SZÜLŐSÉG

Ingerlésre szaporodik a tej

2008. január 31., csütörtök 13:25

Egy hűséges olvasónk a következő helyzetbe került:

"Bence fiam nyolc hetes. Nem hajlandó egy evésnél 90-100g-nál többet enni, és lehet, hogy emiatt ingadozik a tejellátásom. Pedig eszem-iszom-laktoherbezem, homeobogyózom, minden... Ötletekre, praktikákra lenne szükségem, hogy ki hogyan serkentette a tejtermelést, mert nem szeretnék tápszerezni."

A szoptatási tanácsadót már felkereste, de nem jutott előbbre. A ti segítségeteket kéri, adjatok neki tanácsot, hogyan növelje a tejmennyiséget.


Noha számos népi módszer létezik a tejmennyiség növelésére, az alapvetően pár dolgon múlik. Természetesen az alap a megfelelő mennyiségű tejmirigy: a nem terhes, ivarérett nő mellében a mirigyállomány egy mirigycső, melyet igen sejtdús kötőszövet vesz körbe. A terhesség középső harmadától a mirigycsövek sejtjei szaporodni kezdenek, elágazódó végkamrákat fejlesztenek ki. Ezeket speciális izomszövet veszi körül. Ha ez nem történik meg, azt onnan is lehet tudni, hogy a terhesség alatt alig növekedik a mell mérete.

A következő lépcső a hormonháztartás. A tejelválasztást serkentő hormon a prolaktin (az agyalapi mirigy termeli), de a teljes mechanizmust több hormon együttes hatása fejti ki, teljesen még nem ismert módon. Az oxitocin termelődése a szoptatás kezdetén (tehát amikor a baba szája ingerli a mellbimbót) indul meg, és az izmok összehúzódását segíti, elősegítve a tej előrejutását. Ez a "let down" reflex. Ezt akadályozhatja a stresszt (ahogy az orgazmust is, mert ez ugyanaz a hormon). A különböző bogyók és teák általában ebbe szólnak bele áttételesen: nyugtató (és placebo) hatásúak, ezzel csökkentik a stresszt, csökken a "stresszhormon" termelődése, amely visszafogná az oxitocin termelését. Ugyanis ha nincs tejleadás, akkor persze kevesebb is termelődik. Ezenkívül a teák a folyadékbevitelt is biztosítják, amely a harmadik pillére a tejtermelésnek.

Ha a tejelválasztás jól működik, akkor ha a babát elvesszük a mellről, akkor is lövell ki a tej. Az oxitocin szintjét növeli még a baba sírása és a szoptatás, ezek kiváltjáéka tejleadó reflexet.

A hormonokat a nyugiteákon kívül még egy dologgal befolyásolhatjuk, méghozzá sokkal hatékonyabban, még pedig ha sokat szoptatunk. A szopás közben a pici száj ingerli a mellbimbóudvar alján lévő idegeket, ez emeli a prolaktin szintet, ami beindítja a tejelválasztást. Ha kiürül a mell, akkor "szól" az agynak, hogy termeljen még tejet. Minél több ingerlés, annál több tejtermelést serkentő hormon. Ha már nem jön belőle a tej, akkor is ingerli, ezért tévhit, hogy a cumizgatás az rosszat tesz a tejtermelésnek.

A fejés is ezt az ingert váltja ki. A fejésnek ezenkívül az a haszna, hogy kiürítve a mellet, a szervezetet újabb tejtartalékok felhalmozására készteti.

Van, amikor nem a tejtermeléssel, hanem a tejleadó reflexszel van a baj. Ilyenkor meleg párnácska a mellen, meleg zuhany, esetleg egyéb lazító módszer segíthet megindítani a tejet.

Ugyanakkor van, amikor valamiért nem jön létre a hormonális válasz. Ne emésszük magunkat, ha folyton szoptatunk, iszunk, és minden rendben van, de mégsincs elég tej, akkor mindent megtettünk, nem tehetünk róla, hogy nincs tej. Etessük nyugodtan mással a gyereket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.03 20:35:47pottompanni

  Bocs, nem volt érkezésem előbb írni, talán még nem késő: ha hordozókendőben elöl hordozod a babádat, az is serkenti a tejtermelést - nálunk legalábbis így volt, fejhettem is rendesen, mert ezt csak "mellékhatásként" tapasztaltam, nem lett volna szükség a serkentésre, de a hordozásra volt igény. Sok sikert!

 • 2008.02.03 21:11:33Cobold

  2008.02.01 23:47:06 mormi

  Télleg van. Én se tudok fejni, se kézzel, se fejőgéppel, pedig segítségem is volt.

  Babó meg, ha csak megsimikázza a cicit a kis puha kezével (nem csinál semmi extrát), dől belőle.

  Ha fejéssel végre beindul a tejleadó reflex, van, hogy 20 mili is jön nagy ritkán, de álatlában cseppek.

  Ha babó szájába veszi a cicit, még a tejleadó reflex beindulása előtt is alig győzi nyelni, ha meg beindul, néha kiköpi, és fuldokol, annyira jön neki.

 • 2008.02.03 21:12:58Cobold

  pl ezért tartom mókásnak a javaslatot, hogy fejd le a reggeli tejet, és add vacsorára :P (a la Tracy). HAHA. sztem egész délelőtt fejhetném, és akkor se lenne belőle vacsorányi mennyiség.

 • 2008.02.04 15:09:59merike

  ennek a babanak nem is kell egy egy alkalommal tobbet ennie. ccsak a kinalt-kereslet elve ervenyesul.mindig annyi a tej amennyit a baba egy alkalommal eszik.

 • 2008.02.06 18:37:52Cobold

  2008.01.31 18:30:55 Krisz mami

  Nálam hasfájáskor csinált ilyent, böfi után minden rendben volt, szopott rendesen tovább.

 • 2008.02.06 20:25:40Cobold

  Nekem olyan fura, hogy a szopis posztokból mindig kimarad a szoptatít, mint tápszer etetési alternatíva a cumisüveg helyett...

 • 2008.02.07 19:38:22bonyolult

  a topik apropójához: 80-100g-ok egy 8 hetes babának... szerintem nagyon is rendben lehetnek. BIZTOS, hogy kevés???

  Állítólag a leggyakoribb panasza a kismamáknak, hogy "kevés a tejem!", holott az esetek döntő többségében a mennyiséggel semmi baj sincs, csak a) anyuka szorong, b) valami technikai bibi van.

  mennyi pelusa termelődik annak a babának? mennyit van mellen egy nap? kap pótlást? miből? játszócumit? cumisüveget? teát?

 • 2008.02.07 19:45:07bonyolult

  hűbele: a fejés hatékonysága NEM a szívás erősségén múlik!!! HIBA túl erősre állítani például, ha állítható... sérülések keletkeznek, gyulladás is lehet a vége.

  a hatékony fejés titka (másnak is írom), a leadó reflex kiváltása.

  aki 10-20ml-nél nem bír többet fejni, annak biztos, hogy ez a baja: nem váltódik ki fejésre a reflex. ettől még nem biztos, hogy a mennyiség körül bármi gikszer van, mert a baba sokkal ügyesebb lehet a kiváltásában!  reflex kiváltására módszerek:

  meleg (borogatás vasalt pelussal, zuhanyzás)

  baba fotóját nézegetni közben - vagy még jobb, ha ott van élőben, fogható, szagolható, tapintható

  ha eddig odafigyeltél minden cseppre - akkor figyelemelterelés (tévézés, magazin olvasgatás, beszélgetés másról); ha eddig figyelemelterelés közben próbálkoztál, akkor próbáld ki, hogy most figyeled a tejfolyást türelmesen, érdeklődve.

  C-fogás - keress rá a leírásre, fotókra, videókra róla

  garantáltabb módszer, ha egyik cicit gyerek szopizza, és egyidejűleg fejed a másikat. (no persze...)

  léteznek két fejes fejőkütyük is.

  stressz kiiktatása!!!!! (pl ha utált anyósod vagy más idegesítő valaki jelen van szopi/fejés alatt, és beszólogat, szerintem senkinek nem váltódna ki a reflexe...)

 • 2008.02.07 19:48:44bonyolult

  Meni, ha a baba sír, mikor leveszed a melledről ilyen napokon - miért veszed le? úgy értem, OK, hogy téged megnyugtat az alkalmi tápszerezés, és ha neked így OK, akkor tárgytalan a hsz-em is... csak ha ZAVAR valahol, akkor gondolkodj ezen:

  mi lenne, ha nem vennéd le a ciciről, hanem visszatennéd/rajtahagynád váltogatott mellel... lehet, hogy ilyen nyűgös napokon/estéken egyszerűen nem is a mennyiséggel van baja, hanem a világgal, és legszívesebben anya mellén tölteni az egész napot/estét... hm? próbáld ki egyszer!

 • 2008.02.07 19:53:00bonyolult

  Krisz mami,

  kicsit kevés még az infó, amit írtál, ahhoz, hogy segíteni lehessen, hogy kiderüljön az OK, az IGAZI probléma. Kérdezek, jó?

  hányszor kerül mellre egy nap a kicsi? mennyi időkre?

  miért-hogyan kezdtetek el pótolni? miből gondoltad, hogy kevés a tej, hogy pótolni kell? miből gondoltad, hogy már nem csak este, hanem nappal is?

  a melleid sebesek?

  hogyan pótolsz? mennyit 24 óra alatt? játszócumitok van?

  pelusok, gyarapodás hogy alakul?

 • 2008.02.07 19:54:19bonyolult

  ja, olvasom tovább, hogy "halálra stresszeled magad vele" - hát, az nem jó. :)

  tudom, tudom...

 • 2008.02.07 20:01:14bonyolult

  figyu, eperke, olyan érzésem van, olvasva, a kálváriádat, hogy neked VAN tejed - ezért is gyulladsz be, ami nincs, az nem tudna pangani... - csak KIJÖNNI a mellből, BE A BABÁBA, hogy ez nem jól megy valamiért.

  írod, órákat volt mellen, mégis éhes, te meg mégis begyulladsz... ez tipikusan az, amikor vagy a leadóreflex körül van gond, vagy a babával esetleg.

  a baba száját-állkapcsát nézték, azzal minden rendben? dokinál rákérdezni még egyszer!

  nem sebes a melled? nem fáj? - ha igen, az pl tipikus mellrehelyezési gond lehet! ha nem jól van mellen, nem is lesz hatékony, amit csinál! nézz meg ezer képet és videót a neten a JÓ mellrehelyezésről, és hasonlítsd össze!

  a tejleadó reflexet érzed (látod)? fejni sem sikerül?

  mellműtéted, mellkasműtéted nem volt?

  bimbóvédőt, ilyesmit nem használsz?

  a bimbókkal, melleddel fizikailag mindent rendben találtak, mikor vizsgálgattak? nincsenek elzáródva, vagy nem vagy pl. tejkőre hajlamos? ilyeneket nem említettek? IBCLC látott titeket? (Pl István kórház szoptatási ambulanciája - telefonon be kell jelentkezni, TB alapon megy!)

 • 2008.02.07 20:04:53bonyolult

  Aprika, egyetlen dologban nem értünk egyet, hogy "teljesen le kell szívni a mellet" - minthogy a tej nagy része akkor termelődik, amikor épp van a leadóreflex (=szopi vagy fejés ALATT), ezért a mell elméletileg SOHA nem üres. ha szopi után nekiállunk fejni, VALAMENNYIT biztos találunk benne... pláne, ha MEGINT kiváltjuk a reflexet.

 • 2008.02.07 20:10:43Meni

  Szia Bonyolult! Szóval nélam ez úgy van, hogy amikor extra igényei vannak a lányomnak, akkor azok ésszerű határok között ki vannak elégitve. Ma pl. többször kérte cicire magát, mint szokta, és ez rendeben is van. De most egy órája a mellemen van, néha kiköpi de rögtön cuppan is vissza. Már baromi érzékenx a bimbó, mindjárt étrakom a másik oldalra. Néha aton is elvan egy órát, aztán elalszik. De néha még nem alszik, enni vagy cumizni szeretne. Két óra "rágcsálás" után tuti nincs már tej, ezért kap nagy ritkán tápot. Ha éhes volt, elalszik utána. Ha nem éhes, akkor nem kéri a tápot. Ilyen okos baba :)

 • 2008.02.07 20:12:15bonyolult

  (főleg esti) fejrángatás, üvöltés, bimbórángatás, dühös baba - nagggyon gyanús, hogy cumizavar.

  mikor a baba nyugodtabb, még nem zavarja annyira, de mikor fáradt, nyűgös, nem bír alkalmazkodni a másik technikához...

  sürgősen meggondolnám, ilyen babánál, hogy azonnal elhagyható-e a cumisüveg, játszócumi?! avagy: mi nekem a fontosabb című kérdés.

  ha a pótlás miatt "kell" a cumisüveg, azonnal váltani szoptatásbarát technikára:

  -kifelé hajló peremű pohár

  -kiskanál

  -softcup

  -ujjetető

  -fecskendő (léteznek nagyobbak, pl 20 milis)

  -szoptanít (SNS)

  -aki SNS-re vágyik, de nincs rá pénze: cumisüveg nyakba fellógat+cumi átlyukasztva házilag+4-es etetőszonda (azaz puha műanyag, vékony cső) - sterilitásra nagyon vigyázni, és először baba szívja üresre a mellet, csak utána szájába adni a cső végét, de továbbra is szopizzon a mellen!

 • 2008.02.07 20:14:16Meni

  Sajnos ha nem éhes, akkor muszáj visszaraknom mellre, és reménykedni, hogy mégis elalszik előbb-utóbb. De ilyenkor másnap minden szopzatás egy gyötrelem...Próbáltam máshogy megnyugtatni, de ilyenkor se cumi, se ringatás nem kell :(

 • 2008.02.07 20:16:49bonyolult

  valaki kérdezte a mellműtétet, hogy akkor mi van.

  a válasz: attól függ.

  1. sérült-e az ideg?

  2. sérültek-e a vezető csatornák? (pl. bimbó át lett helyezve? mert ha igen, akkor tuti sérülhettek...)

  3. elvileg pl. a szilikonpárnácska a mell alatt van, és nem zavarhatna be.

 • 2008.02.07 20:18:08másutt

  Csajok, MENNYI szotyit kell enni, hogy hasson?

  :)

  Vettem hejatlant es csipegetem, de nemtom menyi a sok vagy keves...

 • 2008.02.07 20:18:33Meni

  Az van, hogy ez akkor kezdődött, mikor még nem látott üveget. At elmúlt két hétben 1x sem kapott üveget, mégis 3-4x volt ilyen rossz éjszakánk...

 • 2008.02.07 20:23:33bonyolult

  Meni,

  értem. Az van, hogy elvileg, ha a baba jól van mellen, akkor 1-2 óra után sem szabadna fájnia a bimbónak... viszont te is úgy írod, hogy "rágcsálja" - gondolom kijjebb engedi a szájából, és ínnyel szorítja? (merthogy a cumisüveggel így kell bánni, és nyelvvel eltakarni a lyukat, hogy ne jöjjön belőle)

  na most, pont ez a mozdulatsor a bimbót felsebzi: ínyszorítás, nyelvvel dörzsölés...

  esetleg szopi közben többször is vedd le a mellről, szólj rá, hogy ne csinálja ezt, mert anyának fáj, és tedd rá megint, ügyelve, hogy jóóó nagyot kapjon be.

  hátha.........  (simán lehet, hogy nincs igazam, így távolról, kevés infó alapján marha nehéz...)

 • 2008.02.07 20:25:58bonyolult

  ja, meg ha így szopja a melledet, az nem is hatékony, mert az állkapcsával nem ott gyakorol fejő nyomást, ahol kéne... szóval azért is van rajta soká, mert nem jön annyi így.

  no persze az sem kizárt, hogy NEM tejre vágyik, hanem maratoni anya-cumira... esetleg próbálhatod ilyenkor, ha erre gyanakszol, a kisujjaddal kínálni. (persze megmosva, rövidre vágott körömmel. jobban hasonlít a bimbó alakjára, mint a játszócumi, jó technikával lehet szopizni, és ezt még rágicsálhatja is, ha annyira akarja...)

 • 2008.02.07 20:28:17bonyolult

  a rángatásra írod, hogy korábban kezdődött, vagy a fájdalmas szopira?

 • 2008.02.07 20:30:21Meni

  is-is

 • 2008.02.07 20:30:22bonyolult

  az jutott eszembe, hogy nem fáj neki esetleg valami a szájában, és azért így csinálja?

  (pl szájpenész, afta, fogzás...)

  vagy mert túlságosan jön a tej, túl erős a reflexed? (szokott fuldoklani, félrenyelni?)

 • 2008.02.07 20:31:26bonyolult

  a túl erős reflexnél azzal lehet próbálkozni, hogy olyan pózt találni, ahol a baba följebb van, mint a cici, és így a gravitáció segít neki. pl anya párnákra hátrahanyatlik, a baba szinte hason van rajta.

 • 2008.02.07 21:18:09tarkabab

  nagyon ritkán jön szóba egy lényeges összetevő. akkor jöttem rá, mikor egy ismerős mondta, hogy ő nagyon szeretett volna szoptatni, mindent meg is tett, bogyók, teák, amitakarsz, de egyszerűen nem ment pár hétnél tovább.

  ja, éjszaka nem kelünk fel, az alvásra való.

  az első 3-4 hónapban az éjszakai szoptatás nagyon fontos ahhoz, hogy fennmaradjon a tejtermelés és szaporodjon a tej!  az állandó fejésnek én nem nagyon vagyok híve, arról meg egy porontyos komment jut eszembe, ahol azt írta vki, hogy sok-sok teje volt és azért állt át tápszerre, mert nem volt elég tápláló a gyereknek. ha mindig lefejjük a végét és mindig több termelődik a gyerek igényénél, akkor pont a legzsírosabb részét nem fogja megkapni soha, csak az elejéről a hígat.  az a nehéz, hogy sok mindenen múlhat és ha nem látja az ember, sokszor nem is gondol rá, hogy mi az az apróság, amit a másik másképp csinál. sztem mindenképpen érdemes egy szoptatási tanácsadót addig nyüstölni, míg eredményre nem jutunk.

 • 2008.02.07 21:34:49bonyolult

  tarkabab: egyetértek!

  szoptatási tanácsadót bevonni azért kell, mert rengeteg részletet fejben tartanak, ami mind-mind szerepet játszhat egy problémában, de esetleg ritkák, ezért az olyan tipikus jótanácsok, mint a szoptass gyakran, vagy a fejj reggel/éjjel esetleg nem elég... mert valahol egész máshol volt a kutya elásva.

  viszont nem elég egyszer megkérdezni, és ha nem vált be, akkor elkönyvelni, hogy nem ért hozzá - merthogy ő sem kap visszajelzést arról, hogy az első próbálkozása (=tanácsa) nem hozott sikert. egyrészt ő is ember, és az ilyenekből tanul - ergo a legközelebbi hasonló esetnél már esetleg másképp reagál... másrészt még a mi, elsőre elbaltázott ügyünkön is lehet tovább dolgozni, van még abban a fegyvertárban más is!

  a pakliban az is benne, hogy többször visszamenni hozzá - ehhez elszántság is kell ám, meg bizalom - nemcsak benne, magunkban is, ahogy April is írta.

 • 2008.02.08 01:18:26Ariana

  Sziasztok,

  eddig nem írtam, csak olvastakak titeket, de itt talán tudok egy-két kérdésre válaszolni.

  Nekem volt kissebbítő mellműtétem és áthelyezték a bimbót mégis vígan szoptatok.

  Gyakorlatilag sosem fejtem és az első hetekben én is aggódtam, hogy miért lóg a baba órákig a cicin, de aztán hetetne 400-500 gr-okat hízott a baba így ma már nem aggódom akkor sem, ha nem hízik egy pár hétig semmit. Beállt a kereslet-kínálat fejés nélkül is, pedig nagyon sokan tanácsolták, hogy minden szopi után fejjek. Azért kipróbáltam a fejést több szerkentyűvel is, az Avent kézi volt a legjobb.

  Szerintem jól volt kezdettől mellen a baba és mégis kisebesedett a bimbóm az első pár héten. Ráadásul a jobb érzékenyebb még mind a mai napig, és érdekes módon onnan több tej jön.

  Én szoptattam éjszakai is, de anyukám anno éjszaka csak teát adott nekem, mégsem volt probléma a szoptatással, azon kívül nem egy baba alussza át már kezdetektől az éjszakát.

 • 2008.02.08 10:29:54tarkabab

  Az, hogy van kivétel, még nem jelenti azt, hogy nincs szabály :) "nem volt probléma" mit jelent? lehet, h nem mindannyiunknak ugyanazt és lehet hogy egy-két generációval ezelőtt még mást, mint most.

  Ha valamelyik mellet 6 órán át nem ürítik ki, akkor azt már úgy "értelmezi", hogy csökkenteni kell a termelést.

  Meg kell nézni, hogy ezek a babák akkor is átalusszák-e az éjszakát, ha az anyukájukkal összebújva alhatnak. Lehet, hogy a másik szobában a kiságyban nem tud akkora ribilliót csapni, hogy felébredjen a család, de ha mellette alszunk, kiderül, hogy igencsak nyugtalanná, mocorgóssá válik, amikor megéhezik. Az együttalvó babák többet szopnak, nagyobbak, egészségesebbek, okosabbak lesznek :)

  (és ez nem jelenti azt, hogy a többiek mind aprók, betegesek és buták, sem pedig azt, hogy minden együttaltatott baba vasgyúró atomfizikus lesz - most már hozzáteszem :) )

 • 2008.02.08 10:50:10Maja Papaya

  Mi különalvók vagyunk kezdettől, és mindkét gyermekem csak az első egy-két hónapban kért hajnalban enni. Onnantól, hogy összeszedték magukat, békésen aludtak reggelig. Mindkettő háromhónaposan duplázta a súlyát, jó kötésű babák (voltak, a pici most 10 hónaposan 10 kiló). Lehet, hogy mi is kivételek vagyunk, de én vitatkoznék ezzel: "Az együttalvó babák többet szopnak, nagyobbak, egészségesebbek, okosabbak lesznek"

  És elég éberen alszom, amióta megszülettek, úgyhogy biztosan meghallom az iciripiciri ribilliócskát is - bár ezek olyat nem tudnak :)

 • 2008.02.08 11:03:37Hűbele

  Tarkabab:-)))  "Az van, hogy elvileg, ha a baba jól van mellen, akkor 1-2 óra után sem szabadna fájnia a bimbónak... " Én viszont ezzel vitatkoznék:-))

  Lehet, hogy szabályt erősítő kivétel vagyok, de én rendszeresen azt tapasztaltam szoptatáskor, hogy kb. 3-4 hetente pár napra sokkal érzékenyebb volt a mellem, és ilyenkor igen fájdalmas volt a szoptatás, volt, hogy a könnyem is kicsordult. Ez magától elmúlt pár nap után, aztán pár héttel később megint visszajött, és így ment rendszeresen. Gyanítom, hogy inkább hormonális oka volt, és nem a helytelen mellretétel, vagy rossz szopizási technika, mert az nem változna ilyen ciklikusan.

 • 2008.02.08 11:12:12Anura

  Hm.. és volt olyan tapasztalatotok, hogy várandósság alatt lett iszonyú érzékeny, és sajgott a mellbimbó? Mert nekem határozottan fájnak már jó ideje.

  Védőnéni egyből mondta, hogy húha, akkor mellbimbóvédőt érdemes beszerezni.

  Csodás.

 • 2008.02.08 11:37:27vikimanka

  Anura!Nekem is érzékeny volt a bimbóm már a terhességem alatt is/mindkettővel/.Most a kicsi 7 hetes és vígan szoptatom bimbóvédő nélkül.A nagyot is szoptattam anno. Egy jó tanács. Mindkettővel nagyon fájt az első két napon amíg be nem indult a tej.Az elsőnél nem engedték a csecsemősök semmivel sem bekenni,szenvedtem mint a kutya,kisebesedett,mégsem adtam fel.Most a kicsivel is így lett volna,de én már vittem a kórházba Bepanthen kenőcsöt és azzal kentem be minden szoptatás után.Nem sebesedett ki és a mai napig sincs semmi gond vele.Elég az első héten használni a kenőcdöt,utána már nem kell.Most adtak volna a kórházban bimbóvédőt,de nem kértem.Inkább bekentem szoptatás előtt megmostam és nem egy szilikon vacakon keresztül szoptattam.Persze ha ez nem válik be még mindig marad a védő,de ha nem muszáj akkor minek.

  Ja és még mindig érzékeny pl. a törölközőre csak leitatni tudom a vizet róla,törölni nem.

 • 2008.02.08 11:38:53tarkabab

  Maja, még az is különbség lehet, hogy csak egy ágyban vagy egy takaró alatt is alszunk :)  Egy gyorsan megtalálható forrás:

  www.askdrsears.com/html/7/T071000.asp  itt az együttalvás előnyeinek 5. pontja:

  5. Babies thrive better

  Over the past thirty years of observing sleepsharing families in our pediatric practice, we have noticed one medical benefit that stands out; these babies thrive . "Thriving" means not only getting bigger, but also growing to your full potential, emotionally, physically, and intellectually. Perhaps it's the extra touch that stimulates development, or perhaps the extra feedings (yes, sleepsharing infants breastfeed more often than solo sleepers).

 • 2008.02.08 11:46:25bongi

  Nagyon off, de S.O.S., van itt valaki, aki Brassica oleifera, parfum, gelatin, glycerin, Peg-40 sorbitan, peroleate,mica, Cl 77891 érti ezt? Annak a fürdőgolyónak az anyagösszetétele, amit megkóstolt a lányom. Csak picit, de a dokink nem ismeri az összes összetevőt, viszont szerinte, ha beviszem a kórházba, feleslegesen is kimossák a gyomrát. Ha tud valaki segíteni, legyen szíves! köszi

 • 2008.02.08 12:03:44zolnaid

  Gyer­mek­toxikoló­gia (mér­ge­zé­sek ese­tén hív­ha­tó)

  Heim Pál Kór­ház Tel.: 333-5079

  Egész­ség­ügyi To­xi­ko­ló­gi­ai Tá­jé­koz­ta­tó Szol­gá­lat

  Tel.: 80/201- 199, 215-3733  Hívd őket, nekem is készségesen segítettek, mikor a nagyanyámék virággumót főztek krumpli helyett.

 • 2008.02.08 12:04:17zolnaid

  Már a 80 as számot hívd, szerinntem.

 • 2008.02.08 12:27:16bongi

  Zolnaid, köszönöm, felhívtam őket. Rendesek voltak és nem vették zokon, hogy zaklatom őket. Nem is a parfüm, a zselatin és a glycerin miatt aggódtam, hanem a többi miatt,amiről a forgalamzó sem tudott bővebb felvilágosítást adni. Köszi!

 • 2008.02.10 19:55:54bonyolult

  tisztázzunk egy elterjedt félreértést: a bimbóvédő NEM a bimbó VÉDELMÉRE való érzékenység vagy sebesedés esetére!!! A műanyagizé nem megoldást hoz, hanem további új problémákat. A bimbóvédő KEVÉS, JÓL KÖRÜLHATÁROLHATÓ problémára való, úgymint TELJESEN befelé fordult bimbó, mellyel egyébként LEHETETLEN lenne a mellrehelyezés. De már pl LAPOS bimbóra, amire szintén minden szembejövő nővérke ajánlgatja, NEM való, lapos bimbóra rá lehet tenni sikeresen a babákat, csak meg kell tanulni, hogyan... ezért meg nem ad semmilyen forgalmazó jutalékot. :(

 • 2008.02.10 21:45:21eperke

  2008.02.07 20:01:14 bonyolult  csak most láttam, hogy írtál nekem. köszönöm :)  Igen, néha én is azt gondolom, h van tejem, csak nem jön ki.

  Igazából soha nem éreztem azt, amit tejleadó reflexnek hívnak, nem volt tejbelövelés sem (legalábbis én nem észleltem). És sztem a baba se kapja el mindig jól a mellem. Van amikor rátapad, mint egy kis porszívó, olyankor nagyon kellemes a szoptatás is. Aztán van, h csak a bimbót akarja szívni és sehogy nem tudom rávenni, h jobban bekapja és van amikor ki se hajlandó nyitni a száját és betuszkolni meg nem tudom a cicimet. Van, h befordul a kis szája széle és nem tudok rajta változtatni. Szóval néha tökéletesen szopizik, néha meg rosszul. És akárhogy is csinálja, nem érzem, h megindulna a tejem. Pedig biztos eszik, mert néha csurog a szája szélén a tej :) És mindig változó mennyiségű tápszer kell neki.

  A baba száját senki nem nézte (dokit és védőnőt csak az érdekli, h egyen eleget a baba, h mit, az nekik mindegy)

  A mellem nem volt soha sebes és nem fáj a bimbóm, akkor se, ha csak azt kapja be. Hol lehet ilyen szoptatós képeket, videókat nézni?

  Szóval nem érzem, nem látom a tejleadó reflexet. És fejni sem tudok. (Amióta feladtam a fejést, azóta csomósodnak be a melleim)

  Nem volt semilyen műtétem. Nem használok bimbóvédőt se.

  A mellemmel nem találtak semmi gondot (amikor begyulladt, akkor alaposan megultrahangozták) Tejkőről még soha nem hallottam.

  IBCLC? Az micsoda? (utánanézek google-ban)  Asszem nem kéne még feladnom, h csak szopiztassak tászer nélkül.

 • 2008.02.10 21:47:21eperke

  Szóval kihagytam egy "nem"-et: Amióta feladtam a fejést, azóta NEM csomósodnak be a melleim.

 • 2008.02.10 22:00:30zolnaid

  a www.szoptatasert.hu n lehet képeket nézni, meg segítséget is lehet kérni, mélben meg telefonon.

 • 2008.02.10 22:03:19eperke

  zolnaid:  köszi :) épp megtaláltam és azt nézegetem :)  Most beindultam és nem adom fel! Holnap felhívom az István Kórházat.

 • 2008.02.14 01:38:12bonyolult

  drjacknewman.com/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=42  itt pl vannak fent videoklipek, akkor is segíthet valamit, ha angolul nem tudsz, de ha érted, persze külön jó. :)))  a reflexet nem érzi mindenki, de attól még lehet! jelei például: ha az egyik mell csöpög, mikor a másikból szoptatsz. ha a baba szopási mintázata megváltozik, nem sokkal a mellretevés után, és hirtelen egy fejőmozdulat-egy hangos nyelés-egy fejő mozdulat-egy hangos nyelés a mintázat. Kicsit később ez ritkul, két állkapocs-mozdulatra jut egy nyelés, aztán háromra... és egyre kisebbeket mozgatja a száját. Akkor jön a legzsírosabb tej, lassan, cseppenként. Aztán lehet, hogy megint beindítja magának a reflexet, egy szoptatáson belül többször is kiváltódhat, és főleg a 3 hónap fölötti babák már nagyon is tudják, mit-hogy kell csinálniuk, hogy az történjen, amire épp szükségük van. :)  IBCLC nemzetközileg elismert vizsga laktációs, azaz szoptatási tanácsadóknak. elég komoly elméleti és GYAKORLATI feltételei vannak, és pár évente meg is kell ismételni, hogy a tudásuk ne avuljon el... ha ilyen tanácsadóhoz fordulsz, biztos lehetsz a szakértelmében. Vannak ugyan (nyilván) jó gyerekorvosok, nőgyógyászok, védőnők és szülésznők is, de az ő képzésüknek nem automatikus része annyi minden szoptatással kapcsolatos info. (sajnos)  Az, hogy a melled nem sebes, nem fáj, mindenképpen egy jó dolog... bár az nem hangzik olyan jól, amit arról írsz, hogy nem sikerül mindig "nagykönyv szerint" mellre tenni őt. Erre jó lenne addig is kitartóan törekedni, amíg eljutsz egy szakihoz. :)  Szurkolok!!! Késő biztos nincs semmihez!!! (Noha áltatni sem akarlak: minél később korrigálnak egy szoptatási problémát, sokszor annál nehezebb a megoldása... de azért ritkán lehetetlen!)

 • 2008.02.23 16:17:05bonyolult

  eperke, szurkolok! számolj be!

 • 2008.03.13 16:52:31vikimanka

  Segítséget szeretnék tőletek kérni! Néhány napja kicsit kevesebb tejem van, mint eddig. Beteg is vagyok, lázas voltam.Most voltam a tanácsadóban a doki néninél. Megnyugtatott, hogy biztosan a betegség miatt van, szerinte a jövő hétre vissza kell állnia a mennyiségnek. Na ez eddig csak panaszkodás volt. Vettem a gyógyszertárban Urtica urens bogyót, de sehol semmi rajta, hogy mennyit ajánlott szedni belőle. Ha valaki tudja, kérem segítsen! Köszi.

 • 2008.03.13 17:02:23Moira

  vikimanka: az 5 CH dózisból napi 2-3 szor 5 golyó az adag, most néztem meg a homeopátiás könyvemben. Remélem beválik!

 • 2008.03.13 17:07:41Pandi

  Vikimanka  Először is ellenőrizd, hogy Urtica urens 5CH legyen ráírva (mert a 15CH apaszt).

  Én napi 1x5 db bogyócskát szedtem, kb ugyanabban az időpontban/napszakban, előtte és utána 1/2 óráig erősen aromás anyagot (menthol, koffein) tartalmazó dolgot nem szabad enni/inni.  Talán lehet 2x5-öt is naponta, de nem vagyok benne biztos.

 • 2008.03.13 17:08:42Pandi

  Na, Moira meg is előzött.:)))

  Szóval lehet 2-3x is.:)

 • 2008.03.13 17:22:34vikimanka

  Köszönöm szépen!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta