SZÜLŐSÉG

Gyerekmancsok nyúlkálnak a tengeri csillag után

2008. január 23., szerda 11:05

A legutóbbi, nyálkás hétvégén elhatároztuk, hogy felkeressük Budapest legújabb moziját, azon belül is a háromdimenziós termet, amelyben huszonnégyszer tizennyolc méteres vászonra vetítik A nagy mélység titkai és a T-Rex: vissza a krétakorba című filmeket, elsősorban oktatási célból. Szombat délután esélyünk sem volt jegyet venni, kígyózó tömeg állt a pénztáraknál.

Vasárnap kora délelőtt próbáltunk újra szerencsét, ekkor az esti háromnegyed hatos előadásra kaptunk jegyet A nagy mélység titkai című háromdimenziós filmre. Azt gondoltuk, a dinoszauruszos filmtől megijednének három és ötéves lányaink. Jól sejtettük, a vízalatti film előtti rövid bemutató elég volt ahhoz, hogy halálra rémüljenek a hatalmas dínófejtől, amely szinte az orrukig kiemelkedett a vászonból. Innentől kezdve a kezünket szorongatták végig és még akkor sem engedték el, amikor csak tengeri csillagok mászkáltak a tenger alján, fókák kergetőztek a víz alatt és rágcsálták a hínárszárakat.


Előre rettegtem, mit fognak szólni, amikor a cápa felbukkan, de ez már nem viselte meg őket. A harmincöt perces film végére megszokták a speciális szemüvegen keresztül érzékelt világot. Ennek ellenére akármerre néztem, gyerekmancsok igyekeztek megfogni a színes halakat, csillagokat. Bevallom férfiasan, egyszer én is kinyújtottam a kezem, hogy megérintsek egy korallt, annyira élethűnek tűnt, mintha fél centire lett volna az orrom előtt.

Akadt, aki nem volt elragadtatva a rövidke filmtől. Én azt gondolom, azon kívül, hogy különleges a film látványa, oktatási célra is megfelel: jobban megmarad egy gyerek fejében, hogy a languszta hogyan vedlik, miért védi fészkét a garibaldi-hal, és arra is jobban fognak emlékezni, hogy a tintahalak elpusztulnak

A felnőtt jegyek 1350, a gyerek- és diákjegyek 990 forintba kerülnek, a kedvezményes családi jegy ára 2 felnőtt és 2 gyermek részére 3960 forint.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.23 11:11:33dedike

  Ez most komoly, vagy a reklám helye? Oktatási célra?

  "...jobban megmarad egy gyerek fejében, hogy a languszta hogyan vedlik, miért védi fészkét a garibaldi-hal..." - Attól félek, a biológia ötös nem ezeken az információkon fog múlni.....

 • 2008.01.23 11:14:43andie

  Na, ez a speciális szemüveg dolog most elbizonytalanított. Anno a 80-as években állítóóóóleg voltak 3d-s műsorok a tévében, amit ilyen speciális szemüveggel kellett nézni.

  Na, én aztán mindent továbbra is 2 dimenzióban láttam.

  Lehet, hogy itt is így járnék? Vagy ez azért már komolyabb technológia.

  Lehet, hogy befolyásolja a dolgot, hogy nem jó szemem (szemüveges vagyok), és a térlátásom se túl fejlett? (látnátok amikor parkolok) :-)

 • 2008.01.23 11:16:33andie

  ja, és kár, hogy ilyen rövidek ezek a filmek! 35 és 40 percesek, ha jól emlékszem.

 • 2008.01.23 11:38:08Starlark

  andie: ez egy jóval fejlettebb technológia. Biztos látnád te is 3D-ben.  Egy dolgot nem értek kettő azaz kettő filmet vetítenek csak. Most még nem sok film készül Imax technikával, ha már mindenki aki kiváncsi volt rá látta ezeket mit fognak adni?

 • 2008.01.23 11:41:55szövetszöcske

  Nem is tudtam, hogy ez az uj mozi ilyen okitos-termeszetfilmes lesz, azt hittem hogy itt majd 3D-ben jonnek a zombik meg lesz kommandos tusz-szabaditas. Nekem privat velemenyem, hogy ha ilyen rovid termeszetfilmes attrakcio, akkor ugyis becsodol 1-2 ev alatt, mindenki elmegy egyszer megnezni az ujdonsagot aztan soha tobbet (ha jol emlekszem ez volt a West-end hasonlo mozijaval is jo par eve).  Szoval en inkabb az allatkertet probalnam meg igy telen (hatha ez a mozi elcsabitja onnan a vasarnapi apukak egy reszet), ilyenkor januarban ugyis kevesebb ott a tomeg mint nyaron, meg az tok aranyos amikor a teve hoba kop. Az uj mozival meg megvarom amig lecseng, aztan elmegyunk nyugisan sorallas nelkul (de nem telen, nyitas utan par hettel).

 • 2008.01.23 11:44:21Bognár Zsuzsanna

  Mi a dinosat neztuk a multkor es most megyunk a tenger vilagara.Nagyon piciknek talan ijeszto lehet, denagyobbak siman elveznek (5-6 korul). Pozitivan abrazolja a dinokat is, sztem nem felelmetes, foleg ahhoz kespest nem, amit a tv-ben lathatnak.  Matineknak jo, oktatasnak jo, de ezer eves filmek (1993 koruliek), tehat tenyeg inkabb a gyerekeknek valok.  Azert elveztuk nagyon, bar kicsinyt be is verzett mind a 4 felnott szeme. Ja, senki ne menjen utana biliardozni, mert folyamatosan melletrafaltunk :)  Megerte.  Alig varom, hogy behozzak az uj filmeket is, infonk szerint kb. 2 havonta lesz musorvaltas.

 • 2008.01.23 14:19:18levendul

  ez a nagylányomnak biztos tetszene  mondjuk felmelegedős program lehetne az állatkert után :))

 • 2008.01.23 20:20:23Vakmacska

  Jajjaj, még jó hogy a gyerek még nem találta ki hogy látni akarja....iimádja a dinókat meg a halakat is.  Nekem viszont nem véletlenül ez a nickem, a jobb szemem életbenmaradáshoz elég, olvasni és kis lukba bámulni nem tudok vele, tehát valószínűleg isten tudja mit látnék efféle spéci szemüveggel. Valszeg mindent...amit a bal oldalra kalibráltak.  Puskával se tudok lőni, távcsövet ferdén tartom....

 • 2008.01.23 20:20:30Vakmacska

  Jajjaj, még jó hogy a gyerek még nem találta ki hogy látni akarja....iimádja a dinókat meg a halakat is.  Nekem viszont nem véletlenül ez a nickem, a jobb szemem életbenmaradáshoz elég, olvasni és kis lukba bámulni nem tudok vele, tehát valószínűleg isten tudja mit látnék efféle spéci szemüveggel. Valszeg mindent...amit a bal oldalra kalibráltak.  Puskával se tudok lőni, távcsövet ferdén tartom....

 • 2008.01.23 20:21:11Vakmacska

  hpp, megnyomtam kétszer, bocsi.  Marad a Campona az igazi halakkal meg az Állatkert.

 • 2008.01.24 09:30:32marywolf

  Szerintem jó az ilyen mozi, legalább nem kell minden nap elmenni, 2-4 havonta meg egy programnak kifejezetten jó, érdekes, kimozdul a család és nekem az is tetszik, hogy nem 2-3 óra, mert nem fárad el annyira a banda, hogy utána egy jó tea mellett vagy sétálva ne lehessen megbeszélni hogy kinek milyen volt.

  Legalább szélesedik a spektrum a programokkal kapcsolatban, mert tényleg nagyon jó az állatkert is, nade oda sem lehet járni minden szombat délután.

 • 2008.01.24 14:12:13B-

  dedike: írod, hogy nem ezen fog múlni a biosz ötös. Kicsit elkeserít, hogy Magyarországon még mindig az a hozzáállás, hogy az az igazi tanulás, amikor sűrűn teleírt, kép nélküli lapokról magolunk óraszám. Szerintem igenis ebbe az irányba kell elvinni az oktatást: nem bemagolni egy csomó idétlenséget, amit aztán a biosz szakon kívül sehol nem lehet használni, hanem élményt vinni a biológiába, ami mégis csak az élet tudománya (ez minden más tantárgyra igaz). Tehát igenis az állatkertezés, a színvonalas természetfilm, a lenyűgöző tengeralatti felvételek, és ha telik rá, a tengeri búvárkodás stb mind-mind hozzá tudnak járulni ahoz, hogy a gyerek fejében kialakuljon egy használható és konstruktív kép az élőlényekről, a bioszféráról, a kölcsönhatásokról stb.  Szóval abból is lehet, és főleg abból érdemes és maradandó tanulni szerintem, ami élvezetes és személyes élményt jelent.  Térlátás: minden 3 dimenziós képet és 3D mozgóképet csak az lát, akinek mindkét szeme működik, és az agya össze tudja rendezni a 2 képet. Tehát aki a szemüveggel is síkban látott, annak valszeg az egyik szeme vmi miatt kiesik a folyamatból, ugyanis ha valaki szemüveg nélkül néz 3 dimenziós képet, filmet, akkor szétfolyó kontúrokat, két irányba szétcsúszott, zavaró képet lát.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta