SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Oltassunk vagy ne?

2008. február 4., hétfő 09:22

Utálom az oltásokat. Ez nem jelenti azt, hogy oltásellenes vagyok, és a testemmel zárom el a bejárati ajtót, amikor a védőnő ránk akar törni. Abigél minden oltást rendben megkap, még akkor is, ha a beléoltott betegségek többségét csak hírből, vagy múlt századi, fekete-fehér filmekből ismerem.Ennek ellenére nagyon sok ellenérzésem van az oltással kapcsolatban. Nekem ez kicsit olyan, mintha a csecsemőt hónapról hónapra teletöltenék mindenféle koszos dologgal, apró élősködőkkel, holott az ember azért ad neki fél évig kizárólag anyatejet, hogy a lehető legtisztább dolgot kapja. Meg mégiscsak sajnálom, hogy megszúrják, na.


Az első oltáson borzasztó idegesek voltunk, nehéz volt elviselni, hogy „bántják” a gyereket, hogy a mosolygós bébibe egyszer csak belevágják a tűt, és onnantól a gyerek megállíthatatlanul zokog. De ez még rendben is lenne, eszembe sem jutott nem beoltatni a gyerekem, de amikor még a választható védőoltások terhét is rámrakják, azzal nem tudok mit kezdeni. Fogom az ordító gyereket, és akkor a védőnéni meg az orvos – amúgy tényleg csak jóindulatból - elkezdi magyarázni, hogy a rota vírus mennyire kegyetlen, a gyerek kiszárad, a bőre kék lesz, kórházba kerül, szenved, jobb esetben infúziót kap, és nem csak ő, mi is, az egész család ott fog haldokolni a Jánosban, pedig csak nyaralni akartunk egyet a Balatonon, szóval mindenkinek jobb, ha Abigél a következő szurinál a szájába is kap egy kis oltóanyagot. Ami nem mellesleg 18 ezer forint, ja, és még egyszer meg kell majd ismételni, és pár napig fájhat tőle a hasa, és amúgy pedig kedves anyuka Abigélnek sajnos a BCG oltást is be kell adni még egyszer, mert nem jött ki neki a vállán. Az tehát már három oltás pluszban.

És mit tegyek én, aki a lehető legjobbat szeretném a gyerekemnek? Természetesen, nem akarom, hogy rota vírustól kókadozzon valamelyik csecsemőosztályon, de azt sem gondolom, hogy fölöslegesen terhelnem kéne a szervezetét további oltásokkal. Fogadjam el, hogy nem fogom tudni mindentől megvédeni, vagy inkább védjem meg mindentől, amitől csak tudom. Itt van a rota ellleni oltás receptje a fiókban, minden nap ránézek, de még nem váltottam ki.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.04 17:54:44ikrekmama

  Cica7,  a 15 honapos oltas utan altalaban belazasodnak es rosszabul turik, mert akkor allitolag legyengitett, de elo (na most biztos nagy hulyesegeket hordok ossze, probalom elokaparni a tudatombol, mit mondott a doktornonk) virusokkal oltanak be. Es ezert intenzivebbek az oltasi reakciok. Nekunk ket napig magas laz volt.

 • 2008.02.04 17:55:39ikrekmama

  Es a baranyhimlot a 18 havival adattuk be, ugyhogy lehet

 • 2008.02.04 18:04:03kn

  nekünk is azt mondta a dokinő, h a 15 hónapos oltás lázzal járhat, de nálunk semmi oltási reakció nem volt. rotát ő nem javasolta annak idején, pont azért, amit szeszter is írt. túl kevés ellen véd, ahhoz képest, h milyen ára van. szóval erről lebeszélt.

 • 2008.02.04 18:09:38szeszter

  a 15 hós nálunk sem váltott ki semmi reakciót.

  a bárányhimlő ellenit érdemes? nem nagyobb ennek is a füstje mint a lángja?

  vmint úgy hallottam, h később - 15-20 év múlva kell rá emlékeztető oltás, különben sz@rt sem ér. igaz ez?

 • 2008.02.04 18:13:47kn

  ki tudja ebben a nagy kavalkádban a füstöt a lángtól megkülönböztetni? mi beadattuk. hogy mi lesz 15-20 év múlva?? 55 év körüli kolleganőm bárányhimlős lett, pedig gyerekkorában volt. a doki szerint a kórokozó mutálódott, már nem ugyanaz, mit 50 évvel ezelőtt.

  manapság már a vírusok sem a régiek...;-)

 • 2008.02.04 18:25:37ikrekmama

  szeszter  ezt en is megkerdeztem, tehat hogy kell-e emlekezteto, es ha nem miert nem.

  Erre azt a valaszt kaptam, hogy nem kell emlekezteto, mert a baranyhimlo virus gyakori es igy az immunrendszer minden egyes alkalommal, mikor talalkozik vele, reagal ra, ezert nem kell ujra beadni.

 • 2008.02.04 18:29:45szeszter

  mennyibe kerül egyébként ez az oltás?

 • 2008.02.04 18:32:47ikrekmama

  Ha en arra emlekeznek... Sajnos pont ferjem valtotta ki, azt tudom, hogy a meningitis ellenitol nagysagrendekkel olcsobb (ami majd' 6 e volt).

 • 2008.02.04 18:40:44ikrekmama

  Meg attol is fugg, hogy melyik ceg gyartja. A meningitis ellenibol is letezik egy olcsobb is.

 • 2008.02.04 19:07:23Moira

  queenlly: Lehet, hogy énem hiszed el de nekem biza kétszer volt bárányhimlőm. Egyszer háromévesen, másodszor kb 11 éves lehettem. Mondta a doki, hogy ha elsőre nem jön ki nagyon, akkor kijöhet később. Pedig nem vagyok immunhiányos.

  Nekünk a babó megkapta a Hepatitis B elleni oltást is(most februárban kapja a harmadikat belőle).

  Ennek egyszerű az oka, engem nem szűrtek hepatitisre amíg terhes voltam, így a gyerek automatikusan kapta az oltást. A dokinéni szerint nem gond, hamarabb lesz védett. Eddig semmi következménye(belázasodás, stb) nem volt az oltásoknak.

  Az agyhártyagyulladás ellenit a doki javasolt, úgyhogy ha túlvagyunkn a Hepetitis oltáson, akkor a következő kötekezővel megkapja azt is.

 • 2008.02.04 19:11:37mspoppy

  Mother Mary,  fogadd el, hogy nem tudod mindentől megvédeni és védd meg, amitől lehet.

  Mi az összes ajánlott védőoltást beadatjuk a kisfiunknak, csak a ROTÁról maradtunk le, mert a kockázati tényezőket figyelembe véve mással (prevenar) indítottunk. A gyerekorvossal úgy beszéltük meg, hogy minden kötelező mellé kap egy ajánlottat, aztán kettesével az ajánlottakat.  Persze mi is hallottunk olyan véleményeket, hogy "mi is voltunk himlősek, semmi bajunk nem lett tőle", etc., de mi figyelembe vettük azt is, hogy ezek a vírustörzsek már nem ugyanazok a vírustörzsek. Továbbá szerintem érdemes azon is elgondolkodni, hogy az országhatárok nyitottabbá válásával szabadabb lett a pálya mindenféle bacinak is...

 • 2008.02.04 20:05:07gusztika

  szeszter: bárányhimlő elleni védőoltás (VARILRIX) darabja 6.748,- Ft és 12 év felett 2 kell belőle. www.pharmindex.hu/gyogyszer-betegtajekoztato.xhtml?tid=12690

 • 2008.02.04 20:10:46Mille38

  Négy gyerekemből csak az utolsó kapott rota-fertőzést, de ha lenne egy ötödik gyerekem, nem gondolkoznék, hogy beadassam-e neki. Kilenc nap a László kórház csecsemőosztályán nem kell még egyszer.

 • 2008.02.04 20:13:59Mille38

  Peppermint!!  Amit keresel, az a Normolyt. Nagyon jó szer, nekem is segített gyorsan felépülni balkáni fertőzésből, csak egy baja van: kisgyermek nem hajlandó bevenni. Olyan lisztes víz íze van és egy hasmenős-hányós gyerek nagyon válogatós.

 • 2008.02.04 21:16:11peppermint

  Köszi Mille38! Fosi ellen eddig a Normaflore-t alkalmaztuk sikerrel, nekünk is segített, meg neki is. Rotánk nem volt, hála az égnek!!!

  Viszont az a fránya elektrolitveszteség a másik rohadt dolog minden ilyen kiszáradós borzalom esetén, már persze a vízvesztés mellett.

  Én is kötöttem már ki a László Kórházban calici miatt, akkor derült ki, hogy a nagy adag Kálium túlérzékenységi reakciót vált ki nálam. Inkább megittam volna bármit, mintsem hogy úgy érezzem, éppen letépi egy traktor a karomat (értsd: abba volt vezetve az infúzió, amibe belenyomták a K-ot. Iszonyúan fájt, de még hetekkel utána is sajgott a karom egy kicsit.)

  Ebből kiindulva azért jó volna felkészülni ilyesmire is és tartani itthon eletrolitpótlót a kicsi számára is.

 • 2008.02.04 21:46:26eperke

  sziasztok,

  bocs az OFF miatt, de nagyon aggódom a kicsim miatt és Mother Mary írásait mindig sokan olvassátok, gondoltam hátha valaki meg tud nyugtatni. Arról van szó, h ő most 10 hetes és nagyon szépen fejlődik minden téren. Egyre figyelmesebb, sokat nevet, sőt imád a kezével olyan dolgokat tapogatni, amiket lát is :) DE a hangok egyszerűen nem érdeklik. Úgy tűnik, mintha a látvány annyira lekötné, h emiatt nem figyel a hangokra és nem tudom eldönteni, h rossz a hallása, vagy ennyi idősen még nem baj, ha jobban érdeklik a látnivalók. Az biztos, h nem süket, mert egyszer leejtettünk vmit, aminek háttal volt és összerezzent tőle és ma csörgőt ráztam a füle mellett (próbaképp)amikor aludt és összerezzent, meg behúzta anyakát (egyébként nagyon cuki volt). Hát ennyi....

 • 2008.02.04 21:50:58kisbalas

  Szia Eperke!

  Dettó ezen paráztam úgy 1 hónapja én is, de aztán elkezdték a hangok is érdekelni. Nálunk legalábbis mindig vannak "slágerek", volt a nézegetés, 3 hét a csíkos dolgok bűvöletében, aztán bejöttek a hangok is (és ezzel párhuzamosan a saját hangját is elkezdte próbálgatni, nagyon viccesen!!!), most a minden megfogdosása és tüzetes végigtapogatása... szerintem egyelőre nincs miért aggódnod!

 • 2008.02.04 22:03:32eperke

  Köszi :)))) Egyébként a csíkos dolgokat az enyém is imádja. Neked mennyi idős a babád?

 • 2008.02.04 22:04:29Békanőci

  Eperke!Amikor született,nem csináltak a kórházban hallásvizsgálatot?Vagy nem mindenhol csinálnak?Zorkának nézték pár naposan,de lehet,hogy azért nem kellett töbet foglalkozni vele mert a teszt szerint a jobb füle 100%-os,a bal 2-vel kevesebb.Ennek ellenére bennem is felmerült a gyanú,hogy nem hall,mert pár hónapos koráig robbantani lehetett mellette,körbeporszívóztuk alvás közben meg ilyesmi,de semmi reakciót nem váltott ki belőle.Most bezzeg mászkálhatunk lábújjhegyen...! :)

  "Kullancs ellen" beoltattuk,rotáról lemaradtunk,de a bárányhimlő elleni oltást mindenképpen megkapja.Vele együtt beoltatom magam is,mert semmilyen fertőző gyermekbetegségem nem volt(vagyis nem produkáltam semmi tünetet),jó lenne majd még egy baba,és nem kockáztatjuk meg,hogy akkor hozza haza a lány,mikor majd a tesó a pocakban növekszik...

  Amúgy létezik olyan,hogy öröklődik a különböző vírusok elkapási képessége?Lehet,hogy hülyét kérdeztem,tudom,hogy hülyén.De anyám is csak kanyarós volt.

 • 2008.02.04 22:12:31Rozina

  Hepatitis B elleni oltás azért fontos (felnőtteknél is megfontolandó), mert a lezajlott fertőzés után a betegek 10%-ánál májrák alakul ki - mint késői, halálos szövődmény.

 • 2008.02.04 22:12:51eperke

  Békanőci:

  a kiskönyvébe azt írták, h volt hallásvizsgálat, az eredményhez csak a második szót tudom elolvasni, az az , h reagál, de hogy elé mi van írva.... De ha már két baba se reagált ennyi idősen a hangokra, akkor nekem már ennyi elég, h jól aludjak :) És a következő alkalommal megkérem a dokinénit, h vizsgálja meg a hallását...

 • 2008.02.04 22:13:01kisbalas

  Eperke! Az enyém 3 hónapos. Ma nagyon tüzetesen végigfogdosta az arcomat, meghúzgálta a szájam és közben elégedetten gágogott, príma kölök! :))) De porszívózni a mai napig lehet mellette, ezek a megszokott zajok kicsit sem zavarják. Majd ha elkezdi a babád a hangját próbálgatni, ismételd vissza neki, amit mond, az enyém teljesen kikészül tőle, teli pofával vigyorog... úgyhogy most már semmi kétségem a hallását illetően. Egyébként egy hete azt vettem a fejembe, hogy biztosan agydaganata van, azért simogatja állandóan a fejét, pedig csak akkor "találta meg" és fel kellett fedeznie... milyen lökött tud lenni az ember lánya, nem? :))) Szegény anyám nagyon röhögött rajtam.

  Békanőci, szerintem az erős immunrendszert pl. lehet örökölni, vagy valami ilyesmi...

 • 2008.02.04 22:17:57eperke

  És akkor, h ne csak OFFoljak :)

  Nekünk múlt héten volt az első kötelező. Nagyon féltem tőle, de a kisasszony nagyon bátor volt és csak egy picit pityergett, jobban érdekelte a dokinéni zsebében levő 2 db piros toll. Egyébként azért nem szóltam hozzá eddig a témához, mert még mindig rágódunk, h beadassuk e a válsztható oltásokat. Egyik felem (a józanabbik) azt mondja, h mindenképp, a másik (a parázós) meg azt, h féljek inkább a mellékhatásoktól. Az influenza elleni oltást is azért nem adattam be magamnak, mert féltem a mellékhatásoktól.

 • 2008.02.04 22:21:33eperke

  Hát igen, ez a rengeteg para... Most nincs időnk magunkkal foglalkozni, úgyhogy minden paránkat a gyerekre vetítjük ki :)))))

 • 2008.02.04 22:29:29Békanőci

  Kisbalas :)

  Nnna,valami ilyesmit szerettem volna kérdésbe fogalmazni én is,köszi! :)

  Az a fura,hogy minden náthafélét és gyomorrontásosat összeszedünk,de a mumpsz,a kanyaró és a himlők -eddig- elkerültek(pedig rózsahimlős osztálytársam mellé egy hétig minden nap bebújtam az ágyba,hogy elkapjam,de nem sikerült).Mivel azt mondják,hogy felnőttként még jobban megviseli az embert,ezért az én parám,hogy majd a gyerektől tutti elkapom.

 • 2008.02.04 22:29:41eperke

  OFF:

  parák közül egy: én (meg a férjem is) állandóan a kutacsát taperolom, az a mániánk, h be van horpadva... pedig mivel anyatej mellé tápszert is eszik, tuti, h kap elég folyadékot (mármint a tápszer miatt tudom, h min. hány ml-t ivott). És a nyálát is csorgatja (látszik, h örömét leli benne és vigyorog nagyokat, ha letörlöm). De horpadt kutacs + nyál = szomjúság a szakirodalomban... ááááááááá

 • 2008.02.04 22:31:02kisbalas

  Légyszi segítsen már valaki! A védőnőm azt mondta 40 ezer HUF a rota elleni oltás... ez igaz???

 • 2008.02.04 22:31:46Békanőci

  Gyerekre kivetítve:ő se kapja el,ha lehet!Ezért lesz beoltva,és,hogy ha oltás nélkül sem kapná el,akkor felnőttként ne legyen terhesenleszekhimlős parája.

 • 2008.02.04 22:33:08Békanőci

  Kisbalas,itt feljebb valahol 18E-t írtak,és ha jól emlékszem,csak 6hó alatt adják be.

 • 2008.02.04 22:33:32kisbalas

  Aha, eperke, a kutacsát is tapogattuk... :))) Mutasd meg a védőnőnek, ha arra jár, esetleg kérdezd meg, hogy adhatsz-e neki vizet vagy teát. Hasa nem megy?

 • 2008.02.04 22:33:54kisbalas

  Köszi :)

 • 2008.02.04 22:38:40Békanőci

  :)

  Remélem jól emlékszem! :))

 • 2008.02.04 22:58:24ani2

  Itt leirnak mindent a pneumococcus-rol es az oltasrol:

  pneumo.hu/

 • 2008.02.04 23:24:06eperke

  2008.02.04 22:33:32 kisbalas  Már mutattam a védőnőnek, azt mondta, ez normális. Próbáltam vizet adni neki, de elkezdett tőle sírni. Nincs hasmenése... Gondolom, h minden ok vele, csak mi parázunk, mert nem vagyunk eléggé lekötve, höhöhö :)

 • 2008.02.05 07:11:12huhhh

  "Hepatitis B elleni oltás azért fontos (felnőtteknél is megfontolandó), mert a lezajlott fertőzés után a betegek 10%-ánál májrák alakul ki - mint késői, halálos szövődmény."  Ez azért így részigazság.

  A hepatitis B oltás azért fontos, mert a heveny fertőzés az esetek jelentős részében élethosszig tartó idült gyulladásba megy át, ennek a valószínűsége kisgyermekkor után 2-6%, 1-5 éves korban 30%, csecsemőkorban pedig akár 90(!)% is lehet. Ez már önmagában is elég nagy baj, mert sok esetben májcirrózisba megy át, ami májelégtelenség révén egy idő után halálos. Igen, ezek mellett valóban hajlamosít májrák kialakulására is. Ezt nem ijesztgetésnek írtam, csak eszembe jutott, hogy a tüdőrák kialakulásának ekkora-akkora esélye sem riaszt vissza sokakat a dohányzástól, talán a májrák 10%-os esélye sem elég érv a hepatitis B védőoltás ellen. Remélem, így azért teljesebb a kép, érdemes elgondolkodni rajta.  Egy angol nyelvű oldal a témáról:

  www.cdc.gov/ncidod/diseases/hepatitis/b/faqb-pregnancy.htm

  Van benne szó a terhesség során kialakult hepatitis B fertőzésről is.  Igaz, hogy tituláltak engem már itt védőoltások mellett kampányoló gyógyszergyári ügynöknek. :)))) • 2008.02.05 07:12:23huhhh

  a hepatitis B védőoltás ellen = a hepatitis B védőoltás MELLETT, természetesen, bocs

 • 2008.02.05 07:18:06gusztika

  2008.02.04 22:31:02 kisbalas  Mivel 2 oltás kell, és darabja 16-18 ezer között leledzik, így durván 40 ezer a végösszeg.

 • 2008.02.05 07:31:54huhhh

  Ja, a májrák 10%-os gyakoriságának nem néztem utána, de ha Rozina utánanézett, akkor biztosan annyi. Nekem az idült gyulladások arányának ismeretében kicsit túlzónak tűnik. Mindenesetre tény, hogy 40-60 éves kor között a cirrózis a vezető halálokok közé számít (ideértve persze nemcsak a hepatitis-eredetű, hanem az egyéb, pl. alkoholos cirrózist is).

 • 2008.02.05 07:35:38Pandi

  Kisbalas!  Sajnos csak megerősíteni tudom, amit a többiek rotaár-ügyben írtak:

  Az oltóanyagért mi 18ezer körüli összeget fizettünk, plusz egy ezres volt a beadás a doktornőnél (itt ez a szabály, mivel nem támogatott oltás, hiába szájon át történik) és mindez kétszer.  Ezért is várom meg a pneumococcus ellenivel az egyéves kort, mert az is ilyen árkategóriájú, de egyéves kor fölött ha minden igaz, csak 1 kell (remélem).

 • 2008.02.05 12:15:27ikrekmama

  szeszter,

  ha meg olvasod a baranyhimlo ellen is 6 e folott van, igaz. nemtom miert emlekeztem olcsobbra :(

 • 2008.02.06 09:36:02muzsa

  eperke, offtopik, hallás: nem paráztatni akarlak, mert látom, nélkülem is megy, de a születéskor végzett hallásvizsgálat a fület célozza (ez az ún. otoakusztikus emisszió vizsgálat - OAE). Ez lehet jó is, és mégis megtörténhet, hogy nem hall a gyerek, mert nem a "fülberendezésével" van a baj, hanem idegi eredetű problémája van. Ha nem reagál a zajokra (pohárban kiskanál csörgetését javasolta nekünk az orvos, mint tuti tesztet), ha a gőgicsélése "elszürkül", kevesebbet hallatja a hangját, akkor mindenképp vidd el hallásvizsgálatra, hogy megnézzék, nem a központi idegrendszerrel kapcsolatos probléma okozza-e a nagyothallást. (Nekünk tök rendben volt a születésekor a fülbedugóskütyüs vizsgálat, most sajnos mégis mennünk kell 5 és fél hónaposan megnézetni, mert gyanús a kiskrapek:(

  rota: hát képzeljétek, nekem a gyerekorvos azt mondta, hogy nem tartja fontosnak beadatni! én meg örültem, hogy végre valamit nem kell... a pneumococcus oltást javasolta és a meningitec-et is, szóval nem mondható bősz oltásellenzőnek... most már mindegy is, mert a kisfiam kora miatt hiába gondolom meg magam, lemaradtunk a rotavírus oltásról, hát ez van...  prevenar (azaz a pneumococcus oltás) ára: ha nem mondja az orvos magától, tudjátok, hogy sok esetben kedvezményes az ára, nem 16ezer/adag, csak 4-5ezer kb. Ilyen eset a koraszülöttség pl., mi csak a második oltáskor tudtuk meg, hogy nem kellett volna annyit fizetnünk :(

 • 2008.02.06 21:04:28eperke

  muzsa:

  köszi, már intézem a vizsgálatot, mert azért akkor fogok megnyugodni, ha orvos megvizsgálja. De elég macerásnak tűnik (miért is lenne egyszerű?), mert a doki csak a fül-orr-gégészetre adhat beutalót (ahol millió beteg gyerek van a váróban....) és ők adhatnak beutalót hallásvizsgálatra. Most a védőnő vmi megoldást keres arra, h a 10 hetes babával ne kelljen a beteg gyerekek között akár órákat várakozni. Ti hova viszitek a gyerkőcöt?

 • 2008.02.06 21:16:27Cobold

  2008.02.04 10:12:10 B-

  Nálunk is pont ez van :) ha felkészítem a gyereket a helyzetre, pici korától, minden OK. Ha elmulasztom, botrány van.

  Ez a DSGM kezelésekre is igaz.

  10 hós.

 • 2008.02.06 21:25:42Laluna

  Pandi, egyéves kor fölött 2x kell oltani a pneumococcust, 1 éves kor alatt meg talán 3x. Meningococcusból viszont csak 1 kell egyéves kor fölött.

 • 2008.02.09 14:37:09andie

  Nagyon boldog névnapot kívánok Abigélnek!

 • 2008.02.09 14:48:01Pandi

  M. M. én is csatlakoznék Andie-hez és nagyon boldog névnapot kívánok a kisasszonynak, bár ő még nem igazán tudja, hogy mi a pálya, igaz?:)))  Laluna, köszönöm az információt, bár nem valami nagy öröm, de akkor még gyűjtünk.:)

 • 2008.02.09 21:06:22Cobold

  2008.02.04 22:04:29 Békanőci

  Én úgy tudom, hogy a süketség 6 hónapos korig símán kialakulhat akkor is, ha a baba halló volt korábban.

  Sőt, az eleve süket baba is gyakran eljut még a beszédnek is bizonyos fokára, mint pl. baba, mama, papa, stb., csak itt megreked.

  Hallásvizsgálat nálunk féléves korig minden tanácsadáson, orvosi vizsgálaton volt egyébként.

  Ha a forrásra jól emlékszem (most sajna nem tudok utánanézni), akkor ez abban a védőnői kiadványban volt, amit a kórházban kaptunk, és a reklámanyaggal tűzdelt rendesen.

 • 2008.02.11 22:24:56Békanőci

  Cobold,legközelebb rákérdezek a dokinál!Most tíz és fél hónapos a lány,az első pár hét kivételével reagál minden hangra. Hallásvizsgálat nálunk nincs a tanácsadásokon,de ártani soha nem ártana.Köszi!

 • 2008.05.25 15:33:53bohar

  en most vegigolvastam az elejetol a vegeig ezt az oldalt, osszegzem, tehat a kotelezokon felul a tobbseg javasolja: a rotavirus, a kullancs, a hepatitisB, a baranyhimlo, pneumococcus, meningitec, (bocs a fogalmazas tokeletlensegeert)

  annyira bizonytalan vagyok, ez olyan sok!

  Harom gyerekem van, az elso ketto semmi plussz oltast nem kapott, aztan egy idore kulfoldre koltoztunk, igy ok ketten megiscsak kaptak: pneumococcus, meningitec-re, a harmadik most pici baba, viszont most jon el eletunkben eloszor, hogy a "nagy" intezmenybe kezd jarni...azaz hazahozhat nemi betegseget..

  hat nem konnyu kerdes, hogy akkor most melyik gyerek mit kapjon. Aki esetleg mas orszagokban el, mondjuk engem foleg a Skandinavok erdekelnenek, hogy ezek kozul melyikek tartoznak a kotelezo vedooltasok koze.

 • 2008.05.25 16:15:14bohar

  nehez kerdes ez, akarhogy is probalom korbejarni, itt talaltam korrekt informaciokat:  www.oltokozpont.hu/index.php?id=356

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta