Barna szemű apától kék szemű gyerek?

Miután a legtöbb újszülöttnek kékesszürke szeme van, születés után azonnal megy a találgatás, vajon milyen színű szeme lesz a babának.



Bebarnul-e vagy bekékül, lehet-e világító kék szeme, ha a szülők barna szeműek, és lehet-e latinosan sötét, ha a szülők barnák. Ebben segít ez a szemszínkalkulátor, ami a szülők és nagyszülők szemszíne alapján kiböki, milyen színű szemre van a legnagyobb esélye az utódnak.


A mi három hónaposunknál például még mindig nem dőlt el, hogy milyen lesz a szeme, hiszen még mindig szürke, bár szerintem határozottan sötét, egyesek azonban kéknek látják. Engem igazol a kalkulátor is, utódunknak ugyanis nagy eséllyel barna szemet jósol, de 29-21 százalékot a kék és a zöld szemeknek is ad. A genetikán persze ez a kalkulátor sem változtat, és alátámasztja a biológia órán tanultakat, miszerint két barna szemű, vagy egy barna szemű és egy kék szemű szülőnek bármilyen szemű gyereke lehet, két kék szemű szülőnek azonban csak kék szemű lehet a gyermeke is (mivel a barna szemszínt okozó gén domináns, ezért akiben van ilyen, annak barna lesz a szeme, akiben meg nincs, az nyilván örökíteni sem tudja).

A végleges szemszín nagyjából hat hónapos és egy éves kor körül alakul ki a de három éves korig még változhat (sőt, az emberek 10-15 százalékának még kamaszkor után is változik a szeme). Legtöbbször azonban a kék szemű babák szeme már pár hónaposan kivilágosodik, a sötét színű babáké sokszor valóban csak később kezd igazán barnulni, - sokszor nyáron, a napfény hatására, hiszen a barna szemszínt a bőr színéhez hasonló festékanyag határozza meg, igaz, ez a festékanyag állandó, nem pedig változó, mint a bőrben. Evolúciós értelemben a barna szemszín számít eredetinek, így a legtöbb ember szeme barna, bár Európában többen vannak a kék szeműek. A legritkább a zöld színű szem, mindössze az emberek két százalékának van ilyen, de az izlandiak 90 százalékának például zöld vagy kék a a szeme.
Oszd meg másokkal is!
Mustra