SZÜLŐSÉG

Hétvégi programajánló - menjünk korcsolyázni!

2008. január 4., péntek 08:01

A hétvége a zimankó és a hóesés jegyében telik. Bár vasárnapra lehet, hogy felmelegszik az idő, és némi eső is előfordulhat, azért vegyük csak elő a szánkót, amit tavaly úgysem tudtunk használni, és csússzunk egy párat a gyerekekkel.

Szánkózni minden gyerek imád, a kicsiket húzogathatjuk a szánkóra ültetve, a nagyobbak már megbirkóznak egy-egy kisebb dombbal, esetleg egyedül is, de a szülők ölében ülve biztosan. Azért fékezésnél vigyázzunk, hogy a sarkunk alól felcsapó hó ne terítse be az ölünkben ülő porontyot. Amúgy is alapfelszerelés a jól záró kesztyű és csizma, a vízhatlan nadrág, a füles sapka, és a termoszban a meleg tea, valamint egy-két szendvics fűtőanyagnak.

Budapest környékén az obligát szánkózóhely a Normafa-Harangvölgy erdőrész, de ott garantáltan rengetegen vannak, ráadásul agresszív, szánkózó-ellenes sízőktől is félthetjük a kis szerencsétlenkedőket. Ha nem szeretnénk, hogy a gyerek hátán törje el a sílécét egy baromarcú, mert szerinte rossz helyen húzta az ötéves visszafelé a szánkót, akkor válasszunk nyugisabb helyet: Városligeti-dombság kicsiknek, nagyobbaknak a Gellért-hegy, Sas-hegy hátsó részének rázósabb szakaszai. Ha van merszünk messzebb menni, akkor Dobogókő, a Hármashatárhegy, vagy a Nagyrét oldala is megfelel a célnak. Illetve a lakóhelyhez közeli bármilyen lehetőség. Várjuk a tippeket!

A szofisztikáltabb kültéri elfoglaltságok híveinek a korcsolyát ajánljuk. Ha van a családban hétköznap délelőtt vagy kora délután is mozgósítható szülő, akkor inkább azt ajánljuk, mert irtózatos sor és tömeg van a legtöbb pályánál. A főbb terepek:a Városligeti Műjég, amely hétköznap 9-13-ig, majd 16-20-ig van nyitva, hétvégén kettőig tart a délelőtti szakasz. A WestEnd tetején is van egy egész jó pálya, mellette kürtös kalácsossal. Reggel nyolctól este tízig, két egy órás szünettel, déltől egyig és öttől hatig. Helyi, nem túl nagy csúszkálási lehetőséget majd minden kerületben találunk: a Pólusban, a Duna Plázában, Kelenföldön a Nádorliget lakóparknál, a Pesterzsébeti Jégcsarnokban, és talán a legolcsóbban a IX. kerületben a Weörös Sándor Általános Iskolában.

Ha mégis inkább a zárt programokra szavazunk, akkor párat azokból is felsorolunk.

Pénteken mindkét Pagonyban (a Lövőház utcában és a Pozsonyi úton) öttől mesedélután, rajzolás, énekléssel, mondókával, diavetítéssel. Kétéves kortól ajánlják.

A Marczibányi téren szombat délelőtt Mesébe szőtt újévi tánc a Görömb? Kompániával. Az előadás közös játék a közönséggel, amely során kicsik és nagyok aktív szerepl?ivé válnak a meséknek, s végül egy vidám táncház forgatagát alakítják ki. Vasárnap délelőtt Kőketáncház egyévestől nagyokig mindenkinek.

Szombat délelőtt a nagyobbakat elvihetjük a Ludwig Múzeum műhelyébe, ahol kiderül, hogyan lesz a papírképből három dimenziós alkotás. Alapanyag egy szoba képe.

A sokat szidott Alexandra sem a pokol tornáca azért, ennek egyik jele, hogy még aranyos gyerekprogramokat is szervez a kis olvasók meghódítására. Szombaton tizenegykor VándormondókaPelsőczy László színművész gyermekműsora. Vasárnap ugyanekkor az Anna és Peti rajongói örülhetnek: évköszöntő téli mesék Bartos Erikával. Vetítéssel egybekötött mese-délelőtt Anna és Peti történetekkel.

A közeli Aranytíz Művelődési Központban szombaton több részes táncház lesz: öttől az aprók táncolnak, hattól történeti játszóház a közepeseknek, héttől a felnőtteké a parkett, fél kilenctől a hangszálaikat csiszolhatják, kilenctől meg ereszd el a hajam népi zenére. Csak azt nem tudom, hogy kerülnek haza a gyerekek a hard core buli előtt. Persze ha elmennek délelőtt a Menő Manó kirándulásra, akkor nyilván állva elalszanak bárhol, és akkor mindegy is.

A Millenárison a szokásos színvonalas családi szombat tíztől. A babusgatóban most visszaemlékezhetünk, hogy milyenek voltunk, amikor megszülettünk. A kézműves foglalkozáson naptárt és határidőnaplót készíthetünk, időkereket és fotóalbumot, hogy legyen miben megörökíteni majd az új év kisebb-nagyobb eseményeit. Fél egytől mondókák diafilmen, négytől pedig nagy előadás nagyobbaknak: a Hamupipőke táncos verziója a Ghymes zenéjére.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.01.04 22:35:02Sibri75

    Voltunk Dobogókőn egy hete, szánkóval kicsit megerőltető, de ha végre találtunk egy jó helyet, akkor aztán nagyo9n jókat lehet szánkózni.

  • 2008.01.04 23:17:51cseresznye

    Hanna, megnéztem a Millenáris honlapját, és ezek a programok jan. 12-re vonatkoznak!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta