SZÜLŐSÉG

A bárányok támadnak

2008. január 24., csütörtök 11:40

Gyermekközösségben az egyik leggyakrabban előforduló járványos megbetegedést a bárányhimlő, latinul varicella vírusa okozza. A betegség 90%-ban 10 éves kor alatt jelentkezik. A kórokozó először a légutakban szaporodik, ezt követően jut el a véráram útján a bőr és a nyálkahártyák területére.

A betegség lappangási ideje 10-14 nap, mely alatt a már megbetegedett egyén továbbadhatja a fertőzést. Ezt követi egy pár napos átmeneti időszak, amit kísérhet kismértékű láz, levertség. Azonban a betegséget leggyakrabban csak az első kiütés megjelenésekor diagnosztizálják.


Mik a bőrtünetek? Az egyes elemek izoláltan helyezkednek el, kezdetben vörös foltok, melyek órák alatt fejlődnek tovább gennyes hólyagcsákba, majd pörkkel fedett hámhiányos területekké. A pörk 1-2 nap múlva leesik, nyom nélkül gyógyul (persze csak akkor, ha nem vakargatjuk). Ezek a tünetek általában egyidőben vannak jelen, sokféleségére utal elnevezése: varicellas csillagkép. A kiütések többnyire erősen viszketnek. Az elkapart jelenségek elfertőződhetnek, elgennyedhetnek, ilyenkor apró heggel gyógyulnak. Nem ritka, hogy a garat, a száj nyálkahártyáján, a hajas fejbőrön is láthatunk bárányhimlős elváltozásokat.

Hogyan terjednek a testen a kiütések? Centripetális terjedést mutatva először a periférián (végtagok) jelennek meg, csak később jelentkeznek a törzsön.

Mik az általános tünetek? Hőemelkedés, láz, viszketés, de a gyermekek általános közérzete jó.

Mik lehetnek a szövődmények?
 1. bakteriális felülfertőződés. Ez leginkább akkor következik be, ha mindenféle kenőcsökkel, rázókeverékkel kenegetjük a kiütéseket. EZT NEM SZABAD! Lehetőség szerint ne kenjük be semmivel a jelenségeket. A fertőzés kezelés nélkül életveszélyes formát is ölthet. 
 2. járásbizonytalanság. Spontán gyógyul.
 3. tüdőgyulladás
Mi történik a gyógyulás után? A kórokozó nem tűnik el nyomtalanul a szervezetből, hanem a gerincvelőben maszkírozottan, alvó állapotban megmarad. Ha az immunrendszer valamilyen ok miatt legyengül (ez leginkább idős korban vagy daganatos betegségben fordul elő), akkor ugyanez a vírus kiváltja az övsömört.

Fontos tudni, hogy kik a leginkább veszélyeztetettek, kiket kell óvnunk a vírustól.
 1. az idős embereket. Az idősek immunrendszere gyengébb, náluk egy fertőzés fatális kimenetelű lehet.
 2. újszülötteket
 3. kismamákat.

Azok a gyermekek, akik méhen belül vészelik át az anyai bárányhimlőt, bizonyos mértékben védettnek tekinthetők. Ezeknek a gyermekeknek csecsemő- vagy kisgyermekkorban nagy valószínűséggel övsömörük alakul ki.

A bárányhimlő magzatkárosító kockázata a terhesség 8-20. hetében jelentős. Ilyenkor - a baba szervfejlődésének időszakában komplex, az idegrendszert, a látást, a hallást, a szívet, a végtagokat érintő, gyógyíthatatlan fejlődési rendellenesség alakulhat ki.

Congenitalis, azaz veleszületett bárányhimlőről beszélünk, ha az anya a terhesség utolsó 14-21. napján esik át a fertőzésen. Ilyenkor az újszülött az élet első 10 napján betegszik meg. Ezeknél az újszülötteknek az esetében súlyos lefolyású fertőzésre lehet számítani 10-12 napos korban, mely megfelelő ellátás nélkül az esetek 30%-ában halállal végződik.

Mit tehetünk?
 1. Megelőzés: védőoltás formájában több mint két évtizede lehetőség van rá. Az oltóanyaggal élő, legyengített kórokozót viszünk be a szervezetbe. Ezáltal a betegség kialakulása megelőzhető, de a védettség ugyanúgy kialakul. A védőoltás kilenc hónapos kortól adható. 12 éves korig 1 oltás, míg 13 éves kor felett 2 oltás szükséges a 100%-os védettség eléréséhez.
 2. Ha már kialakult a fertőzés:
  • NE KENEGESSÜK A TÜNETEKET! Fentebb már említettem, súlyos fertőzéshez, bőrelhaláshoz vezethet. Ha viszket, inkább picit borogassuk be.
  • Antihisztamint lehet viszketés ellen szedni.
  • Tüneti szerek, pl. lázcsillapítás 
  • Súlyos esetben célzott antivirális terápia.
Konklúzió: Azt gondolom, hogy ha mód van rá, éljünk a védőoltás adta lehetőséggel. A bárányhimlő – ellentétben a köztudatban élő információval – nem egy egyszerű, gyors lefolyású betegség, amin jó átesni. Igen, lehet, hogy az esetek 98%-ban ilyen. De ott a maradék 2%, akinél súlyos szövődmények léphetnek fel, akár végzetes kimenettel is. Vigyázzunk egymásra is. A várandós kismamákat különösen óvjuk.


(A védőoltással kapcsolatban az orvosok véleménye különböző: sokan biztatnak az oltás beadására, de akad, aki még mindig azon az állásponton van, hogy jobb kisgyermekkorban túlesni a betegségen. Dr. Sohr György gyermekorvos szerint nem kell szobafogságra ítélni a bárányhimlős gyereket, ha kint nem süt a nap, vagy nincs az arcán himlő, nyugodtan kimehetünk vele a levegőre. Természetesen eszünkbe se jusson közösségbe vinni!

A bárányhimlő nevében egyébként a "bárány" a betegség nyom nélkül gyógyuló szövődménymentes természetére utal, ez a himlő az esetek többségében tehát szelíd, mint a bárány. - Tünde)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.24 14:19:55janka

  katakarika,

  nem gondolnád ártalmatlan gyermekbetegségnek, ha a te kislányod is ebben halt volna meg. A szomszédunk harmadik kicsije pont két éve ment el, szülei azóta is ezen gondolkodnak, hogy miért nem adatták be a védőoltást.

 • 2008.01.24 14:23:30hímzőkör

  írtam a dokimnak egy smst. de most nagyon beparáztam. eddig nem is volt ENNYIRE fontos a 6 hetes gyerekem.. kinyúlok, ha el kell, hogy vegyék.

 • 2008.01.24 14:27:16Cica7

  Én azt hittem, hogy csak a rubeola (rózsahimlő) veszélyes terhesség alatt.

  Van olyan ország, ahol kötelező védőoltás van ellene.

 • 2008.01.24 14:29:15B-

  Brumibaby: azért szerintem gondolhattál volna arra, hogy a Mikulás még megy más gyerekekhez is az ünnep kapcsán :-( Szóval ha az ember gyereke fertőző beteg, akkor szerintem nem biztos, hogy hivatásszerűen gyerekekkel foglalkozó embereket kell hívni hozzá (kivéve természetesen az orvost vagy a védőnőt, akik fel vannak készülve az ilyesmire).  hímzőkör: szerintem mindenképpen mutasd meg vmilyen orvosnak. Inkább feleslegesen menj, mint utólag derüljön ki, hogy kellett volna.  Egyébként amikor kislányként kutyánk volt, én is voltam bolhás :-) Engem nem zavart, csak nagyon kínos volt a közös iskolaorvosi vizsgálaton, ahol le kellett vetkőzni, és az orvos megkérdezte, hogy mik ezek a pöttyök. Akkor döbbentem rá, hogy ez elég durva lehet egy külső szemlélőnek (engem nem zavart). Egyébként konszolidált családból jövök :-).

 • 2008.01.24 14:30:17Paci

  Én 17 évesen voltam bárányhimlős a fenti felnőtkori himlő hozzászólásokkal egyetértek teljes mértékben.

  A gyerekeim 3 és 1 évesek a nyáron estek át e "nagyszerű" betegségen. Megmondom őszintén, hogy a bárányhimlő orvosok által leírt tűneteit nem produkálták. Ugyanis mind a kettőnek 39 fok feletti láza volt napokig, alig bírtak lábraállni szóval a jó közérzetről ennyit. Valamint hogy ne kenjük semmivel és zuhanyoztassuk naponta többször. Ha a gyerekre egy éjszaka alatt nem öntöttem volna két doboz mentolos hintőport akkor még lehet, hogy most is vakarózna és azt sem hiszem, hogy a fürdőkádba a zuhany hatására leesett himlők jót tettek a hegesedésnek. Szóval a gyerekek nappalokat és az éjszakákat - számszerint 2 nap és 2 éjszaka - az erkélyen töltötték kellemes melegben, meztelenül folyamatos hintőporozással és lázasan. Ez volt az az állapot amiben át tudták vészelni. Szóval volt egy olyan éjszaka amikor én is elgondolkodtam az oltáson. De azért - persze így utólag - ki lehetett bírni.

 • 2008.01.24 14:34:44pingvin

  Sohr doktor úr nekünk azt mondta, ő nem adná be az oltást, ha nem megy a gyerek bölcsibe. Különben meg az utóbbi időben, akiknek mostanában beadta rengetegen bárányhimlősök lettek. És egyébként sem olyan súlyos ez a betegség. Persze ha a Heim Pálban kérdezném, valószínűleg ott javasolnák, mert a kórházban csak súlyos esetekkel találkoznak az orvosok.

  Egy ismerősünk szerint attól függ, hogy melyik gyógyszergyár oltását veszem, mert nem mind egyformán hatékony, ezt a gyógyszertárban kell megkérdezni.  Én arra lennék kíváncsi, hogy ha beoltatom a kislányomat, és ez nem jelent 100% védelmet, mint az igazi betegségen való átesés (mert ugye sokan így is elkapják), akkor nem lesz -e ez számára 20-30 év múlva terhesen sokkal nagyobb probléma, hogy ugyebár egyszer régen beoltottak, de az nem tuti, mi lesz, ha pont most kapom el. Lehet, hogy a mostani kismamáknak könnyebb lesz, de vajon neki jó lesz e ha egyszer gyereket vállal?  Nehéz a döntés.

 • 2008.01.24 14:35:16andie

  Cica7

  na, akkor ezt nem tudtam, hogy terhesség alatt melyik a veszélyes. Ezek szerint rubeola ellen lettem beoltva.

  Akkor mik voltak ezek a pöttyök?

  Vagy már elmúlt az oltás hatása? Tényleg orvoshoz kell mennem!  katakarika, ezt a bolhás kérdést (csupa nagybetűvel), talán nekem szántad? Igen, nálunk van bolha, bár télen erre kisebb az esély, de ráadásul volt nálunk olyan rokon karácsonykor, aki szokott hozni magával egyet-kettőt.

  És ezek a dögök engem imádnak. De most nem az volt.  Rubeola egyébként magától gyógyul(hat)?

 • 2008.01.24 14:51:23Cica7

  andie: én rubeolás voltam, anyu szerint, de nem emlékszem rá, mert elég kicsi lehettem.

  Talán kevésbé gusztustalanul néz ki az ember, mert nem hólyagos akármik vannak a bőrön, hanem kis rózsaszines kiütések, maga lázzal jár, de nem viszket annyira, mert állítólag nem is vakaróztam.

  Szóval elmúlik nyomtalanul, hát, hogy gyógyszer kell-e rá, azt nem tudom.

  Egyébként nekem a házidi bácsim is azt kérdezte, mikor terhes lettem, hogy voltam-e rubeolás, mert az okoz a terhesség legelején, magzati rendellenességeket, konkrétan a süketséget említette.

  Azért érdekes, mert a terhesgondozáson meg a kutya meg nem kérdezte, hogy ki milyen himlős volt...Negalábbis itt nálunk.

 • 2008.01.24 15:27:04noramami

  Meni,  itt Nor-ban a lányom is megkapta 16 hónaposan az oltást és azt mondta a doki, hogy enm bizonyított még mennyi ideig hatásos, és majd x idő elteltével(gondolom pár év) újra be kell adatni....szóval enm csak Izraelben más....

 • 2008.01.24 15:28:57noramami

  Civa7,  itt Nor-ban enm csak megkérdezik a terhesgondozáson, de a vérvételen ellenörzik is, és kapsz egy kis matricát, hoyg átvészelted e már és védett vagy e.....

  néha kicsit kiakadok, akár otthon akár itt, ha felszinesen viselkednek a dokik, védőnök...stb

 • 2008.01.24 15:29:20noramami

  Bocsi Cica7-et akartam írni..:)

 • 2008.01.24 15:33:19Cica7

  noramami: Sajnos itt sok mindent el sem mondanak, ha meg még esetleg nem is hallottál róla, akkor meg még rosszabb.Biztos, úgy gondolják, hogy előre felkészül az ember mindenből mielőtt terhes lesz? Utána néz minden orvosi dolognak? Ez röhej!:(((

 • 2008.01.24 16:11:20eino.

  20 éve van ez az oltás???  Azért jó lett volna, ha tájékoztat a gyerekdokim, mondjuk akkor, amikor beadattam a gyógyszertárban megvehető agyhártyagyulladás ellenit. Tehát látta, hogy kapható vagyok a megelőzésre.  A gyerek nagyon megszenvedte , nem is lett volna kedve kimenni levegőzni. Néhány , kegyetlenül égő pöttyét bekentem. 2 halvány, de teljesen lapos heg maradt meg, az egyik a csípőjén, a másik a hátán. Ahogy kinézett, ahhoz képes a képen lévő gyerek nudli, úgyhogy mondhatjuk, hogy nagyon jól megúszta. Aztán elkaptam én is, és TEJÓISTEN. Valaki leírta, aki szintén a gyerekétől kapta el, milyen érzés. Tényleg olyan volt, meg jól be is gennyedtek, hát antibiotikumot kaptam. Érzékeltetném az eset súlyosságát: olvasni nem tudtam, meg mélyenszántó műsorokat nézni; már egy RTL-es Híradó is annak számított abban az állapotban. Így hát Maunikasót, meg minden ilyesmit néztem, esetleg limonádé filmek még belefértek. Természetesen semmire nem emlékszem , de azért Maunika mégiscsak erősebb inger volt a napokig 39 fokban tartó, minden külső és belső felületet letakaró bárányhimlőnél , mert a ,,szerinted mekkora az ideális méret" kérdés tartalmazó mondatot egy életre megjegyeztem.  Oltsatok, amíg lehet.

 • 2008.01.24 16:13:49eino.

  Ja, azért tévéztem alvás helyett, mert aludni is csak keveset tudtam.

 • 2008.01.24 16:21:32fehérgalamb

  Az én barátosnőim oltattak de persze megkapták velünk eggyütt.Mi nagyon jól viseltük ezt dolgot a gyerekem fel sem fogta,hogy "beteg"nem viszketett,nem volt lázas.Fürdettem,levegőztettem néha kentem is.De most nem aggódom ,hogy majd ha gyereket vár elkapjae.Most van egy kis tesó,ujra adott akérdés oltassam?De a fiuknál is nagyon veszéjes felnött korban,és még nem beszéltünk a kialakult védetségröl,egyébként a dokink sem ajánlotta.

 • 2008.01.24 16:26:02fehérgalamb

  eino Nem értem ha te is tapasztaltad,hogy felnöttként milyen gáz,akkor minek az oltás?Csak gyerekkorba véd,gondolom nem kívánág ezt a gyerekednek.

 • 2008.01.24 16:32:35szövetszöcske

  Amikor a parom az elso babat varta , valamelyik laboreredmeny kihozta hogy nincs vedettsege rubeolara(rozsahimlo). Kulfoldon eltunk, ott neztek ezt, odavagtak a felkialtojelet a kartonjara. Aztan kesobb valamelyik netes eszoszto oldalon lattam cikket hogy mekkora gaz lehet ebbol, es valaki orvos ott a cikkben erossen javasolta, hogy ha valaki nem vedett, babavaras elott oltassa be magat. Nem vagyunk tulzotan parazosak, de azert beinditottuk a prodzsektet. Apamat mint nyugdijas orvost raallitottam a temara, hogy ha mar az okosok megmondtak hogy ezt nyomja a felelosegteljes ember magaba, keritsen belole (nem tunt tul neheznek MMR neven a kolykok kapnak kotelezoen rubeola elleni oltast, gondoltam majd csak jut belole nekunk is egy). Es nem sikerult a beszerzes, pedig vartunk ra par honapig. Az ismerosok rendelojeben nem volt az oltasbol maradek, az ANTSZ-nel nem tudtak apamnak megmondani hol lehet igenyelni, igy vegul felirta nekunk mindket forgalomban levo vedooltast receptre, a patikakban csak neztek, a gepben sem nagyon volt benne, mert hat a gyerekek ingyen kapjak, masnak meg eszebe sem jut hogy 10e-ert vegyen egyet.

  Oltas utan meg 3 honapot kellett volna varni, vegul nem birtuk cernaval. Azota parazok, hogy nehogy kitorjon a rozsahimlo jarvany a kolyok ovijaban es hazahozza...

 • 2008.01.24 16:40:36Tünde

  eino: a képen lévő gyerek az én ötéves lányom, tegnapelőtt este jött ki rajta, szóval ennél jóval több lesz még szerencsétlennek. :(

  Nap közben egész jól elvan, az éjszaka viszont alig aludtunk.

  És mire lefut az egész, kezdhetem elölről a kicsivel.

 • 2008.01.24 16:55:06eino.

  Szegényke :(( Akkor tényleg lesz még :(( Kb. 1 hétig tart ez a kínlódós időszak, aztán már sokkal könnyebb lesz. • 2008.01.24 16:57:17eino.

  Tipp, nálunk kicsit javított a közérzeten: ráadhatod az egyik laza, puha, hűvös pólódat, így nem érintkezik a bőrével mindenütt egy ruhavarrás.

 • 2008.01.24 16:59:25eino.

  ,,eino Nem értem ha te is tapasztaltad,hogy felnöttként milyen gáz,akkor minek az oltás?Csak gyerekkorba véd,gondolom nem kívánág ezt a gyerekednek"  A gyereknek adattam volna be, nem magamnak. Még mielőtt oviba kerül. De nem szólt róla senki, hogy van ilyen. Pár éve amúgy a gyerekdoki várójában is reklámozzák a plakátok...

 • 2008.01.24 16:59:53Tünde

  Ez jó ötlet, köszi! Úgyis imád anya ruháiban császkálni :)

 • 2008.01.24 17:46:04begyszli

  Nálunk mindhárom gyerkőc túlvan már a bárányhimlőn, szerencsére nem viselte meg őket. Van egy tök jó homeopatiás szer rá, azt kapták és nem vakaróztak, nem lázasodtak, tul.képp csak picit pöttyösek voltak és ennyi volt az egész.

 • 2008.01.24 18:18:23Tünde

  begyszli: mi az a homeós szer?

 • 2008.01.24 18:23:20martine

  nálunk is most volt bárányhimlő karácsonykor, ill. előtt mindkét gyereknél - szépen betartva, hogy akkor jött ki a kisebben, mikor a nagyobbiknak elmúlt, úgyhogy egy teljes hónap itthonlétet igényelt a dolog - de a centripetális terjedés elméletét a mi bárányunk nem ismerte: a fiam a mellkasán kezdett pöttyösödni, aztán lett neki mindenhol, lábán is. a lányomnak a nyelvén nőtt az első hólyag és később is durván a nyálkahártyáin lett nagyon sok, végtagjain egy sem.  nekünk a doki javasolta a sétát, de nem napon - abban a hónapban úgysem sütött - és gyakori langyos vizes zuhanyzást, esetleg fenistil cseppeket. azt viszont nem kérték, mert azt mondták, rosszabb az íze, mint amennyire viszket.

 • 2008.01.24 19:19:45begyszli

  Tünde: nem emlékszem a pontos nevére, de azthiszem RUSH...Megnézem majd:)

 • 2008.01.24 19:22:31begyszli

  Tünde: megnéztem:)  Rhus toxicodendron D12  Amint kialakultak a hólyagocskák, leggyakrabban ez a szer felel meg a viszketés enyhítésére. A panaszok előterében az erős viszketés áll, amely problémákat okoz gyermekének, aki ettől nyugtalan lesz. A hólyagok között a bőr kivörösödik, megduzzad és éget. Elképzelhető, hogy a nemi szerveken és a szájban is képződtek hólyagocskák. Gyermeke gyakran panaszkodik végtagfájdalomról, amely csak mozgásra enyhül.

 • 2008.01.24 19:34:09Tünde

  begyszli, köszi, kipróbálom!

 • 2008.01.24 20:05:38Cica7

  Az MMR+OPV a 15 hónapos oltás.

  Most néztem meg a lányom oltásikönyvében.

  Vagyis aki 15 hónapos kora előtt elkapja a rubeolát, annak már az oltás ugyis késő.

  A 70 -es években tuti, hogy nem volt még ez az oltás,mert én voltam rubeolás.

 • 2008.01.24 20:38:45gjuci

  Én 15 hónapos korában adattam be a fiamnak a bárányhimlő-oltást, és kijött az arcán néhány pötty. Én úgy gondolom, hogy ha jár közösségbe, akkor előbb-utóbb valószínűleg találkozik újra a bárányhimlővel és újra immunizálódik, esetleg enyhén beteg is lesz, de nem lesznek szövődményei stb. Aztán maximum 20 évente beadatja magának újra az oltást, már ha addigra rájönnek, hogy nem szól egész életre az oltás. Szerintem ez egyszerűbb mint az éjszakázás meg esetleg a kórházasdi egy igazi bárányhimlővel.

 • 2008.01.24 21:42:47Ildiko

  MMR oltás pomt ki van számolva, hogy akkor kell beadni, mert akkor fogynak el az anyai antitestek, amik vedenek ellene.  A 100%-os védettségre utaló adat a www.varicella.hu oldalról származik, melyet fertőző betegségekkel foglalkozó orvosok szerkesztenek.  Azt gondolom, hogy lehet, hogy nehany oltast inkubációs periódusban adnak be, vagyik amikor a gyerek már fertőződött.  Az oltás után 10-14 nappal, tehat a baranyhimlő lappangási ideje után lehetnek baranyhimlőre utaló tünetek, de ez ritka, és enyhe.  Terhesség alatt több fertőző betegségtől kell óvakodni, ha gondoljátok, egyszer szivesen összefoglalom. De tervezett terhesség előtt meg lehet nézetni különböző ellenayagszinteket, illetve ugyancsak vizsgálhatóak betegséggyanú esetén is.

 • 2008.01.24 21:43:24Ildiko

  Bocs. www.baranyhimlo.hu

 • 2008.01.24 22:00:16wish73

  lappangási idő alatt is lehet oltatni, akkor vagy teljesen megússza vagy sokkal enyhébben jön ki a tesón. felnőtt korban a mumsz a húzós ffiaknak, nem a bárányhimlő. rubeola-járványtól nemigen lehet tartani, mert évek óta általános és kötelező az oltás. nekem is felnőtt koromban volt bárányhimlőm. hát, durvának durva volt, de hálát adtam az égnek érte. 5 hetes szakmai gyakrolaton voltam, és a helyi kisfőnök vmiért nagyon nem bírta a búrámat. ha van sapka-ha nincs sapka tipikus eset volt. 5 hétből így lett 2. nekem jól jött. szerencsére még a kanyarban sem volt net, h parázzak a szövődmények miatt.

  amúgy ezt a terhesség-dolgot úgy képzelem, h felnőtt korukban elfecsegek a lányaimmal. dokival egyeztetve megbeszéljük, h kapjanak-e ismétlőt vagy majd, ha gyerekvállaás közeledik. persze, ha nem tervezett terhesség, de mégis megtartja a babát, akkor megint lehet aggódni. passz.

 • 2008.01.24 22:58:22kriszi

  Sziasztok!

  Szerintem a bárányhimlő átvészelése is erős összefüggésben van a gyerek alapvető immunrendszerével. Mi mindkettővel decemberben számoltuk a bárányokat. Az ötévesen kevesebb pötty volt, mint Tünde képén - jobbulást a leányzónak :) -, akkor volt nagy hó, mentünk szánkózni is, kutya baja nem volt. Két ünnep között kijött a két és fél évesen is, ő pöttyösebb volt, kottára öt napon át jöttek rajta, de az sem volt vészes. Viszketés mindkettőnél gyakorlatilag nulla, kb. két napig enyhe hőemelkedés a kicsinél, nagynál végig normális hőmérséklet.

  Emelt dózisban eszünk vitaminokat.  Ami azt illeti, én a skarláttól mindig is jobban féltem :(

 • 2008.01.24 23:12:02bori néni

  Sziasztok! A baranyhimlo.hu megszűnt, helyette van a www.gyermekbetegsegek.hu. Ott az orvos egy napon belül válaszol. Engem meggyőzött, hogy beadassam a védőoltást a fiamnak. Állítólag 10%-ban szövődményt okoz... na ne mi legyünk ebben a 10%-ban!

 • 2008.01.24 23:48:41miramira

  Anya mesélte!

  Három évesen lettem bárányyhimlős,és közben skarlátos.

  Nagyon beteg voltam.24-30 órát aludtam úgy hogy egyszer itattak meg mer nem tudtak felkelteni.Anya végig mellettem feküdt.

  A doki jödt mindennap kétszer szurit adni.

  Volt korházi beutaló meg mentős papir ,de anya nem akart bevinni,mert ő éjjel nappal ápolt,és tudta hogy a korházban nem bizti hogy lehet látogatni.

  Amikor rubeolás lettem 4 évesen korházba kerültem mert nem tudtam ülni meg álni egyáltalán.Nem lehetett látogatni,és a játékokat meg pizsomát nem adták ki hazamenetelkor!!!

  Veszélyes dolgok ezek.

 • 2008.01.25 00:34:21Border

  Sziasztok! A gyerekorvosunk tanácsára beadattam a bárányhimlő elleni oltást, mivel a gyermekem igencsak atópiás. Így is napi 2x cseppecskézünk, 1x szirupozunk, naponta 3x zsíros krém, szükség esetén kevert szteroidos, és így is vakarózik szegény nagyon.

  Amúgy a terhességem alatt a dokim rutinszerűen csináltatott szerológiai vizsgálatot: cytomegalovírus, rubeola és toxoplazmára. Védett csak a rubeola ellen voltam. Úgyhogy biztos ami biztos alapon minden macskát elkergettem magamtól, mert a toxoplazmás megbetegedést főleg ők terjesztik.

 • 2008.01.25 08:31:37gusztika

  verkaverka:

  A rota ellenit azért csak 6 hónapos korig lehet beadatni, mert utána fokozza az invagináció (bélrészlet tekeszkópszerűen egymásba csúszása) veszélyét.

 • 2008.01.25 08:38:37rozsdi

  A cikkben az van, hogy a bh. szövődmény esélye 2%, míg borinéni 10 %-t írt. Nem mind1. most melyik? És beadassam a 2,5 éves bölcsis lányomnak vagy ne? Megkérdezem a dokinkat, úgyis napi (telefonos) kapcsolatban vagyunk a héten, mert 3 napos láza van a gyereknek és tegnap óta iszonyú pöttyös az egész teste, az arca meg a szemhéja fel van dagadva és piros foltos. Ez "normális"? Kinek van erről tapasztalata, mert a doki nem látta a pöttyöket! De nem viszket és nem hólyagos a gyerek bőre.

 • 2008.01.25 08:50:45rozsdi

  De inkább arra hajlok, hogy beadatom (orvosi ajánlástól függően persze)de mikor javasolt? Télen, nyáron? Bölcsi alatt is lehet vagy ha itthon van inkább? Meg a bölcsi miatt havonta 1x tuti itthon vagyon vlamilyen betegség miatt és gondolom az oltást csak egészséges gyereknek adják be, de azt nem tudom mikor nem lappang benne valami.

  Én gyerekkoromban voltam bh-s, arra már nem emlékszem, hogy terhességnél ez védettséget jelent-e a magzatnak vagy nem. Ha nem, azért is jó az oltás a gyereknek, mert tuti hogy akkor kapja el a bh-t mikor terhes leszek a kistesóval :) Vagy az oltás ellenére hazahozhatja? Bocsi, de tök laikus vagyok :) • 2008.01.25 10:12:56gusztika

  rozsdi: Ha már voltál bárányhimlős, akkor a te véredben van ellenanyag, az védi a magzatodat is.

 • 2008.01.25 12:28:13Anura

  Hm.. a rózsahimlőt nézték a véremből a terhesség elején, mert pötyik vannak időnként a hasamon.. de a bárányhimlőt nem, és az, hogy elvileg volt, nem nyugtat meg. Azt tudom, hogy 8.-ban annak a szövődménye volt a karomon hólyagos sebek megjelenése, amit hosszú ideig fel sem ismertek, csak egy nagy hírű bőrgyógyász mondta, hogy ha öreg lennék, ordítanék a fájdalomtól..

  Szóval a herpes vírusa mellett a bárányhimlőé is ott van a gerincvelőmben.. rohadt felemelő. :/

  A rózsahimlő kismiska, azt inkább elkapatnám a gyerekemmel, de birkák ellen nyilván jobb oltatni.. valamennyi védettséget csak ad.

 • 2008.01.26 01:27:07Vierre_

  imádom imádom imádom :D a témát, mert....

  Anno a nagy haza hozta és a kicsi még nagyon kicsi volt, fél éves. Gyors leszek nem rambolom a sorokat. A nagyon simán átment, a kicsi borzalmas volt, rettenet. MOndom fanki, én sem voltam még de nincs mit tenni, tegyük amit kell. Doki. Házi doki: idős de felvilágosult tündér.- azt mondja: tudom tudom mit mondanak, de én a köldökre szórható hipeszrárító hintőport ajánlom.

  telefon 1:- csókolom ez a szitu, önök járványügyisek mi a teendő. Válasz: semmi semmi, nyugi, nem kenni nem szórni, pelust gyakran cserélni.

  telefon 2: ügyeletes gyerekorvos: - anyuka!! a gyerek meg is halhat!! anyuka nem pelenkázik, anyuka hetekig éjjel fenn van és ha jön a pisi lepedőt cserél és kész!!  MIért? Mert a ha genny megy a vérbe a hólyagból akkor annyi.  MOndom fanki. Gyermekkor, rázó folyadék, de azt betiltották --- fut végig az agyamba.  És még oké is lett volna a dolog de a hólya attól fakad ha felpuhul és a gyerek segge karfiol, nem kicsit, nagyon. Gondol, gondol, hely, a pisitől is felpuhul, az izzadtságtól is felpuhul, ha pánikba esek attól én puhulok, ha nem alszom két hétig akkor meg kipukkadok - végleg.  Döntés.  Robogás a gyógyszertárba, venni jó kis hiperszárító - születés után a köldökcsonkra adják- hintőport és uccu neki...  Tisztel orvos társadalom , járványügyisek, para-gyerekügyeletesek, az én hitvallásom, egy orvos nem orvos, három orvos az orvos, nos hát én szórtam. Kemény négy nap után vége lett. Úgy le száradt hogy ihajj, hetedhétországon és azon is túl még az operencián is túl kerestük a nyomát, de vége volt.  Lehet hogy orvosi szemmel nem volt helyes, de egy végtelenül jó orvos ajánlotta, a többi alternatíva a gyerek popójára ránézve maga volt a lehetetlen , így a szórás mellett döntöttem és bevált.  Nekem ez a tapasztalatom. Jahm és gyerekként nem voltam bárányhímlős. Öcsém mellé raktam amikor ő az volt és akkor sem. MOst a két gyerek után sem. Vajh mikor leszek? O.o :DD

 • 2008.01.26 09:37:20bori néni

  Szia Rozsdi! Sajnos tényleg 10% körül van a szövődményesek aránya. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden 10. gyerek skarlátos lesz vagy tüdőgyulladást, esetleg agyhártyagyulladást kap a bárányhimlő miatt. Ezek is előfordulhatnak, de a leggyakoribb szövődmény a bőr felülfertőződése, ami miatt az életre szólóhegek maradnak a bőrön, legtöbször az arcon. A www.gyermekbetegsegek.hu -n meg lehet kérdezni Mészner doktornőt bármiről a bárányhimlővel kapcsolatban. Ő a legelismertebb orvos ebben a témában az országban...

 • 2008.01.26 09:39:08bori néni

  Rozsdi, az oltást egyébként bármikor be lehet adatni, nincs korhoz vagy évszakhoz kötve. Álalában 15 hónapos kortól szokták ajánlani, vagy mielőtt a gyerkőc bölcsibe vagy oviba megy. Még most a járványidőszakban is érdemes oltani!!

 • 2008.01.26 10:15:39rozsdi

  Köszi bori néni! :)

  Tegnap megkérdeztem a dokinkat, azt mondta, hogy jók a tapasztalatai az oltással kapcsolatban, bár hosszú távon még nem tudni meddig ad védettséget. Asszem tavasszal beadatjuk a gyerkőcnek, mivel mostanában havonta elkap valamit a bölcsiben, nem akarom még az oltással is terhelni.

 • 2008.01.26 10:16:20rozsdi

  gusztikának is köszi persze! :)

 • 2008.01.26 14:06:30Vierre_

  jelszó: legyetek szkeptikusak.

  Nem egy ember nyomorodott bele abba, hogy egy orvosnak hitt és nem kutatott tovább.

  jelszó: legyetek bátrak.

  Én gyerekorvost váltottam hiába volt az előző sztár, úgy félrekezelte a gyereket hogy azt mondtam, csókolom.

  jelszó: nem kell mindent bekajálni amit adnak. EGy részük a gyógyszeriparból él

  jelszó: a betegségek nagykátéja egyenlő a hipohondriával.

  reális megfigyelés.

  jelszó: bizalom hit nélkül, elfogadás reálisan.

  Ha megvan az a doki aki bizonyította, tök mindegy hogy undok e vagy sem, hogy érti amit csinál és érti hogy te mit miért csinálsz, ahhoz ragaszkodj, de soha ne higyj feltétel nélkül. Mert- közhely taram taram, ő is ember. :)))  Ez a bárányhimlő kezelésére is igaz.

 • 2008.01.30 16:55:33Bubsi

  Sziasztok! Szerintem érdemes beoltatni a piciket bárányhimlő, rotavírus, influenza és olyan további betegségek ellen, melyeknek a kimenetele halállal is végződhet. Nap mint nap kapok ilyen történeteket, melyeken teljesen elszörnyülködöm. Ide beszúrnék egy linekt www.gyermekbetegsegek.hu/baranyhimlo.aspx ,a bárányhimlő megelőzésére írta egy kedves olvasó az oldal alján.

  Ez azért eléggé elgondolkodtató!!!!!

 • 2008.01.30 17:59:08Tünde

  Bubsi: nem muszáj azért pánikot kelteni. Szinte minden betegségnek van szövődménye, a bárányhimlőnek szerencsére igen ritkán.

  Ugyanígy be lehetne szúrni olyan történeteket, amikor a gyereknek a védőoltástól lett súlyos baja.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta