SZÜLŐSÉG

Beteg gyerekek fertőzik egymást az oviban

2008. január 15., kedd 11:50

Az óvoda folyosóján hallani a szaftos köhögést és a trombitálást. A nyomorult kölyök ahelyett, hogy otthon pihenne és a mamája ápolná, az oviban szenved, és szenvednek vele az óvónők, akik percenként törölgetik az orrát. Szegény gyerek, biztos nem tudott vele otthon maradni az anyukája. De kit érdekel ez akkor, amikor a saját gyerekem így szed össze kötőhártya-gyulladást, influenzát és egyéb fertőző betegségeket? Miért viszik betegen a gyereket oviba? Heti kérdés.

A válasz nem egyszerű. Mert egyrészt ismerjük a kisgyermekes anyák munkaügyi helyzetét: sokan örülnek, ha a gyerek mellett van olyan munkahely, amelyik alkalmazza őket. Ott pedig általában nem nézik jó szemmel a hiányzást. Másrészt viszont ez kitolás a többi szülővel is, akik akár hasonló helyzetben lehetnek és ha elkapja a gyerek a betegséget, ugyanúgy problémát jelent a munkahelyi távollét. Arról nem is beszélve, hogy szerencsétlen gyerek betegen kénytelen eltöltenie a napját az oviban.


Az is érdekes kérdés, hogy kinek a feladata eldönteni, hogy beteg-e a gyerek. Van, ahol az óvónők nem engedik be a szemmel láthatóan beteg gyereket, van, ahol orvosi igazolást kérnek. De mit ér az igazolás, ha van egy ismerős gyerekorvos, aki megírja a papírt akkor is, amikor a gyerek nem egészséges?

Közeleg az influenzajárvány, nem árt tehát jobban odafigyelni a gyerekünkre és időben megszervezni a segítséget, aki vigyázni fog rá otthon, ha elkapja a betegséget, hogy ne fertőzze meg a fél óvodát.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.15 16:23:21csuhajja!

  Na jó. Ez nekem már tényleg, fizikai fájdalmat okoz.

 • 2008.01.15 16:26:28tnyúl

  Lill összeomlott, fejét belefúrta az ágytakaróba. Lehet, h tud olvasni? :)

 • 2008.01.15 16:29:32huhhh

  Tnyúl, az Ajtót olvasom, nagyon tetszik. Csak sosincs rá annyi időm amennyit szeretnék. :)) Pedig igazán pozitívan gondolkodom. :))  Hicudzsi, kedvenceim a januárban mezítláb (értsd: cipő ÉS ZOKNI nélkül) tologatott babakocsis angol gyerkőcök. :)) Irtó aranyosak a kis meztelen talpacskáikkal, dehát mégis... :)) Anyuka persze rövidujjúban (még mindig januárról beszélünk), de láttam már kabát nélküli nyári topot is (szintén januárban).  Dhrbikes (remélem, jól írtam), szerintem te csak a kattintásszámok növelése céljából jelentél meg itt, mert ilyen nincs (és mégis van :)). Pozitív gondolkodás meg szcientológia... :))

 • 2008.01.15 16:39:57vikimanka

  Sajnos a mi régiónkban/meg biztos már az egész országban is/nagyon sokan élnek minimálbérbőlami éppen annyi amennyi fentebb volt említve bébicsőszre.Na mármost,ha kicsenget az ember a kb.60e nettójából 60-at bébicsőszre akkor marha könnyű lehet a többit beosztani.Az,hogy pozitívan állok a dolgokhoz még az anyagi gondokat nem oldja meg,esetlek kibírom ép ésszel.

 • 2008.01.15 16:43:33vikimanka

  Megyek spórolni,megszoptatom a kicsit,az ingyen van.

 • 2008.01.15 16:46:31verkaverka

  Angliaban en is mindig csak neztem hogy mikor en kabatban mentem iskolaba volt aki rovidujju poloban :))))

 • 2008.01.15 16:52:56bmbsz

  Nem akarok vitatkozni senkivel, de dhrbikes-nak valahol igaza van, és ezt saját példán is alá tudom támasztani, többszörösen.  Az, hogy nincs diplomája és ezért beszólt neki valaki, elég undorító, már bocsánat - ma a diploma különösen sem nagy szó, ha van pénzed, megkapod és még eszednek sem kell, hogy legyen.  De visszatérve a vita tárgyát képező szemlélethez: húgom párja 3 állásban dolgozik, hogy egyenesbe jöjjenek, nincs diplomája, nincs nyelvismerete, nincs szerencséje, nincsenek kapcsolatai csak kitartása. Hétközben főállás, hétvégén sofőrszolgálat, hétvégén napközben ami éppen jön. Jah, hogy nincs idejük moziba menni... Tényleg nincs, de áldozatokat kell hozni, és persze leszállni a magas lóról és elvállani még azt is, amiről 18 évesen még úgy gondoltuk soha-soha. Én is voltam szabadidőmben telemarketinges, pedig "magasan képzett" vagyok. Sajnos csak így megy. Persze az is igaz, hogy ahol kicsi gyerek(ek) van(nak), ott ezt nem lehet megcsinálni, na de dhrbikes sem családapaként melózik, igaz, ezt elfelejtette...  Szóval csak azt akarom mondani, hogy lehet ezt csinálni, de nem kicsikkel, akikkel lenni és foglalkozni is kell, és akik 5 munkahelynyi melót követelnek :)

  dhrbikes, a sokmelóra majd térjünk vissza, ha apuka leszel - utólag meg szerintem nem érdemes gondolkodni, hogy bezzeg gyerekvállalás előtt melózhatott volna, nem mindenki olyan tudatosan tervezi az életét, mint te. :)

 • 2008.01.15 17:08:56csuhajja!

  Bmbsz : lehet hogy én tévedek,és rosszul hámoztam ki,de az én olvasatomban dhrbikes-nak nem másodállása van,hanem pozitiv életszemlélete.És önmagában Ettől várja a jobb életet.

 • 2008.01.15 17:13:18verkaverka

  Azt hiszem a pozitiv hozzaallas szukseges de nem elegseges feltetel a boldogulashoz. Az pedig hogy valaki kozli mindenki csak maga tehet a bajairol, mert bezzeg neki sincs csak mert ugyes, az egyreszt teved, masreszt mast se mond mint hogy bi-bi-biiiiiiiiiiiiii.

 • 2008.01.15 17:24:43huhhh

  Verkaverka, én egy időben olvasgattam a Lakáskultúrát és az ehhez hasonló lapokat, most már régen leszoktam róla. A kedvencem az volt, amikor a nyilvánvalóan az átlagost sokszorosan meghaladó nagyságú és színvonalú ház melletti leírásból rendre az derült ki, hogy tulajdonosok egy kellemes erdei séta alkalmával véletlenül bukkantak rá a telekre és szinte ingyen vették meg, a többszáz négyzetméteres házat a család kalákában dobta össze, az építőanyagot mind-mind akciósan vették, az antik bútorok mind kidobva hevertek a lomtalanításkor, mígnem ők szemfülesen rábukkantak, és az összeset egy idős asztalos bácsi újította fel pusztán szakmaszeretetből és élvezetből. Szóval ilyenkor szoktam én nagyon bután nézni, hogy biztosan csak azért nincs többszáz milliós úszómedencés házam válogatott antik bútokokkal berendezve, mert a sok ügyessel ellentétben én nem vagyok elég szemfüles, mert ááá, dehogyis pénz kérdése az egész.

  Vagy nincs elég pozitív életszemléletem. :))

 • 2008.01.15 17:31:22Ördög

  Dhrbikes, csak egy kérdés: ugye GDF-re jársz?

 • 2008.01.15 17:59:12cidre

  csak egy kérdés:

  Drhbikes, én elhiszem, hogy ilyen ügyes vagy, s gratulálok.

  Egyre vagyok csak kíváncsi: egy férfi, akinek saját bevallása szerint jól megy, nincs is gyereke, tehát abszolút nem érintett a fenti problémában, hogy keveredik ide, s miért érzi szükségesnek, hogy mindenkivel megossza, hogy neki milyen jó?

 • 2008.01.15 18:02:29tnyúl

  "ha van pénzed, megkapod és még eszednek sem kell, hogy legyen."  Ez magyartalan volt, de nem ez a problémám. Valaki mutasson már egy olyan felsőoktatási intézményt, ahova bemegyek, leteszem a lóvét és adnak egy diplomát! Több ismerősöm is rászorulna erre a dologra. Mert állítólag miközben ők keményen dolgoztak, én és diplomás társaim a lábunkat lógattuk közösen, fáról le, mint a kistehén.

  Beszélgetünk még az ovis bacikról, vagy ez a topic tök off, és mindenki elmeséli hogyan él? (mert akkor ezt az oldalt tulkép titokban az adóhivatali-borzas, kémszerű pasi indította Tünde álnéven)

 • 2008.01.15 18:18:54huhhh

  Tnyúl, én már azzal is megelégednék,ha tudnám, hogy dhrbikes akkor most fiú vagy lány??? :))) Mert először még azt mondta, hogy a terhesség alatt a doki biztos elküld majd mindenféle vizsgálatokra, aztán meg hirtelen jövendő apuka lett belőle. :))

  Persze csak vicceltem, igazából nem érdekel. :))

 • 2008.01.15 18:27:23másutt

  Angolok, hahaha. Ne felejtsuk el, ezek VIKINGEK!

  Csecsemos brosuram szerint az idealis homerseklet egy csecsemonek a lakasban: 18-19 C!

  csecsemosnover a korhazban oktatott: "nem baj, ha keze-laba hideg (jeges) a legtobb gyereknek az, gyenge meg a verkeringese."

  (nem viccelek)

  minden egyes nap latok embereket ingujjban (kb 5 fok van)

  estenkent a hazunk elott poloban, SHORT-ban kocognak.

  Es kevesebbet szipognak, mint a magyar ismeroseim.

  Vikingek. • 2008.01.15 18:40:05huhhh

  Másutt, köszi, akkor most már tudom, hogy a nyári topos angol csaj mellett bandukoló szőrös dzsekis, pulóveres, jeticsizmás másik pedig a NEMVIKING. :)) Mert a másik kedvencem, hogy a meztelen lábú gyerektől és nyári topos anyukától a jó meleg dzsekibe-csizmába beöltözött másikig igen színes az angol utca januári képe. :))

 • 2008.01.15 18:40:42huhhh

  Ja, és a júliusi csizma se semmi. :))

 • 2008.01.15 18:42:47nullacska

  háat komolyan rég szórakoztam ilyen jót!!!

  tényleg röhögtem a kommenteken - a diplomára vonatkozó igen jó volt tnyúl!.

  ezt egyébként én is sokszor hallom a diplomámra, meg a magasabb fizumra, hogy az nekem nem jár, nem csináltam érte semmit. mindegy azt a semmit valami miatt sokan mégiscsak nemsemminek veszik és nem tudják venni az akadályokat...  ez a fiú/vagylány drhbikes vagy mi a neve : hát komolyan, felrázta itt a közvéleményt!!! azt tényelg nem tudom, ha nem e körhöz tartozik, honnan ilyen fene okos, de mindegy a pozitív szemlélettel előbbre vitte a topic-probléma megoldását  a témáról : itt már többen írték, és velük értek egyet : valóban nem a látszólag fertöző gyerektől kapják el a kölykök a balhét, hanem ki tudja mitől.

  az pedig valóban sajnálatos, hogy van aki - kényszerből, kéynelemből, nem törödömségbő aszem mindegy is mindenképpen szánalmas - beteg gyermekét beviszi az oviba. nekem anyukám teljes munkaidőben tud segíteni, nyugdíjas, és itt lakik ahol mi, de ha beteg a gyerek én itthon maradok, mert nem azért szültem és az anyám nem azért van nyugdíjban hogy a gyerekemre vigáyzzon. ő azé nyugdíjas mert sok-sok évtizedet végiggürcölt és most má haggy pihenjen és legyen akkor az unottkával ha az egészséges és lehet progamjuk.

  én pedig kötelességemnek érzem, hogy itthon maradjak ha beteg a gyerek, és ha olyan munkahelyem lenne ( mint ahogy nem ilyen ) akkor ki is rúghatnának én akkor is itthon maradok, mert szerencsére úgy mentem férjhez hogy megtehetem hogy nagy legyen a pofám...

  de ettől a szerencsés helyzetemtől nem gondolom, hogy ügyes vagyok és azt sem hogy mindenki aki nem igy csinálja béna és nincs pozitív szemlélete

 • 2008.01.15 20:27:12Cyr

  cidre: Nálad a pont :))))

 • 2008.01.15 21:28:38oreille

  Huhh, te csacsi! :-) azért nincs olyan házad, mert nem sétálsz az erdőben, illetve nem a megfelelő erdőben sétálsz. veled is ugyanez történne, ha kezdetnek mondjuk látnád a fától az erdőt :-)

 • 2008.01.15 23:18:41cs1

  dhrbikes: KÖNYÖRGÖM SEGÍTS!!! Asszem elszúrtam az egész életem. Hitelből megvettük a lakást, még 16 évig havi 70e-t fizetünk utána ...  Valamit nagyon elszúrhattunk. A lakáshitel és a rezsik kifizetése után lenullázódunk, a terhesség előtti spórolt pénzünk már feléltük (mert igen, spóroltunk... csak fene számolt a gázárkompenzáció bukásával és hasonlókkal...). Amíg dolgoztam jobban éltünk, pont annyi pénz maradt hó végén, hogy elmenjünk 2-3 hétre külföldre nyaralni (kemping, sátor, főzicskélés) és megvegyünk ezt-azt a lakásba.  Valamit bazira elszúrhattam. Valszeg a pozitív életszemléletemmel is gond lehet.  Szerinted hogy tudnánk ebből kimászni, hogy az a semmi kis 50-60e-t gond nélkül kiköhögjük havonta a babysintérre?  (És én nem sírok, boldog vagyok, hogy hitelre és nem albérletre költjük a fizetést, ráadásul ha mindketten dolgozunk akkor szerintem tűrhetően meg is élünk... de havi 50e-t ha belegebedünk se tudunk majd kigazdálkodni. Ha tudnánk akkor a gyerkőcöt magánoviba küldenénk. Van is egy a közelben havi 60e-ért. Ingyé van.)  Ja igen. Megjegyzés. Van 1,8 lakásotok... Az egyikben laktok, azt vettétek hitelre. Akkor most mi van a másikkal??? Csak nem adjátok ki, hogy abból fizessétek a lakáshitelt? Csak mert úgy könnyebb azt az 50-60e-t megspórolni és pozitívan életszemlélni...  ..................  Na vissza a témához: Nekünk nagy mázlink van, a szüleim odavannak az unokájukért és nyugdíjasok is. Apukám még dolgozik mellette, de már csak max. fél évig. Anyós (akiért sajna nem rajongok és nem is szívesen bíznám rá a lányom) de ugyancsak nyugdíjas. Ha minden kötél szakad akkor 1-2 alkalommal ő is be tud talán segíteni. A férjem meg majdnem minden nap 1-kor végez így max. fél napokra kell majd lepasszolni ha beteg. Én ezért nyugodtabb vagyok, erre hivatkozok majd akkor amikor megpróbálom visszavetetni magam a munkahelyemre a gyedből (nem szeretik a visszatérőket... inkább fizetnek egy kicsit és közös megegyezéssel viszlát.. de az halottnak a csók). Aztán majd kiderül. Azt se teheti meg az ember, hogy folyamatosan a szüleinél tárolja a gyereket (főleg ha a férjem is kidől a hazahozott betegségtől... ő sajna hajlamos rá). Idegenre nem szívesen bíznám, meg eleve... mekkora gáz egy beteg gyereket egy szitterre hagyni (nekem legalábbis... valszeg mert nem ismerek egyet sem:)...  A betegségekkel meg úgy vagyok, hogy igenis kapja el őket. Essen túl a bárányhimlőn és az összes olyan betegségen ami életre szóló védettséget ad neki, az influenza meg sajna kikerülhetetlen ha jól sejtem. Aztán majd amikor 4 hétből 3 hetet itthon lesz akkor anyázódni fogok, de majd csak megoldjuk valahogy a családon belül.(Mondjuk asszem ha 2 éves korában visszamegyek dolgozni akkor még járni fog egy évig a GYES ami talán fedezi a gyógyszereket ráadásul kirúgási tilalom is jár hozzá ami alatt talán találok egy új munkahelyet ha úgy érzem, hogy rezeg a léc)  Azzal tisztába vagyok, hogy piszok mázlink van a ráérő nagyszülők miatt (5 perc távolságra lakik mind a két család... ).

 • 2008.01.16 00:06:07miramira

  Sziasztok!

  Mi most vettünk lakást hitelből havi 70 ezer a törlesztés.a kislány kétéves mult.bölcsibe nincs hely oviba még nem veszik fel,pedig szobatiszta verseket mond ,sztem mehetne.

  nekem nem volt előtte állásom ahová visszavárnak,így nagyon nehéz melót keresnem.

  Ja!A bérlet 12000ft a városba!

  Én sem fogom bevinni betegen,és tudom hogy fogok ott sírni ahol senki nem látja,de mit mondok a végrehajtónak amikor megkérdezi mértnem fizetek??

  Imádom a lányom ahogy más is a sajátját.De lehetetlenség hogy 50-60 ezret sitterre költsek.

 • 2008.01.16 00:07:49miramira

  dhrbikes!

  Mennyi idős vagy?Ha már kituttad fizetni a lakásodat,és még csak most fogsz szűlni??

  Mert én 24 és még 20 évig nyögök!!

 • 2008.01.16 01:09:53miramira

  Bocsi nem olvastam a hozzászólást mind,de már tudom pasi vagy!

 • 2008.01.16 08:35:31Holly5

  Sziasztok! Ha stabil, egészséges ovisokat szeretnétek (nálunk bevállt :)) ajánlom figyelmetekbe az alábbi két linket:  hvg.hu/other/20071126_indiso_kura_allergia_asztma.aspx  www.indiso.eu INDISOBÁNYA-TERÁPIA • 2008.01.16 08:39:36gurur

  Cyr

  Bocs a csípős megjegyzésért!

 • 2008.01.16 08:48:57Cyr

  gurur: Meg van bocs. + aludtam is majdnem eleget. Te is? :)

 • 2008.01.16 09:46:05bmbsz

  tnyúl, valóban magyartalan, én is érzem, de nem vagyok időmilliomos, fórumozni viszont szeretek, úgyhogy kénytelen vagyok összevonni, amit lehet.  azért van néhány diplomagyár, és félre ne érts, nem azt mondtam, hogy mindenki csak lógatja a lábát, én spec. az egyik legjobb (állítólag) és legnehezebb (állítólag) magyar egyetemre járok, phd-zok éppen, szóval nem kell bemutatnod, hogy milyen az, amikor KELL teljesíteni azért a papírért. de. vannak noném főiskolák és egyetemek, meg persze olyan szakok, ahol azért nem nagyon kell megszakadni, ez tény, lehet ezzel vitatkozni, de akkor azt kell hinnem, hogy te is valami ilyesmire járhatsz... tényleg nem akarok személyeskedni, meg bántani meg semmi ilyesmi, csak pl az ávf-et ne hasonlítsuk a corvinushoz, vagy a szombathelyi főiskola btk-ját az eltéjéhez, illetve folytathatnám a végtelenségig. ennyi. :)

 • 2008.01.16 09:55:21csuhajja!

  Bmsz: "vagy a szombathelyi főiskola btk-ját az eltéjéhez," ezt kikérem magamnak.

 • 2008.01.16 09:56:11csuhajja!

  bmbsz-bocs elírtam a neved.

 • 2008.01.16 09:59:44bmbsz

  oké, bocsánat, és elnézést és legyen szent a béke :)

 • 2008.01.16 10:00:32bmbsz

  és előre is bocsánat az ávf-esektől... csak érzékeltetni akartam... ezek szerint nem sikerült...

 • 2008.01.16 10:09:56csuhajja!

  Értem én,és valószínüleg igazad is van... hát szar hallani na... :)

 • 2008.01.16 10:10:23bmbsz

  hvg.hu/karrier/20061115_abszolut_kari_rangsorok_egyetem.aspx

  hvg.hu/karrier/20061115_abszolut_kari_rangsorok_egyetem/page3.aspx

  a 2008-as még nincs fent a neten, de nagyjából ez a felállás (azt hiszem) - csak hogy alátámasszam a szemléltetésemet...  ettől függetlenül: csuhajja, tényleg bocsánat.

 • 2008.01.16 10:12:46bmbsz

  jah, és 2008-ban a berzsenyi a legjobb főiskola, szóval még igazad is van és jogos volt a beszólásod nekem :)  "Azon főiskolák közül, melyek képzési kínálatát elsősorban a hagyományos tanárképzési szakok alkották, a Berzsenyi Dániel Főiskola az élmezőnyben szerepel, bizonyos szakok esetében pedig csak a nagy múltú egyetemek előzik meg, derül ki a HVG című hetilap Diploma 2008 elnevezésű különszámában közzétett rangsorból." (forrás: felvi)

 • 2008.01.16 10:14:10csuhajja!

  Bmbsz: :))) na. szóval beteg gyerek ne menjen oviba és passz. :)

 • 2008.01.16 10:14:48bmbsz

  igyon otthon mézes teát, szerintem is :)

 • 2008.01.16 11:27:48tnyúl

  Drága bmbsz! nem járok, hanem jártam a Berzsenyire, és csak jó diplomát szereztem, mert nem vagyok jóban a tanszékvezetővel. Utána nem az ELTE-re mentem másoddiplomázni, bár a férjem ott végzett, többek között, és bár nem szakadt bele, ez nem az egyetem hibája. :) • 2008.01.16 11:32:51tnyúl

  Akkor is, valaki mutasson már egy ilyen fősulit, na! viccen kívül, mert úgy látom én élek rossz környezetben. egyébiránt én is csak fél kézzel írok, mert ilyenkor szoptatok, ez meg is látszik a helyesírásomon, ne szabadkozz!

 • 2008.01.16 11:35:57tnyúl

  ja, és phd-zni egyenlőre nem szeretnék, mert másfelé sodort az élet, oda meg csupán tehetség kell. a szakámból félig-meddig kiábrándultam.

 • 2008.01.16 13:10:33rozsdi

  Visszatérve az eredeti témához: Nálunk a bölcsiben mindig kérnek orvosi igazolást, ha betegség után visszük vissza a lányom és hetente jár hozzájuk gyerekorvos, mégis a legtöbb gyereknek folyik az orra, vagy köhög. Én is 2-3 hetente otthon vagyok vele, mivel gyes mellett dolgozom, a gyerek 3 éves koráig elvileg nem rúghatnak ki (remélem). Azt nem értem, a bölcsiben benn lévő beteg gyereket miért nem küldik haza. A gyerekorvos szerint a náthás, hurutosan köhögő gyerek még lehet közösségben? Akkor minek az igazolás betegség után?

  Amúgy nem bíznám bébicsőszre a gyerekem, ha ki tudnám fizetni, akkor sem.

 • 2008.01.16 13:25:48verkaverka

  Miert rosszabb a bebiszitter mint a bolcsode? vagy csak betegseg idejen? Mert szerintem betegseg idejen amig szarul van a gyerek addig kell neki az anyjaapja, de ha mar tok jol van csak meg nem mehet kozossegbe akkor johet a bebiszitter nyugodtan...

 • 2008.01.16 13:34:54Meni

  Nekem kérdésem van: az érdekel, hogy Mo-on hogy van a gyógyszerek beadása bölcsiben, oviban? Mi most itt Izraelben azzel szivunk, hogy valami hülye minisztériumi rendelet miatt nem adják be a fiamnak az antibiotikumot, csak ha én megyek be, és én adom be neki (napi 3x kell kapnia, sorozatos betegségek miatt október óta folyamatosan). Hiába viszünk az orvosától papirt, hogy mit és mennyit és miért kell(ene) adni neki, elvileg nem adhatják be. Még Dentinox gélt sem kaphat a bölcsiben. Pesten ez hogy van? Ha ugyanigy, akkor hogyan oldjátok meg?

 • 2008.01.16 13:51:26Nilüfer

  meni, itt régebben egyáltalán nem adtak be antibiotikumot, sőt, ha azt szedett a gyerek, elméletileg be sem vették.Nemtom, most hogy van.....köptetőt max, de azt is csak szívjóságból. de az én kicsim 15 éves, az unoka meg még nem bölcsis:D

 • 2008.01.16 13:52:55zolnaid

  A mi ovinban, Debrecenben, nem adhatnak be gyógyszert. Kivétel: kétféle, általuk biztosított lázcsillapító (választani kellett, adott esetben ha elérhetetlen vagyok, melyiket adhatják), illetve speciális esetben "életmentő" gyógyszer. Pl. lázgörcsös gyerek kúpja, ha orvosi papír van róla és van bent. Semmi mást nem adhatnak be, és nem is tárolhatnak, tehát ha én viszek be nurofen kúpot lázra, azt se adhatják be, és nem tárolhatják. A sógornőm a megyében máshol óvónő, és nálunk sem, valamelyik intézmény előírása ez, talán antszes.

 • 2008.01.16 13:54:27zolnaid

  Megoldás: nincs igazán, talán ha nem ragaszkodsz a déli beadáshoz, akkor adhatsz neki reggel, mikor értemész, és lefekvés előtt közvetlenül. (legalábbis én ezt tenném)

 • 2008.01.16 14:30:59Meni

  Egyelőre "titokban" beadta a dadus, de nagy viták után. Azt értem, hogy csak ugy nem adhatnak be gyógyszert, de azt nem fogom fel, hogy orvos által igazolt szert, előirt mennyiségben és időszakra miért nem adhatnak be, ha én is és az orvos is irásban kérjük. Főleg, ha hónapokig kell szednie. Csak nem tarthatom otthon az egyébként láztalan, jokedvü gyereket a gyógyszerei miatt...

  De tegnap végre megmütötték a füleit, talán vége ennek az időszaknak...remélem

 • 2008.01.16 14:45:41elu

  Nálunk sem adnak be semmilyen gyógyszert a gyereknek, pont azért, hogyha gyógyszer kell már neki, olyan beteg, akkor tessék vele otthon maradni.

 • 2008.01.16 15:03:21begyszli

  Antibiotikumot a mi ovinkban sem adnak be, de pl. asztmára való spray volt benn a gyerekemnek, mert arra bármikor szüksége lehet.

 • 2008.01.16 17:02:16huhhh

  Úgy látszik öreg vagyok, világosítson fel már valaki, mert csak olvasok és csodálkozom: miért is kellene antibiotikumot beadnia dadusnak-óvónőnek? Ha antibiotikum kell a gyereknek, akkor beteg, sőt az esetek jelentős hányadában ráadásul fertőz is. Akár a láztalan, jókedvű gyerek is, ha nem is látszik rajta. A bölcsőde-óvoda pedig nem kórház, a dadus-óvónő pedig nem ápolónő.  Az asztmás roham elhárítására való sprayt értem, a hirtelen belázasodó gyereknek - addig, amíg a szülők érte jönnek - készenlétben tartott lázcsillapítót is értem, ezt ne magyarázza meg senki.

  Bár azt hiszem, nem szeretném, hogy addig még soha nem szedett gyógyszerrel csillapítsák a gyerekem lázát - lásd gyógyszerallergia, ami nagyon súlyos is tud lenni. Nem tudom elítélni a bölcsődék-óvodák dolgozóit, hogy nem kívánnak ezzel egy újabb felelősséget venni a nyakukba.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta