyereket, hiába is van alatti textilpelenka, az elcsúszik és az egész egrecíroztatástól már jöhet egy idegesség, ami aztán már nem a oltás miatt, de sírásba végződhet.

 • 2008.02.06 17:38:51starbuck

  Jajj, ezek a kutatók...már azt hittem, megint a britek. De nem.

 • 2008.02.06 17:51:40nosztalgiafagyi

  mi ezt úgy csináltuk, hogy a szuri után nagy arcábavigyorgás+simogatás+puszipuszi és egy perc múlva már nem is sírt. na erről írjon valaki cikket, ne a cukorkáról!

 • 2008.02.06 17:53:38Csöre

  Szerintem a doki kézügyességén sok múlik. Az én legénykém nem egy vakmerő bátor rettenthetetlen harcos, mégse sírt egyetlen oltás alkalmával sem. Mint ahogy a többi gyerek sem, akikkel tanácsadáson össze szoktunk futni. Egy nyüsszentés a maximum.

 • 2008.02.07 11:32:07evet

  Amikor a lányommal a 3 éves oltásra mentünk nagyon behisztizett előtte, el se tudtunk indulni. Levetkőztettem, megpróbáltam a lelkére beszélni, csak nem akr jönni. Kínomban kitaláltam, hogy főpróbát kell tartani, hátha csak az ismeretlentől fél. Elővettem egy gombostűt, néhányszor eljátszottuk az egész oltásosdit (ruha feltűr, vattával kar lemos, gombostűvel ici-pici szúrás a vállon, nagy dicséret). Aztán ő szúrkálta meg az összes plüssállatot, és már mehettünk is. Az orvosnál egy nyikk nem volt, kérte az oltást, hogy mehessen oviba.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta