Tomika tévésztár akar lenni

Tejfölszőke kistündérek, vagány, ám jólfésült kisfiúk várakoznak az előtérben. A szülők az utolsó simításokat végzik rajtuk: igyekeznek a helyére tenni egy rakoncátlan tincset és levadásznak egy kis szöszt a pulcsiról.

Klikk!

Egy utolsó puszi és ölelés, mielőtt a kamerák elé küldik a porontyot. Talán még nem tudják: itt a külső kevés lesz. A Viasat február végén induló új műsorának gyerekszereplő-válogatásán jártunk.


A zsizsegő gyerekhadsereget hátrahagyva belépünk egy ajtón, amely mögött négy gyermek várakozik. Az ötödik épp a szerkesztők által feltett kérdésekre válaszol egy helyiséggel beljebb, zöld háttér előtt. Szereplését kamera veszi. Feje fölé szőrös mikrofont tartanak, önkéntelenül abba bámul. Nincs sok ideje, hogy lehengerelje a zsűrit: ha nem elég talpraesett, két perc múlva már a folyosón van ismét, hogy átadja a lehetőséget a bizonyításra. A szerkesztők pusmognak: „Helyes ez a kislány.” „Nem elég, hogy helyes, meg sem mer szólalni, nem jut tovább.”

A Kölykök című új műsorban hétről hétre egy-egy híres embert látnak vendégül, akit az öt és tíz év közötti gyerekek Majka vezényletével kegyetlenül szembesítenek a világról alkotott véleményükkel, s ez által görbe tükröt tartanak eléjük és egyben elénk is. Ehhez pedig olyan gyerekekre van szükség, akiknek határozott nézeteik vannak a világról és a feltett kérdésekre nem a szüleik által beléjük sulykolt választ adják. Kiderül, a legtöbb gyerek semmit sem tud a tágabb környezetéről. Sok gyermek a hétköznapi, egyszerű kérdésre leblokkol, holott nem a tárgyi tudás a lényeg, hanem az egyéniség.

Egy kisfiú a szülés témakörében teljes meggyőződéssel mondja el, hogy a babát a nő a kórházban megszüli, majd hívja a gólyát, és az szállítja ki az újszülöttet a családba. Az érzelmekről beszélgetve egy kislány elpirulva suttogja: ő Harry Potterbe szerelmes. Mire a kisfiú megállapítja, hogy ez hülyeség, mert túl nagy a korkülönbség.

Úgy beszélgetni egy gyerekkel, hogy előjöjjön a tehetsége, természetes egyénisége, közel sem biztos, hogy egyszerű. Ki az a Terry Black, mit tudnak a világbékéről, mit csinál Britney Spears? Mi az a politika? Ki hallott már úttörőkről és kisdobosokról? Kádár Jánosról? Mi a plasztikai műtét és ki végezteti magán? Michael Jackson fiú vagy lány? Mi a véleménye az azonos neműek házasságáról? Számít a válasz egyáltalán? Elég csak a hogyan? Ami esetleg külső szemlélőnek rögtön kizáró tényező lenne, a válogatóknak gyöngyszem: mihez segíthet hozzá egy csipetnyi selypítés?

Nem szenzációhajhász dolog gyerekekkel együtt dolgozni? Biztosan mindig sikerhez vezet, ha a csiszolatlan gyerekszáj kerül képernyőre? Friderikusz Sándor ezzel a címmel készített műsort (Gyerekszáj, 2000-2001, TV2) jó nézettséggel, egy idő után azonban kifutott a téma. A Kölykök készítői szerint ez a produkció egyedülálló a maga nemében. Izgalmas szituációkat eredményez majd a szabadszájú gyerekek és a nyomorult helyzetbe hozott celebek találkozása. Talán most látjuk meg hazánk becses hírességeit először kendőzetlenül?

Nézegessen gyerekeket!

Az egyik csoportból szólítják Tomikát, aki szinte berobban a helyiségbe. Két másodpercre nem bír egy helyben maradni, izeg-mozog, csacsog, kérdezés nélkül is. Röpke csicsergés után, kifejti a világ és az SMS közötti összefüggést, majd közli, hogy pisilnie kell és kiszáguld a mondat közepén. Később visszajönne, de némi félreértés után zokogva távozik. Később újra bejön, a csoport többi tagja mellé áll, a kamerák elé. Nem telik bele két perc, a durcás kis arc kivirul és megered a nyelve: szóhoz sem hagy jutni másokat. Hiába küldenek ki mindenkit a kör végén, Tomika, mint a bumeráng, visszaszalad és közli, hogy ő még beszélni fog. És beszél is, lelőni sem lehet. Mikor végre sikerül kivezetni, az ajtóból még visszakérdez: "Benne leszek a tévében?"

Talán benne. Mint ahogy rajta kívül még közel harminc gyerek, akik felváltva fogják adásonként hatan kínpadra feszíteni az újabb és újabb híres áldozatokat. De vajon a 300 meghallgatott gyerekből ki lesz az, akiről hamarosan mindent tudni akarnak majd a nézők? Kik lesznek az új kedvencek?

Elfáradtunk mi is, a váróteremben is nyúzottak az arcok. Az asszisztens kihirdeti az eredményt. Elmondja, hogy az ötös csoportokból kik a biztos továbbjutók. A gyerekük útját egyengető szülők, akiknek nem olvasták fel a sorszámát, csalódottan veszik tudomásul, hogy nem lesz a kicsiből tévésztár. Legalábbis egyelőre. De nem aggódnak sokáig, a legtöbben már tudják, hol és mikor lesz a következő válogatás, amelyre elcipelik porontyukat. Mi pedig izgalommal ülünk le februártól a tévé elé, hogy megtudjuk, mit gondolnak a nyolc évesek az MTV ostromról, a Zuschlag-ügyről és Gyurcsányról. Még jó, hogy minket nem kérdeznek.

Win, Tünde
Oszd meg másokkal is!
Mustra