Ingyen oltják a tiniket méhnyakrák ellen Százhalombattán

Százhalombatta Város Önkormányzata tavaly döntött arról, hogy – az országban elsőként – térítésmentesen adja be a településen élő 13-18 éves fiatal hölgyek számára a méhnyakrákot és a nemiszervi szemölcsöket okozó négy leggyakoribb HPV típus ellen védelmet nyújtó humán papillómavírus (HPV) elleni védőoltást.

A 60 millió forintba kerülő program keretében 674 százhalombattai leány kaphatja meg a vakcinát a szükséges szülői beleegyező nyilatkozat kitöltését követően, tudtuk meg a város önkormányzatától.


A méhnyakrákot és a nemi szervi szemölcsöket is okozó vírus ellen ható négykomponensű vakcinával elsőként Szeder Fannit oltják be. Az ifjúsági országos és diákolimpiai bajnok úszó, a felnőtt és ifjúsági válogatott tagja egyike azoknak, akik térítésmentesen juthatnak a védőoltáshoz.

A méhnyakrákot a humán papillómavírus (HPV) okozza, mely bőrkontaktus útján fertőz, s a férfiak is hordozók. Ez az egyetlen olyan rák, amit a tudomány mai állása szerint oltással megelőzhetünk. Egy vakcina körülbelül harmincezer forintba kerül és három oltásra van szükség a teljes védelem kialakulásához.
Oszd meg másokkal is!
Mustra