SZÜLŐSÉG

Anya fokhagymából tojáslevest készít

2008. január 20., vasárnap 09:30

Eltelik a kilenc hónap, amelynek nagy százaléka, igen, valljuk be, arról is szól, hogy zabálunk. Aztán megszülünk és rájövünk, hogy már nem is annyira vicces témakör a mi evésünk. Mert hirtelen nagyon sok dolgunk akad, a sorban pedig majdnem utolsó a saját étkezésünk. Na jó, az utolsó a sminkelés és s fésülködés.

Mert ugye ha szoptatunk, akkor azért. Hiszen vagy szoptatunk, vagy gyereket cipelünk, vagy valamely végéből valamit törlünk, vagy fejünk. Vagy alszunk, ahol éppen vagyunk. Vagy fejünk. Vagy szoptatunk is még. És esetleg szoptatunk. Esetleg mindezeket egyszerre.És kedves anyuka, mikor eszik magácska?


Mert azt még jóindulattal sem mondhatjuk, hogy az a kis nasi, amely lecsúszott három órája, az bárminemű tápértéknek megfelelt. Megkezdődik a szélmalomharc a gyomrunkkal is, amely valamilyen oknál fogva még délben sem jelez, hogy anyukám, jó lenne ha már reggeliznél is! Tovább romlik a helyzetünk, amikor már nincs szoptatás, s ez sem inspirál arra, hogy megkeressük a lakásban a konyhát.

Én bevallom őszintén, csodálom azokat a nőket, akik igazi kis pöpec konyhatündérek. Lázba jönnek itt a fórumokon is egy jó kis recept hallatán és alig bírják visszafogni magukat, hogy azonnal el ne készítsék ezeket a családnak, dobva a klaviatúrát.

Nálunk, ritka kivételektől eltekintve, gyors, egyszerű, kommersz kaják születnek. Nővérem, aki remek szakács, ha megyünk a gyerekekkel, rövid időn belül etet. Mert titkon nem érti, hogy létezik az, hogy még nem haltunk éhen. Megvallva az őszintét, én sem mindig értem. Mert az rendben van, hogy néha, sátoros ünnepekkor kiteszek magamért és rittyentek valami nagyon fincsit. De minden nap? Amikor tovább tart a romok eltakarítása, mint maga az aktus?

A legnagyobb kínban akkor vagyok, amikor rajtaütésszerűen esznek, vagy is inkább ennének itt tesóm gyerekei, akik azért a jóhoz vannak szokva. És én annyira akarok valami finomat csinálni, de mégsem sikerül. Volt olyan, hogy nekiálltam valamilyen levest készíteni és félúton elfelejtettem, hogy mit, majd folytattam egy másikkal. Így lett fokhagymalevesből tojásleves. És szerencsétlenek megették. (Itt kérek tőlük elnézést)

A legnagyobb vesztesek azonban a gyerekek és a férj. Jó nevelés mindegyik, ugyanis bármit megesznek már. Továbbmegyek, a bölcsődei és óvodai koszt egyenesen megváltás volt nekik, olyat már csak mostanában hallok a lányomtól, hogy nem evett bent meg valamit. Biztosan lázadó korát éli. A legutóbbi hétvégi diskurzus azt hiszem, mindent elárul. A menü mézes-mustáros csirke volt, amely előre készített üveges termék. A két beszélni tudó tag az evés után így hálálkodik: „Ez a világ legfinomabb ebédje volt, köszönjük!” És tényleg csillogott a szemük.

A legnagyobb találmány szerintem (a mosógép és a mosogatógép után), ami engem mostanában megment (vagyis inkább a fiamat menti meg), a kaja-házhozszállítás. Két legyet ütök egy csapásra, mert ketteske változatosan és jót eszik, én meg ugye, lévén, hogy egy adagot rendelek, még fogyok is. Sőt, így már három legyet ütök, mert még spórolok is.

Van egy elméletem, miszerint azon nők, akik nagyon jók a konyhában, valami plusz génnel születtek. Vagy az is lehet, hogy én vagyok génhibás, nekem van kevesebb. Azért elárulom, így a végén, hogy vannak olyan tuti befutóim, amiket csak picit tudok elrontani. Ilyen a tepsis hús, amely egyben sül a zöldséggel, meg a krumplival. Néha azonban ezt is elégetem, vagy elolajozom. De nem csüggedek, lehet, hogy a fiam majd kiváltja belőlem a konyhamucit és képes leszek éjjel is lasagnát főzni, amikor megjön a buliból.

Addig is, maradok tisztelettel... a konyhának háttal.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.01.20 17:26:17Subbantósdi

    Jók az ételszállítással foglalkozó cégek, én is rendeltem tőlük az első időkben.

    De szerencsére van anyós, nagymama, aki szintén főzött, úgyhogy azért nem maradtunk étel nélkül.

    De valóban főzni nincs annyi idő, itt főleg, hogyha az újszülött mellett a nagyobbnak azért már kell étel minden nap az asztalra, amire eddig volt idő elkészíteni, most meg alig van, és a lényeg, hogy a gyerek ne éhezzzen.

  • 2008.01.20 17:44:25babó

    sztem kínai kelt tépked. csak túl van exponálva. szóval müzlistálba salátát csinál. bár én ilyen álmodozó arckifejezéssel nem salátát csinálok, hanem csokis muffint. vagy a tejes kávé útolsó cseppjeivel szemezek... :))

  • 2008.01.20 17:55:24vikimanka

    Szerintem meg nem is főz.Uborkás arcpakolást készít.A zsepi meg azért van,ha oda is jutna ahova nem kell,akkor letudja törölni.

  • 2008.01.20 17:58:40szövetszöcske

    Aha. Igy mar oke. Szoval salata lesz. Es valoszinuleg azert nez csak olyan undorral az uborkara a csaj, mert annak a csokimikulasnak aminek a bal also sarokban elmosodottan belog a feje, mar megette az alreszet (az kenodott az otthonka nyakara), es igy mar nem jon be az uborka, csak kotelessegtudatbol fogja megenni. Azert csak felfogtam a vegere...

  • 2008.01.20 18:01:46Pity

    Nem vagyok bezzeganya, meg ilyenek de a főzésből nem engedek. Igazából, nem kell sok idő a főzéshez max. nem akar az ember.

    A cikkben említett mézes- mustáros csirkét is max. 5 perccel tart tovább elkélszíteni tejszínből, mézből mustárból. Szóval jó és egészséges kaját a család elá rakni nem rabol el sok időt. A bolti kész és félkész kajákban csak szemét van.

    Bocsi, hogy huhogok, de a főzzünk minden frissből és ne vegyünk készételt az egyik misszióm. :) :) :)



  • 2008.01.20 18:08:18vikimanka

    Mi sem szeretjük a félkész kajákat.A múltkor kipróbáltam az egyik alapporból a tepsis burgonya port.Férjem örült,hogy tepsis krumpli lesz,egészen addig amíg meg nem látta a zacsit.Nem is ette,csak muszájból.Azt mondta,hogy ez így már műkaja.Pedig úgy csináltam,ahogy szoktam csak még ezt a port is ráöntöttem tejszínnel.

  • 2008.01.20 18:13:19martine

    verkaverka! a te mondatod az én mondatom is :)))

  • 2008.01.20 18:14:21szövetszöcske

    Najo, de peldaul lehet olyan tepsis krumplit is kapni, ami enyhen elosutott, pucolt krumplidarabkak, bedobod a tepsibe, negyed ora alatt kesz. 1 perc munka, 15 perc sutore varas, nem lesz tiszta olaj sem a krumpli sem a tuzhely kornyeke, nincs krumplipucolas. Es ez is felkesz kaja...

  • 2008.01.20 18:28:04vikimanka

    Na még az kéne!Akkor meg se kóstolná.A fagyasztott hasábot sem eszi meg ha kisütöm.Mondjuk nem is jó az.

  • 2008.01.20 18:40:19mancus

    Nem szeretek fozni èn sem,de sajna a kislànyom ès a pàrom miatt kell.Ràadàsul olyan "szerencsès" vagyok,hogy amikor itthon van a fèrjem,akkor ebèdre ès vacsoràra is kulon fozok,mert nem szereti a melegitett kajàt.

  • 2008.01.20 18:50:09Pity

    Hát a fagyasztott hasább,minden csak nem krumpli és ugyanez elmondható a panírozott pulykamellekről is.

    Én is mindennap főzök általáb annyit amit vacsorára megeszünk. A férjem max. a főzeléket eszi meg másnap. El van kényeztetve a drága :)

    De nem bánom, nekem tök jól esik, ha tudom, hogy finom és egészséges ételt eszünk.

  • 2008.01.20 18:50:21Pity

    Hát a fagyasztott hasább,minden csak nem krumpli és ugyanez elmondható a panírozott pulykamellekről is.

    Én is mindennap főzök általáb annyit amit vacsorára megeszünk. A férjem max. a főzeléket eszi meg másnap. El van kényeztetve a drága :)

    De nem bánom, nekem tök jól esik, ha tudom, hogy finom és egészséges ételt eszünk.

  • 2008.01.20 19:07:26soprano

    Csajok: Dupla royal-sajttal.

    Ez a kalács..

  • 2008.01.20 19:39:47nyuszómuszó

    Én plusz génnel születtem :D



    De amúgy tényleg van benne valami, vagyis, hogy érzék kell hozzá, mert amíg más kétségbeesetten másfél óra alatt elkészít valamit, amit esetleg elront, én fél óra alatt improvizálok három fogást, és berakom a sütit..



    Viszont sosem dolgozom receptből, csak érzéssel:D



    És a legrosszabb az egészben, hogy ez szerntem picit komplexusféle, mert én tutibiztos vagyok benne, hogy azért a legtöbb nő, ha elhinné, hogy ő a szuperszakács, akkor tuti menne neki, és az olyan jó érzés:D

    Szóval hajrááá:D



    De azért házitündér nem vagyok; rendetlen, lusta, meg utálok vasalni is:D

  • 2008.01.20 20:26:36hímzőkör

    csatlakozom a főzők táborához:)



    szerintem nagy titok az előkészités. ha veszek valamit, akár húst, vagy züldséget, akkor tuti többet, és bevágom a mélyfrigóba. ennek következtében egy húsleves pl max 25 perc, kuktával... és ez igaz mindenre. szerintem a főzésnek két titka van, a szervezés, és a fantázia. ha órákat görnyednék a konyhában, én is utálnám... de baromi hamar kész minden, a mosatlan dzsuvát bevágom a mosogatógépbe, aztán bezsebelem az elismeréseket:)

  • 2008.01.20 20:46:56Brumibaby

    marcangoló, szöcske, mi az a szendó?



    (Hú de konstruktívan bírok hozzászólni....)

  • 2008.01.20 21:05:46szanna

    Mi az a vifon? Ehető?

  • 2008.01.20 21:15:21babesz

    én szeretek főzni, sütni és - állítólag - ehető is, amit készítek. Csak iszonyatosan fárasztó, főleg a járulékos feladatokkal együtt. Általában ott fogy el az energiám, főleg délben, amikor már két gyereket megetettem, más-más menüvel (eltérő korosztály). Ilyenkor már elégedettséggel tölt el az is, hogy ők ettek, magamnak már képtelen vagyok tálalni: jön egy bögre kávé meg egy keksz, az elcsapja az éhemet, estig kibírom. Na, ez is meglátszik: szörnyen gebe vagyok.

  • 2008.01.20 21:16:59Moira

    Brumibaby: szendvics :-))

    szanna: zacskós tésztaleves. ehető bár műanyag

  • 2008.01.20 21:21:56babesz

    A másik nagy kérdés, hogy mikor főzzön az ember? Időnként sikerül este megfőzni másnapra, nagyon időnként. Ha a gyerekekkel együtt kell megoldani, az készőrület. A nagyot már be kell vonni a dologba, figyelni arra, hogy ne égesse, vágja, stb. magát. Kicsi a szobában totyog, fél szemnek ott kell lenni, hogy mit nyel épp le.

    Legutóbb férjem születésnapi gesztenyetortája mindhármunkból kihozta az állatot, közösen üvöltöttünk. Végül áthívtam szeretett szomszédasszonyunkat, hogy kösse már le a gyerekeket, amíg befejezem a tortát.

  • 2008.01.20 21:24:41vikimanka

    Már annyi posztnál láttam,hogy elkértétek egymás receptjét,hogy lassan lehetne csinálni egy olyat,ahol erre is lehetőség lenne.Reggel megkérdezném,hogy mi a francot főzzek ma és percek múlva válogathatnék az ötletekből.

  • 2008.01.20 21:40:55Rozina

    Én is, mint Nyuszómuszó: imádok főzni és a környezetem is imádja. De a takarítás nem hoz izgalomba. Port törölni meg vasalni pedig utálok.

  • 2008.01.20 21:54:38wish73

    azé' megnyugodtam. én virsli, tükörtojás, tejfölös-sajtos tészta kombón tartom a csajaimat. ill. nálunk nagyon bejönnek az olaj nélkül sütőben elkészíthető kaják. meg rendelünk. ha nagy ritkán megerőltetem magam, mindig megbánom, annyira sok idő a ganajozás utána.

    én nagyon irigylem a konyhatündéreket, csak, amikor vki arról akar meggyőzni, h milyen gyorsan megoldható a főzőcske, de okosan, akkor azért felhúzom a kevésbé jólfésült szemöldökömet.

  • 2008.01.20 22:17:39Mille38

    Valaki említette, hogy a legnagyobb gond a kaja kitalálása. Főleg hogy nekem öt (plusz én) válogatós egyénre kell főzni majdnem minden nap. Csodálkoznak, hogy nem szeretek főzni, ha mindig van egy-kettő, aki épp nem szereti, amin annyit dolgoztam?



    A kitaláláshoz egyébként néha összeszedem a házhoz szállító cégek menüsorait (internetről vagy szórólapról) és kijelöltetem velük, hogy mit akarnak enni a következő héten, aztán nagyjából azt főzöm meg. Milyen jó, hogy más kitalálta , nekem már csak a bevásárlás, főzés, mosogatás marad :)

  • 2008.01.20 22:18:23Mille38

    magyarázat az előző hsz-hez: "kijelöltetem velük" = mármint a családtagjaimmal

  • 2008.01.20 22:46:54bongi

    Egész délelőtt főztem egy átlag - húsleves, hús, köret - vnapi ebédhez, mosogatással-felmosással du. 3-ig tartott. Közben folyamatosan láb alatt a gyerek a másfél négyzetméteres konyhában. Mire a romeltakarítás kész volt, ő is felébredt. Kinyúvadtam, a mai szabadidőm most kezdődött. Az egészben annyi a jó, hogy jó kaját adtam neki (is), és, hogy holnapra is maradt.

  • 2008.01.20 22:52:38Rozina

    Pár éve - akkoriban hármasban éltünk a 2 naggyal -, péntek délután, suliból hazafelé jövet kellett nyilatkozniuk a megkívánt hétvégi menüről. Éhes tesztalanyok sokkal produktívabbak. Ha valamire nem került sor hétvégén, az a következő hétre maradt ötletként.

    Az enyéim is ellentétes ízlésűek. Ami az egyik kedvence, azt a másik ki nem állja és fordítva. Így legnehezebb dolgom az ünnepi kajákkal van.

  • 2008.01.20 23:03:08Rozina

    Én a takarítással, rendrakással vagyok így. Befejezni nem lehet, csak abbahagyni. Ha időnként mégis győzök az entrópi ellen, az csak rövidtávú siker. A legnehezebb feladat kitalálni, hogy mit hova is tegyünk (azaz nincs elég helyünk). Összességében nagyon frusztráló :(

  • 2008.01.21 00:02:46bongi

    Az. Őszintén szólva én csak kétféle példát láttam eddig. A laza csajokat, akiknél kosz és/vagy rendetlenség volt, de baromi vidámak voltak, és olyanokat, akik "rendesen" főztek, takarítottak és mostak, vasaltak, de - Isten tudja, mitől - kissé elgyötörtek voltak :((

  • 2008.01.21 00:05:06bongi

    Én váltogatom a kettőt. Ha rendes HTB vagyok, akkor ki vagyok akadva attól, hogy ennyi az életem? konyha? porszívó? Ha hagyom a francba, kicsit jó, de lelkifurdalásom van, és ciki, ha rajtakapnak (a lógáson).

  • 2008.01.21 08:03:47manci

    Amíg a lányom szopizott és ehhez nem nagyon aludt, többször rendeltem, amióta viszont ő is velem/velünk eszik, inkább főzök. Nem találtam eddig ugyanis olyan szállítót, aki nem agyonsózott kaját hozna, azt meg nem akarom megetetni a gyerekemmel.



    Tudnátok normális céget ajánlani, aminek nem az a koncepiója, hogy jó sósan mindent meg lehet enni? Ha megszületik a kistesó, biztosan jól jön majd a segítség.





    Még egy kérdés: van valakinek olyan gyümölcscentrifugája, ami bevált, és jó szívvel ajánlaná? Az ismeretségi körben még csak azt hallottam, hogy milyet ne vegyek, és mivel nem kis beruházás, nem szeretnék melléfogni.

  • 2008.01.21 08:40:54Pity

    Pedig tényleg lehet jó kaját 20perc alatt tálalni. Mondjuk hagyományos kaját (pl. húsleves, rántot hús stb.) én sem csinálok mert baromi sokáig tart. No de nem győzködök senkit, mert az igaz, hogy ez csak szívvel -lélekkel megy.

    Én is ilyen koszos/rendetlen-hgyekben álló vasalnisvalós laza csajnak tartom magam, de szeretek finomat enni ezért főzök :)

    A receptes gyűjtőoldal jó ötlet. szívesen olvasnék/írnék is tippeket.

    Kicsit off, de kajálás:tudtok olyan normális éttermet Bp-en,a hová el lehet menni ebédelni egy két hónapos gyerekkel? Magyarul nem néznek ki, netán szoptatni is lehet ha úgy adódik. Köszi.

  • 2008.01.21 09:32:18Coffie

    Mi is rendelünk mostanában hétköznapra. amikor a baba megszületett, anyukám meg anyósom főztek ránk az első hónapban. a hétvégéken nagyon egyszerű kajákat csinálok és addig a férjem szórakoztatja a jószágot. a takarításban is segít, szóval nekem nagy szerencsém van.

    akkor szeretek főzni, ha előre kitaláltam, hogy mi legyen és előre megvettük a hozzávalókat, így szombat délben ebédelhetünk. ha kapkodnom kell, nem is sikerül. igyekszem hagyományos dolgokat főzni, mert szerintem ez a kultúra fontos része.

    amúgy a normális evést tartom a legfontosabb dolognak. fél évembe telt, mire rávettem az embert, hogy reggel ne induljon el úgy, hogy legalább egy szelet kenyeret nem eszik. megérte, most már nem szokott fájni délre a gyomra...arról nem is beszélve, hogy ha az ember éhes, akkor türelmetlen is, ami egy pár hónapos baba mellett nem túl kellemes egyik félnek sem.

  • 2008.01.21 11:45:31Starlark

    Szeretek főzni, csak előkészíteni ne kéne meg elmosogatni utánna :)

    Most tulajdonképp szertek én főzni? :)

  • 2008.01.21 11:49:54manci

    A legjobb olyankor főzni, amikor a férjem otthon van: ő előkészít, elpakol, nekem tényleg csak főzni kell! ilyenkor csak Juditkának hív Sthal J. után, akinek szintén nem kell ilyenekkel vacakolni a tévében :)

  • 2008.01.21 12:00:37Starlark

    manci: ez az igazi:) Így én is szeretek pl chilit főzni mikor a párom pucolja és kockázza a hagymát, szeli a paradicsomot, nyitja a sürített pari konzerveket stb.. én meg csak összedobálom :) Akkor még a mosogatással sincs akkora probléma.

  • 2008.01.21 12:21:00szövetszöcske

    En ugy hallottam, hogy viselkedeskutatok kimutattak, hogy genetikailag pont forditva kellene lenni, a ferfi kis talkakra keszitett alapanyagokbol elegansan elkesziti az etelt, a zasszony meg elotte darabol es elokeszit, utanna dzsuvaz, meg megdicseri az izletes ebedet. Nekem ez a missziom, hogy teljesedjek ki a genetikai kepesseg, igy aztan amikor csak lehet ennek megfeleloen fozunk.

  • 2008.01.21 18:36:04Moira

    Azt én is szeretem amikor a párom segít, és előkészíti a cuccokat. Viszont nem szabad hagyni, hogy főzzön, azon csak felidegesítem magam. :-)

    Én nagyon szeretek főzni(sütni is), szeretek kisérletezni, új kajákat kipróbálni, engem ez megnyugtat.

    Ellenben a portörlés a halálom, pedig most sem ártana..jajj.

  • 2008.01.21 18:39:37Pandi

    Moira, a számból vetted ki.:)))



    Azt szeretem, ha kint, bográcsban főz, az mindig isteni és a tűzhely sincs összefröcskölve.:)



    Portörlés? Szintén zenész.

  • 2008.01.21 19:43:38Moira

    PAndi: ha ő főz(ne, ha hagynám) akkor utánna csillog-villog a konyha, letörölgeti a konyhaszekrényeket is. :-)

    Csak a halálom amikor nem úgy csinálja hogy kéne. Úgyhogy megbeszéltük: én főzők, ha akr segíthet előkészülni. Meg ott maradhta velem beszélgetni. :-))

    Halkan árulom el: múltkor szegény a rántott sajtott véletlenűl grízbe panírozta. Pedig direkt megnézte kétszer is. Úgy kiborult, megállás nélkül csak azt hajtogatta: csak segíteni akartam. Nem mertem leszidni. :-))

  • 2008.01.21 21:15:52Pandi

    Moira, ez édes volt!:)))

    És, megettétek? Ha igen, akkor nem is rontotta el, csak újított.:)



    (Látszat-portörlésre, ha pikk-pakk készen akarsz lenni, ajánlom a Pronto Dustert. Persze nem olyan, mint amikor mindent lepakolsz és alaposan áttörölsz, de 5 perc alatt kész vagy és tök jól összeszedi, legalábbis egy időre.:D)

  • 2008.01.21 21:31:11Moira

    Pandi: A grizes panír kőkeményre sült, ment a szemétbe. Amit viszont még nem sütött ki azt lemostam és újrapaníroztam.

    Erre a Pronto-s cuccra lehet, hogy befizete. Úgyis kellett volna ma vennem Viledát, de elfelejtettem(Tudat alatt nem is akartam venni?)

    MAjd holnap bevásárolok.

  • 2008.01.21 21:47:17oreille

    Anyukám nagyon elkényeztetett, mert szinte minden nap frisset főzött, ezért nem nagyon szeretem a melegített ételeket, a fagyasztottakat meg még kevésbé. ez alól csak néhány erősebb ízű étel kivétel, illetve a főzelékek, levesek (melegítés).

    szóval főzök én is majdnem minden nap frisset, gyorsat, vagy olyat, ami felett nem kell ott állni.

    mindez csak egyetlen módon működik: hetente egyszer leülök, végiggondolom a következő hét programját, megpróbálok megkívánni valamit (ez a legnehezebb, mármint ha nem dobos tortát, vagy ilyesmit akarok csinálni :-), és a programhoz (mennyi időm lesz főzni?) próbálom igazítani a menüt. végül összejön olyan másfél hétre való ötlet, ebből szelektálok és így megírom a Férjemnek a bevásárlólistát.

    hetente egyszer a sarki olasztól hozunk tésztát (99% zsírtartalom a spagetti carbonaran, de isteni), néha a kedvenc helyemen veszek pár adag levest. nálunk nem nagyon vannak házhozszállítók :-(

    takarítónőnk van, ő vasal is. ezt csak azért, hogy érthető legyen, miért jut főzésre időm. amíg a gyerek nem mászik, addig nem vagyok hajlandó sk. takarítást beiktatni.

  • 2008.01.23 09:35:49subidubidu

    Nálunk nem játszik a házhozszállítás, mert van két nagyétkű fiam, egy férj, aki néha vinne be kaját, és azért én is ennék. A legkisebbnek meg még pürésíteni kell, az nem megy rendelt kajából. Marad a főzés este, ilyenkor, mikor a sívó szél miatt nem megyek utcára, csak az oviig meg vissza.

    Havonta egyszer van rendelés is, a Bécsi szelet óriás rántott húsa. :-))

  • 2008.01.24 20:09:32mormi

    Moira: en egyetemista koromban a tejbegrizt probaltam meg elkesziteni zsemlemorzsabol...a helyzet azota csak egy kicsit javult:))

  • 2008.01.26 12:14:54Cobold

    Nem nagyon akartam ide írni, mert nem nagyon értem az egészet.

    De mégis :)

    Az a helyzet, hogy az evés számomra az egyik legfontosabb élvezeti forrás, és mellé még válogatós is vagyok. A legtöbb menzaszerű meg gyorskaja nálam nem üti meg azt a szintet, ami nekem ízlik. Viszont imádom az anyám főztjét, és erre törekdve (ő messze van és amúgy is), próbálom összehozni azt, amit ő készített.

    Vannak baklövéseim, de alapvetően sok sikerélményem is, és innestől kezdve pozitív visszacsatolás: ha ízlik, amit főzök, akkor ez motivál a főzésre, jókat eszek, ezért jókat főzök, ezért jókat eszek... :)

    Amúgy a főzés nehéz része, kitalálni, hogy mi legyen a kaja. Meg persze gyakorlatot kell szerezni, de az rendszeres főzögetés mellett pár hónap alatt megvan.

    Az eheti menüm vasárnap kialakult, vettem uis csirkemellet, sokat, és borjúhúst.

    Vasárnap rántott hús (csirkemellből), zöldséggel. Hétfőn aszalt gyümölcsös csirkemell, rizzsel. Kedden borjúhúsleves, hús, meggyszósz. Szerdán fokhagymás-tejszínes csirkemell, a maradék rizzsel és zöldséggel, plusz paradicsomleves. Csütörtökön a maradék csirkehús, krumplipürével, plusz paradicsomleves. Pénteken maradék borjúhúsleves, meggyszósszal. Ma a maradék paradicsomleves, plusz hal zöldséggel.

    Nem töltök napi félóránál többet főzéssel, mindent beleszámítva :)

  • 2008.01.26 12:24:43oreille

    Cobold, ezek jól hangzanak, de én pl. meghalnék, ha minden nap húst kellene ennem.

  • 2008.01.26 13:24:00Cobold

    Én is :) ez egy heti menü volt.

    Van, hogy szinte nincsen hús egyátalán.

  • 2008.01.26 14:04:46vikimanka

    Nálunk is hasonló a helyzet,mint Coboldéknál.Mi is szeretünk enni,jókat.Válogatós a family,és húsevő nagyon.Viszont van sok olyan kaja amit tényleg néhány perc elkészíteni.Nekünk ritkán ízlik a menüs kaja.Egy krumplistészta vagy mákostészta nem nagy ügy és hús sincs benne.

  • 2008.01.26 21:29:44Cobold

    Ja, télleg, a másik. A bolti félkész kaják tapasztalat szerint max kis módosítással ehetők. De ez annyi plusz extra idő, hogy így már főzhetek rendesen is...

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta