Beteg gyerekek fertőzik egymást az oviban

Az óvoda folyosóján hallani a szaftos köhögést és a trombitálást. A nyomorult kölyök ahelyett, hogy otthon pihenne és a mamája ápolná, az oviban szenved, és szenvednek vele az óvónők, akik percenként törölgetik az orrát. Szegény gyerek, biztos nem tudott vele otthon maradni az anyukája. De kit érdekel ez akkor, amikor a saját gyerekem így szed össze kötőhártya-gyulladást, influenzát és egyéb fertőző betegségeket? Miért viszik betegen a gyereket oviba? Heti kérdés.

A válasz nem egyszerű. Mert egyrészt ismerjük a kisgyermekes anyák munkaügyi helyzetét: sokan örülnek, ha a gyerek mellett van olyan munkahely, amelyik alkalmazza őket. Ott pedig általában nem nézik jó szemmel a hiányzást. Másrészt viszont ez kitolás a többi szülővel is, akik akár hasonló helyzetben lehetnek és ha elkapja a gyerek a betegséget, ugyanúgy problémát jelent a munkahelyi távollét. Arról nem is beszélve, hogy szerencsétlen gyerek betegen kénytelen eltöltenie a napját az oviban.


Az is érdekes kérdés, hogy kinek a feladata eldönteni, hogy beteg-e a gyerek. Van, ahol az óvónők nem engedik be a szemmel láthatóan beteg gyereket, van, ahol orvosi igazolást kérnek. De mit ér az igazolás, ha van egy ismerős gyerekorvos, aki megírja a papírt akkor is, amikor a gyerek nem egészséges?

Közeleg az influenzajárvány, nem árt tehát jobban odafigyelni a gyerekünkre és időben megszervezni a segítséget, aki vigyázni fog rá otthon, ha elkapja a betegséget, hogy ne fertőzze meg a fél óvodát.
Oszd meg másokkal is!
Mustra