SZÜLŐSÉG

Bébinapló: A napirend kialakul

2008. január 21., hétfő 10:13

Emlékszem, amikor egy héttel a szülés után, szakadó esőben, fájó sebbel ültem a kanapén és hirtelen rádöbbentem, hogy most már mindig, minden nap ugyanolyan lesz, és ez hatalmas rémülettel töltött el. Aztán nem telt el sok idő, és élvezni kezdtem, hogy minden nap ugyanolyan, majd eltelt még egy kis idő, és rájöttem, egyáltalán nem ugyanolyan minden nap, mert Abigél mindig csinál valami újat és vicceset.Ennek ellenére tény, hogy pár hetes kora óta magától alakított ki egyféle napirendet, amit szeret is betartani, én pedig követem ebben, és ma már én vagyok az, akit megzavar, ha Abigél valamit nem akkor és nem úgy csinál, mint ahogy megszoktam. Általában azonban nagyon kiszámítható, lehet például tudni, hogy ha felébred, szinte percre pontosan másfél óra múlva álmos lesz, és ezt jelzi is. Bár most, hogy 3 hónapos lett, néha már két órát is kibír ébren.


Abigél reggel hét és kilenc között kel, de hogy pontosan mikor, azt sosem tudom, mert amikor én felébredek, akkor már élénk párbeszédet folytat a lámpával és a függönnyel. Hagyom még egy kicsit magyarázni, és amikor kifogyott a témából, átjön hozzánk a nagy ágyba. Ez a kedvenc részem a napban, mindenki friss és kipihent, és Abigél megállás nélkül röhög és magyaráz, akár egy órát is eltöltünk még az ágyban, aztán amikor megéhezik, reggelizik, szintén az ágyban. Addigra nagyjából el is fárad, és megy a délelőtti alvásra az ágyába, de általában nem alszik többet háromnegyed óránál. (Persze vannak kivételek, most például azért kezdtem el írni, mert már másfél órája durmol.)

A délelőtti alvás után kap valami csinos ruhát, aztán megy a járókába a nappaliba. Mindenképp szerettük volna ugyanis, ha nappal együtt van velünk, és úgy gondoltam, szüksége van valami kuckóra, ami az övé, a földre azonban nem teszem le, mert a földszinten lakunk, félek, hogy megfázik, és van egy óriási szőrős macskánk is. Egyelőre azonban szereti a kuckóját, délelőtt egy órát is eljátszik magában. A sztár a feje fölé szerelt, forgó zenélő méhecskék, illetve most a szárnyait csapkodó gólya, szinte extázisba kerül, amikor meglátja őket, (a karácsonyfát pár napja leszedtük). Emellet a barátja egy nagy puha kocka, és egy rongyokból varrt, zörgő könyvecske, valamint egy kockás nyúl. De van, hogy csak szemlélődik, egy mintás szalvétát is elnéz hosszú percekig. Ezután ebédel, aztán jön a nagy alvás, ami általában levegőn történik, vagy elmegyünk sétálni, vagy kint durmol a teraszon, ilyenkor három órát is alszik.

A társasági programokat általában 3 és 6 közé iktatjuk be, ilyenkor látogatunk meg más babákat, és ilyenkor jönnek hozzánk is a vendégek, vagy a másik szociális opció a közös séta, de az inkább csak nekem program. Ha nincs programunk, akkor a délutáni alvás után is játszunk, ha van kedve a járókájában, ha meg ahhoz fáradt, akkor együtt hempergünk a szobájában egy szivacson. Persze van, hogy minden összekeveredik, délelőtt jönnek a vendégek, vagy délelőtt alszik nagyot, délután kicsit, stb. Aztán öt-hat körül Abigél még egy rövidet alszik, felkészül az estére. Ez után már nem túl aktív, hat után már csak a kanapén ücsörög az apukájával az úgy nevezett pihenő székében. Apja néha ringatja, ő meg nagyokat beszélget a macikkal meg a nyuszival, ha élénkebb akkor apával is, és mostanában mindehhez nagyokat sikongat, vagy ha fáradt még, szundít egy negyed órát. Hét körül jön a már említett közös fürdés, ha még van türelme utána egy masszázs, aztán már csak ketten maradunk, és már nem jövünk ki a hálószobából.

A nagy ágyban vacsorázik, enyhe hangulatfénynél, zenét is hallgatunk. Nappal már nagyon gyorsan szopik, de ilyenkor este szeret még sokat cicizni, egy idő után azonban elengedi a cicit, nagyot sóhajt és becsukja a szemét. Ilyenkor berakom az ágyába, szerelmes szavakat suttogok a fülébe, aztán vagy elalszik rögtön, vagy dünnyög még egy negyed órát, vagy ha nagyon fáradt öt-tíz percet sírdogál, aztán alvás. Abigél egy ideje már nem nagyon kel fel éjszaka, pedig mióta hazahoztunk a kórházból, mindig ébredt pontban kettőkor. Néha még hallom kettő körül, hogy mocorog meg nyögdécsel de már nem ébred fel rá, általában fél öt-öt körül jelez először, akkor szopik és mindketten alszunk tovább reggelig, és alig várom, hogy kezdődjön minden elölről.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.21 11:08:54Popimami

  Abigél ügyes, hogy már van napirendje, én azt figyeltem ki, hogy valahogy alkalmazkodnak a szülõk életmódjához (pl délután/este éberebb, mikor a papával játszik...).

  és ez a napirend kis változtatásokkal jóesetben egy éves koráig kb így lesz, és biztonságérzetet ad.

  viszont az éjszaka nálunk nem jött be, Popi is átaludta két hónapos korától öt hónapos koráig, de azóta a helyzet romlik. emlékszem, milyen büszkén mondogattam én is az elején, hogy "éjszaka mit csináluuuunk???? hát alszunk!!!!!!!!". bár Abigél remélhetõleg kitartó lesz ezügyben:)))))))))

 • 2008.01.21 11:50:31gjuci

  Alvásügyben csatlakozom popimamihoz. Nekünk is csak egyre romlik a helyzet, de most kezdjük talán megállítani - nem vesszük ki az ágyból ha felébred, mi szőrös szívű szülők... Reméljük Abigél ragaszkodni fog az éjszakáihoz...

 • 2008.01.21 11:53:26Meni

  Juj, de nagyon ügyesek vagytok :) Remélem egy hónap mulva én is ilyen kisimult és elégedett leszek. Most még annak is örülnék, ha az éjszaka nagyobb részét a saját ágyában töltené a kisded :)

 • 2008.01.21 12:05:21nyunyóka

  Abigél nagyon ügyi baba! :))

  Az éjszakával mi is gondban vagyunk mostanság... Benci 10 hónapos, és amióta karácsonykor beteg volt, 2-3-4-szer is felkel éjszaka, kezdek olyan fáradt lenni, mint újszülött korában... A jó ég tudja, miért ébred fel, de ilyenkor csak egy kis szopi segít, mondjuk amúgy is "cicinelalvós"...

  Gyakran hallok olyan "rémtörténeteket", hogy még 1,5 évesen sem alussza át az éjszakát a babó, csak reménykedni merek, hogy nálunk nem így lesz...

 • 2008.01.21 12:06:54andie

  Ahogy Mother Mary mesél a babázásról, (meg elötte a terhességről), az embernek kedve támad hozzá, és nem is gondol arra a sok negatívumra, ami ezért sokszor és gyakran előjön egy-egy poszt kapcsán.

  Olyan egyszerűnek és szépnek tűnik így a kismama lét! :-)

 • 2008.01.21 12:23:31gjuci

  Nyunyóka, pl. ez az én saját rémtörténetem is! Nekünk a fájdalmas fogzási időszakban "romlott el" a bébi, mindig kivettem szopni, és így is maradt szinte végig. A szopást magától teljesen abbahagyta, a felébredés maradt.

 • 2008.01.21 12:36:02vidámka

  Rémtörténet: az én lányom két éves koráig 1,5-2 óránként ébredt - amíg szopizott. Akkor kénytelen voltam megvonni tőle, mert olyan szinten voltam kialvatlan, hogy elfelejtettem mindent. No nem csak azt, hogy miért is mentem pl. a fürdőszobába, mert az még most is néha előfordul, pedig a legkisebb télleg hagy aludni, hanem egyszer álltam az egyik rokonommal szemben és nem jutott eszembe a neve! Pedig nem egy amerikai nagybácsiról van szó, hanem akivel nap mint nap találkoztam. A boltban kis kerek izét kértem (zsömle), papucsban indultam el otthonról, az hogy két napig nem fésülködtem, az alapállapot volt. Smink, hja kérem, ha a rámszáradt fogkrém annak számít amit szintúgy elfelejtettem letörölni... Megtanultam állva aludni, nyitott szemmel, illetve bárhol, bármilyen pozícióban, ahol két perc nyugtom volt:) De a legkisebb picúrom egy igazi angyal, egyszer nekem is lehet szerencsém :)))

 • 2008.01.21 12:45:29ipmics

  bébikém 5-8 hónapos koráig játszotta az éjszakai óránként ébredéseket, ilyenkor megszoptattam (10 perc) és aludt tovább. Amikor már teljesen kivoltam egy Viburcol nevű homeopátiás szer segített, plusz az, hogy minden elvemmel ellenkezve, de nem keltem fel hozzá ha nyöszörgött. Egy hét alatt helyreállt a rend, 2 hónapja megint átalussza az éjszakákat. Bár előbb nyúltam volna a csodaszer(ek)hez!

 • 2008.01.21 12:45:44Ambrosius

  Kérdés: ti nem büfiztettek?

  Nálunk a büfiztetés kajálás után néha eléggé rémálom szokott lenni, főleg, ha bealszik szoptatás után, mert akkor nem büfizik, viszont nem is tud aludni rendesen a levegőtől, vagy 40 perc alvás után hangosan nyögve tovább alszik még vagy 20 percet-egy órát, napközben volt hogy sikoltva ébredt fel és ordított, persze ilyenkor nem tud megint büfizni, csak ha megnyugtatjuk és ellazul. Van, hogy két órával szoptatás után büfizik egy kicsit, de nyűgös, mert arra kelt fel és még álmos.

  Persze napközben általában evés után, ha felvesszük, akkor szinte egyből büfizik egy jó nagyot meg utána nem sokkal egy kisebbet,de ez is változik, van, hogy az istennek nem akar büfizni, de ha leteszed vízszintesbe, akkor kínlódik és sír.

  Most lesz 10 hetes.

 • 2008.01.21 12:45:50nyunyóka

  gjuci, vidámka, jesszus, ne ijesztgessetek!

  Attól félek, nálunk is ez lesz, hiszen a manónak "Szopi mindenekelőtt!" a jelszava még mindig. Egyelőre nem tudom elképzelni azt az állapotát, amikor nem akar majd cicizni.

  Persze nagyon örülök, hogy 10 hónaposan is tudom szoptatni, de néha a jóból is megárt a sok (legalábbis nekem... :))

 • 2008.01.21 12:51:53nyunyóka

  Ambrosius, a büfiztetés anno nálunk sem volt egyszerű. Amikor belealudt a kajálásba, akkor is a vállamra vettem és masszíroztam a hátát (alulról felfelé), így legtöbbször kijött belőle a levegő, még akkor is, ha aludt, próbáld ki!

 • 2008.01.21 13:20:26papaib

  sziasztok, az elalvás nálunk is sokáig cicin ment. 3 hónapos kora után Dorka átaludta az éjszakákat, de minden megváltozott, amikor jöttek az első fogacskák. Onnantól 1,5-2 óránként ébredt éjszaka. elkezdtem zombi-üzemmódban működni, de ennek ellenére próbáltam menteni lánykánk irháját apa előtt, hogy biztosan fáj megint az ínye, vagy éhes, vagy fáj a pocak, stb. Ő pedig állította, hogy anya hiánya van gyermekünknek, nem fáj semmije, éhes meg pláne nem lehet, hiszen elég emberes uzsi adagokat eszik, este pedig sokat szopizik. Mondtam, nosza, teszteljük le! És lőn, Dorka kb. 2-3 nap alatt levette, hogy nincs többé cicin elalvás és éjszkai cicizés. Ehhez persze kellett egy határozott apa, aki nem engedte, hogy én menjek be este, ha a lányka sír, és kellett egy okos (most már) 7 hónapos bébi:) apa szerint hiperintelligens:)! A mai napig is szokott néha sirdogálni, ha beteszem a kiságyba, de ez már inkább csak fáradt nyöszörgés, hamar elalszik. Ja, és amióta egyedül is el tud aludni, többet alszik napközben, éjszaka pedig 11-12 órákat húz le! Ma már nyoma sincs a zombizásnak...

 • 2008.01.21 13:34:26vidámka

  A tapasztalatom az, hogyha cicin alszik el, ezt éjszaka sem fogja "felfüggeszteni". A két nagyobb addig ébresztgetett éjszakánként, amíg ciciztek. A legkisebb nem szokott cicin elaludni - ez kezdetől fogva így működik - ez meg is látszik rajtam reggelente (is):o) A könyvek azt tanácsolják, hogy ébresszük fel a gyerkőcöt, ha szopizás közben alszik el. Azt mondjuk nem írják, hogy ki a fenének van kedve előlről kezdeni az altatást, ha már VÉGRE ALSZIK! Elméletben én ezt tudtam a másik kettőnél is, csak gyakorlatba nem bírtam átültetni fizikai kimerültség okán... A picurom meg úgy látszik már olvasta az okosokat:o)

 • 2008.01.21 13:49:38DKone

  A gyerekek tenyleg rendszerfuggoek szerintem. Nem pontos orankenti menetrendre gondolok, hanem hogy pl. az esti lefekves egy koreografia alapjan tortenjen, ( pl. nalunk furdes, massage, bucsu apatol, utolso cumisuveg es alvas ) vagy napi seta, seta utan kaja stb.

  A vilagbol nem ertenek sokat meg, kellenek nekik a fix pontok a tajekozodashoz, szerintem ez ad ( persze anyan/apan kivul ) valami tajekozodasi pontot.  Altatas: jol ki kell farasztani fizikailag napkozben, baby sport :) ( persze ez inkabb a nagyobbakra vonatkozik, az onjarokra ) es jol megetetni este, nem fog felkelni ejszaka. Az enyem legalabbis 4 honapos koratol atalussza az ejszakat, amiota kapott gyumolcs pureket is, este 9tol reggel 7ig, akkor tejecske, es utana meg rahuz ket orat. Most mult egy eves.

 • 2008.01.21 14:36:53Vvuk

  Az én kis drágám is kb 5 hónapos koráig jól aludt(most 8), azóta a fogai miatt ébredt éjszaka.

  A másik ami felébreszti az mi vagyunk, nincs külön szobája velünk lakik. Sokszor arra ébred fel, hogy mi lefekszünk. Majdnem visszaalszik, aztán apja forgolódik egyet, jó hangosan, az ágy is nyikorog hozzá, hogy megint felébred tőle. Van hogy észre sem veszem mikor veszem magam mellé az éjszaka folyamán, csak azt hogy ott van mellettem az ágyunkban.

  Lehet, hogy jobban aludna (meg az apja is) külön szobában, de ez még kb fél évig nem megvalósítható.

 • 2008.01.21 18:34:43andebona

  sziasztok!

  Még nem szóltam soha hozzá, de rendszeresen olvasom a porontyot.

  Az én kislányom 5 hónapos, és eddig nagyjából végig aludta az éjszakákat (7-8 óta egyhuzamban), de karácsony óta kicsit "megbolondult". Rendszeresen 2 körül ébred, enni, de utána nem alszik vissza, hanem teljesen vidám, gagyorászik, játszik. Ilyenkor csak visszateszem az ágyába és 1-2 órányi szórakozás után végül elalszik. De mivel egy szobában alszunk, így mi sem tudjuk kipihenni magunkat. Van valakinek esetleg hasonló tapasztalata? Vagy ötlete, hogy mit csináljak vele?

 • 2008.01.21 18:47:33xtine

  Mindíg olyan jók ezek a képek az Abigélről. Itt is olyan aranyos!

  Az én kicsim féléves, és egész jó alvónak számított 5 hónapos koráig. Igaz, hogy este szopi közben aludt el, és éjszaka egyszer kellett még szoptatni. De az éjszaka többi részét sokszor átaludta. Aztán egy párszor már az is előfordult, hogy nem kellett éjszaka szoptatni, csak megsimogattam, cumit adtam és tovább aludt.

  De egy pár hete szinte óránként felébred, és 4 körül csak szopival alszik el. Nem tudom, hogy az ínye fáj, vagy már nem elég laktató az anyatej magában. Még csak most kezdtük az egyéb kaják kostolgatását.

 • 2008.01.21 20:30:08Rozina

  Nálunk is felborult az éjszakák rendje Karácsony óta. Fanni most 4 hónapos. Saját magától 2 hónapos kora óta átaludta az éjszakát. Aztán volt pár napirendbe nem illeszkedő ünnepnap és rendszeresen éjjel 2-kor elkezdett felkelni. (A nagyjaim 2 éves korukig keltettek éjjelente, ezt most nem szeretném.) Megpróbáltam a késő esti etetést és éjjel nem kivenni az ágyból, úgy megnyugtatni. 2 nap után minden OK lett, de nem tartósan. Az a gáz, hogy nem bírom hosszasan ezt az éjszakai programot, mert beájulok a kiságya mellett - ezért időnként kínomban megszoptatom. Ennek baromira örül a kiscsaj, de igazán nem eszik, csak cicizik.

  Itt tartunk most. Hogyan tovább??

 • 2008.01.21 21:33:21oreille

  Szia Abigél! :-)  Nálunk végre elmúlt az oltás utáni hőemelkedés, így ma éjjel indul a hajnali kétóránkénti szopiról való leszoktatás. Anyukám itt van látogatóban, így nem baj, ha napközben összezuhanok, sőt még ebédet is kapok :-)

  születése óta úgy karácsonyig (3 hónapos volt akkor) egyben aludt 5-6-7 órát, utána ébredt csak, olyan kisimult voltam akkor...

  megyek is a taktikai megbeszélésre :-)

 • 2008.01.21 21:56:50Békanőci

  Ügyes,aranyos Abigél...!  Andebona!

  Az én lányom hat hónaposan kezdte az éjszakai huncutkodást:kettő körül felébredt(pelus üres,nem sír,nem nyűgös,megivott egy bödön itókát,és vigyorogva játszott órákig,amihez persze asszisztálni kellett),öt körül dőlt ki.Egyszer adtam neki enni,pedig már régóta nem evett éjszaka,és belealudt.Megemeltem a vacsora-adagját,de akkor is ébred,és csak kaja után alszik vissza.Most lesz tíz hónapos,és sok éjszakánk zajlik így.Jönnek a fogai,mászni és állni tanul,szerintem túl izgatott és azért ébred,és talán az éjszakai evés is inkább a megnyugtatásról szól neki,mint a táplálkozásról(gondolom én,ámátőr...).

 • 2008.01.21 21:59:49Mother Mary

  én most nagyon megijedtem.

  akkor minden el fog romlani???

 • 2008.01.21 22:20:26verkaverka

  Forditva. Fogjuk fel ugy hogy a szules utan par honappal kap az ember x ajandek hetet-honapot mikor eleg jol alhat, kialussza az elso idoszakot. Aztan sok addig alvo gyerek elkezd pl 4 vagy 8 honapos kor korul ejszakazni, sok meg nem. amelyiket hagyjak sirni az elobbutobb feladja szegeny. a tobbiek kivarjak mig ott tart a gyerek hogy bogetes nelkul megy.

 • 2008.01.21 22:54:40oreille

  Mother Mary! bízzunk abban, hogy a nyilvánosság nyomása elég lesz Abigélnek és nem akarja tönkretenni a jóhírét :-))

 • 2008.01.22 07:48:22Rozina

  Oreille:

  Lécci oszd meg, hogy miként sikerül menedzselnetek a "nyugodt éjszakák" programot!

 • 2008.01.22 08:48:26Ambrosius

  Kipróbáltuk a hátmasszázsos büfiztetést. Éjszaka sajnos nem jött be, sőt ma éjjel egyáltalán nem büfizett, ráadásul most azt csinálja, hogy fél 10-10 körül elalszik és 1-kor felkel és enne, mint aki egész nap nem evett semmit, pedig régebben 3-fél négyig aludt egyfolytában. Azután meg 2-3 óránként eszik, mintha nappal lenne, de félálomban van, csak nyöszörög és nyög. Evés után nyugodtam egy óráig aztán kezdi előről. Három napja nyűgösebb, fáradékonyabb, de napközben sem nagyon akar aludni. Múlt héten volt csütörtökön a 2 hónapos oltűása, de nem lett tőle lázas, mégis lehet, hogy ezért csinálja? Vagy a melegfront miatt?

 • 2008.01.22 08:57:58cseresznye

  Ambrosius, bármitől! Ne idegeld magad az okokon, ilyen kis korban hetente új szokásokat vehetnek fel. Egyébként ez a front elég erős volt, simán lehet ettől, de utána sem biztos, hogy a régi rendszerhez fog visszatérni, hanem egy egészen máshoz.

  Lehet, hogy észrevette valami új testrészét és fel van dúlva :))

 • 2008.01.22 09:38:53nosztalgiafagyi

  sziasztok,

  nálunk az oltás nem zavart be, egyszerűen csak szoktatás kérdése - legalább is ezt láttuk. 5 hónapos a fiunk, már jön a foga, de nem zavar be. mi is 2óránként etettük egy időben, aztán a táptól már jobban aludt, végül amikor csak 1-2 percre vettük fel és visszatettük, megszokta, hogy nem érdemes felébredni.

  most ott tartunk, hogy egyszer ébred fel (összevissza időpontban) és reggelig alszik. viszont nekem nem volt ez a pár hetes korában jól alszik időszak, én végig zombi voltam idáig. szóval kinek milyen lesz, egy gyerek sem hasonlít a másikra.

  a szomszéd gyereke pl. folyton bömböl, egy másiké meg 2hónapos kora óta átalussza az éjszakát és sokat eszik ritkán. az enyém meg egész nap 2óránként evett. ez van. tessék elfogadni azt, amit kaptunk a gyermekünktől és ha már kidőltünk és idegroncsok lettünk, lehet leszoktatni. akkor a legkönnyebb :D

 • 2008.01.22 09:44:02oreille

  Rozina! az első éjszaka így telt:

  elalvás szopi után fél 9-kor, ébredés még éjfél előtt, anya pánikban, hogy hú ez nagyon korai, de szopi abban a reményben, hogy ezután mégis hosszan alszik.

  ébredés 3/4 4-kor, amit én 2 órának láttam (?), ezért férj átküld. kb. fél óra kellett, míg gyerkőc megnyugodott, ez férjnek két kört és babusgatást jelentett. utána alvás negyed 9-ig, anya cicije robbanás előtt :-))  meglepően egyszerű volt az éjszaka, sokkal rosszabbra számítottam, hiszen eddig sokkal gyakrabban ébredt. na majd meglátjuk a következőt :-)

 • 2008.01.22 10:21:41nyunyóka

  Ambrosius, tényleg felesleges az okokat keresni, hidd el, még ezerszer változtatni fog a szokásain... A frontok állítólag tényleg nagyon befolyásolók.

  A büfi téma meg majd idővel magától megoldódik. Ahogy írtam, nálunk is nehézkes volt, sőt, a kisfam 5 hónapos koráig hasfájós volt, állandóan azzal kínlódtam, hogy a bentragadt levegőt valahogy kipaszírozzam szegénykémből.

  A pocimasszázs is segített egyébként, ha már a büfi végképp nem jött ki. Olajjal az óramutató járásával megegyező irányba kell masszírozni, persze ilyenkor alul távozik a levegő :) Utána mindig megnyugodott, de aztán kezdődött előlről, szóval türelem...

  Ja, amúgy van egy Infacol nevű csepp, ami állítólag segít, megmondom őszintén, nekünk nem jött be, ugyanúgy, ahogy az Espumisan, Gripe Water, meg hasonló csodaszerek sem értek az égvilágon semmit sem... • 2008.01.22 11:11:23amarilo

  Az én kislányom is remek alvó volt, aztán egy lázas betegség elkapta (7 hónapos korában), és hogy igyon egészen biztosan eleget, ahányszor csak felébredt éjszaka, mindig megszoptattam.  És úgy is maradt... hiába múlt el a betegség, ő rájött, hogy milyen klassz éjjel is együtt lenni anyuval.  Jött a "dráma", a szokásos módon: éjszaka nincs szopizás, ha ébred a gyermek, valaki más veszi fel, és egy kis víz, illetve megnyugtatás után megy vissza aludni.  (Ideiglenesen anyukámnál lakunk, plusz a férjem semmire nem ébred fel éjszaka, hát anyukám állta a sarat. Én csak a másik szobábna, a távolban rágtam a körmöm, és nem aszisztáltam.)  Az eredmény felemás lett: tényleg leszokott az éjszakai szopizásról 3 nap után, cici nélkül is szépen visszaalszik 2 perc után, DE ettől függetlenül ugyanúgy ÉBRED 3 óránként, tehát éjszakánként 2-3-szor...  Most 10 hónapos, ez 7 hónapos kora óta megy így, nem tudom, mit csinálhatnék. Ja, amúgy foga még egy darab sincs, és nem is látom úgy, hogy kibújóban lennének.  Egyébként a helyzet sokszor megoldja önmagát.  Ha már olyan fáradt vagyok, hogy képtelen vagyok felébredni, és kimászni az ágyból, akkor rövid sírás, majd hosszabb nyöszörgés után a gyerkőc kénytelen elaludni az én segítségem nélkül is.  Szóval azért mégsem vagyok annyira kétségbe esve, csak tényleg érdekelne, hogy más baba hogy a túróban alszik egész éjszaka már 4 hónapos korától. Az én kislányom még életében nem aludt 6 óránál többet egyben. Erre meg nem lehet megtanítani egy gyereket! Ha megfeszülök se!

 • 2008.01.22 11:13:10Rozina

  Oreille:

  Az első éjszaka-visszarendező kísérletnél nekem is jól ment. 1x kellett 25 percet csitítgatnom. Második éjjel már 3 perc után tudta, hogy most az ujjszopás következik.

  De eddig ez nem állandósult. Tegnap este Fanni 10-kor jelezte, hogy még enne (azaz sírt), pedig 8-kor tömte magát pukkadásig. Majd 3/5 5-ig aludt :) Nekem ez OK, csak akkor legyen ez a rend.

  Mondom is neki gyakran, hogy nem ér kinyúvasztani a mamit, mert akkor házisárkányunk lesz.

  Drukkolok a további éjszakai sikereitekhez!!

 • 2008.01.22 11:21:21Békanőci

  Mother Mary! :)))  Nem romlik el semmi! :)

  Tovább fürkészed Abigél igényeit és továbbra is mindent megteszel,hogy jólérezzétek magatokat együtt,mert ez így van rendjén...

  Annak,hogy működik a dolog(és a jövőben is működni fog),ékes bizonyítéka ott nézelődik a világba a poszt elején,olvasható a sorokban és a sorok között.  Különben is:egy felnőttnek sem mindíg egyforma a kedve,az étvágya,az aludhatnékja.Van rossz napunk és rossz éjszakánk,mert szoros volt a bugyink,magas volt a csalán.Pedig a környezetünk beszéli a nyelvünket,nem brunyálunk a gatyánkba,nem ugrunk állandóan arcosokat és jobb esetben már/még megvannak a fogaink is. :)

 • 2008.01.22 12:17:25mormi

  Nekem az elso honapban tobb nyugodt ejszakam volt, mint a masodik-harmadikban. Az elsoben tobbszor is volt olyan, hogy ejfeltol reggel 7-ig aludt a pocok, egy szopi, utana meg alvas delig!! Most a harmadik honapban kezd megint egyre tobb 7-8 oras alvast produkalni, de azert nem sikerul ilyen jol minden ejszaka. De ezek szerint hamarosan nalunk is kezdodnek a fogzas miatti ejszakai muszakok, pedig mar elkezdtunk azon gondolkozni, hogy ha stabilizalodik ez a 7-8 ora alvas, akkor atvisszuk a kisagyat a sajat szobajaba..

 • 2008.01.22 19:17:49oreille

  Rozina!

  Fanni mennyi idős?

  én is nagyon szeretnék belemerevedni a napirendbe, de Anna nem hagyja. még hogy a gyereknek fontos a napirend! a szülő is reszket érte! -))

  remélem a mai szép teliholdas éjszaka is ilyen sikeres lesz :-)

 • 2008.01.22 20:22:45Rozina

  Szia Oreille!

  Fanni csütörtökön lesz 4 hónapos. Annával nagyjából egyidősek. Amúgy Fanni baba sokkal "szabálykövetőbb", mint a nagyok (14 és 12 évesek) voltak anno. Igaz, én is tudatosabb vagyok. Fanni pld nem cicin elalvó és lám, szinte első perctől kezdve képes egyedül elaludni. Amit most tanulunk, hogy tudjon egyedül visszaaludni is :)

 • 2008.01.23 10:27:54oreille

  csak 3 nap van köztük :-)

  az éjszaka rendben volt, az este volt gáz, sírt egy órát, ami igen-igen ritka nála. csak enni kelt éjjel.

  ti hogy álltok a visszaalvással? Fanni mennyire tanulékony? :-)))

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta