SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: koncertek és színdarabok félsznoboknak

2008. január 12., szombat 08:09

A szokásos művházas programok helyett-mellett most pár klasszikus színházi és komolyzenei szórakozást ajánlunk a hétvégére. Ez nem jelenti azt, hogy elmaradna a bevett családi szombat a Millenárison, a játszó- és kézművesház a Kossuth Klubban, avagy a mondóka kör szombaton és a Kőketáncház vasárnap a Marczibányi téren vagy a betevő Kolompos szombat délután itt – de mindezt elolvashatjuk a jól ismert weboldalakon.

Ha kicsit nagyobb és türelmesebb gyerekünk van, akkor elvihetjük a hétvégén a Művészetek Palotájába, ahol vasárnap 11-től és 15-től Kocsis Zoltán vezeti be a zene világába a gyerekeket. Bartók Béla és Claude Debussy közös vonásairól fog beszélni, majd zongoraműveik közül néhányat el is játszik. Ezután Debussy Egy faun délutánja című alkotását vezényli, majd pedig Bartók szépséges természetábrázoló zenéinek egyikét, a Két kép című zenekari darabot.

Kisebbeknek ajánljuk ugyanitt 10-től a téli Cifra Palotát. Vásottka, a nagy varázsló kalandjaival kezdünk, ezt követik a téli dalok. Délben a Zeneakadémia hallgatóinak előadása hallható, Fehér Nóra és Lőrincz Ágnes zongorázik. Háromnegyed kettőtől téli táncház és hangszerbemutató a Fondor zenekarral. Lesz még mintegy mellesleg mackókiállítás és játszóház gyermekeknek, babajátszó, mini rádiós stúdió, társas-, táblás és logikai játékok, rajzverseny, jégvirágkészítés, üvegfestés, hógolyókészítés gyapjúból, szánkókészítés, óriás kirakó játék, lufihajtogatás. Mindez ingyen.

Színházak közül ajánlunk hármat is: az RS9 színházban vasárnap tizenegykor a Négszögletű Kerek Erdő lesz, Aromóval, és Lószerafinnal és Mikkamakkával, az egész díszes társasággal. Szombaton ugyanitt este héttől Trebla, a bárány, zenés mesejáték 5-12 éveseknek. A mese három testvérről szól: Ada, Sári és Noémi egy patak partján éldegélnek. Se anyjuk, se apjuk, de még házuk sincs, ahol alhatnak, csak egy birkájuk. Hogy milyen viszontagságos út vezet a három lánynak és a birkának a boldogság felé, azt megtudhatjuk az Apró Színház meséjéből.

A Kolibri Színházban Petruska és Pulcinella történetét láthatjuk a Bozsik Yvette Társulat előadásában szombaton háromkor. Minden országnak megvannak a maga bohócai. Ennek az előadásnak egy orosz és egy olasz bohóc a főszereplője. Mindkettő a szeretni- és szánnivaló, néha ügyefogyott, de néha nagyon talpraesett, furfangos kisember figurája.

Az Óbudai Művelődési Központban vasárnap tízkor a Budai Bábszínház előadása, a Próbatétel lesz látható. Hintást, a kismajmot anyukája sóért küldi a boltba. A kismajom a sóra kapott pénzt édességre költi. Nem mer hazamenni. Fél, hogy haragudni fog az anyukája. Telik, múlik az idő és már azért sem mer hazamenni, mert fél, hogy megszidják a késésért. Találkozik a hiénával, aki azt tanácsolja neki, kövesse csak őt. Majd ő mindent rendbe tesz. A csavargó hiéna az ellenkező irányba viszi Hintást, mint amerre lakik. Hogy jut végül haza Hintás? Kiderül a meséből.

Végül ajánlunk pár különleges múzeumot is. Gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt élvezetes a Szabó Ervin Központi Könyvtár kortárs német gyermekkönyv-illusztrációk című kiállítása. Az alkotók technikáit sokszínűség jellemzi: az akvarellektől a kollázson át egészen a digitális kísérletekig, a modern képeskönyv-illusztráció művészetének széles spektrumát ölelik fel. A kiállításon többek között Rotraut Susanne Berner, Nadia Budde, Sybille Hein, Janosch, és Katja Wehner munkái láthatók, és számos kötet is. A tárlathoz kapcsolódóan láthatóak lesznek az illusztrációkból készült mesekönyvek és az alkotók életrajzával kiegészített kiállítási katalógus is.

A Budavári Labirintusban a gyereklabirintus nagyszerű vasárnap délelőtti szórakozás lehet. A gyerekeknek ki kell szabadítani a napot, részt vehetnek kreatív játékokban, rajzolhatnak és labirintussétát tehetnek, filmet nézhetnek.

A Ludwig Múzeumban papírszobrokat készíthetünk a kis.műhely keretében szombaton fél tizenegytől. A Hundertwasser-kiállítás pedig a hétvégén zár, úgyhogy ha még nem láttuk, gyorsan szaladjunk el a kicsit nagyobbakkal a Szépművészetibe. Három éves kortól nyugodt szívvel ajánljuk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.12 11:14:44DKone

  Erdekesek, jo a gyereknek ha lat minden felet, es foleg, ha kreativkodhat.  Engem a szuleim mindig vittek a Vigadoba delutani gyermek koncertre, ahol szinten volt egy rovid eloadas az adott muveszrol, vagy korszakrol, es aztan zene. Opera berletunk is volt, es most nagyon orulok neki, hogy elvittek annak idejen, mert "hallom" es tudom elvezni a klasszikus zenet is.

  Persze ehhez lehet, hogy eleg egy CD is ma mar :) de az elo nagy zenekarral csodalatos.

 • 2008.01.12 11:19:52Hicudzsi

  DKone megvagy :)

  A másik posztban (H&M-es) kiszámoltam mennyi is egy londoni vásárolgatós hétvége, de sajna nem jött ki 14000 Ft-ra, megtennéd, hogy elárulod hogy kerülhetne ennyibe?

  Egyébként Londontól nem messze élek, de a Viktoriára bejutnom már 5000 Ft és vissza ugyaennnyi. :)

 • 2008.01.12 12:18:00hanna

  Kimaradt a Szépművészeti családi szombatja, bocsánat Aki kedveli a spontán megmozduklásokat, vagy amúgy is menne a Hundertwasserre, annak ajánlom. Én a Modiglianin és a Rembrandt rajzokon láttam ilyen gyerekfoglalkozást, és nagyon színvonalas. Én kisgyerekként szerettem az ilyesmit, de csak könyvből élvezhettem - ha valamelyikötőknek megvolt a látás-hallás-érzékelés sorozat meg a Volt egyszer egy Leonardo da Vinci, akkor az

 • 2008.01.12 12:53:09levendul

  néha azért szomorú vagyok, hogy ilyen messze vagyunk Budapesttől • 2008.01.12 13:46:13DKone

  Hicudzsi hello huuuuuu elkaptal :)

  15 000 a repjegy Bp London Bp. First classon persze :)

  Utana bejutni a varosba metro, asszem 5 font koruli a napijegy

  Szallas: Internet, baratok stb.  De ha kint elsz, tudod te is.  Lenyeg a lenyeg, hogy nem kerul olyan sokba, mintsem azt Magyarorszagrol az ember elkepzelne, szoval nem tobbszazezres tetel, viszont megeri mert sokkal jobb cuccokat kap az ember, nem azt a iszonytato design-os, muszalas vacakot, amit otthon, es es es + jo kaland, ez lett volna mondanivalom lenyege.

 • 2008.01.12 13:46:14DKone

  Hicudzsi hello huuuuuu elkaptal :)

  15 000 a repjegy Bp London Bp. First classon persze :)

  Utana bejutni a varosba metro, asszem 5 font koruli a napijegy

  Szallas: Internet, baratok stb.  De ha kint elsz, tudod te is.  Lenyeg a lenyeg, hogy nem kerul olyan sokba, mintsem azt Magyarorszagrol az ember elkepzelne, szoval nem tobbszazezres tetel, viszont megeri mert sokkal jobb cuccokat kap az ember, nem azt a iszonytato design-os, muszalas vacakot, amit otthon, es es es + jo kaland, ez lett volna mondanivalom lenyege.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta