SZÜLŐSÉG

Gyenge a szülészeti ellátás Nagy-Britanniában

2008. január 28., hétfő 13:00

Az eddigi legnagyobb szabású felmérés eredménye szerint a szülészeti ellátás egész Nagy-Britanniában tele van hiányosságokkal; a legrosszabb a helyzet a fővárosban és Közép-Angliában, írja az MTI.


Az Egészségügyi Bizottság (Healthcare Comission) szerint számos nő magzata alacsony színvonalú vizsgálatban részesül. Másrészt túl kevés a bába, ami azt jelenti, hogy nem minden nő kap szakképzett segítséget szüléskor. Az egy évben történt születések száma 2001 óta 72 ezerrel nőtt, de a múlt évben a bábák száma csökkent. Továbbá kimutatták, hogy tíz nőből négynél a magzat ultrahangos vizsgálatakor nem végzik el mind a 11 előírt ellenőrzést, amelyek közt szerepel a magzat szívének, arcának és ajkainak vizsgálata. Csupán 11 kórház számolt be arról tavaly áprilisban, hogy maradéktalanul elvégzi a Down-kór kiszűréséhez szükséges teszteket.

A felmérés során az ország összes közkórházát, vagyis 148-at vizsgáltak. Ezen egészségügyi intézmények évente mintegy 600 ezer szülés lefolytatásáért felelnek. Az egészségügyi hatóságok szerint ezer szüléshez osztályonként 36 bába szükséges - ez felelne meg a kormány előírásának -, ám a felmérésből kiderült, hogy az átlag csupán 31 bába ezer szülésre. Kilenc kórházban 26 vagy kevesebb bába jut ezer szülésre, számol be az MTI.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.28 13:37:45mbabszi

  off: Brit kutatók szerint négy egyszerű szabály betartásával átlagosan 14 évvel hosszabbíthatjuk meg életünket. És itt a britt kutatón van a hangsúly. on

 • 2008.01.28 14:19:56Traktorka

  s mi az a 4 szabály???:)

 • 2008.01.28 14:27:09másutt

  En azt vettem eszre Nagy Britanniaban, hogy szinte minden egeszsegugyi ellatashoz SZERENCSE kell.

  Bizonyos korzetekben (ertsd: iranyitoszam) zsenialis ellatas van, klassz rendelo, szupi orvosok. Mashol meg ennek az ellenkezoje igaz.

  Rendszeresen tele vannak az ujsagok hirekkel, hogy egyes gyogyszereket felirnak bizonyos iranyitoszamuaknak, masoknak meg nem. Es itt potencialisan eletmento gyogyszerekrol is van szo!  Szules szinten: en privat koprhazban voltam szerencses szulni. nagyon jo elmeny volt, az elso perctol a visszajarasig.

  Bar jo draga volt, a biztositasunk kifizette.

  Tegnap volt talalkam egy par mamaval es papaval a szulesfelkeszito tanfolyamrol. Ok ugyanott szultek, ugyanannyit fizettek es mindket csaladnak nagyon rossz volt a tapasztalata ugyanott. Teliholdkor szultek, elottem 2 hettel, amikor oriasi szulesdomping volt, nem volt eleg szuloszoba, mindenki fejetlenul rohangalt, ignoraltak oket, stb. Teljesen meglepodtem.

  Most el tudom kepzelni, hogy milyen a szulesdomping egy allami korhazban, ahol nem csupa 1-agyas "korterem" van es kulon szulesznok.  Par honapja nyilt meg tolunk (viszonylag jo kornyek) 5 percre egy NHS klinika szuleszettel. Voltam ott mas ugyben, nagyon jol nez ki es csupa jot hallottam rola.

  Ennek ellenere, mint mindenutt mashol:

  olyan korzetekben, ahol van penz, ott jo az ellatas. Videken es kevesbe jomodu helyeken nem.  Es Angliaban MINDENKI, akinek penze van, akar uzletember, akar szinesz, akar focista, privat korhazban klinikan szul, es az altalam ismert minden "kulfoldi" akinek privat biztositasa van.

  Ennyit a hires NHS-rol.

 • 2008.01.28 14:43:08másutt

  Traktorka, Mbabszli: Ime az aranyszabalyok:  1. Ne dohanyozz!

  2. Minden nap legalabb 1/2 ora testmozgas

  3. Csakis moderalt alkoholfogyasztas

  4. Legalabb 5 adag zoldseg/gyumolcs per nap

  (1 alma, 1 pohar juice, 1 salata pl egy-egy adag)  Teljesen esszeru, nem kell ehhez doktori. :D  Cikk itt:

  www.webmd.com/healthy-aging/news/20080108/4-steps-to-living-14-years-longer

 • 2008.01.28 14:54:13Pandi

  Másutt, köszi, nagyon kíváncsi voltam a véleményedre, mint aki ezeket tapasztalatból is tudja.:)  Mit mondjak, elég durva. Az ottani állami egészségügyi helyzetnek már igen jellemző példáját olvashattam szintén tőled, a fülgyulladásos sztorid kapcsán.  Miután a terhesség alatti vizsgálatokról már többször tettünk említést, alkalmam volt rá, hogy külön megfigyeljem a külföldön élők tapasztalatait és meg kell hogy mondjam, időnként igencsak meglepődtem, hogy milyen kevés a kötelező vizsgálat egyes országokban. Aztán ha még ezeket sem végzik el körültekintően...  Engem mindenesetre megnyugtatott az a rendszer, amellyel a terhességem alatt itthon találkoztam, nemcsak kötelező, de választható vizsgálatokon is részt vettem és őszintén mondom, hogy egyetlen csupán kissé kellemetlen ultrahangos vizsgálatot leszámítva (egy számomra idegen orvos végezte el) semmilyen rossz tapasztalatom nem volt.

 • 2008.01.28 14:56:06Pandi

  Másutt, köszi az aranyszabályokat is!  Ezek szerint nekem reszeltek!:)

 • 2008.01.28 14:58:13druantia

  Én Nagy-Britannniában lettem terhes. A terhességi teszt pozitív lett viszonylag korán, a baba kábé 3 hetes lehetett. Aztán bevéreztem, begörcsöltem. Elmentem dokihoz. Csak beszélgetett velem, nagyon kedves volt, de semmiféle vizsgálatot nem csinált. Azt mondta, hogy elképzelhető, hogy elvetélek, de ők nem tesznek ellene semmit, mert ha egy baba menni akar, akkor hadd menjen. Azt is lehetségesnek tartotta, hogy méhen kívüli a terhesség (a csúnya görcsök miatt), ezért (és szerintem csak ezért) elküldött egy ultrahangra.  Mivel abban a városban a kórházban nem volt ultrahang (!), előjegyzésbe vettek egy másik város kórházában. Már nem is emlékszem rá, hogy mennyit kellett várnom, de egy hetet biztosan. Ott is nagyon aranyosak, kedvesek voltak, megállapították, hogy a baba jó helyen van, meg megmondták a körölbelüli korát és kaptam egy képet róla. A kezembe nyomtak néhány brossúrát és elláttak pár jótanáccsal. Aztán szélnek eresztettek azzal, hogy ha gondolom, akkor jelenjek meg a körzetemhez tartozó orvosnál, szülni meg majd menjek vissza, ha aktuális.  Más téma kicsit: egy barátnőm még kint leesett a lépcsőn és nem bírt rállni a lábára, csupa véraláfutás volt és feldagadt. Elvitték a kórházba, ott a doki ránézett, és azt mondta, hogy pihentesse. Se egy röntgen, se semmi. Ja, és mindkettőnknek volt biztosítása.

 • 2008.01.28 15:02:21marywolf

  durantia, nem semmi és még kicsiny hazánkba panaszkodnak az egészségügyi ellátás miatt, nem semmi.  Amugy nekem itthon eddig semmi sem volt se kellemetlen se megterhelő, szerintem 30 percnél sehol se vártam többet (lehet hogy mást ez már zavar, de az egyetemen 2 óránál indul a várakozás, szóval nem zavart). Úgy beijesztettek, hogy milyen szar a rendszer, meg bunkók benne az emberek, hogy én mindenhol nagyon kedves voltam és hiper mosolyokat dobáltam mindenki felé, ezek után én valami eszméletlen kedvességt kaptam mindenhol.

 • 2008.01.28 15:04:30huhhh

  Az egészségügy sehol nem tökéletes, úgy látszik. Engem csak az bosszant, amikor egyes országok egészségügyi rendszerét és terhesgondozását úgy állítják be, hogy milyen klassz laza dolog, hogy nem "zaklatják" a kismamát holmi vizsgálatokkal és ellenőrzésekkel. Több országot írhattam volna példának, de Angliáról vannak személyes tapasztalataim. Én ott azt láttam, hogy sok minden nem azért történik úgy, ahogy történik, mert pl. hű de természetes folyamatnak tekintik a terhességet, minek azt megzavarni ezzel-azzal, hanem azért, mert nincs elég orvos, nincs elég bába, és az egész rendszer úgy általában hatalmas deficitet görget maga előtt, ezért aztán bizonyos szűrővizsgálatokra már egyszerűen nem jut pénz - de ezt már egy másik témánál egyszer már leírtam.

  Az angliai bábahiánnyal kapcsolatban én is éppen most olvastam egy cikket.

 • 2008.01.28 15:12:07druantia

  Pár hónapja olvastam a neten egy cikket, már nem emlékszem pontosan, hol történt, a lényeg az, hogy a csaj ment volna szülni a kórházba, de nem tudtak bemenni, meg éppen nem volt senki a szülészeten sem. Megszületett a baba a parkolóban, aztán valaki ellátta őket...

 • 2008.01.28 15:16:46druantia

  Megvan a linkje: www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=495600&in_page_id=1770

  A bába-helyzetről pedig:

  www.dailyrecord.co.uk/news/tm_objectid=16126657&method=full&siteid=66633&headline=midwife--i-didn-t-have-skills-to-save-chloe-name_page.html

 • 2008.01.28 15:19:04druantia

  Plusz:  www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=478510&in_page_id=1770  www.dailymail.co.uk/pages/live/femail/article.html?in_article_id=304188&in_page_id=1879

 • 2008.01.28 15:27:48Pandi

  Druantia, atyaég!  Ha lehetek kissé morbid humorú, akkor ez most átmenet volt az otthonszülés és a kórházban szülés között?

 • 2008.01.28 15:46:27Atina

  Mondjuk az előzőekben én is meglepődve olvastam, hogy teljesen pozitiv, követendő példaként állítják be a külföldön történő szüléseket. Hogy pl. készült 2 US, egy a terhesség elején, egy a végefelé, semmi vizsgálat.

  Én úgy vagyok vele, hogy megnyugtat egy-egy vizsgálat, hiszen rengetek kétség van az emberben ilyenkor -ami természetes. Én sem élvezem, hogy havonta megujjaz a doki, de amikor azt mondja, hogy a méhszáj nem nyitott, akkor nyugodtabb vagyok.

  Volt egy kis bevérzésem a 16. héten. Akkor megijedtem, mert úgy gondoltam, velem semmi rossz nem történhet. Azóta mindig várok minden egyes vizsgálatot.

 • 2008.01.28 15:49:02Derek70

  Ez az egesz olyan, mint az india bolcsekrol szolo mese, akik definialjak az elefantot. Mi St Albansban elunk, Watfordban szultunk, remek ellatasban volt reszunk, direkt elveztuk, hogy nem betegnek kezelnek, a babank egeszseges, volt Down tesztje, es voltuk BUPA korhazban as NHS korhazban is, es bar a BUPA (a maszek) csilivillibb volt, semmi kifogasunk nem volt az NHS-el sem. A haziorvosi ellatas szuper, mar a harmadik GP-nel vagyunk egyikkel sem volt semmi bajunk, es bejartuk a szemeszettola fogaszatig az intezmenyeket.

  Ellenben voltam otthon szemeszeten, voltam otthon muteten, es voltunk otthon terhesgondozason. Szemely szerint az a velemenyem, hogy inkabb itt ulok es hallgatom, hogy milyen rossz itt, mint otthon legyek barmilyen aprosaggal beteg, nemhogy terhes.

  De hat mint mar emlitettem, ez az elefant, masnak mas a velemenye :)

 • 2008.01.28 16:01:33huhhh

  Derek70, a véleményedet biztosan nagyban befolyásolja, hogy minden rendben volt.

  Sok olyan dolgot láttam itt is és ott is, ami egyáltalán nem volt "szuper". Nem mondtam, hogy "itt" minden jó, csak azt, hogy az örökös pozitív példaként emlegetett "külföldi" egészségügyi rendszerekben sincs minden rendben, sőt. Ha visszanézed, azzal kezdtem: "Az egészségügy sehol nem tökéletes, úgy látszik." Betegnek lenni pedig sehol sem jó.

 • 2008.01.28 16:39:56Derek70

  huhhh, ha esetleg arra gondolsz, hogy mivel minden oke volt, ezert gondolok jokat az angol rendszerrol, hat ezt meg kell cafoljam. A babanal kihoztak a triple testnel, hogy nagy eselyunk van ra, hogy Down koros, ezert koroket futottunk, amnio, stb. A szulesnel a baba keze beszorult a feje melle a szulocsatornaba, es hosszu orak vajudasa utan fogoval szedtek ki a babat. Es nem beszelek arrol, hogy amikor altalaban orvoshoz megyunk, nincs minden rendben, leven nem hobbikent uzzuk a tevekenyseget.

  Es nem azt mondtam, hogy minden rendben van itt, tavolrol sem, az NHS finanszirozhatatlansaga nem csak ennek a kormanynak a visszatero temaja.

  Amire en azt mondom, hogy "szuper", az a hozzaallas es az ellatas szinvonala. Erre mondhatod, hogy jo tapasztalat beszel belolem, de hat mast mit is mondhatnek, mint amit lattunk? Eltunk Leedsben, Londonban, most London felett. Volt mindenfele bajunk, ezert gondoltam, hogy elmondom, mit lattunk mi. Kozel nem jelent ez teljes kepet, csak egy velemenyt, amit mi a sajat szemunkkel latunk ebben az orszagban. Mas termeszetesen mast lathat, nem vitas.

  Ugyanakkor azert ehhez hadd fuzzek hozza egy aprocska eszrevetelt. Jartunk NCT (szulesfelkeszito) csoportba, es onnan megmaradt sok angol ismeros/barat, akikkel osszejarunk. Sok magyar anyukaval is tartjuk a kapcsolatot. Az angol anyukak hozzaallasa messze nem ugyanaz, mint egy magyar anyukae. Es nagyon sokszor kiderul a sok-sok panasz vegen, hogy nyelvi nehezsegei voltak az anyukanak a korhazban, es ezert mond kigyot bekat a rendszerre. Hozzateszem, ez nem egy teoria, hanem valami amit sokszor megtapasztalunk. Van olyan magyar anyuka, aki hazahordja a gyerekeit orvoshoz, van, aki inkabb otthonrol hozott gyogyszerekkel oldja meg a problemait, de orvoshoz nem megy.

  Nekunk az a tapasztalatunk, hogy amikor egy nagyon-nagyon hosszu nap utan vegre megszuletett a kisfiunk, es ott pislogott az anyukaja cicijen, akkor egy angol noverke egy csesze teat es egy szelet piritost hozott be. Este tizenegykor. A parom szerint eleteben nem evett meg olyan finomat. Szerintem van hova fejlodnunk.

 • 2008.01.28 16:53:13huhhh

  Ami a kedvességet illeti, valóban van hová fejlődnünk, és nem is kerül pénzbe. :))

  A mosoly mögött viszont sokszor tapasztaltam olyan szakmai hozzá nem értést, ami időnként a horror határát súrolta. Ami lehet, hogy a beteg oldaláról fel sem tűnt.

  És az is tényleg klassz, ha a három-négy hónapos várólista (egy banális vizsgálatra!) türelmes kiböjtölése után valóban kedvesek hozzád a kórházban. Itthon ez eddig nem volt. Se kedves személyzet (persze sok kivétel van, csak őket kevésbé veszik észre), se sokhónapos várólista.

 • 2008.01.28 16:54:40huhhh

  Ja, amikor az első gyerekem megszületett, éppen reggeliosztás volt a szülészeten. Úgy egyébként nagyon utálom a tejeskávét (még a szagát is), de olyan finomat még életemben nem ittam. :))

 • 2008.01.28 17:27:51huhhh

  Egy kis olvasnivaló az eredeti poszthoz:  www.lindermyers.co.uk/article.asp?id=340

  www.lindermyers.co.uk/article.asp?id=425

  www.lindermyers.co.uk/article.asp?id=523

  www.lindermyers.co.uk/article.asp?id=531

  www.lindermyers.co.uk/article.asp?id=493

 • 2008.01.28 21:52:43másutt

  egyebkent meg teljesen igaz, hogy ha az a rendszer probaja, amikor valami gaz van a terhesseg vagy a szules alatt. ha minden okes es szepen lezajlik, akkor az ember elvan barhol.  nalam a terhesseg mintaszeru volt, es ugy ereztem nincs szuksegem kulon vizsgalatokra es kezelesre. igy nagyon bejott a kicsit tavolsagtarto rendszer. (a legelso internalis vizsgalatom akkor volt, amikor 4 cm tagulassal besetaltam a korhazba az elso gorcs utan kb 8 oravaval. addig senki keze nem volt a labam kozott!)  nekem tetszett, hogy az egeszet normalis folyamatnak fogjak fel es nem birizgaljak az embert semmivel, pl. hogy mennyit hizott (ha latszatra nem sokat) es nem dorgaljak a kismamakat, hanem hagyjak oket elni. nem csak egy helyes utja van a terhessegnek, mindenki a maga modjan eli meg.  mint a fenti Druanita peldabol kiderul, ha gaz van, akkor ugyanez a lazasag orjito is lehet!

  (egy magyar kismama szerintem sokkal inkabb hozza van szokva ahhoz, hogy egy ORVOS kezelje, es komolyabban vegye az aggodasat. itt a MIDWIFE (szuleszno) az ur es elegge lazak, sokkal tobb fer be a 'normalisba'.

  kis verzes? elofordul! vallvonogatas. gorcs? az is! vallvonogatas. nekem azt mondtak amikor a verezgetesrol kerdeztem, hogy addig semmi gond, amig nem 'verpiros')  vegul aztan nalam is gaz volt a szules kellos kozepen, de mire felocsudtam megoldottak. dehat ahogy mondtam, en nem az NHS-szel csinaltam vegig... • 2008.01.28 22:22:24másutt

  Minden angolul tudonak szerettel ajanlom a BBC "have your say' beirasos mizejet.

  Tobb szazan beiratak az NHS szulesi elmenyukkel kapcsolatban: apak, anyak, stb. A tema mind2 oldalarol. Vicces. Azaz tanulsagos.

  newsforums.bbc.co.uk/nol/thread.jspa?forumID=4159&edition=1&ttl=20080128205108 • 2008.01.29 00:13:17oiduft

  A mi esetünk nem szülés, de NHS. Skóciai nyaralás közben a barátnőmet hirtelen rosszullét miatt Invernessbe utalták. Azonnal jött a mentő, ami a távoli, északi vidékről (Wick)az invernessi központi kórházba vitte a belgyógyászatra. Három napot volt bent, és én is vele, tolmácsolni.  Minden vizsgálatot elvégeztek rajta, amit csak lehetett, CT-t is, ultrahangot többször is. Maga a főorvos naponta kétszer megvizsgálta. Abban kórházban láttam életemben először éneklő takarítónőt, fütyülő beteghordót és mosolygó ápolónőt - nem vicc!  Megnéztük a munkabeosztást, ami a folyosón volt kifüggesztve: 20 betegre jutott 5 ápolónő, PLUSZ külön még két-három ápolónő az idősebb vagy magatehetetlen betegek ellátására, hogy felrázza a párnáját, megkérdezze, kényelmesen fekszik-e, és mindezt naponta többször. Vérnyomásmérés óránként, és ötperceknént biztos, hogy benézett egy ápolónő. Ami az ételt illeti, tíz fogás közül lehetett előre választani. Minden ágyhoz járt minden ketyere, ami csak kellhet, és most nem csak telefonról, tévéről beszélek, hanem oxigénről pl. Két ágy között nem csak fél méternyi hely volt, hanem két méter és elhúzható függöny, közötte pedig kényelmes fotel, rendszerint abban töltöttem a napjaimat, sőt, az első éjszakát is. Amikor végül elmehettünk, a mosolygós nővérek segítettek nekünk vonatmenetrendte nézni London felé. Mivel nem volt hol töltenem az éjszakát, kaptam egy szobát a kórház vendégházában.  Ja, és a pojén: mivel nem tudtuk, hogy is van ez a biztosítással, van-e önrész, a végén megkérdeztem, kell-e valamit fizetnünk. Mintha pofon vágtam volna őket, vagy megsértettem volna őket valamivel, úgy tiltakoztak, hogy semmit sem kell fizetni, eszembe se jusson!  Hát így is lehet állami egészségügyet működtetni.

 • 2008.01.29 03:39:58ppppp

  En is angliaban elek, es azert szerintem itt valamivel jobb a helyzet, kezdve azzal, hogy itt az orvosok, noverek es recepciosok ismerik a jomodort mint olyat, es nem tartjak a markukat. Es itt az orvosok felismerik, hogy az is hozzatartozik a munkajahoz hogy tajekoztassa a pacienset arrol, hogy mi tortenik vele. Es a rendelok korhazak tisztesseges allapotban vannak, es tisztak, nem ugy mint otthon. Az ellatas az viszont tenyleg szerencse kerdese, bizonyos helyek bizonyos szempontbol meglepoen jol fel vannak szerelve es keszulve, maskor meg egbekialto hianyossagokkal talalja magat szembe az ember. Szerintem nem annyira meglepo hogy nem csak minalunk magyaroknal nem fonjak kolbaszbol a keritest, mert bizony sehol sem abbol keszul.

 • 2008.01.29 10:09:50druantia

  Szintén nem szülés, de egészségügy. És ez már röhejes: www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=510802&in_page_id=1770

 • 2008.01.29 11:19:20pirosalma

  Az orvosok hozzáállása valóban sokkal jobb, mint itthon, meg persze szépek a rendelők stb.

  De nekem is van érdekes sztorim.  Kint voltam au-pair Angliában, és a család elvitt magával Franciaországba, a nyaralójukba. Tél volt, az alagsorban aludtam, és szerintem a legyengült szervezetem (frankó műkaján éltünk) nem bírta a nyirkos hűvöst.

  Lényeg a lényeg, a vakáció vége felé alig bírtam aludni, fájt a tüdőm veszettül, mintha be akarna szakadni. Komcsin halálfélelmem volt.

  Hazaérkezés (értsd: Anglia) után elmentem dokihoz, hogy mondja meg mit lehet tenni. Addigra már enyhültek a tünetek, de mégis.

  Na, a doki nagyon kedvesen felírt vmi szert gyomorégésre...!!! Pedig mondtam, hogy a mellkasom és a hátam fáj.

  Mivel dolgoznom kellett, lassan meggyógyultam magamtól.

  De tuti vmi erősebb gyulladásom volt, és nem a gyomromban!  Miután végleg hazaérkeztem Magyarországra, elmentem egy alapos kivizsgálásra, mert kicsit hipochonder lévén nem éreztem fittipaldin magam. Hála minden oké volt.

 • 2008.01.29 11:39:28xstranger

  Daily Mailbol ovatosan idezni mert az kb Blikk szinvonal.  news.bbc.co.uk/1/hi/health/7207215.stm  A poronty ebbol a cikkbol "idezett" persze a negativumokat kiemelve. Erdemes elolvasni mert latszik belole hogy hogy mukodik Anglia. Terhes nok panaszkodnak->kormany megvizsgalja a problemat es kikeri a szakerok velemenyet->BBC megirja->kommentezok kommentalnak->kormany ad tobb penzt a hianyossagokra.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta