Ájuldoznak a lányok a HPV-oltástól

A nemrég bevezetett méhnyakrák elleni oltást tartják a legfájdalmasabbnak az amerikai tinédzserek. A Magyarországon is megvásárolható vakcina csípő, égető érzést okoz, sőt van, aki el is ájul beadása után.

A méhnyakrákot okozó humán papillómavírus (HPV) elleni oltást egy éve vezették be, azóta Amerikában megnőtt az oltástól elájuló gyerekek száma. Azt nem lehet tudni, vajon a fájdalomtól vagy a tű látványára reagálnak-e így.

2002 és 2004 között mintegy ötvenen aléltak el oltás után, 2005 és 2007 júliusa között viszont már 230-an, közülük 180-an a HPV elleni oltástól. Szakértők szerint valószínűleg a szexuális élet megkezdése előtt álló lányoknak szánt, három oltásból álló sorozat bevezetése növelte az ájulások számát, hiszen a tinédzserek amúgy is a legájulósabb korosztályba tartoznak.


Magyarországon Galambos Dorina volt az a bátor közszereplő, aki húgával együtt az oltást népszerűsítendő vállalta, hogy médiajelenlét mellett beoltsák. Mindketten kissé rosszul lettek utána, de gyorsan összeszedték magukat, és boldogan nyilatkoztak élményeikről az újságíróknak.

A Merck által kifejlesztett vakcina a HPV 16-os és 18-as típusa ellen véd, melyek a vírus által okozott méhnyakrákok 70%-áért felelősek. A vakcina azonban védelmet nyújt a HPV 6-os és 11-es típusa ellen is, amelyek genitális szemölcsöket okoznak. A szexuális érintkezéssel terjedő HPV rendkívül fertőző, az 50 éves amerikai nők több mint 80 százaléka fertőzött. A méhnyakrák a második leggyakoribb rákos megbetegedés a nőknél, s számos országban vezeti a rák okozta halálozást. Világszerte az összes méhnyakrák 99,7 százalékát okozzák a HPV-vírusok.

A 9-24 éves korosztálynak ajánlott oltás csak akkor véd, ha még nem alakult ki vírus okozta elváltozás az illetőnél. Az oltás Magyarországon önköltséges, a három részletből álló sorozatért darabonként közel 30 ezer forintot kell fizetni. Az első és a második között két hónapnak, az első és a harmadik között fél évnek kell eltelnie.

A szer európai uniós törzskönyvezésére 2006 őszén került sor, Magyarországon 2006 decembere óta kapható. A konkurens GlaxoSmithKline gyógyszergyár által hasonló célra kifejlesztett vakcinát Európában és Ausztráliában 2007-ben törzskönyvezték. A cég szerint a klinikai tesztek során az ő vakcinájuk nem okozott fájdalmat.
Oszd meg másokkal is!
Mustra