Mivel etessük a porontyot?

A hozzátáplálást anyatejes babánál féléves korban kezdjük el. Ne sózzuk és cukrozzuk az ételeket külön. Nagyobbak nyugodtan ehetik azt, amit magunknak főzünk, fő a változatosság! Tippek, trükkök az első ételek bevezetéséhez.

Az első félév: az első félévben ha lehet, csak anyatejet egyen a gyerek. Ha nincs elég tej, vagy nem áll módunkban szoptatni, akkor tápszert adjunk kiegészítésként. Többnyire a víz is felesleges, de nagy melegben megkínálhatjuk szoptatás után forralt, lehűtött vízzel, ha kéri, akkor szomjas. Azonban gyakori és rövid szopikkal is általában tökéletesen tudja oltani a szomját. A tápszeres babákat természetesen kell itatni.

Kezdetek: nem tragédia, ha egy-egy gyümölcsöt esetenként megkóstol, de rendes mennyiségeket adni neki egyelőre fölsleges, és ha rendszeresen tesszük, az a tejtermelés rovására mehet, főleg, ha amúgy is nagyon kiszámítottan van csak elég tejünk.

Amikor egy-egy ételt bevezetünk, ne erőltessük a gyereket, általában nem arról van szó, hogy ha hat hónaposan és két naposan nem eszik tört krumplit, akkor a további 80 évben is így lesz: a kicsik ízlése akár hétről-hétre is változhat, meglátjuk, milyen nagyszerű, amikor egyik héten csak húslevest, másikon csak zöldborsót hajlandók enni.

Ugyan az anyatej édes ízű, ennek ellenére a legtöbb gyerek érdeklődve fogadj a többi ízt, nem kell megcukrozni nekik semmit. Sózni se nagyon szükséges, hiszen nincsenek úgy hozzászoktatva a felesleges sózáshoz, mint mi. A legtöbb sült-párolt zöldségnek-gyümölcsnek önmagában is finom, gyenge íze van.

Egy szó a bióról: csak ajánlani tudom, különösen a répa, krumpli, tök és hasonló első étkek esetében, amelyeknek gumóját esszük, melyben rengeteg vegyszer tárolódhat. Általában a friss gyümölcs íze is sokkal jobb, kerttel rendelkezők előnyben.

Végül pár szó a főzésről: ha nagyobb a gyerek, nyugodtan adjunk neki finom kajákat, ne csak a megszokott spenótfőzelék unalmas ízűen, áztatott kenyér uncsi felvágottal! Körözöttes paprika, savanyú leves, sült padlizsán reszelt sajttal, zöld fűszeres krémek, főzelékek, és még sorolhatnám - ha nem teljesen zsíros-magyarosan eszünk, akkor tulajdonképpen elég hamar tudjuk ugyanazt, vagy majdnem ugyanazt enni, mint ők, és neki se kell nyálcsorgatva nézni a csülköt, mi is belefeledkezhetünk a házi pulykafasírt aprított zöldséggel típusú friss ízekbe.

Jöjjenek a puszta tények – hozzáteszem, ez csak iránymutató: nyilván egy-két nap nem számít, de kár a bonyolult kajákat erőltetni, egészen kevés anyagból is jól el elhet lenni, az a pár hónap meg elrepül.

Hatodik hónaptól:
  • Alma, őszibarack (óvatosan, allergizálhat!), meggy (nyersen és főzve is), krumpli, répa, sütőtök, cékla.
  • Gluténmentes gabonafélék főzve: rizspép, zabpehelykása, puliszka.
  • Tejfélét még ne adjunk, elég neki az anyatej bőven, avagy a tápszer.
  • Az ételt teljesen pépesítsük, mert a folyékony után nehéz még lenyelni is a sűrűbb táplálékot. A zöldségeket, gyümölcsöket centrifugázhatjuk is, keverhetjük is.
 
Hetedik hónaptól:
  • Banán, paradicsom (ezt is óvatosan, pöttyösödnek tőle egyes gyerekek), citrusfélék (ha nincs rá allergia a családban). Cukkini, padlizsán, tök, borsó, brokkoli.
  • Gyenge zöldfűszerek: petrezselyem, snidling.
  • Adhatunk egy kis főtt pépesített csirkehúst és egy icipici étolajat is a kicsik főzelékébe.
Nyolcadik hónaptól:
  • Cseresznye, kajszi, szilva, ringló, dinnye. K-betűsök: káposzta, karfiol, kelkáposzta, karalábé; hagyma (természetesen nem nyersen), zöldbab.
  • Ha nincs gluténérzékenység a családban, akkor adhatunk gluténtartalmú gabonát, búzát, árpát, rozst – de ne teljes kiőrlésűt, az nekik túl nehezen emészthető. Rágcsálni lehetőleg ne előregyártott, sós, adalékos kekszet, hanem egyszerű kenyeret, vagy saját sütésű kenyeret adjunk. A só is rossz a fogaknak, nem csak a cukor. Persze nem kell feltétlenül non-stop rágni annak a gyereknek.
  • Adhatunk már túrót, sajtot, joghurtot, de ha még rendesen szopik, egyáltalán nem szükséges: valószínűleg elég fehérjéhez jut az anyatejből.
  • Marhahús, máj – ritkán és finomra főzve.
  • Zöldfűszerek.
Tizedik hónaptól:
  • Padlizsán, sóska, spenót (nehezen emészthetőek, nem kell gyakran adni), uborka.
  • Száraz hüvelyeseket is adhatunk, de ha eszik tej- és húsfélét, akkor valószínűleg elég fehérjéhez jut, ezért nem kell erőltetni, mert puffaszthatnak és allergizálhatnak is (pl. a szója). 
Egyéves kortól:

Gyakorlatilag mindent ehet, kivéve az aprómagvas gyümölcsöket: málna, eper, ribiszke, kivi, egres stb. és egyes déligyümölcsöket, például az ananászt és a mangót. Ezeket jó, ha csak másfél éves korától kapja. Olyan igen allergén olajos magvakat, mint a dió és mogyoró sem kell erőltetnünk, különösen, ha valaki allergiás rá a családból.

Mit NE kapjon:

Cukrot, sok sót, csokit (csak ritkán), csipszet, felvágottat – csináljuk otthon, mert katasztrófa, milyen adalékanyagok vannak benne, kóla és tsai, cukros tea, ömlesztett sajt (az ömlesztő só gátolja a kálciumfelszívódást), túróvarázs, gyümölcstelen cukros gyümölcsjoghurtok, bébidesszertek, agyon cukrozott pépek és teák, direkt gyerekeknek.

Helyette: gyümölcssalit, házi tejbegrízt, házi lekvárt, cukortalan, igazi jóízű gyömülcsteát, nógrádi ropit (nincs benne sok adalék), kölesgolyót, gabonapelyhet, almacsipszet, házi hamburgert, túrógombócot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra