SZÜLŐSÉG

A fél lakást elvisszük kirándulni

2008. január 15., kedd 08:07

Közeleg a téli-tavaszi üdülések szezonja. Egy családi nyaralásra mindenki pontosan annyi cuccot visz magával, amekkora a kocsija csomagtartója. Meg a síboksza, meg a hátsó ülése, meg a lábaknál fennmaradó tere. Azok a szerencsések, akik nem rendelkeznek kocsival, sokkal racionálisabban csomagolnak: pontosan annyit, amennyit a lerokkanás kismértékű kockáztatásával elbírnak cipelni háton, két keréken. Van azonban néhány dolog, ami valóban megkönnyíti a gyerekkel közös nyaralást, ha nem nagyon bababarát helyre vagy a nagyihoz megyünk. Összegyűjtöttünk belőlük párat.

Pelenkázás: bár mindenhol van bolt, és nyilván mindenhol van pelenka, azért készüljünk fel. Engem ért már kellemetlen meglepetés, amikor a nem is annyira kicsi balatonparti üdülőtelepen nagyon nem volt hármas pelenka az ábécében. Nem Pampers, amilyet venni szerettem volna, hanem bármilyen. Ha vizes helyre megyünk, nem árt egy adag úszópelenkával is készülni. Ha sokat pancsolunk, lehet, hogy megéri egy mosható úszópelenka-nadrág, melyet már 2800 forint körüli áron megkaphatunk.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kisebb gyerekek hajlamosak odapisilni, ahol éppen meztelen seggel tartózkodnak. Amennyiben ez a hotel ágya, úgy pórul jártunk, tehát jobban tesszük, ha pelenkázó alátéttel is készülünk. Lehet belőle eldobhatót és moshatót is kapni. Nagyobb gyerekeknél ne feledkezzünk meg a biliről, vagy vécészűkítőről: különben tarthatjuk minden egyes pisiltetéskor a vécé fölött, míg ki nem termeli a matériát.

Fürdés: Noha vicces luxuscikknek tűnik a babafürdőköpeny, egy jó tulajdonsága biztosan van: a gyerek nem szedi le egy mozdulattal a hátáról-karjáról, míg a huzatos folyosón végigvisszük a fürdőtől a szobáig, avagy a medencétől a szobáig. A babakád behelyezése a kocsiba igazi férfias feladat. Azonban hasznos lehet, ha nem akarjuk kétes tisztaságú zuhanyzóban állva/ülve mosdatni a dedet.

Evés: szórakoztató látványt nyújtanak a fél kézzel rizseshúst evő, fél kézzel gyereket tartó egyedek. Főleg, ha a kisebb és gyorsabb egység felpattan, és ők tele szájjal rohanhatnak utánuk. Mindenképp vigyünk valami alkalmatosságot, amiben a gyereket tudjuk etetni, vagy legalábbis lekötözni, amíg mi eszünk. Kisebbeknél erre az autósülés is megfelel, de egy év felett elkelhet egy utazószék. A vaterán már 5000-ért, boltban úgy kétszer annyitól szerezhetünk be egy ilyet. Vicces találmány a dizájnolt székhez kötözés, különösen hátizsákosoknak ajánlott. Megnézem a gyereket, aki nem kap hisztériás rohamot benne. Ne feledjük, hogy a konyhán nem tartanak műanyag étkészletet, poharat és kistányért. Ha nem szeretnénk, hogy üvegcserépben ússzon az ebédlő, és a gyerek megszúrja a száját a felnőttvillával, akkor készítsük be az evő felszerelését is.

Cumisüveges-bébiételes famíliáknak egy kisebb utánfutónyi konzerv is elkelhet, ha nem akarnak a kétes főzési lehetőségekre bazírozni. Egy étel- és cumisüvegmelegítő mindenképp jól jöhet a hajnali etetéskor. Egy tízest erre is eltapsolhatunk, és a hely sem lesz több tőle. Nem elvetemült ötlet amúgy télen termoszt tenni a táskába, hacsak nem jeges teával akarjuk itatni a kipirult arcú porontyunkat.

Alvás: az együttalvókkal semmi gond: ők itt is el fognak férni egy ágyban. Ha azonban nem szeretnénk itt és most örökre elrontani a gyereket, akkor vagy be kell ruháznunk egy utazóágyba, vagy meg kell bíznunk a pótágy avagy heverő körülbástyázásában. Az előbbi biztonságosabb, de igencsak borsos ára van, no meg a helyigénye is jelentős. Tizenháromtól hatvanig, ez utóbbi nyilván etet, altat, szórakoztat.
Ne felejtsük otthon az alvóállatokat sem, mert szar dolog vissza fordulni ötszáz kilométerről egy nyúzott plüss oroszlán kedvéért. De még rosszabb egy hétig nem aludni miatta.

Játék: nem, a gyerekünk itt is, akárcsak otthon, folyton igényel valami szórakozást. Ha nem akarunk megbolondulni, akkor vigyünk egy jó adag kisebb méretű játékot, mesekönyvet, zenélő baszt, vízilabdát, gumicsónakot, kornak és helynek megfelelően. Számoljunk vele, hogy legalább a fele elveszik, vagy elteszi más gyerek a szálláson, de cserébe mi is gazdagodhatunk újdonságokkal.

Biztonság: minden szálláshely tele van csúszós padlóval, kiálló sarkokkal, ezzel nagyon nem tudunk mit kezdeni. De konnektorvédőt vigyünk, nem foglal sok helyet, és jó szolgálatot tesz. Legyen nálunk mindenféle alapgyógyszer, lázcsillapító, orrcsepp, kötszer, mert lehet, hogy vidék-alsón nincs éjjel-nappali patika a szomszéd házban. Orrszívó sem árt, a porszívót legfeljebb kölcsönkérjük. A legfontosabb pedig a bébiőr, különben lőttek a várva várt esti kikapcsolódásnak kettesben, amikor a strandtól-rohangálástól elpilledt gyerekek kidőlnek, szobrozhatunk mellettük, hogy mikor kezd el ordítani valamelyik. Már 5000 forinttól lehet ilyet is kapni.

Közlekedés: ha eddig nem volt esernyőkocsink, akkor itt az ideje beszerezni egy kicsit és könnyűt, hogy be tudjuk szuszakolni a kocsiba. Gondoljunk arra is, hogy az útviszonyok nem biztos, hogy fényesek lesznek, hogy kirándulni nem tudunk egy öt centis kerékátmérőjű járgánnyal, ezért ha ilyesmit tervezünk, akkor valami kényelmes gyerekszállító eszközt is tegyünk a pakkba - ez amúgy is jól jöhet bármikor, ha nyűgös a gyerek, de kell a két kezünk. Kendősök előnyben, az kis helyen is elfér. Nagyobb gyerekhez praktikus egy vázas háti hordozó, kicsikhez a kendő vagy egy ergo baby hordozó.

Ha még maradt pénzünk a benzinre, és beférünk a kocsiba, indulhatunk! Csak a gyerek otthon ne maradjon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.15 08:38:08Subbantósdi

  Abszolút egyetértek a cikkel, azzal a kivétellel, hogy mi nem használjuk, bár van, a cumisüveg melegítőt, valahogy anélkül is ment az etetés, nem használunk utazóágyat, hanem mikor foglalunk, jelezzük, hogy rácsos ágyat igényelünk, abba persze mi viszünk játékot, ágyneműt, akár adnak, akár nem, mert a gyerek úgyis a sajátját szokta meg és szereti.

  Mi a gyógyszerek közül a fogzás elleni fájdalomcsillapítós kúpot és szájkrémet, lázcsillapítót szoktunk csak vinni.

  Mert ezek bármikor lehetnek.

  A fürdetőszerrel kapcsolatban, a DM-ben van sok direkt kicsi kiszerelésű, ilyeneket veszünk, amit ott el is használsz, nem visszük a 4-500 ml-eket.

  Van pelenkázó táska, ami köré épül egy lecsatolható pelenkázó, így ez is egyben van, igaz, mi a táskába az étkezéssel kapcsolatos dolgokat tesszük, a pelenkát bezacskózzuk és külön visszük, a popsitörlővel.

  Ruhából sem viszünk sokat, csak amennyit itthon is használna, utazó ruha lehet nagyjából a hazautazó ruha is, csak plusz pulcsit vagy harisnyát teszünk be.

  Esernyőkocsi van, természetesen.

  Étkezéssel kapcsolatban viszünk bébiételet, a kanalát, az előkéjét (műanyag)és még felköthető textíl előkéket, tejet (doboz), egy cumisüveg itatófejjel, stb., semmi több extra.

  Fürdőköpenyt természetes, hogy viszünk, mert ebbe visszük magunkkal pl. a medencékhez, ahova mi is a szálloda által adottakban vagyunk.

  Babakádat viszont nem, előre jelezzük, ahogy a rácsos ágynál is, hogy fürdőkáda szobát kérünk.

  A játékai közül csak azokat visszük, amikhez a legtöbbször nyúl, így ez egy közepes méretű zacskó egyenlőre.

  Azt hiszem, elég praktikusak próbálunk lenni, voltunk így már többször is és nem kellett ennél több, pedig már 5 hónapos korától voltunk több wellness szállodában is pár napot.:o) • 2008.01.15 08:53:40marcangoló

  well...

 • 2008.01.15 09:04:16Mocoria

  Egy kis időutazás...

  A nagylányom idén lesz 31 éves. :)) Élete első karácsonyán 7 hónapos volt. 23-án délután megtömtük a trabantot, és elindultunk Bp-ről Gyöngyösre a szüleimhez karácsonyozni. Az Árpád hídnál a kocsi lerobbant, és ott is maradt. Gyors döntés, csomagokat kihurcibáltuk, valahogy hazavergődtünk. Szerencsére a gyerek a mélykocsi felső részébe feküdt a kocsiban (bébi fekvőülés még nem volt), így őt csak haza kellett tolni. Otthon átcsomagolás 1 db hátizsákba és egy utazótáskába (persze a hely jó részét elfoglalták a karácsonyi ajándékok...). Gyereket a gyerekkocsiból áttettük a Chicco műanyag "tepsibe" (akkori létező egyetlen gyerekhordozó), és irány a pályaudvar. Kb. egy óra vonatozás a kis izgőmozgóval a ragadósan mocskos vonaton, majd Vámosgyörkön, átszállásnál a meglepetés: a csatlakozó vonat elment, két órát kell várni a következőre. Szerencsére csomagoltam egy cumisüvegnyi tápot, újságpapírba :)) jól bebugyoláltam, hogy ki ne hűljön. A váróteremben szépen beszlopálta a tápszert (pohárból, az utazóközönség nagy csodálata közepette). Szerencsére a szüleim elénk jöttek Vámosgyörkre, segíteni, így azért jobban megoszlott a gyerekszórakoztatás feladata a szűk váróteremben. Este 10-re értünk végre a szülőkhöz.  Az tény, hogy náluk volt kiságy, pelenkázó meg egyebek, tehát sokminden volt, amit nem kellett vinnünk. (És akkor még a mosható pelenka volt a "divat".) De ma az unokáknál el se tudom képzelni, hogy férnének be egy hátizsákba + egy táskába a sok kütyüvel, ezer váltás-bodyval és egyebekkel - pedig mi is fel vagyunk szerelkezve...

 • 2008.01.15 09:10:33másutt

  Tengerparti nyaralasunk soran rengeteg kisgyerekes csaladdal megismerkedtunk. A legkisebb 20 hetes volt, de attol felfele mindenfele koru gyerek volt.

  Kivetel nelkul minden szulo 1, max. 2 boronddel erkezett, ugy, hogy sokan meg bebietelt is vittek.

  Szerintem egy 1-2 hetes nyaralast siman meg lehet uszni ugy, hogy az ember a gyerekkel zuhanyzik, nem kell kad.

  P. a pelenkat a megerkezes utan meg lehet venni az elso napon. Lehet, hogy a szomszed boltban nem lesz, de a szomszed utcaban, vagy faluban biztosan.  Szoval, valahogyan biztosan meg lehet oldani, azert ennyire nem durva a helyzet.  Ismerosunk is ugy ment nyaralni egyetlen egyevessel, hogy az orasi csaladi auto csurdutig volt pakolva, a kocsi tetejen gyerekkad, a gyerek minden 'kedvenc konyve', 1 meteres plussmaci, szerintem ez felesleges!

 • 2008.01.15 09:28:03Gézengúz_Évi

  Mi decemberben voltunk először "nyaralni" az akkor 7hónaposunkkal, 3 napra. egy ksiebb bőrönd, egy utazótáska, meg az utazóágy. De még ez is sok volt, kevesebb cucc is elég lett volna. Etetőszék a legtöbb étteremben van, azt felesleges vinni. Kádat szintén, mi is úgy oldottuk meg, ahogy másutt mondja, gyerek apa ölébe, és együtt zuhanyoztak. Még élvezte is. Ernyőkocsink még nem volt, az hiányzott, mert a rendes kocsi sok helyet foglalt, bár nem kicsi az autó. Pelenkázóalátétet nem viszünk sehova, egy nagyobb zacsi, ami úgyis van a cuccok között, rá egy textilpelus és kész. Játékot csak néhányat vittünk, hála Istennek a fiunk az a típusú gyerek, aki egy csokipapírral, vagy egy fakanállal órákat képes eljátszani. Amit elhibáztunk, hogy orrszívót nem vittünk, mondván ennyi idő alatt csak nem taknyosodik meg a gyerek. Hát de... Egy éjszaka se aludtunk, első este a közeli nagyvárosban kutattunk gyógyszertárat, hoyg orrcseppet, meg orrszívót vegyünk. De összességében szerintem nem kell túlaggódni ezt, a sok cucc helyett némi kreativitást kell bepakolni:)

 • 2008.01.15 09:28:28Pumatex

  Mi nyáron voltunk a Balatonon, pár napot, spontán, úgy, hogy Panna 3 hónapos volt. Igaz, hogy "céges" üdülőben, és szinte csak mi voltunk, úgyhogy a tisztaság kezelhető volt.

  Mivel spontán ragadtunk ott, kiskád nem volt, ott meg csak zuhanyzók vannak, végül ha jól emlékszem törölgetős fürdetés lett a megoldás. Utazóágy velünk volt, meg némi kaja, és annyira meleg volt, hogy túl sok ruhát nem "használt el". Ha jók az emlékeim, volt tápszer is és akkor kezdtük az almát etetni vele.

  Játékok akkor még nem nagyon érdekelték, a néhány érdekes meg velünk volt.

  Mindenesetre nagyon jól érezte magát, akkorákat aludt, amekkorákat itthon (XIII. ker) sosem szokott, pedig istenien jó alvó. (Most is szunyál éppen.) Úgyhogy mi egész jól megúsztuk.  Kiváncsi leszek idénre, amikor előre megbeszélt módon megyünk! :D

 • 2008.01.15 09:42:58zolnaid

  Taj kártya, biztosítás, ha külföldre megyünk, gyerekegészségügyi kiskönyv, lázcsillapító kúp és alapgyógyszer.

  Nagyon kevés látogatott tája vana világnak, ahova kis csecsemővel szoktak menni, és nem beszerezhető a pelus meg a bébikaja. Nyilván ilyen Kenya eldugottabb falva, vagy a grönlandi síkság legközepe.  A bébiőr remek dolog, lemész vacsizni, kétéves gyereket egyedül fennhagyod, Madelaine szülei is pont így vélekedtek. Pont elég az a tíz perc, míg az édes kettesből felér valaki a szobába, bármihez.

 • 2008.01.15 09:48:38marcangoló

  Zolnaid, olyan pesszimista vagy. Amúgy meg Madelaine szülei ezt mondták, de nem biztos, hogy így is volt.

 • 2008.01.15 10:07:25Pumatex

  Az tuti, hogy egy percre sem hagynám magára. Ha pihizni akarok, otthagyom a Nagyinál, ő vigyáz rá mindig. És amilyen szerencsém van, nem rontja el. :D

 • 2008.01.15 10:07:59Mamszi

  Számít azért az évszak is, nyárom ruha kevesebb, de mondjuk a pancsoláshoz szükséges dolgok meg több, ha valaki vízpart mellé megy. Télen meg ruha több.

  Az se mindegy, hogy mennyi idős a baba, vagy már kisgyerek, mert minél nagyobb, annál több minden kellhet, mert már komolyabb játékok vannak, akár a téli, akár a nyári sportokhoz, játszásokhoz.

  És hát nagyobb gyereknek a ruhái is nagyobbak és több helyet foglalnak, pl. a cipők ugye, kicsinek még nincs. :o)

  Viszon idővel nem kell ételt vinni, elég szenvics és üdítő vagy gyümölcs, amit amúgy is viszünk, mert a szülőknek is kell valamit enni, míg utaznak, vagy akár ha olyan, út közben megáll a család és beszalad valahova venni pár harapnivalót.

  Kár, hogy nálunk nincsenek ilyen jó kis autópálya hálózatok, csak elvétve, Olaszországban van az un. Autogrill, megtaláláhatóak az autópályák mellett, kiszámíthatóan, abszolút kultúrált, tiszta, sokféle étel és hamar végez az ember, akár be akar ülni és ott enni, inni valami gyorsat, akár csak szendvicsért.

 • 2008.01.15 10:12:40vikimanka

  Minden utazáskor úgy csinálom,hogy napokkal előtte elkezdek egy listát írni,mit szeretnék vinni.ami menet közben még eszembe jut az hozzáírom.Induláskor ami bekerül az autóba azt kihúzom,de még így is leszoktam hagyni dolgokat.Apa szerint én mindig túlpakolok.Ezért is döntöttünk nagy autó mellett.

 • 2008.01.15 10:54:48xtine

  Mi sokat jártunk hosszúhétvégézni a baba előtt és volt elmentve csomaglista a gépen. Most már van babás csomaglista is. Most hozzá is írok párat az itteni ötletekből. 4 hósan már utaztunk vele, de most tavasztól remélem még többet utazunk.

 • 2008.01.15 10:59:48wish73

  ha az épületet is elhagyod és bébiőr helyett begyógyszerezed, akkor nagyobb eséllyel jársz úgy, mint a spanyol család.

 • 2008.01.15 11:01:36Katalma

  Babybjörn. A kendő-kengurus hordozó korosztálynak. Különösen fájós hátú anyukáknak-apukáknak.

 • 2008.01.15 11:06:42fair

  Babakád helyett mi felfújható kis gyerekpancsolót/medencét vittünk.

 • 2008.01.15 11:16:01kriszi

  Néhány "fontos pont", nálunk így volt/van, de attól még másnak hangozhat hülyeségnek:  1. gyerek bárhol elalszik, pláne két gyerek. Utazóágyunk ugyan van, de egy azaz egy alkalommal használtuk, az első kölök féléves korában. Akkor is második éjjel már velünk aludt. Múlt nyáron tengerpartozunk a kettővel, ők egymás hegyén-hátán aludtak egy ágyban, pedig volt nekik kettő, ráadásul egymás mellé tolva, mégis :) (Persze már nem babák.)  2. enyémek utálnak zuhanyozni, egyébként ezzel nem macerálnék, de nem üvöltsék-nyafogják végig a nyaralást, nekik is legyen már jó... tehát az abszolút megoldás: legkisebb méretű felfújható bébipancsoló, bele a zuhanytálcába. Csomagként gyakorlatilag nem foglal helyet, ott meg ha kell, felfújod, az sem tűdőpróbáló feladat.  3. játékok: alvósplüssön (ha kell), homokozócuccon, labdán és pár könyvön kívül felesleges - úgyis mással játszanak (a fiam legutóbbi strandolásunk alkalmával pl. boldogságtól csillogó szemekkel ajándékozott meg egy döglött hallal :)))))))))))) ).  4. Ruhák - ez is majdnem mindegy, ugyanis akármennyit viszel, mindent képesek az utolsó darabig összekoszolni. Nyáron elég könyű, viszek egy mosószappant, és hajrá, délutánra megszárad az erkélyen.  5. Etetés: van egy összecsukható, asztalra szerelhető székünk, amíg az asztal bírja, addig az is (15 kilóig mehet), 1500 Ft-ba került, a legjobb beruházásunk volt a kendő mellett :) (Egyébként mostanra a kicsi is kinőtte, eladnám ;) ). Aztán van kettő darab szabályozható hosszúságú, karabineres táska-vállszíjunk (reklámtáskákról szedtem le, ingyér voltak), sima székeken azzal nyomulunk, egy szíj per gyerek - a nagynak mondjuk idén már nem fog kelleni.  Egyelőre ennyi. Meztelen fenékre még nincs megoldásom, de nyárig kifejlesztem azt is :))))

 • 2008.01.15 11:23:19Hicudzsi

  Zolnaid, a férjemmel közösen ugyanezt gondoltuk a bébiörről...

  SOHA nem hagynám a gyerekemet egyedül egy szállodai szobában/apartmanban/de még a családi nyaralóban sem, max. kiülünk a szoba előtti teraszra vagy kaonyhába/nappaliba.. a hideg kiráz...

 • 2008.01.15 11:26:54Katalma

  Mikor mi voltunk nyaralni, akkor mi nem vittünk és nem kértünk babakádat, kádat.

  Esetünkben hiba volt. Csemeténk épp megszerette a pancsikolást, és a zuhany alatt üvöltött, mint a sakál.

  A mi kocsink mindig tele van. Szvsz, nekem kényelmesebb, ha nem kell babaruhát mosni, mint az, ha kevés cuccal megyünk. Mikor jön a következő ded, akkor meg úgyis ugyanennyi hely lesz, és akkor is el fogunk férni.

 • 2008.01.15 11:27:56Hicudzsi

  Fair már említette a babakád helyett a kicsi felfújható medencét. Egyébként előre érdemes körbekérdezni ha mentek, hogy van-e etetőszék, mert tök felesleges vinni, mikor majdnem minden hotel/apartmanház fel van ilyennel szerelve.  A játékok garmadájával sem értek egyet, rendszeresen átautózzuk a két kicsivel Európát, és kevés jtékot viszünk + pár pakli kártyát, kifestőt és rajzolósfüzetet. :)  Ha már tud állni a gyerek akkor érdemes venni neki sima műanyag szandált és azzal beállítani a zuhanyzóba, úgy mosdatni.

 • 2008.01.15 11:29:39Hicudzsi

  Kriszivel is egyetértek, utazóágyat egyszer vittünk, de tök felesleges volt, végül mind velünk aludt, most már csak egy pótágyat kérünk nekik amin fejtől-lábtól alszanak mert az úgy buli :)

  (mondjuk 4 és 3 évesek, nyilván ha nagyobbak lesznek már máshogy lesz).

 • 2008.01.15 11:31:00Nilüfer

  Soha nem hagynám együl a szállodai szobában SEM:) Otthon sem(mármint hogy az egész lakásban egyedül)

  .Idegen helyen meg a szobában sem.  Ha utazunk, akkor mindig többet pakolok, mint kéne:)) rémálmaim egyike, hogy valahol vagyunk, és pl sem ruha, sem törölköző nincs nálam., ekkor olyan ideges leszek, hogy felébredek, mert felszalad a vérnyomásom.

 • 2008.01.15 11:32:47Hicudzsi

  Esernyőkocsi+egy fellépő a nagyobbnak, elfér a kocsiban a hátsó ülések előtt a lábuknál :) • 2008.01.15 11:40:18Hicudzsi

  Nilüfer :) hát mi sem hagyjuk itthon sem őket egyedül :) nekem még arra az időre is parás lenne elszaladni míg leviszem a szemetet akár... inkább megvárom a férjem.  Nekem egyébként szokott lenni egy utipakkom, abban van minden ami egy éjszakázáshoz kell (mondjuk ami esetünk speciális kicsit, hiszen egy-egy éjszakákat alszunk meg valahol) tehát tisztasági cuccok, pár gyógyszer - (láz- és fejfájáscsillapító, ragtapaszok) a pizsamák, papucsok és tiszta alsónemű + váltóruha ha valamelyik gyerek nagyon összekoszolná az utiruhát. A kocsiban mindig van egy kis takaró mindkettőnek.

  + egy hátizsák az iratokkal, fotógéppel stb...

  Szóval ez akét legfontosabb csomag, nekik is van kis zsákjuk a játékaikkal.

  Így talán nem is olyan rémálom ez a csomagolás, pakolás :)

 • 2008.01.15 11:58:29vikimanka

  A férjem mindig azt mondja,hogy neki csak egy fogkefe,egy fürdőgatyó meg a bankkártyája kell.Sose volt százas!

 • 2008.01.15 12:01:02Hicudzsi

  Vikimanka! Enyém detto ilyen :) de jó, mert így elfér a holmink rendesen nem kell még az övét plusszban kerülgetni :)))

 • 2008.01.15 12:24:26vikimanka

  Amúgy nincs vele gond,mert így nem szól bele,csak szorgalmasan hordja tele az autót azzal amit a kezébe nyomok.

 • 2008.01.15 12:32:31Hicudzsi

  Hát mi közösen pakolunk egyébként, és mindig beleszól :))) most pl. törülközőt nem akart hozni, mert úgyis van a szállodában, de jó, hogy becsempésztem egyet meg pár kicsit, mert koszos volt a szállodai szerintem, nem is használtuk.  Ami egyébként nagyon használható az a textilpelus én azt szoktam partedlinak is használni és mindig van egy-kettő a hátizsákban ha mondjuk meg kell mosdatni a gyereket, azzal törölgetem meg őket. :) Szóval nekem nagyon univerzális.  ÉS biztosan kell, hogy legyen bicska nálam. :) Almaszeletelésre, répahámozásra elsősorban.

 • 2008.01.15 12:39:34másutt

  a textilpelus MINDENHATO:

  partedli, szajtorlo, csopogo melltorlo, takaro, feje ala lepedo, ha csopog a nyala kuszaskor, bofizes alatt apuci oltonyos vallara tesszuk, kendo, ha sut a nap vagy fuj a szel... ulesre (vagy baratnom padlojara) rakando kinti pelenkazaskor....

  itthoni pelenkazaskor is mindig keznel van egy-ketto, ha csupasz popsiva beindul a pisi....

  a Tescoban vettunk kb husz darabot meg mielott bebi megszuletettk, azota is naponta eletmentoek!

 • 2008.01.15 12:40:58vikimanka

  Én mindig rakok a gyereknek saját evőeszközt,meg tányért,pedig már 6 éves.Most,hogy megvan a pici megint nőni fog azon dolgok száma,amivel teletömöm a csomagtartót.

 • 2008.01.15 13:33:02manci

  Utazóágyat nyilván csak akkor viszünk, ha nincs a szálláson rácsos ágy. Vettünk bele egy vékony szivacsmatracot, mert anélkül -csak a saját matracával- szerintem nagyon kényelmetlen. A gyerek teljesen jól elvan benne.  Viszünk bébiőrt és használjuk is. Persze csak ha olyanok a körülmények. Nyáron egy olyan panzióban voltunk, ahol a kerti asztalok, padok távolabb estek a szobánktól. Kiültünk a többiekkel a kertbe, a szoba ajtajára (ami a verandára nyílt) ráláttunk és remekül éreztük magunkat.  A szilvesztert egy olyan szállodában töltöttük, amiben egy nagy társasággal csak mi voltunk. Ott is nagyon jó szolgálatot tett a bébiőr.  Most anyósékkal megyünk egy wellnesshotelbe, ahol egymás melletti szobánk lesz. Estére átpasszoljuk nekik a bébiőrt meg egy mágneskártyát, ők tévézhetnek, olvashatnak, mi meg még fürdünk egyet, sétálunk vagy beszélgetünk a bárban.

 • 2008.01.15 16:16:26hanna

  Konkrétan az eldugott kenyai Alsóörs nevű helyen történt, hogy nem volt első nap pelenak méretben, mert mindenki kocsival jár veszprémbe vásárlni a teszkoba. Nekem meg nincs autóm. Ja, idényen kívül, amikor a nagyobb bolt még ki se nyit, csak a kicsi.

  Utazóágy szerintem is hülyeség, de most voltunk nyaralni, és rajtam kívül mindenkinek volt.

  Az összecsukhatü etetőt 1500ér megvenném ám.

  Szerintem semmi nincs abban, ha a gyereket a szobában hagyjuk, mert nem tíz perc, hanem ugyanennyi másodperc alatt érek fel a társalgóból a szobába. Nyilván nem kirándulni megyek nélküle, de szar úgy nyaralni, hogy neked semmi nyaralás, mert nemcsak napközben ülhetsz egész nap a gyerek mellett, hanem este is, persze sötétben, mert egy kis szobában rögtön az ágy mellett van az olvasóléámpa. És én persze egyetlen dolgot ahgytam itthon, a mini könyvre csatolható olvasólámpámat.

  És ha valakinek dolgoznak a szülei, akkor nem tudja nyaralni vinni üket. Mi több nekem a férjem is dolgozik, ő se jön velünk. Ki sem tudnánk fizetni a sokszemélyes nyaralást. Mert így harminc rugó volt egy hét, jó volt, neki is, hogy bulizhatott itthon egy hetet, és nem nyaggattuk, űgy meg hatvan lett volna, és nem tudtunk volna elmenni szerintem.

  És például ebben a faluban a hatalmas coop boltban nem igazán volt sok pelenak meg bébiétel felhalmozva. Persze itt is volt 5 kmre teszkó, csak nekem továbbra sincs autóm. Mondjuk nem is eszik Lea bébiételt:) Ezért rendeltünk pizzát. Tényleg, bébiételt vajon miért nem lehet a pizzafutároknál rendelni:)?

 • 2008.01.15 19:45:20zolnaid

  Hanna: azt hittem ez egy poszt, ahova mindenki gondolatokat fűzhet. Természetesen tedd, ahogy jólesik. Felőlem nyugodtan hagyd magára bébiőrrel a gyereket, hogy kettesben légy a férjeddel (aki mellesleg nem volt ott ezek szerint).

 • 2008.01.15 20:01:54másutt

  hanna, teljesen ertheto, hogy a fent leirt szituaciodban mit miert vittel, es mindannyian is igy tettuk volna, nem kell megvedened magad!

  (a pelusszitut is megertem, a helyi boltban, ahol lakom, mindig az a meret nincs, ami kellene... igy meg elbattyogok, az esoben is messzebb, de az ember nyilvan nem akarja a nyaralasat a VOLAN-on tolteni Veszpremnek menet. azert eszemmegall, egy egeszen alapcikkrol van szo, a mindensegit!)

  ;)

  Veled vagyunk.  Az az igazsag, hogy egeszen mas, ha valaki a nagyi horgasznyaralojaba megy, Alsoorsre vagy Acapulcoba. :D  Igy vegigolvasva, konnyu azt mondani, hogy "nekem csak egy kezitaska eleg" amikor masok az igenyek...

  Sok helyre pl. nem is kell babakocsi. Ha a nagyi horgasznyaraloja a Velencei to kozvetlen partjan all, ahol a stegen fogunk dogleni egesz nap, es van kocsi, akkor minek!  Szoval: attol fugg!

 • 2008.01.15 20:28:15Rozina

  Amikor a nagyobb gyerekeim 5 és 3 évesek voltak, egyik síelésünk alkalmával az ő táskájuk (a ruháikkal tele) maradt le a buszról. Hát az gáz volt. Kölcsön ruhák meg pár ott vett holmi - a szállodánk fenn volt a hegyen, ahonnan nehéz megközelíteni a ruhaboltokkal teli várost. .. Túléltük. De azóte sem vagyok hajlandó busszal menni síelni.

  Még régebben, amikor a nagy lett 10 hónapos, körbebicikliztük a Fertő tavat. Csak annyi cucc volt velünk, amennyi a biciklis táskákba befért. Sőt, vittük magunkkal a sátrat és a hálózsákokat is. Király volt :)

 • 2008.01.15 20:39:19jidele

  Izrael, Migdal HaEmeq nevű nagyobbacska város, péntek du, ami az itteni szombat késő estének felel meg kb boltnyitvatartás szempontjából, 24 órával az országba érkezésünk után: csak és kizárólag méregdrága, farmermintás Huggies pelenka van a lányunk méretében, abból is csak 1 csomag...miért nem tette be még 5db pelenkát a táskába???????????

 • 2008.01.15 21:02:53másutt

  jo tudni, hogy az izraeli pisher-ek farmermintas pelenkaban nyomulnak, haha!

 • 2008.01.15 21:06:05Katalma

  hamár felmerültek.

  Van valakinek konkrét tapasztalata az ERGO babahordozóval?

  Továbbá, esernyőkocsit ha vesz az ember, milyent érdemes? Létezik olyan, ami jól használható, és legalább egy kicsit hátradönthető?

 • 2008.01.15 21:45:23Alvomacko

  Mondjuk mi a csudának fürdőkádas szoba egy állni tudó gyereknek? Én tutter nem ültetném bele egy szállodai kádba a gyerekemet. Mi kádas szállásokon is zuhanyoztuk őket. Napközben üldögélhettek eleget a kerti medencében vagy a Balcsiban...

 • 2008.01.15 22:35:48cozumel

  Kisse nagyobb gyerekekkel (ket es fel evesek voltak az ikrek tavaly nyaron) es egy hatizsakkal siman bevallaltam 2-3 napos kirandulasokat.

  Erre az idore eleg volt nehany valtas ruha nekem is es nekik is, mosni sem kellett.

  Jatekbol csak par kisauto, nehany kifesto, ceruza, konyv kerult a taskaba. Ja, kedvenc alvomacko es kistakaro, mert anelkul nincs alvas.  Pelenkat en is tettem mindig jo nehany extrat, mert konkretan Siofokon jartam ugy, mint Hanna: nem volt sem a DMben, sem mas boltokban az o mertuk, semmilyen markabol.  Alvo gyerektol hallotavolsagon kivul soha nem mennek el, csak ha valaki felugyel ra. Gondolom Hanna, ha Te 10 mp alatt odaertel a szobajukhoz, akkor nem voltak hallotavolsagon kivul.

 • 2008.01.16 05:37:10hanna

  De, mert én lenn voltam a társalgóban, ő meg fenn a szobában. Ezért kell a babaőr, hogy halljam. Nem a férjemmel kettesben voltam lenn, hanem olvastam, meg társasjátékoztam.

  Katalma! Az ergo volt a legeslegjobb cucc, amire pénzt adtam Leával kapcsolatban. Nagyon jó. Hason tökéletesen leveszi a terhet a hátadról még tíz kilósnál is, és ezzel erősíti a combjaidat:) Csípőn is jó, csak nehezebb kibevenni. Hátom kicsit macerásabb. Viszont szállítással együtt 24rugó. De többet használtam eddig, mint a kocsit, pedig az kétszer annyi. Van egy magyar koppintása a www.liliputi.hu-n, de azt ott csak hátira írják, esetleg kérdezd meg, hogy lehet-e hason és csípón is használni.

 • 2008.01.16 05:41:05hanna

  Ja, a liliputis 9000, az ergot pedig a www.happy-baby.hu forgalmazza nálunk. Próbálkozhatsz ebayen, de én nem nagyoon találtam olcsóbban, mint az új, postaköltséggel együtt.

 • 2008.01.16 10:59:29cseresznye

  Nekünk bejött az utazóágy. Azóta használjuk, mióta már nem csak hever a gyerek egyhelyben. Velünk alszik el, de utána miénk az ágy.

 • 2008.01.16 11:53:06Katalma

  Köszi, Hanna. Te csak a hordozót vetted meg, vagy valamilyen tartozékot is, pl. övtáska, hátizsák?

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta