SZÜLŐSÉG

Ájuldoznak a lányok a HPV-oltástól

2008. január 9., szerda 09:50

A nemrég bevezetett méhnyakrák elleni oltást tartják a legfájdalmasabbnak az amerikai tinédzserek. A Magyarországon is megvásárolható vakcina csípő, égető érzést okoz, sőt van, aki el is ájul beadása után.

A méhnyakrákot okozó humán papillómavírus (HPV) elleni oltást egy éve vezették be, azóta Amerikában megnőtt az oltástól elájuló gyerekek száma. Azt nem lehet tudni, vajon a fájdalomtól vagy a tű látványára reagálnak-e így.

2002 és 2004 között mintegy ötvenen aléltak el oltás után, 2005 és 2007 júliusa között viszont már 230-an, közülük 180-an a HPV elleni oltástól. Szakértők szerint valószínűleg a szexuális élet megkezdése előtt álló lányoknak szánt, három oltásból álló sorozat bevezetése növelte az ájulások számát, hiszen a tinédzserek amúgy is a legájulósabb korosztályba tartoznak.


Magyarországon Galambos Dorina volt az a bátor közszereplő, aki húgával együtt az oltást népszerűsítendő vállalta, hogy médiajelenlét mellett beoltsák. Mindketten kissé rosszul lettek utána, de gyorsan összeszedték magukat, és boldogan nyilatkoztak élményeikről az újságíróknak.

A Merck által kifejlesztett vakcina a HPV 16-os és 18-as típusa ellen véd, melyek a vírus által okozott méhnyakrákok 70%-áért felelősek. A vakcina azonban védelmet nyújt a HPV 6-os és 11-es típusa ellen is, amelyek genitális szemölcsöket okoznak. A szexuális érintkezéssel terjedő HPV rendkívül fertőző, az 50 éves amerikai nők több mint 80 százaléka fertőzött. A méhnyakrák a második leggyakoribb rákos megbetegedés a nőknél, s számos országban vezeti a rák okozta halálozást. Világszerte az összes méhnyakrák 99,7 százalékát okozzák a HPV-vírusok.

A 9-24 éves korosztálynak ajánlott oltás csak akkor véd, ha még nem alakult ki vírus okozta elváltozás az illetőnél. Az oltás Magyarországon önköltséges, a három részletből álló sorozatért darabonként közel 30 ezer forintot kell fizetni. Az első és a második között két hónapnak, az első és a harmadik között fél évnek kell eltelnie.

A szer európai uniós törzskönyvezésére 2006 őszén került sor, Magyarországon 2006 decembere óta kapható. A konkurens GlaxoSmithKline gyógyszergyár által hasonló célra kifejlesztett vakcinát Európában és Ausztráliában 2007-ben törzskönyvezték. A cég szerint a klinikai tesztek során az ő vakcinájuk nem okozott fájdalmat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.09 20:24:28Anura

  ruju, ez nem így van. :)

  Én is azon törtem le, hogy mikor a nőgyógyászom tévesen condylomát állapított meg nálam, hogy még csak büdös kurva sem vagyok, nem fair, hogy pont én kapjam el 1 partner után. :)

  Ne foglalkozz ezzel, szerencsétlen véletlen. Ne szégyelld, nincs rá okod.

 • 2008.01.09 20:27:16Guruljka

  zolnaid, ezek az igazi bajok!  Ugyanez a probléma szűrésekkel is...

  A prevenciónak csak az egyik része az oltás.

  Manapság, ha jól tudom, már csak az oltás a kötelező (részben) és tán az is a legpreferáltabb a megelőzési eszközök között.

  Kár hogy nem írnak annyit arról is, hogy szűrés, szűrés, szűrés. Mondjuk én keveslem azt is (nagyon) amit a felvilágosításért tesznek. És akkor az egyébként is alapvetően szükséges informatív tájékoztatásról nem is beszéltünk. Hogy az gyakorlatilag tényleg nincs.

  Valszeg ezeknek a megfelelő egyvelege kéne ahhoz, hogy tényleg kinyírjuk ezeket a kis genyókat, amik írtanak minket. Mint ahogy a himlővel sem csak az oltás, hanem legalább annyira a higiénés viszonyok javítása bírt el igazán.

  Valahogy az van a tudatban, hogy egy oltás és kész, a probléma meg van oldva. Nyílván sarkítok, de mégis valami ilyesmi van. Pedig van ezer összetevő...  Az meg nekem nem megnyugtató, hogy nem várnak az oltások bevezetésével annyit, mint egy gyógyszerével pl. Éppen bárányhimlő oltás kapcsán olvastam, hogy nem biztos, hogy akkor is védettséget jelent majd az oltottaknak az oltás, amikor 20-as,30-as éveikbe kerülnek. Pedig az egyik cél éppen az volt, hogy a gyerekek mikor felnőnek és esetleg várandósak lesznek ne kelljen félniük a gyerekbetegségektől, amik veszélyesek a magzatra. Szóval laikusként azt gondolom, hogy a nem konkrétan életmentő cuccoknál lehet, hogy nem ártana többet várni.

  Na ezek azok a pontok ahol a sztoriba belépnek a csúnya gyógyszergyárak is. Lobbiznak meg hirdetnek az oltásért, de szűrésre meg a felvilágosításra állambácsinak kell előteremtenie a lét.  ruju, tök igazad van egyébként. Azt csak én is röviden jegyeztem meg, hogy

  _nem csak_ szexuális úton terjed. Arra viszont, hogy nem minden méhnyakráknál van HPV jelenlét azért nem hegyeztem ki, mert elvitte volna. De azért említettem.

  Sajnálom ami veled történt. Hogy derült ki végül, hogy mi van? Mert ezek szerint a sima citológián nem....

 • 2008.01.09 20:34:31odrade

  A HPV elleni védőoltást elsősorban azoknak ajánlják beadatni akik még nem éltek szexszuális életet,tehát még nem találkoztak a vírussal. Ők 90%-ban védettek lesznek azon vírusokkal szemben amelyek leggyakrabban okoznak méhnyakrákot.Már szexuális életet élő fiatal felnőtteknél az oltás KB 70%-os védettséget ad. Az oltás ára Kb:30000ft/db és 3 kell belőle. A TB egyenlőre nem támogatja. És fiús anyukák a fiúkat is érdemes beoltatni.

 • 2008.01.09 20:36:43Anura

  Elkezdtem újraolvasni a HPV-ről, pár dolgot felidézek:  "A HPV kontaktusok útján terjed, leginkább szexuális úton, ráadásul a szex minden formájával, ezért is tekinthető napjaink leggyakoribb vírusos eredetű szexuális úton terjedő betegségének. Az óvszer ugyan csökkentheti a kockázatot, de nem ad teljes védelmet és biztonságot, mivel a vírus bármilyen fertőzött bőrfelületről átkerülhet a partner bőrére!  Ezenkívül a fertőzés - statisztikai számítások szerint - terjedhet valamilyen eddig ismeretlen úton, például feltételezések vannak a bőr hámlása által, például törülközővel, egyéb textíliával vagy vizsgálati műszerekkel közvetített átvitelről, és valószínűleg terjed autoinfekcióval is.  A legfontosabb az elején leszögezni: a humán papillómavírus-fertőzés a jelenlegi terápiás lehetőségek birtokában nem gyógyítható. A kezelés célja tehát csupán a fertőzés okozta elváltozások eltüntetése, amire számos módszer használatos.  Szerencsére a legtöbb fertőzés esetében igaz, hogy a szervezet képes velük felvenni a harcot, így a HPV-fertőzések 90%-a is két éven belül nyom nélkül elmúlik. A maradék 10%-ban fennáll a folyamatos fertőzöttség, ami a magas rizikófaktorú vírustörzsek esetében komoly veszély forrása.  Egyes becslések szerint a szexuálisan aktív fiatal nők fertőzöttségi aránya 20-40 százalék, de az aktív szexuális életet élők 80%-a legalább egyszer átesik a fertőzésen az élete folyamán. az összes új fertőzés 75%-a a 15-24 évesek között fordul elő. Becslések szerint a HPV-t az aktív szexuális élet első 2-3 éve alatt szerzik az emberek. "  Eledh Laure, menj nyugodtan szűrésre, ezt egyébként azoknak is ajánlják, akik beoltatták magukat a magas rizikójú HPV néhány fajtája ellen. A nőgyógyász vesz egy kenetet, azt megnézik, ha elváltozást találnak jelzik. No de: nem mindig találnak. Ha igen, akkor jön a HPV tipizálás, hogy mégis melyik fajta vírus. • 2008.01.09 20:47:26ruju

  Guruljka, előre bocsátom, hogy nagyon szeretem az éleslátásodat, most csak azért szállok szembe veled, mert a méhnyakrákos sztorik SOHA nem térnek ki másra, csak arra, hogy konkrétan "a HPV vírus az oka, ami egy szexuális úton terjedő vírus, kvázi nemi betegség" És ezt már egyszer írtam egy sokkal felületesebb cikkhez, hogy nagyon megbélyegző gondolat.  Guruljka, privátban szívesen leírom, hogy volt. Itt csak annyit, hogy mindenki menjen el akárhány orvoshoz is, ha úgy érzi, nem a megfelelő ellátást kapja...

 • 2008.01.09 20:47:27Anura

  Amire meg nekem azt mondta egy speciális bőrklinikai orvos, hogy nem mindegy a kenetvétel helye, mert 2 mm-el arrébb lehet, hogy látszana a HPV, de pont a vételnél meg nem.. Hogy mennyire volt ez igaz, nemtom. De feleslegesnek találta a kenetvételt ehhez.

 • 2008.01.09 20:54:45Anura

  ruju:

  "Főként az utóbbi 20 év kutatásai vetítettek fényt a tényre, hogy a rosszindulatú daganatok legalább 20 százalékát vírusok okozzák. A HPV, azaz a Humán PapillómaVírus, amely ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, egyike ezeknek. Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális rákok több, mint 90 százaléka összefügg a humán papillómavírussal. "  Azért van ott egy kis százalék, ami nem a HPV miatt történik. Akár nemi, akár nem, máshogy is lehet HPV-t kapni.  A fene enné meg ezt a kis dögöt.

 • 2008.01.09 20:57:37Guruljka

  ruju, hidd el, nem mész szembe a véleményemmel;) Sőt!

  Anura, köszi a listádat, ugyanis most egy számomra igen fogas kérdést vetettél fel.

  Én úgy tudtam, hogy a kezelés által úgymond hordozó marad az illető, de nem beteg. Ennek utána fogok járni! Mert nagyon nemmindegy!!!

 • 2008.01.09 21:18:53wish73

  elején feladtam az olvasást, de azokhoz:

  szóval több, mint egy év a lappangási ideje, úgyhogy, amíg egy ffi tünetmentes hordozó, és nem láccik, h van neki legalább egy jóképű kis szemolcse (condyloma), v egyéb tünete, addig bőven fertőzheti az új bnőt.

  egyszer sikerült olyan nőgyógyászt találnom, aki kolkoszkóp (?) szóval vmi kukker félével nézett be, és úgy vette célirányosan a kenetet. így derült ki, h P3-am volt 21 évesen. a kékgolyóban most is így csinálják, monitorra kivetítik.

  szóval így lehet nem mellélőni mintavétel alkalmával. asszem elkezdek gyűjteni a lányaimnak...

 • 2008.01.09 21:27:46wish73

  véradáshoz: aki rendszeres véradó (nem tudom, hánytól számítják annak), az vizitdíj alól mentesül, így tudom. arról nem szól a fáma, h mi van az évek óta adott vérrel, gondolom, visszamenőleg nem számít, pedig 15 éve adok vért kisebb-nagyobb megszkításokkal

 • 2008.01.09 22:26:00ruju

  Anura, úgy van, ahogy írod. Ettől függetlenül TV-ben konkrétan (és volt már itt a P-on is) úgy jön le a hír, hogy "a HPV okozza". Százalék nélkül. Na de nem érdemes erre többet fecsérelni, mert értjük egymást.  Az intő tünetekről egyébként klevesebb szó esik, mint ahogy nekem is csak a diagnosztizálás/műtét után esett le, hogy minden megvolt...

 • 2008.01.09 22:29:22ruju

  Ja, ez azért lenne fontos, mert én pl. halál nyugodt voltam, h. semmi komoly, mert hát ha az lenne, akkor azért a baromarc orvos is csinált volna vmit, így nem sürgettem az új orvost, h. minél előbb nézzen meg, elvoltam azzal, hogy 1 hónap múlvára adott időpontot, hiszen hát úgyis minden rendben van és ha majd rendberaktak, jöhet a 2. gyerek, stb. Ha a tüneteket IS sulykolják, lehet, hogy még jöhetett volna az a második gyerek. Na de ez már tényleg nagyon messzire visz.

 • 2008.01.09 23:08:08másutt

  ruju, azt irod:  "Ha nekem tüdőrákom lett volna, akkor mindenki sajnálna. Méhnyakrákkal pedig egy büdös kurva vagyok. De legalábbis biztos sokat keféltem, ergo magamnak köszönhetem az egészet..."  EN IS EZT PROBALTAM MONDANI ODAFENN.

  Csak jott "ize" es leharapta a fejem, hogy nosoviniszta ferfigyulolo diszno vagyok. Kigunyolt, lehordott a joedesbe. OLVASD EL. Pedig ennyit irtam:

  "Kivancsi vagyok, hogy ha a hererak, a prosztata rak vagy a tudorak ellen nyujtana vedelmet egy oltas, akkor is ennyibe kerulne-e?"  Lehet, hogy mashogyan fejeztem ki magam... es mint kivulallo, mert meg nem volt ez a betegsegem. De ugyanazt akartam mondani, mint Te.  Tovabbra is ugy erzem, ha NEM nok kapnak ezt el szex altal, egeszen mashogyan lenne megitelve, szurve, gyogyitva, es ingyen lenne az oltas.  Ateltem az AIDS krizis kezdetet es nagyreszet az USA-ban. Ott laktam 3 km-re, ahol kezdodott, ahol az elso eset volt. Egy evtizedig le sem szartak az egeszet, mert homokos FERFIAK kaptak. Csak akkor kezdtek el figyelni az egesz AIDS krizisre, amikor verzekenyek es nok is nagyon nagy szamban elkaptak.

  Addig meg orult mindenki, hogy doglodnek a buzik.

  Az ember szive megszakad, hogy megallithattak volna az egeszet, ha nem igy gondolkodnak..... most, hogy millioknak van.

  (de meg most is van, aki nem sajnalja oket. Nyilvan nem lattak a pici ujszulottbabakat, akik veratomlesztessel kaptak, amikor megszulettek)  Ezt tagadhatja "ize", kiallok ezert vele parbajra, ha kell, de a feher, heteroszexualis ferfiakat erinto betegsegek sokkal nagyobb megertest kapnak, es $$$-t, vilagmeretben.

  Meg a gyerekbetegsegek.  Sorry, ez az igazsag. A szex stigma. (akkor is, ha 14 eves szuzlanyok kapjak el az elso baratjuktol. "Miert nem vigyaztak? Megerdemlik.) • 2008.01.09 23:21:00babó

  csak egy kérdés, nem olcastam végig.  azt mondja mindenki szűrés, szűrés, szűrés. egyet is értünk. de ha elmegyek a mezei nődokimhoz évente a rákszűrésre, csinálnak HPV tesztet? vagy legalább megkérdik akarok e? felvilágosítanak, hogy miért lenne jó ha csináltatnék tesztet? (még akkor is, ha pénzbe kerül)  nekem nagyon gyanús a "nem" válasz, de kiváncsi vagyok a véleményetekre.

  jóéjt, holnap olvasok :))

 • 2008.01.10 08:11:29manci

  Csak azt szeretném mondani, hogy teljesen nyilvánvaló módon nem büdös kurva az, aki úgy betegedett meg méhnyakrákban, hogy nem volt HPV fertőzése.  Mint ahogy az sem büdös kurva, aki meg úgy lett beteg, hogy korábban megkapta a HPV-t. Mint kiderült már fentebb nem kell hozzá rengeteg emberrel lefeküdni, eggyel is elég, ha nincs szerencséd.  Sőt, ha valaki egy büdös kurva, vagy az volt az élete egy szakaszában, szerintem annak is túl nagy büntetés egy daganatos betegség.  És aki azt gondolja, hogy ez nem így van, az szerintem annyira primitív, hogy nem érdemes egy fikarcnyit sem adni a véleményére. • 2008.01.10 08:11:54Atina

  babó, én megkérdeztem az orvosomat, hogy a rákszűrés még mire terjed ki, azaz mit takar pontosan.

  Nála benn van minden kóros nyavalya a szűrésben: Chlamydia, candida, HPV is, ... meg minden.  De ha belegondolsz, a rákos elváltozások többségét a HPV vírus okozza. Akkor szerintem egyértelmű, hogy a rákszűrésen HVP-re is szűrnek, nem ???

 • 2008.01.10 08:16:13manci

  babó, a velvet cikkéből:  "Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár akkor fedezi a HPV-teszt költségeit, ha kétszer egymás után 3-6 hónapos időn belül P3-as értéket állapítanak meg a páciensnél."  de:  "HPV-vírus kimutatására sok esetben egy magyar fejlesztést használnak, a Genoid cég tesztjét. A teszt a több mint száz különféle humán papillomavírusfélét képes azonosítani, (azaz azokat, melyek a genitális regióban előfordulhatnak) - ezek közül 15 vírustípus tartozik az úgynevezett magas rizikójú csoportba.  A cég információi szerint 4000 forint körül van az egyszeri HPV-teszt ára, ami nagyjából 7000 forintra rúg, ha Chlamydia-teszttel is kombinálják. "Nemzetközi tekintetben itthon nagyon alacsony áron el lehet végezni a HPV-vírus tesztjét. Magyarország megdöbbentően jó helyzetben van" - mondta el a magyar nők megnyugtatására Dr. Erdős Attila, a Genoid ügyvezető igazgatója. Nyugat-Európában a hasonló hatékonysággal dolgozó HPV-tesztek elvégzése 40-80 euróba kerül." • 2008.01.10 08:20:36manci

  Még az előzöhöz:  "Gyógyszertárban vagy drogériában hiába keresnénk otthon elvégezhető HPV-tesztet, mivel a terhességi tesztekkel ellentétben ennek nem létezik gyorstesztverziója. Orvosát viszont bárki kérheti arra, hogy a levett mintát HPV-vírusra és Chlamydiára is teszteltesse. (Amit ilyen esetekben természetesen nem fedez az OEP.)" • 2008.01.10 08:24:04Atina

  "wish73 2008.01.09 21:27:46 véradáshoz: aki rendszeres véradó (nem tudom, hánytól számítják annak), az vizitdíj alól mentesül, így tudom. arról nem szól a fáma, h mi van az évek óta adott vérrel, gondolom, visszamenőleg nem számít, pedig 15 éve adok vért kisebb-nagyobb megszkításokkal"  30x-os véradónak nem kell vizitdíjat/napidíjat fizetni.

  Mi az, hogy visszamenőleg nem számít? Nem 2007. február 15-től kezdődött a véradás. Ha tudsz papír felmutatni (orvosi pecséttel), hogy 30x-os véradó vagy, akkor mentesülsz.

  Ha más-más kórházakban adtál vért, akkor össze kell szedni az igazolásokat. Ha összejön a 30, akkor OK.

  A páromnak összejönne, ha tudná igazolni, hogy a katonaság alatt is adott többször vért. Ő a Vöröskeresztet fogja megkérdezni, hátha regisztrálták valahol.

 • 2008.01.10 08:26:41Atina

  Ja, én magánrendelőbe járok szűrésre. Ott elvégeznek mindent.

 • 2008.01.10 08:35:23manci

  Nagyon egyetértek azzal, hogy borzasztó fontos ebben az ügyben is a nevelés, a felvilágosítás és a szűrés.  Csakhogy: mint olvashattuk, a szűrés nem véd meg a betegségtől, csak felvilágosít minket az aktuális állapotunkról. Jelenleg ugye csak akkor szűrnek HPV-re, ha már elindult valamilyen kedvezőtlen folyamat odabent. Az is kiderült, hogy a fertőzés vagy elmúlik vagy nem, gyógyszer nemigen van rá.  Szóval a legfontosabb a megelőzés. És itt jön a nevelés meg a felvilágosítás kérdése. EZ mind nagyon-nagyon fontos. DE! Egy ilyen súlyos következményeket magában hordozó fertőzés esetén ezek mindenhatóságában bízni naivitás, főleg hogy mostmár tudjuk, mennyire könnyen fertőz ez a vírus.  És vegyük hozzá azt is, mi is embrek vagyunk és leht, hogy az a nevelés mégsem sikerül annyira tökéletesre. Vagy beleköthetetlenül tökéletesen nevelünk, de a gyerekünk nem lesz ennek ellenére tökéletes, és ő hibázik. Mondjuk minden jószándékunk ellenére élete egy korszakában promiszkuit egy kicsit. Na akkor mi van? Tényleg van olyan anya, aki biztos benne, hogy ez az ő gyermekével nem fordulhat elő?

 • 2008.01.10 08:37:25manci

  Na, sikerül magam egyre jobban meggyőzni ennek a védőoltásnak a hasznosságáról! :)

 • 2008.01.10 09:37:52ruju

  Na mostmár kezd pánikhangulat uralkodni HPV ügyben. Azért azt lássuk be, hogy szexelni nem egyenlő HPV nem egyenlő méhnyakrák nem egyenlő azonnali halál. Normál esetben a rendszeres szűrővizsgálat/orvoslátogatás (tehát magunkkal törődés) elég kell, hogy legyen arra, hogy a fent említett borzalmak elkerüljenek minket. Nem normális esetben (mint pl. az enyém) pedig akár havonta is lehet orvoshoz járni, megtörténhet a legrosszabb is. Szóval azért kéretik az ésszerűség határain belül előre leszólni tomboló kamasz csemetéinket!!!

 • 2008.01.10 12:14:35Tori

  A konkrét betegségtől függetlenül egy megjegyzés (csak hogy leütésszám alapján ne essek ki a kemény magból :P ); nálunk suliban mindig a fiúk ájultak el a kötelező oltások beadásakor. :D

 • 2008.01.10 12:29:05Atina

  Nálunk is. Meg amikor később boncolást néztünk, akkor is a lányok maradtak talpon.

 • 2008.01.10 12:59:22Tori

  Talán mert mi havonta látunk vért. :D De ez csak a boncolásra igaz, a gyerekkori oltásokat nem magyarázza.

 • 2008.01.10 15:04:16Anura

  Guruljka, én úgy gondolom, hogy a HPV-ből, ha egy enyhe formáját kapja el az ember, ki lehet gyógyulni, mint az influenzából is. Hisz egy vírus. A pasik a tünetmentes hordozók, szerintem ők is kigyógyulhatnak belőle, de amíg nem, addig fertőznek újra.

  Aztán a magas kockázatú HPV-fajták esetében hosszan tarthat, és daganatot okozhat, és akkor szintén fertőz.

  Egyébként férfiakon nem okvetlenül jelenik meg a másik legelterjedtebb változata, ami szemölcsöt okoz.  babó, az én magánnőgyógyászom alapból nem végzett HPV-tesztet a normális kenetvételkor, clamydiát asszem igen, de pl. candidát szintén nem. Ezeket érdemes külön említeni.

 • 2008.01.12 12:53:47csirimiri

  A HPV-t (vagy annak gyanúját) a sima rászűrés is kimutatja. Pl. P2 HPV gyanúja, 6 havi szoros kontroll

 • 2008.01.12 12:56:47csirimiri

  És manapság már elég elavult jelzők azok, hogy ha valakinek valami nemi betegsége van, akkor kurva.

  Én is megkaptam (3 különböző, magas rizikójú), pedig nem éltem különösebben zűrös életet. Mindig tartós párkapcsolatban éltem... Egyszer valahogy fertőződtem, és most jött elő. Pech. Főleg azért, mert babát szeretnénk. P2-vel viszont nem csinálnak vele semmit. Viszont a baba csak császárral születhet.

  Mivel időben felfedezték, ezért a dokim 100%-osan megnyugtatott, hogy szoros kontroll alatt nem alakulhat ki rák.

 • 2008.01.12 18:55:34- zsu

  csirimiri, hozzád hasonlóan én is úgy "kaptam" a fertőzést, hogy nem éltem zűrös életet. egy sima éves kontrollon szűrték ki, a citológia-leletem azzal a megjegyzéssel jött vissza, hogy HPV-gyanús a dolog, de ekkor a dokim még nem csinált semmit, még csak meg se mondta, hogy mi van (ezen utólag nagyon felháborodtam), csak annyit mondott, hogy valami vírusfertőzés gyanúja áll fenn, és szorosabb kontroll kell. aztán a következő citológia után is ugyanez volt az eredmény, akkor már elküldött egy HPV-tesztre. akkor (ez több, mint 5 éve volt), ezt még csak néhány laborban csinálták, 10e ft volt, és a TB nem támogatta. meglett az eredmény (16-os, magas rizikófaktorú altípus), de a dokim ekkor is, meg az ez utáni két P3-as citológia eredménynél azt mondta, hogy ez még nem vészes, és nem kell semmit csinálni. aztán külföldre költöztem, a következő 6 hónapos kontroll már itt ért, ez is P3 lett, az itteni dokim viszont azonnal csinált egy kimetszéses mintavételt, majd miután annak meglett ez eredménye, megcsinálta a konizációt is. azóta is 6 havonta kontroll, rendben vagyok, de a vírus még kimutatható, úgyhogy nagyon drukkolok, hogy most már végre eltűnjön.  nem tudom, hogy orvosa vagy országa válogatja-e a HPV-vel szembeni bánásmódót, de engem nagyon meglepett a két doki ennyire különböző hozzállása.  számomra az egész dolog egyik nagy tanulság az volt, hogy a tartós párkapcsolat sem nyújt védelmet, mert nem lehet tudni, hogy ki mit hoz magával a korábbi kapcsolataiból. a másik pedig, hogy fokozottabban kéne hangsúlyozni a rendszeres orvosi szűrővizsgálatok fontosságát.

 • 2008.01.12 20:26:08wish73

  unokatesóm letette a cigit, grapefriutmag.olajat és bérest kezdett szedni, most tünetmentes és p3-ról p1-re ment vissza.

  én olyat még nem hallottam, h p2-vel ne lehetne hüvelyi úton szülni. nekem sosem volt p1-em. na jó, lehet, h 14 évesen igen, de akkor nem nézték. p3 igen( 21 évesen), akkor műtöttek is, de azóta is csak p2-ig küzdöttem vissza magam, és 2x szültem. úgyhogy én azért ezügyben körbekérdeznék, mielőtt végelegesítenék a császárt.

 • 2008.01.12 22:24:54verkaverka

  P1 P2 normalis, nyilvan nem azzal volt onmagaban a problema

 • 2008.01.12 22:48:38wish73

  hát, újraolvastam, nem egyértelmű.

  volna egy kérdésem: mindig azt mondják, h ha az ember rendszeresen jár kontrollra, akkor nem lesz rák belőle. ezzel párhuzamosan meg, h nincs rá gyógyszer. szóval nem látom, h attól, mert vizsgálják, és tudom, h van, attól miért nem lesz rák belőle. amúgy drága lesz nekem ez a poszt- a hatására úgy döntöttem, én is kivizsgáltatom magam.

 • 2008.01.13 00:53:19- zsu

  arra sajnos nincs garancia, hogy nem lesz rák belőle, de rendszeres szűrővizsgálattal a rosszindulatúnak induló elváltozások az esetek nagy részében legalább időben felfedezhetők, és még a rák kialakulása előtt kezelhetők. engem is ebben a rák előtti stádiumban műtöttek meg.

 • 2009.03.15 11:46:46sylvonna

  Azért én ebbe is beleolvasnék azoknak a helyében, akik a HPV oltást akarják? Biztos, hogy ez jó nekünk??????

  hpvoltas.atspace.com/USAaldozatok.html

 • 2009.10.09 00:48:15vomit

  ugyanezt kerdezgetheti most magatol ennek a lanynak a mutterja is
  Teen girl suffers permanent brain damage after cervical cancer vaccine
  http://naturalnews.com/027188_NaturalNews_cancer_cervical_cancer.html

  ahogy az egyik kifejlesztoje szerint se minden hepi
  Top researcher who worked on cervical cancer vaccine warns about its dangers
  http://www.naturalnews.com/027196_cancer_cervical_cancer_cancer_vaccine.html

  de mindenkinek joga van a sajat meg a gyereke boren kiprobalni

 • 2010.03.11 10:27:14Kissmelike88

  Itt a cikkben azt olvastam, hogy 9 éves kortól ajánlják.
  Viszont máshol meg azt olvastam, hogy NE oltassam be fiatalon a gyermekemet! AZ orvosok véleménye is megoszlik erről. Valakinek belefér a 9, valaki 15 -től ajánlja, valaki meg a szexuális élet megkezdése előtt.
  Erről mi a véleményetek??

 • 2010.03.11 13:05:35ateszmatesz

  Az én lányom 14 éves és most fogjuk beadatni neki az oltást, fiatalabb korban én nem adattam volna be neki.

 • 2010.03.11 13:13:07zuzmó

  A legnagyobb lányom 14 évesen, a középső 12 évesen kapta meg a HPV oltást.(a legkisebb még nagyon kicsi, 1 éves :) ) Semmi bajuk. Egyébként a doki egyértelműen azt javasolta,a szexuális élet megkezdése előtt van értelme oltatni, akkor véd 100%-osan.

 • 2010.03.11 13:48:08ateszmatesz

  És mennyibe került az oltás?

 • 2010.03.11 13:57:49zuzmó

  3 oltást kell beadni fél éven belül (1. rá egy hónapra a 2., 4 hónap múlva a 3.), oltásonként 30.000 Ft :( . SEMMI támogatás nincs rajta :((

 • 2010.03.11 13:59:23zuzmó

  Bár úgy tudom, néhány önkormányzat támogatja a helyi lányok oltását, ahol én élek, ez sajnos szóba sem került.

 • 2010.03.11 14:15:35ateszmatesz

  Én most találtam egy olcsóbb megoldást, március 31-ig az anyalanya.hu -n 30% kedvezmény van.

 • 2010.03.11 14:18:12zuzmó

  Az jó :) ! Nekünk a 2. lányunk 3. oltását a munkahely fizette. Ez is jól jött :)

 • 2010.03.11 14:18:44kakaóbab

  Sziasztok! Mi ötödik kerületiek vagyunk, és a lányomat ingyen beoltotatta az önkormányzat.
  De van most egyébként a www.anyalanya.hu-n egy "akció" ahol 30% kedvezmény van márc 31-ig. Jól hangzik, mivel tényleg nagyon drága!

 • 2010.03.11 14:24:55zuzmó

  Remélem,mire a 3. lányunk is oltható korba lép (úgy 11 év múlva :) ), már valamennyi támogatás lesz erre az oltásra.

 • 2010.03.11 14:27:37ateszmatesz

  Biztosan lesz már addigra több támogatás. de nekünk egyenlőre be kell érnünk ezzel, ez is elég nagy kedvezmény:)

 • 2010.03.11 14:29:49kakaóbab

  Lehet, hogy addigra már ingyenesen is elérhető lesz. Például Angliában ez kötelező oltásnak számít.

 • 2010.03.11 14:34:26zuzmó

  Nagynak éppen nagy, de ha valakinek 1-nél több lánya van, ez az oltás még így is elérhetetlen, vagy komoly spórolás kell hozzá :(

 • 2010.03.11 14:38:40kakaóbab

  Teljesen igazad van, ráadásul mind1, hoghy lányod van-e mert a kisfiúkat is ugyanúgy be lehet SŐT érdemes beoltatni. Ugyanis nekik here és prosztatarákot okozhat a hpv. Jobb esetben megússzák egy kis nemiszervi szemölccsel...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta