SZÜLŐSÉG

Hibernálják az oxigénhiányos babákat

2008. január 16., szerda 21:51

Itthon egyedülálló módszerrel segítenek az oxigénhiányos újszülötteket a SOTE I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján: lehűtik testüket, hogy kevésbé károsodjanak, írja az Index.


A születéskor elszenvedett oxigénhiány súlyos és maradandó károsodásokat okozhat a babáknak, a nemzetközi kutatás eredményeként kifejlesztett hibernálómatrac ezen segít: az újszülött hőmérsékletét a matracban cirkuláló hűtőfolyadékkal a normális 37 Celsius-fokról 33,5 fokra csökkentik. A babát három napig hűtik kontrollált körülmények között, majd visszamelegítik – hűtött állapotban az újszülött szervezet működése lelassul, kevesebb oxigént igényel, így az oxigénhiány is kisebb károsodással jár. A kezelés legkritikusabb pontja annak elkezdése: a betegnek születése után hat órán belül a matracon kell lennie.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.16 23:10:30wish73

  elolvastam az indexes cikket. tök érdekes. nem értem, h a már elszenvedett oxigénhiányon hogyan tud segíteni az, ha ezek után hibernálják. de nyilván működik, csak nekem nem volt elég az infó. amúgy azért ez nyilván nem oszt-nem szoroz a népesedésproblémán (részletes cikk ezzel indít), annál inkább segít a családokon, ha nem sérült gyereket nevelgetnek, ill. az államkassza is megérzi, ha nem életfogytig tartó segélyek és kezelések kísérik egy súlyos ox-hiány "eredményét".

 • 2008.01.16 23:35:48gabiataxis

  Sziasztok

  Kisfiam 2005.szeptember 30.-án született 1/1(ha jól emlékszem) apgar értékel(Halva született majd 2szer élesztették újra). Párom méhlepényleválás miatt majdnem elvérzett ebbe fulladt bele a fiunk.

  Sote-ra került ahol aláíratták velem a papírt, hogy elvégezhetik ezt a kísérleti beavatkozás. A Doki elmondta, hogy 95% az esélye, hogy nem éri meg a reggelt. Reggel közölte, hogy 95% az esélye, hogy az oxigén hiány miatt agykárosodást szenvedet.

  Nos … A hűtés kitűnően bevált nálunk! Azon kívül, hogy „bazi rossz” a gyermek, amit reklamálok is, semmilyen elváltozást nem szenvedett.

  Köszönöm itt is, így is a csapatnak aki ott dolgozott, dolgozik.

 • 2008.01.16 23:40:30gabiataxis

  Bocs a lényeg lemaradt:

  Úgy segít ez a beavatkozás, hogy az oxigén hiány miatti sejt roncsolódást lelassítja a „híbernálás”. Így a szervezet könnyebben regenerálódik.

  Érdekesség képen a 3. napon leállt a mája és a veséje… de itt sincs semmi baj.

  így voltunk bent 10 napot… Szerintem ez csoda! 

 • 2008.01.16 23:49:02Csöre

  Gabiataxis, gratulálok a kisfiadhoz! Ez tényleg csoda, de szükség is van csodákra!

 • 2008.01.17 00:36:12cozumel

  Igen, ez csoda.

  Kivanom, hogy rengeteget rosszalkodjon Nektek a kisfiatok, Gabitaxis!!! :-)

 • 2008.01.17 06:39:22Meni

  Jaj Gabitaxis, de jo is ilyet olvasni :) Nagyon sok örömet és boldogságot kivánok nektek a kis csodához, olyan jó, hogy minden jól alakult...

 • 2008.01.17 07:33:29Pandi

  Gabitaxis, legyetek nagyon boldogok, még a könnyeim is potyognak.:)))

 • 2008.01.17 07:38:46cseresznye

  Gabiataxis, köszönjük, hogy elmesélted a csodát! Szintén sok boldogságot kívánok!

 • 2008.01.17 07:53:38manci

  Az az egyetlen probléma, hogy -mint ahogy a tv-ben hallottam tegnep este- ez csak a közép-mo.-i gyerekek számára érhető el, ugyanis csak a Sotén csinálják.  Asszem a széfekre költött bazi sok pénzt pl. arra is lehetett volna költeni, hogy az oxigénhiányos babák az ország más részein is azonos esélyekkel induljanak.  Na mindegy, nem akarok politizálni, csak fájó, hogy ez a bizonyítottan hatékony módszer nem segíthet mondjuk a szabolcsi babákon.

 • 2008.01.17 08:10:59vikimanka

  Gabiataxis!Az elején kicsordult a könnyem,most meg már örömömben könnyezek.Jó egészséget nektek és sok rosszalkodást!

 • 2008.01.17 08:48:41Pumatex

  Gabiataxis! csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz. Rosszalkodjatok sokat! :D

 • 2008.01.17 09:30:12kicsitulipán

  Amikor ilyen történeteket hallok, akkor tudom értékelni igazán, hogy nálunk nem volt semmi ilyen gond. Emellett eltörpülnek azok az apró-cseprő dolgok, amik "mindennap" megkeserítik az ember életét.  Gabiataxis nagyon sok boldogságot, jó egészséget és sok-sok rosszaságot kívánok nektek!

 • 2008.01.17 09:36:15Miss Marple

  Na tessék, másodszor fordul elő, hogy porontyos hozzászóláson elbőgöm amgam. Tudod mit, gabiataxis, nem sajnállak, legyen csak jó rossz az a gyerek, mér' csak az én életem legyen nehéz! :) :) :)))) Isten éltessen titeket!  manci: ne tévedj, a SOTE se a kitűnő egészségügyi kormányzatnak meg a parizerlábú luvnyának köszönheti ezt a felszerelést, és még a fenntartásához se járulnak hozzá! Kizárólag magánszemélyek adakozták össze, akik közül egy se magánbiztosító. Mert sajnos azok se fognak pénzt tenni a rendszerbe, csak kivenni belőle.  Nem akarok rémesen demagóg lenni, de az Index cikke szerint a SOTÉ-negy válsághelyzetet egy adakozó tízmillió forinttal oldott meg. És akkor mennyibe is kerül egy jól felszerelt BMW X5-ös? Persze ha azt a pénzt eladakozzák, az sajnos nem látszik át a szomszédba, nem foglal el két helyet a parkolóban meg nem lehet vele a buszsávban döngetni...

 • 2008.01.17 09:59:27Pandi

  Manci, Miss Marple  Tökéletesen igazatok van. De nem lehetne csak egyetlen percig őszintén és felhőtlenül örülni annak, hogy ez létrejöhetett és áldani azokat (tudósoktól, orvosokon keresztül az adakozókig), akiknek ezt köszönhetjük?:)))  Aztán meg jöhetnek a jogos kérdések.:)))

 • 2008.01.17 10:11:09manci

  De, Pandi, lehet. Bennem is pont ebben a sorrenben játszódott le a történet, tehát a kommentem elé értsd oda 2 sorban az örömködést.  De azért minden rossz szándék nélkül megkérdezném, hogy hol laksz? Mi jutna eszedbe, ha terhesen olvasnád ezt a cikket mondjuk Pécsen.  Az öcsémnek 3 hónapja született kislánya Nyíregyházán, de talán még e nélkül is eszembe jutottak volna a fentiek.  Megkockáztatom, ha fordítva lenne, azaz ha a fővárosi, Pest megyei kismamák és gyerekeik számára nem lenne elérhető a fenti életmentő és súlyos fogyatékosságokat jó eséllyel megelőző eljárás, sokkal nagyobb lenne a felzúdulás.

 • 2008.01.17 10:25:22manci

  Na, az előbb kicsit elragadtattam magam, bocsi. Nem szeretnék ebből a dologból még véletlenül sem főváros-vidék elentétet szítani.  Csak tényleg úgy gondolom, hogy ez speciel egy olyan módszer, aminek mindenképpen elérhetőnek kellene lennie az ország összes kisbabája számára, márcsak anyagi okok miatt is, hiszen elképzelhetjük mennyibe kerül az államnak hosszútávon az oxigénhiány miatt fogyatékossá váló gyerekek fejlesztése, ellátása, szülők munkából kiesése, stb.

 • 2008.01.17 10:31:19Pandi

  Manci, ok, odaértettem és nem is ragadtattad el magad.:)  Egyébként békéscsabai vagyok... Szóval, na.:))) Itt a Viharsarokban sincs kolbászból a kerítés, csak a Kolbászfesztivál idején.

  Tényleg mindenben igazat adok neked, csak olyan jó volt olvasni ezt a hírt, aztán Gabiataxis történetét, hogy egy percre el is felejtettem (volna) az érem másik oldalát.:)

 • 2008.01.17 10:32:07Miss Marple

  Pandi, az első bekezdésem az örömködésnek szólt, bár kétségtelenül nem diznistílusban.  De pont az ilyen esetek kapcsán (vagyis milyen mázli, hogy Gabiataxis felesége a SOTÉ-hoz közel szült), meg az, ami Mancinak jogosan fáj, háborodom annyira föl, hogy sajnos ilyenkor nem bírom visszafogni magam. Különösen, hogy ma arra ébredt a számítógépem, hogy a Startlapon körben három oldalon villog a bannerben az "Ugyanannyiért többet kapunk" rizsa, amit sajnos képtelen vagyok bevenni. "A választás szabadságát" kapom?! Szabadon választhatok, hogy hol várjak hat órát a betegszállításra?! Hogy melyik kórházban várok egy évet a gerincműtétemre?! Hogy hol maradok ki éppen a keretből, pedig kéne az a pacemaker?! Ez mind pénzkérdés, amint nyilván az is az, hogy kap-e egyszer a nyíregyházi kórház is ilyen babamentő fagyilepedőt. Meg orvost hozzá, aki még nem borított le Angliába. Meg nővérkét monitor helyett (ld. az Index cikkét).

 • 2008.01.17 10:43:10manci

  Egyébként én Pest megyei vagyok, valszeg fogadnának minket a Sotén. Csak az, hogy nekem elérhető baj esetén, nem elég.

 • 2008.01.17 11:14:20Pumatex

  Mennyibe fájhat egy ilyen fagyiágy a kórháznak? Mondjuk szinte mindegy, mert annyira le vannak gatyásodva, hogy lepedő nincs, nemhogy... Na mindegy.

  Min múlna ilyeneket adományoz(tat)ni? Mondjuk akinek van miből, mert én adnék, de abból egy négyzetcenti fagyilepedőt nem kapnak.

  Igaz, hogy inkubátor sincs csak kevés helyen. Áááá, csak nyelik a pénzt, de "nyereséges" kórházat kell csinálni...  Mellesleg most a csili-vili csoda ÁÉK-ba tartozom, kíváncsi vagyok, ott milyen a szülészet. Ha már ennyibe került. Ha minden igaz, megtekintem belülről. (Bár jobban örülnék ha nem egy ilyen hodályba kéne menni.)

 • 2008.01.17 11:14:55sme

  Gabiataxis: gratulálok és kívánok nektek sok boldogságot:-))).  Ilyenkor mindig összeszorul a szívem, mert amikor én szültem akkor láttam koraszülött babákat akik tényleg akkorák voltak mint egy 70 dkg-os kenyér, és ilyenkor mindig eszembe jut, hogy egy pici kis szervezet és máris mekkora feladat vár, mennyit kell melóznia hogy megerősödjön.

  Na de félre a búval.  Azt hiszem ezt az egészségügy kérdést nem is érdemes ragozni, mert erre van az a mondás, hogy sz..-ból nem lehet aranyat csinálni, csak ez nem igazán nyugtatja meg a benne élőket.  Nekem is van egy aneszteziológus ismerősöm aki kezdetben csak hétvégenként, most már végleg kint van Angliában. Mondanom sem kell, hogy sokkal jobban megfizetik mint itthon.....

 • 2008.01.17 11:34:55Ludováry Ludmilla

  Első kommentem, szevasztok! Eddig /azaz a csodálatos negyven héten és az azóta eltelt majdnem négy hónapban/ csak olvasgattam, de most eljött a pillanat, hogy már nem tudom megállni. Már csak azért sem, mert a SOTEról van szó, ahol mi is voltunk...  Kicsifiunk Istennek hála egészséges, eleven és mosolygós /most éppen alszik/, de "ott és akkor", a PICen, azaz az intenzív osztályon csak hinni és érezni tudtam ezt. /Talán egyszer majd összeszedem magam és megírom, mint keserédes szüléstörténetet.../  A sok sírás és kétségbeesés ellenére viszont mégsem tudok kizárólag úgy visszagondolni erre az egészre, mint életem legbizonytalanabb, ezzel együtt legborzasztóbb napjaira, és ezt az ott dolgozóknak köszönhetem, akik egytől-egyig tündéri ápolónénik és lelkiismeretes, kiváló orvosok /beleértve a nőgyógyászomat is/.  Biztos vagyok benne, hogy az ő odafigyelésüknek, gyermek-és hivatásszeretetüknek is van gyógyító ereje. Arról nem is beszélve, hogy nekem, mint kezdő anyukának is ott segítettek, ahol csak tudtak. Úgy emberileg, mint gyakorlatilag. /Pedig ebben az országban ez igen ritka, de nem kezdek el kalandozni../.

  Szóval, ezúton is, köszönet és hála Nekik.  Ébredezik a Bébi, szaladok..később majd olvasgatok még, talán már írok is..  Gabiataxis, Isten áldjon Benneteket, kópéskodjatok rengeteget :-) • 2008.01.17 11:54:17gabiataxis

  Köszönjük.

  Sajnos senkinek nincs igaza. Ez még most is egy kísérleti kezelés. Nálunk bevált, nem tudom hány esetben nem. Sok szerencse is kellet, hogy így alakuljon.

  - Bendegúz (fiam)pont a kiírt időpontban „érkezett”. Az orvosunk mondta, hogy Szentendréről én hamarabb beérek taxisként, mintha mentőre is várnánk. Hát szerencsére nem gondolkoztam , nyomtam. Így is 1 óra volt mire az István korházban a műtőbe kerültek.

  - amire mi beérünk már mindenki ott volt. Orvosunk, a Cerny gyermekmentő szolgálat rohamkocsija, orvosa.

  A többit már leírtam.

  A lényeg, hogy egyenlőre most fog ezek szerint jobban elterjedni ez a módszer. Nem érdemes ezen még így vidék-bp. viszonylatban vítázni. Ott is lesz, lenni kell…

  Szerintem ez nem politika. Majd ha az emberek nem lopnak annyit (ide értve az adó csalást, buszon lógást is) akkor több pénz jut minden hova. Mi vagyunk mindezért hibásak. Belőlünk lesznek a politikusok is. Ne másban keressük a hibát. Mindenről mi tehetünk.

  Este elfelejtettem leírni a Cerny-s részét

  Inkubátorban kitolták a fiam az átszállításhoz miután stabilizálták. Rám parancsoltak, hogy simogassam meg.. mert nem mertem . Kaptunk egy polaroid képet és egy Cerny-s rugdalódzót :

  „Itt egy kép, hogy amíg nem kapják meg a babájukat ezt nézegessék és egy rugdalódzó, hogy mikor visszakapják ezt adják rá.”

  Többek között ez adott egy hatalmas lökést pozitív irányba.

 • 2008.01.17 12:35:35Pandi

  Gabiataxis

  De, neked igazad van.:)

 • 2008.01.17 13:09:14marcangoló

  Azért a cernyseknél is kevés emberségesebb van...

 • 2008.01.17 13:24:52wish73

  ha beválik, talán majd lesz egy überokos "fent", aki ráébred, h mennyivel olcsóbb egy ilyen cuccos, mint a szülési károsodott ember vegetálása.

  a magyarázatot köszönöm, így érthetőbb laiusként.

 • 2008.01.17 13:43:02manci

  Nem tudom, mennyire számít kísérletinek a módszer, (ha olvas minket szakember, világosítson fel), mindenesetre a tegnapi sotés orvos úgy nyilatkozott róla, hogy ez egy Európa nyugati felén már elterjedt és nálunk is egyértelműen sikeresnek bizonyult kezelés.

 • 2008.01.18 11:54:24sony

  Azért mégis valamit segít a népességproblémákon, ha azt nézzük, belevág-e az ember mondjuk a harmadikba. Mert az elején ott vannak a szűrővizsgálatok, vitaminok. Utána a józan élet, jó táplálkozás. De a végére még mindig ott van a születéskori oxigénhiány kockázata, egy problémamentes terhesség végén is. Igen, ha az ember dönt a harmadikról, fontos információ, hogy már erre is van megoldás.

 • 2008.01.18 23:51:59gabiataxis

  Vagy az elsőnél:)

 • 2008.01.19 21:31:43wish73

  nanemá, h aszerint vág bele bki is a gyerekprojectbe, h van-e oxigénágy vagy lélegeztető vagy inkubátor. ez sosem volt szempont. gyerek utáni vágy, egészségi állapot, kor, anyagi helyzet, család hozzáállása, ilyesmi. de a tárgyi felszereltség max. abban befolyásol,h melyik kórházat válaszd, nem abban, h vállalsz-e gyereket. amúgy a doki sem erre gondolt, hanem arra, h több marad meg így. erre írtam, h ez a létszám (évi néhány száz) a családnak, az egyénnek fontos, de nem oszt-nem szoroz népesedés-ügyben.

  ami akkor már többet lendítene pl. 3. gyerek vállalásban, de akár még 2.-nál is, ha meg lehetne választani a nemét. tudom, h ez tök off, azt is tudom, h milyen milyen etikai kérdéseket vet fel, de az azért lényegesen gyakoribb, h vki azt mondja, h vállalna még egyet, ha tuti fiú/lány lenne. de olyat, h jöhet még egy, ha megfelelő műszaki kellékek vannak komplikáció esetén-hát ez elég érdekes szempont, amikor anyu-apu úgy dönt, h gyereket vállal.

 • 2008.01.26 11:25:14gabiataxis

  Hm... 100% ban egyet kell értsek veled.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta