SZÜLŐSÉG

Együtt pukizgat az egész család

2008. január 7., hétfő 10:35

Régen nevettem annyit, mint a Kakikönyv felhőtelen ökörködésén. Ahogy Szily is megmondta, a humor csúcsa a fingós vicc, és abból ebben a könyvben is bőven találunk: kedvencem, amikor kiderül, hogy a szép virágok szart esznek, és a blazírt pofájú virágok szájából egy-egy kis kaki-hurka lóg ki. De kaki-forma kategorizáció, pukihangutánzás pukibuborékfújás és kakifelhőkarcoló is van a könyvben. A poszt címét a könyvzáró javaslat ihlette, miszerint ha van egy nagy ágyunk, levetkőzhetünk meztelenre és pukikoncertet vagy pukielőadást tarthatunk a szülerinknek meg a szomszéd néninek.

Ha kedveljük az altesti poénokat és/vagy ötéves kisfiúk vagyunk, akik röhögőgörcsöt kapnak a szar szó hallatán, akkor ezt a könyvet nekünk taláták ki. Tévedés ne essék, nem valami mórickaszintű baromságról van szó. Pernilla Stalfelt könyvei egyszerűen csak kendőzetlenül beszélnek olyan fontos és komoly témákról, mint a kaki, a szerelem és szex, a halál és a bántás. Mivel mindent természetesen kezel, ezért persze rengeteg humor és abszurd poén akad mind a szövegben, mind a képekben. Ugyanakkor lexikonszerűen össze is gyűjt mindent, amit egy-egy témáról tudhatunk. A kakiról azt is megtudjuk, hogy házat lehet belőle építeni, és megmutatja a kaki útját a vécében, ami nem egy szobatisztasággal küzdő kicsinek nagy segítség – őket ugyanis nagyon is érdekli, hogy hova tűnik a kakijuk, és a rajzok alapján el is tudják képzelni.

A Szeretlek könyv sem bájolog. Nem fedi el, hogy a szerelem nem feltétlenül fenékig tejfel. Része a szégyen, a féltékenység, a megszokás. Nem isteníti a romantikus szerelmet, nyugodtan szerethetik a könyv rajzszereplői az aranyhalukat, vagy éppen egy elhízott, azonos nemű társunkat is. Kedvencem a szerelmes levél: Van esélyem nálad? – kérdi a feladó, és be kell ikszelni a megfelelő check-boxot. Ha nem is menne el a legújabb Hugh Grant-filmbe, de legalább célratörő. Ahogy a szex egyoldalas elintézése is: fütyi, lyuk, fehér folyadék, majd keresztmetszet a behatolásról. Az utolsó oldalon pedig egy profi bájital-recept található, ha netán mégsem szeret, akinek kéne. Egy szóval minden benne van, ami a gyerekeket érdekelheti, a rajzok egyértelműek és szórakoztató a szöveg – helyenként persze lehet kommentálni.

A Halálkönyvről talán nehéz elhinni, de nagyon poénosra sikeredett, és mégsem ízléstelen egy pillanatig sem. Noha a hangsúly az öregek halálán van, azért kiderül, hogy akár egy kisbaba is meghalhat. Nem ámít tuti jövővel, de viccesen bemutatja az összes vallás és transzcendens izé halál utáni tippjét a lélekvándorlásig bezárólag (minek során a madárba költözött Pistike leszar valakit). Mint látható a kellő iróniával kezeli valamennyit, csak hogy egyúttal a poronty kritikai érzékét is fejlessze. Még Lugosi is belekerült vámpírként a könyvben, bár pórul jár, és megeszik a szúnyogok. Technikákat tanulhatunk a gyász feldoolgozására: házi oltár, számunkra fontos tárgyak, temetői ekllékek és tor kerül elő. Más népek temetkezési szokásait ismerhetik meg a gyerekek rajzos-tréfás formában. Az írónő azt is ábrázolja, hogy hogyan néz ki, akibe beleszorult a bánat. Végül összegyűjti a különböző szleng kifejezéséket a halálra. Kedvencem a rajzos végrendelet, nehogy összevesszen a rokonság a korin és a táltosparipán.

A Nebánts! könyv sikeredett talán a leglaposabbra. A koncepció szerint a másság és az intolerancia vezet a gyengébb bántalmazásához, ami dühöt, haragot és újabb agressziót szül. Bár a többi könyv témája se komolytalanabb, ez mégis túl magyarázósra és kevésébé viccesre sikeredett. Persze jó dolgokat tanulhatunk belőle, de mégis csak kicsit kilóg a didaxis lólába, és a többihez képest ezért kevéssé élvezhető felnőtt szemmel.

Konkrétumok és abszurd poénkodás – a kettő együtt kifejezetten szórakoztató, informatív és nagyon praktikus kis könyveket eredményez.

Pernilla Stalfelt: Kakikönyv, Halálkönyv, Szeretlek könyv, Nebánts! könyv. Vivandra, 1995 Ft.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.07 17:42:57levendul

  és elvetemült cinikus :)

 • 2008.01.07 18:41:33Miss Marple

  Szerinted.

 • 2008.01.07 18:43:40Moira

  levendul: Anyámék annó nekem is a Peti, Ida és Picurit adták, de előtte már beszéltünk a dologról Emlékszem,anyám teregetett én meg megálltam előtte és megkérdeztem, hogy a gyerek hogy van az anyja hasában? Ugyanis azt hittem, hogy a gyomrában van, és akkor oda kerül a kaja is, és miért nem kakilja ki?

  Aztán olvastam a könyvet, nem volt ilyesztő, de én azt gondoltam magamban hogy én ilyen hülyeséget(szex) soha nem fogok csinálni. :-))

 • 2008.01.07 19:15:02cantaloupe

  Nahat, en is a Peti, Ida es Picurin szocializalodtam! Sajnos, anyu csak megvette mikor olyan 11 eves lehettem, es mondta, hogy kerdezzek barmit. En tuti, hogy eloszor a gyerekkel kozosen lapozom majd at, mert kozben felmerulhetnek kerdesek, vagy jo alkalom ilyenkor a szemelys tapasztalatrol, szulesrol, menstruaciorol beszelni.  Engem nem ijesztettek el a szexes reszek, inkabb kivancsi voltam. ;)

 • 2008.01.07 19:19:14panka

  Most, hogy Kovácsy (Mancs) és Hanna egybehangzó véleménye szerint viccesek (sőt, a saját fordításomban: zseniálisak) ezek a könyvek, meg fogom őket vásárolni és szénné fogom röhögni magam rajtuk. És miután elolvastam, majd eldöntöm, hogy megmutatom-e, és ha igen, mikor a gyerekemnek. De így előre nem kezdenék el szellemekre lövöldözni, látatlanban fikázni, hogy ugyan miért is nem jók, hasznosak ezek a gyerek lelkivilágának. Teoretice.

 • 2008.01.07 19:21:52zolnaid

  mindenki a peti, ida...n szocializálódott, ez volt ui. az első felvilágosító könyv gyerekeknek kis hazánkban. Hatalmas médiabotrány is övezte, a Nők Lapja például hetekig erről cikkezett.  Egyébként a fent ajánlott könyvek egyszerűen nem az ovis korosztálynak valók, sztem.. Se a téma ilyen mélységű kifejtése, se a humoruk miatt. Azt remekül el tudom képzelni, hogy egy 10 éves kiskamasz profitál belőlük.

  Aki meg székletvisszatartással küzd (vagyis a gyereke) az inkább a bilikönyvet olvasgassa, ha már a lekakált fejű kisvakond még nem kapható.

 • 2008.01.07 19:30:13vikimanka

  Egy-két hónapja kaptam e-mail-ben a Kakikönyből részletet.Megmutattam a 6 éves lányomnak és olvastam hozzá a szöveget.Jókat nevetett rajta,bár én tök hülyeségnek hittem.Ő is megkérdezte,hogy tényleg van ilyen könyv.És lám tényleg van.

  Több ismerősöm mondta,hogy a gyereke ugyanígy küzdött a székrekedéssel a szobatisztaságra való szoktatáskor.Volt akinek elbújt a gyereke a sarokülő mögé és ott kakilt/a gatyóba/.

 • 2008.01.07 20:52:21cantaloupe

  Zolnaid: azert a mediabotranyt tulzasnak tartom. A 80-as evek vegere mar lezajlott a szexualis forradalom, nem tudom, mit temaztak errol hetekig, le is maradtam rola.

  Viszont ami ma van, az mar tulsagosan szabados az en konzervativ izlesemnek. Ertem ezalatt a 12-13 eves lanyok leszbi pozolasat az iwiw-en, illetve amin meghokkentem legutobb, hogy 11 eves unokaocsem mar nezegeti a playboy fedlapjat a kioszkoknal es meg is fogalmazta, mi az a "jo no". :O

 • 2008.01.07 21:05:51Moira

  cantaloupe:Engem anyám tuti nyakom vágot volna, ha ilyen képek készültek(nem hogy netre kerülnek!) rólam kamaszként. Mondjuk eszembe sem jutott volna :-))  Aztán ezek a kislányok meg néznek nagy boci szemekkel amikor valamelyik pali kicsit rámenősebb velük. Bár már erre is láttam ellenpéldát sajna. Nagyon korán érnek, vagy legalábis ezt hiszik magukról. Szomorú.  A minden ujságosnál(illetve TVben, neten, stb) megállás nálkül özönlő műmellű, szilikonozott szájú műp*csákról ne is beszéljünk. Ettől mindig felmegy bennem a pumpa...

 • 2008.01.07 21:07:36panka

  cantaloupe: a "leszbi pózolás" csak egy divat, mindenki pózol, aki emo-s, és mindenki emo-s, aki trendi :))). Mi meg neonzöld cipőfűzőt hordtunk :D. Majd elmúlik. Remélem.

 • 2008.01.07 21:10:00Moira

  Nekem meg lila bojtos sapkám van. És lila kesztyűm, meg táskám. Én így lázadok 22 éves anyukaként. :-DDD

 • 2008.01.07 21:18:08Pandi

  Moira, ez nagyon szuper, aranyos lehetsz benne!:)  Viszont Cantaloupe-nak igaza van, a szabadosság szerintem is tendencia. A szomszédunkban van egy kislány, nyolcadikos volt és még nem töltötte be a 14-et (kb. 150 cm magas, kifejezetten kislányos típus), amikor pasija (17) lett. Miután hozzám is fordult tanácsért, hogy hogyan is tálalja a szüleinek én próbáltam óvatosságra és türelemre rávenni. Erre a fater felújíttatta nekik a régi franciaágyat, hogy ott szexelhessenek. Azóta gyakorlatilag aktív nemi életet élnek.  Bár korom ellenére nem tartom magam egy prűd vén banyának, de ez szerintem is sok, noha korántsem egyedülálló.  Bocs az OFF-ért.

 • 2008.01.07 21:20:02Dexter68

  Moira: kemény vagy! :o))))

 • 2008.01.07 21:31:24Moira

  Pandi: gratulálok az apukának :-((

  Legalább neki lehetne esze, hamár a lányának nincs. Én is azt hittem kamaszként, hogy hűűű mekkora felnőt vagyok.Utólag visszanézve viszont nagyon nem. Én is elkövettem azt a hibát hog összejöttem egy nálam időseb palival(én 16 , ő meg...sok). Életem legnagyobb hibája volt, de akkor nagyon nagylánynak éreztem magam. Azért van a szülő, hogy vigyázzon rá, nem? Lehet, hogy naív vagyok.  Dexter: Köszi. És laza is vagyok, mint a rigalánc. És gyúrok vazze! És most megyek és bedobok egy Kozelt a kemény arcomba. :-DDDDD

 • 2008.01.07 21:40:13Pandi

  Igazad van Moira, sőt, naív sem vagy, de nem mindenki gondolkodik így...  Azért remélem olyan lila bojtosat a kislányod is kap, hogy még menőbbek legyetek!:)  Na, megyek én is pihengetni (a söröm már lecsúszott), ma éjjel hátha nem lesznek aktívak a fognyűvő manók.:)

 • 2008.01.07 21:42:42wish73

  sztem az anális korszakon túl kellett volna jutni ovis korra, ezek szt pernillának nem sikerült.

  amúgy feltűnt, h a kiadó neve kísértetiesen hasonlít bizonyos megakönyváruház és kiadó nevéhez?

 • 2008.01.07 21:43:26Dexter68

  Moira: én úgy lázadtam 25 évesen, hogy egy nyócszögletű csillagsapkát hordtam (Gazdagrét-Astoria-Kelenföld viszonylatban) és abban bosszantottam az utazóközönséget :o) Aztán, amikor már mindenkinek lehetett ilyen, leálltam.  A szülő télleg azért van, hogy vigyázzon, de egy 14-16 évesre nem lehet vigyázni, max parázni miatta. Lehet beszélgetni, szónokolni, szájat tépni és reménykedni. És közben csendben megőrülni. Kb. ennyi.

 • 2008.01.07 21:44:01Moira

  Pandi: Neki rózsaszín, szivecskés fülvédős sapija van, de anélkül is zabálnivaló. Ha majd nagyob lesz, együtt fogunk partizni.(valamikor nekem is el kell kezdeni).

  Nálatok járnak fognyűvők? Az nem jó(legalábbis az alvás szempontjából).

  Enyém meg megébredt, megyek szórakoztatni őméltóságát.

  Jó éjt!

 • 2008.01.07 21:45:02cantaloupe

  Panka, ez azert nem a szagosradir-neonzold cipofuzo-biciklisgatya-New Kids on the Block rajongas tendenciaja.  Az ocsem nalam 6, unokahugom 7 evvel fiatalabb. Mindegyiknek ott voltam a nyolcadikos ballagasan, es egyik-masik 14 eves lanyzo olyan frizuraban, magassarkuban, sminkben volt, hogy minimum 20-nak nezett ki.  Viszont annyit megjegyeznek, hogy ha nem is tamogatnam egy 14 eves lany nemi eletet, inkabb szexeljen felugyelet alatt, ovszerrel a szomszed szobaban, mint diszko utan masok lakasan, bokorban, lepcsohazban...

 • 2008.01.07 21:58:16Guruljka

  Áhh ezek a mai fiatalok:))  Ilyenkor érzem magam szánalmas öreglánynak! Cantaloupe az NKOTB emlegetése övön aluli volt! Merthogy betalált:DDD most gáz vagyok, meg szánalmas meg ciki.  Engem a kaki meg a szex téma nem feszélyez, mondjuk a kakiszex feszélyezne...

  Viszont a halál a fent említett okok miatt is nehéz-nehéz-nehéz! Szóval szövetszöcskével pendülök egy húron.  zolnaid jegyeztem, hogy mégegy pont a Bilikönyvnek!

 • 2008.01.07 22:00:42Moira

  cantaloupe: Jópár éve amikor gimis voltam, totál levoltam döbbenve, hogy nálam fiatalabb lányok mikben járkálnak. Lazán kinézed belőlük a huszonéves kort.

  Emlékszem egy lányra, kb hatodikos(!) lehetett: a haja melírozva, dajerolva (bocsi nem tom hogy írják), nyakában a mobil, miniszoknya, hosszúszárú, magassarkú csizma, neccharisnya. Ja meg kimázolva a képe.

 • 2008.01.07 22:05:01Moira

  Ovisként engem nem izgatott ez a kaki téma(legalábbis nem emlékszem), szex pláne nem, és a halál sem. Mondjuk én úgy hittem, hogy a tárgyak is "élnek", és nem akartam megbántani mondjuk egy játékot azzal, hogy azt mondom rá, hogy randa. Ilyan kis édes voltam valamikor. :-))

  Guruljka: Nekem a nagymamám öngyilkos lett, majdnem a hugom találta meg(akkor volt 11 éves), csak aznap otthon hagyta a kulcsát, így nem tudott bemenni a lakásba. Szerintem tuti hazavágta volna.

 • 2008.01.07 22:07:26cantaloupe

  Moira: neha arra gondolok, hogy ha MOST ilyen szabadossag van, kesobb mi lesz? Mert az is kemeny dio am, ha mindenkinek van sminkje, neccharisnyaja a hatodikban, ilyenkor eleg nehez megtiltani, mert pont ebben a korban fontosak a baratok es senki nem szeretne, ha az antitrendisege miatt epp az o gyereket kozositenek ki...szoval komplex a problema.  De azt sajnalom, hogy a mai diszkokban nincs lassu szam, nem meno sokaig egyutt jarni, kezen fogva romantikazni...aki ket honapos "jaras" utan nem fekszik le a baratjaval, az maradinak szamit, sot a srac elkezdi zsarolni, hogy vagy lesz akcio, vagy otthagyja...es meg csak nem is rosszindulatbol, hanem esetleg o is szuz es a haverok elott "ego" neki, hogy o "csak" csokolozik a baratnojevel.

 • 2008.01.07 22:08:42cantaloupe

  Guruljka, en is szerettem az NKOTB-t, tudom, hogy ultraciki es megagaz, de 13 eves voltam. :)))

 • 2008.01.07 22:16:02Guruljka

  Moira, igazából nagy mákom volt, mert Nagyanyó úgy halt meg, hogy este lefeküdt és nem kelt fel többé 89 éves volt. Olyan volt, mint aki aludt. Én karattyoltam neki, hogy keljen fel, de nem reagált és aztán jöt apum és kiküldött. Le is esett egyből a húszfillér. Próbáltak velem beszélni, de én bezárultama témát illetzően és emléékszem, hogy tudatosan csináltam úgy, mintha nem izgatna. Asszem az volt a hiba, hogy nem mentem el a temetésre. De nagyon nem akartam... Ráadásul ő volt az első a környezetemben aki meghalt. Nekem már a 4 évesem tett fel ilyen kérdést és lebénultam:(((

  Viszont a fütyi és punci témakört nagyon jól tisztáztuk!

  Ha valaki kistesót vár és van már 3-4 éves a nagytesó akkor nagyon jó könyv a gyereknek a Sehányéves kislány.

 • 2008.01.07 22:17:37marcangoló

  Szerintem erre már muszáj visszacsapásnak jönnie, és egyszer csak elkezd divatba jönni az erényesség. :-)

 • 2008.01.07 22:18:19Moira

  cantaloupe: én is aggódok, hogy mire a lányom abba a korba jut, akkor vajon mi lesz a TREND. Ilyesztő. Nekem legalábbis. Pedig nem vagyok egy konzervatív maradi őskövület, én is voltam kamasz, megvoltak a saját stiklijeim. De ez nekem már sok.

  És hiába nevelem úgy ahogy szeintem helyes, ha máshol nem ezt látja, akkor b*szhatom az elveimet, meg a jótanácsaimat. Mert az ember megy a tömeg után(főleg tizenévesen), és lehet hogy az osztálytársak véleménye jobban izgatja majd, mint az enyém.

  Kicsit más téma: amin még kiborulok, az a sok anorexiás/bulémiás lány. Tegnapelőtt láttam egy műsort, anorexiás GYEREKEKet gyógyitgattak egy központban, az egyik 12 (!!) éves volt, fél éve anorexiás, két hónapot kórházban is volt. Azt hittem lefordulok a székről.

 • 2008.01.07 22:19:10marcangoló

  na igen, de olyat is hallottam, hogy egy 3 éves kislánynak azt mondták, hogy kövér, és le kéne fogynia...

 • 2008.01.07 22:19:39Moira

  marcangoló: :-))) de mikor?

 • 2008.01.07 22:21:27marcangoló

  Mire a mi lányaink akkorák lesznek. Ezt már nem lehet tovább fokozni, most már tényleg az van, hogy az éppen pubertálók is szexelnek.

 • 2008.01.07 22:27:21katampusz

  város közepe, kora délután, zebra, piros lámpa, két 13-15 körüli átlagos külsejű lány hangosan beszélget, cigiznek is.  elkapott foszlány:

  .... hogy írja már fel nekem azt a 72 órás szarságot...

  ?????

 • 2008.01.07 22:31:32cantaloupe

  Moira: en is lattam anorexiasokrol szolo musort, a youtube-on fenn is van, "I'm a child anorexic" cimmel. Ott 9-13 eves lanyok vannak az intezetben.  De szakemberek szerint -kapaszkodj meg- vannak 3 azaz HAROM evesek is mar, akik nem esznek, kovernek tartjak magukat. Eszem megall nekem is.  De hogy valami pozitiv kicsengesu dolgot is mondjak: azert az eveszavaros, szuloi felugyelet nelkul csellengo, diszkozo es koran szexelo tiniknel majdnem minden esetben diszfunkcionalis csalad van a hatterben: valas, sokat dolgozo, gyerekukre ra nem ero szulok, vagy epp az ellentetje: akik maximalistat nevelnek a gyerekeikbol, megfojtjak oket szeretetukkel.  Itt a Porontyon azert mindenki rengeteg idot tolt a gyerekevel es igyekszik pozitivan, szeretettel-harmoniaval alakitani mikrokornyezetet. :)

 • 2008.01.07 22:39:43Moira

  katampusz: basszus. Életemben egyszer kellett =2 órás tablette, lecsúszott a gumi(bár így utólag visszagondolva nem lett volna meg az eslye a dolognak), én úúúúgy szégyeltem magamat, hogy most miket gondolhatnak rólam.

 • 2008.01.07 22:42:34Moira

  bocsi a hibákért éppen rajtam lóg a kisasszony

 • 2008.01.07 23:13:04Moira

  na tényleg elhúzok aludni, szétszakad a fejem, úgy fáj :-(

  Jó éjt mindenkinek!

  Ui.:Azért akit éjszaka meglátogat Kula bá, az holnap jelezze! :-DD

 • 2008.01.07 23:31:29Kula bá

  Itt jártam!

 • 2008.01.08 08:25:18zolnaid

  cantaloupe, több oldalas felháborodott olvasói levelek jöttek le. A nagyimnál sok régi NL szám van, azokban olvastam. (A felháborodás tárgya különben nem a szex volt, hanem a közvetíteése a gyerekek felé). Megpróbálok majd hozni egy számot, nagyon eredeti levelek vannak benne, és beírok egyet neked. Komolyan hihetetlen, hogy ez 20-30 éve volt.

 • 2008.01.08 08:28:30panka

  Helló-belló Kula bá, nagy span vagy :))).  Ami meg a neccharisnyát-sminkesképet, meg az anorexiás négyévest illeti, a magam szokásos optimizmusával azt gondolom, hogy ez nem tendencia. Az emo majd jól kimegy a divatból és ugyanúgy elpirulnak majd harmincakárhány évesen ha rá gondolnak, mint mi a NKOTB-ra. Az anorexiás tini meg szerintem (nagyon remélem) olyan szélsőség, amit csak a bulvármédia nagyít fel, amolyan "Madárférfi ikreket szült" kategória. Én legalább is életben még nem találkoztam ilyennel. Szerintem még ma is tök normális ösztöneik vannak a gyerekeknek.

  Hú, minek kell jönnie még ahhoz, hogy a töretlen optimizmusom lefagyjon egy pillanatra? :D

 • 2008.01.08 10:15:55levendul

  Miss Marple, persze, szerintem, vagy inkább SZERINTEM? :))))  nekem nem volt meg a Peti, Ida gyerekként, felnőttként találtunk rá vmi használt könyvesnél, szerintem jó

 • 2008.01.08 11:48:41Dexter68

  Panka! Majd lefagy az optimizmusod, ha kamaszodnak a gyerekeid...  Kulabának meg megszavazok egy halálkönyvet ;o))))

 • 2008.01.08 11:57:46másutt

  panka, nem ertek egyet. rovidke eletem soran 3db anorexias baratnom volt. nem kellemes egy ilyet vegignezni.

  egyik a gimiben (nyolcvanas evek, BP) amikor meg egyetlen ujsagcikk sem volt errol. szo se Volt rola!  csak eppen o 35 kilo volt 18 evesen, es allandoan at momogta, hogy 'nagy a seggem' es napokig nem evett. soha nem vetkozott le tornadreszre tesioran.

  ma mar a hulye is orvoshoz kuldeni.. akkor meg az ORVOS APJA (!) nem tudta diagnosztizalni. A legjobb baratnom volt... aszittem, csak 'ilyen alkat'. Igy visszanezve, bar tudtam volna, hogy baj van vele.  egy 'idegen' gyakran eszre sem veszi az anorexiast, mart altalaban 3 db pulover es kabat van rajta. Nyaron is! gyakran a sajat csaladja sem veszi eszre. nem szoktak hiresztelni.

 • 2008.01.08 15:27:42cantaloupe

  Panka, ugy latszik, tegnap nem ment at a nyomatek: az NKOTB es a neonzold cipofuzo artatlan trendek, a tindezserkori szex es az anorexia nem. A kettot egy sikon emlegetni eleg fura....mert en nem lettem sem hulla, sem terhes attol, hogy az NKOTB-t hallgattam. Mig az elozo kettoben ez a riziko.  Nekem is volt egy anorexias baratnom. 167 cm, 34 kilo...ugy ismertem meg, hogy gimi negyedikben beadtak hozzank, hatha kozossegben jobban lesz. De nem...mindig nekunk adta a menzajegyeket. Fekete, bo poloban es hosszu szoknyaban jart, de rovid haja miatt meg lehetett szamolni a nyakcsigolyakat.  Kigyogyult amugy, munkaja is van, de tonkrement tobb foga, 40 evesen lehet, hogy toloszekbe kenyszerul csontritkulas miatt, erzekenyebb a veseje, szive, nem is szolva a termekenysegrol...azzal is lehet problema, hiszen evekig nem menstrualt.  A magyar statisztikakat nem tudom, csak az amerikaiakat: 5 millioan vannak itt etkezesi zavarral, 1 a 7-bol halallal vegzodik.  De ugyanugy, en meg pl. megeroszakolt tinit, vagy 16 ev alatti kismamat nem ismerek-de ettol ez meg valos problema.  Amugy az EMO-divat egy szelsoseges resze az alkar vagdosasa...na, az csak a punk szegecses ovrol, es a szemet takaro frufrurol szol. Igaz, a mi korosztalyunkban sem lett minden The Cure-hallgato temetolatogato grufti, viszont a Nirvana halala utan ingyen segelytelefonokat allitottak fel, amit ongyilkosjelolt tinik hivtak, akik Kurt Cobain halalat nem dolgoztak fel...szoval meg azt sem mondhatjuk ki egy az egyben, hogy a rajongas mint olyan artatlan.  ----  Masutt: ne hibaztasd magad! Az anorexia/bulimia lenyege a titoktartas, jol tudjak leplezni, egy ideig legalabbis, a betegseguket.  ---  Zolnaid, szivesen olvasnam a cikket, ha van ra idod bepotyogni! Annal is inkabb, mert tisztan emlekszem, hogyan kozvetitettek a szexet a Peti-Idaban: valami ilyesmi szoveg volt, hogy "osszebujunk es amikor legjobban erezzuk magunkat, akkor apa ondosejtjei elindulnak a petesejt fele". Ebben mi a karos felfogas? Kivancsi lennek... • 2008.01.08 15:41:28Kékfelhő

  banyek, ennyi időmbe telt, amíg rájöttem, mi az NKOTB  kezdek öregedni azt hiszem

 • 2008.01.08 15:58:14Guruljka

  Kékfelhő:) Azért írtam így, hogy ne legyen olyan gáááz:DDDD

 • 2008.01.08 16:11:35Eledh Laure

  Moira :-) Én is meg voltam róla győződve, hogy a tárgyak, de legalábbis a plüssállatok és a babák élnek. És bár azóta 22 lettem, azóta se tudok csak úgy ledobni egy régi macit valahova, hanem leültetem szépen, hogy kényelmes legyen neki. Ja és általában többen vannak együtt, hogy ne uncsizzanak, ha kimegyek a szobából... :-))))))  A sehány éves kislány az nekem is megvolt, zseniális, és abban a kiadásban gyönyörűséges rajzok voltak hozzá, amik közben helyesen mutatták a baba fejlődését és elhelyezkedését a méhben. (Már olyan részletességgel, aminek van értelme...)

 • 2008.01.08 18:59:09Dexter68

  Miért? Nem élnek?

 • 2008.01.08 20:14:19Moira

  Eledh Laure: de jó, nem vagyok egyedül! :-)

  Én is 22 vagyok(najó, mindjárt 23) de a mai napig vigyázok az ilyesmi cuccaimra. Három éve az akkori párom miatt megváltam a lógyüjteményemtől(mert az gyerekes). Anyám bevitte a munkahelyére, a kollega gyerekének. A kislányhoz eljutott vagy 3 darab, a többit benyúlták a felnőttek. Még az "én kicsi pónim"at is.

  Egyébként ém nehezen válok meg a cuccamitól, a gyerekkori kedvenc kis takaróm is megvan még. Igaz szakadt szegény, de még megvan. Emlékszem egyszer anyám, amíg én táborozni voltam, kimosta és megvarta, én meg totál kivoltam, hogy MEGMŰTÖTTÉK! :-DD

 • 2008.01.09 19:24:55Eledh Laure

  hihi... És megvannak a régi babáim is. Például Ancsa baba, aki 22 éves, mint én! :-)

 • 2008.01.11 19:27:46olgi

  Bocsi, időhiány miatt nem olvastam el az összes hsz-t, csak az elejét, lehet, hogy valakit ismételni fogok. De ide sok szülő jár, akik tudják, hogy a pelusról a bilire/wc-re szoktatás nem megy mindig egyszerűen. Biztos hallottatok már olyan gyerekről, aki elbújuk egy sarokban, szenved, kínlódik, de sehogy sem akar kakilni. Toporog, csakhogy vissza tudja tartani. Így 3-4 naponta, keservesen produkál valami kemény "izét", és nem érti, hogy ezt miért muszáj. Szerintem nekik óriási segítség ez a könyv. (Régebben itt a Porontyon is olvastam hasonló eseteket.)

 • 2008.01.11 20:52:40ruju

  Én sem olvastam a hsz-okat, csak itt a végét egy kicsit - ahol már ugye egész más az uralkodó téma :-D. A könyveket mellesleg én sem tartom nagyra. Illetve a könyvek témáját. De. A halálkönyv pl. egy pillanatra elgondolkodtatott, mert az én 4,5 évesemet egy idő óta igen foglalkoztatja a halál, mint olyan. Néha csak annyit mond, hogy "aki öreg, az meghal, aztán megeszik a kukacok", máskor meg megkérdezi, hogy hogy fog majd oviba/iskolába járni, ha mi meghalunk... Szóval ezek nekem kellemetlen kérdések, mert nem tudom, hogy mit is mondhatnék neki úgy, hogy ne ijesszem meg, de ne is mondjak nagy hülyeséget, meg ne alakuljon ki benne vmi fals misztikum. Szóval ez is megérne egy posztot, talán vmi pszichológus segítségével (?).

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta