Gyerekmancsok nyúlkálnak a tengeri csillag után

A legutóbbi, nyálkás hétvégén elhatároztuk, hogy felkeressük Budapest legújabb moziját, azon belül is a háromdimenziós termet, amelyben huszonnégyszer tizennyolc méteres vászonra vetítik A nagy mélység titkai és a T-Rex: vissza a krétakorba című filmeket, elsősorban oktatási célból. Szombat délután esélyünk sem volt jegyet venni, kígyózó tömeg állt a pénztáraknál.

Vasárnap kora délelőtt próbáltunk újra szerencsét, ekkor az esti háromnegyed hatos előadásra kaptunk jegyet A nagy mélység titkai című háromdimenziós filmre. Azt gondoltuk, a dinoszauruszos filmtől megijednének három és ötéves lányaink. Jól sejtettük, a vízalatti film előtti rövid bemutató elég volt ahhoz, hogy halálra rémüljenek a hatalmas dínófejtől, amely szinte az orrukig kiemelkedett a vászonból. Innentől kezdve a kezünket szorongatták végig és még akkor sem engedték el, amikor csak tengeri csillagok mászkáltak a tenger alján, fókák kergetőztek a víz alatt és rágcsálták a hínárszárakat.


Előre rettegtem, mit fognak szólni, amikor a cápa felbukkan, de ez már nem viselte meg őket. A harmincöt perces film végére megszokták a speciális szemüvegen keresztül érzékelt világot. Ennek ellenére akármerre néztem, gyerekmancsok igyekeztek megfogni a színes halakat, csillagokat. Bevallom férfiasan, egyszer én is kinyújtottam a kezem, hogy megérintsek egy korallt, annyira élethűnek tűnt, mintha fél centire lett volna az orrom előtt.

Akadt, aki nem volt elragadtatva a rövidke filmtől. Én azt gondolom, azon kívül, hogy különleges a film látványa, oktatási célra is megfelel: jobban megmarad egy gyerek fejében, hogy a languszta hogyan vedlik, miért védi fészkét a garibaldi-hal, és arra is jobban fognak emlékezni, hogy a tintahalak elpusztulnak

A felnőtt jegyek 1350, a gyerek- és diákjegyek 990 forintba kerülnek, a kedvezményes családi jegy ára 2 felnőtt és 2 gyermek részére 3960 forint.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek