Hétvégi programok: koncertek és színdarabok félsznoboknak

A szokásos művházas programok helyett-mellett most pár klasszikus színházi és komolyzenei szórakozást ajánlunk a hétvégére. Ez nem jelenti azt, hogy elmaradna a bevett családi szombat a Millenárison, a játszó- és kézművesház a Kossuth Klubban, avagy a mondóka kör szombaton és a Kőketáncház vasárnap a Marczibányi téren vagy a betevő Kolompos szombat délután itt – de mindezt elolvashatjuk a jól ismert weboldalakon.

Ha kicsit nagyobb és türelmesebb gyerekünk van, akkor elvihetjük a hétvégén a Művészetek Palotájába, ahol vasárnap 11-től és 15-től Kocsis Zoltán vezeti be a zene világába a gyerekeket. Bartók Béla és Claude Debussy közös vonásairól fog beszélni, majd zongoraműveik közül néhányat el is játszik. Ezután Debussy Egy faun délutánja című alkotását vezényli, majd pedig Bartók szépséges természetábrázoló zenéinek egyikét, a Két kép című zenekari darabot.

Kisebbeknek ajánljuk ugyanitt 10-től a téli Cifra Palotát. Vásottka, a nagy varázsló kalandjaival kezdünk, ezt követik a téli dalok. Délben a Zeneakadémia hallgatóinak előadása hallható, Fehér Nóra és Lőrincz Ágnes zongorázik. Háromnegyed kettőtől téli táncház és hangszerbemutató a Fondor zenekarral. Lesz még mintegy mellesleg mackókiállítás és játszóház gyermekeknek, babajátszó, mini rádiós stúdió, társas-, táblás és logikai játékok, rajzverseny, jégvirágkészítés, üvegfestés, hógolyókészítés gyapjúból, szánkókészítés, óriás kirakó játék, lufihajtogatás. Mindez ingyen.

Színházak közül ajánlunk hármat is: az RS9 színházban vasárnap tizenegykor a Négszögletű Kerek Erdő lesz, Aromóval, és Lószerafinnal és Mikkamakkával, az egész díszes társasággal. Szombaton ugyanitt este héttől Trebla, a bárány, zenés mesejáték 5-12 éveseknek. A mese három testvérről szól: Ada, Sári és Noémi egy patak partján éldegélnek. Se anyjuk, se apjuk, de még házuk sincs, ahol alhatnak, csak egy birkájuk. Hogy milyen viszontagságos út vezet a három lánynak és a birkának a boldogság felé, azt megtudhatjuk az Apró Színház meséjéből.

A Kolibri Színházban Petruska és Pulcinella történetét láthatjuk a Bozsik Yvette Társulat előadásában szombaton háromkor. Minden országnak megvannak a maga bohócai. Ennek az előadásnak egy orosz és egy olasz bohóc a főszereplője. Mindkettő a szeretni- és szánnivaló, néha ügyefogyott, de néha nagyon talpraesett, furfangos kisember figurája.

Az Óbudai Művelődési Központban vasárnap tízkor a Budai Bábszínház előadása, a Próbatétel lesz látható. Hintást, a kismajmot anyukája sóért küldi a boltba. A kismajom a sóra kapott pénzt édességre költi. Nem mer hazamenni. Fél, hogy haragudni fog az anyukája. Telik, múlik az idő és már azért sem mer hazamenni, mert fél, hogy megszidják a késésért. Találkozik a hiénával, aki azt tanácsolja neki, kövesse csak őt. Majd ő mindent rendbe tesz. A csavargó hiéna az ellenkező irányba viszi Hintást, mint amerre lakik. Hogy jut végül haza Hintás? Kiderül a meséből.

Végül ajánlunk pár különleges múzeumot is. Gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt élvezetes a Szabó Ervin Központi Könyvtár kortárs német gyermekkönyv-illusztrációk című kiállítása. Az alkotók technikáit sokszínűség jellemzi: az akvarellektől a kollázson át egészen a digitális kísérletekig, a modern képeskönyv-illusztráció művészetének széles spektrumát ölelik fel. A kiállításon többek között Rotraut Susanne Berner, Nadia Budde, Sybille Hein, Janosch, és Katja Wehner munkái láthatók, és számos kötet is. A tárlathoz kapcsolódóan láthatóak lesznek az illusztrációkból készült mesekönyvek és az alkotók életrajzával kiegészített kiállítási katalógus is.

A Budavári Labirintusban a gyereklabirintus nagyszerű vasárnap délelőtti szórakozás lehet. A gyerekeknek ki kell szabadítani a napot, részt vehetnek kreatív játékokban, rajzolhatnak és labirintussétát tehetnek, filmet nézhetnek.

A Ludwig Múzeumban papírszobrokat készíthetünk a kis.műhely keretében szombaton fél tizenegytől. A Hundertwasser-kiállítás pedig a hétvégén zár, úgyhogy ha még nem láttuk, gyorsan szaladjunk el a kicsit nagyobbakkal a Szépművészetibe. Három éves kortól nyugodt szívvel ajánljuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra