SZÜLŐSÉG

Szülések a kórháztól az otthonig a császáron keresztül

2008. január 26., szombat 12:06

Otthon, kórházban, segítséggel, egyedül, földön, vízben, fájdalomcsillapítva, négykézláb, kikötözve, énekszóval, ringatózva, hangtalanul, ordítva. A gyermeket sokféleképpen világra lehet hozni. Alábbi összeállításunkban különböző módon szülő nők videóit mutatjuk be. 

Kitolás a kórházban

Rövid, véres videó kitakarás nélkül, a baba kibújásának pillanatáról.


Dézsában, hangtalanul

Ez a kismama otthonában, egy vízzel teli dézsában szül, hangot szinte ki sem ad.Fájdalomcsillapítva

Nyugodt pihenés a kórházi ágyon, miközben folyamatosan ellenőrzik a monitort. Néhány kiáltás, a baba már kint is van, anya kisimult, mintha szexelt volna az imént és nem gyereket szült volna. Apa elvágja a köldökzsinórt.Négykézláb a nappali szőnyegén

A baba könnyen kicsusszan.Császármetszéssel

Hogyan szedik ki a babát, ha természetes módon nem tud megszületni? 40 másodperc a műtétből. Csak annak ajánljuk, aki bírja a vér látványát.Ha kell a segítség

Biztos megvan a magyarázata, miért kell a dokinak szinte teljes súlyával a kismama pocakját nyomnia. Nem lennénk a nő helyében.Énekelve

A kismama szerint az éneklés segít a méhösszehúzódásban. Elképesztő, hogy képes fájások közben dalolni!Egy kád víz a kórházban

Alternatív szülőszoba, hatalmas kád, a szülésznő/orvos nem restell hónaljig a vízbe nyúlni, hogy megvizsgálja a vajúdó kismamát.Ágyban, párnák közt

Rutinos lehet az anyuka, ha az ágyában térdelve minden segítség nélkül tolja ki gyermekét és veszi a mellére. Mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. Talán az is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.27 19:42:21morcos68

  No, azt hiszem mára ennyi volt. Köszönöm a beszélgetést - vitát - kritikát; igyekszem előnyömre fordítani.

 • 2008.01.27 19:52:42Coccinella Septempunctata

  Eino,

  bármennyire is fogok vágyni egy gyerekre, ilyen családi körülmények közé nem hogy felelőtlenség szülni, de szerintem egyenesen bűntény lenne... erről ennyit. legyetek jók.

 • 2008.01.27 21:45:32Békanőci

  Már leindulva...:  Tünde feldobta a labdát,essen,ahova akar.Hááát...  Ha egyik irányba gurult:

  Felháborodtunk egymás véleményein.Mert nem az a kérdés,hogy mi a kedvenc olvasmányunk hanem,hogy szülünk-e?Nem vagyunk egyformák.

  Conzumellel egyetértek,mint tegnap még felindulva írtam ha máshol nem,a sorok között.  Ha másik irányba gurult:

  Ez a kilenc video nem mutat meg mindent.

  Az első igen rövid ahhoz,hogy kiderüljön EDAs-e(ami pozitív képet ad a szülésről,a gyerekkel való bánásról viszont negatívat),vagy érzéstelenítés nélküli,ami amúgy nincs köztük.

  A császárosnál(pedig láttam már párat)végig az a rossz érzésem volt,hogy nagy bajban vannak anya és babája,mert a gyerek nem akar előkerülni.

  A hasbapréselős nagyon brutális,a nőnek mintha nem is lenne pocakja,és hol a végén a gyerek(és milyen állapotban)?

  Az ágyon térdelő ősanya ügyes,de a végén beszaladó gyerek kicsit sok(nekem).

  Az éneklős tapsot érdemel. :)

  A dézsásról nem tudok mit mondani.

  A kádas viszont tetszett,főleg ahogy a kisbéka nyugisan megnézte magának a végállomást.

  A szőnyegesben fura,hogy egyáltalán négykézláb(tudom-tudom,a természet...).

 • 2008.01.27 21:49:34bonyolult

  Mindenki figyelmébe, aki retteg, korábbi tapasztalatai alapján a szadista, vagy enyhébb esetekben "csak" empátiamentes nőgyógyásztól, a kórházi futószalag, a "bontó" embertelenségétől, a kiszolgáltatottság és megalázottság (nem kötelező!!!) élményétől... - ha egyébként maga a babára vágyás motivációja megvan:

  NEM KÖTELEZŐ KÓRHÁZBAN SZÜLNI ÉS KITENNI MAGAD MINDENNEK!!!

  Léteznek bábák, akiknél egy átlagos, problémamentes vizit óra-másfél óra, ebből kifolyólag emlékeznek is rád legközelebb, és ez az idő sem hüvely kurkászással telik, hanem beszélgetéssel, egymás megismerésével, a félelmek feldolgozásával... a szülés haladása is felismerhető a tapogatózáson kívül más tünetekből is, ez a minimálisra szorítható. és létezik otthonszülés, és háborítatlanság, és a mamababa középpontba helyezése, arra a kritikus időszakra. mindez választás, és önismeret kérdése (mire van szükségem valójában?).

  Hozzáteszem mindehhez, hogy a (holisztikus, tradicionális) bábákat ma már arra is képezik, hogyan bánjanak olyan nőkkel, akiket szexuális trauma ért korábban. (a traumát szélesen értelmezve)  Egyébként is: léteznek betegjogok, vizsgálatot és beavatkozást még kórházban is csak akkor és úgy végezhetnek rajtad, ahogyan hozzájárulsz!! (legalábbis jogszabály szerint, amit persze megtámogat, ha előre megbeszéled velük, vagy ha papíron lobogtatod, hogy felelősséged tudatában eztésezt megtiltod, tessék aláírni, hogy átvette...)  a szülés pfúj, undorító, gusztustalan témához: hát, aminek testhez köze van, annak általában testnedvekhez is, meg nyílásokhoz, szervek működéséhez... ezeknek még szaguk is van, sőt, cuppognak is, adott esetben, meg fröccsennek, és akár fájhatnak is. te, aki undorodsz, te testben élsz, nem? vannak mindenféle váladékaid, testnyílásaidba, -ból közlekednek erre-arra... ez mind pfúj? vagy csak közülük néhány bizonyos? mondjuk a takony belefér, de a hüvely már nem? a béltartalmad oké, a magzatmázzal baj van? vagy mindegyik pfúj? az egész test pfúj? az élet pfúj? a kellemes testérzetek is pfúj? az eksztázis is? (bár felmerül bennem a kétely, hogy ha a testiség undorító, egyáltalán lehetséges-e olyan szexuális életet élni, hogy abban eksztázis létrejöhessen...)  Katicabogár, teljesen rendben van, hogy szorongasz. Ilyen előzményekkel és háttérrel még az is, hogy lényegében mindentől... bár talán el bírod fogadni, hogy egy bizonyos mértékű szorongás fölött már nagyító épül a szemedbe, hogy mindent észrevégy, amitől csak szorongani lehetséges... és ha még jobban rettegsz, már a banális dolgok iciripiciri rossz részét is bizton észreveszed jó előre, s ezáltal parázol... befeszülsz, és blokkolod saját magad... még véletlenül sem tudva úgy belemenni egy ilyen szorongató helyzetbe, hogy abból olyan jól jöhess ki, ahogy az sikerülne, ha egyszerűen csak átlagos mértékben szoronganál. Szerintem dolgozz ezen, és ha a "hátországod" ilyen roggyant, akkor bérelj egyet szakemberből hozzá. közben telik az idő is, körülményeid is rendeződhetnek, anyagilag is, pasilag is van alkalmad a környezetedben eddig felbukkantaknál kevésbé zombit keresni... és egy idő után már nem is lesz olyan szörnyű ennek az egésznek a gondolata. ;-)

  A gyerekeknek amúgy nem tökéletes anyákra van szüksége - teljesen megteszi egy olyan, ami két fokkal jobb a vacaknál kezdetben. Onnantól meg úgyis kettejük feladata, hogy (ön)fejlesszék egymást.

 • 2008.01.27 22:01:40ready_real

  kisbalas: akkor tartsd nagyon titokban előtte, vagy korrektül mondd majd el neki.  Engem nem akart az anyám, el akart vetetni, a gyógyszer ellenére nem sikerült neki.  Ne tudd meg milyen érzés úgy élni, hogy tólag döbbensz rá, miért lehet az , hogy nem érezted soha anyád szeretetét, és utána kiderült, hogy el is akart vetetni...

 • 2008.01.27 22:10:20ready_real

  druantia:

  "Az a nagy dolog, hogy azzal a gyerekkel mihez kezd majd."

  teljesen egyetértek.

  Szülni szitne midnen egészséges nő képes (kivéve akinek egyéb okokból nem lehet gyereke)

  De sokkal nagyobb érdem, azt a gyereket tisztességel, becsülettel úgy felnevelni, hogy az mind atársadalom, mind a család hasznos és BOLDOG tagjává váljon.  Nagyon sok emebrnek tudnám mondani, hogy jobban tette volna, ha nem szült volna gyereket, miért bassza el más életét a sajátján kívűl is???

 • 2008.01.27 22:10:42Jutta

  OFF:  Coccinella, Hallány!  NEM KELLENE EZEKET A ORVOSOKA (hentes szó találóbb!!!) FELJELENTENI???????????????  Most komolyan!!!!!!!!!!!!!!  Nekem egy (ennél sokkal szimplább) megalázó szándékú "élményem" volt anno 20 évesen egy 60 és a halál köti bigott férfi nőgyógyásszal...

  Fogamzásgátlót szerettem volna felíratni, nálam volt TAJ kártya, de személyi nem (ellenben egyetemi hallgatói ényképes igazolvány igen)... azért nem vizsgált meg, és nem adott gyógyszert, mert személyi nélkül nem látta hitelesnek, hogy nagykorú vagyok...

  Kimérten, és igen határozottan az aszisztense előtt elküldtem a francba, és elmondtam neki, hogy az ekkora seggfejek miatt nem szednek fogamzásgátlót 16 éves, kevésbé határozott kislányok... persze ugyanezen kevésbé határozott kislányokat azért pasijaik rádumálják a szexre (akár óvszer nélkül is, mert az nekik úgy jobb) majd jön az abortusz!

  Akkora patáliát csaptam a végére, hogy csak na...  Könyöröm, felnőtt magyar állampolágrként orvosi szolgáltatásért mentem hozzá, nem erkölcsi tanácsadásért.... (mint 1-2 beszólásából kiderült, nem a személyi volt a fő baj, hanem a házasság előtti szex)  ON:  Amúgy én terhesség előtt NAGYON féltem a szüléstől, de ez kb. rögtön a pozitív teszt után elmúlt.Én se értem hogyan.... egyszerűen rájöttem, hogy már nincs visszaút, tehát totál feleslege félnem, jöjjön aminek jönnie kell...  Anyaság érzés: nekem is szakaszosan jött / jön (3.5 hós baba) pedig tervezett baba, és szerettem volna és a más babákat is mindig szerettem... de ez teljesen más. akkora változás és felelősség, hogy idő kell (nekem legalábbis) a befogadására.

 • 2008.01.27 22:38:13cozumel

  Morgan Le Fay  Eszembe sem jutott itelkezni.

  Egyszeruen annyi negativ tapasztalat, keseruseg jott at a hozzaszolasaitokbol, hogy ez jutott eszembe.  A "serult" szot nem azert hasznaltam, mert ugy gondolom, hogy Nektek feltetlen pszichologusra van szuksegetek, egyszeruen nem jutott eszembe jobb kifejezes, bocsanat.

 • 2008.01.27 23:36:13kisbalas

  ready_real: tudom, és el is fogom neki mondani. Később elég nagy lelkifurdalásom volt amiatt, hogy ez neki hátrány lesz, olyan teher, amivel meg kell birkóznia. De ez van, ő így lett, és mire megszületett, nagyon megszerettette magát, de nekem tényleg kellettek azok a hónapok, hogy elfogadjam és hogy helyet csináljunk neki az életünkben. Remélem tudok neki annyi szeretetet adni az évek során, hogy fel tudja dolgozni. És persze fontos elmondani neki, hogy tudja, miért érzi azt, amit érez, mert csak így tud vele kezdeni valamit.

 • 2008.01.28 00:53:23trollkotze

  "mint 1-2 beszólásából kiderült, nem a személyi volt a fő baj, hanem a házasság előtti szex"

  Jól tetted, hogy elküldted a fenébe. Nem az ítélkedés és a szemforgatás a dolga. Ha nem fér bele az értékrendjébe, hogy fogamzásgátlót írjon fel fiatal lányoknak, minek ment nőgyógyásznak?

 • 2008.01.28 00:54:31trollkotze

  ítélkezés

 • 2008.01.28 01:02:51trollkotze

  cozumel

  "Azzal van problema, hogy a fenti "gyerekellenes" lanyok MINDEGYIKE valamilyen felelem, retteges miatt nem vag bele."  Engem kivéve. Nem rettegek sem a szüléstől, sem a nőgyógyászoktól, nem utálom a férfiakat. Egyszerűen csak hiányzik belőlem a vágy. Ha meglátok egy kisgyereket, akkor sem az jut eszembe, hogy egyszer majd nekem is lesz. A kisbabák meg általában az idegeimre mennek, nagy többségük nem fog meg. Amit értékelni tudok, az az, amikor már lehet egy gyerekkel beszélgetni. Nem zárkózom el teljesen, elképzelhető, hogy egyszer belőlem is kitör a vágy. De addig igazán feltalálhatnák a rögtön három-négyéves gyereket :)

 • 2008.01.28 01:06:11trollkotze

  (Ja... Szerintem már kisgyerekként is látszott rajtam a "kis defekt". A lány kortársaim mind babáztak, én meg már akkor sem értettem, hogy mit esznek ezen.)

 • 2008.01.28 01:16:31trollkotze

  Coccinella Septempunctata

  "a környezetemben nem egy férfi tette ezt meg, baszott félre, kurvázott, baszogatta az asszonyt, hogy kitágult a pinája, nem jó semmire, ronda, lóg a melle, hasa, stb... gusztustalanabbnál gusztustalanabb történeteket ismerek"  Ez egy sokrétű probléma, szerintem. Ha odafigyelnek, ezen pasasok nagy részéről már előre tudni lehetett (volna), hogy ilyenek. Namármost két lehetőség van; valóban nem tudták, ezesetben nem voltak eléggé "felnőttek", nem tanulták meg, hogy mire kell odafigyelni - he pedig tudták illetve sejtették, akkor az az évszázados hagyományokra visszatekintő női önsorsrontás áll a háttérben, mely szerint nem baj, ha iszik-ver-félrelép a férfi, de legalább VAN... A nők csipáját persze erősen nyitogatta-nyitogatja az emancipáció, de abból kiindulva, hogy milyen szánalomraméltó, mazochista, megalázó kapcsolatokban marad benne sok nő, még mindig nem eléggé. (Itt-ott már átestek a ló túlsó oldalára, ez sajnos természetes velejárója az efféle változásoknak. Ingaelmélet.)

 • 2008.01.28 01:27:16nyúl bella

  most jutottam géphez: kösz mindenkinek. Guruljka, kb. én is arra jutottam, hogy a becsúszás lenne az egyetlen megoldás, tudniillik akkor már nincs visszaút, legalábbis nekem. már ott „rám zárul a kör”, ahogy cseresznye fogalmazott,. druantia: a baj nem ott van, hogy nem fogom szeretni mint anya,… illetve de. konkrétan elképzelhetőnek tartom, hogy ha pánikban lett kihordva és megszülve, azt megérzi, és a kapcsolatunk is megsínyli: valamilyen szinten gyűlölni fogom azért, amit okozott nekem. abban reménykedem, hogy ilyen nincs… de mi van, ha mégis. visszatérve: szóval soha az életben nem fog eljönni az a pillanat, amikor elborítja az agyam a hormon vagy valami köd, hogy akarom? erre tökfölösleges várni, ugye…? ha annak se jön el okvetlen, akinek semmi baja a vizsgálatokkal…  az örökbefogadás nekem tökéletes megoldás lenne. család és az apajelölt finoman szólva nem rajong a gondolatért. és amit többen említettek: k* nagy a társadalmi nyomás is. nem szül vagy nem rózsaszín=önző ribanc.  Hallány, coccinella, Morgan Le Fay: ezer bocs, de nekem jó érzés, hogy nem vagyok egyedül. szóról szóra írjátok a gondolataimat. legyen jobb nektek is… valahogy.  cozumel: „Azzal van problema, hogy a fenti "gyerekellenes" lanyok MINDEGYIKE valamilyen felelem, retteges miatt nem vag bele.” a magam parájával kapcsolatban: égbekiáltó igazságtalanságnak tartom, hogy egy rohadt állat képes elvenni egy nőtől azt, ami elvileg természettől az övé. magára arra gondolok, hogy a gyerekszülést normális dolognak tekintse. de hatalmában áll. ott vagy a legpőrébb kiszolgáltatottság állapotában, és ő bármit megtehet veled. „A sarlatán nőgyógyi könnyebb eset.” de nem csak sarlatán van, hanem olyan is, amelyik gyakorlatilag szexuális segédeszköznek használ, miután beterpesztettél neki. és a mocsadéknak személyiségi jogai vannak. a nevét se írhatnám le. akárhány lánnyal megteheti ugyanezt. én bizony sérült lélek vagyok. az is maradok, és elvileg így kellene szülnöm. hosszú évek óta erről szól minden napom. mondja már valaki, hogy sikerülhet, neki is ment…

  bonyolult: valóban az otthonszülés tűnik az egyetlen alternatívának. de ha baj van, bevisznek. és egy mereven elutasító apával meg mit lehet kezdeni… mindenesetre nagyon érdekelne, ezen az úton mennyi úszható meg a turkálásokból, ez lehetne a legújabb reményem megtennéd, ha nagyon ráérsz, hogy dobsz egy mailt az ertz@freestart.hu-ra? köszi.

  bocs a túltengésért.

 • 2008.01.28 02:06:02Vierre_

  nyúl Bella

  Az anyai ösztön nem alap. Én ezt magyarázom már nemtom mióta. :) Az hogy vannak emberek akiknek az élete értelme a gyerek, az nem alap. Mert mindenkinek más. Nekem meg a sztár-vársz. Nah ez most humor volt. :))

  Tehát ha nem jön , nem jön. És kenem amit mondasz, az hogy ha valaki sérülés miatt nem akar gyereket, nem lehet annyivel elintézni hogy: 1: ehhh majd elmúlik, 2: menj pszihodokihoz.

  Már az nagy dolog hogy tudod. És ha ez a sérülés nem múlik akkor az életed ne arról szóljon hogy görcsölsz a kötelező elmulasztásán és úgy halsz meg hogy nem önönmagadnak, hanem az elvárásoknak próbáltál teljesíteni, hanem emészd meg, kakild ki és fogadd el hogy hozzád tartozik és dönts. Nem akarsz gyereket? Oké. A párod nem akar örökbefogadni, a család nem ért meg? Életed párja? Ha az, akkor meg kell tanulnia neki is feldolgozni. Az hogy mamus és papus mit mond, az ebben a témában másodlagos és meg kell őket erre tanítani. Magyarán közük nulla.

  Segítség lehet, 1: női nődoki. Keményen vállogatni.

  2: dúlákkal szülni otthon. Elvileg kb egy év múlva nem lesz szükség az otthon szülésnél nődokira. De a dúlákat is megválogatni mint állat. És hát a rizikófaktort is bedolgozni, feldolgozni, hogy ha gond van neccesebb mint ha bent vagy a korházban.

  És ha ez túl sok áldozat számodra? Akkor ne szülj. Lazulj le, fogadd el, vállald fel és légy boldog úgy hogy tudod hogy számodra ez volt a jó döntés.

  Mert a nem akart gyerek és a nem akarok szülni de mindenki más erre lökdös mindent hoz csak nem harmóniát.

 • 2008.01.28 07:54:47diaz

  nyúl Bella,

  csak annyit szeretnék mondani megnyugtatásul, hogy nekem az egész terhesség alatt kétszer nyúltak a hüvelyembe: egyszer a terhesség megállapításakor, egyszer pedig már a 40. hét betöltése után, magzatvízvizsgálat céljából. Tehát ki lehet fogni olyan nőgyógyászt, aki nem turkál benned feleslegesen és nem egy állat. Csak utána kell nézni, érdeklődni!

 • 2008.01.28 10:47:31kisbalas

  Nyúl Bella, nekem is három "nyúlással" ment le a terhességem, nem mindenki piszkál :) Egyébként meg örökbefogadás szerintem is jó lehet, és amúgy, ha már van egy gyereked, lehet még attól is enyhül ez az egész görcs, ki tudja.

  Agresszív vérmacska nagyon a szívemből szóltál! Én sem szeretem ezt a fajta nyígást, hogy jajj, hát kiderült a férjemről, mekkora paraszt, hogy megváltozott/ miért nem változott meg, stb, stb - ha az ember veszi a fáradságot és megismeri a párját előtte (beleértve azt az oldalát is, amelyik nem tetszik), akkor azért ritka a nagy meglepetés. Az én férjem se királyfi, fehér lovon, sőt vannak tök idegesítő dolgai is, de bevállaltam, így ahogyan van, és nem is ért hideg zuhanyként egyik negatív tulajdonsága sem, mert tudtam róluk jóelőre. Az a mondás se hülyeség, hogy "nézd meg az anyját, vedd el a lányát", meg kell nézni, milyen közegben szocializálódott, milyen traumákkal érkezik a kapcsolatba a másik, mert bizony visszaköszönnek ezek a dolgok hosszútávon, nem árt rájuk felkészülni.

 • 2008.01.28 13:42:29nyúl bella

  Vierre: erőt adtál. a racionális érvelés pont így néz ki leírva. már „csak” be kéne olvasni a többieknek. meg hát gond onnantól van, ha valamibe hülye érzelmek keverednek… diaz és kisbalas: végre jó hírek. a neten kutakodva általában olyanokat találni, hogy eleinte havonta, félidőtől háromhetente, aztán hetente egy, vagyis kb., protokolltól függően. azt gondoltam, ha netán 3-4 kivételével a többit visszautasítom, még képesek nem adni pecsétet, és ezért gyest. másrészt hogy ez veszélyes a gyerekre. (mi van, ha az én nyávogásom miatt olyan betegséggel születik, ami kezelhető lett volna.) de most egy kő leesett, tudtam én, hogy jó ötlet hozzátok fordulni hihetetlen, mennyi a tévhit, a fölösleges paráztatás.

 • 2008.01.28 14:02:55Békanőci

  -n,boccccs!!!

 • 2008.01.28 14:08:11nyúl bella

  és off. Hallány, ha elfogadsz egy tanácsot: ne tökölj, menj el a lógushoz! a p*-komplexus hosszú távon megöli a mindennapokat, butít, egysíkúvá teszi a gondolkodást, testi tüneteket és masszív férfigyűlöletet okozhat. ne juss el idáig!!!

 • 2008.01.28 14:31:12Devi

  Udv mindenki!  Diohejban: 30 vagyok, most erzem, hogy nemsokara szeretnek gyereket, bar a paromnak van mar ketto.

  Nem mondanam, hogy feluletes vagy szuk latokorrel rendelkezem, de nekem is egy csomo felelmem van, ezert is nezek ide idonkent, hogy ugymond tajekozodjak. :-) Idonkent megnyugtat amit irtok, idonkent nem. Mindent egybevetve azert mindig oda jutok, hogy nem erdekelnek a kilok, a csikok, a satobbi (ezeket meg lehet elozni, vagy le lehet dolgozni), mert ha mar az is nagyon jo erzes, hogy a parom gyerekei ragaszkodnak hozzam, akkor milyen hihetetlenul jobb lehet ha lesz sajatom. Ezt az erzest nem hagynam ki barmennyire is tartok a fajdalomtol, meg a negativ dolgoktol amik ezzel jarnak.

  Ugyhogy irjatok csak batran, szerintem sokunknak nagyon tanulsagos olvasgatni benneteket minden teren... ;-)  Tovabbi szep napot!

 • 2008.01.28 14:43:43Coccinella Septempunctata

  Örökbefogadással kapcsolatban munkáltatói oldal szemszögéből tudok segíteni jogi tanácsadásban, ha kell valakinek.  Bonyolult: jé, le tudtad fordítani a nevemet! Bár általában csak hétpöttyösnek, pöttyösnek szólítanak máshol... piros pont! :-)

 • 2008.01.28 21:22:11Jutta

  Nyúl Bella!!!  Nem olvastam, hogy mi történt veled (nem találtam) DEEE szerintem benned igenis VAN anyai ösztön, csak elfojtja a félelem amit egy vadállat / barom / fasz keltett benned!!  Egyrész csajok KOMOLYAN nem értem, hogy miért nem terelitek jogi útra az ilyen ügyeket, többen is vagytok,akik olyanokat írtak...

  Tudom, hogy ez olyan hogy az ember lánya nem szívesen teszi ki az ablakba, és inkább magába temeti, de pont erre apellálnak a vadbarmok és ezt használják ki!!

  (lelkileg gondolom olyasmi mint egy nemi erőszak, az áldozat érzi kínosnak az ügyet)

  Akár egy megalázó félmondat is elég... én asszem felképeltem volna adot dokikat és akkora műsort rendezek, hogy csak na!!!  Neked azonban azt szerettem volna írni, hogy nő fogadott nőgyógyász és szülésznő a megoldás... pénzbe kerül, de azért nem annyira vészes!  És még egy tipp, apás vagy más kisérővel lezajló szülés legyen, rögtön van aki vigyázzon rátok!!  Minden igenis sérült lelkű nőnek (függetlenül hogy lesz -e anya valaha az életben) nagy erőt kívánok!!!!

  (a sérült pedig nem negatív jelző és csak azt minősíti akik miatt ilyenek lettetek)

 • 2008.01.28 21:31:56Vierre_

  nyúl bella  csak hogy vissza dobjam, te is erőt adtál nekem, van aki érti hogy hogy értem ;) köszi.

 • 2008.01.28 21:32:51Morgan le Fay

  Nyúl bella: mi az a p*-komplexus?

  De most komolyan. Utánagondoltam az egésznek...és rájöttem, nem is fájdalomtól parázok annyira, elvégre kibírtam egy töröttcsukló-helyretételt meg hasonlókat. 16 éves koromban olyan menstruációs görcseim voltak hogy az már szinte vajúdás...szóval nem a fájdalom, hanem a kiszolgáltatottság, nem csak a szülés alatt, az is, meg az anyagi, hogy utána nem kapok esetleg melót, és most nem karrierépítésre gondolok, hanem hogy a gyerekemnek meglegyen a minőségi kaja/ruha/lehetőségek...meg az, hogy utána egy egész életre ott lesz a gyerek, akit nevelni kell, pedig a macskámat sem vagyok képes, mert csak elkényeztetem, és ez lesz a gyerekkel is, hogy 50 éves korában is én kötöm a sálat a nyakába. Nahh kb ennyi, de tudnám még sorolni. Szóval nem is a szülés az ami aggaszt, sokkal inkább az a 20-25 év ami utána jön. :)

 • 2008.01.28 21:53:42nyúl bella

  szia, jutta. megmondom, mért nem tereljük jogi útra, pedig kéne. nem vagyok képzett viktimológiából, de asszem, tipikus lehet. én speciel évekig föl se fogtam, hogy mi történt. csak hajtogattam, hajtogattam kómásan, hogy én nőgyógyászhoz soha többet be nem megyek. amikor leesett, nyomozómunkába kezdtem, hogy minek és hogyan kellett volna történnie egy rákszűrésen, és megértettem, hogy nem én vagyok a hülye.

  de bizonyítani semmit sem tudnék. hogyan? és hinne nekem bárki egy orvossal szemben, aki mögött egységesen fölsorakoznak a kollégák, a vezetés? nem. ha tudnám bizonyítani, és esetleg találnék mást is, akivel így bánt (tudok hasonlót), lenne rá nézve bármilyen következménye? nem. Abszurdisztánban élünk. a nőgyógyász isten. naiv, aki csak úgy besétál egy sztk-ba. én voltam a hibás. a maximum, amit tehetnék, hogy telekürtölöm a világot a nevével, hogy legalább tiszta legyen a lelkiismeretem, hogy nők, én szóltam. de nem tehetem. apropó. jogász kerestetik: tudja valaki, mit tehetnek velem büntetőjogilag, ha neadjisten mégis le találom írni a nevét, mondjuk egy ilyen blogban? az már sérti az ő személyiségi jogait? a blognak lehetne belőle bjaja? (a kontexus nem lenne hízelgő.) valameddig azért elmennék.

 • 2008.01.28 21:55:34nyúl bella

  bjaja:)az ne a blognak legyen:)gépelni meg majd megtanulok:)

 • 2008.01.28 22:15:44nyúl bella

  Morgan: p*-komplexus inkább Hallánynak íródott, úgy látom, téged a dolognak az a része riaszt, amelyik racionálisan abszolút érthető. én ezzel a részével takarózni szoktam, pont ezért, de csak mert akkor leszállnak rólam. pedig a kiszolgáltatottság kérdése engem is foglalkoztat. kialakult bennem egy kép, és igen szomorú lettem tőle. a kép: úgy fest, a mai Mo.-n ha egy átlagnő szülni akar, kb. úgy kéne nekikezdenie a projektnek, hogy keres egy jól kereső apát. aztán otthagyja a munkáját, ha kinézett neki karrier, elfelejti, és szépen kiszolgálja apát, aki cserébe szállítja a mamutot. ha apa valamiért kiesik a képből a jó keresetével együtt, anya lőheti. ha szerencsés családilag, húzós és megalázó, de valahogy eldöcög a szekér. de ha nem? és ha nem veszik vissza/nem talál hirtelen másik munkahelyet, amelyik immár gyerekkel, alkalmazza? (persze kevesebbért, mint az azonosan teljesítő férfit kollégát.)

  vannak, akik ezt simán helyre teszik magukban, mások nehezebben. én k*ra nem vagyok oda a gondolatért, hogy egy ideig biztosan eltartottnak kéne lennem… szóval tökre értelek.

 • 2008.01.28 22:31:07nyúl bella

  ami viszont a nevelési részét illeti: csak egy érzés, de szerintem ez olyan para, amit fölülírhat több dolog, pl. olyan apajelölt/munka találása, esetleg egy katt (bár itt azt mondják, ebben nem érdemes bízni). egyébként a gyereknevelés, ha már benne vagy, nem akkora cucc, mint kívülről látszik. igen régóta látom közelről, hogy megy ez, és nyilván nem könnyű, de szerintem attól félni, hogy nem fogod jól csinálni, nem érdemes. a szélsőségektől eltekintve a gyereknek az a jó, amit az anyja nyújt neki. tökéletes anya meg nincs. az egyik elkényezteti, a másik elhanyagolja, sajnos mindenkiben nyomot hagy a saját gyerekkora. de ha tudod, mi lenne a gyengéd, és próbálod tudatosan csinálni ezt a nevelés dolgot, az már a tuti. ez a legtöbb, amit a Jó Anya megtehet.

 • 2008.01.28 22:35:46nyúl bella

  oh, Vierre, váljék'! én mindig értelek:)a többi "provokátort" is:) és tök jól szórakozom rajta, mikor az "ellenfelet" ugyanúgy bólogatva olvasom, csak ti mintha nem vennétek észre, hogy igazából semmi okotok egymásnak esni.. na jó, nem. tulképp kár, egy csomó jó beszélgetést elcsesztek már ilyenek. bocs, csak r. o.-ként ez már régóta kikívánkozott...

 • 2008.01.28 22:41:04trollkotze

  "Neked azonban azt szerettem volna írni, hogy nő fogadott nőgyógyász és szülésznő a megoldás"

  A nőnemű nőgyógyász sem életbiztosítás, valaki mesélte, hogy őt egy nőszemély minősítgette durván, amiért még nem szült (nemzethalál, karrieristapicsa, bezzegőkoleszszobábaszült stb.).

 • 2008.01.28 22:41:51trollkotze

  (értsd: koleszszobába, hogy ott nevelje a porontyot, nem koleszszobábaN)

 • 2008.01.28 22:47:21nyúl bella

  hja. de legalább abban bztos lehetsz, hogy nem gerjed, miközben vájkál.

  mindazonáltal az anyját az ilyennek. szintúgy megérdemelne egy kisebbfajta meghurcolást.

 • 2008.01.28 23:14:55cseresznye

  nyúl bella!  Eddig nem nagyon hiányoltam a dúlák létezését, de most már úgy látom, éppen neked találták ki. Lehet, hogy egyedül ebbe érdemes pénzt fektetni.  Amennyire tudom, a dúla szerepe komplex, gyakorlati és lelki segítséget is ad. A legfontosabb, hogy személyesen neked segít. Egy nőtárs, aki éppen a nő és társ volta miatt van melletted, és a terhesség elejétől vállalja a "bábáskodást".  Nem vagyok nagyon tájékozott az ügyben, de érdemes lenne talán rákeresned a témára.  Még a kiszolgáltatottságról. A szülést nem kell ám végigterpeszteni. A nagyobb, nehezebb részében békén hagynak, orvos sincs a közelben, ha nincs probléma. Mikor a gyerek kijön, az már rövid idő és annyira koncentrált, céltudatos cselekvés, hogy nincs idő a kiszolgáltatottságon merengeni. Aztán vége, és teljes realitásában felidézhetetlen.

  Bocs, de kicsit olyan, mint a hányás, az is elég vállalhatatlan fej lehet, amit akkor vág az ember, de annyira elsöprő kényszer, hogy nem ezen gondolkodsz. és persz igyekszik az ember magában csinálni.

  Így a terhesgondozás-szülés körülményeit is már eléggé lehet kontrollálni, csak sok odafigyelést igényel.

  Keress az elején valakit, szülésznőt, vagy dúlát, aki vállalja, hogy szűri neked előre az emberi taplóságot. És sok-sok nőtől érdeklődni a dokikról, szülésznőkről!

 • 2008.01.28 23:34:06nyúl bella

  még sose, de most elképzeltem a hányós fejet:) milyen jó szó ide ez a vállalhatatlan:))

  igen, már felvilágosultam dúlatémában. az egyetlen bajom, hogy minek oda minek oda még egy embernyi közönség, ha egyszer a szülésznek úgyis muszáj ott lennie. én tuti mindenkit ordítva zavarnék ki, de biztos vagyok benne, hogy aki nem ilyen extrém szégyenlős, annak rengeteget segíthet. az elején írtak pedig meg is nyugtatnak, meg nem is. azt gondolnám (hihetetlen mennyiségű szüléstörténet elolvasása után), hogy ez nagyjából szerencse kérdése. akikkel minősíthetetlenül elbántak, nyilván azok sem úgy kerestek orvost, szülészt, hogy brutális állatok, jelentkezzetek. ezért kérdeztem előszörre, hogy mekkora garanciát láttok arra, hogy az elképzeléseitekhez, vagyis az előre megbeszéltekhez valóban tartani is fogják magukat (persze ha nincs baj).

 • 2008.01.28 23:35:42nyúl bella

  mínusz 1 minek oda. minek ír, aki nem tud...

 • 2008.01.28 23:44:51cozumel

  Nyul bella  Nekem a nevelesrol csak az jutott most hirtelen az eszembe, hogy az ikrek mar boven ott orditottak a kisagyban, amikor rajuk neztem, es elcsodalkoztam, hogy jeee, most akkor EZEKROL tenyleg NEKEM kell majd gondoskodni az elkovetkezo 20 evben????  Aztan rajottem. Hogy mindig csak az adott napot kell megoldani:-) Meg az adott idoszak problemait.

  Ne orditson...

  Ne legyen kakaszagu...

  Aludjon mar...

  Beszeljen mar...

  Ne beszeljen mar...

  Ne toporzekoljon, hogy o elobb keri a sutit, es utana bizisten megeszi a brokkolit...  Ilyesmik:-)

 • 2008.01.28 23:53:16Vierre_

  nyúl bella  ;)) kösssz és vágom ám én is, dehát... pfff :) Majd elmúlik ez is :)

 • 2008.01.29 00:01:53bonyolult

  ezt poénként hoztam, sok szeretettel minden p***fóbiásnak. :)

  www.midwiferytoday.com/merchant2/merchant.mv?Store_Code=MT&Screen=PROD&Product_Code=C409RW6  van, aki büszkén, ékszerként hordozza azt a pillanatot, ami másoknak a szülés lehető legundorítóbb része. de gustibus non est disputandum.

  hogy minek dúla, ha legszívesebben egyedül maradnál? mert odafigyel, mikor ezt elmondod neki (még a szülőszoba előtti randikon), és ha ezt akarod, akkor kint beáll az ajtóba, és cerberusként nem enged be senkit, hisz te nem akarod, és őt erre kérted, hogy EZ az a "vajúdástámogatási technika", ami neked segít. vagy becsempész neked egy ajtókitámasztót a szülőszobába. ;-)

  legalábbis, én ezt csinálnám, ha egyedül akarnál lenni. :)))

  előtte át lehet beszélni, hogy mi a kompromisszum, ami persze meg kell legyen (kórházban muszáj), és neked még belefér.  akit trauma ért nőgyógyásznál, annak mindenképp arra kell ügyelnie, mikor a szülésére készülve segítőt, helyszínt választ, hogy mindegyikükkel világosan kommunikálja, hogy a gyógyuláshoz arra van szüksége, hogy a kontroll 100%-ig a kezében legyen. ugyanis szülni csak ellazultan lehet, pánikban, görcsben nem. A traumát meg kell említeni nekik, ez nem megkerülhető, különben "érthetetlen" az igény.

  Ha a leghalványabb utalást érzed a terhesgondozás során arra, hogy dolgok esetleg NEM úgy lesznek, ahogy te akarod, gondolkodás nélkül dokit/szülésznőt váltani, mert a szülőszobán már késő ehhez!

 • 2008.01.29 00:03:07nyúl bella

  cozumel: én meg már azt is tudom, hogy neeem, nem fogja megenni:DDD meg azt is, hogy akkor ájulnék el, ha közölnék, hogy ikreket várok... minden tiszteletem az ikreseké. leborul-leborul.

  smúzolás vége. :)

 • 2008.01.29 00:14:39nyúl bella

  Vierre: hát mulasszátok el... bakker. ennyi értelmes ember (bocs azoktól, akik a másikat, aki épp XY, nem tartják annak), és képtelenek kiegyezni abban, hogy vannak eldönthetetlen kérdések, mint az érzésbeliek, az ízlésbeliek, a neveltetésen, valláson múlók stb., és az r. o. már legszívesebben rájuk küldene egy interaktív óvónénit, hogy fejezzék már abba a patvarkodást... többször támadt az az érzésem, e miatt az állandó csirkebox miatt nincsenek női barátaim. na mindegy,én már függő vagyok, és ha nektek jólesik;)

 • 2008.01.29 00:45:50nyúl bella

  bonyolult: huh. de komoly…. hát, ezt nem is tudom, hogyan viszonozhatnám…:)  én meg arra gondoltam, egy többrendbeli rablógyilkosságért elítéltet veszek meg egy napra a börtönből cerberusnak. egy dúla ilyet is tud…?

  igen, nálam ez lenne a kulcs. csak úgy érezném védve magam, ha tudnám, hogy 1000 százalék, hogy nem jön be hímnemű, és ha előre tudom, hányszor kell belém nyúlni, minek, és mikor. máskülönben csak ezeken görcsölnék, legalábbis a kontrollálhatatlan pillanat eljöttéig.

  megkérdezhetem, neked személyes tapasztalataid vannak a dúlákkal? (vagy neked is leszedték a fejed az otthonszülősben, és ne kérdezzem meg;)

 • 2008.01.29 01:05:10cat70

  a vasárnap délutáni bejegyzésig jutottam, így elnézést, ha véletlenül ismételnék valakit. Saját vélemény, nem akarom senkinek köteletővé tenni.

  Van egy 6 lányból álló barátnői körünk, mindenkihez tartozó csatolmánnyal, összesen 13 gyerekkel. Egyikünk 5 gyermeket szült, és most úgy gondolta, hogy miután számára ennél szebb dolog nincs a világon, de bizonyos kor és egyéb korlátok után már nincs tovább, elmegy, és szülésznő lesz. Most fog végezni. Már megkérdeztem, hogy van-e arra mód, hogy bárkinek a szülésére bemenjek, mert (lehet fújolni, és megkövezni) számomra ez egy természetes dolog, és egyáltalán nem borzaszt el, sőt, ahol lehet, megnézem, keresem ezeket a videókat. (perverz volnék:))) Mindig elbőgöm magam rajtuk. Szerencsére nem csak engem nem borzaszt el, hanem azokat sem, akik orvosokká, szülésznőkké lettek, különben kicsit nehéz lenne sok minden. (Hozzáteszem, hogy természetesen köztük is vannak bőven pancserek, és nem akarom őket sem túlmisztifikálni.)

  Miután viszonylag gyakran összejövünk lányok, ezek az alkalmak kb. fél óra után átcsaptak egyfajta szülőszobává. Mindenki sokadszorra mesélte el a szörnyű, vagy éppen ORGAZMUSBA CSAPÓ szülés élményeit. (A félőseknek mondom, hogy ilyen is van!!!) Annak ellenére, hogy a következő mondatunkban arról számoltunk be, hogy az a büdös kölök már megint mivel húzta fel az agyunkat... Nem misztifikáljuk túl a szülést és a gyereket, és megéljük a nevelés minden nehézségét, mégis a szülés élményünk az egyik legmeghatározóbb dolog az életünkben, és imádjuk a gyerekeinket.

  A szülés számomra is fantasztikus, és mindig nagyon kellemes emlék lesz, de ezzel csak elkezdődik minden, nem a szülés maga a világcsoda. A gyereknek átadni az igazi értékeket úgy, hogy ő is átvegye legalábbis azt a részét, amit Ő is annak tart, kiegészítve esetleg másokkal, na az a csoda!

  28 évesen akartam alőször gyereket, most 38 vagyok, és újra gyereket szeretnék szülni. Ha még belefér, és összejön akkor talán még kettőt. De egyet biztos. Az első babám nagyon nehezen született, volt későn kapott EDA, ami a szülési fájdalmakra már nem hatott, de a varrást legalább nem éreztem, és volt hasra könyöklés is, (a doki szerint az évszázad leghangosabb szülése volt) a másodikkal meg szinte be sem értünk a kórházba, 5 percel később két tolással megszületett, éppen csak felszisszentem, annyira erős fájások sem voltak. Átöltözni sem volt időm, így a saját ruhámban szültem.

  Nem vagyunk egyformák, és nem éljük meg az életünk eseményeit sem egyformán fontosnak. Van akinek a szülés a csoda, van akinek más. Fogadjuk el, hogy különbözőek vagyunk. Katasztrófa lenne, ha mindenki egyformán gondolkodna, és élne meg különböző dolgokat. Milyen unalmas lenne minden!!! :)))

 • 2008.01.29 01:24:05cat70

  Ja, és még valami. Attól, hogy valaki szül, még nem kell, hogy kiszolgáltatott legyen. Egy jó doki, és egy jó szülésznő (főleg az utóbbi) folyamatosan tájékoztat az eseményekről, amit az anya csak érez, és így tudja is, mi történik a szülés egyes pillanataiban. Ráadásul meg is lehet beszélni, hogy mi fog következni, gyorsítsunk-e az eseményen, vagy hagyjuk maguktól zajlani azokat. A szülés ma már nem kell, hogy vágóhíd legyen!

  A kádban és bármilyen alternatív szüléssel kapcsolatban pedig nem kell, hogy előre eltervezze a kismama, hogy hogyan akar szülni, mert úgyis az adott pillanatban fog kiderülni, hogy mi könnyíti és mi nem jó a szülés alatt. Sokszor ami egyik pillanatban még jól esett, az a másikban már kellemetlen. Egy anya több szülése is különböző, egyiknél pl. a labdán vajúdás a "kellemes", a következőnél meg az oladlfekvés. Nem lehet sablonokat ráhúzni a szülésekre.

 • 2008.01.29 01:59:56Vierre_

  nyúl bella  Én rá se rántok, nem fixa ideám a balhé, csak mindig úgy jön ki :DDDDDDDDD  Amúgy sztem a punaparás csajokat- bocsi lányok hogy most egykalap alá veszlek titeket ;))) :D- meggyőzni arról, hogy az nem úgy van 'a, ahogy azt ők gondolják, sztem nem lehet, ellenben talán itt kéne kezdeni a nem-kirekesztést azzal, hogy felfogjuk hogy ilyen is van, olyan is van és nem szutyokszarok mert nem akarnak szülni.  Nekem spec mind a két szülésem horror volt az első után még is belevágtam a másodikba és hogy közben hányan turkáltak bennem? Hát komolyan rá se sz@artam, de nekem nincsenek punafrusztrációim. Nekem amióta két gyereket szültem és szoptattam és híztam minkettőnél huszat , cicifrusztrációm van :DDDDDDDD

  Emésztgetem emésztgetem, a megoldást nem írom ide mert lefejez a fél bio-porontytársadalom :DDDD

 • 2008.01.29 13:15:35nyúl bella

  egy időben én is tűvel-cérnával gondoltam rövidre zárni a kérdést;)

  5. sor: számítottam kövezésre, de úgy látom, elmarad. lekésték, elfogyott a kő, ...ki tudja. kösz, hogy helyette ilyen jókat mondtatok. asszem, segített kicsit.

 • 2008.01.29 14:38:22summer

  Morcos68: "Azon, hogy bevállaltok egy csomó - amúgy elkerülhető - fájdalmat, megaláztatást, kellemetlenséget és sok-sok rizikót."  Bocs, ha reagált már erre valaki, még nem olvastam végig a posztokat. DE! Én még sosem szültem, de nagyon várom már, hogy megtapasztalhassam.

  Az idézett hsz-ben megaláztatásról van szó, ami szerintem nem nevezhető a szülés-élmény meghatározó részének.

  Fájdalom és rizikó. Igen. De de a szülés maga nem elkerülhető (ezen jót mulattam). Persze minden nő elkerülhetné és 100 év alatt kihalna az emberiség :)  Szerencsére a környezetemben a férfiak ugyanúgy vágynak a kisbabákra, mint a nők. És persze a nőre is. De nem mint élvezeti cikkre, hanem mint társra.  Mert szerintem (ahogy nagyon fent már említettétek) itt a család a fontos. Az hogy a babával egy anya és egy apa is "születik".

 • 2008.01.29 14:51:58mormi

  Engem ugyan trauma nem ert, megis feltem mindentol: a szulestol, a kotelessegtol, attol h elojon-e az anyai oszton ha meglatom a babat, mi lesz ha nem tetszik ahogy kinez stb...  De abban a szerencseben volt reszem, h azonnal szerelmes lettem a kisfiamba. Pedig amikor a teszten a csikokat meglattam, soha nem tapasztalt panik keritett hatalmaba. De ez fokozatosan elmult a 9 honap alatt (valaki mar feljebb nagyon jol leirta ezeket a fazisokat) es most ott tartok - lasd masik topiknal anyatigris szindroma - hogy teljesen ki akarom magamnak sajatitani a gyerekemet:)  A szulest en is felelmetesnek, durvanak tartottam, feltem a kiszolgaltatottsagtol. Ezen a szules elotti felkeszito tanfolyam segitett sokat, meg a parom lelki tamogatasa. Amikor a szules elott megneztunk par szulesvideot, na akkor tort ki rajtam a masodik panik, h en ezt nem, de aztan sokat olvastam, beszeltem a temarol es igy felelem nelkul vagtam neki a szulesnek. Pedig lett volna felnivalom, mert 2 napon at jottek folyamatosan a fajasok, 2 nap alvas nelkul, nem volt konnyu menet. Egy ideig utana nem is tudtam elkepzelni, h ezt meg egyszer, de mar mulik:) Ja es pedig kertem epiduralt is, igaz csak a vegen adtak, majdnem 2 teljes nap utan. Nekem segitett: ellazitott, ezaltal elosegitette az addig nagyon lassu tagulast, a kitolasi szakaszt pedig hirevel ellentetben nem lassitotta le, mert fajdalmat nem ereztem, de azt igen, hogy mikor kell nyomni es a vege nagyon gyors volt. Persze ehhez kell egy nagyon jo doki is, aki ilyen tokeletesen eltalalja a fajdalomcsillapitas szintjet. A gatseb varrasa fajt, szoltam, akkor feljebb vettek egy kicsit a hatoanyag mennyiseget (ram volt csatlakoztatva egy kis herkentyu, azon folyamatosan jott a cucc, nem kellett ujabb adagot kulon beadni).

  Szoval szerintem a kulcs az informalodas, h tudd, mi var rad es ott a szules alatt is merj kerdezni, mi miert tortenik.

  Igy utolag az egesz terhesseg es a szules egy nem konnyu, de nagyon kulonleges elmenykent maradt meg, egy olyan tapasztalat, ami egyedulallo egy ember eleteben. Es en nem gondoltam volna, h ilyen jo erzes az, ha gyereke van az ember lanyanak:)

 • 2008.02.05 22:13:07bonyolult

  nyúlbella, pszt, ismerem a népséget. :))

  dúlával szültem, és azóta én is az lettem, igaz, még egyelőre inkább csak elméletben. :(

  küldtem neked mélt, megkaptad?  mennem kell, most nem tudok többet írni.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta